Muropaketti.com

Muropaketissa on mielenkiinnolla perehdytty Microsoftin Surface-taulutietokoneperheen kehityskaareen. Testipenkissä on nähty Surface Pro -sarjan kaikki kolme kehitysversiota ja kevyempään käyttöön tarkoitetut Windows RT -käyttöjärjestelmällä varustetut mallit Surface RT ja Surface 2. Microsoftin panostus taulutietokoneisiin ei ole ollut yhtiölle taloudellinen menestys, mutta projektia ei ole hylätty ja nyt esittelyssä on uusin malli Surface 3.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi viime syksynä ensimmäiset 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat prosessorinsa ja ensimmäisenä markkinoille saapuivat Broadwell-Y-arkkitehtuuriin perustuvat Core M -mobiiliprosessorit. 4,5 watin TDP-arvolla varustettu Core M on suunnattu ennen kaikkea erityisen ohuisiin ja passiivisesti jäähdytettyihin kannettaviin laitteisiin. Tämän vuoden alussa Intel julkaisi suorituskykyisemmät ja 15-28 watin TDP-arvolliset Broadwell-U-koodinimelliset Core i3/i5/i7 5000 -sarjan prosessorit.

Lue lisää | Kommentit

AMD Radeon R9 Fury X (Fiji)

24.6.2015, 23.27

AMD:n edellisen huippugrafiikkapiirin julkaisusta on ehtinyt vierähtää jo yli 1,5 vuotta. Yritys lanseerasi syksyllä 2013 Hawaii-koodinimellisen grafiikkapiirin, jota käyttävät Radeon R9 290-, 290X ja 295X2-näytönohjaimet. Pitkän odotuksen jälkeen AMD:n vastaus NVIDIAn Maxwell-arkkitehtuurin GM200-grafiikkapiirille ja siihen perustuville GeForce GTX 980 Ti- ja Titan X -näytönohjaimille on Fiji-koodinimellinen grafiikkapiiri ja Radeon R9 Fury X -näytönohjain.

Lue lisää | Kommentit

Pienikokoisia Mini-ITX-koteloita testattiin Muropaketissa viimeksi tammikuussa 2015, jolloin katsastimme kotelot Antecilta, Cooltekiltä ja Corsairilta. Tuolloin testijoukon kriteereiksi asetettiin se, että kotelosta löytyy tilaa normaalikokoiselle ATX-virtalähteelle sekä täysikokoiselle näytönohjaimelle.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA GeForce GTX 980 Ti

1.6.2015, 03.24

NVIDIA julkaisi aiemmin keväällä Maxwell-arkkitehtuurin suurikokoisimpaan GM200-grafiikkapiiriin perustuvan GeForce GTX Titan X -näytönohjaimen, joka testattiin Muropaketissa huhtikuussa. Kyseessä on NVIDIAn Suomessa reilun 1100 euron hintainen lippulaivanäytönohjain ja se on suunnattu kaikkein innokkaimmille pelaajille ja harrastajille. Uusi GeForce GTX 980 Ti on hinnaltaan hieman edullisempi vaihtoehto, mutta muutamia ominaisuuksia on karsittu ja se on paperilla pykälän tehottomampi kuin Titan X.

Lue lisää | Kommentit

Testissä Logitech MX Master

30.5.2015, 12.19

Hiiri on yhdessä näppäimistön kanssa intiimein osa tietokonekokoonpanoa, sillä se on jatkuvassa fyysisessä kosketuksessa käyttäjän kanssa. Hiiri on myös yksi harvoista tietokoneen komponenteista, jonka paremmuutta ei voi mitata pelkillä teknisillä arvoilla, sillä optimaalinen muotoilu ja toiminnot riippuvat paljon käyttäjän tarpeista ja näppituntumasta.

Viime vuosina tietokonehiirien kehityksessä ei ole tapahtunut suuria mullistuksia, vaan uudistukset ovat keskittyneet ennemminkin pienempiin yksityiskohtiin sekä tiettyyn käyttötarkoitukseen kohdistettuihin ominaisuuksiin. Langattomien hiirien virrankulutus on pienentynyt, pelihiirissä kustomointimahdollisuudet ovat parantuneet ja yhteystekniikoiden osalta liitettävyys eri laitteisiin on helpottunut. Hieman monia muita tietokonekomponentteja verkkaisemmasta kehitystahdista johtuen myös hiirimallien uudistumistahti on rauhallisempaa - tämän artikkelin kohteen osalta yli viisi vuotta.

Lue lisää | Kommentit

Vaikka monivärisiä RGB-ledejä on löytynyt markkinoilta jo vuosikausia, heräsi mekaanisten näppäimistöjen markkinat kyseiseen buumiin vasta viime vuoden myötä. Lähtölaukauksen ampuivat vuoden 2013 joulukuussa saksalainen Cherry, joka esitteli markkinoiden ensimmäisen RGB-valaistun Cherry MX -näppäinkytkimen. Tammikuussa Cherry demosi yhdessä Corsairin kanssa ensimmäistä Cherry MX RGB -näppäinkytkimillä varustettua näppäimistöä. Cherryn uusi RGB-kytkin oli varustettu 16,8 miljoonaa eri värisävyä toistavalla valaistuksella ja kytkimen runko oli muutettu läpinäkyväksi. Corsair puolestaan sai ainakin toistaiseksi yksinoikeuden uutuuskytkinten käyttöön omissa näppäimistöissään.

Vuoden 2014 edetessä myös muut merkittävät mekaanisten näppäimistöjen valmistajat esittelivät omat näkemyksensä RGB-valaistusta mallista. Corsairin yksinoikeudesta johtuen muut valmistajat kuitenkin päätyivät käyttämään tuotteissaan joko omia tai kiinalaisen Kaihuan valmistamia näppäinkytkimiä.

Niille, joille mekaaninen näppäimistötekniikka on vielä uusi ja tuntematon asia, suosittelen lämpimästi Muropaketin kolmen vuoden takaisen artikkelin lukemista.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIAn esitteli maaliskuun alussa järjestetyssä Game Developers Conference –tapahtumassa uuden GeForce GTX Titan X –näytönohjaimen, jossa on käytössä Maxwell-arkkitehtuuriin perustuva GM200-grafiikkapiiri. Kyseessä on Maxwell-sukupolven suorituskykyisin ja suurikokoisin grafiikkapiiri, joka valmistetaan edelleen taiwanilaisen TSMC:n 28 nanometrin prosessilla. Aiemmista Titan-malleista poiketen Titan X keskittyy laskennan sijaan enemmän grafiikkaan ja FP64-suorituskykyä liukulukujen kaksoistarkkuudella on karsittu merkittävästi.

Lue lisää | Kommentit

Corsair uudisti esitäytettyjen ja suljettujen Hydro-sarjan nestejäähdytettyjen prosessoricoolerien valikoimaa alkuvuodesta 2015 kolmen uuden mallin voimin. Muropaketin testiin saatiin kaikki uutuudet eli H110i GT-, H100i GTX- & H80i GT -mallit. Malleja yhdistää yhtenäinen ulkoasun tyyli, mutta mukana on kahden eri valmistajan suunnitelmiin perustuvia malleja eri kokoisilla kennoilla varustettuna.

Lue lisää | Kommentit

Viime vuoden lopulla perustettu CableMod on erikoistunut laadukkaisiin punottuihin virtalähdekaapeleihin. Kyseessä on ehdottomasti niche eli hyvin pieni markkina-alue, joten nähtäväksi jää, kuinka yritys onnistuu houkuttelemaan innokkaimmat harrastajat asiakkaikseen. Tyypillisesti tietokoneiden modaajien ja harrastelijoiden suorittama kaapelien punominen on työläs operaatio ja laadukasta jälkeä tavoitteleville myös kallis toimenpide. CableMod pyrkii tuomaan markkinoille helpon valmiin ratkaisun tarjoamalla kokoelman kaapeleita, jotka korvaavat täysin virtalähteen alkuperäiset modulaariset kaapelit eivätkä markkinoilta löytyvien punottujen jatkopalojen sijaan kasvata kaapelien pituuksia tarpeettomasti.

Lue lisää | Kommentit

Intohimona konetekniikka

23.3.2015, 12.34

Heidi Piili LUTKonetekniikka mielletään helposti rasvaisten konehallien tyyssijaksi, jossa nainen on harvinainen näky. Onko asia näin, LUT:n lasertekniikan tutkija Heidi Piili?

Lue lisää | Kommentit

USB 3.1 -standardi näki päivänvalon vuonna 2013 ja se tunnetaan markkinointinimellä SuperSpeed+ USB. Nyt myyntiin ovat saapuneet ensimmäiset USB 3.1 -tuella varustetut emolevymallit sekä muita laitteita, kuten esimerkiksi Nokian N1-taulutietokone, jossa on käytössä uusi symmetrinen Type-C-liitin. Tutustumme tässä artikkelissa pikaisesti USB 3.1:n uudistuksiin ja vertaamme suorituskykyä vanhempiin USB 3.0- ja 2.0-standardeihin.

Lue lisää | Kommentit

Tesla kojelautaSähköverkko kehittyy juuri nyt nopeammin kuin koskaan. Tulevaisuuden sähköverkkojen haasteena ovat toimitusvarmuus ja sähköverkon uudet toiminnot, kuten lisääntyvä hajautettu tuotanto (tuuli- ja aurinkoenergia), sähköinen liikenne ja energiavarastot.

Lue lisää | Kommentit

Muistelimme menneitä vuonna 2009 Muropaketti-sivuston täyttäessä 10 vuotta ja ylikellotimme Intelin legendaarista Celeron 300A -prosessoria Abit BH-6 -emolevyllä ilmalla, vedellä ja Vapochill-kompressorilla jäähdytettynä. Tuolloin prosessorilla saavutettiin 600 MHz:n kellotaajuus (4,5 x 133 MHz), joka oli samalla FSB-väylätaajuuden puolesta maksimi, mikä Abit BH-6 -emolevyllä oli mahdollista saavuttaa. Prosessorissa tuntui kuitenkin olevan menohaluja vieläkin korkeammalle, joten aloimme suunnitella seuraavaa retro-ylikellotussessiota paremmilla komponenteilla.

Lue lisää | Kommentit

LUT

Keväällä 2014 Lappeenrannan kaupunki heitti yliopistolle (LUT) tehtävän. Lappeenrannan kaupunki on sitoutunut vähentämään koko kaupungin hiilidioksidipäästöjä 80 %:lla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.  Löytyisiköhän opiskelijoiltamme innovatiivisia ajatuksia, joilla ilmastohaaste voidaan ratkaista: Miten kestävyys huomioidaan uusia asuinalueita rakennettaessa? Miten tuotetaan sähkö- ja lämpöenergiaa? Miten varmistetaan sähkön saanti? Miten vedet ja jätteet käsitellään?

Lue lisää | Kommentit

Vuoden vaihteessa markkinoille on julkaistu useita esitäytettyjä nestecoolereita prosessorille ja otimme Muropaketin testiin viisi 240 mm:n kennolla varustettua jäähdytystä. Esittelemme artikkelissa nestejäähdytykset ja testasimme niiden pumppujen melutason ja kokonaismelutason sekä suoritimme lämpötilamittaukset Intelin Haswell-E-koodinimellisellä Core i7-5930K -tehoprosessorilla.

Lue lisää | Kommentit

Nykypäivänä taulutietokoneiden ja älytelevisioiden aikakaudella HTPC-tietokoneet (Home Theater Personal Computer) ovat jääneet altavastaajiksi kamppailussa olohuoneen mediatoistimen tittelistä, mutta siitä huolimatta etenkin tietokoneharrastajapiireissä HTPC:illä on edelleen vankka kannattajakuntansa. Nykypäivänä hyvinkin tehokkaan tietokonekokoonpanon saa mahdutettua varsin pieneen tilaan, joten HTPC toimii tarvittaessa ongelmitta myös olohuoneen täysiverisenä pelilaitteena.

Lue lisää | Kommentit

MuroBBS-keskustelualueella on oma alue koteloiden modifioimiselle ja tällä kertaa poimimme Muropaketin puolelle esiteltäväksi artikkelin muotoon Ahti Peuran RECYCLOPTAP-projektin. Projektissa askarrellaan rikkinäisen läppärin näyttöpaneelista 3D-tulostimen avulla hyötykäyttöön kaiuttimilla, web-kameralla ja OSD-näppäimistöllä varustettu näyttökokonaisuus. Tässä artikkelissa Ahti kertoo omin sanoin projektin toteutuksesta. Alkuperäinen buildlogi eli MuroBBS-viestiketju löytyy täältä ja lopputulos löytyy tämän artikkelin viimeiseltä sivulta.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIAn joulumarkkinoille rynnistäneet GeForce GTX 970M- ja GTX 980M -mobiilinäytönohjaimet uudistivat monien valmistajien pelikannettavamallistot. Vain puoli vuotta Muropaketin edellisen pelikannettavien testin (elokuu 2014) jälkeen Asukselta saatiin testattavaksi uusi entistä nopeammalla SSD-levyllä, IPS-näytöllä ja GeForce GTX 980M -näytönohjaimella varustetun G751JY-malli. Artikkeliin otettiin mukaan Acerilta GeForce GTX 860M -näytönohjaimella varustettu Aspire Nitro VN7 -pelikannettava, joka on paperilla näytönohjainta lukuun ottamatta Asukselle tasavertainen verrokki.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA julkaisi tammikuussa noin reilun 200 euron ”sweet spot” -hintaluokkaan sijoittuvan GeForce GTX 960 -näytönohjaimen. Testasimme uutuuden Muropaketissa heti tuoreeltaan ja koska NVIDIA ei toimittanut lehdistölle lainkaan referenssimallia, testattavanamme oli Asuksen Strix GTX 960 -malli. Lähes kaikki myyntiin tulleet GeForce GTX 960 -mallit perustuvat näytönohjainvalmistajien itse suunnittelemiin piirilevyihin ja jäähdytysratkaisuihin, joten katsastamme tässä artikkelissa Asuksen lisäksi Gigabyten, Inno3D:n ja MSI:n mallit.

Lue lisää | Kommentit

Takaisin ylös