Muropaketti.com

googleGoogle on termi, joka on varmasti kaikille tietokoneita ja internetiä käyttäville tuttu. Googlen käyttö hakukoneena yleistyy jatkuvasti, kun internetin käyttäjien määrä kasvaa, ja Arbor Networks Security -yrityksen julkaiseman raportin perusteella Google haukkaa jo 6,4 prosenttia maailmanlaajuisesta internetliikenteestä.

Googlen kasvusta kertoo myös jotain se, että vielä 3,5 vuotta sitten sen osuus internetin liikenteestä oli yhden ja vuotta myöhemmin kahden prosentin luokkaa. Googlen kasvu peilaantuu samalla yrityksen liikevaihtoon, sillä kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä sen liikevaihto oli 7,29 miljardia dollaria ja kasvua kertyi vuotta aiemmasta 23 prosenttia.

Arbor Networks Security, Google Sets New Internet Traffic Record

Kommentit (21)

win7Microsoftin Windows 7- ja Windows Server 2008 R2 -käyttöjärjestelmien ensimmäinen Service Pack on lähellä virallista julkaisua. Yrityksen Brandon LeBlancin kirjoittamassa blogiviestissä selviää Microsoftin julkaisseen SP1-paketeista Release Candidate- eli RC-version. Päivityspaketti on kaiken kansan saatavilla ja ladattavissa alla olevan linkin kautta.

Windows 7 -käyttäjille on tarjolla erittäin vähän uutta, sillä SP1 tarjoaa jo aiemmin julkaistujen päivitysten ohella ainoastaan tuen Windows Server 2008 R2:n uusille ominaisuuksille. SP1 tullaan julkaisemaan edellä mainituille käyttöjärjestelmille virallisesti vuoden 2011 ensimmäisellä puoliskolla ja kyseinen RC tulee olemaan viimeinen ennen kuin SP1 menee kultaan.

The Windows Blog, Windows 7 & Windows Server 2008 R2 SP1 Release Candidate

Microsoft, Lataa Windows 7 & Windows Server 2008 R2 SP1 RC

Kommentit (16)

Intel uudistaa kalustoaan

27.10.2010
klo 18.16

intelProsessorijätti Intel on avannut 2,5 miljardia dollaria kustantaneen tuotantolaitoksen Dalian kaupungissa Kiinassa. ”Intel on 25 vuoden ajan investoinut ja luonut uutta Kiinassa Kiinan kanssa ja Kiinalle. Tämä tuotantolaitos helpottaa meidän visiota luomaan vakaata kasvua Kiinaan ja samalla luomaan läheisyyttä Aasian asiakkaisiimme.”, kommentoi yrityksen toimitusjohtaja Paul Otellini.

Intel ilmoitti tuotantolaitoksen rakentamisesta jo vuonna 2007 ja se on samalla yrityksen ensimmäinen puolijohdetuotantolaitos Aasiassa. Laitoksen rakennustöissä on kestänyt poikkeuksellisen kauan, mutta se tulee tarpeeseen Kiinan markkinoiden kasvaessa jatkuvasti.

Intel ilmoitti jo aiemmin tässä kuussa investoivansa 6-8 miljardia dollaria rakentaakseen uuden tuotantolaitoksen Oregoniin ja päivittävänsä neljä Arizonassa sekä Oregonissa sijaitsevaa tuotantolaitostaan. Nyt verkkosivusto EETimes uutisoi Barclays Capitalin analyytikon C.J. Musen kommenteista. Muse uskoo Intelin rakentavan Oregonin uuteen D1X-tuotantolaitokseen valmiudet 450 millimetrin piikiekkoja varten. Käytännössä se tarkoittaa korkeampia huoneita, kehitettyjä puhdashuoneita ja jalustojen kykenevän käsittelemään suurempien ja raskaampien laitteiden tuottamaa värinää.

EETimes, Analyst: Intel preparing 450-mm push

Reuters, Intel opens first chip plant in China

Kommentit (10)

Taiwanilaisella Coolaler-foorumilla nimimerkki JCornell on esitellyt ylikellotustuloksia vielä julkaisemattomalla Sandy Bridge -koodinimellisellä Core i7-2600K -prosessorilla. 32 nm:n tekniikalla valmistettava LGA 1155 -kantainen neliytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuuden ansiosta kahdeksaa säiettä tukeva 2600K toimii vakiona 3,4 GHz:n kellotaajuudella. Intel esitteli jo aiemmin syyskuussa San Franciscossa järjestetyssä IDF 2010 -tapahtumassa ilmajäähdytyksellä 4,9 GHz:iin ylikellotettua Sandy Bridge -prosessoria.

JCornell oli onnistunut omissa testeissään ylikellottamaan Engineering Sample -prosessorin ilmajäähdytyksellä ja alle 1,4 voltin käyttöjännitteellä viiteen gigahertsiin nostamalla kertoimen 50:een (50 x 100 MHz). 5 GHz:n kellotaajuudella Core i7-2600K oli rullannut SuperPI 1M -testin läpi 7,488 sekunnissa. Vertailun vuoksi nykyisillä Clarkdale-koodinimellisillä 32 nm:n Core i5-670- ja Lynnfield-koodinimellisillä 45 nm:n Core i7-870-prosessoreilla SuperPI 1M -tulos on viiden gigahertsin kellotaajuudella noin 8,3 sekuntia.

Uusilla LGA 1155 -kantaisilla Sandy Bridge -koodinimellisillä Core i5- ja i7-prosessoreilla ja P67-piirisarjaan perustuvilla emolevyillä 100 MHz:n Base Clock -referenssitaajuutta ei pystytä juurikaan korottamaan, vaan ylikellottaminen on suoritettava ensisijaisesti kerroinlukottomilla K-malleilla kerrointa nostamalla. Extreme-ylikellotusta varten kerroinlukottomissa Core i7-2600K- ja Core i5-2500K-prosessoreissa kertoimia on tarjolla 65:een asti.

Coolaler Forum, Sandy Bridge 1155 i7-2600K unlocked on 5GHz (Google Translate)

PS. Muropaketissa tutustuttiin Sandy Bridgen uusiin ominaisuuksiin syyskuussa julkaistussa tekniikkakatsauksessa.

Muropaketti, Intelin ja AMD:n uudet prosessoriarkkitehtuurit: Sandy Bridge & Bulldozer

Kommentit (32)

Uutisoimme Muropaketissa viime viikolla AMD:n uusista lokakuun Catalyst 10.10 -ajureista ja heti perään julkaistuista päivitetyistä 10.10a Hotfix -ajureista. Nyt vuorossa on jo kolmas ajuripäivitys lokakuulle, kun AMD julkaisi eilen 10.10c Hotfix -ajurit, jotka tuovat mukanaan OpenGL 4.1 -beetatuen, Morphological Anti-Aliasing -reunojenpehmennyksen ja CrossFireX-profiilin Dead Rising 2 -pelille.

Suorituskykyä on parannettu CrossFireX-konfiguraatioilla Metro 2033-, F1 2010- ja Fallout New Vegas -peleissä ja lisäksi suorituskykyä on optimoitu uusilla AMD Radeon HD 6850- ja 6870-näytönohjaimilla Aliens vs Predator- ja Star Craft 2 -peleissä sekä OpenGL-rajapintaa tukevissa sovelluksissa. AMD ei tarjoa virallista tukea Hotifx-ajureille, vaan ne tarjoavat kriittisimmät jo valmiina olevat päivitykset ennen seuraavaa virallista ajurijulkaisua (Catalyst 10.11 marraskuussa).

AMD, Catalyst 10.10c Hotfix

Kommentit (22)

amdnvidiaJon Peddie Research -tutkimusyhtiö on julkaissut tulokset kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen näytönohjainmarkkinoista. AMD:n osuus laski edeltävältä neljännekseltä 2,7 prosenttiyksikköä, mutta vuodentakaiseen verrattuna kasvua tapahtui 2,2 prosenttiyksikköä.

NVIDIAn kasvatti osuuttaan markkinoilla 0,4 prosenttiyksiköllä edeltävään vuosineljännekseen verrattuna, mutta vuotta aiempaan nähden laskua tapahtui peräti 4,2 prosenttiyksikköä. Intel on edelleen markkinoiden ykkönen, ja sen osalta kasvua oli edeltävään vuosineljännekseen 2,2 ja vuotta aiempaan 2,0 prosenttiyksikköä.

Jon Peddie Researchin mukaan AMD:n laskenut markkinaosuus on seurausta vähentyneestä kysynnästä ja siitä, että OEM-valmistajat ovat antaneet varastoidensa tyhjentyä välttyäkseen ylimääräiseksi jäävistä grafiikkapiireistä.

The Tech Report, JPR: Nvidia reclaimed some market share last quarter

Kommentit (45)

Expreview-sivusto esittelee joukon kuvia Zotacin kahteen GF104-grafiikkapiiriin perustuvasta GeForce GTX 460 X2 -näytönohjaimesta. Kyseessä on yrityksen omaan piirilevysuunnitteluun perustuva näytönohjain, joka on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, yhteensä kahdella gigatavulla GDDR5-muistia 256-bittisten muistiväylien jatkeena, neljällä DVI-näyttöliittimellä ja SLI-liittimellä. Virransyöttö on sijoitettu piirilevyn yläosaan, jota on jatkettu tavallista korkeammaksi.

Kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä viittaavat näytönohjaimen yli 300 watin TDP-arvoon, joka saattaa olla syynä NVIDIAn päätökseen peruuttaa omat suunnitelmansa kahden GF104-grafiikkapiirin GeForce GTX 490 -mallin osalta. NVIDIA valmistelee parhaillaan uutta GF110-grafiikkapiiriin perustuvaa GeForce GTX 580 -näytönohjainta julkaistavaksi marraskuun lopulla.

Expreviewin kuvissa esiteltyä Zotac GeForce GTX 460 X2 -näytönohjainta ei välttämättä koskaan nähdä markkinoilla. Muropaketin selvittämien tietojen mukaan myöskään Asuksen heinäkuussa esittelemää kahdella GF100-grafiikkapiirillä varustettua MARS II -näytönohjainta ei tulla koskaan julkaisemaan markkinoille ainakaan GF100-grafiikkapiireillä.

Expreview, Exposure! Zotac GTX 460X2 (Google Translate)

Kommentit (31)

windows8Microsoftin alankomaiselta sivustolta löytyi hetken aikaan mielenkiintoinen teksti, joka paljasti tietoa yrityksen tulevan Windows 8 -käyttöjärjestelmän julkaisuaikataulusta. Tekstin mukaan Microsoft on aikataulussa Windows 8:n kanssa, mutta tulee kestämään vielä noin kaksi vuotta ennen kuin käyttöjärjestelmä tullaan näkemään markkinoilla.

Windows 8:n julkaisuaikataulusta on liikkunut paljon tietoja viimeisen vuoden aikana. Tammikuussa Microsoftilla ohjelmistokehittäjänä työskennellyt Chris Green julkaisi PDF-tiedoston, jossa kerrottiin Windows 8:n julkaistavan heinäkuussa 2011. Aiemmat huhut sen sijaan puhuivat vuoden 2012 puolesta.

Alustavien tietojen mukaan Windows 8:n merkittävimpiä uudistuksia tulevat olemaan Applen App Storen kaltainen ohjelmistokauppa, käyttöjärjestelmän nopea käynnistyminen, joka on saavutettu yhdistämällä uloskirjautumisen ja hibernate-tilan parhaita puolia, USB 3.0- ja Bluetooth 3.0 -tuki, integroidut webbiohjelmat sekä muun muassa parannettu tuki digitaalisille medioille.

Engadget, Windows 8 about two years away, according to Microsoft Netherlands

Kommentit (67)

nvidiaUutisoimme viikko sitten NVIDIAn uusista GeForce 260.89 -ajureista, mutta jo nyt NVIDIA on julkaissut uudet WHQL-hyväksytyt GeForce 260.99 -ajurit. GeForce 260.89 -ajureihin verrattuna nyt julkaistut uunituoreet ajurit nopeuttavat Civilization V -peliä SLI-konfiguraatioissa, Fallout 3:a, Final Fantasy XIV:tä sekä FI 2010:tä DirectX 11 -rajapintaa käyttäessä. Mukana ovat myös SLI-profiilit Need for Speed: Hot Pursuit-, Star Wars: The Force Unleashed II- ja Fallout: New Vegas -peleihin sekä jälkimmäisenä mainitun pelin reunojenpehmennystukea on parannettu. Lisäksi NVIDIA mainitsee parantaneensa Alt+tab-näppäinkomentotukea useissa peleissä.

NVIDIA, Driver Downloads

Kommentit (19)

Netissä on liikkunut viime viikolla runsaasti huhuja NVIDIAn uudesta GeForce GTX 580 -näytönohjaimesta. Emme halunneet uutisoida lukijoillemme vain perinteisesti haulikolla hyttysiä metsästävien IT-huhusivustojen juoruja, vaan tartuimme härkää sarvista ja otimme yhteyttä omiin lähteisiimme.

AMD:n valmistellessa parhaillaan uutta arkkitehtuuria käyttävää Cayman-koodinimellistä grafiikkapiiriä ja siihen perustuvia Radeon HD 6950- ja 6970-näytönohjaimia, voimme vahvistaa NVIDIA työstävän samaan aikaan uutta GeForce GTX 580 -näytönohjainta. Fermi-arkkitehtuurin ”mid-life kicker” on tarkoitus julkaista markkinoille ainakin paperilla samoihin aikoihin AMD:n Radeon HD 6900 -näytönohjaimien kanssa eli marraskuun lopulla. GeForce GTX 580 perustuu GF110-koodinimelliseen grafiikkapiiriin ja CUDA-ytimiä on käytössä 512 kappaletta.

GF110-grafiikkapiiri ei olisi vain kaikilla ominaisuuksilla varustettu GF100 (A3) tai GF100b (B1), vaan lähteemme mukaan sen transistorirakennetta on muutettu, tekstuuriyksiköitä on enemmän ja myös ROP-yksiköiden lisääminen saattaa olla mahdollista. GeForce GTX 580:n muistiväylä on 384-bittinen, jonka jatkona on 1536 megatavua GDDR5-muistia. Muistien kellotaajuutta on korotettu, todennäköisesti yli gigahertsiin. GeForce GTX 580:n TDP-arvo vastaa nykyistä GeForce GTX 480 -mallia ja piirilevy on mitä ilmeisimmin varustettu 6- ja 8-pinnisillä lisävirtaliittimillä.

NVIDIA GeForce GTX 580:

  • GF110-grafiikkapiiri
  • 512 CUDA-ydintä
  • 384-bittinen muistiväylä
  • 1536 megatavua GDDR5-muistia

Uutisoimme Muropaketissa NVIDIAn uusista high-end-suunnitelmista ensimmäisen kerran jo syyskuun alussa, jolloin saimme tietoomme, että suunnitelmat kahden grafiikkapiirin GeForce GTX 490 -mallista on peruttu ja yritys valmistelee uutta GF110-grafiikkapiiriä. Tuolloin tiedot GF110-grafiikkapiiristä olivat vielä hataralla pohjalla, mutta rakenteen kerrottiin olevan yhteydessä GeForce GTX 460:n GF104-grafiikkapiiriin. Spekuloimme, että GF110-grafiikkapiirin Streaming Multiprocessor -moduulit rakentuisivat GF104:n tavoin 48 CUDA-ytimestä ja teoriassa 10, 12 tai 16 SM-moduulilla CUDA-ytimien lukumäärä olisi 480, 576 tai 768.

Voimme tällä hetkellä vahvistaa, että GF110-grafiikkapiirissä tulee olemaan käytössä 512 CUDA-ydintä ja muut yllä listatut ominaisuudet. Emme kuitenkaan vielä tiedä onko GF110-grafiikkapiirissä CUDA-ytimiä todellisuudessa enemmän kuin 512 kappaletta ja onko osa kytketty pois käytöstä.

Uutinen perustuu Muropaketin omiin lähteisiin.

Keskustelu ja spekulaatio NVIDIAn GeForce GTX 580 -näytönohjaimesta ja GF110-grafiikkapiiristä on käynnissä Muropaketin keskustelualueella MuroBBS:ssä, liity mukaan.

MuroBBS, NVIDIA Fermi ”mid-life kicker”: GeForce GTX 580 ja GF110

Kommentit (139)

catalystAMD on julkaissut kuukausittain päivittyvät Catalyst 10.10 -ajurit, jotka tukevat myös yrityksen eilen julkaisemia Radeon HD 6800 -tuoteperheen 6870- ja 6850-malleja. Catalyst 10.10 -ajureiden merkittävät uudistukset ovat tuet Blu-ray 3D:lle, joka toimii ainoastaan Radeon HD 6800 -tuoteperheen näytönohjaimilla, sekä Stereo 3D, joka on AMD:n vastine NVIDIAn 3D Visionille. Stereo 3D on suunnattu ennen kaikkea pelikäyttöön ja se on tuettuna ATI Radeon HD 5000- ja Radeon HD 6000 -näytönohjaimilla. 3D-ominaisuuksien käyttäminen vaatii asiaan kuuluvat lasit, näytön sekä ohjelmiston.

Muutamiin peleihin ja testiohjelmiin on luvassa 4-10 prosentin suorituskykyparannuksia ja kyseiseen listaan voidaan lukea Crysis Warhead, Far Cry 2, Metro 2033, World in Conflict, S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pribyat, Unigine Heaven sekä Aliens vs Predator.

Virallisten Catalyst 10.10 -ajureiden ohella AMD on julkaissut samalla Catalyst 10.10a -hotfix-ajurit, jotka tuovat Radeon HD 6800 -näytönohjaimiin tuen niiden tukemalle uudenlaiselle morphological-reunojenpehmennykselle ja lisäksi luvassa on parempia ruudunpäivitysnopeuksia Aliens vs Predatorsiin, StarCraft 2:een, Preyhin, Quake Wars: Enemy Territoriesiin ja Heaven v2:een.

AMD, Downloads

AMD, Catalyst 10.10a Hotfix

Kommentit (18)

Yhteistyömainoskampanjan ilmoitus: Muropaketin ja Jimm’sin perjantainen tarjouskampanja on osoittautunut lukijoidemme keskuudessa hyvin suosituksi. Viime viikolla tarjolla oli 20 kappaleen erikoiserä Coolinkin Corator DS -prosessoricoolerista, joka meni nopeimmille tilaajille alle tunnissa 35,90 euron tarjoushintaan.

Tänä perjantaina tarjoustuotteena Muropaketin lukijoille on 20 kappaleen erä Razorin Vespula-hiirimaton ja Deathadder Respawn -pelihiiren yhdistelmä 55 eurolla. Tuotteen normaali hinta on 75 euroa. Voit jättää kommentteihin oman toivomukseksi ensi perjantain tarjoustuotteesta ja palautetta vuoden loppuun asti kestävästä perjantaisesta tarjouskampanjansta, sillä Jimm’s tarkkailee kommenttiosiota.

Päivitys: Otsikon hinta korjattu oikeaksi.

Jimm’s, Vespula -hiirimatto + DeathAdder Respawn (Perjantaitarjous! Norm. 75€)

Kommentit (31)

Muropaketin toimitus on viettänyt unettoman yön viimeistellessään artikkelia AMD:n uusista Barts-koodinimellisistä toisen sukupolven DirectX 11 -näytönohjaimista, jotka julkaistiin virallisesti klo 05:00 Suomen aikaa Radeon HD 6850- ja 6870-mallinimillä.

Tutustumme artikkelissa Barts-grafiikkapiiriin ja AMD Radeon HD 6800 -näytönohjaimien uusiin ominaisuuksiin, esittelemme referenssisuunnitteluun perustuvat 6850- ja 6870-mallit ja ajamme suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset, joissa vertailukohtina ovat ATI Radeon HD 5870-, 5850- ja 5830-mallit, molemmat versiot GeForce GTX 460 -näytönohjaimesta sekä GeForce GTX 470, jonka hintaa NVIDIA leikkasi juuri radikaalisti. Lisäksi mukana on molempien uutuuksien ylikellotustestit.

Muropaketti, AMD Radeon HD 6850 & 6870 (Barts Pro & XT)

Päivitys: AMD Radeon HD 6870 on saapunut Suomessa ennakkomyyntiin 249 eurolla ja 6850-malli 189 eurolla. Saksassa ja muualla Euroopassa uutuudet ovat hinnoiteltu edullisimmillaan 199 ja 150 euroon.

AMD, Lehdistötiedote

AMD, Radeon HD 6800 -näytönohjaimien tuotesivu

Uutisoimme Muropaketissa aiemmin tänään HardOCP-sivuston uutisoinnista, jonka mukaan NVIDIA olisi leikkaamassa GeForce GTX 460- ja 470-mallien hintoja vastineeksi AMD:n huomenna markkinoille julkaistaville Radeon HD 6800 -sarjan 6850- ja 6870-malleille.

Otimme yhteyttä NVIDIAn edustajaan ja selvitimme uudet suositushinnat GeForce GTX 460- ja 470-näytönohjaimille Euroopassa. NVIDIAn uusi eurosuositushinta on jatkossa gigatavun muistimäärällä varustetulle GeForce GTX 460 -näytönohjaimelle 169 euroa ja GeForce GTX 470:lle 219 euroa (sisältäen verot). Suomessa hintojen leikkaus ei ole vielä näkyvissä, mutta todennäköisesti ensi viikolla uudet hinnat päivittyvät jälleenmyyjien verkkokauppoihin ja Suomen hintataso tulee olemaan parikymmentä euroa Saksan hintatasoa kalliimpi.

Huom! Kyseiset NVIDIAn hintojen leikkaukset ovat pysyvät eikä väliaikaiset!

Hinnat ovat jo itseasiassa päivittyneet useissa Euroopan maissa, kuten Englannissa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Ruotsissa. Esimerkiksi saksalaisesta Alternate-verkkokaupasta löytyy varastosta Palitin GeForce GTX 460 -malli 159 eurolla ja EVGA:n GeForce GTX 470 -malli 209 eurolla.

Alternate, EVGA GeForce GTX 470

Alternate, Palit GeForce GTX 460 (256-bit & 1 Gt)

Kommentit (44)

Apple paljasti tulevan Mac OS X:n

21.10.2010
klo 13.29

Apple julkaisi uusimman Snow Leopard -koodinimellisen Mac OS X 10.6 -käyttöjärjestelmän viime vuoden elokuussa ja uusien MacBook Airien ohella yrityksen keulahahmo Steve Jobs on esitellyt tulevan Lion-koodinimellisen Mac OS X 10.7 -käyttöjärjestelmän ominaisuuksia sekä julkaisuajankohdan.

Lion on Mac OS X -tuoteperheen kahdeksas suurempi julkaisu ja se tullaan julkaisemaan virallisesti kaiken kansan saataville kesällä 2011. Käyttöjärjestelmä tuo monia uusia ominaisuuksia, joita on jo nähty iPhone-matkapuhelimissa ja iPad-tablet-tietokoneissa. Näistä merkittävin on Mac App Store -ohjelmakauppa ja demonstraatiossa kaupasta ostettu ohjelma ponnahtaa ikkunan muodossa dockiin ja lataus sekä asennus tapahtuvat taustalla. Mac App Store tullaan julkaisemaan ennen Lion-käyttöjärjestelmää, näillä näkymin muutaman kuukauden kuluttua Mac OS X 10.6:lle. Ohjelmistokehittäjät voivat alkaa toimittaa ohjelmia marraskuussa ja maksullisten ohjelmien osalta käytäntö on sama kuin iTunes App Storessa - Apple haukkaa myyntihinnasta 30 prosenttia ja 70 prosenttia menee ohjelmistokehittäjälle.

Mac OS X 10.7 tulee mahdollistamaan myös täyden ruudun ohjelmat, multi-touch-eleet sekä Launchpadin, joka on ottanut vaikutteita iOS-käyttöjärjestelmästä. Kyseinen ominaisuus näyttää ruudulla asennetut ohjelmat ja käytössä on iOS:n tavoin useampi sivu sekä mahdollisuus tiputtaa ohjelmia kansioihin. Mukana on myös Exposén ja Spacesin yhdistävä Mission Control, joka listaa käynnissä olevat koko ruudun ohjelmat ruudun ylälaidassa ja ikkunalliset ohjelmat keskellä.

Apple, Mac OS X Lion

Kommentit (87)

Apple on julkaissut kaksi erittäin ohutta MacBook Air -kannettavaa tietokonetta, joista ensimmäinen on varustettu 13,3- ja jälkimmäinen pienemmällä 11,6-tuumaisella näytöllä. 13,3-tuumaisessa mallissa LED-taustavalaistu näyttö on 1440x900-resoluutioinen ja erittäin ohuen alumiinirungon sisältä löytyy Core 2 Duo -prosessori, GeForce 320M -grafiikkaohjain, kaksi gigatavua muistia ja 128 tai 256 gigatavua flash-tallennuskapsiteettia. Kannettava on varustettu myös WLAN- ja Bluetooth-yhteyksillä, webbikameralla, kahdella USB-portilla, mini-DisplayPort-liittimellä sekä SD-kortinlukijalla. Laitteella on kokoa 0,3-1,7 x 32,5 x 22,7 senttimetriä (paksuus x leveys x syvyys) ja painoa 1,32 kilogrammaa. Akunkestoa luvataan langattoman työskentelyn parissa seitsemän tuntia.

11,6-tuumaisen mallin näytön resoluutio on 1366x768, kokoa sillä on 0,3-1,7 x 30,0 x 19,2 senttimetriä (paksuus x leveys x syvyys) ja painoa 1,06 kilogrammaa. Flash-tallennuskapasiteettivaihtoehdot rajoittuvat 64 ja 128 gigatavuun, ja pienemmässä mallissa ei ole SD-kortinlukijaa ja lisäksi akunkestoksi mainitaan viisi tuntia.

Molemmat mallit ovat myynnissä Suomen Applen verkkokaupassa ja 11,6-tuumaisen mallin osalta lähtöhinta on 999 euroa, kun taas kookkaampi 13,3-tuumainen malli irtoaa halvimmillaan 1299 eurolla.

Apple Store, MacBook Air

Kommentit (82)

HardOCP-sivusto raportoi, että NVIDIAlta olisi luvassa raju hintojen leikkaus nykyisiin GeForce GTX 460- ja 470-malleihin vastauksena AMD:n uusille Radeon HD 6800 -sarjan näytönohjaimille. Yllättävin uutinen on GeForce GTX 470 -mallin hinnan leikkaus ns. sweet spot -alueelle eli 150-250 dollariin kilpailemaan AMD Radeon HD 6870 -mallin kanssa. Kuluttajaluokan GeForce GTX 460 -mallien hintojen odotetaan puolestaan laskevan 150 dollariin tai jopa alle. HardOCP kuvailee leikkauksia ”ennenkuulumattomiksi”.

Tällä hetkellä Suomessa edullisin GF100-grafiikkapiiriin perustuva GeForce GTX 470 -näytönohjain on Jimm’sissä Point of Viewin malli, jonka hinta on 269 euroa. Jimm’sin edullisimmat GF104-grafiikkapiiriin perustuvat GeForce GTX 460 -mallit löytyvät Palitilta 159 (192-bit & 768 Mt) ja 192 eurolla (256-bit & 1 Gt).

Hintakehityksen seurauksena Muropaketin huomenna julkaistavaan AMD Radeon HD 6800 -artikkeliin ajetaan vielä tänään mukaan testitulokset GeForce GTX 470 -näytönohjaimella.

HardOCP, Big Price Drops on NVIDIA Cards Coming

 

Päivitys: GTX 460 (1 Gt) = $199 ja GTX 470 = $259

Techgage-sivusto on saanut tietoonsa uudet hinnat NVIDIAlta. GeForce GTX 460:n (256-bit & 1 Gt) uusi suositushinta on 199 dollaria eli tämän hetken dollarin kurssilla suoraan euroiksi käännettynä noin 143 euroa. GeForce GTX 470 -mallin uusi suositushinta on 259 dollaria eli noin 185 euroa:

”We’d like to inform you of new suggested etail pricing (SEP) for one of our most popular GPUs, the GeForce GTX 460 1GB. The new SEP for the GTX 460 1GB is $199.99. As always, the SEP is just a suggestion and you’ll likely find retail boards from our partners at multiple price points.”

”In addition to the GeForce GTX 460 1GB, we’d also like to mention new pricing on the GeForce GTX 470. The SEP of this GPU is now $259.99.”

Techgage, NVIDIA Prefaces AMD’s Radeon HD 6800 Launch with Price Drops

Kommentit (68)

AMD julkaisee huomenna virallisesti uudet Barts-koodinimelliset AMD Radeon HD 6800 -sarjan näytönohjaimet. NVIDIAlta ei ole luvassa uusia tuotejulkaisuja, vaan sen vastaus 6800-sarjalle ovat näytönohjainvalmistajien tehtaalla ylikellotetut GeForce GTX 460 -mallit. Kulisseissa veriseen kilpailuun on kuitenkin otettu mukaan pelikehittäjät ja uusin kohu on syntynyt Ubisoftin kehitteillä olevan Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 -pelin ympärille.

NVIDIA on lähettänyt muutamille lehdistön edustajille vielä julkaisemattomaan H.A.W.X. 2 -peliin perustuvan testiohjelman, jota se pyytää käyttämään huomenna julkaistavissa AMD Radeon HD 6800 -sarjan näytönohjaimien suorituskykymittauksissa. AMD on puolestaan lähettänyt lehdistölle oman lausuntonsa, jonka mukaan H.A.W.X. 2 -testiohjelmassa on tiedossa olevia ongelmia DirectX 11 -tessellaation kanssa ja suorituskykymittaukset eivät edusta todellista suorituskykyä peleissä.

AMD kertoo esitelleensä Ubisoftille ratkaisuja H.A.W.X. 2 -pelissä käytettävän tessellaation suorituskyvyn parantamiseksi, joka hyödyttäisi kaikkia DirectX 11 -grafiikkapiirejä, mutta pelikehittäjä ei suostunut lisäämään niitä NVIDIAn kautta lehdistölle jaettavaan ennakkotestiohjelmaan. Tästä syystä AMD työstää parhaillaan ajuripohjaista suorituskykyä parantavaa ratkaisua pelin myyntiversiota varten, omien sanojensa mukaan ilman kuvanlaadun heikentämistä. Lopuksi AMD suosittelee lehdistöä olemaan käyttämättä H.A.W.X 2 -testiohjelmaa suorituskykymittauksissaan.

Tilanne on kuluttajan kannalta hyvin huolestuttava. Näyttäisi siltä, että Ubisoft on tehnyt NVIDIAn kanssa niin tiiviin The Way It’s Meant To Be Played -kehitysohjelmaan liittyvän sopimuksen, että sillä on varaa jättää huomioimatta AMD:n esittämät lausunnot ”rikkinäisestä” tessellaatiosta, vaikka yritys on toimittanut markkinoille yli 25 miljoonaa DirectX 11 -grafiikkapiiriä ja sillä on yli 90 % markkinaosuus DirectX 11 -markkinoista. Samanlaisia kuluttajan kannalta ikäviä tapauksia on nähty AMD:n ja NVIDIAn välisessä sodassa aiemminkin, kun esimerkiksi Ubisoft poisti Assassin’s Creed -pelistä DirectX 10.1 -tuen ja Batman: Arkham Asylum -pelissä Eidos tarjosi reunojenpehmennyksen vain NVIDIAn näytönohjaimille.

Muropaketin suorituskykytestit tehdään näytönohjainartikkeleissa ensisijaisesti oikeissa peliympäristöissä Fraps-ohjelmalla ruudunpäivitysnopeudet mittaamalla. Mukana on myös synteettiset 3DMark- ja Heaven-testiohjelmat, mutta vältämme peleihin pohjautuvia valmiita testiohjelmia sillä ne eivät edusta kuluttajan todellista kokemusta peleissä.

AMD:n vastaus NVIDIAn tarjoamaan H.A.W.X. 2 -testiohjelmaan löytyy kokonaisuudessaan HardOCP:n sivuilta alla olevan linkin takaa.

HardOCP, Benchmark Wars

Kommentit (51)

Massiivisten prosessoricoolereiden veteraani Thermalright on julkaissut markkinoille uuden Archon-mallisen coolerin, joka tarjoaa kapean suunnittelunsa ansiosta hyvän yhteensopivuuden korkeita jäähdytyssiilejä käyttäville muisteille. Muropaketissa testattiin Thermalrightin Ultra 120 eXtreme -cooleri vuoden 2008 keväällä, joka tarjosi tuolloin testijoukon parasta suorituskykyä, sen ruuvikiinnitystä ja laatua kehuttiin, mutta miinuksia tuli muun muassa korkeasta hinnasta, mukana ei toimitettu tuuletinta ja painosta.

Thermalright Archon tukee 120 ja 140 mm:n tuulettimia ja on pituussuunnassa vain 55 mm leveä. Kupariseen pohjaan on yhteydessä kuusi nikkelöityä lämpöputkea, tuettuna ovat kaikki AMD:n ja Intelin uusimmat prosessorikannat ja Intel-alustoilla coolerin puristus on mahdollista säätää 40-70 lbs välillä. Archonin myyntipakkauksessa toimitetaan Thermalrightin 140 mm:n TY-140-tuuletin, kiinnikkeet 120 ja 140 mm:n tuulettimile ja lämpötahna. Saatavuudesta ja hinnasta ei valitettavasti ole vielä tietoa, mutta Suomessa hintataso tulee todennäköisesti olemaan yli 60 euroa.

Thermalright, Archon-tuotesivu

Kommentit (4)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös