Muropaketti.com

AMD lanseerasi kesäkuussa uudistetut Radeon 300 -sarjan näytönohjaimet sekä kokonaan uuden sukupolven Fury-lippulaivamallit. Fury perustuu uuteen Fiji-grafiikkapiiriin HBM-muisteilla, mutta 300-sarjan näytönohjaimissa on käytössä 200-sarjasta vanhat tutut grafiikkapiirit uudelleennimettyinä.

Lue lisää | Kommentit

Asus Strix GTX 980 Ti

18.8.2015, 16.10

Testasimme Muropaketissa heinäkuun lopulla Gigabyten GeForce GTX 980 Ti G1 Gaming -näytönohjaimen ja nyt vuorossa on katsaus Asuksen uudella DirectCU III -jäähdytyksellä varustettuun Strix GTX 980 Ti -malliin.

Lue lisää | Kommentit

Intelillä on meneillään mielenkiintoinen vaihe työpöytäprosessoreiden kehityksessä. Yritys esitteli kesäkuun alussa Broadwell-koodinimelliset Core i7- ja i5-5000-sarjan prosessorit, jotka valmistetaan 14 nanometrin viivanleveydellä. Kyseessä on perinteisessä tick-tock-strategiassa tick-vaihe eli siirtyminen Haswellista ja 22 nanometristä pienempään valmistusprosessiin. Valitettavasti kauppojen hyllyillä Broadwell-työpöytäprosessoreita ei toistaiseksi ole näkynyt. Nyt vain pari kuukautta myöhemmin esittelyvuorossa on jo tock-vaihe eli uuteen arkkitehtuurin perustuvat 14 nanometrin Skylake-koodinimelliset Core i7-6700K-ja Core i7-6600K -prosessorit.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA julkaisi GeForce GTX 980 Ti:n kesäkuun alussa ja testasimme Muropaketissa heti tuoreeltaan referenssinäytönohjaimen. Toisin kuin Titan X -lippulaivamallin kohdalla, NVIDIA myy kokonaisen referenssinäytönohjaimen ohella myös pelkkiä grafiikkapiirejä näytönohjainvalmistajille, jotka voivat käyttää itse suunniteltua piirilevyä ja jäähdytysratkaisua GeForce GTX 980 Ti -malleissaan.

Lue lisää | Kommentit

Mini-ITX-kokoisten kokoonpanojen suosio on ollut tasaisessa kasvussa ja niille tarkoitettujen koteloiden valikoima on jo hyvin laaja. Pienimmillään mini-ITX-koneen saa rakennettua hyvinkin pienikokoiseen rasiaan, kun taas suurimmillaan mini-ITX-kotelo saattaa olla lähes tavallisen miditornikotelon kokoinen. Olemme viime vuosina testanneet mini-ITX-koteloita Muropaketissa jo useampaan otteeseen, mutta testatut mallit eivät ole kertaakaan olleet slim-tyyppisiä. Poikkeuksena tähän on tosin puolisentoista vuotta sitten testattu Asrockin M8-runko, joka sisälsi kotelon ohella myös virtalähteen, emolevyn ja optisen aseman.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA Titan X SLI

28.7.2015, 12.04

NVIDIA ja AMD ovat molemmat julkaisseet kevään ja kesän aikana uudet lippulaivanäytönohjaimensa. NVIDIAn terävintä kärkeä edustavat GM200-grafiikkapiiriin perustuvat GeForce GTX Titan X ja pikkuveli GeForce GTX 980 Ti. AMD:n vastine ovat Fiji-grafiikkapiiriin perustuvat Radeon R9 Fury X ja Fury. Saimme kesän aikana hetkeksi käsiimme kaksi Titan X -näytönohjainta, joten ajoimme niillä testit kahden näytönohjaimen SLI-konfiguraatiossa.

Lue lisää | Kommentit

Tuhannet opiskelijat ovat muuttamassa elo-syyskuun aikana ja se aiheuttaa useimmille meistä haasteita.

Lue lisää | Kommentit

5,25 tuuman ulkoisten asemapaikkojen merkitys tietokonekoteloissa on vähentynyt viime vuosina optisten asemien käytön vähentyessä. Nopeat internet-yhteydet, pilvipalvelut sekä edulliset muistitikut ja ulkoiset kiintolevyt ovat syrjäyttäneet optiset levyasemat monin paikoin kokonaan. Uusimmat ajurit saa nykyään ladattua helposti netistä eikä pelejä ja elokuviakaan tarvitse hankkia fyysisessä muodossa. Satunnaiseen optisen aseman tarpeeseen kelpaa useimmille mainiosti ulkoinen USB-liitäntäinen vaihtoehto, jonka voi kaivaa esille aina tarpeen vaatiessa. Etenkin harrastajapiireissä 5,25 tuuman asemapaikkojen yleisin käyttötarve saattaakin nykyään liittyä optisen aseman sijaan tuuletinsäätimien ja kortinlukijoiden kaltaisiin oheislaitteisiin.

Muutaman viime vuoden aikana myös kotelovalmistajat ovat hiljalleen heräilleet 5,25 tuuman asemapaikkojen merkityksen muuttumiseen ja tarjolle on hiljalleen alkanut valua jopa täysin ilman 5,25-tuuman paikkoja olevia kotelomalleja. Koska myös monet Muropaketin lukijoista pitävät nykypäivänä 5,25 tuuman asemapaikkoja turhana, päätimme valita testiin kolme tuoretta näkemystä miditornikotelosta, joka on suunniteltu moderniin tyyliin ilman ulkoisia asemapaikkoja.

Lue lisää | Kommentit

Muropaketissa on mielenkiinnolla perehdytty Microsoftin Surface-taulutietokoneperheen kehityskaareen. Testipenkissä on nähty Surface Pro -sarjan kaikki kolme kehitysversiota ja kevyempään käyttöön tarkoitetut Windows RT -käyttöjärjestelmällä varustetut mallit Surface RT ja Surface 2. Microsoftin panostus taulutietokoneisiin ei ole ollut yhtiölle taloudellinen menestys, mutta projektia ei ole hylätty ja nyt esittelyssä on uusin malli Surface 3.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi viime syksynä ensimmäiset 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat prosessorinsa ja ensimmäisenä markkinoille saapuivat Broadwell-Y-arkkitehtuuriin perustuvat Core M -mobiiliprosessorit. 4,5 watin TDP-arvolla varustettu Core M on suunnattu ennen kaikkea erityisen ohuisiin ja passiivisesti jäähdytettyihin kannettaviin laitteisiin. Tämän vuoden alussa Intel julkaisi suorituskykyisemmät ja 15-28 watin TDP-arvolliset Broadwell-U-koodinimelliset Core i3/i5/i7 5000 -sarjan prosessorit.

Lue lisää | Kommentit

AMD Radeon R9 Fury X (Fiji)

24.6.2015, 23.27

AMD:n edellisen huippugrafiikkapiirin julkaisusta on ehtinyt vierähtää jo yli 1,5 vuotta. Yritys lanseerasi syksyllä 2013 Hawaii-koodinimellisen grafiikkapiirin, jota käyttävät Radeon R9 290-, 290X ja 295X2-näytönohjaimet. Pitkän odotuksen jälkeen AMD:n vastaus NVIDIAn Maxwell-arkkitehtuurin GM200-grafiikkapiirille ja siihen perustuville GeForce GTX 980 Ti- ja Titan X -näytönohjaimille on Fiji-koodinimellinen grafiikkapiiri ja Radeon R9 Fury X -näytönohjain.

Lue lisää | Kommentit

Pienikokoisia Mini-ITX-koteloita testattiin Muropaketissa viimeksi tammikuussa 2015, jolloin katsastimme kotelot Antecilta, Cooltekiltä ja Corsairilta. Tuolloin testijoukon kriteereiksi asetettiin se, että kotelosta löytyy tilaa normaalikokoiselle ATX-virtalähteelle sekä täysikokoiselle näytönohjaimelle.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA GeForce GTX 980 Ti

1.6.2015, 03.24

NVIDIA julkaisi aiemmin keväällä Maxwell-arkkitehtuurin suurikokoisimpaan GM200-grafiikkapiiriin perustuvan GeForce GTX Titan X -näytönohjaimen, joka testattiin Muropaketissa huhtikuussa. Kyseessä on NVIDIAn Suomessa reilun 1100 euron hintainen lippulaivanäytönohjain ja se on suunnattu kaikkein innokkaimmille pelaajille ja harrastajille. Uusi GeForce GTX 980 Ti on hinnaltaan hieman edullisempi vaihtoehto, mutta muutamia ominaisuuksia on karsittu ja se on paperilla pykälän tehottomampi kuin Titan X.

Lue lisää | Kommentit

Testissä Logitech MX Master

30.5.2015, 12.19

Hiiri on yhdessä näppäimistön kanssa intiimein osa tietokonekokoonpanoa, sillä se on jatkuvassa fyysisessä kosketuksessa käyttäjän kanssa. Hiiri on myös yksi harvoista tietokoneen komponenteista, jonka paremmuutta ei voi mitata pelkillä teknisillä arvoilla, sillä optimaalinen muotoilu ja toiminnot riippuvat paljon käyttäjän tarpeista ja näppituntumasta.

Viime vuosina tietokonehiirien kehityksessä ei ole tapahtunut suuria mullistuksia, vaan uudistukset ovat keskittyneet ennemminkin pienempiin yksityiskohtiin sekä tiettyyn käyttötarkoitukseen kohdistettuihin ominaisuuksiin. Langattomien hiirien virrankulutus on pienentynyt, pelihiirissä kustomointimahdollisuudet ovat parantuneet ja yhteystekniikoiden osalta liitettävyys eri laitteisiin on helpottunut. Hieman monia muita tietokonekomponentteja verkkaisemmasta kehitystahdista johtuen myös hiirimallien uudistumistahti on rauhallisempaa - tämän artikkelin kohteen osalta yli viisi vuotta.

Lue lisää | Kommentit

Vaikka monivärisiä RGB-ledejä on löytynyt markkinoilta jo vuosikausia, heräsi mekaanisten näppäimistöjen markkinat kyseiseen buumiin vasta viime vuoden myötä. Lähtölaukauksen ampuivat vuoden 2013 joulukuussa saksalainen Cherry, joka esitteli markkinoiden ensimmäisen RGB-valaistun Cherry MX -näppäinkytkimen. Tammikuussa Cherry demosi yhdessä Corsairin kanssa ensimmäistä Cherry MX RGB -näppäinkytkimillä varustettua näppäimistöä. Cherryn uusi RGB-kytkin oli varustettu 16,8 miljoonaa eri värisävyä toistavalla valaistuksella ja kytkimen runko oli muutettu läpinäkyväksi. Corsair puolestaan sai ainakin toistaiseksi yksinoikeuden uutuuskytkinten käyttöön omissa näppäimistöissään.

Vuoden 2014 edetessä myös muut merkittävät mekaanisten näppäimistöjen valmistajat esittelivät omat näkemyksensä RGB-valaistusta mallista. Corsairin yksinoikeudesta johtuen muut valmistajat kuitenkin päätyivät käyttämään tuotteissaan joko omia tai kiinalaisen Kaihuan valmistamia näppäinkytkimiä.

Niille, joille mekaaninen näppäimistötekniikka on vielä uusi ja tuntematon asia, suosittelen lämpimästi Muropaketin kolmen vuoden takaisen artikkelin lukemista.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIAn esitteli maaliskuun alussa järjestetyssä Game Developers Conference –tapahtumassa uuden GeForce GTX Titan X –näytönohjaimen, jossa on käytössä Maxwell-arkkitehtuuriin perustuva GM200-grafiikkapiiri. Kyseessä on Maxwell-sukupolven suorituskykyisin ja suurikokoisin grafiikkapiiri, joka valmistetaan edelleen taiwanilaisen TSMC:n 28 nanometrin prosessilla. Aiemmista Titan-malleista poiketen Titan X keskittyy laskennan sijaan enemmän grafiikkaan ja FP64-suorituskykyä liukulukujen kaksoistarkkuudella on karsittu merkittävästi.

Lue lisää | Kommentit

Corsair uudisti esitäytettyjen ja suljettujen Hydro-sarjan nestejäähdytettyjen prosessoricoolerien valikoimaa alkuvuodesta 2015 kolmen uuden mallin voimin. Muropaketin testiin saatiin kaikki uutuudet eli H110i GT-, H100i GTX- & H80i GT -mallit. Malleja yhdistää yhtenäinen ulkoasun tyyli, mutta mukana on kahden eri valmistajan suunnitelmiin perustuvia malleja eri kokoisilla kennoilla varustettuna.

Lue lisää | Kommentit

Viime vuoden lopulla perustettu CableMod on erikoistunut laadukkaisiin punottuihin virtalähdekaapeleihin. Kyseessä on ehdottomasti niche eli hyvin pieni markkina-alue, joten nähtäväksi jää, kuinka yritys onnistuu houkuttelemaan innokkaimmat harrastajat asiakkaikseen. Tyypillisesti tietokoneiden modaajien ja harrastelijoiden suorittama kaapelien punominen on työläs operaatio ja laadukasta jälkeä tavoitteleville myös kallis toimenpide. CableMod pyrkii tuomaan markkinoille helpon valmiin ratkaisun tarjoamalla kokoelman kaapeleita, jotka korvaavat täysin virtalähteen alkuperäiset modulaariset kaapelit eivätkä markkinoilta löytyvien punottujen jatkopalojen sijaan kasvata kaapelien pituuksia tarpeettomasti.

Lue lisää | Kommentit

Intohimona konetekniikka

23.3.2015, 12.34

Heidi Piili LUTKonetekniikka mielletään helposti rasvaisten konehallien tyyssijaksi, jossa nainen on harvinainen näky. Onko asia näin, LUT:n lasertekniikan tutkija Heidi Piili?

Lue lisää | Kommentit

USB 3.1 -standardi näki päivänvalon vuonna 2013 ja se tunnetaan markkinointinimellä SuperSpeed+ USB. Nyt myyntiin ovat saapuneet ensimmäiset USB 3.1 -tuella varustetut emolevymallit sekä muita laitteita, kuten esimerkiksi Nokian N1-taulutietokone, jossa on käytössä uusi symmetrinen Type-C-liitin. Tutustumme tässä artikkelissa pikaisesti USB 3.1:n uudistuksiin ja vertaamme suorituskykyä vanhempiin USB 3.0- ja 2.0-standardeihin.

Lue lisää | Kommentit

Takaisin ylös