Muropaketti.com

opteronAMD on viime aikoina menettänyt osuuttaan palvelinmarkkinoilla, mutta tilannetta voivat kohentaa 32 nanometrin prosessilla valmistettavat Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvat Opteron-tuoteperheen prosessorit. AMD on julkaissut blogisivustollaan tietoa tulevista palvelin- ja työasemaprosessoreista, jotka antavat mahdollisuuden säätää TDP-arvoa yhden watin pykälin.

”Nykyisellä AMD Power Cap Managerilla voi rajoittaa prosessorin P-tiloja ja leikata tehonkulutusta, mutta samalla se rajoittaa prosessorin kykyä nostaa kellotaajuudet maksimiin. Bulldozeriin perustuvilla Opteron-prosessoreilla ja uudella TDP Power Capilla asiakkaat voivat säätää tehonkulutuksen TDP-rajoja yhden watin pykälin. Sen sijaan, että prosessori pitäisi valita eri TDP-malleista, sen voi ostaa mistä tahansa luokasta ja rajoittaa alaspäin.”, AMD:n palvelin-, sulautettujen ja FireStrem-tuotteiden osaston markkinointijohtaja John Fruehe selventää.

AMD Blogs, Put a cap on that TDP

Kommentit (9)

win8ZDNet-sivuston uutisoinnin mukaan Microsoftin tulevan Windows 8 -käyttöjärjestelmän RTM-version (Release To Manufacturing) julkaisu saattaisi olla edessä jo ensi vuoden huhtikuussa. Ja samassa rytäkässä olisi luvassa kolmen suuren Windows 8 -käyttöjärjestelmän julkaisu: x86-, palvelin- sekä ARM-versio.

ZDNetin mukaan Microsoftin tavoitteena on julkaista Windows 8 ensi vuoden toisella tai kolmannella neljänneksellä. RTM on versio, johon ei tehdä muutoksia myyntiin tuleviin versioihin nähden ja se saatetaan esimerkiksi MSDN-käyttäjien saataville. Perinteisesti Microsoft on julkaissut RTM-version muutamaa kuukautta ennen virallista julkaisua, joten huhtikuinen RTM-versiojulkaisu osuisi Q2/Q3-julkaisuajankohdan kanssa yksiin.

Huhujen mukaan Windows 8:n M3-version työstäminen aloitettiin maaliskuussa, minkä valmistuttua luvassa olisi CTP-versio (Community Technology Preview). Seuraavassa vaiheessa vuorossa olisivat 1. ja 2. beetaversio sekä RC-versio (Release Candidate), jotka saapuvat kaikkien asiasta kiinnostuneiden ladattavaksi ja testattavaksi.

ZDNet, (Not so) Crazy Microsoft Rumors: Windows 8 to RTM in April 2012

Kommentit (29)

gpuzTechPowerUp! on julkaissut suositusta GPU-Z-ohjelmasta 0.5.4-version, jonka mainostetaan käynnistyvän aiempia versioita nopeammin. Mukana on myös pitkä lista tuettuja uusia AMD:n ja NVIDIAn tuettuja näytönohjaimia, uusien Sandy Bridge -prosessoreiden grafiikkaohjaimet ja lisäksi AMD:n APU-piirien (Accelerated Processing Unit) tukea on parannettu. Lisäksi ohjelmassa on korjattu erinäisiä bugeja, joista tarkemmat tiedot löytyvät alla olevan linkin takaa.

GPU-Z on techPowerUp!-sivuston kehittämä ilmainen ohjelma, joka toimii Windows-käyttöjärjestelmillä. Alle megatavun kokoisella ohjelmalla on mahdollista tutkia näytönohjaimen tai integroidun grafiikkaohjaimen tietoa sekä monitoroida lämpötiloja, käyttöjännitteitä, kellotaajuuksia ja tuulettimien kierrosnopeuksia.

techPowerUp!, GPU-Z 0.5.4 Released

Kommentit (2)

Microsoft julkaisi Office 365:n

29.6.2011
klo 14.19

office365Microsoft avasi ovet Office 365 -pilvipalvelualustan julkiseen beetatestaukseen huhtikuussa ja nyt palvelu on edennyt viralliseen julkaisuun. Office 365 tarjoaa käyttäjille muun muassa Office-toimisto-ohjelmistot, SharePoint Onlinen, Exchange Onlinen ja Lyncin, ja niiden avulla käyttäjille tarjotaan palveluja sähköpostin, kalenterin, Office-dokumenttien ja pikaviestinten käyttöön.

Microsoftin mukaan Office 365 on suunniteltu toimimaan yhdessä kaikille tuttujen Office-työkalujen kanssa ja työkalut mahdollistavat yhteistyön sekä viestinnän käytännössä kaikilla yleisimmillä käytössä olevilla selaimilla, älypuhelimilla ja tietokoneilla. Ensimmäisiä Microsoftin suomalaisia Office 365 -pilvipalveluita tarjoavia kumppaneita ovat Elisa, TeliaSonera sekä Atea.

Office 365 -pilvipalvelua on mahdollista kokeilla maksutta 30 päivän ajan, mutta sen jälkeen palvelu on maksullinen. Microsoftin ilmoittaman hinnoittelun mukaan yhden käyttäjän kuukausittaiset kulut ovat jotain 2 ja 27 dollarin väliltä.

Microsoft, Lehdistötiedote (suomenkielinen)

Microsoft, Lehdistötiedote (englanninkielinen)

Kommentit (22)

ASRock on esitellyt Fatal1ty Z68 Professional Gen3 -nimisen emolevyn ja yrityksen omien sanojen mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen Z68-piirisarjaan perustuva emolevy, joka tukee PCI Express 3.0 -standardia. ASRock mainostaa PCIe 3.0 -tuen nostavan useamman näytönohjaimen konfiguraation suorituskyvyn uudelle tasolle.

ASRock ei kerro tarkemmin, miten se on toteuttanut PCI Express 3.0 -tuen, sillä Z68-piirisarja tai nykyiset prosessorit eivät itsessään tue sitä. Toistaiseksi ainoa ratkaisu on käyttää kolmannen osapuolen erillistä piiriä, joka mahdollistaisi PCI Express 3.0:n tuplatun nopeuden 2.0-standardiin verrattuna. Nopeus rajoittuisi kuitenkin ainoastaan PCI Express -väylien jatkona olevien laitteiden kesken, eikä yltäisi prosessoriin.

Emolevy tukee tulevia LGA 1155 -kantaisia Ivy Bridge -koodinimellisiä prosessoreita, jotka tukevat natiivisti PCI Express 3.0:aa. ASRock vakuuttaa, että emolevy kykenee hyötymään kyseisistä prosessoreista ja 3.0-standardia tukevista näytönohjaimista.

Fatal1ty Z68 Professional Gen -emolevyssä on neljä DDR3-muistiliitintä, kolme PCI Express x16- ja kaksi x1- sekä PCI-liitintä, kymmenen Serial ATA -liitintä sekä neljä USB 3.0 -liitintä. Tuettuina ovat useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten AMD:n CrossFireX- ja NVIDIAn SLI-teknologiat. Virransyöttö on 12+6-vaiheinen, josta 12 vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kuusi vaihetta prosessoriin integroidulle muistiohjaimelle.

ASRock, Fatal1ty-tuotesivut

Kommentit (15)

nvidiaNVIDIA on julkaissut kannettaviin tietokoneisiin suunnatut GeForce GTX 580M- ja 570M-näytönohjaimet, joista ensimmäisenä mainitussa on käytössä 384 CUDA-ydintä ja 256-bittisen muistiväylän jatkona on maksimissaan kaksi gigatavua GDDR3-muistia. Grafiikkapiirin kellotaajuus on 620 MHz, Shaderien 1240 MHz ja muistien 750 MHz (3000 MHz QDR).

GeForce GTX 570M -mallissa on käytössä 336 CUDA-ydintä ja GDDR5-muistia on 192-bittisen muistiväylän jatkona maksimissaan kolme gigatavua. NVIDIAn asettama referenssikellotaajuus grafiikkapiirille on 575 MHz, Shadereille 1150 MHz ja muisteille 750 MHz.

Molempien näytönohjaimien grafiikkapiirit valmistetaan 40 nanometrin prosessilla ja tuettuina ovat DirectX 11- ja OpenGL 4.1 -rajapinnat sekä CUDA-, PhysX-, SLI- ja 3D Vision -teknologiat. Lisäksi ne tukevat Optimus-teknologiaa, jonka myötä näytönohjaimet voidaan kytkeä pois käytöstä, kun tietokoneelta ei vaadita korkeatasoista 3D-laskentaa.

NVIDIAn uutuusnäytönohjaimet saapuvat yrityksen lehdistötiedotteen perusteella ensimmäisenä Pohjois-Amerikan markkinoille keskittyneen Alienwaren kannettaviin tietokoneisiin. M18x-mallin voi tilata jo nyt GeForce GTX 580M:llä ja myöhemmin mahdollisuus saapuu myös M17x-malliin.

NVIDIA, Lehdistötiedote

Kommentit (15)

Sony on ottanut Applen MacBook Air -kannettavista mallia julkaisemalla VAIO-Z-tuoteperheen kannettavan tietokoneen, jossa yhdistyvät sulavalinjainen ja ohut muotoilu sekä suorituskyky. Pääasiassa ammattikäyttöön suunnatun kannettavan runko on valmistettu hiilikuidusta ja 13,1-tuumaisella näytöllä varustetulla mallilla on painoa ainoastaan 1,2 kilogrammaa.

Näytön resoluutio on 1600x900 ja toimintaa vauhdittaa 2,7 GHz:n Core i7-2620M -prosessori, jonka kellotaajuus nousee Turbo Boostilla maksimissaan 3,4 GHz:iin, kahdeksan gigatavua DDR3-1333-muistia ja maksimissaan 256 gigatavua RAID 0 -tilaan asennettua flash-muistia. Grafiikkaohjaimena toimii Intel HD Graphics 3000, mukana on DVD-asema, WLAN- ja Bluetooth-tuki, HDMI-liitin, 1,3 megapikselin webbikamera, sormenjälkitunnistin sekä muun muassa käyttöä helpottavat pikanäppäimet. Rungolla on kokoa 210,0 x 16,7 x 330,0 millimetriä ja akkujen luvataan kestävän maksimissaan seitsemän tuntia.

Saatavilla on myös erillinen telakka, joka tarjoaa Radeon HD 6650M -grafiikkaohjaimen yhden gigatavun DDR3-muistilla, Blu-ray-aseman ja lisää USB- sekä näyttöliittimiä. Telakalla on kokoa 148,0 x 16,7 x 220 millimetriä ja painoa 0,7 kilogrammaa. Telakan avulla akunkeston luvataan tuplaantuvan 14 tuntiin.

Peruskonfiguraatiolla VAIO Z -sarjan kannattavalla on hintaa peräti 1434 puntaa eli 1500 euroa ja telakalla 400-525 puntaa eli 450-590 euroa. Se saapuu myyntiin heinäkuun lopulla.

Sony, Lehdistötiedote

Sony, VAIO-Z-tuotesivut

Kommentit (51)

Acer julkaisi AC700 Chromebookin

28.6.2011
klo 13.23

Muropaketti tutustui Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmään ja Cr-48-prototyyppikannettavan ja julkaisi aiheesta artikkelin maaliskuussa. Chrome OS:ssä lähestymistapa on muihin käyttöjärjestelmiin verrattuna hyvin erilainen, sillä se pärjää ilman kiintolevyä ja kaikki käyttäjän tiedot tallennetaan pilveen.

Artikkelin kirjoitushetkellä arvioimme Chrome OS:ää käyttävien kannettavien tietokoneiden saapuvan markkinoille muutaman kuukauden kuluttua. Nyt Acer on ensimmäisenä valmistajana julkaissut AC700 Chromebookin ja ilmoittanut sen saapuvan myyntiin Yhdysvalloissa kesäkuun aikana 349,99 dollarin suositushinnalla. 3G-tuella varustettu malli saapuu myyntiin myöhemmin.

Reilun 1,3 kilogramman painoisessa AC700:ssä on 11,6-tuumainen LED-taustavalaistu näyttö, jonka resoluutio on 1366x768, kaksiytiminen Intel Atom N570 -prosessori, kaksi gigatavua keskusmuistia, integroitu GMA 3150 -grafiikkaohjain, 16 gigatavun SSD-asema, 802.11b/g/n-WLAN-tuki ja 1,3 megapikselin webbikamera. Touchpadin yläpuolella on täyden koon näppäimistö, sivusta löytyy muun muassa HDMI-liitin ja akunkestoksi on ilmoitettu maksimissaan kuusi tuntia.

Acer, Lehdistötiedote

Kommentit (11)

googleGoogle on jättiläinen ohjelmistoalalla ja näyttää siltä, että seuraavaksi yritys on laajentamassa toimintaansa peleihin. Yrityksen sivuilta löytyy työntekijähakemus, jossa etsitään pelialan tuotantopäällikköä ja hakemuksesta löytyy muun muassa tietoa työtehtävän vaatimuksesta ajaa Googlen pelialustan kehitystä eteenpäin.

Valitettavasti hakemuksesta ei käy tarkemmin ilmi, minkälaisia pelejä Google on suunnittelemassa tai mille laitteille. Hakemuksessa painotetaan, että hakijan tulee olla kyvykäs strategisiin liikkeisiin, hallita tekniikkapuoli ja rakastaa pelaamista. Työtehtäviksi on lueteltu muun muassa pelien jakelun ja kehittämisen suunnittelu, pelaajien tunnistaminen sekä pelimekanismit.

Google, Product Manager, Games - Mountain View

Kommentit (6)

Eizo on julkaissut ammattikäyttöön suunnatun 36-tuumaisen DuraVision FDH3601 -näytön, joka tukee 4096x2160-resoluutiota. LED-taustavalaistun näytön 10-bittinen paneeli tukee 1,07 miljardia väriä, maksimikirkkaus on 700 cd/m^2 , kontrasti 1000:1 ja vasteaika kahdeksan millisekuntia. Näyttö on varustettu kahdella DVI-D- ja kahdella DisplayPort-liitännällä.

Eizon itsekehittämiä lisäominaisuuksia ovat ihmisen läsnäolon tunnistavan infrapuna-anturin avulla automaattinen virransäästötilaan siirtyminen sekä Digital Uniformity Corrector (DUE) eli kirkkaus ja värilämpötila on mitattu näytön jokaisesta kohdasta ja ne on kompensoitu tasaiseksi koko näytön alalle.

Massiivisesta 4k-resoluutiosta ja Eizon 36-tuumaisesta näytöstä joutuu pulittamaan noin 25000 euroa, kun se saapuu Japanissa myyntiin syyskuussa.

Eizo, DuraVision FDH3601 -tuotesivu (Google Translate)

FlatPanelsHD, Eizo’s new 36-inch monitor has 4096x2160 pixels

Kommentit (35)

Muropaketin kesäkuisessa emolevyartikkelissa paneudutaan 990FX-piirisarjan ominaisuuksiin sekä Socket AM3+ -prosessorikantaan. Tarkemmassa tutkinnassa on kolme kyseiseen piirisarjaan perustuvaa emolevyä, Asuksen Crosshair V Formula ja Sabertooth 990FX sekä Gigabyten 990FXA-UD7. Lisäksi artikkelissa tutkitaan kunkin emolevyn tarjoamaa automaattista ylikellotustoimintoa sekä, miten Asuksen Crosshair V Formula on kehittynyt aiemman sukupolven Crosshair IV Formulasta.

Muropaketti, AMD 990FX -emolevyvertailu (Asus & Gigabyte)

Opera Softwaren perustaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja Jon Stephenson von Tetzchner on ilmoittanut irtisanoutuneensa yrityksen palveluksesta. ”On tullut selväksi, että hallitus, johto ja minä emme jaa samoja arvoja ja mielipiteitä, miten Operan tulisi kehittyä. Tämän seurauksena olen tullut hallituksen kanssa johtopäätökseen, että minun aikani Operassa on ohi. Tunnen, että hallitus ja johto ovat enemmän keskittyneitä vuosineljänneksiin kuin minä.”, kommentoi Tetzchner yrityksen työntekijöille lähetetyssä sähköpostissa.

Tetzchner oli perustamassa selaimiin keskittynyttä Opera Softwarea vuonna 1995 ja hän johti sitä vuoteen 2010 asti. Viime vuodesta lähtien hän on toiminut yrityksen strategisena neuvonantajana. Tetzchnerin yksi muistiinpainuvimmista hetkistä oli, kun Opera 8 -selaimen julkaisun yhteydessä hän lupasi uivansa Norjasta Yhdysvaltoihin, jos selainta ladataan neljässä päivässä yli miljoona kertaa. Latausmäärä ylitti rajapyykin ja Tetzchner piti sanansa, mutta aivan Yhdysvaltoihin asti hän ei selvinnyt. Vitsikkäästi toteutetussa yrityksessä Tetzchner joutui keskeyttämään yrityksensä Norjan rannikolla sonnustautuneena kuivapukuun.

Opera, Lehdistötiedote

TechCrunch, Opera Founder Jon S. von Tetzchner Resigns Over Differences With Board

Kommentit (10)

DDR4 ohittaa DDR3:n vuonna 2015

27.6.2011
klo 21.56

Markkinatutkimusyhtiö iSupplin arvioiden mukaan DDR3-muistit tulevat hallitsemaan markkinoita vielä useamman vuoden ajan. DDR3-muistit tekivät esiintulon työpöytäpuolella reilut neljä vuotta sitten, kun Intel julkaisi P35-piirisarjan. Vuonna 2009 DDR3-muistien osuus oli 24 prosenttia, kun taas DDR2:n osuus oli peräti 69 prosenttia. Jo seuraavana vuonna DDR3:n osuus nousi 67 prosenttiin ja DDR2:n osuus laski 29 prosenttiin. Arvioiden mukaan tänä vuonna DDR3:n osuus tulee nousemaan 89 prosenttiin ja DDR2:n laskemaan yhdeksään prosenttiin.

DDR3:n tie ei ole kuitenkaan vielä kuljettu loppuun muutaman vuoteen, sillä ensi vuonna sen osuuden uskotaan nousevan 92 prosenttiin ja vuonna 2013 94 prosenttiin. Nousu tapahtuu DDR2:n kustannuksella, jonka osuuden uskotaan laskevan ensi vuonna seitsemään ja sitä seuraavana vuonna viiteen prosenttiin.

Vuosi 2014 tulee iSupplin arvioiden mukaan muuttamaan tilannetta, sillä tuolloin DDR4-musitit tulevat haukkaamaan suuren osan markkinoista - 12 prosenttia. Samalla se tarkoittaa DDR3-muistien markkinaosuuden laskua 85 prosenttiin. Vuonna 2015 DDR4-muistien osuuden uskotaan olevan 56 prosenttia ja DDR3-muistien 42 prosenttia.

Vuonna 2009 muistikammat olivat suurimmaksi osaksi yhden gigatavun suuruisia ja seuraavana vuonna koko tuplaantui kahteen gigatavuun. Vuonna 2012 neljän gigatavun muistikammat tulevat olemaan merkittävimmässä roolissa ja kahdeksan gigatavun muistikampojen uskotaan syrjäyttävän muut kokoluokat vuonna 2015.

The Tech Report, iSuppli: DDR4 crossover to come in 2014

Kommentit (17)

Uutisoimme viime viikolla Crysis 2 -peliin vuotaneista asennuspaketeista, joista ensimmäinen toi mukanaan DirectX 11 -tuen ja toinen korkearesoluutioiset tekstuurit. Valitettavasti myöhemmin selvisi, että niiden käyttäminen vaatii pelin 1.9-päivityksen. Päivitystä ei kuitenkaan jouduttu odottamaan pitkään, sillä nyt virallisille sivuille on ilmestynyt lehdistötiedote asiasta.

DirectX 11 -päivitys tuo mukanaan Crysis 2:een tesselaation, Displacement Mappingin, korkealaatuisen HDR Motion Blurin, realistiset varjot, muuttuvat puolivarjot, spriteihin perustuvan bokeh-terävyysalueen ja Parallax Occlusion Mappingin. Mukana on myös päivityksiä Motion Bluriin, varjoihin ja grafiikkaan sekä parannuksia veden renderöintiin ja tesselointi- ja Displacement Mapping -tuki. DirectX 9 -rajapinnalle päivitys tuo mukanaan tosiaikaiset paikalliset heijastukset, kontaktivarjot sekä parannetun Tone Mappingin.

VR-Zone-sivusto on julkaissut pikaisen katsauksen Crysis 2 -peliin, kun käytössä on DirectX 11 -päivitys ja korkearesoluutioiset tekstuurit. Testikokoonpanossa oli ollut käytössä Core i7-965 -prosessori ja GeForce GTX 580 -näytönohjain. Peliä oli testattu 2560x1600-, 1920x1200- ja 1680x1050-resoluutioilla DirectX 9- ja DirectX 11 -rajapinnoilla.

Extreme-kuvanlaadulla korkeimmalla resoluutiolla eroa oli syntynyt DirectX 9:n hyväksi neljä FPS:ää ja keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli laskenut molemmissa tapauksissa alle 30 FPS:n. 1920x1200:lla pysyttiin sulavassa ruudunpäivitysnopeudessa ja ero kasvoi yli 16 FPS:ään, kun taas pienimmällä resoluutiolla ero kaventui 12 FPS:ään. Ultra-kuvanlaadulla erot kaventuivat olemattoman pieniksi ja DirectX 11:n sekä DirectX 9:n välillä oli resoluutiosta riippuen eroa jälkimmäisen hyväksi ainoastaan 0,3-3,1 FPS:ää.

VR-Zonen artikkelista löytyy myös kuvia pelin valikoista sekä kuvanlaatuvertailuja eri kentistä eri kuvanlaatuasetuksilla. Kuvien perusteella DirectX 11 -päivitykseltä on turha odottaa maata mullistavia uudistuksia, sillä erot jäävät erittäin pieniksi. Samaa voi sanoa myös korkearesoluutioisista tekstuureista, joilla eroa on erittäin vaikea havaita.

Crytek, Lehdistötiedote

Mycrysis, DirectX 11 Ultra Upgrade for Crysis 2

VR-Zone, Crysis 2: World’s First DirectX 11 Video, Benchmarks & Screenshots

Kommentit (23)

Enermax MaxRevo 1500WEnermax on julkaissut kaksi uutta MaxRevo-tuoteperheen tehovirtalähdettä, joiden teholukemaksi kirjataan hurjat 1350- ja 1500 wattia. MaxRevo-virtalähteet on suunnattu erityisesti huippuluokan usean näytönohjaimen pelikokoonpanoihin. Molemmat uudet MaxRevo-mallit täyttävät 80Plus Gold -sertifikaatin vaatimukset, eli ne kykenevät jopa 88 - 92 % hyötysuhteeseen.

MaxRevo-malleissa hyödynnetään Copper-Bridge Array transmission -johdintekniikkaa korvaamassa perinteisiä johtoja, joka mahdollistaa neljä kertaa leveämmät ja lyhyemmät johdinreitit. Tämän avulla saavutetaan parempi vakaus sekä laadultaan parempaa tasavirtaa. Virtalähteet ovat täysin modulaarisia ja niistä löytyy japanilaisvalmisteiset elektrolyyttikondensaattorit, kuusi 12V-linjaa, kahdeksankertainen suojapiiristö sekä verkkovirtakaapelia suojaava CordGuard-ominaisuus. 139 mm:n tuuletin on Twister-laakeroitu ja se jää pyörimään hetkeksi tietokoneen sammuttamisen jälkeen. Tuulettimen kierrosalue on 900 - 2000 kierrosta minuutissa.

Enermaxin 1350- ja 1500 watin MaxRevo-virtalähteiden suositushinnat ovat 344,90 ja 379,90 euroa.

Enermax MaxRevo 1500W -tuotesivu

TechConnect, Enermax releases the 1350W and 1500W MaxRevo power supplies

Kommentit (9)

V3-sivusto on päässyt haastattelemaan Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:ssä työskentelevää Francois Briardia, joka on paljastanut LHC:n (Larde Hadron Collider) tutkimustyön tuottavan yhden petatavun edestä dataa joka sekuntia. Briard paljasti samalla, ettei kaikkea dataa kaapata ja tallenneta, vaan käytössä on erilaisia suodattimia, jotka tallentavat tutkijoiden käyttöön ainoastaan kiinnostavaksi määriteltävää dataa.

Suodatuksen jälkeen dataa kertyy vuodessa 25 petatavua eli karkeasti otettuna vastaavan verran kuin 1000 vuotta DVD-laatuista videokuvaa. CERN:n IT-osaston johtajan Jean-Michel Jouanigotin mukaan tällaisen datamäärän tallentaminen, lähettäminen ja käsitteleminen vaativat massiivisesti laskentatehoa, ja datan analysointi vaatii 100 000 nykypäivän terävintä kärkeä edustavan prosessorin verran laskentatehoa. CERN:ssä on kuitenkin ainoastaan noin 20 prosenttia tästä laskentatehosta, joten CERN on työskennellyt yhdessä Euroopan komission kanssa Gridin kehittämiseksi.

Grid tarjoaa tallennus- ja laskentaresursseja samaan tapaan kuin kuluttajien saatavilla olevat webbipalvelut. Gridin piirissä on 11 palvelinkeskusta Yhdysvalloissa, Kanadassa, Italiassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa, jotka vuorostaan tallentavat dataa 130 eri kohteeseen.

LHC käynnistettiin syyskuussa 2008, mutta reilun viikon kuluttua kuusi tonnia nestemäistä heliumia pääsi karkaamaan ja laitoksessa aloitettiin pitkälliset korjaustyöt. Varsinaiset kokeet LHC:llä aloitettiin maaliskuussa 2010. LHC:n päämääränä on löytää Higgsin bosoni (hiukkanen) ja selvittää muun muassa aineen rakennetta ja maailmankaikkeuden syntyä. Peter Higgs löysi kyseisen alkeishiukkasen teoriassa vuonna 1964, mutta sitä ei ole kokeellisissa testeissä havaittu.

V3, CERN experiments generating one petabyte of data every second

Kommentit (18)

Päivitys klo 20:55: Tarkkaavaisimmat lukijamme huomauttivat, että Facebookin sääntöjen mukaan kilpailua ei saa järjestää siten, että osallistuminen tapahtuu käyttämällä Facebookin ominaisuutta, kuten Tykkää-toimintoa. Sääntöjä on syytä noudattaa, joten tästä syystä kilpailu siirretään Facebookista MuroBBS-keskustelupalstalle. Pahoittelemme meidän omasta huolimattomuusvirheestä koitunutta vaivaa.

Muropaketti ja TaskuMuro päivittyivät viime viikolla uusilla ulkoasuilla. Linkit Muropaketin Facebook-sivustolle ja YouTube-kanavaan löytyvät jatkossa ylänavigaatiosta. Muropaketti-aiheisia päivityksiä Twitteristä löytyy englanniksi Sampsa Kurrin profiilista.

Uuden ulkoasun kunniaksi järjestämme lukijoillemme kilpailun, johon voit osallistua helposti tykkäämällä Muropaketista MuroBBS:ssä (oli aikaisemmin Facebookissa). Arvomme kaikkien tykänneiden kesken Nokian uuden N9-älypuhelimen. Arvonta suoritetaan, kun laite julkaistaan Suomessa myyntiin. Lue lisää MuroBBS:n viestiketjusta.

MuroBBS, Tykkää Muropaketista - Voita Nokia N9

PS. Tsekkaa TaskuMuron ensikokemukset Nokia N9:stä ja HD-laatuinen esittelyvideo.

Kommentit (51)

PCI Express 4.0 on työn alla

27.6.2011
klo 01.58

pcieVaikka PCI Express 3.0 -standardia tukevat laitteet ovat tulossa markkinoille vasta muutaman kuukauden kuluttua, PCI Expressin kehityksestä vastaava PCI SIG on ilmoittanut PCI Express 4.0:n olevan kiikarissa ja joidenkin spesifikaatioiden olevan tiedossa.

”Eilen saamamme raportin mukaan PCI Express 4.0 on toteuttamiskelpoinen, mutta meidän on työskenneltävä yksityiskohtien parissa.”, kommentoi PCI SIG:n presidentti Al Yanes.

EETimes-sivuston uutisoinnin mukaan PCI SIG:ssä osallisena olevat yritykset, kuten AMD, Hewlett-Packard, IBM ja Intel, testaavat PCI Express 4.0:n toimivuutta simulaatioilla. Tämän hetkisten testien perusteella nopeuden uskotaan nousevan ainakin 16 GT/s:iin per linja. PCI Express 2.0/2.1 -standardissa nopeus on neljä ja 3.0:ssa kahdeksan GT/s.

PCI Express 4.0:n nopeus on määrä lyödä umpeen vuoden loppuun mennessä ja standardissa tullaan määrittelemään kuparijohtimet sekä yhteensopivuus taaksepäin. Emolevyvalmistajille PCI Express 4.0 tulee aiheuttamaan päänvaivaa, sillä sen arvioidaan vaativan uudenlaisten valmistusprosessien ja materiaalien käyttöä.

EETimes, PCI Express poised for 2x upgrade

Kommentit (11)

intelIntel on valottanut blogisivustollaan tietoja tulevasta Haswell-nimisestä arkkitehtuurista, johon perustuvat prosessorit on määrä julkaista markkinoille vuonna 2013. Intel julkaisi alkuvuodesta uuteen arkkitehtuuriin perustuvat 32 nanometrin Sandy Bridge -prosessorit ja ensi vuoden puolella luvassa on Ivy Bridge -prosessoreiden myötä siirtyminen pienempään 22 nanometrin valmistusprosessiin. Haswell-arkkitehtuurilliset prosessorit valmistetaan samaisella 22 nanometrin prosessilla, jossa hyödynnetään 3D-transistoriteknologiaa.

Suurista arkkitehtuurillisista uudistuksista Intel mainitsee kokonaan uudestaan suunnitellun välimuistin, tuen FMA3-käskyille ja integroidun vektoriapuprosessorin. Arkkitehtuurin kehittämisestä on vastuussa Intelin Oregonin osasto, ja blogiviestissä tarkennetaan varsinkin vektoriapuprosessorin toimintaa, joka työskentelee yhdessä prosessoriin integroidun grafiikkaohjaimen kanssa. AVX (Advanced Vector Extensions) on hyppäämässä toiseen versioon, joka keskittyy kokonaislukutietotyyppeihin, kun taas aiempi AVX:n osa-aluetta ovat liukuluvut.

Intelin markkinointijohtajan Tom Kilroyn mukaan yritys toivoo Haswellin grafiikkaohjaimen kykenevän kilpailemaan nykypäivän erillisnäytönohjainten kanssa. Tehonäytönohjaimien tasolle ei varmasti tulla pääsemään, mutta Intelin grafiikkaohjainkehitys on kohentunut huimaa vauhtia viimeisten suunnitteluiden ja varsinkin Sandy Bridgen myötä.

Intel Blog, Haswell New Instruction Descriptions Now Available!

CNET, Intel’s ’Haswell’ chip in focus: Heads up Nvidia

Kommentit (16)

Japanilainen Scythe on julkaissut Mugen 3 -prosessoricoolerin, joka on suunnattu tehokäyttäjille ja ylikellottajille. Kolmosversiossa on kohdistettu kehitystä varsinkin suorituskyvyn ja kiinnitysmekanismin parantamiseen, mutta samalla myös siilin koon pienentämiseen.

Jäähdytystehon parantamiseksi siilin muotoilu on uudistettu ja se perustuu M.A.P.S.-suunnitteluun (Multiple Airflow Pass-Through Structure), joka parantaa ilmavirtausta siilin läpi. Kuparisesta ja nikkelöidystä pohjasta lämpöä siirretään siilin yläosiin kuudella kuparisella lämpöputkella ja lisäksi pohjaosaa jäähdytetään omilla rivoilla.

Mugen 3:n mukana toimitetaan Slip Stream PWM Silent -tuoteperheen 120 millimetrin tuuletin, joka pyörii 300-1600 kierroksen minuuttivauhdilla. Sen ilmavirtaukseksi on ilmoitettu 14,7-88,11 kuutiojalkaa minuutissa ja meluntuotoksi 9,6-32,2 desibeliä. Neljänteen versioon edennyt F.M.S.B.-kiinnitysmekanismi (Flip Mount Super Back-Plate) tukee Intelin LGA 1366/1155/1156/T/775- sekä AMD:n Socket AM3+/3/2+/2 -prosessorikantoja.

Scythen Mugen 3 saapuu myyntiin välittömästi ja sen verottomaksi hinnaksi on ilmoitettu 35,90 euroa.

Scythe Mugen 3 -tuotesivut

Kommentit (19)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös