Ajankohtaista

Lisää artikkeleita
 • 28.10.2016 13:42 | Sampsa Kurri

  Googlen Pixel XL -puhelimen materiaalit ja valmistus maksaa 285 dollaria

  pixel2-28102016

  Tutkimusyhtiö IHS Markit on purkanut Googlen uuden Pixel XL -puhelimen atomeiksi ja laskenut puhelimessa käytettävien komponenttien hinnaksi 278 dollaria (bill of materials, BOM) ja valmistuksen kustannukseksi 7,75 dollaria eli yhteensä 285,75 dollaria. Tutkimuskohteena on ollut Pixel XL:n 32 gigatavun versio, jonka veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 769 dollaria.

  Myyntihinnan ja valmistushinnan suhde on linjassa kilpailijoiden, kuten Samsung Galaxy S7 edgen ja Applen iPhone 7 Plussan kanssa.

  Tutkimusyhtiön mukaan Pixel XL:n materiaali- ja valmistuskustannukset eivät ole yllättävät, koska vastaavien laitteiden perusominaisuudet ovat hyvin samanlaiset keskenään. Isoimpia Pixel XL:n osia ovat 5,5-tuumainen AMOLED-näyttöpaneeli, 12 megapikselin takakamera ja 8 megapikselin etukameramoduuli sekä 3450 mAh akku. Piirien osalta puhelimessa on käytetty muun muassa Qualcommin Snapdragon 821 -järjestelmäpiiriä, neljä gigatavua SKHynixin LPDDR4-DRAM-muistia ja 32 gigatavua Samsungin NAND-muistia.

  pixel-28102016

 • 28.10.2016 13:14 | Sampsa Kurri

  Apple julkaisi uuden MacBook Pron – uutuutena Touch Bar -ominaisuus

  apple-27102016

  Apple on julkaissut odotetusti uudistetun MacBook Pro -kannettavan, joka tulee saataville 13- ja 15-tuumaisella näytöllä varustettuna. 13-tuumaisessa mallissa on käytössä 2560×1600- ja 15-tuumaisessa 2880×1800-resoluutio.

  Sisuksiin on päivitetty Intelin 6. sukupolven eli Skylake-arkkitehtuurin neliytiminen Core i5- tai i7 -prosessori. 13-tuumaisessa mallissa on käytössä neliytiminen Core i5 -prosessori ja 8 gigatavua keskusmuistia. 15-tuumaisesta mallista puolestaan löytyy neliytiminen ja kahdeksaa säiettä tukeva Core i7 -prosessori, 16 gigatavua keskusmuistia ja erillinen AMD Radeon Pro -näytönohjain.

  Näppäimistön yläpuolella on uusi Touch Bar -ominaisuus eli OLED-näyttörivi, joka korvaa perinteiset funktionäppäimet. Touch Barin avulla voidaan esittää sovelluskohtaista informaatiota ja sen oikeassa reunassa on Touch ID -sormenjälkilukija tunnistautumista varten. 13-tuumaisesta MacBook Prosta tulee saataville hieman edullisempi versio, jossa ei ole käytössä Touch Bar -ominaisuus.

  Liitäntöjen osalta MacBook Pro on varustettu neljällä Type-C-mallisella USB-liittimellä, joista jokainen tukee Thunderbolt 3 -teknologiaa ja niiden kautta laitetta voidaan myös ladata. Tarjolla on lisäksi 3,5 mm:n kuulokeliitin, mutta ei muita liitäntöjä. Akkukestoksi luvataan 10 tuntia, joka on hieman enemmän kuin edellisen sukupolven mallissa.

  Uuden 13-tuumaisen MacBook Pron hinta Suomessa on alkaen 2099 euroa ja 15-tuumaisen alkaen 2799 euroa. Molemmat tulevat saataville tähtiharmaalla ja hopealla värillä. Tällä hetkellä toimitusajaksi kerrotaan 3-4 viikkoa.

 • 28.10.2016 12:21 | Petrus Laine

  Redstone 2:sta tuli Windows 10 Creators Update, julkaisu alkuvuodesta 2017

  Windows 10 Creators Update

  Microsoft on antanut ensimmäiset kunnon maistiaiset Windows 10:n seuraavasta merkittävästä päivityksestä. Aiemmin Redstone 2:a tunnettu päivitys tuodaan markkinoille Windows 10 Creators Update -nimellä. Nimensä mukaisesti Creators Update tulee keskittymään ennen kaikkea erilaisiin sisällöntuotannon muotoihin.

  Yksi tulevista uutuuksista on Paint 3D -ohjelma. Nimensä mukaisesti Paint 3D tuo mahdollisuuden käpistellä ja luoda erilaisia 3D-malleja perinteisten piirustusominaisuuksien lisäksi. Microsoft esitteli myös mahdollisuutta ”skannata” 3D-malleja oikeasta maailmasta Windows 10 -puhelimen avulla. Toistaiseksi ei ole selvää korvaako Paint 3D perinteisen Paintin, vai tuodaanko se sen rinnalle. Ohjelman tueksi avataan lisäksi Remix3D.com-sivusto, jossa ihmiset voivat jakaa omia 3D-tuotoksiaan kaikelle kansalle. Allekirjoittanut on ehtinyt jo ottaa nopeat tyypit Paint 3D:n viime kesälle päivätystä alfaversiosta, mutta sen suurempien johtopäätösten tekeminen sen perusteella tuntui turhalta ohjelman keskeneräisyyden vuoksi.

  3D-mallit tuodaan Creators Updaten myötä myös osaksi Microsoftin Office-perhettä. Office-perheeseen lisätään tuki Paint 3D:n tukemille 3D-malleille, jonka lisäksi siihen päivitetään Windows 10:n uusia Windows Ink -rajapintaa hyödyntäviä ominaisuuksia stylus-kyniä käyttäville.

  Creators Updaten myötä Microsoft parantaa myös käyttöjärjestelmän ns. mixed reality -ominaisuuksia. Toistaiseksi ei ole varmuutta tarkoittaako Microsoft termillä vain perinteistä lisättyä todellisuutta virtuaalilasien ja HoloLensen läpi, vai onko yhtiöllä taskussaan vielä tuntemattomia ässiä. Yhtiön mukaan ainakin Acer, Asus, Dell, HP ja Lenovo tulevat tuomaan markkinoille edullisimmillaan vain 300 dollaria maksavia virtuaalilaseja, jotka hyödyntävät Creators Updaten uusia ominaisuuksia. Virtuaalilasien luvataan tarjoavan täyden liikkumavapauden ja helpon asennuksen ilman mitään liikettä seuraavia majakoita.

  Windows 10 Creators Update

  Pelirintamalla uusia ominaisuuksia esiteltiin kaksi. Ensimmäinen ominaisuus kosiskelee ihmisiä käyttämään erilaisten streamauspalveluiden ja -ohjelmien sijasta Microsoftin omaa Xbox-ohjelmaa pelien streamaamiseen helposti parilla napin painalluksella. Toinen pelaajia koskeva uutuus on puolestaan mahdollisuus luoda erilaisia turnauksia Xbox Live -palvelussa.

  Viimeinen Microsoftin esittelemistä uusista ominaisuuksista on Windows MyPeople. MyPeople mahdollistaa itselle tärkeiden kontaktien raahaamisen suoraan tehtäväpalkkiin. MyPeople mahdollistaa helpomman ja nopeamman yhteydenpidon valittuihin kontakteihin ainakin sähköpostin ja Skypen välityksellä, ja esimerkiksi tiedostojen jakaminen onnistuu helposti raahaamalla tiedosto suoraan kontaktin kuvakkeen päälle. Toistaiseksi ei ole tiedossa tuleeko ominaisuus tukemaan mahdollisesti myös kilpailevia pikaviestimiä ja ohjelmia, vai vain Microsoftin omia.

  Windows 10:n Creators Updatessa tuodaan lisäksi lukuisia uusia ominaisuuksia myös muun muassa näkövammaisille ja muille tavalla tai toisella rajoittuneille käyttäjille. Nopea esittely näistä ominaisuuksista löytyy Microsoftin tapahtuman videotaltioinnista. Voit tutustua tapahtumassa julkaistuihin laitteisiin ja Windows 10:n tuleviin ominaisuuksiin tarkemmin Microsoftin verkkosivuilla, ja omilla verkkosivuilla, jotka on omistettu Windows 10:n tuleville ominaisuuksille.

 • 28.10.2016 10:22 | Sampsa Kurri

  Microsoft julkaisi Surface Studion – All-in-one PC 4,5k-näytöllä

  studio-27102016

  Microsoft on lanseerannut uuden tuotteen Surface-tuoteperheeseensä, joka on All-in-one PC-tietokone. Surface Studiossa on 28-tuumainen kosketusnäyttö, joka kääntyy alas 20 asteen kulmaan ja näyttö kiinnittyy pienikokoiseen tietokoneeseen, joka toimii jalustana.

  28-tuumaisen 3:2-kuvasuhteen kosketusnäytön resoluutio on massiiviset 4500×3000 pikseliä (192 PPI). Etupuolella on viiden megapikselin kamera, joka tukee Full HD -videokuvausta. Alas käännettynä Studion näyttö soveltuu erinomaisesti esimerkiksi piirtämiseen ja tietokone on suunnattu ensisijaisesti ammattikäyttöön.

  Sisuksissa on Intelin 6. sukupolven eli Skylake-arkkitehtuurin Core i5- tai i7-prosessori ja keskusmuistia on tarjolla optiona 32 gigatavuun asti. Tallennustilaksi on valittavana yhden tai kahden teratavun hybridiasema ja näytönohjaimeksi on tarjolla NVIDIAn GeForce GTX 965M- tai 980M-malli, joista jälkimmäinen on saatavilla vain Core i7 -prosessorin kaveriksi.

  Liitäntöjen osalta Studio on varustettu neljällä USB 3.0 -liittimellä, täysikokoisella SD-kortinlukijalla, Mini Displayport -liittimellä ja 3,5 mm:n kuulokeliitännällä. Yhteyksistä vastaavat gigabitin RJ-45-liitin sekä langattomasti 802.11ac Wi-Fi ja Bluetooth 4.0.

  Oheislaitteina ja tarvikkeina mukana toimitetaan Surface Pen -piirtokynä, näppäimistö ja hiiri. Surface Studio saapuu myyntiin joulumarkkinoille rajoitetusti ja sen hinta on alkaen 2999 dollaria. Kaikilla herkuilla varustettuna tietokoneen hinta nousee 4999 dollariin.

  studio2-27102016

 • 28.10.2016 10:04 | Muropaketin toimitus

  Uudet moderoijat aloittivat MuroBBS:ssä

  MuroBBS

  Muropaketin keskustelufoorumi MuroBBS:n moderoijatiimi on uudistunut lokakuussa. Moni pitkän linjan moderoija siirtyi uusien haasteiden pariin, ja heidän tilalleen on tullut uusia ja aktiivisia tiimiläisiä.

  Nykyään MuroBBS:n keskusteluja valvovat: AIF, hiippari-, johnspawn, Kinslayer, Macgellan, PatrikSelin, Proc, Robert Strong, Tege, Tretjakov, tth78, V10 ja werty69.

  Muropaketin toimitus kiittää nykyisiä moderoijia ja kaikkia modetehtävistä kiinnostuneita sekä hakemuksensa lähettäneitä.

  Kun tarvitsemme nykyiselle tiimille lisävahvistusta, tiedotamme asiasta MuroBBS:n puolella.

 • 28.10.2016 09:22 | Petrus Laine

  Zotacin 10-vuotisjuhlaversio Sonix PCIe -SSD-asemasta lukee ja kirjoittaa edeltäjäänsä nopeammin

  Zotac Sonix PCIe SSD

  Zotac on vielä varsin tuore nimi SSD-markkinoilla. Lähinnä näytönohjaimistaan ja minitietokoneistaan tuttu yritys juhlii parhaillaan kymmenvuotista taivaltaan, ja julkaisi sen kunniaksi uuden SSD-aseman.

  Uusi SSD-asema kantaa nimeä Zotac 10 Year Annniversary Sonix PCIe 480GB SSD. SSD-asema on uutat LED-valaistua 10-vuotista taivalta juhlistavaa logoa lukuunottamatta ulkoisesti vastaava, kuin aiemmin tänä vuonna julkaista Sonix PCIE 480GB -SSD-asema. Nimensä mukaisesti myös uusi malli tarjoaa 480 Gt:n kapasiteetin PCI Express -väyläisessä muodossa, eikä yhtiö ole paljastanut mitä muutoksia pinnan alla on tehty.

  Ainoat selvät erot löytyvät asemien nopeuksista. 10-vuotisjuhlaversio nostaa aseman sarjalukunopeuden 2600 megatavusta 2800 megatavuun per sekunti, ja sarjakirjoitusnopeuden 1300 megatavusta 1500 megatavuun per sekunti. Yhtiö ei ilmoita satunnaisluku- tai kirjoitusnopeuksia. Zotacin uusi SSD-asema käyttää kaikella todennäköisyydellä edelleen Toshiban valmistamia MLC NAND -muisteja ja Phison E7 -ohjainpiiriä.

  Lisää tietoa Zotacin uudesta SSD-asemasta löytyy sen tuotesivuilta.

 • 28.10.2016 09:09 | Petrus Laine

  Intel julkaisi uudet E3900-sarjan Atom-järjestelmäpiirit IoT-markkinoille

  Intel Atom E3900

  Esineiden internet eli Internet of Things kasvaa parhaillaan kovaa vauhtia kattamaan liki kaikkia mahdollisia markkinoita. Intel ei aio jäädä katsomaan kasvavia markkinoita sivusta, vaan julkaisi IoT-markkinoille omistettuja uusia Atom-järjestelmäpiirejä.

  Intelin uudet Atom E3900 -sarjan järjestelmäpiirit ovat yhtiön ensimmäiset nimenomaan IoT-markkinoilla alusta loppuun suunnitellut järjestelmäpiirit. Järjestelmäpiirit perustuvat Apollo Lake -sarjasta tuttuun Goldmont-arkkitehtuuriin, jonka tukena on Intelin Gen9-grafiikkaohjain. Koko Atom E3900-sarjaa yhdistää laaja toimintalämpötila: järjestelmäpiirit on suunniteltu toimimaan -40 – 85 celsiusasteen lämpötiloissa.

  Atom x5-E3930 -mallissa on käytössä kaksi 1,8 GHz:n Goldmont-ydintä ja 12 Execution Unit -yksikön grafiikkaohjain. Järjestelmäpiirin TDP-arvo on 6,5 wattia. Suorituskyvyn osalta Intel tähtää 18972 DMIPSin prosessorisuorituskykyyn ja grafiikkaohjaimesta aiotaan repiä 106 GFLOPSin edestä laskentavoimaa.

  Atom x5-E3940:n prosessoriytimet toimivat pikkuveljensä tavoin 1,8 GHz:n kellotaajuudella, mutta niitä on nyt kahden sijasta neljä. Grafiikkaohjaimessa on käytössä edelleen 12 Execution Unit -yksikköä. Järjestelmäpiirin TDP-arvo on 9,5 wattia. Suorituskykylukemat nousevat Intelin mukaan 37944 DMIPSiin ja 115 GFLOPSiin.

  Sarjan lippulaivamalli on Atom x7-E3950, jossa on neljä 2,0 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Goldmont-ydintä ja 18 Execution Unit -yksikön grafiikkaohjain. Järjestelmäpiirin TDP-arvo on 12 wattia. Suorituskykyrintamalla Intel aikoo tähdätä E3950:llä 42160 DMIPSiin ja 187 GFLOPSiin.

  Intel Atom E3900

  Intel Atom E3900

  Yksi Atom E3900 -sarjan uusista merkittävistä ominaisuuksista on Intel Time Coordinated Computing -teknologia. Teknologian luvataan kykenevän ajoittamaan koko teknologiaa tukevan verkon toimimaan synkronoituna yhden mikrosekunnin tarkkuudella. Syvällisemmän analyysin uusista Atomeista voit lukea esimerkiksi AnandTechin artikkelista.

 • 27.10.2016 18:49 | Sampsa Kurri

  Samsungin puhelinongelmia seurataan tarkasti – Galaxy S7 edge syttyi tuleen Kanadassa

  galaxy-s7-edge-8

  Samsung on joutunut painimaan koko syksyn Galaxy Note7 -puhelimen räjähtävien akkujen ja siihen liittyvien toimenpiteiden kanssa. Toisen takaisinkutsun yhteydessä yritys ilmoitti lopettavansa Note7:n tuotannon aiemmin tässä kuussa ja on keskittynyt tarjoamaan asiakkaille korvaavia Galaxy S7- ja Galaxy S7 edge -malleja.

  Note7-katastrofista johtuen Samsungin puhelimien ongelmia seurataan ja niistä uutisoidaan nyt huomattavasti aiempaa herkemmin. Tuorein raportti tulee Kanadasta, jossa Galaxy S7 edge oli syttynyt tuleen auton kojelaudalla. Puhelimen omistaja oli haistanut palaneen käryä ja nähnyt puhelimen savuttavan. Omistaja oli tämän jälkeen ottanut tulikuuman puhelimen käteensä ja heittänyt sen auton ikkunasta ulos lumihankeen. Operaattori Bell ei ollut halunnut käsitellä tapausta, vaan oli pyytänyt omistajaa ottamaan suoraan yhteyttä Samsungiin.

  Aiemmin tässä kuussa on raportoitu kaksi tapausta, joissa Galaxy S7 edge on syttynyt tuleen, mutta toistaiseksi kyseessä on yksittäistapauksiksi luokiteltavia onnettomuuksia. Note7:n kohdalla räjähtäviä akkuja raportoitiin yhteensä yli 100 kappaletta (Yhdysvalloissa 92 ja Koreassa 17).

  edge-26102016

 • 27.10.2016 18:25 | Petrus Laine

  NVIDIA lisensoi Rambusin DPA Countermeasures -teknologian suojaamaan piirejään

  Rambus DPA Countermeasures

  Rambus on yritys, joka tuskin aiheuttaa kovin lämpimiä ajatuksia Muropaketin lukijoissa. RDRAM-muistien jälkeen lähinnä patenttitrollilta vaikuttanut yritys on kuitenkin tehnyt taustalla jatkuvasti myös oikeaa kehitystyötä.

  Yksi Rambusin kehittämistä teknologioista tottelee nimeä DPA Countermeasures, joka parantaa laitteiden tietoturvaa hyvinkin eksoottisilta hyökkäyksiltä. Rambusin mukaan DPA Countermeasures estää esimerkiksi salausavainten ja muiden tietojen kaappaamisen piirien EM-säteilyä tarkkailemalla. DPA Countermeasures sisältää sekä piirien rautaan- että ohjelmistoon liittyviä ratkaisuja.

  Nyt yhtiön DPA Countermeasures -asiakkaisiin on liittynyt etenkin grafiikkapiireistään tuttu NVIDIA. Lehdistötiedote ei paljasta tarkalleen, mihin tuotteisiin NVIDIA aikoo integroida Rambusin teknologioita, mutta listaa alueiksi tekoälyn, itseajavat autot, virtuaalitodellisuuden ja ammattilaisgrafiikat.

  Todennäköisimmin teknologia tulee löytymään siis ainakin yhtiön Tegra-tuoteperheestä lähitulevaisuudessa.

 • 27.10.2016 17:32 | Sampsa Kurri

  G.Skilliltä uusi edullinen mekaaninen pelinäppäimistö – Ripjaws KM570 MX

  gskill-26102016

  Taiwanilainen, erityisesti ylikellotusmuisteistaan tunnettu G.Skill on laajentanut pelinäppäimistöjensä valikoimaa uudella Ripjaws KM570 MX -mallilla. Kyseessä on aiemmin julkaistusta KM 780 MX -näppäimistöstä ominaisuuksiltaan karsitumpi ja ulkonäöltään hillitympi versio, joka pyrkii tarjoamaan pelaajille edullisen vaihtoehdon ilman turhia lisäominaisuuksia.

  Ripjaws KM570 MX:ssä ominaisuuslistasta on karsittu pois muun muassa RGB-valaistus ja erilliset medianäppäimet, eikä näppäimistön ominaisuuksien kanssa tarvitse käyttää erikseen asennettavaa ohjelmistoa. Näppäimistö tulee saataville Cherry MX -kytkimillä kolmena eri versiona: punaisilla, sinisillä ja ruskeilla kytkimillä. Punainen taustavalaistus on mahdollista kytkeä pois päältä, ja valaistuksen kanssa on käytettävissä seitsemän erilaista efektiä. Muita ominaisuuksia ovat N-Key Rollover, 100% anti-ghosting, 1000 hertsin päivitysnopeus, Windowsin lukitusnäppäin ja kahden metrin pituinen punottu USB-kaapeli.

  Ripjaws KM570 MX -näppäimistöt tulevat markkinoille ensin Yhdysvalloissa 99 dollarin hintaan. Eurooppaan niitä voi odottaa myyntiin noin 70 euron hinnalla.

 • 27.10.2016 08:38 | Sampsa Kurri

  Applen tulos laski, kun iPhonet eivät menneet kaupaksi – “seuraavalla neljänneksellä räjähtää”

  apple-iphone-7-001-07092016

  Apple on julkaissut heinä-syyskuun osavuosikatsauksen (Q4/2016) ja samalla päättyi yrityksen 2016 tilikausi, joka Applen tapauksessa eroaa kalenterivuodesta. Yrityksen liikevaihto ja tulos laskivat viime vuoteen verrattuna, kuten ennakkoon odotettiin.

  Applen liikevaihto heinä-syyskuussa oli 46,9 miljardia dollaria ja tulos 9 miljardia dollaria, kun vuosi sitten vastaavana ajankohtana liikevaihto oli 10 % korkeampi 51,5 miljardia dollaria ja tulos 23 % korkeampi 11,1 miljardia dollaria.

  Myös iPhone-puhelimien myynti laski vuoden takaiseen verrattuna, kun neljänneksen aikana puhelimia myytiin 45,5 miljoonaa kappaletta. Vuosi sitten puhelimia meni kaupaksi 48 miljoonaa kappaletta.

  Apple julkaisi uudet iPhone 7- ja 7 Plus -mallit syyskuun alussa ja ne saapuivat myyntiin kuun puolivälissä, joten ne eivät vielä ehtineet kunnolla vaikuttaa neljänneksen lukuihin.

  Apple odottaakin seuraavasta neljänneksestä kaikkien aikojen ennätystä ja liikevaihdon uskotaan kasvavan jopa 76-78 miljardiin dollariin.

 • 27.10.2016 08:35 | Petrus Laine

  Windows 10 -käyttäjät ahkeria päivittäjiä: yli 76 % asentanut käyttöjärjestelmän tuoreimman version

  Windows 10 -tilastoja (AdDuplex)

  Microsoftin Windows 10 on tähänastisen historian nopeimmin levinnyt käyttöjärjestelmä tietokoneissa. Nyt käyttöjärjestelmän asentaneiden päivitysinnokkuudesta on saatu uutta dataa, kiitos AdDuplexin.

  Viimeisimpien, syyskuussa julkaistujen tietojen mukaan Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmä on asennettu jo yli 400 miljonaan laitteeseen.

  AdDuplexin tietojen mukaan työpöytäpuolella peräti 76,6 prosenttia kaikista Windows 10 -tietokoneista pyörittää sen tuoreinta virallista versiota, eli Anniversary-versionakin tunnettua Windows 10 1607:ää. 18,7 % käyttäjistä on edelleen viime syksynä julkaistun 1511-version ääressä ja 4,0 prosentilla rullaa alkuperäinen Windows 10 -julkaisu. Loput 0,7 prosenttia käyttäjistä käyttää Windows Insider -käyttäjille julkaistuja RS2-koontiversioita.

  Mobiilipuolella Windows 10 on onnistunut haukkaamaan vain 13,7 prosentin osuuden kaikista Windows-pohjaisista puhelimista. Windows 10 Mobilen käyttäjät ovat kuitenkin päivittäneet puhelimiaan varsin kiitettävään tahtiin, sillä 84,9 prosentilla heistä pyörii käyttöjärjestelmän Anniversary- eli 1607-versio. 9,5 %:lla on käytössään Windows 10 Mobilen alkuperäinen 1511-versio ja 5,6 %:lla Insider-käyttäjien RS2-versio.

Lataa lisää Juttuarkisto