Muropaketti.com

Viime vuoden lokakuussa julkaistut Barts-grafiikkapiiriin perustuvat Radeon HD 6870- ja 6850-näytönohjaimet olivat AMD:n ensimmäiset Radeon HD 6000 -tuoteperheen näytönohjaimet. Joulukuussa se laajensi tarjontaansa yrityksen tämän hetken suorituskykyisimmillä yhden grafiikkapiirin (Cayman) Radeon HD 6970- ja 6950-näytönohjaimilla ja maaliskuussa se päästi vapaaksi kahden Cayman-grafiikkapiirin Radeon HD 6990:n.

PowerColor on kehittänyt omaa kahden grafiikkapiirin ratkaisuaan, jossa ovat käytössä Radeon HD 6870 -näytönohjainta vastaavat Barts-grafiikkapiirit. Piirit ovat yhteydessä toisiinsa PLX:n PCI Express -siltapiirillä ja niillä molemmilla on käytössä oma virransyöttö sekä 256-bittisen muistiväylän jatkona gigatavu GDDR5-muistia. Tuettuna on myös kahden näytönohjaimen CrossFireX-konfiguraatio.

Valitettavasti kuvassa ei näy näytönohjaimen cooleria, mutta siinä näkyy piirilevyn kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -lisävirtaliitin ja kaksi DVI-liitintä. Edessä on myös kolme huonosti näkyvää näyttöliitintä, joista alin on ilmeisesti HDMI-liitin ja kaksi muuta Mini DisplayPort -liittimiä.

techPowerUp!, PowerColor Readies Dual-HD 6870 Graphics Card

Kommentit (4)

Expreview-sivusto on ajanut tehonkulutusmittauksia 11 pelillä ja testiohjelmalla ja verrannut millaisia eroja eri ohjelmat saavat aikaiseksi. Testiohjelmista mukana on 3DMark Vantage, 3DMark 11 ja Unigine Heaven 2.5, ja kahdeksan peliä on testattu 2560x1600-resoluutiolla. Tehonkulutuslukemat vastaavat koko tietokoneen kulutusta, jossa on ollut käytössä Core i7-2600K -prosessori ylikellotettuna 4,0 GHz:iin, Asus P8P67 Deluxe -emolevy sekä muun muassa GeForce GTX 590 -näytönohjain.

Tehonkulutus nousi korkeimmalle Lost Planet 2 -pelillä, 473 wattiin. Seuraavina listasta löytyvät Left 4 Dead 2 (465 W), World in Conflict: Societ Assault (463 W), Battlefield: Bad Company 2 (455 W) ja Dirt 2 (451 W). Listan keskivaiheille asettuvassa 3DMark Vantagessa tehonkulutuslukemaksi on ilmoitettu 448 wattia ja heti perässä olevalla 3DMark 11:llä 445 wattia. Crysis Warheadilla tehonkulutus oli 441 wattia, Far Cry 2:lla 428 wattia, H.A.W.X. 2:lla 424 wattia ja Heaven 2.5:lla 403 wattia.

Expreview, Which Game Holds The Highest Graphics Power Consumption?

Kommentit (8)

armApple hyppäsi joitain vuosia sitten Intelin kelkkaan Mac-tietokoneidensa kanssa ja samalla arkkitehtuuri vaihtui PowerPC:stä x86:een. iPhone-älypuhelimissa ja iPad-taulutietokoneissa se luottaa kuitenkin ARMin arkkitehtuuriin, ja SemiAccurate-huhusivuston uutisoinnin perusteella Apple saattaisi tulevaisuudessa olla vaihtamassa kannettaviensa rautaa ARMin tarjontaan.

Sivuston mukaan siirtyminen olisi tapahtumassa 2-3 vuoden kuluttua ja että Apple odottaisi ainakin niin kauan, kunnes ARM saisi päivitettyä arkkitehtuurinsa tukemaan 64-bittisyyttä. Apple hehkutti Intelin prosessoreihin siirtymisen yhteydessä kuusi vuotta sitten hyvää suorituskykyä suhteutettuna tehonkulutukseen ja perusteli sen olleen yksi ratkaisevista tekijöistä vaihtoon.

ARMin arkkitehtuurit ovat nostaneet päätään viimeisten vuosien aikana ja niiden käyttökohteet ovat laajentuneet merkittävästi myös suorituskykyisempien laitteiden suuntaan. Jos ARM kykenee jatkamaan samaa kehityskulkua, sen arkkitehtuurista saattaa muodostua todellinen kilpailija x86:lle. ARM-arkkitehtuurin etuna on ollut huomattavan alhainen tehonkulutus ja se on mitä ilmeisimmin yksi syy siihen, miksi SemiAccurate on vakuuttunut Applen harkitsevan vaihtamista ARMiin.

SemiAccurate, Apple dumps Intel from laptop lines

Kommentit (45)

AMD:n FM1-emolevy esillä

8.5.2011
klo 13.47

VR-Zone-sivusto on saanut käsiinsä kuvan AMD:n tulevalla FM1-prosessorikannalla varustetusta emolevystä ja uutisoi asiasta sivuillaan. Kyseessä on prototyyppiasteen emolevy, joka ei tule vastaamaan myyntiin saapuvia malleja, mutta antaa esimakua siitä, mitä Fusion-tuoteperheen prosessoreita tukevilta FM1-emolevyiltä on odotettavissa.

Emolevyssä on testausta varten reilusti mittausliittimiä muun muassa oskilloskoopeille, mutta kuluttajaläheisimpänä seikkoina siitä löytyy USB 3.0 -tuki, HDMI-, DisplayPort- ja VGA-näyttöliittimet, verkkoliitin, ääniliittimiä sekä esimerkiksi eSATA-liitin. FM1-prosessorikannan ohella emolevyssä on yksi PCI Express x16 -liitin, kaksi PCI Express x4 -liitintä sekä yksi PCI-, PCI Express x1- ja Mini PCI Express -liitin. Emolevyn virransyöttö on maltillinen ja VR-Zonen spekulaatioiden mukaan 3+2-vaiheinen.

FM1 on AMD:n prosessorikanta, joka tullaan lanseeraamaan käyttöön kuluvan vuoden aikana Fusion-tuoteperheen APU-piireille (Accelerated Processing Unit). Ensimmäisenä vuorossa on Llano-koodinimelliset APU-piirit, jotka on suunnattu työpöytäkäyttöön ja ne käsittävät kahden tai neljän Husky-prosessoriytimen ohella Radeon HD 6000 -tuoteperheen grafiikkaohjaimen. Kuvia ja tietoa myyntiin saapuvista FM1-emolevyistä on odotettavissa viimeistään Computex-messujen yhteydessä kuukauden lopulla.

VR-Zone, Exclusive: AMD’s FM1 desktop test board pictured

Kommentit (43)

Intel esitteli aiemmin tällä viikolla uudentyyppisen Tri-Gate-transistorin, jonka suunnittelu perustuu kolmiulotteisuuteen. Nimi on peräisin kolmesta johtavasta pinnasta ja ratkaisulla pyritään pienentämään piirien kokoa ja laskemaan tehonkulutusta. Intel tulee käyttämään Tri-Gate-transistoreita 22 nanometrin valmistusprosessissaan ja ensi vuonna julkaistavissa Ivy Bridge -koodinimellisissä prosessoreissa.

Muropaketin ajankohtaisessa kaksiosaisessa artikkelisarjassa tutustutaan mikroprosessoriin. Ensimmäisessä artikkelissa käydään läpi mikroprosessorin historia, x86-arkkitehtuurin kehittyminen, Mooren laki sekä käsitellään mikroprosessorin suorituskykyyn liittyvät tekjät. Myöhemmin julkaistavassa toisessa artikkelissa esitellään nykyaikaisen ”2D-transistoreista” rakentuvan mikroprosessorin suunnittelun ja valmistuksen vaiheet hiekasta piisiruksi.

Muropaketti, Mikroprosessori - historia ja toiminta (osa 1)

Intel paljasti 3D-transistorin

6.5.2011
klo 01.19

Uutisoimme keskiviikkona, miten useiden eri lähteiden kuulemien huhujen mukaan Inteliltä olisi odotettavissa vuoden merkittävin ilmoitus. Huhut pitivät paikkansa ja Intel paljasti uudentyyppisen transistorin, jonka suunnittelu perustuu kolmiulotteisuuteen. Ratkaisulla pyritään pienentämään piirien kokoa ja laskemaan tehonkulutusta.

Intel kutsuu uutta transistoria Tri-Gateksi ja sen nimi on peräisin kolmesta johtavasta pinnasta. Intelin omien sanojen mukaan se kykenee laskemaan uudella suunnittelulla tehonkulutusta keskimäärin 50 prosentilla nykyisiin tasotransistoreihin verrattuna. Merkittävää parannusta on tapahtunut varsinkin tilanteessa, jossa transistorin ei ole tarkoitus päästä virtaa läpi, jolloin virtavuotojen pitäisi olla erittäin minimaalisia. Samalla tehonkulutuksella uuden 3D-transistorin povataan tarjoavan 22 nanometrin prosessia hyväksi käyttäen peräti 37 prosenttia nopeampaa suorituskykyä, kun sitä verrataan aiempaan 32 nanometrin 2D-transistoriin.

2D-transistoreissa virta kulkee tasaista sähköä johtavaa kanavaa pitkin, kun taas 3D-transistorissa on käytössä korkea ja ohut kolmisivuinen ”koroke”. Koroke mahdollistaa suuremman sähköä johtavan kanavan sen suuremman pinta-alan, mutta pienemmän alan myötä.

Intel tulee ottamaan käyttöön Tri-Gate-transistorit 22 nanometrin prosessin yhteydessä eli Ivy Bridge -koodinimellisten prosessorit tulevat ensimmäisenä hyödyntämään Intelin uutta teknologiaa. Intel on samalla esitellyt Ivy Bridge -prosessoreita toiminnassa ja vahvistanut suunnitelmat aloittaa kyseisten prosessoreiden massatuotannot kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Intelin mukaan 3D-transistori takaa Mooren lain jatkumisen tulevaisuudessa 22 ja 14 nanometrien prosessien aikakausilla. Uudenlaiset innovaatiot ovat välttämättömiä, jotta transistorien kokoa voidaan pienentää ja piirien transistorimäärää kasvattaa. Intel tulee hyödyntämään 22 nanometrin prosessia piireissä, jotka on suunnattu palvelimiin, työasemiin, työpöydälle, kannettaviin ja taulutietokoneisiin, mutta myös älypuhelimiin.

Intel, Lehdistötiedote

Intel, Intel’s Revolutionary 22 nm Transistor Technology (PDF)

Kommentit (53)

Kiintolevymarkkinoilla valmistajakato on ollut viime vuosina hurjaa ja huhtikuun loppupuolella Samsung luopui kiintolevybisneksestä myymällä osastonsa Seagatelle 1,38 miljardilla dollarilla. Jo aiemmin Western Digital hankki Hitachin kiintolevybisneksen siipiensä suojiin, joten markkinoilla on enää kolme suurempaa valmistajaa: Western Digital, Seagate ja Toshiba.

Tutkimusyhtiö iSuppli on julkaissut tilastoja kiintolevykolmikon toimitusmääristä ja markkinaosuuksista. Western Digital on joukon kärjessä 319,5 miljoonan viime vuonna toimitetun kiintolevyn turvin ja sen markkinaosuus oli 48,9 prosenttia. Seagaten toimitusmäärä ylsi 261,2 miljoonaa ja markkinaosuus 40,0 prosenttiin, kun taas suuremmalla erolla perässä kolmantena tulevan Toshiban toimitusmäärä oli 71,7 miljoonaa ja markkinaosuus 11,0 prosenttia.

iSuppli, Seagate to Control 40 Percent of Hard Drive Market With Samsung Acquisition

Kommentit (19)

Intel on julkaisemassa vuoden lopulla palvelimiin ja työasemiin suunnatut Sandy Bridge-EP -prosessorit, mutta eBay-nettihuutokauppaan on jo nyt ilmestynyt myyntiin yksi prosessori. Kyseessä on Engineering Sample -malli, jolla on hintaa uutista kirjoittaessa 1359,99 dollaria eli reilut 900 euroa.

Myyjä itse mainostaa prosessoria työpöytäkäyttöön tarkoitettuna Core i7 -tuoteperheen prosessorina, mutta kyseessä on mitä ilmeisimmin Xeon-tuoteperheen joko E5-4600- tai E5-2600-mallistoon julkaistava prosessori. Q19D-mallimerkinnällinen prosessori toimii 1,6 GHz:n kellotaajuudella ja kyseessä on kahdeksanytiminen prosessori, joka tukee Hyper-Threading-teknologiaa ja kykenee näin ollen käsittelemään maksimissaan 16 säiettä yhtä aikaa.

Samainen myyjä on kaupitellut aiemmin myös Q19J-mallia, joka on kuusiytiminen ja Hyper-Threading-tuellinen 1,6 GHz:n kellotaajuudellinen prosessori. Sillä oli hintaa 1699,99 dollaria eli noin 1150 euroa.

eBay, Intel i7 8 core★ES Q19D Sandy Bridge★platsburg chipset

Kommentit (18)

OCZ SSDDRAM-muistivalmituksen lopettamisesta tammikuussa ilmoittanut ja SSD-asemiin ja virtalähteisiin nykyää keskittyvä OCZ on julkaissut fiskaalisen vuoden 2011 viimeisen neljänneksen tuloksen. Helmikuun loppuun päättyneellä viimeisellä neljänneksellä OCZ:n liikevaihto oli 64,6 miljoonaa dollaria. Tämä on lähes 100 % enemmän, kuin vuosi sitten samalla aikavälillä.

Suurin osa liikevaihdosta (58,2 miljoonaa dollaria) muodostui SSD-asemien myynnistä. SSD-asemien liikevaihto kasvoikin vuoden takaiseen verrattuna huimat 380 %. OCZ:n koko fiskaalisen vuoden 2011 SSD-asemien liikevaihto oli 133,2 miljoonaa dollaria, joka on 206 % enemmän, kuin vuotta aiemmin.

Liikevaihdon kasvusta huolimatta OCZ ei onnistunut kääntämään kasvanutta rahavirtaa voitoiksi, sillä yritys teki viimeisellä fiskaalisella neljänneksellä 9,3 miljoonan dollarin nettotappiot (GAAP). Koko fiskaalisen vuoden 2011 liikevaihdoksi OCZ ilmoitti 190,1 miljoonaa dollaria, joka on 32 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Tappiota yritys teki 30 miljoonaa dollaria, joka on enemmän, kuin edellisen vuoden 13,5 miljoonan dollarit tappiot.

OCZ odottaa alkaneelta fiskaaliselta vuodelta 2012 liikevaihdon selvää kasvua noin 300 - 330 miljoonaan dollariin. Samalla kuluvan vuoden aikana DRAM-muistien valmistuksen loppuminen ja SSD-asemiin keskittyminen alkaa vaikuttamaan tuloksiin, joten on mielenkiintoista nähdä, miten yrityksen strategiamuutos vaikuttaa liikevoittoon.

OCZ:n lehdistötiedote

Kommentit (17)

Turkkilainen Donanim Haber -sivusto on vuotanut viime päivien aikana urakalla AMD:n kaaviokuvia ja eilen uutisoimme, miten AMD aikoo julkistaa kesäkuussa Los Angelesissa järjestettävässä E3-tapahtumassa uusien Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvien FX-prosessoreiden brändin ja logon sekä Socket AM3+ -alustan. Uusimmassa vuodossa on esitetty kahdeksanytimisen FX-tuoteperheen Zambezi-koodinimellisen prosessorin suorituskykyä verrattuna AMD:n ja Intelin prosessoreihin.

Kaaviokuvassa on suorituskykymittauksia PCMark Vantagella ja 3DMark Vantagella, ja vertailuprosessoreina muun muassa AMD:n Phenom II X6 1100T ja Intelin Core i7-2600K, Core i5-2300 sekä Core i3-2100. PCMark Vantagen osalta kahdeksanytiminen Zambezi on joukon kärjessä yhdessä Core i7-2600K:n kanssa. Core i7-2600K on neliytiminen prosessori, joka tukee Hyper-Threading-teknologiaa, minkä myötä se kykenee käsittelemään maksimissaan kahdeksaa säiettä yhtä aikaa.

Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit valmistetaan 32 nanometrin SOI-prosessilla ja tehokäyttöön suunnattuun FX-tuoteperheeseen on luvassa neljä mallia, joista kaksi on kahdeksanytimisiä, yksi kuusiytiminen ja yksi neliytiminen. Prosessorit käyttävät Socket AM3+ -prosessorikantaa, tuettuna on Turbo CORE -teknologia ja DDR3-muistien kellotaajuus on 933 MHz (1866 MHz DDR).

Donanim Haber, Here are the results of testing for AMD’s 8-core processor, the FX Bulldozer (Google Translate)

Kommentit (50)

AMD:n alkuvuonna julkaisemat ensimmäiset Fusion-APU-piirit (Accelerated Processing Unit), joissa on prosessorin kanssa samaan piiriin integroitu grafiikkaohjain, ovat menestyneet erittäin hyvin ja niitä on toimitettu ja yli kolme miljoonaa kappaletta. Suorituskykyisempää Llanoa on odotettu hartaasti ja sen julkaisun voidaan odottaa tapahtuvan kesäkuun puolivälissä.

Turkkilainen Donanim Haber -sivusto uutisoi nyt Llano-APU-piirin grafiikkaohjaimesta, joka on huhujen mukaan Radeon HD 6550. Sivuston mukaan Radeon-grafiikkaohjain kuluttaa kolmasosan APU-piirin piisirun pinta-alasta ja tarjoaisi peräti kolminkertaisen suorituskyvyn verrattuna Intelin Sandy Bridge -koodinimellisten prosessoreiden grafiikkaohjaimeen. Alustavien tietojen mukaan Llanon Radeon HD 6550:ssä olisi käytössä 400 Stream-prosessoria ja grafiikkaohjaimen kellotaajuus olisi 594 MHz.

Donanim Haber, Fusion is AMD’s desktop processors, the fastest integrated graphics unit is prepared for, the Radeon HD 6550 (Google Translate)

Kommentit (29)

intelUseiden eri lähteiden mukaan prosessorijätti Inteliltä on odotettavissa keskiviikkona vuoden merkittävin ilmoitus, mutta valitettavasti tarkemmat yksityiskohdat ovat edelleen pimennossa. Monet uskovat Intelin kertovan tarkempia tietoja tulevasta 22 nanometrin valmistusprosessista ja mahdollisesta uudesta valmistusstrategiasta, joka voi käsittää elementtejä puolijohteiden sopimusvalmistuksesta.

Intelillä tulee olemaan neljä tuotantolaitosta, joissa piikiekkoja valotetaan 22 nanometrin prosessilla, kun yrityksen aiempi tyyli on ollut valjastaa kaksi tai kolme tuotantolaitosta tietylle prosessille. Toisaalta Intelin 22 nanometrin prosessille valmistettavien tuotteiden valikoima on myös laajempi ja käsittää piirejä mobiili- ja kuluttajalaitteisiin.

X-bit labs, Intel to Make Its ”Most Significant Technology Announcement of the Year”

Kommentit (30)

Jon Peddie Research -tutkimusyhtiö on julkaissut tiedot kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen näytönohjainmarkkinoista, jotka käsittävät erillisnäytönohjainten ohella myös integroidut ratkaisut. Toimitusmäärien perusteella AMD ja Intel ovat onnistuneet kasvattaa osuuksiaan, kun taas NVIDIA on laskussa.

Intelin osuus vuotta aiemmin oli 49,6 prosenttia ja vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä 52,5 prosenttia, mutta osuus on molempiin ajankohtiin verrattuna noussut ja oli vuoden alussa 54,4 prosenttia. Intelin osuutta ovat varmasti nostaneet Sandy Bridge -koodinimelliset prosessorit, joihin on integroitu grafiikkaohjain.

AMD:n osuus oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 24,8 prosenttia, kun edeltävällä vuosineljänneksellä se oli 24,2 ja vuotta aiemmin 21,5 prosenttia. NVIDIAn osuus laski tasan 20 prosenttiin, kun vuotta aiemmin osuus oli vielä selvästi AMD:n korkeampi, 28,0 prosenttia, ja edeltävällä neljänneksellä 22,5 prosenttia.

Jon Peddie Research, Lehdistötiedote

Kommentit (19)

tietokoneTutkimusyhtiö Gartner on julkaissut tietoja viime vuoden käyttöjärjestelmäbisneksestä, jonka liikevaihto nousi edellisvuodesta 7,8 prosentilla 30,4 miljardiin dollariin. Nopeinta kasvu oli palvelinkäyttöön suunnatuilla Linux-distribuutioilla ja kuluttajakäyttöön tarkoitetuilla Mac OS X -käyttöjärjestelmillä.

Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmien osuus nousi 0,7 prosenttiyksiköllä 78,6 prosenttiin. Listan toisena oli 0,2 prosenttiyksikön laskulla IBM, jolla osuus oli 7,5 prosenttia, ja kolmantena HP niin ikään 0,2 prosenttiyksikön laskun myötä 3,7 prosentin osuudella. Oraclen osuus oli 2,6; Red Hatin 2,0 ja Applen 1,7 prosenttia.

”Yleisesti ottaen asiakaskäyttöjärjestelmät pärjäsivät palvelinkäyttöjärjestelmiä paremmin ja niiden osuus nousi 9,3 prosentilla vuonna 2010, kun palvelinkäyttöjärjestelmien osuus nousi 5,7 prosentilla. Pitkään tuloillaan oleva tietokoneiden päivittäminen alkoi, kun taloudellinen tilanne koheni, mikä kiihdytti asiakaskäyttöjärjestelmien kasvua.”, kommentoi Gartnerin johtava tutkimusanalyytikko Matthew Cheung.

Gartner, Lehdistötiedote

Kommentit (7)

Apple iMac 2011

Apple on tänään julkaissut päivitetyt versiot iMac-malliston pöytätietokoneistaan. Koneiden ulkokuori on pysynyt samana, mutta sisuskalut ovat kokeneet uudistuksen. Uusien iMac-mallien kehutaan olevan jopa 70 % nopeampia ja tarjoavan jopa kolminkertaisen graafisen suorituskyvyn.

Suorituskykyä on parannettu uusilla Intel Core i5 Sandy Bridge -suorittimilla ja AMD Radeon HD 6000M -sarjan näytönohjaimilla. Lisäksi päivitetyistä malleista löytyy nyt yksi tai kaksi Thunderbolt-liitäntää sekä FaceTime HD -kamera, joka mahdollistaa videopuhelut teräväpiirtotarkkuudella. Thunderbolt-liitäntä mahdollistaa kaksisuuntaisen langallisen tiedonsiirron jopa 10 gigabitin sekuntivauhdilla.

Asiakkaamme rakastavat iMacien alumiinisia kuoria, suurenmoista näyttöä ja all-in-one-rakennetta. Seuraavan sukupolven neliydinprosessoreilla, tehokkailla uusilla grafiikkapiireillä, Thunderbolt-tekniikalla sekä FaceTime HD -kameralla olemme tehneet maailman parhaasta pöytätietokoneesta vieläkin paremman”, hehkuttaa Applen markkinointipäällikkö Philip Schiller.

Uusia iMac-malleja on tarjolla neljä - kaksi 21,5 tuumaisella ja kaksi 27 tuumaisella näytöllä. Edullisin malli maksaa 1179 euroa ja siitä löytyy 21,5 tuumainen 1920x1080 pikselin LED-taustavalaistu IPS-näyttöpaneeli, 2,5 GHz Core i5 -suoritin, Radeon HD HD 6750M -näytönohjain ja 500 Gt kiintolevy. Arvokkain on puolestaan 1929 euron hintainen malli, josta löytyy 27 tuumainen 2560x1440 pikselin näyttöpaneeli, 3,1 GHz Core i5 -suoritin, Radeon HD 6970M 1Gt -näytönohjain sekä teratavun kiintolevy.

Halutessaan käyttäjä voi vielä lisätä huippumallin suorituskykyä 3,4 GHz:n Core i7 -suorittimella, lisäkeskusmuistilla (16 Gt asti), suuremmalla kiintolevyllä ja SSD-asemalla sekä kahden gigatavun näytönohjainmuistilla, jolloin hinnan saa nousemaan yli 3500 euron.

Uudet iMacit ovat välittömästi saatavilla Applen verkkokaupasta.

Apple iMac -tuotesivut

Kommentit (68)

Seagate Barracuda XTMaailman toiseksi suurin kiintolevyvalmistaja Seagate on ilmoittanut tuovansa markkinoille teratavun levykiekoilla varustettuja 3,5 tuuman kiintolevyjä. Ensimmäisenä teratavun kiekot tulevat käyttöön ulkoisissa GoFlex Desk -asemissa ja hieman myöhemmin Barracuda XT -sarjan kiintolevyissä. Uusien GoFlex Desk -mallien luvataan saapuvan kauppoihin piakkoin, kun taasen Barracuda XT -malleja voidaan odottaa kesäksi.

Uudet yhden teratavun kiekot tarkoittavat 3,5 tuuman levykokoluokassa 625 gigabitin tallennustiheyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että levyissä voidaan käyttää vähemmän lukupäitä ja vähemmän liikkuvia osia. Tällä on puolestaan positiivinen vaikutus käyttöikään, suorituskykyyn ja virrankulutukseen. Esimerkiksi Barracuda XT -sarjan kolmen teratavun kiintolevyssä viisi 600 gigatavun kiekkoa vaihtuvat kolmeen teratavun kiekkoon.

Seagaten lehdistötiedote

Kommentit (25)

PCMark 7 myöhästyy

3.5.2011
klo 15.05

pcmarkSuomalainen ohjelmistotalo Futuremark julkisti PCMark 7 -testiohjelman maaliskuussa ja huhtikuun puolivälissä se ilmoitti julkaisun tapahtuvan 3. toukokuuta eli tänään. Futuremark on ilmoittanut kohdanneensa bugeja, joiden korjaamiseen on kulunut odotettua enemmän aikaa ja testiohjelman julkaisu myöhästyy. Expreview-sivuston kuulemien huhujen mukaan julkaisu saattaisi kuitenkin olla luvassa jo loppuviikosta tai ensi viikon alussa.

PCMark-tuoteperheen ohjelmat mittaavat koko tietokoneen suorituskykyä ja 7-version osalta vaatimuksena on Windows 7 -käyttöjärjestelmän ohella DirectX 9 -rajapintaa tukeva näytönohjain, mutta joidenkin ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii DirectX 10- tai 11-näytönohjaimen.

Ohjelma saapuu markkinoille kolmena eri versiona. Basic-versio on ilmainen ja sillä käyttäjät voivat ajaa rajattomasti testiohjelman perustestiä. 39,95 dollarin hintaisella Advanced-versio sisältää kattavamman testiohjelmavalikoiman, tuloksia voi lisätä internettiin rajattoman määrän ja niitä voi tutkia ilman internetyhteyttä. Tuloksia voi myös asettaa pois muiden näkyviltä, eikä ohjelmassa näy mainoksia. 995 dollarin hintainen Professional-versio on suunnattu ammattikäyttöön ja sisältää mahdollisuuden testien automatisointiin komentoriviltä.

PCMark 7 -tuotesivut

Expreview, PCMark 7 Put Off Due To Bug Fixing

Kommentit

Apple valmistuttaa tällä hetkellä A4-ja A5-prosessorinsa Samsungin tuotantolinjoilla, mutta yritysten välit ovat viime aikoina kiristyneet. Internetin huhukoneistot ovatkin pyörähtäneet käyntiin pohtimaan, mikä tai mitkä valmistajat tulevat valmistamaan piirejä Applelle, jos sen sukset menevät pahemmin ristiin Samsungin kanssa.

Huhtikuun puolella EE Times uutisoi, että Apple pyrkisi yhteistyöhön maailman suurimman sopimuspuolijohdevalmistajan TSMC:n (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) kanssa. TSMC:n ohella tuoreimmat huhut puhuvat prosessorijätti Intelin puolesta, jonka kanssa Apple tekee jo nyt laajamittaista yhteistyötä.

EE Times perustaa uutisointinsa Piper Jaffray & Con analyytikon Gus Richardsin sanojen varaan, joiden mukaan Intelin yhteistyö Applen kanssa loisi yritykselle jalansijaa älypuhelin- ja taulutietokonemarkkinoilla. Samalla Apple kykenisi luomaan pesäeron sen pahimpiin kilpailijoihin, kuten Samsungiin.

EE Times, Intel vying for Apple foundry business

Kommentit (11)

AMD on julkaissut uuden 3,7 GHz:n kellotaajuudella toimivan neliytimisen Phenom II X4 980 Black Edition -prosessorin. Kyseessä on 100 MHz:n korotus tammikuussa julkaistuun 3,6 GHz:n kellotaajuudella toimivaan 975-malliin verrattuna. Phenom II X4 980 Black Editionin TDP-arvo on 125 wattia, L3-välimuistia on kuusi megatavua ja prosessori on hinnoiteltu 195 dollariin. Julkaisun myötä 975-mallin hinta laskee 175 dollariin, 3,5 GHz:n 970-mallin 155 dollariin ja 3,4 GHz:n 965-mallin 135 dollariin. Testasimme Muropaketissa Phenom II X4 975 Black Editionin tammikuussa, jolloin vertasimme sitä suorituskyky-, tehonkulutus- ja lämpötilamittauksissa 970- ja 965-malleihin.

Suurimmat ulkomaalaiset sivustot ovat julkaisseet omat artikkelinsa ja suorituskykymittauksensa Phenom II X4 980 Black Editionilla. Suorituskyky paranee korkeamman kellotaajuuden myötä hieman 975-malliin verrattuna, mutta ei edelleenkään riitä kunnolla haastamaan Intelin saman hintaluokan Sandy Bridge -koodinimellisiä Core i5 2400- ja 2500K-prosessoreita.

Anandtech, AMD Phenom II X4 980 Black Edition Review

HotHardware, AMD Phenom II X4 980 Black Edition CPU Review

Tech Report, AMD’s Phenom II X4 980 Black Edition processor

Kommentit (14)

Saksalainen ComputerBase-sivusto on julkaissut joukon Intelin dioja, joista selviää ensi vuodeksi suunniteltujen 22 nanometrin prosessilla valmistettavien Ivy Bridge -koodinimellisten työpöytäprosessoreiden avainominaisuudet.

Ivy Bridge on nykyisten 32 nm:n Sandy Bridge -koodinimellisten prosessoreiden seuraaja, joka sopii samaan LGA 1155 -kantaan. Prosessoriin on integroitu kaksikanavainen DDR3-1600-nopeutta tukeva muistiohjain ja PCI Express 3.0 -ohjain. Diojen mukaan Ivy Bridge -prosessoreista tulee markkinoille kaksi- ja neliytimisiä versioita ja tuettuna ovat tutut Hyper-Threading- ja Turbo Boost 2.0 -teknologiat.

Prosessoriin integroitu uudistettu grafiikkaohjain tukee DirectX 11-, OpenGL 3.1- ja OpenCL 1.1 -rajapintoja ja tarjoaa yhtäaikaisen tuen kolmelle näytölle DVI-, VGA-, HDMI- ja DisplayPort-liitäntöjen avulla. Lisäksi tuettuna on täysin rautapohjainen MPEG2-videon pakkaus ja purku.

Ivy Bridge -prosessoreita tukevan Panther Point -koodinimellisen piirisarjan ominaisuuksiin lukeutuu tuki 14 USB 2.0- ja neljälle USB 3.0 -liittimelle sekä neljälle SATA 2.0- ja kahdelle SATA 6 Gb/s -liitännälle. Uutisoimme Muropaketissa viime viikolla Panther Point -koodinimellisten piirisarjojen viralliset mallinimet, jotka ovat Z77, Z75, H77, Q77, Q75 ja B75.

Computerbase, New, comprehensive details about Intel’s ”Ivy Bridge”

Kommentit (17)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös