Muropaketti.com

Turkkilainen Donanim Haber -sivusto on julkaissut kuvan, jossa on listattu neljä AMD:n 28 nanometrin prosessilla valmistettavaa mobiiligrafiikkapiiriä. Kyseiset grafiikkapiirit ovat Thames, Chelsea, Heathrow ja Wimbledon. Kuvan perusteella kolmen ensimmäisenä mainitun valmistus tullaan aloittamaan kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä ja Wimbledonin valmistus ensi vuoden toisella neljänneksellä. Grafiikkapiirit tullaan todennäköisesti julkaisemaan Radeon HD 7000M -tuoteperheenä.

Thames on suunnattu kuluttajaluokan markkinoille, sen TDP-arvo tulee olemaan 15-25 wattia ja muistiväylän leveys 128 bittiä. Donanim Haberin uutisoinnin mukaan Thamesin rinnalla tullaan näkemään yhden gigatavun GDDR3- ja kahden gigatavun GDDR5-muistikonfiguraatioita. Chelsea on kohdistettu suorituskykyisempään luokkaan ja sen TDP-arvoksi on ilmoitettu 20-30 wattia. Muistiväylän leveys on sama 128 bittiä kuin Thamesilla. Heathrow nostaa rimaa entisestään ja kyseessä on pelikäyttöön suunnattu grafiikkapiiri, jonka TDP-arvo on yli 35 wattia ja muistiväylän leveys 128 tai 192 bittiä.

Myöhemmin julkaistava Wimbledon asettuu samaan kategoriaan Heathrow’n kanssa, mutta hieman ylemmäs, ja käytössä on 256-bittinen muistiväylä. Donanim Haberin huhujen mukaan Wimbledonin myötä TDP-arvo nousisi yli 65 wattiin ja grafiikkapiirien käytössä tulisi olemaan GDDR5-muistikapasiteettia kahden gigatavun edestä.

Donanim Haber, DH Special: Here’s AMD’s 28nm GPU roadmap (Google Translate)

Kommentit (7)

ie9Uutisoimme viime viikolla Microsoftin Business and Marketing -osaston johtajan Ryan Gavin virallisesta ilmoituksesta, että yritys julkaisee Internet Explorer 9 -selaimen tänään aamulla. Odotus on nyt palkittu ja softajätin uutuusselain on ladattavissa 32- ja 64-bittisille Windows 7-, Vista- ja Server 2008 -käyttöjärjestelmille.

”Paras webbisurffauskokemus Windowsilla saavutetaan Internet Explorer 9:llä. Windowsin ja Internet Explorer 9:n avulla webbisivustot voivat nykypäivänä hyödyntää tietokoneiden suorituskykyä. Esimerkiksi Pinned Sites -ominaisuudella webbisivut toimivat Windows 7:ssä enemmän kuin ohjelmat.”, kertoo Microsoftin IE-osaston johtaja Dean Hachamovitch.

Internet Explorer 9:n merkittävimpiä uusia ominaisuuksia on laskentakuorman siirtäminen prosessorilta grafiikkapiirille rautapohjaisesti kiihdytettävän SVG:n myötä, Chakra-moottorin avulla parannettu JavaScript-suorituskyky sekä grafiikkapiirikiihdytteinen HTML5-tuki. Webbikehittäjille selain tarjoaa mahdollisuuden rakentaa helpommin rikkaita ja mukaansatempaavia sovelluksia ja sivustoja. Lisäksi selaimen käyttöliittymää on uudistettu minimalistisempaan suuntaan ja esimerkiksi valikko- ja tilapalkit ovat oletuksena piilossa.

”Webbiä surffatessa ihmiset välittävät sivuista, eivät selaimesta, ja siitä syystä Internet Explorer 9:ssä on keskitytty parantamaan sivujen käytettävyyttä. Selain on teatteri ja ihmisten vierailemat sivut itse esitys, ja sen Internet Explorer 9 tekee paremmin.”, kommentoi Gavin lehdistötiedotteessa.

Microsoft, Internet Explorer 9

Microsoft, Lehdistötiedote

Kommentit (30)

vantageFuturemark julkaisi vuoden 2008 syksyllä 3DMark Vantage -testiohjelman, joka vakiinnutti asemansa maailmalla näytönohjaimien testauksessa käytettävänä ohjelmana. Futuremark on julkaissut jo uudemman 3DMark 11 -testiohjelman, mutta sen käyttäminen vaatii DirectX 11 -rajapintaa tukevan näytönohjaimen. XtremeSystems-sivuston keskustelualueelle FM_Jarnis-nimimerkillä kirjoittava Futuremarkin henkilö on ilmoittanut yrityksen saattavan 3DMark Vantage -ohjelman Basic-version ilmaiseen jakeluun.

Samalla Futuremark on päivittänyt 3DMark Vantagen 1.1.0-versionumeroon, jonka myötä ohjelma osaa skaalata ulostulon näytölle sopivaksi, GPU-fysiikkakiihdytys on oletuksena pois päältä prosessoritesteissä ja SystemInfo on päivitetty 4.0-versionumeroon.

Futuremark ei ole vielä päivittänyt 3DMark Vantagen tietoja sivuilleen, mutta FM_Jarniksen mukaan ne ilmestyvät huomisen aikana. Ilmaisen Basic-version voi ladata kuitenkin jo nyt esimerkiksi TechConnect Magazine -sivustolta alla olevan linkin kautta.

Xtreme Systems, 3DMark Vantage v1.10 patch

TechConnect Magazine, 3DMark Vantage v. 1.1.0

Kommentit (19)

Brittiläinen Veho-yritys on julkaissut mielenkiintoisen näköisen laitteen, jossa on yhdistetty näppäimistö ja peliohjain yhdeksi laitteeksi. Mimi Key 003 -nimiseen laitteeseen on lisäksi integroitu kiihtyvyysanturi, jonka mainostetaan tarjoavan laitteelle mahdollisuuden käyttää sitä hiiren korvikkeena.

Peliohjainosassa on kaksi analogista tattia, kahdeksansuuntainen D-padi, neljä näppäintä sekä neljä liipaisinta. Näppäimistöosa käsittää kaikki perinteisen näppäimistön napit funktio- ja erikoisnäppäimineen ja sen yläpuolella ovat näppäimet hiiren oikean ja vasemman puolen klikkaukselle.

Laite on suunnattu varsinkin HTPC-käyttöön ja sille luvataan toiminta-aikaa yli 20 tuntia. 10 metrin toimintasäteellä se on tuettuna Windows-käyttöjärjestelmillä. Veho Mimi Key 003:lla on hintaa noin 60 puntaa eli 70 euroa.

Veho, Mimi Key 003 -tuotesivut

Kommentit (22)

Beyond3D:n keskustelupalstalle on vuotanut räjäytyskuva NVIDIAn pian julkaistavasta GeForce GTX 590 -näytönohjaimesta, jossa on kaksi GF110-grafiikkapiiriä samalla piirilevyllä. NVIDIAn NF200-siltapiiristä on ilmeisesti luovuttu ja käytössä on uusi kustomoitu siltapiiri.

”Hädin tuskin katulaillinen” -otsikolla varustetussa kaaviossa on GeForce GTX 590 -näytönohjain ja jäähdytysratkaisu erotettuina irralleen toisistaan. Muovinen ilmanohjain on helposti irrotettavissa pölyjen puhdistamista varten ja molemmilla GF110-grafiikkapiireillä on oma höyrykammiotekniikkaa hyödyntävä jäähdytysiili. Näytönohjaimen keskellä sijaitsee suurikokoinen aksiaalituuletin, joka imee ilmaa näytönohjaimen ulkopuolelta ja siirtää sitä kohti etu- ja takaosaa.

GF110-grafiikkapiirit on varustettu 512 CUDA-ytimellä, näyttömuistia on yhteensä kolme gigatavua, piirilevy on 12 kerroksinen ja siinä on käytetty kaksi unssia kuparia neliöjalkaa kohti sekä grafiikkapiirien virransyöttö on 10-vaiheinen.

Beyond3D Forum, NVIDIA GF100 & Friends speculation

Simuloimme Muropaketissa viikonloppuna 600/1200/850 MHz:n kellotaajuuksille (GPU/CUDA-ytimet/muistit) alikellotetulla GeForce GTX 580 SLI -konfiguraatiolla GeForce GTX 590:n suorituskykyä ja vertasimme sitä AMD:n uuteen Radeon HD 6990 -näytönohjaimeen.

Muropaketti, Ennakkokatsaus: NVIDIA GeForce GTX 590

Päivitys: Monet IT-sivustot ennakoivat virheellisesti, että NVIDIA julkaisisi tai esittelisi GeForce GTX 590 -näytönohjaimen viime viikonloppuna järjestetyssä PAX East 2011 -tapahtumassa Bostonissa. Tapahtumassa ei kuitenkaan nähty GeForce GTX 590 -näytönohjainta edes vilaukselta, mutta Tom’s Hardwaren edustaja oli kuullut, että Yhdysvalloissa GeForce GTX 590 -näytönohjaimia tulee myyntiin ainoastaan Asukselta ja EVGA:lta. Muualla maailmassa näytönohjaimia on luvassa myös muilta valmistajilta.

Tom’s Hardware, Nvidia Goes All Out at PAX East 2011

Kommentit (45)

AMD julkaisee uuteen Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvat Zambezi-koodinimelliset prosessorit nykyisten tietojen mukaan 7.-9. kesäkuuta Los Angelesissa järjestettävässä E3-pelitapahtumassa. X-bit labs -sivusto on nyt onnistunut haalimaan tietoja neljän Zambezi-prosessorin tarkemmista mallinimistä ja tiedoista. Kyseiset mallit ovat kahdeksanytimiset FX-8130P ja FX-8110, kuusiytiminen FX-6110 ja neliytiminen FX-4110.

Kaikissa prosessoreissa on yhteistä 32 nanometrin SOI-valmistusprosessi, Socket AM3+ -prosessorikanta sekä tuettuna oleva Turbo CORE -teknologia, DDR3-muistien 933 MHz:n (1866 MHz DDR) kellotaajuus sekä Black Edition -tuoteperheen myötä kerroinlukottomuus. Valitettavasti minkään mallin kellotaajuuksista ei ole toistaiseksi tietoa.

FX-8130P:ssä ja FX-8110:ssä on käytössä yhteensä kahdeksan megatavua L2-välimuistia ja maksimissaan sama määrä L3-välimuistia, mutta erona on ensimmäisenä mainitun mallin 125 watin TDP-arvo, kun taas jälkimmäisessä se on 95 wattia. FX-6110:ssä L2- ja L3-välimuistien koot ovat kuusi ja kahdeksan megatavua ja TDP-arvo on 95 wattia. FX-4110:n osalta välimuistien koot ovat neljä ja kahdeksan megatavua ja TDP-arvo 95 wattia.

X-bit labs -sivusto on julkaissut myös kuvan AMD:n tuotesijoittelusta ja eduista verrattuna Intelin kilpaileviin prosessoreihin. Kahdeksanytimiset FX-8100-prosessorit kilpailevat Intelin Sandy Bridge -koodinimellisten Core i7-2600 -prosessoreiden kanssa, kun taas kuusi- ja neliytimiset FX-6100- ja FX-4100-prosessorit asettuvat Core i5-2500 -prosessoreita vastaan. AMD on maininnut edukseen mittavamman ydinmäärän, sillä Intelin prosessorit ovat neliytimisiä ja Core i7 -mallit tukevat lisäksi Hyper-Threading-teknologiaa.

X-bit labs, Four AMD Bulldozer Chips Incoming: Details Revealed

X-bit labs, AMD Aims to Fight Core i7 ”Sandy Bridge” with Bulldozer

Kommentit (40)

Muropaketin uudessa artikkelissa tutustutaan eri AMD Fusionin alaisiin alustoihin, mistä APU-piireissä on tarkemmin ottaen kyse, Brazos-alustaan ja Zacate-prosessorin Bobcat-prosessoriytimiin sekä integroituun grafiikkaohjaimeen. Lisäksi mukana on katsaus Gigabyten Brazos-alustaan perustuvaan E350N-USB3-emolevyyn ja suorituskyky-, tehonkulutus- ja lämpötilamittauksia, joissa alustaa verrataan Intelin Atom D525- ja Core i5-2300 -prosessoreihin perustuviin testikokoonpanoihin.

Muropaketti, AMD Fusion: E-350 APU & Brazos-alusta

Yksi maailman legendaarisimmista peliohjelmoijista, John Carmack, joka on esimerkiksi Doom- ja Quake-pelien taustalla, on ollut vuosikaudet ilmaisen OpenGL-rajapinnan ylivoimaisuuden kannalla. Bit-tech-sivuston haastattelussa Carmack on kuitenkin joutunut myöntämään, että nykyään DirectX:n Direct3D tarjoaa paremman alustan ohjelmistokehitykseen.

”Uskon, että Direct3D on nykypäivänä parempi rajapinta. Microsoftilla oli rohkeutta tehdä suuria epäyhteensopivuutta luovia ratkaisuja rajapinnan parantamiseksi, kun taas OpenGL on pitänyt kiinni yhteensopivuudesta. Direct3D hallitsee myös paremmin useamman säikeen käsittelyn”, Carmack kommentoi.

Direct3D:n hyödyistä huolimatta Carmack kertoo id Softwaren pysyttelevän OpenGL:ssä ja perustelee ratkaisun inertialla. Hänen mukaansa OpenGL toimii edelleen moitteettomasti, eikä vaihtamisesta saavutettaisi suurta hyötyä.

Bit-tech, Carmack: Direct3D is now better than OpenGL

Kommentit (22)

palvelinCalxeda-niminen yritys on ilmoittanut kehittävänsä ARM-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita suorituskykyisiin palvelimiin ja sen ensimmäinen tuote tulee olemaan neliytiminen Cortex-A9-arkkitehtuuriin perustuva SoC-piiri (System-on-Chip). Yrityksen päämääränä on kyetä tulevaisuudessa suunnittelemaan SoC-piirejä, jotka tarjoavat 5-10-kertaisesti suorituskykyä per watti kuin kilpailevat x86-ratkaisut ja hintaan suhteutettuna edun uskotaan olevan 15-20-kertainen.

Calxedan ensimmäinen Cortex-A9-SoC-piiri antaa laitteistovalmistajille mahdollisuuden suunnitella 2U-korkeisiin räkkeihin palvelimia, joissa on 120 neliytimistä piiriä. Yrityksen mukaan piirit kuluttavat DRAM-muistien kera tehoa keskimäärin viisi wattia eli ydintä kohti 1,25 wattia. Vertailun vuoksi esimerkiksi AMD:n vähävirtaisimmat Opteron-prosessorit kuluttavat tehoa ydintä kohti 5,8 wattia.

”Calxeda uskoo, että myös Intel ja AMD tulevat panostamaan kehitystään halvempien palvelimien suuntaan, joten suorituskykyvertailu tulee olemaan läsnä kaikkialla. Ainoastaan oikeilla ohjelmilla testaaminen tulee todistamaan Calxedan suorituskyvyn ja yritys tulee näyttämään todisteensa syksyllä.”, kommentoi Calxedan edustaja Laura Beck.

X-bit labs, Calxeda to Release High-Performance Quad-Core ARM Chips for Servers

Kommentit (8)

NVIDIA on julkaisemassa maaliskuun lopulla uuden GeForce GTX 590 -näytönohjaimen, joka on varustettu kahdella GF110-grafiikkapiirillä. Kyseessä on vastaus AMD:n Antilles-koodinimelliselle Radeon HD 6990:lle, joka julkaistiin ja testattiin Muropaketissa heti tuoreeltaan.

Ajoimme Muropaketin testilabrassa etukäteen pikaiset suorituskyky- ja tehonkulutusmittaukset kahdella GeForce GTX 580 -näytönohjaimella SLI-konfiguraatiossa ja alikellotimme ne toimimaan 600/1200/850 MHz:n kellotaajuuksilla (GPU/CUDA-ytimet/muistit).

Katsasta etukäteen, minkälaista suorituskykyä NVIDIAn uudelta suorituskykyisimmältä näytönohjaimelta eli GeForce GTX 590:ltä voidaan odottaa taistelussa markkinoiden suorituskykyisimmän näytönohjaimen tittelistä.

Muropaketti, Ennakkokatsaus: NVIDIA GeForce GTX 590

Uutisoimme Muropaketissa viime viikonloppuna suomalais-ruotsalaisvoimin tehdystä 3DMark Vantage -maailmanennätyksestä, kun Petri ”SF3D” Korhonen, Jon ”elmor” Sandström ja Asuksen Marcus ”Kinc” Hultin saivat Core i7-990X Extreme Edition -prosessorilla ja neljällä Asuksen ENGTX580 DirectCU II -näytönohjaimella varustetulla kokoonpanolla Performance-esiasetuksella tulokseksi P75892 pistettä.

Nyt testisessiosta on julkaistu video, jossa näkyy kuinka prosessoria ja näytönohjaimia jäähdytetään -196 asteisella nestemäisellä typellä:

Testeissä Core i7-990X Extreme Edition oli toiminut 1,912 voltin käyttöjännitteellä 6,2 GHz:n kellotaajuudella ja GeForce GTX 580 -näytönohjaimet 1105/1301 MHz:n kellotaajuuksilla (GPU/muistit). Alustana testeissä oli käytetty Asuksen Rampage III Extreme Emolevyä ja kahta ROG Expander -laajennuskorttia 4-Way SLI -konfiguraatiota varten

YouTube, ASUS GTX 580 Direct CU II takes 3Dmark Vantage WR!

Kommentit (10)

EVGA on julkaissut yrityksen itse suunnittelemaan piirilevyyn ja jäähdytysratkaisuun perustuvan GeForce GTX 460 2Win -näytönohjaimen, joka on varustettu kahdella GeForce GTX 460:ssä käytettävään GF104-grafiikkapiiriin. Yritys esitteli näytönohjainta ensimmäisen kerran tammikuun alussa järjestetyssä CES 2011 -tapahtumassa Las Vegasissa, mutta tuolloin ominaisuuksia tai tarkempia yksityiskohtia ei vielä paljastettu.

Huom! Kyseessä ei ole NVIDIAn virallinen näytönohjainmalli, vaan EVGA:n insinöörien oma projekti.

GeForce GTX 460 2Win -näytönohjaimessa grafiikkapiirit toimivat 700 MHz:n ja kaksi gigatavua GDDR5-muistia 800 MHz:n kellotaajuudella. CUDA-ytimiä on käytössä yhteensä 672 kappaletta ja molemmilla grafiikkapiireillä on käytössä gigatavu muistia 256-bittisen muistiväylän jatkona.

Näytönohjain on 29,2 cm pitkä ja sen jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella tuulettimella. Takaosasta löytyy kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä ja EVGA suosittelee käytettäväksi vähintään 700 wattista virtalähdettä, jonka 12 voltin linjoista irtoaa 46 ampeeria.

GeForce GTX 460 2Win -näytönohjaimen suurin hyöty on mahdollisuus käyttää kolmea näyttöä yhdellä GeForce-näytönohjaimella, sillä tavallisesti kolmen näytön käyttöön vaaditaan kahden näytönohjaimen SLI-konfiguraatio. Näyttöliitinten joukossa on kolme kaksilinkkistä DVI-liitintä ja yksi 1.4a-standardin mukainen Mini-HDMI-liitin.

Näytönohjaimen hintaa tai saatavuutta ei ole vielä ilmoitettu, mutta siitä tuskin tulee kovin suuri myyntimenestys.

EVGA, Lehdistötiedote

EVGA, GeForce GTX 460 2Win -tuotesivu

Päivitys:

Myös Galaxy on esitellyt valkoiseen piirilevyyn perustuvaa kahdella GF104-grafiikkapiirillä varustettua näytönohjainta. Grafiikkapiireille on pyhitetty yhteensä kahdeksan vaihetta ja muisteille kaksi vaihetta. Galaxy ei ole vielä ilmoittanut näytönohjaimen hinta tai saatavuutta, mutta suunnitteilla on ilmeisesti myös GeForce GTX 560:n GF114-grafiikkapiirejä käyttävä malli.

Expreview, Galaxy Dual-core GeForce GTX 460 Graphics Card Surfaced

Kommentit (30)

Pilvipalvelut ovat tällä hetkellä kovassa huudossa ja esimerkiksi Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmään perustuvia tietokoneita on luvassa nykyisten tietojen mukaan kesällä. Pilveä hyödyntävistä käyttöjärjestelmistä kiinnostuneille on kuitenkin jo nyt tarjolla vaihtoehtoja, joista aiemmin Jolicloud-nimisestä käyttöjärjestelmästä on julkaistu uusi 1.2-versio, jonka myötä nimi on muutettu Joli OS:ksi.

Joli OS perustuu Ubuntu Netbook Edition -käyttöjärjestelmään ja sitä on muokattu pienikokoisille netbook-kannettaville ja muille tietokoneille, joissa on käytössä rajallinen määrä tallennuskapasiteettia ja muistia sekä pienikokoinen näyttö. Käyttöjärjestelmän luvataan toimivan 98 prosentissa markkinoilla olevista kannettavista.

Joli OS:n 1.2-versiossa on parannettu suorituskykyä ja mukana on myös muita päivityksiä, kuten Chrome 10, Flash 10.2, uudet lataus- ja kirjautumisruudut, yhden klikkauksen automaattinen sisäänkirjautuminen, vierailijatila ja käyttöliittymää on uudistettu. Lisäksi 1.2:ssa on uusi tiedostoselain, Dropbox on integroitu käyttöjärjestelmään ja Instant App Creation Wizard.

Käyttöjärjestelmän voi asentaa USB-tikulta tai suoraan Windowsista ja asennuspaketti on saatavilla kahtena eri versiona riippuen siitä jätetäänkö Windows rinnalle vai ei. Joli OS:ää kehittävä Jolicloud mainostaa käyttöjärjestelmänsä asentamisen olevan helppoa ja operaation tapahtuvan 10 minuutissa.

Jolicloud

Kommentit (25)

Monet Muropaketin lukijat muistavat varmasti vielä Swiftechin, joka oli yksi ”kovista” nimistä coolerimarkkinoilla varsinkin viime vuosikymmenen alussa ja puolivälissä. Yritys menestyi hyvin tehocoolereilla, joissa oli paksu kuparinen pohja ja siihen ruuvattuna paksuja alumiinisia tappeja. Kun markkinoille ilmestyivät lämpöputkelliset coolerit, Swiftechin nimi häipyi coolerimarkkinoilta ja yritys keskittyi vesijäähdytystuotteisiin. Swiftech ottaa nyt uutta vauhtia ja on julkaissut nykytrendit täyttävän Polaris 120 -coolerin.

Polaris 120 on tornityyppinen cooleri, jossa on käytössä viisi kahdeksan millimetrin paksuista kuparista lämpöputkea. Putket ovat suorassa kontaktissa prosessoriin ja siirtävät lämpöä kookkaaseen alumiinisiileen. Coolerilla on kokoa 135 x 91 x 152 millimetriä ja painoa 849 grammaa. Ilmankierrosta on vastuussa mallinimen mukainen 120 millimetrin tuuletin, joka pyörii 750-2500 kierroksen minuuttivauhdilla ja tuottaa 13,2-41,5 desibelin melutason.

Swiftechin uutukainen on asennettavissa Intelin LGA 1366/1155/1156/775- ja AMD:n Socket AM3/AM2+/AM2/F/940/939/754 -kannallisiin emolevyihin. Coolerin suositushinta on 60 dollaria.

Bit-tech, Swiftech returns to air-cooling

Kommentit (28)

Mozilla julkaisi Firefox 4 RC:n

10.3.2011
klo 13.31

ff4Firefox 4 on kokenut historiansa aikana lukuisia myöhästymisiä ja se piti julkaista alun perin jo viime vuoden marraskuussa. Helmikuun puolella viimeiseksi beetaversioksi jäänyt 12 myöhästyi viime hetkellä, koska siitä ei ehditty korjaamaan kaikki bugeja aikataulun puitteissa. 4-version virallinen julkaisu alkaa olla lähellä, sillä Mozilla on julkaissut Firefox 4:stä RC- eli Release Candidate -version. Virallinen versio on luvassa maaliskuun puolella.

RC-versio tuo mukanaan beeta 12 -versioon verrattuna parannuksia suorituskykyyn, vakauteen ja yhteensopivuuteen. Nelosversion uutuuksia ovat uudistettu ulkoasu, mahdollisuus ryhmitellä välilehtiä, Firefox Sync, JägerMonkey-JavaScript-moottori, HTML5-, WebGL- ja WebM-tuki, monikosketustuki ja muun muassa uudistettu laajennusten hallinta.

Firefox 4 RC on saatavilla Windows-, Linux- ja Mac-käyttöjärjestelmille yli 70 kielellä. Mozilla mainostaa yli 70 prosentin saatavilla olevista laajennuksista toimivan Firefox 4:ssä.

The Mozilla Blog, Mozilla Firefox 4 Release Candidate for Windows, Mac and Linux Now Available

Kommentit (45)

nvidiaUseat eri ulkomaiset tietokonesivustot uutisoivat NVIDIAn tulevan GeForce GTX 590 -näytönohjaimen julkaisuajankohdasta, joka sijoittuu huhujen mukaan maaliskuun 22. päivälle eli kahden viikon päähän. GeForce GTX 590 on NVIDIAn kahden grafiikkapiirin high-end-markkinoille suunnattu näytönohjain, joka tulee kilpailemaan AMD:n eilen julkaiseman Antilles-koodinimellisen Radeon HD 6990 -näytönohjaimen kanssa, josta Muropaketti julkaisi artikkeli tänään.

Huhut kertovat, että GeForce GTX 590:ssä on kaksi GF110-grafiikkapiiriä ja molemmilla piireillä 384-bittisen muistiväylän jatkona 1,5 gigatavua GDDR5-muistia. Näytönohjaimen TDP-arvo olisi 375 wattia ja lisävirtaa toimitettaisiin kahdella kahdeksanpinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Näytönohjain tukee yksinään 3D Vision Surround -ominaisuutta, mutta lisäsuorituskykyä kaipaaville tuettuna on SLI-teknologia.

Sweclockers, Geforce GTX 590 lanseras den 22 mars

Expreview, NVIDIA GeForce GTX 590 To Roll Out On March 22nd

Kommentit (59)

ie9Microsoft julkaisi viime vuoden maaliskuussa Internet Explorer 9 -selaimen Platform Preview -version julkiseen jakeluun ja RC- eli Release Candidate -versio julkaistiin helmikuun alussa. Nyt yrityksen Internet Explorer Business and Marketing -osaston johtaja Ryan Gavin on ilmoittanut virallisen julkaisun tapahtuvan 14. maaliskuuta yhdeksän aikaan illalla (PDT, -8 GMT). Suomessa julkaisuajankohta sijoittuu 15. päivälle eli tiistaille ja aamuseitsemäksi.

IE9:n merkittävimpiä uusia ominaisuuksia on laskentakuorman siirtäminen prosessorilta grafiikkapiirille rautapohjaisesti kiihdytettävän SVG:n myötä, parannettu JavaScript-suorituskyky sekä grafiikkapiirikiihdytteinen HTML5-tuki. Webbikehittäjille selain tarjoaa mahdollisuuden rakentaa helpommin rikkaita ja mukaansatempaavia sovelluksia ja sivustoja. Selain tukee suoraa näytönohjainkiihdytystä ja on entistä yhteensopivampi esimerkiksi uusien HTML5- ja CSS3 SVG -kuvauskielien kanssa. Luvassa on myös uudistuksia käyttöliittymään.

The Windows Blog, A More Beautiful Web Launches on March 14th

Kommentit (16)

Gigabyte on julkaissut WindForce 3X -tuoteperheeseen uuden näytönohjaimen, joka on GV-R697OC-2GD-mallinimellinen Radeon HD 6970. Näytönohjain perustuu Gigabyten omaan suunnitteluun ja siinä on käytössä Ultra Durable VGA+ -piirilevy, jossa on kaksi unssia kuparia neliöjalkaa kohti. Gigabyten uutuusnäytönohjaimen virransyötön kelojen, mosfettien ja kondensaattoreiden mainostetaan olevan korkeatasoiset.

WindForce 3X -nimi mukailee cooleria, joka peittää alleen koko näytönohjaimen etupuolen. Coolerin siiliosa on valmistettu alumiinista, lämpöä johdetaan pohjasta useilla lämpöputkilla ja siiliä jäähdytetään kolmella 80 millimetrin tuulettimella. Grafiikkapiiri toimii 900 MHz:n ja 256-bittisen muistiväylän jatkona olevat muistipiirit 1375 MHz:n kellotaajuudella. GDDR5-muistia on kaksi gigatavua ja edestä löytyy kaksi DVI- sekä yksi HDMI- ja DisplayPort-liitin.

Gigabyte GV-R697OC-2GD -tuotesivut

Kommentit (11)

Google julkaisi Chrome 10:n

9.3.2011
klo 16.55

chromeGoogle julkaisi helmikuun alussa Chrome 9:n virallisen version ja nyt ainoastaan reilu kuukausi myöhemmin versionumero on ponnahtanut 10:een. Uudessa versiossa on parannettu Crankshaft-nimisen JavaScipt-moottorin suorituskykyä ja Googlen mukaan parannusta tapahtuu V8-testiohjelmassa 66 prosenttia. Mukana on myös uudistettu asetusvalikko hakutoiminnolla, vanhentuneet pluginin kytketään oletuksena pois käytöstä, Windowsille on tarjolla hiekkalaatikkotuki Adobe Flashille ja tuettuna on videoiden kiihdyttäminen näytönohjaimella, taustalla ajettavat webbiohjelmat sekä webNavigation-laajennusrajapinta.

Lisäksi Chrome 10:ssä on salasanojen synkronointimahdollisuus eri tietokoneiden välillä. Kyseinen toiminto osaa synkronoida myös kirjanmerkit, laajennukset, asetukset, teemat, ohjelmat sekä automaattisesti täytettävät tekstitiedot, ja tiedot voidaan salata master-salasanalla.

Chrome 10 on saatavilla Googlen internetsivuilta, mutta jos käytössä on ollut esimerkiksi Chrome 9 -versio, selain on todennäköisesti jo päivittänyt itse itsensä 10-versioon. Uudet käyttäjät voivat ladata asennuspaketin alla olevan linkin kautta, ja se on saatavilla Windows-, Linux- ja Mac-käyttäjille.

Google Chrome Releases, Chrome Stable Release

Google, Chrome

Kommentit (25)

Muropaketin testilabrassa on jälleen vietetty lähes ympäripyöreitä työpäiviä AMD:n uuden Antilles-koodinimellisen kahteen Cayman-grafiikkapiiriin perustuvan Radeon HD 6990 -näytönohjaimen parissa, jonka hintataso on Suomessa yli 600 euroa.

Tutustumme artikkelissa näytönohjaimen ominaisuuksiin pintaa syvemmältä ja kattavissa suorituskykymittauksissa ajetaan testit yhdellä näytöllä 1920x1200-resoluutiolla sekä kolmen näytön Eyefinity-konfiguraatiolla 5760x1080-resoluutiolla. Mukana on myös tuttuun tapaan tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Muropaketti, AMD Radeon HD 6990 (Antilles)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös