Muropaketti.com

intelUseiden eri lähteiden mukaan prosessorijätti Inteliltä on odotettavissa keskiviikkona vuoden merkittävin ilmoitus, mutta valitettavasti tarkemmat yksityiskohdat ovat edelleen pimennossa. Monet uskovat Intelin kertovan tarkempia tietoja tulevasta 22 nanometrin valmistusprosessista ja mahdollisesta uudesta valmistusstrategiasta, joka voi käsittää elementtejä puolijohteiden sopimusvalmistuksesta.

Intelillä tulee olemaan neljä tuotantolaitosta, joissa piikiekkoja valotetaan 22 nanometrin prosessilla, kun yrityksen aiempi tyyli on ollut valjastaa kaksi tai kolme tuotantolaitosta tietylle prosessille. Toisaalta Intelin 22 nanometrin prosessille valmistettavien tuotteiden valikoima on myös laajempi ja käsittää piirejä mobiili- ja kuluttajalaitteisiin.

X-bit labs, Intel to Make Its ”Most Significant Technology Announcement of the Year”

Kommentit (30)

Jon Peddie Research -tutkimusyhtiö on julkaissut tiedot kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen näytönohjainmarkkinoista, jotka käsittävät erillisnäytönohjainten ohella myös integroidut ratkaisut. Toimitusmäärien perusteella AMD ja Intel ovat onnistuneet kasvattaa osuuksiaan, kun taas NVIDIA on laskussa.

Intelin osuus vuotta aiemmin oli 49,6 prosenttia ja vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä 52,5 prosenttia, mutta osuus on molempiin ajankohtiin verrattuna noussut ja oli vuoden alussa 54,4 prosenttia. Intelin osuutta ovat varmasti nostaneet Sandy Bridge -koodinimelliset prosessorit, joihin on integroitu grafiikkaohjain.

AMD:n osuus oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 24,8 prosenttia, kun edeltävällä vuosineljänneksellä se oli 24,2 ja vuotta aiemmin 21,5 prosenttia. NVIDIAn osuus laski tasan 20 prosenttiin, kun vuotta aiemmin osuus oli vielä selvästi AMD:n korkeampi, 28,0 prosenttia, ja edeltävällä neljänneksellä 22,5 prosenttia.

Jon Peddie Research, Lehdistötiedote

Kommentit (19)

tietokoneTutkimusyhtiö Gartner on julkaissut tietoja viime vuoden käyttöjärjestelmäbisneksestä, jonka liikevaihto nousi edellisvuodesta 7,8 prosentilla 30,4 miljardiin dollariin. Nopeinta kasvu oli palvelinkäyttöön suunnatuilla Linux-distribuutioilla ja kuluttajakäyttöön tarkoitetuilla Mac OS X -käyttöjärjestelmillä.

Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmien osuus nousi 0,7 prosenttiyksiköllä 78,6 prosenttiin. Listan toisena oli 0,2 prosenttiyksikön laskulla IBM, jolla osuus oli 7,5 prosenttia, ja kolmantena HP niin ikään 0,2 prosenttiyksikön laskun myötä 3,7 prosentin osuudella. Oraclen osuus oli 2,6; Red Hatin 2,0 ja Applen 1,7 prosenttia.

”Yleisesti ottaen asiakaskäyttöjärjestelmät pärjäsivät palvelinkäyttöjärjestelmiä paremmin ja niiden osuus nousi 9,3 prosentilla vuonna 2010, kun palvelinkäyttöjärjestelmien osuus nousi 5,7 prosentilla. Pitkään tuloillaan oleva tietokoneiden päivittäminen alkoi, kun taloudellinen tilanne koheni, mikä kiihdytti asiakaskäyttöjärjestelmien kasvua.”, kommentoi Gartnerin johtava tutkimusanalyytikko Matthew Cheung.

Gartner, Lehdistötiedote

Kommentit (7)

Apple iMac 2011

Apple on tänään julkaissut päivitetyt versiot iMac-malliston pöytätietokoneistaan. Koneiden ulkokuori on pysynyt samana, mutta sisuskalut ovat kokeneet uudistuksen. Uusien iMac-mallien kehutaan olevan jopa 70 % nopeampia ja tarjoavan jopa kolminkertaisen graafisen suorituskyvyn.

Suorituskykyä on parannettu uusilla Intel Core i5 Sandy Bridge -suorittimilla ja AMD Radeon HD 6000M -sarjan näytönohjaimilla. Lisäksi päivitetyistä malleista löytyy nyt yksi tai kaksi Thunderbolt-liitäntää sekä FaceTime HD -kamera, joka mahdollistaa videopuhelut teräväpiirtotarkkuudella. Thunderbolt-liitäntä mahdollistaa kaksisuuntaisen langallisen tiedonsiirron jopa 10 gigabitin sekuntivauhdilla.

Asiakkaamme rakastavat iMacien alumiinisia kuoria, suurenmoista näyttöä ja all-in-one-rakennetta. Seuraavan sukupolven neliydinprosessoreilla, tehokkailla uusilla grafiikkapiireillä, Thunderbolt-tekniikalla sekä FaceTime HD -kameralla olemme tehneet maailman parhaasta pöytätietokoneesta vieläkin paremman”, hehkuttaa Applen markkinointipäällikkö Philip Schiller.

Uusia iMac-malleja on tarjolla neljä - kaksi 21,5 tuumaisella ja kaksi 27 tuumaisella näytöllä. Edullisin malli maksaa 1179 euroa ja siitä löytyy 21,5 tuumainen 1920x1080 pikselin LED-taustavalaistu IPS-näyttöpaneeli, 2,5 GHz Core i5 -suoritin, Radeon HD HD 6750M -näytönohjain ja 500 Gt kiintolevy. Arvokkain on puolestaan 1929 euron hintainen malli, josta löytyy 27 tuumainen 2560x1440 pikselin näyttöpaneeli, 3,1 GHz Core i5 -suoritin, Radeon HD 6970M 1Gt -näytönohjain sekä teratavun kiintolevy.

Halutessaan käyttäjä voi vielä lisätä huippumallin suorituskykyä 3,4 GHz:n Core i7 -suorittimella, lisäkeskusmuistilla (16 Gt asti), suuremmalla kiintolevyllä ja SSD-asemalla sekä kahden gigatavun näytönohjainmuistilla, jolloin hinnan saa nousemaan yli 3500 euron.

Uudet iMacit ovat välittömästi saatavilla Applen verkkokaupasta.

Apple iMac -tuotesivut

Kommentit (68)

Seagate Barracuda XTMaailman toiseksi suurin kiintolevyvalmistaja Seagate on ilmoittanut tuovansa markkinoille teratavun levykiekoilla varustettuja 3,5 tuuman kiintolevyjä. Ensimmäisenä teratavun kiekot tulevat käyttöön ulkoisissa GoFlex Desk -asemissa ja hieman myöhemmin Barracuda XT -sarjan kiintolevyissä. Uusien GoFlex Desk -mallien luvataan saapuvan kauppoihin piakkoin, kun taasen Barracuda XT -malleja voidaan odottaa kesäksi.

Uudet yhden teratavun kiekot tarkoittavat 3,5 tuuman levykokoluokassa 625 gigabitin tallennustiheyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että levyissä voidaan käyttää vähemmän lukupäitä ja vähemmän liikkuvia osia. Tällä on puolestaan positiivinen vaikutus käyttöikään, suorituskykyyn ja virrankulutukseen. Esimerkiksi Barracuda XT -sarjan kolmen teratavun kiintolevyssä viisi 600 gigatavun kiekkoa vaihtuvat kolmeen teratavun kiekkoon.

Seagaten lehdistötiedote

Kommentit (25)

PCMark 7 myöhästyy

3.5.2011
klo 15.05

pcmarkSuomalainen ohjelmistotalo Futuremark julkisti PCMark 7 -testiohjelman maaliskuussa ja huhtikuun puolivälissä se ilmoitti julkaisun tapahtuvan 3. toukokuuta eli tänään. Futuremark on ilmoittanut kohdanneensa bugeja, joiden korjaamiseen on kulunut odotettua enemmän aikaa ja testiohjelman julkaisu myöhästyy. Expreview-sivuston kuulemien huhujen mukaan julkaisu saattaisi kuitenkin olla luvassa jo loppuviikosta tai ensi viikon alussa.

PCMark-tuoteperheen ohjelmat mittaavat koko tietokoneen suorituskykyä ja 7-version osalta vaatimuksena on Windows 7 -käyttöjärjestelmän ohella DirectX 9 -rajapintaa tukeva näytönohjain, mutta joidenkin ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii DirectX 10- tai 11-näytönohjaimen.

Ohjelma saapuu markkinoille kolmena eri versiona. Basic-versio on ilmainen ja sillä käyttäjät voivat ajaa rajattomasti testiohjelman perustestiä. 39,95 dollarin hintaisella Advanced-versio sisältää kattavamman testiohjelmavalikoiman, tuloksia voi lisätä internettiin rajattoman määrän ja niitä voi tutkia ilman internetyhteyttä. Tuloksia voi myös asettaa pois muiden näkyviltä, eikä ohjelmassa näy mainoksia. 995 dollarin hintainen Professional-versio on suunnattu ammattikäyttöön ja sisältää mahdollisuuden testien automatisointiin komentoriviltä.

PCMark 7 -tuotesivut

Expreview, PCMark 7 Put Off Due To Bug Fixing

Kommentit

Apple valmistuttaa tällä hetkellä A4-ja A5-prosessorinsa Samsungin tuotantolinjoilla, mutta yritysten välit ovat viime aikoina kiristyneet. Internetin huhukoneistot ovatkin pyörähtäneet käyntiin pohtimaan, mikä tai mitkä valmistajat tulevat valmistamaan piirejä Applelle, jos sen sukset menevät pahemmin ristiin Samsungin kanssa.

Huhtikuun puolella EE Times uutisoi, että Apple pyrkisi yhteistyöhön maailman suurimman sopimuspuolijohdevalmistajan TSMC:n (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) kanssa. TSMC:n ohella tuoreimmat huhut puhuvat prosessorijätti Intelin puolesta, jonka kanssa Apple tekee jo nyt laajamittaista yhteistyötä.

EE Times perustaa uutisointinsa Piper Jaffray & Con analyytikon Gus Richardsin sanojen varaan, joiden mukaan Intelin yhteistyö Applen kanssa loisi yritykselle jalansijaa älypuhelin- ja taulutietokonemarkkinoilla. Samalla Apple kykenisi luomaan pesäeron sen pahimpiin kilpailijoihin, kuten Samsungiin.

EE Times, Intel vying for Apple foundry business

Kommentit (11)

AMD on julkaissut uuden 3,7 GHz:n kellotaajuudella toimivan neliytimisen Phenom II X4 980 Black Edition -prosessorin. Kyseessä on 100 MHz:n korotus tammikuussa julkaistuun 3,6 GHz:n kellotaajuudella toimivaan 975-malliin verrattuna. Phenom II X4 980 Black Editionin TDP-arvo on 125 wattia, L3-välimuistia on kuusi megatavua ja prosessori on hinnoiteltu 195 dollariin. Julkaisun myötä 975-mallin hinta laskee 175 dollariin, 3,5 GHz:n 970-mallin 155 dollariin ja 3,4 GHz:n 965-mallin 135 dollariin. Testasimme Muropaketissa Phenom II X4 975 Black Editionin tammikuussa, jolloin vertasimme sitä suorituskyky-, tehonkulutus- ja lämpötilamittauksissa 970- ja 965-malleihin.

Suurimmat ulkomaalaiset sivustot ovat julkaisseet omat artikkelinsa ja suorituskykymittauksensa Phenom II X4 980 Black Editionilla. Suorituskyky paranee korkeamman kellotaajuuden myötä hieman 975-malliin verrattuna, mutta ei edelleenkään riitä kunnolla haastamaan Intelin saman hintaluokan Sandy Bridge -koodinimellisiä Core i5 2400- ja 2500K-prosessoreita.

Anandtech, AMD Phenom II X4 980 Black Edition Review

HotHardware, AMD Phenom II X4 980 Black Edition CPU Review

Tech Report, AMD’s Phenom II X4 980 Black Edition processor

Kommentit (14)

Saksalainen ComputerBase-sivusto on julkaissut joukon Intelin dioja, joista selviää ensi vuodeksi suunniteltujen 22 nanometrin prosessilla valmistettavien Ivy Bridge -koodinimellisten työpöytäprosessoreiden avainominaisuudet.

Ivy Bridge on nykyisten 32 nm:n Sandy Bridge -koodinimellisten prosessoreiden seuraaja, joka sopii samaan LGA 1155 -kantaan. Prosessoriin on integroitu kaksikanavainen DDR3-1600-nopeutta tukeva muistiohjain ja PCI Express 3.0 -ohjain. Diojen mukaan Ivy Bridge -prosessoreista tulee markkinoille kaksi- ja neliytimisiä versioita ja tuettuna ovat tutut Hyper-Threading- ja Turbo Boost 2.0 -teknologiat.

Prosessoriin integroitu uudistettu grafiikkaohjain tukee DirectX 11-, OpenGL 3.1- ja OpenCL 1.1 -rajapintoja ja tarjoaa yhtäaikaisen tuen kolmelle näytölle DVI-, VGA-, HDMI- ja DisplayPort-liitäntöjen avulla. Lisäksi tuettuna on täysin rautapohjainen MPEG2-videon pakkaus ja purku.

Ivy Bridge -prosessoreita tukevan Panther Point -koodinimellisen piirisarjan ominaisuuksiin lukeutuu tuki 14 USB 2.0- ja neljälle USB 3.0 -liittimelle sekä neljälle SATA 2.0- ja kahdelle SATA 6 Gb/s -liitännälle. Uutisoimme Muropaketissa viime viikolla Panther Point -koodinimellisten piirisarjojen viralliset mallinimet, jotka ovat Z77, Z75, H77, Q77, Q75 ja B75.

Computerbase, New, comprehensive details about Intel’s ”Ivy Bridge”

Kommentit (17)

Turkkilainen Donanimhaber-sivusto on julkaissut kaaviokuvan AMD:n uusien alustojen julkaisusuunnitelmista. Sen mukaan AMD aikoo julkaista kesäkuun alussa Taiwanissa järjestettävässä Computex 2011 -tapahtumassa uusia Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita virallisesti tukevan 900-sarjan piirisajan ja viikkoa myöhemmin Los Angelesissa järjestettävässä E3-tapahtumassa lanseerataan FX-prosessoreiden brändi ja logo sekä AM3+-alusta. Lisäksi Computexissa esitellään Aasian yleisölle Llano-koodinimellinen APU-piiri (Accelerated Processing Unit) ja sitä tukeva Sabine-alusta. Virallisesti Llano ja Sabine julkaistaan kesäkuun puolivälissä Seattlessa.

Donanimhaber, Official launch date for AMD’s processors would explain the Bulldozer

Ruotsalainen Sweclockers-sivusto raportoi Donanimhaberin julkaiseman kaavion lisäksi, että Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvat Zambezi-koodinimelliset FX-prosessorit myöhästyisivät heinä-elokuulle sillä koko kesäkuu on varattu Fusion- ja Bulldozer-alustojen esittelylle.

Sweclockers, AMD’s launch schedule for Llano and Bulldozer

Kommentit (20)

Muropaketin uusimmassa artikkelissa tutkitaan Asuksen GTX580 DirectCU II- ja HD 6970 DirectCU II -näytönohjaimia, niissä käytössä olevaa massiivista kolmen korttipaikan korkuista DirectCU II -cooleria ja lisäksi paneudumme näytönohjainten ylikellottamiseen. Suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset on ajettu AMD:n ja NVIDIAn referenssinäytönohjaimilla sekä Asuksen malleilla ylikellotettuina. Lisäksi Asuksen mallit asetettiin toimimaan AMD:n ja NVIDIAn referenssikellotaajuuksilla ja niillä testattiin tehonkulutusta, lämpötiloja ja melua.

Muropaketti, Asuksen uudet DirectCU II -näytönohjaimet (GeForce GTX 580 & Radeon HD 6970)

intelcpueWeek-sivusto uutisoi Mercury Research -tutkimusyhtiön analyytikon Dean McCarronin julkaisemista tilastoista kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen x86-arkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden markkinaosuuksista. Intel on edelleen suvereeni markkinajohtaja 81,0 prosentin osuudella, kun taas AMD:n osuus on 18,2 prosenttia. Vuotta aiemmin Intelin osuus oli 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi ja AMD:n 0,1 prosenttiyksikköä alempi. VIAn osuus nousi vuodessa 0,7 prosentista 0,9 prosenttiin.

McCarronin mukaan työpöytä- ja mobiiliprosessoreiden markkinat olivat kasvussa, mutta palvelinprosessoreiden toimitukset puolestaan laskussa. Toimitusmäärä nousi vuotta aiemmasta 7,2 prosentilla, mutta tilastoa vääristää se fakta, että tänä vuonna ensimmäisessä neljänneksessä oli 13 viikon sijaan poikkeuksellisesti 14 viikkoa. Suhteutettuna 13 viikkoon, toimitusmäärä olisi laskenut 0,4 prosentilla.

Prosessoreiden keskihinta on noussut jatkuvasti ja 1000 kappaleen erissä yhden prosessorin hinta oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 101 dollaria. Hinta on korkein sitten vuoden 2008 ensimmäisen neljänneksen.

eWeek, Intel Continues to Dominate Stable x86 Chip Market: Mercury

Kommentit (27)

nvidiaUutisoimme maaliskuun lopulla VR-Zone-sivuston huhusta ja kuvasta, joiden mukaan NVIDIA olisi sallimassa SLI-tuen AMD:n 900-piirisarjoilla. NVIDIA on nyt omalla blogisivustollaan vahvistanut asian ja kertoo tuen kattavan 990FX-, 990X- ja 970-piirisarjat. Asus, Gigabyte, ASRock ja MSI ovat ensimmäisten emolevyvalmistajien joukossa tuomassa markkinoille SLI-tuesta hyötyviä AMD-uutuusemolevyjä.

AMD:n 900-tuoteperheen piirisarjat on suunnattu Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuville ja Socket AM3+ -prosessorikantaa tukeville Zambezi-koodinimellisille prosessoreille, joihin ei ole integroitu grafiikkaohjainta. 2-Way SLI -tuki tullaan tarjoamaan 990X- ja 970-piirisarjallisiin emolevyihin, kun taas 990FX kattaa myös 3-Way SLI -tuen.

NVIDIA ei kertonut tarkempia tietoja ratkaisusta, mutta aiempien huhujen mukaan yrityksen pussiin kilahtaa jokaisesta SLI-tuellisesta emolevystä noin viiden dollarin suuruinen lisenssimaksu. Ainoastaan lisenssin maksaneiden emolevyvalmistajien tuotteet voivat tukea SLI:tä, jonka sertifiointikoodi lisätään BIOSin tietoihin. GeForce-ajurit tarkistavat kyseisen koodin ennen kuin ne ehdottavat SLI-tuen käyttöönottoa.

NVIDIA, You Asked for It, You Got It: SLI for AMD

Kommentit (11)

Microsoftin alkuvuosi nousukas

29.4.2011
klo 23.50

msMicrosoft on julkaissut vuoden 2011 kolmannen verotettavan vuosineljänneksen tulokset, jotka osoittavat yrityksen olevan nousussa esimerkiksi Intelin ja Applen tavoin. Yrityksen liikevaihto nousi 13 prosentilla vuoden takaisesta 14,50 miljardista dollarista 16,43 miljardiin dollariin. Edeltävällä vuosineljänneksellä Microsoftin liikevaihto oli 19,95 miljardia dollaria.

Liikevoitto ponnahti 31 prosentilla 5,23 miljardiin dollariin. Vuotta aiemmin liikevoitto oli 4,01 miljardia dollaria ja edeltävällä vuosineljänneksellä 6,63 miljardia dollaria.

Microsoftin yritys-, verkkopalvelu- ja palvelinosastot kasvattivat liikevaihtoaan vuotta aiempaan verrattuna 21, 14 ja 11 prosentilla. Viihdeosaston liikevaihto ponnahti 60 prosentilla ja syynä tähän on Xbox 360 -pelikonsolin Kinectin huima menestys. Windows 7 -käyttöjärjestelmän liikevaihto laski neljällä prosentilla.

Microsoft, Lehdistötiedote

Kommentit (2)

Intelin SSD-suunnitelmat julki

29.4.2011
klo 23.31

Engadget-sivusto on onnistunut saamaan käsiinsä kuvan Intelin SSD-asemia käsittelevästä roadmapista, joka ulottuu ensi vuoden ensimmäisellä neljännekselle asti. 700-tuoteperheeseen on luvassa toisen vuosineljänneksen lopulla Lyndonville-koodinimellinen 710-sarja, joiden NAND-flash-muistipiirit valmistetaan MLC-tekniikalla 25 nanometrin prosessilla. Ne tukevat Serial ATA 3 Gb/s:ia ja tarjolla on 100, 200 ja 400 gigatavun malleja.

Heti kolmannen vuosineljänneksen alussa Intel on julkaisemassa 720-sarjan Ramsdale- ja 3xx-sarjan Larsen Creek -koodinimelliset SSD-asemat, joista ensimmäisenä mainitut tulevat saataville 200 ja 400 gigatavun tallennuskapasiteetilla. PCI Express -väylää tukevien asemien muistipiirit valmistetaan 34 nanometrin prosessilla käyttäen hyväksi MLC-tekniikkaa. Larsen Creek tulee saataville 20 gigatavun tallennuskapasiteetilla ja se on suunnattu Z68-emolevyn pariksi SRT-teknologiaa (Smart Response Technology) varten.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Intel tulee täydentämään 500- ja 300-tuoteperheiden valikoimia 520-sarjan Cherryvillellä ja 3xx-sarjan Paint Creekillä. Molempien muistipiirit valmistetaan MLC:tä hyväksi käyttäen 25 nanometrin prosessilla. Serial ATA 6 Gb/s:ia tukeva Cherryville tulee saataville 64, 120, 240 ja 480 gigatavun ja Paint Creek 40 ja 80 gigatavun kapasiteetilla.

Engadget, Intel SSD 720, 710 and 520 Series leak out, Larsen Creek and Paint Creek bring up rear guard

Kommentit (13)

Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden yhteydessä AMD:n prosessorikanta päivittyy Socket AM3+:aan. Monet emolevyvalmistajat ovat jo ennättäneet hehkuttaa aiempien Socket AM3 -kannallisten emolevyjen tukevan uusia prosessoreita, mutta suositeltavaa on asentaa uutuusprosessori Socket AM3+ -kannalliseen emolevyyn.

ASRock on julkaissut sivun, jossa se on listannut Socket AM3:n ja AM3+:n eroja. Ensimmäisenä seikkana on mainittu kantojen fyysiset erot ja ilmeisesti Socket AM3+:n osalta väri tulee olemaan musta. Merkittävämpi ero on kuitenkin pinnien reikien koko, sillä Socket AM3:ssa reiän halkaisija on 0,45 millimetriä, mutta AM3+:ssa 0,51 millimetriä. Toisena erona Socket AM3+:ssa prosessorin ja virranohjaimen välinen linkki toimii 3,4 MHz:n taajuudella, kun Socket AM3:ssa se on 400 kHz.

Kolmantena erona ASRock on listannut sivullaan Socket AM3+:n paremman hyötysuhteen loadline-tuessa, neljäntenä prosessorin kohinan laskun, viidentenä kasvaneen virrantarpeen Socket AM3:n 110 ampeerista AM3+:n 145 ampeeriin sekä kuudentena erilaisen coolerin referenssikiinnityskehikon.

ASRockin sivuilla on myös listattu yrityksen Socket AM3+ -kannalliset emolevyt, joita on luvassa AMD:n 8-tuoteperheen piirisarjoilla varustettuina yhteensä yhdeksän kappaletta. ASRock on yleisesti mielletty halpisemolevyvalmistajana, mutta yritys on jo aiemmin laajentanut tarjontaansa myös high-end-malleihin ja sama koskee tulevia Socket AM3+ -emolevyjä.

ASRock, AMD 8 series AM3+ MB

Kommentit (40)

Ubuntu 11.04 julkaistu

28.4.2011
klo 23.10

Ubuntu on työpöytäpuolella suosituin Linux-distribuutio ja siitä julkaistaan uusia versioita puolen vuoden välein aina huhti- ja lokakuussa. Huhtikuinen Natty Narwhal -koodinimellinen 11.04-versio on julkaistu tänään ja se on ladattavissa ilmaiseksi alla olevan linkin kautta. Saatavilla on 64- ja 32-bittinen versio normaali- ja palvelinversioina sekä lisäksi käyttöjärjestelmän voi asentaa Windowsin rinnalle tai testata internetin välityksellä, joista jälkimmäisin tarjosi uutisen kirjoitushetkellä kuitenkin ainoastaan 10.10-versiota.

Ubuntu 11.04:ssä on uudistettu käyttöliittymän ulkoasua reilunpuoleisesti ja viemällä kursori ruudun vasempaan laitaan, eteen ponnahtaa The launcher -valikko, joka muistuttaa hyvin paljon esimerkiksi Windows 7:n tehtäväpalkkia. Valikkoon voi lisätä eniten käytettävien ohjelmien ja työkalujen pikakuvakkeita. Kuvakkeiden vieressä näkyy ilmaisin siitä, onko kyseinen ohjelma auki.

The dash on toinen uusista ominaisuuksista ja vasemmassa yläkulmassa olevaa Ubuntu-kuvaketta klikkaamalla avautuu valikko, josta pääsee helposti pikakuvakkeisiin ja voi etsiä ohjelmia sekä tiedostoja. Workspaces puolestaan helpottaa työpöytien hallintaa ja auki olevia ohjelmia voi siirtää työpöydältä toiselle.

Ubuntu 11.04:ssä on oletuksena käytössä Gnome-työpöytäympäristön sijaan Unity ja lisäksi distribuution mukana toimitetaan muun muassa Firefox 4 -selain, aiemman Rhytmboxin sijaan Banshee 2.0 -musiikkisoitin ja OpenOffice.orgin sijaan LibreOffice 3.3.2 -toimisto-ohjelmisto. Konepellin alla on käytössä kernelin 2.6.38.2-versio sekä X.orgin 1.10.0-versio.

Ubuntu, Download Ubuntu

Ubuntu, ReleaseNotes

Ubuntu, What’s new?

Kommentit (49)

Muropaketin mobiiliaiheisiin keskittyvässä TaskuMurossa on tutustuttu pikaisesti HTC:n Incredible S -älypuhelimeen, joka käyttää Android 2.2 -käyttöjärjestelmää ja HTC:n Sense-käyttöliittymää. Noin 550 euron hintaisesta laitteesta löytyy mm. neljän tuuman Super-LCD-kosketusnäyttö, Qualcomm Snapdragon MSM8255 -järjestelmäpiiri, kahdeksan megapikselin kamera ja nopeat datayhteydet. Lisäksi huomiota on herättänyt laitteen kapasitiiviset kosketusnäppäimet, joiden symbolit kääntyvät puhelimen mukana. Tutustumme pikatestissä laitteeseen ulkoisesti ja arvioimme sen vahvuuksia ja heikkouksia.

Muropaketti, Pikatestissä HTC Incredible S

Olemme uutisoineet Muropaketissa muutamaan otteeseen Intelin toukokuun 11. päivä julkaistavasta Z68-piirisarjasta ja sen Smart Response Technology -nimellä tunnettavasta SSD Caching -teknologiasta. Ruotsalainen NordicHardware on onnistunut saamaan käsiinsä tarkempia tietoja kyseisestä teknologiasta ja uutisoi asiasta sivuillaan.

SRT vaatii toimiakseen vähintään yhden SSD-aseman ja kiintolevyn, jotka käyttöjärjestelmä näkee yhtenä loogisena asemana. Teknologian päämääränä on sijoittaa usein tarvittavia tiedostoja automaattisesti SSD-asemalle, joten se toimii reilun kokoisena välimuistina.

Intel on julkaisemassa SRT-teknologiaa varten 20 gigatavun tallennuskapasiteetillisen Larsen Creek -koodinimellisen 311-tuoteperheen SSD-aseman. Asemalla tullee olemaan hintaa 30-40 euroa ja NordicHardwaren julkaiseman kuvan perusteella Windows 7:n käynnistysajan voidaan odottaa lyhentyvän lähemmäs 20 prosentilla ja PCMark 05 -testiohjelman HDD-tuloksen 3,5-kertaistuvan.

NordicHardware, Exclusive: Intel 311 ”Larsen Creek” couple Z68 with 20GB SSD mini-SSD (Google Translate)

Kommentit (17)

catalystAMD on julkaissut tänään kuukausittain päivittyvät WHQL-hyväksytyt Catalyst-ajurinsa, joiden versionumero on huhtikuun myötä 11.4. 64- ja 32-bittisille Windows 7-, Vista- ja XP-käyttöjärjestelmiille saatavat ajurit tukevat AMD:n näytönohjaimia, mobiiligrafiikkapiirejä sekä integroituja grafiikkaohjaimia.

Mukana on Display Management -säätöjä, jotka helpottavat näyttöjen ja näyttöasetusten säätämistä, mahdollisuus Eyefinity-ryhmien luontiin sekä ilmoitus, kun uudet Catalyst-ajurit ovat saatavilla. Lisäksi OpenCL:n suorituskykyä on parannettu ja pelien osalta ruudunpäivitysnopeuden nousua on odotettavissa esimerkiksi Call of Duty: Black Opsiin, Battleforgeen, Batman Arkham Asylumiin, Aliens vs Predatorsiin, Civilization 5:een, Far Cry 2:een, Just Cause 2:een sekä Lost Planet 2:een.

AMD, Downloads

Kommentit (22)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös