Muropaketti.com

AMD A10-7700K (Kaveri)

9.9.2014, 13.14

AMD julkaisi tammikuussa 2014 uusiin Steamroller-prosessoriytimiin ja Graphics Core Next- eli GCN-näytönohjainarkkitehtuuriin pohjautuvat Kaveri-APU-piirit. Accelerated Processing Unit eli APU rakentuu samalle piisirulle integroiduista prosessoriytimistä ja grafiikkaohjaimesta. AMD ei valitettavasti ole kyennyt syystä tai toisesta toimittamaan testiimme Kaveri-malliston suorituskykyisintä A10-7850K-mallia, joten päädyimme lopulta katsastamaan emolevyvalmistajan kautta saadun heikomman A10-7700K-mallin.

Lue lisää | Kommentit (17)

Intel julkaisi kevään ja kesän aikana työpöytäprosessoreihin Haswell Refresh -päivityksen, joista mielenkiintoisimmat uutuudet olivat Devil’s Canyon -koodinimelliset Core i7-4790K- ja Core i5-4690K -prosessorit. Elokuun lopulla vuorossa oli 6-8-ytimisten Haswell-E-koodinimellisten Core i7-5000 -sarjan prosessoreiden julkaisu.

Lue lisää | Kommentit (23)

Tutustuimme mekaanisten näppäimistöjen maailmaan ensimmäistä kertaa toissakesänä ja lukijoilta saamamme positiivisen palautteen myötä päätimme tehdä mekaanisten näppisten katsauksesta jokavuotisen tavan. Ensimmäisellä kerralla tutustuimme yleisesti mekaanisten näppäimistöjen termistöön ja teknisiin ominaisuuksiin, sekä testasimme yhteensä kymmenen erilaista näppäimistömallia. Viime kesänä tutustuimme pelkästään näppäimistöihin kahdeksan eri mallin myötä.

Niille, joille mekaaninen näppäimistötekniikka on uusi asia, suosittelen lämpimästi Muropaketin toissakeväisen artikkelin lukemista. Tässä artikkelissa ei siis ole enää tarkoituksena tutustua historiaan ja tekniikkaan, vaan tutustua erilaisiin näppäimistövaihtoehtoihin sekä niiden ominaisuuksiin ja käyttötuntumiin.

Lue lisää | Kommentit (30)

Microsoft Surface Pro 3

27.8.2014, 16.11

Microsoft on päivittänyt Surface Pro -taulutietokonemallistoaan nopealla tahdilla. Ensimmäisen sukupolven Surface Pro saapui Suomen markkinoille reilu vuosi sitten toukokuun lopulla, jolloin testissämme pohdittiin, mitä kaikkea tehokkaalla taulutietokoneella voisi oikein tehdä ja mihin käyttöön se soveltuisi. Vertailukohtana oli kevyeen käyttöön tarkoitettu pienempi, edullisempi ja akunkestoltaan terhakkaampi Surface RT. Testissä päädyttiin siihen, että Surface Pro toimisi parhaiten kannettavan tietokoneen korvaajana, sillä taulutietokoneena kevyessä käytössä se ei ollut käytettävyydeltään kilpailijoiden tasolla.

Lue lisää | Kommentit (24)

Viime syksynä Muropaketin testissä katsastettiin juuri julkaistulla Intelin Haswell-mobiiliprosessorilla terästetyt Asuksen ja MSI:n pelikannettavat. Tällä kertaa vuorossa on pelaajalle merkityksellinen päivitys sillä NVIDIAn keväällä 2014 julkaisemat GeForce GTX 800 -sarjan mobiilinäytönohjaimet uudistivat pelikannettavien mallistot kaikilta valmistajilta. Testiin saatiin mukaan myös saksalaisen XMG:n räätälöitävästä pelikannettavien mallistosta uusi haastaja.

Lue lisää | Kommentit (17)

Kävimme kesäkuussa Muropaketissa läpi Intelin uusien kerroinlukottomien Haswell Refresh -prosessoreiden eli koodinimeltään Devil’s Canyonien tärkeimmät uudistukset Core i7-4790K -artikkelin yhteydessä.

Lue lisää | Kommentit (40)

Testasimme kesäkuussa heti tuoreeltaan Intelin Devil’s Canyon -koodinimellisen Core i7-4790K -prosessorin, joka on uusien kerroinlukottomien Haswell Refresh -prosessorien suorituskykyisin malli. Piisirun ja lämmönlevittäjän välisestä uudesta Next-Generation Polymer Thermal Interface Material -tahnaan (NGPTIM) huolimatta prosessoria vaivasi edelleen ydinten korkeat rasituslämpötilat ja suureksi pettymykseksi ylikellotustulos parani vain marginaalisesti Core i7-4770K -malliin verrattuna.

Lue lisää | Kommentit (39)

Muropaketti testasi maaliskuussa BitFenixin ja Aerocoolin micro-ATX-kokoiset ”kuutiokotelot” parivertailun muodossa. Maaliskuun puolivälissä julkaistu samaan tuoteryhmään kuuluva Fractal Design Node 804 ei aivan ehtinyt mukaan vertailuun, joten julkaisemme sen testin nyt omana artikkelinaan jatkona aikaisemmalle paritestille.

Lue lisää | Kommentit (5)

Muropaketti testasi HTPC-käyttöön suunnattuja näppäimistöjä viimeksi syksyllä 2012 ja tuolloin huomion kohteena olivat edulliset alle 50 euron vaihtoehdot. Kuluneen runsaan puolentoista vuoden aikana markkinoille on tullut useita uusia vaihtoehtoja ja tarjonta on parantunut selvästi. Päätimmekin näin kesän alun kunniaksi ottaa testiin neljä viimeisen vuoden aikana julkaistua kosketushiirellä varustettua langatonta näppäimistöä ja tutustua niiden rakenteeseen sekä ominaisuuksiin.

Lue lisää | Kommentit (33)

Intel julkaisi toukokuun alussa työpöytäprosessoreihinsa Haswell Refresh -päivityksen. Ensimmäisessä aallossa yritys toi markkinoille 42 uutta prosessorimallia, joiden ainoa uudistus oli prosessoriytimien korkeampi kellotaajuus aikaisempiin malleihin verrattuna. Prosessoripäivityksen ohella julkaistiin 9-sarjan piirisarjat, joiden merkittävin uudistus on tuki uudelle 1000 Mt/s -siirtonopeuden tarjoavalle PCI Express M.2 -väylälle ja SATA Express -liitännälle.

Lue lisää | Kommentit (73)

AMD julkaisi huhtikuussa uuden kahdella täydellä Hawaii XT -grafiikkapiirillä varustetun Radeon R9 295X2 -näytönohjaimen, jonka testasimme Muropaketissa heti tuoreeltaan. Odottelimme tuolloin testattavaksi myös NVIDIAn maaliskuussa esittelemää kahden GK110-grafiikkapiirin GeForce GTX Titan Z -näytönohjainta ja tarkoituksena oli ajaa vertailutestejä Ultra HD- eli 3840x2160-resoluutiolla. NVIDIA ilmoitti alun perin GeForce GTX Titan Z:n myynnin alkavan huhtikuussa, mutta parin lykkäämisen jälkeen myynti alkoi lopulta vasta 28. toukokuuta. NVIDIA ei valitettavasti ole lähettänyt lehdistölle näytönohjaimesta lainkaan testikappaleita ja Suomessa saatavuus on reilun 3000 euron hinnalla vain yksittäisiä kappaleita.

Lue lisää | Kommentit (27)

Intel julkaisi toukokuussa Haswell Refresh -päivityksen, joka käsittää joukon uusia prosessorimalleja ja 9-sarjan piirisarjat. Tutustuimme Muropaketissa jo ensimmäisen aallon suorituskykyisimpään Core i7-4790 -malliin, mutta kerroinlukittuna ei-K-mallina se ei tarjonnut mitään uutta tai kiinnostavaa vuosi sitten julkaistuun ja samanhintaiseen Core i7-4770K -malliin verrattuna.

Lue lisää | Kommentit (2)

Intel julkaisi vuosi sitten uudet Haswell-koodinimelliset 4. sukupolven Core-prosessorit, jotka ovat yrityksen Tick-Tock-kehitysmallissa Tock-vaihe. Käytännössä tämä tarkoittaa vuonna 2012 lanseeratun Ivy Bridgen myötä esitellyn 22 nanometrin valmistusprosessin jälkeistä uutta mikroarkkitehtuuria ja uutta taaksepäin ei-yhteensopivaa LGA 1150 -prosessorikantaa.

Lue lisää | Kommentit (23)

Intel SSD 730 & Crucial M550

15.5.2014, 16.31

Intelin SSD-asemat nousivat aikoinaan suosioon X25-M –sarjan myötä, joita pidettiin yleisesti sen aikaisista SSD-asemista parhaina Intelin oman ohjainpiiri- ja firmware-suunnittelun takia. Intel päätti kuitenkin muuttaa kuluttajille suunnattujen SSD-asemiensa strategiaa SATA 6Gbps –standardin yleistyessä ja omaan suunnitteluun pohjautuva piiri vaihtui ensin Marvellin ohjainpiiriin ja myöhemmin SandForcen SF-2281 -piiriin. Moni jäi kuitekin kaipaamaan Intelin täysin omaan suunnitteluun perustuvia asemia ja nyt muutaman vuoden tauon jälkeen yritys on vihdoinkin tuonut markkinoille heidän omaan suunnitteluun pohjautuvan SSD 730 –aseman, joka lanseerattiin tämän vuoden helmikuussa. Samainen SATA 6Gbps -ohjainpiiri on käytössä Intelin yrityspuolen DC S3500- ja DC S3700 –asemissa, joten odotukset SSD 730 -sarjan asemia kohtaan olivat odotetusti korkealla.

Lue lisää | Kommentit (15)

Prosessoricoolerimarkkinat ovat laajentuneet muutaman viime vuoden aikana valtavasti ja tuotteita löytyy nykyään lukuisiin eri kategorioihin ja käyttötarkoituksiin. Viimeksi olemme testanneet Muropaketissa passiivijäähdytteisiä- sekä kapeita tornicoolereita, mutta edellisestä high-end-coolerien ryhmävertailutestistä on vierähtänyt jo kolmisen vuotta. Viimeisen puolen vuoden aikana coolerimarkkinoille on julkaistu useita uusia huippumalleja, joten näimme nyt olevan hyvä aika niiden testaamiselle.

Lue lisää | Kommentit (31)

NVIDIAn GeForce GTX 780 Ti on tällä hetkellä markkinoiden suorituskykyisin yhden grafiikkapiirin näytönohjain, joka julkaistiin marraskuussa. Olemme jo ehtineet Muropaketissa testaamaan NVIDIAn referenssinäytönohjaimen lisäksi Asuksen, MSI:n ja EVGA:n mallit.

Lue lisää | Kommentit (18)

AMD lanseerasi viime syksynä Volcanic Islands -koodinimelliset Rx 200 -sarjan näytönohjaimet, jotka ovat pääosin uudelleennimettyjä vanhoja malleja. Radeon R9 290X- ja 290-näytönohjaimissa on kuitenkin käytössä uusi 6,2 miljardista transistorista rakentuva Hawaii-grafiikkapiiri, joka valmistetaan TSMC:n 28 nanometrin viivanlevydellä.

Lue lisää | Kommentit (26)

SSD-markkinoilla on viimeisen reilu kuukauden aikana tapahtunut paljon ja uusia julkaisuja on tullut lähes viikoittain, joka on pitänyt allekirjoittaneen enemmän kuin kiireisenä. Valitettavasti julkaisut eivät vielä ole kattaneet PCI Express –väylään asennettavia SSD-asemia, vaan kyseessä on ollut pikemminkin SATA 6Gbps -asemien tarjonnan pientä hiomista ja uudelleenjärjestelyä. Näillä näkymin PCI Express –asemia tullaan näkemään vuoden toisella puoliskolla, kun SandForcen SF3700–ohjainpiiri on vihdoin valmis parrasvaloihin.

Lue lisää | Kommentit (7)

NVIDIA julkaisi GeForce GTX 780 Ti -näytönohjaimen marraskuussa, jossa on käytössä täysi GK110-grafiikkapiiri 2880 CUDA-ytimellä. Kyseessä on markkinoiden suorituskykyisin yhden grafiikkapiirin näytönohjain, joka säilyttänee asemansa ainakin siihen asti, kunnes TSMC:n 20 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat NVIDIAn ja AMD:n huippumallit julkaistaan.

Lue lisää | Kommentit (11)

ASRock M8 mini-ITX -runko

30.3.2014, 13.57

Pienikokoisen ja suhteellisen suorituskykyisen PC-tietokoneen rakentaminen vaatii yleensä huolellista suunnittelua. Varsinkin, kun soppaan lisätään vielä vaatimukset pelaamiseen kelvollisesta näytönohjaimesta ja tunnelmaan virittävä ulkonäkö, on täysikokoinen tornikotelo keskimäärin halvimman ja helpoimman tuntuinen ratkaisu. ASRock on ratkaissut ongelman mini-ITX-kokoisella M8-tietokonerungolla, joka on suunniteltu erityisesti mukana kuljetettavaksi pelikoneeksi. BMW Desingworks USA:n muotoilema kotelo on hyökkäävän näköinen ilmestys.

Lue lisää | Kommentit (14)

Takaisin ylös