Muropaketti.com

chromeMozilla on kertonut jo aiemmin kehittävänsä Firefox-selaimestaan Windows 8:n Metro-käyttöliittymälle suunnattua versiota, joka tulee muiden Metro-ohjelmien tavoin toimimaan koko ruudulla, keskittymään kosketuskäyttöön ja olemaan yhteydessä muuhun Metro-ympäristöön. Nyt myös Google on paljastanut kehittävänsä Chrome-selaimestaan Windows 8 -versiota.

”Tavoitteemme on tarjota käyttäjälle nopean, yksinkertaisen ja turvallisen Chromen kaikilla alustoilla, mukaan lukien Windows 8:n sekä työpöytä- että Metro-version. Kehitämme Chromen Metro-versiota ja parannamme Windows 8:n Chrome-työpöytäversiota esimerkiksi lisäämällä parannetun kosketusnäyttötuen.”, kertoi Googlen edustaja.

Firefoxin ja Chromen välinen kilpailu tulee saamaan Windows 8:n myötä uutta tuulta alleen, sillä tällä hetkellä Firefoxin osuus on pysynyt suhteellisen tasaisena, mutta Chrome on onnistunut kasvattamaan osuuttaan. Windows 8:n julkaisun jälkeen tilanteeseen saattaa olla luvassa muutosta, sillä Windows 8:n Metro-käyttöliittymä on suunnattu ennen kaikkea kosketusnäyttökäyttöön, jolloin Firefox- ja Chrome-selainten paremmuus tullaan puntaroimaan uudestaan. Googlelle lienee tässä tapauksessa pienoinen etulyöntiasema, koska sillä on Chromesta jo erillinen versio Android 4.0 -käyttöjärjestelmällä varustetuille älypuhelimille ja taulutietokoneille.

Mashable Tech, Google Confirms It’s Working on Chrome for Windows 8

Kommentit (12)

geforceNVIDIA on julkaissut kahdet uudet GeForce-ajurit, joista ensimmäiset WHQL-hyväksytyt 296.10-versiolliset ajurit on suunnattu 64- ja 32-bittisille Windows 7-, Vista- ja XP-käyttöjärjestelmille, kun taas toiset 296.17-ajurit ovat 64- ja 32-bittiselle Windows 8:n Consumer Preview -versiolle. Molemmat ajuriversiot tukevat NVIDIAn GeForce 6- ja kaikkien sitä uudempien tuoteperheiden näytönohjaimia.

GeForce 296.10 -ajureissa on uutuutena tuki GeForce GTX 560 SE -näytönohjaimelle, mukana toimitetaan PhysX-ohjelmiston 9.12.0213-versio ja SLI-konfiguraatioiden omistajille on luvassa parannusta suorituskykyyn Blacklight: Retribution-, Dirt 3-, Dishonored-, Dungean Defenders-, F1 2011- ja rFactor 2 -peleissä. Lisäksi ajurit laajentavat 3D Vision -tukea ja korjaavat bugeja. GeForce 260.17 -ajureiden uudistuksista ei ole mainintaa, mutta NVIDIA lupaa päivittää jatkossa ajureita aktiivisesti Windows 8:n käyttäjille.

NVIDIA, Drivers

Kommentit (22)

Kuvat: Chiphell.com

Kiinalaisen Chiphell-sivuston keskustelupalstalle on vuotanut kaksi kuvaa NVIDIAn pian julkaistavasta Kepler-arkkitehtuuriin ja GK104-grafiikkapiiriin perustuvasta GeForce GTX 680 -näytönohjaimesta. Kyseessä on yrityksen lippulaivamalli, jolla se kilpailee markkinoiden suorituskykyisimmän yhden grafiikkapiirin näytönohjaimen tittelistä AMD:n Radeon HD 7970 -näytönohjaimen kanssa.

Chiphellin kautta vuotaneissa kuvissa näkyy GeForce GTX 680 -näytönohjain kuvattuna ylhäältä ja takapuolelta. Näytönohjaimen etupuoli on peitetty mustalla muovisella ilmanohjaimella, takaosassa on radiaalituuletin ja oikeassa ylänurkassa on kaksi PCI Express -lisävirtaliitintä ladottuna päällekkäin.

techPowerUp!, New NVIDIA GeForce GTX 680 Pictures Hit The Web

Kommentit (73)

Tee-se-itse: USB-äänikortti

13.3.2012
klo 11.20

Ruuvipenkki-sivustolta löytyy mielenkiintoinen lukijan kirjoittama artikkeli pienikokoisen USB-äänikortin suunnittelusta ja toteutuksesta. Suunnittelu perustuu 16-bittiseen ja 48 kHz:n näytteistystaajuutta tukevaan PCM2706-piiriin, jonka käyttöjärjestelmä tunnistaa standardin mukaiseksi äänilaitteeksi, eikä sille vaadita erillisiä ajureita.

Aloittelevan elektroniikkasuunnittelijan artikkelin pääpaino on suunnitteluvaiheessa ja siitä selviää hyvin, miten toimiva USB-äänikortti syntyy vasta useamman prototyypin jälkeen. Ensimmäinen prototyyppi oli tehty ilman tarkistuksia ja siitä löytyi useampia virheitä, joiden takia äänikortti ei toiminut. Myös toiseen prototyyppiin oli päässyt virheitä, mutta se saatiin toimimaan ja vasta kolmannella yrittämisellä syntyi kunnolla toimiva USB-äänikortti.

Ruuvipenkki, USB-äänikortin suunnittelu

Kommentit (4)

thunderboltX-bit labs -sivustolta löytyy Intelin Dave Salvatorin kertomia tietoja, joiden mukaan yritys olisi päivittämässä Thunderbolt-teknologiaansa PCI Express 3.0 -tason nopeudella ja ominaisuuksilla. Valitettavasti Salvator ei ollut valmis kertomaan tarkempia yksityiskohtia tai tietoja aikataulusta.

Thunderbolt-kaapelissa voidaan siirtää samaan aikaan PCI Express- ja DisplayPort-protokollien mukaista liikennettä, mutta kaapelin molempien päiden laitteissa on oma ohjainpiiri, joka erottelee protokollaliikenteen. Teknologia tarjoaa molempiin suuntiin 10 gigabitin siirtonopeuden sekunnissa. PCI Expressiä voidaan käyttää tiedonsiirtoon, kun taas DisplayPort on suunnattu näyttöihin.

Thunderbolt tarjoaa nykyisellään neljä PCI Express 2.0 -standardin mukaista linjaa ja PCI Express 3.0 -päivityksellä siirtonopeus kyettäisiin tuplaamaan 20 gigabittiin sekunnissa. Arvoitus on myös, käyttääkö tuleva Thunderbolt edelleen kuparijohtimia vai tullaanko sen myötä siirtymään optisiin kaapeleihin Thunderboltin alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Oletettavasti Intel tulee turvautumaan kuparisiin johtimiin ja optiset ratkaisut ovat luvassa vasta vuoden 2015 paikkeilla, jolloin tavoitteena on kyetä 50 gigabitin siirtonopeuteen sekunnissa 100 metrin etäisyyteen.

X-bit labs, Intel to Integrate PCI Express 3.0 Support into Thunderbolt

Kommentit (1)

Pelitalo Epic kertoi viime vuoden lokakuussa portanneensa Unreal Engine 3 -pelimoottorin toimimaan Adoben Flash-teknologialla. Unreal Engine 3 on yksi markkinoiden käytetyimmistä pelimoottoreista, mutta PC-pelien ohella se on käytössä laaja-alaisesti myös muissa kohteissa ja se toimii esimerkiksi Applen iOS-laitteille saatavilla olevan Infinity Blade -pelin moottorina.

Nyt Epic on saattanut Citadel-teknologiademon kaiken kansan testattavaksi ja ihmeteltäväksi. Sen käyttäminen vaatii Flash Player -sovelluksen 11.2 Release Candidate -version asentamisen ja Muropaketin kokemusten perusteella demo pyörii moitteettomasti ainakin Firefox-selaimella. Valintana on joko vapaasti pyörivä kierros tai liikkuminen WASD-näppäimillä ja pitämällä hiiren nappia pohjassa ja vetämällä katsetta haluttuun suuntaan.

Unreal Engine Flash

Kommentit (41)

NVIDIA valmistelee parhaillaan seuraavan sukupolven Kepler-GeForce-näytönohjaimen julkaisua ja samalla nykyisen huippumallin eli GeForce GTX 580:n hintaa on leikattu rajusti. Esimerkiksi Saksassa Palitin GeForce GTX 580:n hintaa on laskettu 419 eurosta 340 euroon. Edullisempi GeForce GTX 570 on puolestaan hinnoiteltu Saksassa edullisimmillaan noin 240 euroon, johon hintaan saa Zotacin näytönohjaimen.

Suomessa GeForce GTX 580 -näytönohjaimien hintataso on tällä hetkellä noin 435 eurosta ylöspäin ja GeForce GTX 570 -mallien reilusta 300 eurosta ylöspäin.

CaseKing.de, Palit GeForce GTX 580

Notebooksektor, ZOTAC GeFORCE GTX 570 -tuotesivu

Kommentit (56)

Kiinalainen Expreview-sivusto on julkaissut lähikuvan NVIDIAn Kepler-arkkitehtuuriin perustuvasta GK104-grafiikkapiiristä, joka on käytössä yrityksen pian julkaistavassa seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimen lippulaivamallissa. Expreviewin mittausten mukaan GK104-piisiru on kooltaan 17,2 x 17,2 millimetriä eli sen pinta-ala on noin 300 neliömillimetriä (+- 5 mm^2). Aikaisemmin nettiin vuoti kuva Kepler-GeForcen paljaasta piirilevystä.

Vertailun vuoksi AMD:n Radeon HD 7970- ja 7950-näytönohjaimien Tahiti-grafiikkapiiri rakentuu 4,3 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 365 neliömillimetriä. Lukuja vertaamalla Tahiti-grafiikkapiiri on pinta-alaltaan noin 20-25 % suurempi. Koska molemmat on valmistettu taiwanilaisen TSMC:n 28 nanometrin viivanleveydellä, voidaan GK104-grafiikkapiirin transistorimääräksi laskea noin 3,5 miljardia.

Expreview, the world’s first burst NVIDIA Doppler core Figure

Kommentit (30)

Viime viikon Cebit-kiireiden ohella Muropaketissa jäi uutisoimatta AMD:n ja Globalfoundriesin tekemät muutokset yritysten väliseen yhteistyöhön.

Vanhan sopimuksen mukaan Globalfoundriesilla oli yksinoikeus valmistaa AMD:n 28 nanometrin prosessorit ja APU-piirit, mutta uusi sopimus mahdollistaa myös taiwanilaisen sopimusvalmistaja TSMC:n 28 nm:n tuotantolinjojen hyödyntämisen. Sopimuksen muuttamisen johdosta AMD maksaa Globalfoundriesille 425 miljoonaa dollaria seuraavan kahden vuoden aikana ja samalla se luopuu jäljellä olevasta 8,8 % osakeosuudestaan. Sopimusmuutoksen kokonaishinnaksi tulee 703 miljoonaa dollaria.

AMD erotti piisirujen valmistuksen omaksi yritykseksi vuonna 2009 ja on valmistuttanut muun muassa Phenom II-prosessorinsa Globalfoundriesin 45 nanometrin ja FX-prosessorit 32 nm:n SOI-prosessilla. AMD:n toimitusjohtaja Rory Readin mukaan sopimus tarkoittaa, että yritykset säilyttävät sitoumuksensa pitkäaikaiseen strategiseen yhteistyöhön. AMD aikoo jatkossakin valmistuttaa prosessoreitaan ja APU-piirejään Globalfoundriesin tuotantolinjoilla.

AMD, Lehdistötiedote

Arstechnica, AMD gives up its GlobalFoundries stake, gets more fab flexibilit

Kommentit (10)

ASRock on esitellyt Cebitissä kehitteillä olevaa X79 Extreme11 -emolevyä, joka on ominaisuuksiltaan varsinainen monsteri. Intelin LGA 2011 -kantaisia Sandy Bridge-E -prosessoreita tukeva emolevy on varustettu seitsemällä PCI Express x16 -liittimellä ja neljä niistä toimii täydellä x16-nopeudella kahden PLX PEX 8747 PCI Express 3.0 -siltapiirin avulla. Lisäksi emolevyllä on SAS-tuki (Serial-Attached SCSI), joka on toteutettu LSI:n SAS2308-ohjainpiirillä ja tarjoaa rautapohjaisen RAID-tuen, SATA 6 Gbps -väylän ja välimuistin.

Muita ominaisuuksia ovat Creative Sound Core3D -äänikortti, kahdeksan DDR3-muistiliitintä, 16+2-vaiheinen virransyöttö, kaksi kahdeksanpinnistä +12V-lisävirtaliitintä sekä kaksi molex-lisävirtaliitintä PCI Express -liittimille. SATA-liittimiä on yhteensä kunnioitettavat 14 kappaletta.

Myös ylikellotusominaisuudet ovat X79 Extreme11 -emolevyssä todennäköisesti kattavat, sillä yritys palkkasi hiljattain taiwanilaisen ylikellottajan NickShihin, joka on Hwbot.orgin ylikellottajien rankingin toisella sijalla.

VR-Zone, ASRock’s X79 Extreme11 has a very fitting name

Kommentit (28)

Tammikuussa järjestetyssä CES-tapahtumassa MSI esitteli uutta Z77-piirisarjaan perustuvaa Z77A-GD80-emolevyä, mutta kyseessä oli prototyyppiasteen malli, eikä siinä ollut myyntiin saapuvasta mallista poiketen Thunderbolt-tukea. Nyt kaksi kuukautta myöhemmin MSI esittelee samaista emolevyä, mutta valmiimmassa kuosissa.

MSI oli ollut hyvin niukkasanainen Thunderbolt-tuesta, mutta kertoi tuen takaavan oheislaitepiirin olevan osittain sijoitettuna virransyötön komponentteja jäähdyttävän siilin alle. VR-Zonen arvailujen mukaan kyseessä on Intelin Cactus Ridge -koodinimellinen piiri, jonka mallinimeksi on povattu L3310:tä. Thunderbolt-tuki näkyy emolevyssä myös omana mini-DisplayPort-liittimenä, joka löytyy I/O-liitinrivistöstä VGA-liittimen alapuolelta.

Thunderbolt-kaapelissa voidaan siirtää samaan aikaan PCI Express- ja DisplayPort-protokollien mukaista liikennettä, mutta kaapelin molempien päiden laitteissa on oma ohjainpiiri, joka erottelee protokollaliikenteen. Teknologia tarjoaa molempiin suuntiin 10 gigabitin siirtonopeuden sekunnissa. PCI Expressiä voidaan käyttää tiedonsiirtoon, kun taas DisplayPort on suunnattu näyttöihin.

VR-Zone, MSI first to show Thunderbolt equipped motherboard at CeBIT

Kommentit (12)

AMD julkaisi aiemmin tällä viikolla Radeon HD 7800 -tuoteperheen näytönohjaimet, joiden AMD:n referenssimalleissa jäähdytys tapahtuu kahden korttipaikan korkuisella coolerilla. Suomessa tuntemattomampi AFOX-niminen valmistaja on nyt esitellyt CeBIT-messuilla AF7850-1024D5S1 -mallinimihirviöllistä Radeon HD 7850 -näytönohjainta, jossa jäähdyttäminen on hoidettu yhden korttipaikan korkuisella coolerilla.

Näytönohjaimen etupuoli on coolerin ilmanohjaimen peitossa ja sen takaosassa on tuuletin, joka puhaltaa ilmaa kohti näytönohjaimen etuosaa. AFOX on kuitenkin joutunut tekemään näytönohjaimessaan kompromisseja, sillä AMD:n referenssin kahden gigatavun muistimäärä on puolitettu yhteen gigatavuun. Lisäksi muistipiirien kellotaajuus on laskettu 1200 MHz:stä 1125 MHz:iin, mutta grafiikkapiiri toimii samalla 860 MHz:n kellotaajuudella. I/O-paneelista löytyvät DVI-, HDMI-, mini-DisplayPort- ja DisplayPort-liittimet.

VR-Zone, AFOX shows off single slot Radeon HD 7850 at CeBIT

Kommentit (17)

Spire SkyMax

Spire on laajentanut VGA-coolerimallistoaan uudella kookkaalla SkyMax SP286S1-V1 -lämpöputkicoolerilla. Spiren mukaan mid- ja high-end-näytönohjaimille suunnattu SkyMax perustuu kookkaaseen alumiinirivastoon, viiden kupariseen lämpöputkeen sekä kolmeen tuulettimeen. Jäähdytysrivasto jakautuu kahteen osaan, joista toiseen lämpö siirtyy kuparisesta pohjaosasta kahden ja toiseen kolmen lämpöputken avulla.

Valmistajan mukaan SkyMax kykenee hoitamaan jopa 180 watin TDP-lämpökuorman AMD:n ja NVIDIA:n grafiikkapiireiltä ja jäähdyttävän samalla myös kortin koko piirilevyä. Jäähdytyksessä käytettävistä tuulettimista reunimmaiset ovat kooltaan 80 mm ja keskimmäinen 90 mm. Tuulettimien kehutaan muodostavan kovan paineen (2,18 mmH2O) sekä 36,5 CFM:n ilmavirran. Melutasoksi ilmoitetaan 19 - 41,5 dBA.

Yhteensopivuus luvataan useimmille nykypäivän näytönohjaimille. Tarkka yhteensopivuuslista löytyy Spiren sivuilta. Valmistaja lupaa tuotteelleen kolmen vuoden takuun. Suositushinta on 44,95 euroa.

Spiren tuotesivu

Kommentit (17)

Uutisoimme viime viikolla, miten Google on ilmoittanut järjestävänsä Pwn2Own-tapahtumassa kilpailun, jossa on jaossa yhteensä miljoona dollaria käteistä. Rahat jaetaan 60 000, 40 000 ja 20 000 dollarin palkintoina riippuen siitä, miten Chrome-selain kräkkeröidään. Chromea ei onnistuttu murtamaan viime vuonna, joten tänä vuonna monet hakkeriryhmät ovat ottaneet sen pääasialliseksi kohteeksi.

Tietoturvatutkija Chaouki Bekrar ja hänen tiiminsä ovat onnistuneet kräkkeröimään Chromen päivitetyllä 64-bittisellä Windows 7 -käyttöjärjestelmällä käyttäen selaimen kahta nollapäivän haavoittuvuutta. Bekrarin mukaan esivalmisteluihin käytettiin kuusi viikkoa, joka sisälsi haavoittuvuuksien paikallistamisen ja niitä hyödyntävien koodien kirjoittamisen.

Chrome olikin Pwn2Own-tapahtuman ensimmäinen selain, joka onnistuttiin kräkkeröidä. ”Halusimme näyttää, ettei Chrome ole särkymätön. Viime vuonna näimme paljon otsikoita, ettei kukaan kyennyt kräkkeröimään Chromea. Halusimme varmistaa, että tänä vuonna se murtuu ensimmäisenä.”, kommentoi Bekrar.

ZDNet, Pwn2Own 2012: Google Chrome browser sandbox first to fall

Kommentit (21)

NVIDIA uudistaa GeForce-logon

9.3.2012
klo 11.38

NVIDIA on käyttänyt nykyistä GeForce-logoa pienillä uudistuksilla vuodesta 2006 lähtien, jolloin se julkaisi G80-grafiikkapiiriin perustuneen GeForce 8800 GTX -näytönohjaimen. VR-Zone-sivusto on nyt julkaissut kuvan uudesta GeForce GTX -logosta, joka rakentuu tutuista elementeistä.

GeForce GTX:llä NVIDIA viittaa erityisesti pelaajille suunnattuihin näytönohjaimiin, joiden hinnat ovat 150 dollarista ylöspäin. Logon tekstit on kirjoitettu isoilla kirjaimilla ja fontti on vaihtunut kulmikkaammaksi. Logon oikeassa reunassa on NVIDIAn tuttu kiemurakuvio.

VR Zone, Breakthroughs and changes in the new NVIDIA GeForce GTX the LOGO exposure (Google Translate)

Kommentit (20)

Anandtech julkaisi aiemmin tällä viikolla Ivy Bridge -esikatsauksen, jossa on mukana testitulokset suorituskykyisimmällä Core i7-3770K -prosessorilla. Kyseessä on neliytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukeva malli, jonka peruskellotaajuus on 3,5 GHz ja Turbo Boost -ominaisuudella se nousee maksimissaan 3,9 GHz:iin. Artikkelin alussa todetaan, että kyseessä ei ole Intelin avulla toteutettu testi, vaan prosessori ja Z77-piirisarjaan perustuva emolevy on saatu käsiin muita kanavia pitkin.

Suorituskyvyssä Ivy Bridge tarjoaa 5-15 % parannuksen Core i7-2600K -prosessoriin verrattuna. Pelitesteissä erillisellä näytönohjaimella Core i7-3770K oli suurimmassa osassa testejä koko testijoukon suorituskykyisin jättäen LGA 2011 -kantaiset Core i7-3960X- ja 3930K-prosessorit taakseen. 22 nanometrin viivanleveydellä valmistettava Core i7-3770K kulutti rasituksessa 27 wattia vähemmän kuin Core i7-2600K -kokoonpano. Mukana on myös suorituskykymittaukset prosessoriin integroidulla HD Graphics 4000 -grafiikkaohjaimella, joka ei kuitenkaan pystynyt haastamaan AMD:n A8 APU-piirien suorituskykyä.

Intel julkaisee LGA 1155 -kantaiset Ivy Bridge -prosessorit 29. huhtikuuta, jolloin ne nähdään myös Muropaketin testissä.

Anandtech, The Ivy Bridge Preview: Core i7 3770K Tested

Kommentit (18)

Asus on esitellyt uuteen Ivy Bridge -prosessoreiden yhteydessä julkaistavaan Z77-piirisarjaan perustuvaa ROG-sarjan Maximus V Formula -emolevyä. Kyseinen ylikellottajille ja pelaajille suunnattu emolevy ei kuitenkaan ehdi markkinoille ensimmäisten Z77-emolevyjen rintamassa, vaan hieman myöhemmin toukokuussa.

LGA 1155 -kantainen emolevy on varustettu kahdella PCI Express x16 3.0 -liittimellä, jotka toimivat kahdella näytönohjaimella x8-nopeudella. Lisäksi alempana on yksi x4-nopeudella toimiva X16-liitin. I/O-liittimien joukossa on neljä USB 2.0- ja neljä USB 3.0-liitintä, eSATA- ja RJ-45-litännät sekä 7.1-ääniliitännät S/PDIF-ulostulolla. Perinteisten I/O-liittimien vieressä on pystyyn sijoitettu liitinrypäs, johon voi kytkeä mini PCI Express -kortin ja mSATA SSD -aseman. Piirilevyn oikeassa alanurkassa SATA 3 Gbps- ja 6 Gbps -liittimiä on molempia neljä kappaletta.

Virransyötön komponentteja on mahdollista jäähdyttää vedellä, mutta Fusion Thermo System -jäähdytysratkaisu toimii myös perinteisesti lämpöputkella. Lisäksi emolevyn mukana toimitetaan USB-liitäntäinen ThunderFX-äänikortti ja vahvistin.

VR-Zone, Asus brings back water cooling for the Maximus V Formula

Kommentit (9)

heaven30

Unigine on valmistaja, joka julkaisi aikoinaan markkinoiden ensimmäisen DirectX 11 -rajapintaa tukevan testiohjelman näytönohjaimille ja Muropaketin artikkeleissa on käytetty ohjelmaa näytönohjaimien suorituskyvyn testaamisessa. Nyt yritys on julkaissut Heaven-testiohjelmasta 3.0-version, joka on ladattavissa Windows-, Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille alla olevan linkin kautta.

Heaven 3.0 -versiossa on uutta Mac OS X -tuki 10.7- ja sitä uudemmilla versioilla sekä tuki Intel HD 3000 -grafiikkaohjaimille ja NVIDIA 3D Surround -teknologialle. Lisäksi usean näytön konfiguraatioiden tukea ja NVIDIA 3D Vision -tukea on parannettu, Phoronix Test Suite -yhteensopivuusongelma ja visuaalisia virheitä on korjattu ja Mesa-ajureiden sekä uusien grafiikkapiirien tunnistusta on parannettu.

Unigine, Lehdistötiedote

Unigine, Download Heaven DX11 Benchmark

Kommentit (6)

AMD:n tämän hetken APU-piirien kärkeä edustavat Llano-koodinimelliset piirit käyttävät Socket FM1 -prosessorikantaa ja niiden parina toimii A75-laitepiiri. Trinity-koodinimellisten kehittyneempien APU-piirien julkaisu kuitenkin lähenee ja niiden myötä AMD tulee ottamaan käyttöön uuden Socket FM2 -prosessorikannan sekä A85-laitepiirin.

Trinity-APU-piirit julkaistaan näillä näkymin toisen vuosineljänneksen lopulla tai kolmannen alussa ja saksalaisen ComputerBase-sivuston lähteiden mukaan A85-laitepiiriin perustuvia Socket FM2 -emolevyjä saapuisi markkinoille kesäkuussa. A85-laitepiiristä ei ole toistaiseksi paljon tietoa sen lisäksi, että sillä on USB-IF:n sertifikointi.

Trinityssä on käytössä kaksi seuraavan sukupolven Bulldozer-arkkitehtuurillista Piledriver-moduulia sekä DirectX 11 -rajapintaa tukeva Radeon HD 7000 -tuoteperheen grafiikkaohjain. Piirit valmistetaan Globalfoundriesin 32 nanometrin prosessilla.

ComputerBase, AMD’s Socket-FM2-A85 motherboards with chipset from June (Google Translate)

Kommentit (6)

Muropaketti @ San Francisco: Epic julkaisi vuosi sitten DirectX 11 -rajapintaa hyödyntävän Samaritan-demon, joka esittelee Unreal Engine 3 -pelimoottorin viimeisimpiä tukemia 3D-ominaisuuksia. Kahden minuutin mittaiseen demonstraatioon on ympätty runsaasti uusia ratkaisuja, joiden avulla peleistä voidaan tehdä tulevaisuudessa nykyistäkin upeampi, realistisempia ja uskottavampia (tessellation, displacement mapping, advanced hair rendering with MSAA, deferred rendering with MSAA, screen space subsurface scattering, image-based lighting, billboard reflections, glossy reflections, reflection shadows, point light reflections ja bokeh depth of field).

Vuosi sitten demoa pyöritettiin kolmen NVIDIAn GeForce GTX 580 -näytönohjaimen voimalla 3-Way SLI -konfiguraatiossa. Tänään San Franciscossa järjestettävässä Game Developers Conference 2012 -tapahtumassa Epic esitteli jälleen Samaritan-demoa, mutta tällä kertaa sitä pyöritettiin yhdellä Kepler-GeForce-näytönohjaimella. Demossa oli lisäksi vaihdettu MSAA-reunojenpehmennys (Multisample Anti-Aliasing) NVIDIAn kehittämään FXAA-reunojenpehmennykseen (Fast Approximate Anti-Aliasing).

NVIDIA on julkaissut kotisivuillaan artikkelin, jossa kerrotaan tarkemmin FXAA-reunojenpehmennyksestä ja sen tarjoamista eduista MSAA-tekniikkaan verratuna:

”Without anti-aliasing, Samaritan’s lighting pass uses about 120MB of GPU memory. Enabling 4x MSAA consumes close to 500MB, or a third of what’s available on the GTX 580. This increased memory pressure makes it more challenging to fit the demo’s highly detailed textures into the GPU’s available VRAM, and led to increased paging and GPU memory thrashing, which can sometimes decrease framerates.”

”FXAA is a shader-based anti-aliasing technique,” however, and as such ”doesn’t require additional memory so it’s much more performance friendly for deferred renderers such as Samaritan.” By freeing up this additional memory developers will have the option of reinvesting it in additional textures or other niceties, increasing graphical fidelity even further.

Muita yksityiskohtia Kepler-GeForcesta ei vielä paljastettu yleisölle, mutta Muropaketin lukijoille on pian luvassa makeaa mahan täydeltä.

NVIDIA, Epic Shows Samaritan Demo Running On Next-Generation NVIDIA ’Kepler’ GPU

Kommentit (25)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös