Muropaketti.com

AMD on julkaissut virallisella blogisivustollaan kirjoituksen, jossa yrityksen kerrotaan aloittaneen toisen sukupolven APU-piirien toimitukset kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuun aikana. Kyseisillä piireillä viitataan Trinity-koodinimellisiin A-tuoteperheen APU-piireihin, joiden ohella AMD on aloittanut myös kannettaviin tietokoneisiin suunnatun Brazos 2.0 -alustan toimitukset.

Trinity-APU-piirit on määrä julkaista virallisesti kuluvan vuosineljänneksen aikana - X-bit labs -sivuston kuulemien huhujen mukaan 15. toukokuuta. Trinityssä on käytössä kaksi seuraavan sukupolven Bulldozer-arkkitehtuurillista Piledriver-moduulia sekä DirectX 11 -rajapintaa tukeva grafiikkaohjain. Yksikanavaisella DDR3-muistiohjaimella varustetut piirit valmistetaan Globalfoundriesin 32 nanometrin SOI HKMG -prosessilla. Trinity-APU-piirin parina toimii A68-Fusion-ohjainpiiri, joka tukee muun muassa USB 3.0- ja Serial ATA 6 Gb/s -teknologioita.

AMD, AMD ”Trinity” and ”Brazos 2.0” Heading Your Way!

X-bit labs, AMD Begins Volume Manufacturing of A-Series ”Trinity” APUs

Kommentit (9)

Asus on tänään julkaissut kaksi GeForce GTX 680 -näytönohjainta, jotka perustuvat yrityksen omaan piirilevysuunnitteluun ja ovat varustettu kolmen korttipaikan DirectCU II -jäähdytysratkaisulla. TOP-mallin suositushinta on noin 35 euroa korkeampi kuin NVIDIAn referenssisuunnitteluun perustuvan Asuksen perusmallin ja OC-malli on hinnoiteltu samalle tasolle.

OC-mallissa GK104-grafiikkapiiri on ylikellotettu maltillisesti 1019 MHz:n perustaajuudelle ja 1084 MHz:n GPU Boost -kellotaajuudelle. TOP-mallissa grafiikkapiiri toimii 1137 MHz:n perustaajuudella ja 1201 MHz:n GPU Boost -kellotaajuudella. Molempien näytönohjaimien GDDR5-muistit toimivat 1502 MHz:n kellotaajuudella. NVIDIAn referenssisuunnittelun kellotaajuudet ovat 1006/1058/1502 MHz (GPU/GPU Boost/Muistit).

Näyttöliittimien joukossa on kaksi DVI-liitintä, yksi HDMI ja yksi DisplayPort-liitin. DIGI+-virransyöttö on 10-vaiheinen ja piirilevyllä on 6- ja 8-pinniset PCI Express -lisävirtaliittimet. VGA Hotwire -ominaisuuden avulla piirilevylle voidaan juottaa johtimia ja yhdistää ne esimerkiksi Rampage IV Extreme -emolevylle grafikkapiirin, GDDR5-muistien ja PLL-käyttöjännitteiden säätämiseksi ja tarkkailemiseksi.

Asuksen GeForce GTX 680 DirectCU II TOP saapui tänään myös Muropaketin testipenkkiin ja luvassa on ylikellotusartikkeli, jossa vastaan asettuu Palitin GeForce GTX 680 Jetstream.

techPowerUp!, ASUS GeForce GTX 680 Direct CU II 2 GB

Guru3D, ASUS GeForce GTX 680 ASUS DirectCU II TOP review

Kommentit (14)

AMD on julkaissut kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen ja sen liikevaihto jäi 1,59 miljardiin dollariin, kun vuotta aiemmin se oli 1,61 ja edeltävällä vuosineljänneksellä 1,69 miljardia dollaria. Vuosi sitten sen nettotulo oli 510 miljoonaa dollaria plussan puolella, mutta samaisen vuoden viimeisellä neljänneksellä tappiota kertyi 177 miljoonaa dollaria ja nyt tappion suuruus kasvoi 590 miljoonaan dollariin. AMD:n käyttökate oli ainoastaan kaksi prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 43 ja edeltävällä vuosineljänneksellä 46 prosenttia.

AMD:n ensimmäinen vuosineljännes ei mennyt täysin penkin alle, kun ottaa huomioon, että tappio selittyy suureksi osaksi AMD:n ja Globalfoundriesin tekemällä uudella sopimuksella. Vanhan sopimuksen mukaan Globalfoundriesilla oli yksinoikeus valmistaa AMD:n 28 nanometrin prosessorit ja APU-piirit, mutta uusi sopimus mahdollistaa myös taiwanilaisen sopimusvalmistaja TSMC:n 28 nanometrin tuotantolinjojen hyödyntämisen. Sopimuksen muuttamisen johdosta AMD maksaa Globalfoundriesille 425 miljoonaa dollaria seuraavan kahden vuoden aikana ja samalla se luopuu jäljellä olevasta 8,8 prosentin osakeosuudestaan. Sopimusmuutoksen kokonaishinnaksi tulee 703 miljoonaa dollaria.

AMD:n Computing Solutions -osaston liikevaihto pysyi edellisvuoteen verrattuna samassa noin 1,2 miljardissa dollarissa, mutta laski reilulla 100 miljoonalla dollarilla edeltävään vuosineljännekseen verrattuna. Graphics-osaston liikevaihto oli 384 miljoonalla dollarilla sama kuin edeltävällä neljänneksellä, mutta laski 31 miljoonalla dollarilla vuotta aiemmasta.

Marketwire, Lehdistötiedote

Kommentit (17)

TechPowerUp!-sivustolta löytyy kuvia Gigabyten uudesta WindForce 5X -coolerista, joka on asennettu tulevaan GeForce GTX 680 SuperOverclock -näytönohjaimeen. Gigabyten tuotevalikoimista löytyy WindForce 3X -malleja, joissa on käytössä kolme tuuletinta ja uuden mallin 5X viittaa todellakin peräti viiteen tuulettimeen.

Gigabyte on päätynyt nykytrendin vastaiseen ratkaisuun ja 40 millimetrin pienikokoiset tuulettimet on sijoitettu erikoisesti näytönohjaimen ylälaitaan 90 asteen kulmaan piirilevyyn nähden. Tuulettimet imevät lämmintä ilmaa näytönohjaimesta ja puhaltavat sen ylöspäin, joten ratkaisulla kyetään ohjaamaan lämmin yhteen suuntaan, eikä esimerkiksi WindForce 3X:n tavoin ympäri korttia kaikkiin suuntiin. Eri asia on, miten paljon viisi 40 millimetrin tuuletinta tuottaa melua ja miten tehokkaasti ne kykenevät jäähdyttämään näytönohjainta.

Näytönohjaimen kellotaajuuksista, saatavuudesta tai hinnasta ei ole toistaiseksi tietoa, mutta techPowerUp!:n mukaan Gigabyte tulee julkaisemaan GeForce GTX 680 SuperOverclockin hyvin pian.

techPowerUp!, GIGABYTE WindForce 5X Cooling Solution on GTX 680 SOC Pictured - 5 Fan Mayhem

Kommentit (32)

NVIDIA on julkaissut 14.-17. toukokuuta San Josessa, Yhdysvalloissa järjestettävän GPU Technology Conference -tapahtuman aikataulun. Sessioiden joukosta löytyy keskiviikkona 16.5. järjestettävä 1,5 tunnin ”S0624 Inside Kepler” -luento, jonka kuvauksessa kerrotaan, että NVIDIAn GPU-arkkitehtuurit ja CUDA-insinöörit sukeltavat Kepler-arkkitehtuurin laskentaominaisuuksiin, jotka nähdään uudessa seitsemästä miljardista transistorista rakentuvassa grafiikkapiirissä:

”Individuals from the GPU architecture and CUDA software groups will dive into the features of the compute architecture for ”Kepler” - NVIDIA’s new 7-billion transistor GPU. From the reorganized processing cores with new instructions and processing capabilities, to an improved memory system with faster atomic processing and low-overhead ECC, we will explore how the Kepler GPU achieves world leading performance and efficiency, and how it enables wholly new types of parallel problems to be solved.”

Vertailun vuoksi AMD:n Radeon HD 7970 -näytönohjaimen Tahiti XT -grafiikkapiiri rakentuu 4,3 miljardista transistorista ja piisiru TSMC:n 28 nanometrin viivanleveydellä valmistettuna on pinta-alaltaan 365 neliömillimetriä. Oletettavasti GK100-koodinimellinen ja seitsemän miljardin transistorin grafiikkapiiri samalla valmistusprosessilla tarkoittaa käytännössä lähes 600 neliömillimetrin piisirua.

NVIDIA julkaisi 22. maaliskuuta ensimmäisen Kepler-arkkitehtuuriin perustuvan ja TSMC:n 28 nm:n viivanleveydellä valmistettavan GK104-koodinimellisen grafiikkapiirin ja siihen perustuvan 499 dollarin suositushintaisen GeForce GTX 680 -näytönohjaimen. 3,54 miljardista transistorista rakentuva ja 294 neliömillimetrin kokoinen GK104-grafiikkapiiri on tarkoitettu puhtaasti pelaamiseen ja sen suunnittelu pohjautuu Fermi-sukupolven kuluttajaluokan GF104- ja GF114-grafiikkapiireihin.

GPU Technology Conference, S0624 - Inside Kepler session

Kommentit (20)

Scythe Katana 4

Japanilainen Scythe on julkaissut uuden neljännen sukupolven version Katana-prosessoricooleristaan. Uusi malli yhdistää edellisten versioiden avainominaisuudet suorituskyky- ja rakenneparannuksiin. Jäähdytysrivasto on edelleen kallistettu ja kuparilämpöputkia on kolme kappaletta. Rivasto on kuitenkin täysin uudistettu ja siihen on nyt mahdollista kiinnittää kaksi tuuletinta.

Katana 4 on ulkomitoiltaan 100 x 102,5 x 143 mm, joka takaa erinomaisen yhteensopivuuden useimpien koteloiden kanssa. Coolerin paino tuulettimineen on 480 grammaa. Mukana toimitettava Slip Stream 92 PWM -tuuletin (SY9225SL12M-P) on kooltaan 92 mm ja tarjoaa poikkeuksellisen laajan kierrosalueen 300 ja 2500 RPM:n välillä. Melutasoksi ilmoitetaan 7,2 - 31,07 dBA ja ilmavirraksi 6,7 - 55,55 CFM.

Scythe Katana 4 on yhteensopiva kaikkien AMD:n ja Intelin nykyisten suoritinkantojen kanssa. Katana 4 tulee saataville välittömästi 21 euron verottomaan suositushintaan.

Lehdistötiedote

Scythe Katana 4 -tuotesivu

Kommentit (9)

intelIntel on julkaissut tulokset kuluvan vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä ja sen liikevaihto oli 12,9 miljardia, liikevoitto 3,8 miljardia ja tulos 2,7 miljardia dollaria ja osakekohtainen tulos 53 senttiä. Edeltävään vuosineljännekseen verrattuna liikevaihto laski 7, liikevoitto 17 ja tulos 19 prosentilla ja käyttökate 64,5 prosentista 64,0 prosenttiin.

”Ensimmäinen vuosineljännes ennustaa jälleen uutta kasvun vuotta Intelille. Toisella vuosineljänneksellä tuodaan markkinoille ensimmäiset Intel-pohjaiset älypuhelimet, aloitetaan 22 nanometrin tri-gate-teknologiaan perustuvien tuotteiden laajamittaiset toimitukset sekä kiihdytetään tähän asti parhaimman palvelintuotteemme myyntiä. Nämä toimenpiteet luovat pohjan vahvalle kasvulle vuonna 2012 ja sen jälkeen.”, kommentoi Intelin toimitusjohtaja Paul Otellini.

Toisella vuosineljänneksellä Intel uskoo liikevaihdon olevan 13,1-14,1 miljardia dollaria ja käyttökatteen 60-64 prosenttia. Se aikoo käyttää tutkimus- ja kehitys- sekä yritysjärjestelykuluihin 4,6 miljardia dollaria ja yritysjärjestelyihin liittyvien aineettomien hyödykkeiden poistoihin 80 miljoonaa dollaria.

Intel, Lehdistötiedote

Kommentit (1)

Intel julkaisee pitkään odotetut 22 nanometrin prosessilla valmistettavat Ivy Bridge -koodinimelliset prosessorit ensi maanantaina ja nyt SemiAccurate-sivuston keskustelufoorumilta löytyy kuvia Core i7-3770K -mallisen prosessorin myyntipakkauksesta. Kuvat ovat vuotaneet Kiinasta ja niiden perusteella Intel ei ole tehnyt suuria muutoksia pakkaukseen tai prosessorin päältä löytyviin tietoihin.

Myyntipakkauksen tarrassa näkyy selvästi i7-3770K-mallinimen ohella 3,5 GHz:n peruskellotaajuus, kahdeksan megatavun L3-välimuistimäärä sekä 95 watin TDP-arvo. TDP-arvosta on ollut liikkeellä erilaisia huhuja, joiden mukaan arvo olisi 77 wattia, mutta kuva puhuu 95 watin puolesta.

SemiAccurate Forums, Ivy Bridge at Anandtech

Kommentit (17)

MSI on julkaissut kolme Power Edition -tuoteperheen Radeon-näytönohjainta, jotka ovat R7850 Power Edition 2GD5/OC, R7770 Power Edition 1GD5/OC ja R7750 Power Edition 1GD5/OC. Power Edition -näytönohjaimet tukevat MSI:n Triple Overvoltage -toimintoa ja parannetun virransyötön myötä yritys mainostaa ylikellotuspotentiaalin nousseen 45 prosenttiin.

R7850 Power Edition 2GD5/OC:ssa on käytössä Twin Frozr IV -cooleri, joka on varustettu kahdella 80 mm:n tuulettimella, kun taas kahdessa muussa näytönohjaimessa on TransThermal-cooleri. TransThermal antaa käyttäjälle mahdollisuuden kolmeen erilaiseen tuuletinkonfiguraatioon - käytössä on yksi tuuletin, kaksi tuuletinta vierekkäin tai erikoisempana vaihtoehtona kaksi tuuletinta päällekkäin. Kaikissa näytönohjaimissa on Military Class III -luokan komponentit.

R7850 Power Edition 2GD5/OC:ssa grafiikkapiiri toimii 950 MHz:n ja muistit 1200 MHz:n (4800 MHz QDR) kellotaajuudella. R7770 Power Edition 1GD5/OC:ssa vastaavat kellotaajuudet ovat 1100 ja 1125 MHz ja R7750 Power Edition 1GD5/OC:ssa 900 ja 1125 MHz.

techPowerUp!, MSI Launches New Radeon Power Edition Series Graphics Cards

Kommentit (16)

Japanilainen ylikellottaja Hideo on rikkonut yhden näytönohjaimen Unigine Heaven -testiohjelman Xtreme-esiasetuksen maailmanennätyksen. Käytössä oli Radeon HD 7970 -näytönohjain, jota jäähdytettiin nestemäisellä typellä ja johon oli juotettu jännitemodifikaatiot pitämään jännitteen tasaisena sekä ohittamaan virtarajoituksen ja virransyötön lämpösuojauksen.

Näytönohjaimen grafiikkapiiri toimi 1,630 voltin käyttöjännitteellä 1747 MHz:n kellotaajuudella (vakiona 925 MHz) ja muistien kellotaajuus saatiin nostettua 1,895 voltin turvin 1971 MHz:iin (7884 MHz QDR, vakiona 1375 MHz). Alustana käytettiin P67-piirisarjaan perustuvaa Asus Maximus IV Extreme -emolevyä ja Intelin Core i7-2600K -prosessoria, joka toimi 5048 megahertsin kellotaajuudella. Näillä asetuksilla Unigine Heavenissa saavutettiin Xtreme-esiasetuksella 3757,69 pisteen tulos.

hwbot, Hideo’s Unigine Heaven - Xtreme Preset (DX11) score - Overclockers League

Kommentit (11)

NVIDIA kertoi helmikuussa 28 nanometrin prosessilla valmistettavien Kepler-grafiikkapiirien kärsivän heikoista saannoista. Piirien valmistuksesta on vastuussa maailman suurin sopimuspuolijohdevalmistaja TSMC, jonka kanssa NVIDIAlla on sopimus piikiekkokohtaisista hinnoista. Käytännössä se tarkoittaa, että huonoilla saannoilla toimivien piirien hinta nousee korkeammaksi ja kun saannot paranevat, piirien keskimääräinen hinta laskee.

Nyt taiwanilainen uutissivusto DigiTimes kertoo lähteidensä pohjalta NVIDIAn etsivän toista puolijohdevalmistajaa valmistamaan sen piirejä. Uutisen perusteella NVIDIA olisi valmistuttanut näyte-eriä Samsung Electronicsin 28 nanometrin prosessilla ja mahdollisen sopimuksen tarkoituksena ei olisi lopettaa NVIDIAn ja TSMC:n välistä yhteistyötä, vaan täydentää NVIDIAn piirien valmistusta toiselle valmistajalle.

DigiTimes, Qualcomm, Nvidia said to approach other foundries for 28nm production

Kommentit (14)

VR-Zone-sivusto on saanut Asukselta vahvistuksen, että se tulee tarjoamaan Intelin Z77- ja H77-piirisarjoihin perustuville emolevyille Thunderbolt-tukea erillisen laajennuskortin kautta. Kyseinen kortti saapuu markkinoille huhtikuun lopulla, mutta valitettavasti sen hinnasta ei ole toistaiseksi tietoa.

Thunderbolt-tuki tultaneen toteuttamaan Intelin Cactus Ridge 2C -koodinimellisellä ohjaimella, joka siirtyi hiljattain massatuotantoon. Sen voi asentaa Asuksen Maximus V Gene-, P8Z77-V Deluxe-, P8Z77-V Pro-, P8Z77-V-, Sabertooth Z77-, P8H77-V- ja P8H77-M Pro -emolevyistä löytyvään TB-HEADER-pinnirivistöön, joka on yhteydessä piirisarjaan.

VR-Zone, ASUS Z77/H77 Boards get Thunderbolt support, expansion card sold separately

Kommentit (6)

NVIDIA on julkaissut virallisella GeForce-näytönohjaimiin keskittyvällä Facebook-fanisivullaan mysteerisen kuvan, jossa näyttäisi olevan muoviin kaiverrettu yrityksen logo ja alla on teksti ”It’s coming” eli ”se on tulossa”.

Spekulaatiot siitä, mitä kuva esittää ovat jo täydessä vauhdissa. Koska kuva julkaistiin NVIDIAn GeForce-aiheisella fanisivulla, kyseessä on todennäköisesti jotain kuluttajapuolen näytönohjaimiin liittyvää. NVIDIAn odotetaan pian julkaisevan GeForce GTX 670 Ti -näytönohjain, mutta kyseessä saattaa myös olla viittaus Kepler-arkkitehtuuriin isoimpaan GK100-grafiikkapiiriin tai kahden GK104-grafiikkapiirin näytönohjaimeen (GeForce GTX 690?).

Kerro kommenteissa oma veikkauksesi, mihin NVIDIAn julkaisema kiusoittelukuva liittyy?

Päivitys 19.4.2012: Kuvassa näyttäisi olevan kaksi Alienwaren logoa ritilän molemmin puolin, joten kyseessä saattaa olla esimerkiksi X51 Mini Gaming Desktop -tietokoneen seuraava sukupolvi.

Facebook, The Official NVIDIA GeForce Fan Page

Kommentit (50)

Taiwanilaisen Duckyn mekaaniset näppäimistöt ovat rantautuneet Pohjoismaihin ja ensimmäisenä ne tulevat myyntiin Suomessa. Kyseessä on Aasiassa ja Yhdysvalloissa suosiota kerännyt näppämistövalmistaja, jonka tuotteita on aikaisemmin saanut tilattua Eurooppaan lähinnä nettifoorumeiden kimppatilauksilla.

Pohjoismaiden maahantuonnin on aloittanut Pan Vision ja ensimmäisenä näppäimistöt ovat saapuneet myyntiin Jimm’sin valikoimiin 139-159 eurolla. Aluksi saataville tulevat Duckyn kaksi uusinta high-end-mallia Shine ja G2PRO, jotka perustavat Duckyn DK-9008 runkoon ja FR-4 piirilevyyn. Näppäimistöt ovat saatavilla ruskeilla, mustilla, sinisillä tai punaisilla Cherry MX -kytkimillä.

Shine-näppäimistöt ovat kokonaan LED-taustavalaistuja ja jokaisella kytkintyypillä on oma väritys valaistukselle. G2PRO on valaistu ainoastaan WASD-näppäinten osalta, mutta niissä on täysi NKRO-tuki USB:n kautta. Molempien näppäimistömallien pohjassa on DIP-kytkinsetti, josta saa kytkettyä pois päältä Windows-näppäimet ja vaihdettua Caps Lock&Ctrl- tai Alt&Windows-näppäinten paikkaa.

Duckyn Pohjoismaiden sivut avautuvat pian ja yritys on rantautunut myös MuroBBS:ään lukijoidemme keskuuteen omalla viestiketjullaan. Ensimmäisessä Duckyn lukijakilpailussa on palkintona kolme Shine-näppäimistön erikoismallia ruskeilla Cherry MX -kytkimillä, keltaisella LED-taustavalaistuksella ja hohtavalla Muropaketti-logolla välilyöntinäppäimessä.

Jos mekaaniset näppäimistöt eivät ole ennestään tulleet tutuksi, löytyy MuroBBS:stä todella kattava aiheelle pyhitetty viestiketju.

MuroBBS, Mekaaniset näppäimistöt

Kommentit (63)

BeQuiet! Dark Rock 2

BeQuiet! on esitellyt tänään kaksi uutta toisen sukupolven Dark Rock -prosessoricooleria. Uutuusmallit ovat nimeltään Dark Rock 2 ja Dark Rock Pro 2 ja niissä käytetään 135 mm SilentWings-tuulettimia. Molemmat coolerit on viimeistelty BeQuiet!-tyyliin tummanpuhuvalla nikkelöinnillä.

Uutuusmalleista edullisempi vaihtoehto on Dark Rock 2, joka koostuu yhdestä 44 osaisesta tornirivastosta. Lämpö siirtyy kuparisesta pohjaosasta kuuden kuuden millimetrin lämpöputken avulla ja coolerin kerrotaan pystyvän jäähdyttämään jopa 180 watin TDP-arvolla toimivia prosessoreja. Dark Rock 2:n kokonaismitat ovat 97 x 138 x 166 mm ja paino 860 grammaa. Jäähdytyksestä huolehtivan 135 mm PWM-tuulettimen meluarvot ovat 8,7-21,2 dBA 900-1300 RPM kierrosnopeudella. Maksimi-ilmavirraksi ilmoitetaan 96,8 CFM.

Uusi huippumalli on nimeltään Dark Rock Pro 2. Sen rakenne koostuu kahdesta erillisestä tornirivastosta, joista kummassakin on 44 jäähdytysripaa. Yhteys kuparipohjaan hoituu seitsemällä kuuden millimetrin lämpöputkella ja coolerin kehutaan selviytyvän jopa 220 watin TDP-lämpökuormasta. Dark Rock Pro 2:n kokonaisulkomitat ovat 147 x 138 x 166 mm ja paino 1,25 kg. Jäähdytys hoituu kahdella SilentWings-tuulettimella, joista toinen on kooltaan 120 mm ja toinen 135 mm. Tuulettimien yhteismelutaso on 13,5 - 26,4 dBA. Tuulettimien maksiminopeus on 1700 ja 1500 RPM sekä ilmavirta 93,3 ja 113,8 CFM.

Molemmat uutuusmallit ovat yhteensopivia kaikkien uusimpien suoritinkantojen kanssa (mukaanlukien LGA 2011). Takuuta luvataan kolme vuotta. Dark Rock 2:n suositushinta on 64,90 euroa ja Dark Rock Pro 2:n 84,90 euroa. Molemmat tulevat saataville välittömästi.

BeQuiet! Dark Rock Pro 2 -tuotesivu

BeQuiet! Dark Rock 2 -tuotesivu

Kommentit (19)

Asus on päivittänyt näytönohjaimiensa kahden korttipaikan DirectCU II -jäähdytysratkaisun V2-versioon. Saimme Asukselta muutaman kuvan uudesta Radeon HD 7870 DCII Top V2 -näytönohjaimesta, joka on varustettu uudistetulla DirectCU II -jäähdytyksellä. Vanhaan DirectCU II -jäähdytykseen verrattuna V2-versiossa kolme lämpöputkea ovat nyt kuuden millimetrin sijaan kahdeksan millimetriä paksuja, kaksi lämpöputkista ovat S-mallisia ja ne kulkevat läpi grafiikkapiiriin yhteydessä olevan alumiinilevyn.

Uusi V2-jäähdytys yläpuolella, vanha versio alapuolella

Lisäksi alumiinista jäähdytysrivastoa eli pinta-alaa on kasvatettu runsaasti ja uudessa versiossa lämpöputket tulevat näkyviin näytönohjaimen yläpuolelta. Takapuolen alumiinilevy on kiinni piirilevyssä etupuolelta kahden korttipaikan korkeudelta ja tekee rakenteesta tukevamman. Tuulettimet ovat edelleen 80 millimetrisiä, mutta nyt molemmat ovat samanlaisia. Aiemmin grafiikkapiirin kohdalla olleessa tuulettimessa oli vähemmän lapoja.

Uudistettu V2-jäähdytys nähdään ensin Asuksen Radeon HD 7870 -näytönohjaimessa, mutta se tulee todennäköisesti lähitulevaisuudessa käyttöön myös muissa kahden korttipaikan DirectCU II -malleissa. Muropaketin testipenkkiin tällä viikolla saapuva Asuksen GeForce GTX 680 -näytönohjain on varustettu DirectCU II -jäähdytyksen kolmen korttipaikan versiolla, johon on tehty muutamia parannuksia, mutta ei yhtä radikaaleja muutoksia kuin kahden korttipaikan versioon.

Lue lisää | Kommentit (26)

Raspberry Pi on herättänyt paljon kiinnostusta maailmalla ja myös Muropaketin uutisissa lukijat ovat ilmaisseet mielenkiintonsa mallista riippuen 25 tai 35 dollarin hintaista tietokonetta kohtaan. Raspberry Pissä on käytössä ARM:iin perustuva järjestelmäpiiri, joka kykenee toistamaan 1080p30-resoluutioista H.264-pakattua videota.

Bit-tech-sivusto on julkaissut artikkelin Raspberry Pin B-mallista ja käsittelee ensimmäisillä sivuilla minitietokoneen rautapuolta. Suorituskykyä on mitattu synteettisellä SysBench-ohjelmalla, josta löytyvät testitulokset myös Raspberry Pi ylikellotettuna 800 ja 900 MHz:n kellotaajuuksille. Artikkelista löytyy myös 3D-käsittelyä, muutamia käytännönläheisiä testejä sekä pieni selostus ylikellottamiseen ja tarjolla oleviin ohjelmiin.

Molemmissa, A-ja B-malleissa on käytössä Broadcomin BCM2835-järjestelmäpiiri (ARM1176JZF-S), jossa on 700 MHz:n kellotaajuudella toimiva ARM11-arkkitehtuurillinen prosessori sekä samaisen valmistajan VideoCore IV -grafiikkaohjain. Näyttöliittiminä löytyy komposiitti ja HDMI-liitin ja äänilähtönä 3,5 millimetrin analoginen liitin tai vaihtoehtoisesti edellä mainittu HDMI. Lisäksi laitteista löytyy 256 megatavua SDRAM-muistia, USB 2.0 -portti ja muistikorttipaikka. Kalliimmassa Model B:ssä on RJ-45-verkkoliitin ja kaksi USB 2.0 -porttia. A-mallin tehonkulutukseksi on mainittu 2,5 wattia ja B-mallin 3,5 wattia.

Bit-tech, Raspberry Pi review

Kommentit (41)

Intel julkaisi pari viikkoa sitten 313-tuoteperheen SSD-asemat Rapid Start Technologyä ja Smart Connect Technologyä varten, ja viime viikolla yrityskäyttöön 910-sarjan PCIe-SSD-asemat. Intelin SSD-asemien kiivas julkaisutahti jatkuu uuden 330-tuoteperheen myötä, joka on kohdistettu työpöydälle edullisia SSD-asemia havitteleville kuluttajille.

Serial ATA 6 Gb/s -liitäntää käyttävissä 330-tuoteperheen SSD-asemissa on käytössä LSI:n SandForce SF-2281 -ohjainpiiri ja NAND-flash-muistipiirit valmistetaan 25 nanometrin prosessilla. Kyseisessä tuoteperheessä on käytetty muistipiirejä, jotka eivät ole vastanneet nopeus- ja kestävyysmäärityksiä, joita vaaditaan 520-tuoteperheen asemiin, mutta Intel lupaa asemilleen viiden vuoden kestävyyden tyypillisessä työpöytäkäytössä. Takuu on kuitenkin viiden vuoden sijaan kolme vuotta.

330-SSD-asemat ovat saatavilla 60, 120 ja 180 gigatavun malleina, joiden suositushinnat ovat 89, 149 ja 234 dollaria. Kaikkien maksimiksi lukunopeudeksi on ilmoitettu 500 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeudeksi ensimmäisenä mainitulla 400 ja kahdella jälkimmäisellä 450 megatavua sekunnissa.

The Tech Report, Lower prices define new Intel 330 Series SSD

Kommentit (7)

AMD julkaisi Radeon HD 7970:n joulukuussa $549 ja Radeon HD 7950:n tammikuussa $449 suositushinnalla. NVIDIAn GeForce GTX 680 julkaistiin maaliskuussa 499 dollarin suositushinnalla ja se osoittautui 3D-pelitesteissä markkinoiden suorituskykyisimmäksi yhden grafiikkapiirin näytönohjaimeksi.

AMD on nyt ilmoittanut laskevansa Yhdysvalloissa Radeon HD 7970:n suositushinnan 479 dollariin (-$70) ja Radeon HD 7950:n suositushinnan 399 dollariin (-$50). Hinnanleikkausten lisäksi näytönohjaimien mukana toimitetaan kolme DirectX 11 -peliä: Dirt Showdown, Nexuiz ja Deus Ex: Human Revolution + The Missing Link. Pelit tulevat saataville Steam-koodeina valikoitujen jälleenmyyjien kautta, mutta Pohjoismaiden tai Suomen virallisesta tilanteesta ei toistaiseksi ole yksityiskohtia tiedossa.

Uudet hinnat näkyvät myös jo Euroopassa ja Saksan Pixmaniassa AMD:n Radeon HD 7970 -referenssinäytönohjain on myynnissä 404 eurolla. Sapphiren Radeon HD 7950 irtoaa puolestaan 359 eurolla. Suomessa Radeon HD 7970:n hintataso on vielä toistaiseksi noin reilussa 500 eurossa ja Radeon HD 7950:n hinta reilussa 400 eurossa.

AMD Radeon HD 7900 Series Graphics Card Triple PC Game Bundle Offer

Kommentit (43)

googleGoogle on julkaissut tulokset kuluvan vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä ja se on onnistunut vankentamaan asemaansa markkinoilla. Liikevaihto nousi vuoden takaisesta 8,58 miljardista dollarista 24 prosentilla 10,65 miljardiin. Liikevoittoa kertyi peräti 32 prosenttia liikevaihdosta eli 3,39 miljardia dollaria. Vuotta aiemmin 2,30 miljardin dollarin liikevoiton osuus oli 27 prosenttia. Nettotulot nousivat 1,80 miljardista dollarista 2,89 miljardiin.

”Googlella on takana jälleen yksi onnistunut vuosineljännes ja liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 24 prosentilla. Saimme mahtavan vasteen suurilta sijoituksiltamme, kuten Androidilta, Chromelta ja YouTubelta. Olemme edelleen alkutaipaleella, miten teknologia voi parantaa ihmisten elämää ja meillä on valtavat mahdollisuudet edessä.”, kommentoi Googlen toimitusjohtaja ja perustaja Larry Page lehdistötiedotteessa.

Google, Lehdistötiedote

Kommentit (3)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös