Muropaketti.com

VIA Quad Core

VIA Technologies on julkaissut tänään ensimmäisen neliydinprosessorinsa. 40 nm tekniikalla valmistettu 64-bittinen suoritin on yhteensopiva nykyisten VIA Nano -alustojen kanssa. Uutuusprosessori on nimeltään Nano QuadCore L4700 ja se käyttää kahdella piisirulla sijaitsevaa neljää Isaiah-ydintä. Ytimet toimivat 1,2 GHz:n kellotaajuudella, mutta taajuus on nostettavissa 1,46 GHz:iin Adaptive Overclocking -toiminnon avulla. Prosessorista löytyy neljä megatavua L2-tason välimuistia, 1333 MHz V4-väylä, VT-virtualisointituki sekä PadLock Security Engine ja sen TDP-arvo on 27,5 wattia. Prosessorin ulkomitat ovat 21 x 21 mm ja ytimien mitat 11 x 6 mm. Toimitukset alkavat vuoden kolmannella neljänneksellä.

VIA:n lehdistötiedote

VIA QuadCore Processor -tuotesivu

Kommentit (11)

Google Chromebooks

Google on esitellyt tänään I/O 2011 -tapahtumassaan Chromebook-kannettavat Samsungilta ja Acerilta. Kyseessä on markkinoiden ensimmäiset Chrome OS -käyttöjärjestelmällä varustetut netbook-koneet. Chromebook-konsepti muodostuu Googlen mukaan käsitteiden nopeus, yksinkertaisuus ja turvallisuus ympärille. Sekä Samsungin että Acerin koneet tulevat kauppoihin 15. kesäkuuta aluksi Yhdysvalloissa sekä seitsemässä Euroopan maassa. Muropaketti tutustui Googlen CR-48 -prototyyppikannettavaan ja Chrome OS -käyttöjärjestelmään maaliskuussa.

Samsungin uutuusmalli on nimeltään Series 5 Chromebook. Sen kehutaan käynnistyvän alle 10 sekunnissa ja heräävän valmiustilasta välittömästi. Koneen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 12,1 tuumainen 1280x800 pikselin SuperBright -näyttö, kaksiytiminen 1,66 GHz Intel Atom N570 -suoritin, suurikokoinen monikosketusta tukeva klikattava kosketuspinta, WLAN, 3G (valinnainen), HD-tasoinen web-kamera, kaksi USB 2.0 -liitäntää, miniVGA-liitäntä, 16 Gt mSATA-SSD-levy ja muistikortinlukija. Kone on vain 20 mm paksu ja painaa 1,48 kg. Akunkestoksi luvataan 8,5 tuntia, tai viisi tuntia videokuvaa toistettaessa. WiFi-version hinta on 429 dollaria ja 3G-version 499 dollaria.

Samsung Series 5 Chromebook

Acerin Chromebook on aavistuksen Samsungin konetta pienempi, sillä siitä löytyy 11,6 tuumainen LED-valaistu CineCrystal-näyttö ja se painaa 1,34 kg. Acer lupaa koneen akunkestoksi 6,5 tuntia ja käynnistysajaksi kahdeksan sekuntia. Koneeseen on sisällytetty myös HDMI-liitäntä. Muilta osin ominaisuudet ovat yhteneväisiä Samsungin Chromebookin kanssa: Intel Atom N570 -suoritin, 16 Gt SSD-levy, kaksi USB 2.0 -liitäntää, HD-webbikamera, kookas klikattava kosketustaso, muistikortinlukija, WLAN ja lisävarusteena saatava 3G. Acerin Chromebook on hinnoiteltu 349 dollariin ja 3G-versiosta joutuu pulittamaan ylimääräistä.

Acer Chromebook

Kommentit (17)

Intel julkaisi Z68-piirisarjan

12.5.2011
klo 01.28

Intel on julkaissut odotetusti Z68-piirisarjan, joka yhdistää työpöytäpuolen P67- ja H67-piirisarjojen ominaisuuksia ja tuo uutena ominaisuutena mukanaan SRT-teknologian (Smart Response Technology). Z68-piirisarja on suunnattu harrastelijoille, jotka ylikellottavat tietokonettaan ja luottavat erillisnäytönohjaimeen sekä SSD-asemaan. Intelin oma kuvaus piirisarjasta on ”performance overclocking chipset” ja tuotesijoittelultaan se asettuu P67:n yläpuolelle.

Z68 tukee LGA 1155 -kannallisia prosessoreita ja kykenee hyödyntämään Sandy Bridgeen integroitua grafiikkaohjainta digitaalisten HDMI-, DVI- ja DisplayPort-liittimien säestyksellä. Tuettuina on myös 14 USB 2.0 -liitintä, gigabitin verkko-ohjain, HD-tasoiset äänet, kahdeksan PCI Express 2.0 -standardin mukaista linjaa sekä kuusi Serial ATA -liitintä. SATA-liittimistä kaksi tukee 6 Gb/s -nopeutta ja loput neljä 3 Gb/s -nopeutta.

SRT eli Smart Response Technology vaatii toimiakseen vähintään yhden SSD-aseman ja kiintolevyn, jotka käyttöjärjestelmä näkee yhtenä loogisena asemana. Teknologian päämääränä on sijoittaa usein tarvittavia tiedostoja automaattisesti SSD-asemalle, joten se toimii reilun kokoisena välimuistina. Teknologiaa varten Intel julkaisi samalla 20 gigatavun tallennuskapasiteetillisen 311-SSD-aseman, jonka lukunopeudeksi on ilmoitettu maksimissaan 200 ja kirjoitusnopeudeksi 105 megatavua sekunnissa. Asema on saatavilla työpöytäkäyttöön 2,5-tuumaisena ja mobiilikäyttöön mSATA-mallisena, ja sen NAND-flash-muistipiirit valmistetaan SLC-tekniikalla 34 nanometrin prosessilla.

Intel, Lehdistötiedote

Intel Z68 -tuotesivut

Intel, SSD 311 Product Brief (PDF)

Kommentit (12)

win8Microsoft on kehittänyt Windows 8 -käyttöjärjestelmää kaikessa hiljaisuudessa, mutta tietojen mukaan M3:n (Milestone 3) versio saatettiin yrityksen läheisten yhteistyökumppaneiden testaukseen maaliskuun lopulla. Huhtikuun puolivälissä verkkoon vuosi Windows 8:n kuukausia vanha 6.1.7850.0-versio, minkä seurauksena myös käyttöjärjestelmän ominaisuuksista saatiin tarkempaa selontekoa.

Microsoft otti Windows 7 -käyttöjärjestelmän yhteydessä käyttöön käytännön julkisesta beetatestauksesta, joka on osoittautunut menestykseksi. Samaa tullaan soveltamaan myös Windows 8:n kanssa, jonka beetaversio saattaa olla lähempänä kuin aiemmin on huhuttu. Huhujen mukaan Microsoft työstäisi M3-versiota heinäkuuhun asti, mutta Softpedian ja CentrumXP:n uutisten perusteella tilanne saattaa olla toinen.

Softpedia uutisoi M3:n edenneen 6.2.7959.0-versioon, jonka mainitaan olevan tärkeä versio kehityskulun kannalta. Puolalaisen CentrumXP:n mukaan ohjelmistokehittäjät ovat saaneet käsiinsä jo 6.2.7996.0.winmain_win8m3.110429-181-version, jonka tiedoista voidaan päätellä 6.2.7996.0-version olevan päivätty 29. huhtikuulle.

Microsoft on tyypillisesti aloittanut beetavaiheen 8000-versionumerosta, mutta Windows 8:n osalta tilanne saattaa olla toisenlainen. Huhujen mukaan Microsoft tähtää ainoastaan yhden beetaversion julkaisuun, minkä jälkeen se siirtyisi Release Candidate- eli RC-versioihin. Virallinen julkaisu on odotettavissa vuoden 2012 lopun ja vuoden 2013 alun välisenä aikana.

Softpedia, Windows 8 Build 6.2.7959.0 M3 Leaked

CentrumXP, Windows 8 slowly enters Beta phase (Google Translate)

Kommentit (9)

Intel paljasti viime viikolla Tri-Gate- eli 3D-transistorin, jonka iSupplin analyytikot Francis Sideco ja Matthew Wilkins uskovat olevan Intelin avaintekijä, jolla se kykenee kilpailemaan ARM-arkkitehtuuria vastaan. Intel tulee ottamaan 3D-transistorin käyttöön nopealla aikataululla, sillä ensimmäisenä se on käytössä vuoden lopulla julkaistavissa 22 nanometrin prosessilla valmistettavissa piireissä.

Intelin itsensä mukaan 22 nanometrin prosessilla valmistettavat 3D-transistorit tarjoavat parhaimmillaan 37 prosentin suorituskykyparannuksen alemmalla jännitteellä verrattuna 32 nanometrin 2D-transistoreihin. Real World Technologies -sivuston analyytikon David Kanterin mukaan Intelin arvioita puntaroidessa varovasti, 22 nanometrin 3D-transistorilla saavutetaan 10-20 prosenttia parempi suorituskyky suhteutettuna tehonkulutukseen kuin 22 nanometrin 2D-transistorilla. iSuppli uskoo, että käytännössä uudella transistorilla saadaan laskettua tehonkulutusta 50 prosentilla verrattuna 32 nanometrin 2D-transistoriin.

”50 prosentin lasku tehonkulutuksessa on merkittävä. Mitä vähemmän tehoa laite kuluttaa, sitä pidempään sen akku kestää ja sitä pidempään käyttäjä voi todellisuudessa toimia mobiilisti.”, kommentoi Matthew Wilkins.

ARMin uhasta Intelin tukemalle x86-arkkitehtuurille kuvastaa yhtenä seikkana se tosiasia, että vankkana x86-tukijana tunnettu Microsoft paljasti vuoden alussa seuraavan sukupolven Windows-käyttöjärjestelmän tukevan myös ARM-arkkitehtuuria. iSupplin mukaan ARM voi haukata ison osan varsinkin kannettavien tietokoneiden markkinoista. ARMin ongelmana on kuitenkin kyky kilpailla suorituskykyisissä ratkaisuissa, joissa x86-arkkitehtuurilla on vankka jalusta. 3D-transistorilla Intel kykenee nostamaan vastarintaa markkina-alueilla, joissa ARM on pärjännyt hyvin ja vienyt markkinoita x86:lta. Näitä ovat olleet varsinkin taulutietokoneet, älypuhelimet ja netbook-minikannettavat.

Varmaa on, ettei Intel tule pysymään markkinoiden ainoana valmistajana, joka valmistaa piirejään 3D-teknologialla. iSupplin johtavan analyytikon Len Jelinkein mukaan Intelillä on 2-3 vuoden etumatka kilpailijoihin, kun 3D-transistoreista puhutaan massatuotannon näkökulmasta. Kanterin mukaan eroa on puolitoista vuotta ja, että IBM, GlobalFoundries, TSMC sekä Samsung aloittavat massatuotannot 3D-transistoreilla 20 nanometrin prosessilla vuonna 2013.

intel3d

Tri-Gate-nimi on peräisin kolmesta johtavasta pinnasta. 2D-transistoreissa virta kulkee tasaista sähköä johtavaa kanavaa pitkin, kun taas 3D-transistorissa on käytössä korkea ja ohut kolmisivuinen ”koroke”. Koroke mahdollistaa suuremman sähköä johtavan kanavan sen suuremman pinta-alan, mutta pienemmän alan myötä. Tehonkulutuksen kannalta merkittävää parannusta on tapahtunut varsinkin tilanteessa, jossa transistorin ei ole tarkoitus päästä virtaa läpi, jolloin virtavuotojen pitäisi olla erittäin minimaalisia.

X-bit labs, Intel’s Tri-Gate Transistors May Allow Company to Challenge ARM - Analysts

Kommentit (13)

ARM tuntuu tällä hetkellä olevan kovassa nousussa, ja suorituskykyisten äly- ja taulutietokoneiden myötä ARMin arkkitehtuuria löytyy aiempaa laaja-alaisemmin muistakin kuin pelkästään matkapuhelimista. Viime viikolla uutisoimme huhuista, joiden mukaan Apple olisi vaihtamassa kannettavat tietokoneensa muutaman vuoden kuluttua ARMin leiriin. AMD:n ja ARMin mahdollisesta yhteistyöstä on huhuttu aiemminkin, mutta nyt eWeek-sivusto on nostanut aiheen jälleen otsikoihin.

eWeek perustaa uutisointinsa AMD:n markkinointijohtajan John Taylorin sanoihin, joiden mukaan AMD:n ja ARMin välit saattaisivat lämmitä tulevaisuudessa, koska yritykset jakavat hyvin samanlaisen vision tulevaisuudesta. Taylorin mukaan kehitys ei voi jatkua pelkästään kasvattamalla ydinmäärää uhraamatta myös energiatehokkuutta. Hänen mukaansa molemmat yritykset panostavat tulevaisuudessa tasapainotettuun suorituskykyyn, jossa yhtenä osana mukana on grafiikkaohjain.

eWeek, AMD Not Closing Door on ARM Relationship

Kommentit (8)

400 000 Z68-emolevyä toukokuussa

11.5.2011
klo 14.40

intelIntel julkaisee myöhemmin tänään Z68-piirisarjan, joka yhdistää tammikuussa julkaistujen P67- ja H67-emolevyjen ominaisuuksia, mutta tuo uutena mukaan myös SSD-asemalla toteutettavan SRT-välimuistiteknologian (Smart Response Technology). DigiTimes-sivuston saamien tietojen mukaan suurimmat emolevyvalmistajat uskovat toimittavansa toukokuun aikana yhteensä 350 000 - 400 000 Z68-piirisarjaan perustuvaa emolevyä.

Asuksen uskotaan kykenevän toimittamaan 30 00 Z68-emolevyä, kun taas MSI ja ASRock tulevat DigiTimesin mukaan toimittamaan yhteen laskettuna ainoastaan 15 000 emolevyä. Gigabyten toimitusmäärästä ei ole tarkempaa tietoa, mutta yritys tulee panostamaan Z68-emolevyihin reilusti ja julkaisee kesäkuuhun mennessä yli 20 Z68-emolevyä.

DigiTimes, First-tier motherboard makers to ship nearly 400,000 Z68-based motherboards in May

Kommentit (8)

atomX-bit labs -sivuston uutisoinnin mukaan Intel aikoo nostaa kellotaajuuksia seuraavan sukupolven Cedarview-koodinimellisiin SoC-järjestelmäpiireihin (System-on-Chip). Ratkaisun on määrä parantaa varsinkin video- grafiikkasuorituskykyä sekä lisätä kilpailuetua AMD:n Fusion-APU-piirejä vastaan.

Intel julkaisee kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä Cedarview-D-koodinimelliset Atomit D2700- ja D2500-mallien turvin. Molemmat mallit ovat kaksiytimisiä, niissä on yksi megatavu välimuistia ja TDP-arvo on 10 wattia. Ensimmäisenä mainitun kellotaajuus on huhujen mukaan 2,13 GHz, kun taas jälkimmäinen toimii 1,86 GHz:n kellotaajuudella.

Cedarview-järjestelmäpiirien integroitu grafiikkaohjain tukee DirectX 10.1 -rajapintaa ja siinä on integroituna Blu-ray-toistoa varten teräväpiirtoa tukeva videodekooderi. Lisäksi DDR3-muistiohjainta on parannettu ja tuettuna ovat digitaaliset näyttölähdöt. X-bit labs -sivuston näkemien dokumenttien mukaan uudet SoC-järjestelmäpiirit kuluttavat 32 nanometrin valmistusprosessin myötä vähemmän tehoa nykyisiin malleihin verrattuna.

X-bit labs, Intel’s Next-Generation Atom Chips to Get Substantially Higher Frequencies

Kommentit (10)

Skype&MicrosoftMicrosoft on vahvistanut aiemmin tänään spekuloidun yrityskaupan ääni- ja videopuhelupalvelu Skypestä. Microsoft ostaa Skypen sen nykyisenä omistajana toimivalta sijoitusryhmältä 8,5 miljardilla dollarilla (noin 5,9 miljardia euroa). Skypen nykyinen toimitusjohtaja Tony Bates siirtyy Microsoftin Skype-osaston johtoon.

Skype on ilmiömäinen palvelu, jota miljoonat ihmiset rakastavat ympäri maailman. Yhdessä me luomme reaaliaikaisen viestinnän tulevaisuuden, jotta ihmiset voivat helposti pysyä yhteydessä perheen, ystävien, asiakkaiden ja työkavereiden kanssa mistä tahansa maailmankolkasta käsin”, kertoo Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer.

Skype tulee tulevaisuudessa tukemaan Microsoftin Xbox-, Kinect ja Windows Phone sekä laajaa valikoimaa Windows-laitteita. Lisäksi Microsoft tulee yhdistämään Skype-käyttäjät muiden palveluidensa käyttäjien kanssa. Kaupan ei pitäisi vaikuttaa Microsoftin ekosysteemin ulkopuolisiin käyttäjiin, sillä Ballmer lupaa jatkaa investointeja Skype-tukeen myös Microsoftin ulkopuolisilla ohjelmistoalustoilla. Skypellä oli vuonna 2010 170 miljoonaa aktiivista käyttäjää, joiden kesken välittyi 207 miljardia minuuttia ääni- ja videopuheluita.

Microsoft järjestää lehdistötilaisuuden Skype-kaupasta ja tänään klo 18 Suomen aikaa alkavaa tilaisuutta voi seurata Microsoftin uutissivuston kautta suorana lähetyksenä.

Microsoftin lehdistötiedote

Microsoft Live Webcast

Kommentit (53)

ThinSink

Novel Concepts -niminen yritys on esitellyt ThinSink-jäähdytysratkaisun, jonka se kehuu olevan maailman ohuin tuuletinjäähdytteinen jäähdytyssiili. ThinSinkin tilavuuskohtaisen jäähdytystehon kehutaan puolestaan olevan 25 kertaa parempi, kuin tämän hetken parhaissa mikroprosessorien jäähdytyssiileissä. ThinSink on suunniteltu käytettäväksi pienissä elektronisissa laitteissa, kuten kannettavissa tietokoneissa, näytöissä ja taulutietokoneissa. Jäähdytin voidaan valmistajan mukaan toteuttaa lähes mihin tahansa muotoon sekä jopa piirilevyn sisään.

Lehdistötiedotteessaan Novel Concepts käyttää esimerkkinä luottokortin kokoista (85 x 55 x 0,75 mm ja 13,8 grammaa) ThinSinkiä, joka käyttää läpimitaltaan 40 mm:n smooth fan -tuuletinta. Tuuletin pyörii 6000 RPM ja sen kehutaan toimivan vaivaisella 0,031 watin teholla. Tuulettimen kehutaan olevan hiljainen, sillä sen tasainen tuuletinpinta eliminoi tavallisista tuuletinlavoista tutut pulssi- ja värinä-äänet. 6000 RPM -nopeudella melutasoksi kerrotaan 34 dB (hiljaisempi kuin pehmeä kuiskaus metrin päästä kuultuna). Valmistaja ei kerro tuulettimen toiminnasta sen tarkemmin, mutta ilmeisesti tuulettimessa ei siis ole lainkaan fyysisiä lapoja, vaan se on toteutettu lähellä toista metallipintaa pyörivällä levyllä. Jäähdytystehoksi kerrotaan 2,73°C/W.

ThinSinkin kehutaan olevan myös kustannustehokas, sillä moottori poislukien se koostuu vain kahdesta litteästä osasta, jotka voidaan prässätä tai valaa metallista tai muovista. Hinta yksittäiselle malli-/testikappaleelle on suolaiselta kuulostava 750 dollaria.

Novel Concepts, THINSINK™ (the world’s thinnest forced convection heat sink)

Kommentit (34)

Skype

Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan Microsoft on loppusuoralla kaupanteossa Skype-VOIP-palvelua tarjoavasta Skype Technologies SA -yrityksestä. Kaupan arvoksi kerrotaan hulppeat seitsemän miljardia dollaria ja Skypen velat huomioiden kokonaisarvo kipuaa 8,5 miljardiin dollariin. Kyseessä olisi arvoltaan Microsoftin 36-vuotisen historian arvokkain yrityskauppa, sillä ohjelmistojätti on yleensä pysytellyt kaukana isoista kaupoista. All Things Digital -blogin Kara Swisherin mukaan kauppa on jo vahvistunut ja yritykset tiedottavat siitä tämän päivän aikana.

Skypen historia on mielenkiintoinen, sillä Microsoft-kaupan myötä sillä olisi ollut kahdeksan vuoden aikana neljä eri omistajaa. Skype perustettiin vuonna 2003 Niklas Zennstromin ja Janus Friisin toimesta. Samat nimet ovat tuttuja tiedostojenjako-ohjelma Kazaan takaa. Ebay osti Skypen vuonna 2005 2,6 miljardilla dollarilla, mutta luopui siitä sijoittajaryhmälle vuonna 2009. Skype on tehnyt vain vähän voittoa kahdeksan elinvuotensa aikana. Viime vuonna Skypen liikevaihto oli 860 miljoonaa dollaria ja se teki seitsemän miljoonaa tappiota.

Skype voisi näytellä merkittävää osaa Microsoftin mobiilipuolen taistelussa Applea ja Googlea vastaan. Skype on ilmaiseksi ladattava sovellus, jonka avulla käyttäjät voivat soittaa toisilleen maksuttomia ääni- ja videopuheluita internetin välityksellä. Lisäksi käyttäjät voivat soittaa lisämaksusta myös tavallisiin matkapuhelimiin. Vuonna 2010 Skypellä oli lähemmäs 700 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Online-tilassa käyttäjiä on jatkuvasti useita kymmeniä miljoonia.

Wall Street Journal, Microsoft Near Deal to Acquire Skype

All Things Digital, Confirmed: Microsoft Will Announce Acquisition of Skype Tomorrow Morning

Kommentit (10)

Muropaketin MuroBBS-keskustelualueelle on kevään aikana lanseerattu uusi kaupallinen alue yrityksille ja jälleenmyyjille.

Tällä hetkellä alueelta löytyy kolmen suomalaisen ATK-liikkeen viralliset viestiketjut, joissa yritykset kommunikoivat aktiivisesti ja lisäksi Muropaketin lukijoille ja MuroBBS:n käyttäjille on jatkuvasti tarjolla eri tuotteita tarjoushinnoin.

MuroBBS:n kaupalliselle alueelle ovat heti alussa lähteneet mukaan MediaTech Toasters, silent rig ja Jimm’s PC-Store ja jokaisen yrityksen viestiketjun ensimmäistä viestistä löytyy ajankohtaista tietoa, voimassa olevat tuotetarjoukset ja saldot. Tällä hetkellä tarjouksessa ovat muun muassa:

MediaTech Toasters:

  • Sapphire HD5850 Xtreme 1Gb (5 kpl, 115 euroa)
  • Hitachi Deskstar 5K3000 2Tb SATA III 5400Rpm 32Mb (20 kpl, 70 euroa)
  • ASRock 890FX Deluxe3 + AMD Phenom II X6 1055T + Kingston HyperX 4Gb 1600MHz (5 kpl, 351 euroa)

silent rig:

  • EKL Alpenföhn Matterhorn (10 kpl, 53 euroa)
  • EVGA GTX570 SuperClocked (15 kpl, 290 euroa)
  • Corsair AX750W (145 euroa)

Jimm’s:

  • Fractal Design R3 -kotelot (Pysyvä tarjous, 87 euroa)
  • LG Blu-Ray BD-R /DVD±RW LS 10x SATA, Musta Bulk (30 kpl, 83 euroa)
  • LG 50” Full HD Plasmatelevisio (5 kpl, 599 euroa)

Rohkaisemme lukijoitamme kysymään, antamaan yrityksille palautetta sekä jakamaan risuja ja ruusuja, sillä kyseiset yritykset ovat erityisen kiinnostuneita kehittämään palveluitaan aktiivisten murojen keskuudessa. Yritysten viestiketjut ja tarjoukset löydät kokonaisuudessaan alla olevan linkin takaa MuroBBS:stä.

MuroBBS, Muropaketin kauppa: Yritysten viralliset viestiketjut

Kommentit (14)

Silencio 550Cooler Master on tuomassa markkinoille uutta miditornikoteloa, joka on vuorattu äänenvaimennusmateriaalilla. Silencio 550 -nimeä kantava kotelo asettuu edulliseen noin 80 euron hintaluokkaan. Vaimennusmateriaalin lisäksi kotelon sisältä löytyy kaksi hiljaista 800 RPM 120 mm tuuletinta, sekä paikka kolmannelle 120 mm tuulettimelle.

Silencio 550:n etupaneeli on peitetty umpinaisella ovella, jonka pinta on kiiltävän musta. Etupaneelin kyljissä on aukkoja, joiden kautta etutuuletin saa ilmansa. Kotelossa on kolme 5,25 tuuman ulkoista asemapaikkaa, seitsemän 3,5 tuuman sisäistä asemapaikkaa sekä yksi sisäinen 2,5 tuuman paikka. Yhdessä 5,25” asemapaikoista on X-Dock hotswap-telakka 3,5 tuuman SATA-kiintolevyille. Etupaneelin päältä löytyy mm. yksi USB 3.0 -liitäntä sekä SD-muistikortinlukija. Kotelon ulkomitat ovat 210 x 415 x 505 mm ja teräsrunko on maalattu mattamustaksi.

Silencio 550:n pitäisi tulla kauppoihin lähiaikoina, sillä se löytyy jo muutamien ulkomaisten nettikauppojen ennakkotilausvalikoimasta. Cooler Master Europen sivuilta löytyy 22. päivä päättyvä kilpailu, jossa Silencio 550:lle saa ehdottaa slogania ja palkintona on kolme kyseistä koteloa.

VR-Zone, Cooler Master’s new Silencio 550 chassis on sale ahead of launch

TechConnect, Cooler Master’s Silencio 550 PC case is up for pre-order

Cooler Master, Think of a slogan..

Kommentit (6)

catalystAMD on julkaissut hyvissä ajoin kuukausittain päivittyvät Catalyst-näytönohjainajurinsa, sillä yleensä julkaisu tapahtuu vasta kuukauden lopulla. Toukokuiset Catalyst 11.5 -ajurit eivät kuitenkaan tuo merkittäviä uudistuksia tai suorituskykyparannuksia, vaan niissä on keskitytty parantamaan Hydravisionin toimintaa ja korjaamaan aiemmin ilmenneitä bugeja.

Catalyst 11.5 -ajurit ovat saatavilla 64- ja 32-bittisille Windows 7-, Vista- ja XP-käyttöjärjestelmille. Tuettuina ovat AMD:n ATI Radeon HD 2000- ja sitä uudemmat työpöytä- ja mobiilinäytönohjaintuoteperheet sekä Radeon 3000- ja 4000-tuoteperheiden piirisarjat.

AMD, Downloads

Päivitys (10.5.2010)

AMD on julkaissut myös Catalyst 11.5a -hotfix-ajurit, jotka parantavat tulevan Brink-version suorituskykyä ja korjaavat samalla siinä ilmenneitä virheitä. Lisäksi ajurit korjaavat ongelmia useiden H.264-videoiden yhtä aikaisessa konvertoinnissa MPEG2 Blu-ray -formaattiin, joidenkin käyttäjien havaitsemia ajoittaisia hiiren kursorin viiveitä sekä Radeon HD 6600 -tuoteperheen näytönohjaimilla havaittuja välkkymisongelmia tiettyjen pelien kanssa DirectX 9 -rajapintaa käytettäessä.

AMD Catalyst 11.5a hotfix

Kommentit (13)

nvidiaNVIDIA on jo muutaman vuoden ajan kohdistanut kehitystään uuteen suuntaan ja laajentanut osaamistaan muun muassa mobiililaitteisiin. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on Tegra 2 -järjestelmäpiiri, joka on käytössä lukuisissa taulutietokoneissa sekä muun muassa LG Optimus 2X -älypuhelimessa. NVIDIAn uusin yritysosto antaa käsityksen siitä, että panostus mobiilimarkkinoihin tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

NVIDIA on julkaissut tänään lehdistötiedotteen, jossa se kertoo ostaneensa 376 miljoonalla dollarilla Icera-nimisen langattomiin verkkoratkaisuihin keskittyneen yrityksen. Yritysosto on hyväksytty molempien yritysten hallitusten toimesta ja se tullaan virallistamaan 30 päivän kuluessa. NVIDIA tulee lehdistötiedotteensa mukaan yhdistämään yritysten tuotteita ja teknologioita, mukaan lukien NVIDIAn Tegran. Iceralla on hallussaan tai vireillä yli 550 patenttia ja sen tuotteita on hyväksytty yli 50 verkko-operaattorin toimesta.

NVIDIA, Lehdistötiedote

Kommentit (9)

Fractal Design on noussut viimeisten vuosien aikana kotelovalmistajien eliittiin ja esimerkiksi Define R3- ja Define XL -kotelot ovat myyneet Suomessakin erittäin hyvin. Yritys on nyt julkaissut uuden Core 1000 -kotelon, jonka mainostetaan tuovan kalliimmista koteloista tunnettuja ominaisuuksia halvempaan ja pienempään hintaluokkaan.

Kotelolla on kokoa 175x355x420 millimetriä (leveys x korkeus x syvyys) ja painoa 4,1 kilogrammaa. Siihen voidaan asentaa Mini ITX- ja Micro ATX -kokoluokan emolevyjä, mutta erikoisuutena se tukee maksimissaan 35 senttimetrin pituisia näytönohjaimia. Prosessorituuletin voi olla maksimissaan 135 millimetriä korkea.

Core 1000:n kokonaan rei’itetystä etuosasta löytyy kaksi 5,25”-paikkaa optisille asemille ja sisäisiin paikkoihin voidaan asentaa joko kaksi 3,5”-asemaa tai vaihtoehtoisesti kolme 2,5”-asemaa. Mukana toimitetaan 120 millimetrin tuuletin asennettuna kotelon etuosaan, mutta tarpeen vaatiessa kotelosta löytyvät paikat myös takaosasta 92 ja sivusta 120 millimetrin lisätuulettimille.

Fractal Design Core 1000 -tuotesivut

Kommentit (21)

The Tech Report

The Tech Report -sivusto on tutustunut testiartikkelissaan tarkemmin Asusin Sabertooth P67 -emolevyn Thermal Armor -suojaratkaisuun ja tehnyt mielenkiintoisia huomioita. Asusin mukaan piirilevyä peittävän muovisuojan tarkoituksena on ohjata jäähdytysilmaa emolevyn komponenteille sekä suojata niitä ulkoisilta lämmönlähteiltä, kuten näytönohjaimilta. Jäähdytysilmavirran toteuttamiseksi Thermal Armor tarvitsee kuitenkin 50 mm tuulettimen, jota ei toimiteta emolevyn mukana.

Thermal Armor -suojan alapintaan on muotoiltu kanavia, joiden tarkoituksena on ohjata ilmavirran kulkua. Muovirakenteen alapinnassa on kuitenkin myös vahvistavia ristikkorakenteita, joiden vaikutus ilmavirtauksiin ei ole ainakaan positiivinen. Suoja on kiinni piirilevyssä kahdeksalla ruuvilla, joiden irrottaminen on helppoa, kunhan emolevy ei ole kiinni kotelossa. Alta paljastuu pelkiltäänkin tyylikkään näköinen emolevy.

Sabertooth P67 -emolevystä löytyy 11 integroitua lämpötila-anturia, joiden avulla Tech Report on testannut Thermal Armorin vaikutusta emolevyn jäähdytykseen. Lämpötiloja on mitattu sekä avoimessa testipenkissä että Cooler Masterin Cosmos -kotelossa. Prosessoricoolerina Tech Report käytti sekä tornicooleria että cooleria, joka puhalsi ilmaa emolevyn suuntaan. Yhteenvetona artikkelissa todetaan, että Thermal Armor vaikuttaa käytännössä huonolta ratkaisulta. Tech Report kertoo mitanneensa emolevyn komponenteilta yli 10 astetta korkeampia rasituslämpötiloja Thermal Armorin ollessa paikallaan. Asuksen vastineen mukaan Thermal Armorin teho riippuu kotelosta, jäähdytyksestä ja kokoonpanosta.

Kerro kommenteissa, kuinka Thermal Armorin irrottaminen vaikutti sinun Sabertooth P67 -emolevysi lämpötiloihin.

The Tech Report, A closer look at Thermal Armor

Kommentit (14)

Viime vuoden lokakuussa julkaistut Barts-grafiikkapiiriin perustuvat Radeon HD 6870- ja 6850-näytönohjaimet olivat AMD:n ensimmäiset Radeon HD 6000 -tuoteperheen näytönohjaimet. Joulukuussa se laajensi tarjontaansa yrityksen tämän hetken suorituskykyisimmillä yhden grafiikkapiirin (Cayman) Radeon HD 6970- ja 6950-näytönohjaimilla ja maaliskuussa se päästi vapaaksi kahden Cayman-grafiikkapiirin Radeon HD 6990:n.

PowerColor on kehittänyt omaa kahden grafiikkapiirin ratkaisuaan, jossa ovat käytössä Radeon HD 6870 -näytönohjainta vastaavat Barts-grafiikkapiirit. Piirit ovat yhteydessä toisiinsa PLX:n PCI Express -siltapiirillä ja niillä molemmilla on käytössä oma virransyöttö sekä 256-bittisen muistiväylän jatkona gigatavu GDDR5-muistia. Tuettuna on myös kahden näytönohjaimen CrossFireX-konfiguraatio.

Valitettavasti kuvassa ei näy näytönohjaimen cooleria, mutta siinä näkyy piirilevyn kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -lisävirtaliitin ja kaksi DVI-liitintä. Edessä on myös kolme huonosti näkyvää näyttöliitintä, joista alin on ilmeisesti HDMI-liitin ja kaksi muuta Mini DisplayPort -liittimiä.

techPowerUp!, PowerColor Readies Dual-HD 6870 Graphics Card

Kommentit (4)

Expreview-sivusto on ajanut tehonkulutusmittauksia 11 pelillä ja testiohjelmalla ja verrannut millaisia eroja eri ohjelmat saavat aikaiseksi. Testiohjelmista mukana on 3DMark Vantage, 3DMark 11 ja Unigine Heaven 2.5, ja kahdeksan peliä on testattu 2560x1600-resoluutiolla. Tehonkulutuslukemat vastaavat koko tietokoneen kulutusta, jossa on ollut käytössä Core i7-2600K -prosessori ylikellotettuna 4,0 GHz:iin, Asus P8P67 Deluxe -emolevy sekä muun muassa GeForce GTX 590 -näytönohjain.

Tehonkulutus nousi korkeimmalle Lost Planet 2 -pelillä, 473 wattiin. Seuraavina listasta löytyvät Left 4 Dead 2 (465 W), World in Conflict: Societ Assault (463 W), Battlefield: Bad Company 2 (455 W) ja Dirt 2 (451 W). Listan keskivaiheille asettuvassa 3DMark Vantagessa tehonkulutuslukemaksi on ilmoitettu 448 wattia ja heti perässä olevalla 3DMark 11:llä 445 wattia. Crysis Warheadilla tehonkulutus oli 441 wattia, Far Cry 2:lla 428 wattia, H.A.W.X. 2:lla 424 wattia ja Heaven 2.5:lla 403 wattia.

Expreview, Which Game Holds The Highest Graphics Power Consumption?

Kommentit (8)

armApple hyppäsi joitain vuosia sitten Intelin kelkkaan Mac-tietokoneidensa kanssa ja samalla arkkitehtuuri vaihtui PowerPC:stä x86:een. iPhone-älypuhelimissa ja iPad-taulutietokoneissa se luottaa kuitenkin ARMin arkkitehtuuriin, ja SemiAccurate-huhusivuston uutisoinnin perusteella Apple saattaisi tulevaisuudessa olla vaihtamassa kannettaviensa rautaa ARMin tarjontaan.

Sivuston mukaan siirtyminen olisi tapahtumassa 2-3 vuoden kuluttua ja että Apple odottaisi ainakin niin kauan, kunnes ARM saisi päivitettyä arkkitehtuurinsa tukemaan 64-bittisyyttä. Apple hehkutti Intelin prosessoreihin siirtymisen yhteydessä kuusi vuotta sitten hyvää suorituskykyä suhteutettuna tehonkulutukseen ja perusteli sen olleen yksi ratkaisevista tekijöistä vaihtoon.

ARMin arkkitehtuurit ovat nostaneet päätään viimeisten vuosien aikana ja niiden käyttökohteet ovat laajentuneet merkittävästi myös suorituskykyisempien laitteiden suuntaan. Jos ARM kykenee jatkamaan samaa kehityskulkua, sen arkkitehtuurista saattaa muodostua todellinen kilpailija x86:lle. ARM-arkkitehtuurin etuna on ollut huomattavan alhainen tehonkulutus ja se on mitä ilmeisimmin yksi syy siihen, miksi SemiAccurate on vakuuttunut Applen harkitsevan vaihtamista ARMiin.

SemiAccurate, Apple dumps Intel from laptop lines

Kommentit (45)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös