Muropaketti.com

AMD valmistelee uutta dynaamista ylikellotusteknologiaa

5.2.2013

AMD ohjelmistokehittäjille suunnatusta AMD Display Libray -SDK-dokumentaatiosta (ADL) löytyy mielenkiintoisia tietoja muun muassa Overdrive 6 -tuesta. Overdrive 6:tta käsittelevistä tiedoista selviää, että AMD työskentelee grafiikkapiirin dynaamisen ylikellotusteknologian parissa, joka muistuttaa pitkälle NVIDIAn GPU Boost -teknologiaa.

Kyseisellä teknologialla AMD kykenisi säätämään grafiikkapiirin ja muistien kellotaajuutta sekä käyttöjännitettä eri tehonkulutustasoissa, joissa huomioitaisiin rasitusastetta ja lämpötiloja. Ylikellottajien ja tietokoneharrastajien näkökulmasta AMD:n lähtökohta on positiivinen, sillä ADL antaa kolmansien osapuolien ohjelmille mahdollisuuden alhaisen tason säätöihin.

AMD:n dokumentaatiosta löytyy kolme kohtaa, joilla se viittaa Overdrive 6:n uusiin ylikellotusteknologioihin. Yksi viittaa grafiikkapiirin kellotaajuuden säätöihin (ADL_OD6_CAPABILITY_SCLK_CUSTOMIZATION), toinen muistikellotaajuuden säätöihin (ADL_OD6_CAPABILITY_MCLK_CUSTOMIZATION) ja kolmas rasitusasteen tarkkailuun (ADL_OD6_CAPABILITY_GPU_ACTIVITY_MONITOR).

AMD:n tämän hetkinen PowerTune-teknologia, johon on yhdistetty Boost-ominaisuus Radeon HD 7970 GHz Edition -näytönohjaimessa, on lähtökohdiltaan vanhentunut. Käytännössä lähes kaikki ohjelmat toimivat korkealla Boost-kellotaajuudella, mutta kellotaajuus laskee ainoastaan ohjelmissa, joissa grafiikkapiiri ylirasittuu. Tällaisia ohjelmia ovat esimerkiksi FurMark ja OCCT. Overdrive 6:ssa lähestymistapa on hienostuneempi ja käytössä ei ole varsinaisia kellotaajuuspykäliä, vaan alueita, joiden aktivoitumisessa painotetaan rasitusastetta, tehonkulutusta ja lämpötiloja.

techPowerUp!, AMD Working on a Real GPU Dynamic Overclocking Technology

Ville Suvanto

 

Kommentit

Takaisin ylös