Muropaketti.com

Intel julkaisi tänä syksynä uuden Skylake-prosessoriarkkitehtuurin, jonka se itse laskee Core-prosessorisukupolven kuudenneksi iteraatioksi. Tutustumme tässä artikkelissa Skylake-arkkitehtuurin saloihin.

Lue lisää | Kommentit

MSI GTX 980Ti Gaming 6G

18.9.2015, 21.13

Muropaketissa on testattu ahkerasti GeForce GTX 980 Ti -näytönohjaimia. Julkaisun yhteydessä kesäkuun alussa testissä oli NVIDIAn referenssinäytönohjain ja myöhemmin kesällä Gigabyten ja Asuksen mallit. Nyt vuorossa on katsaus MSI:n GTX 980Ti Gaming 6G -malliin.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi elokuun alussa uuteen Skylake-arkkitehtuuriin perustuvat 6. sukupolven Core-prosessorit sekä niitä tukevat 100-sarjan piirisarjat. Prosessorit sopivat uuteen LGA 1151 -kantaan ja tukevat DDR4-muisteja. Emolevyvalmistajat lanseerasivat samalla runsaasti Z170-piirisarjaan perustuvia emolevyjä, joihin tutustumme tässä artikkelissa.

Lue lisää | Kommentit

AMD Radeon R9 Nano

11.9.2015, 15.21

AMD julkaisi kesäkuun lopulla uuteen Fiji-grafiikkapiiriin ja HBM-muisteihin perustuvat Radeon R9 Fury -sarjan näytönohjaimet. Ensimmäisenä markkinoille saapui nestejäähdytyksellä varustettu Fury X -lippulaivamalli ja heinäkuussa saapuivat näytönohjainvalmistajien omiin piirilevyihin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tavalliset Fury-mallit, joissa on käytetty ominaisuuksiltaan hieman karsittua grafiikkapiiriä.

Lue lisää | Kommentit

Perinteisiä tornikoteloita pienemmät tietokonekokoonpanot ovat kasvattaneet suosiotaan jo useamman vuoden ajan ja sitä myöten myös pieneen tilaan mahtuvien tehokkaiden prosessoricoolerien kysyntä on kasvanut. Viimeksi pieneen tilaan mahtuvia prosessoricoolereita testattiin Muropaketissa alkuvuodesta 2013, jolloin vertailussa olivat alle 50 mm korkuiset mallit. Suurempikokoisia vaakamallisia vaihtoehtoja testattiin puolestaan vuoden 2012 lopulla. Viime aikoina markkinoille on julkaistu useampi melko matala, mutta suurella 140 mm tuulettimella varustettu coolerimalli, joten päätimme valita mielestämme mielenkiintoisimman kolmikon testiin.

Lue lisää | Kommentit

Katsauksessa uusi Windows 10

30.8.2015, 22.18

Microsoft julkaisi tuoreimman ja samalla viimeiseksi versioksi ikinä tituleeratun Windows 10:n heinäkuun lopulla. Windows 10 tuodaan tietokoneiden lisäksi myös esineiden internet -laitteille, älypuhelimille, HoloLens-laseille ja Xbox One -pelikonsolille. Tässä artikkelissa tutustumme uuteen käyttöjärjestelmään sekä työpöytä- että taulutietokonekäytön näkökulmasta ja luomme lyhyen katsauksen käyttöjärjestelmän historiaan.

Lue lisää | Kommentit

AMD lanseerasi kesäkuussa uudistetut Radeon 300 -sarjan näytönohjaimet sekä kokonaan uuden sukupolven Fury-lippulaivamallit. Fury perustuu uuteen Fiji-grafiikkapiiriin HBM-muisteilla, mutta 300-sarjan näytönohjaimissa on käytössä 200-sarjasta vanhat tutut grafiikkapiirit uudelleennimettyinä.

Lue lisää | Kommentit

Asus Strix GTX 980 Ti OC

18.8.2015, 16.10

Testasimme Muropaketissa heinäkuun lopulla Gigabyten GeForce GTX 980 Ti G1 Gaming -näytönohjaimen ja nyt vuorossa on katsaus Asuksen uudella DirectCU III -jäähdytyksellä varustettuun Strix GTX 980 Ti OC -malliin.

Lue lisää | Kommentit

Intelillä on meneillään mielenkiintoinen vaihe työpöytäprosessoreiden kehityksessä. Yritys esitteli kesäkuun alussa Broadwell-koodinimelliset Core i7- ja i5-5000-sarjan prosessorit, jotka valmistetaan 14 nanometrin viivanleveydellä. Kyseessä on perinteisessä tick-tock-strategiassa tick-vaihe eli siirtyminen Haswellista ja 22 nanometristä pienempään valmistusprosessiin. Valitettavasti kauppojen hyllyillä Broadwell-työpöytäprosessoreita ei toistaiseksi ole näkynyt. Nyt vain pari kuukautta myöhemmin esittelyvuorossa on jo tock-vaihe eli uuteen arkkitehtuurin perustuvat 14 nanometrin Skylake-koodinimelliset Core i7-6700K-ja Core i7-6600K -prosessorit.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA julkaisi GeForce GTX 980 Ti:n kesäkuun alussa ja testasimme Muropaketissa heti tuoreeltaan referenssinäytönohjaimen. Toisin kuin Titan X -lippulaivamallin kohdalla, NVIDIA myy kokonaisen referenssinäytönohjaimen ohella myös pelkkiä grafiikkapiirejä näytönohjainvalmistajille, jotka voivat käyttää itse suunniteltua piirilevyä ja jäähdytysratkaisua GeForce GTX 980 Ti -malleissaan.

Lue lisää | Kommentit

Mini-ITX-kokoisten kokoonpanojen suosio on ollut tasaisessa kasvussa ja niille tarkoitettujen koteloiden valikoima on jo hyvin laaja. Pienimmillään mini-ITX-koneen saa rakennettua hyvinkin pienikokoiseen rasiaan, kun taas suurimmillaan mini-ITX-kotelo saattaa olla lähes tavallisen miditornikotelon kokoinen. Olemme viime vuosina testanneet mini-ITX-koteloita Muropaketissa jo useampaan otteeseen, mutta testatut mallit eivät ole kertaakaan olleet slim-tyyppisiä. Poikkeuksena tähän on tosin puolisentoista vuotta sitten testattu Asrockin M8-runko, joka sisälsi kotelon ohella myös virtalähteen, emolevyn ja optisen aseman.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA Titan X SLI

28.7.2015, 12.04

NVIDIA ja AMD ovat molemmat julkaisseet kevään ja kesän aikana uudet lippulaivanäytönohjaimensa. NVIDIAn terävintä kärkeä edustavat GM200-grafiikkapiiriin perustuvat GeForce GTX Titan X ja pikkuveli GeForce GTX 980 Ti. AMD:n vastine ovat Fiji-grafiikkapiiriin perustuvat Radeon R9 Fury X ja Fury. Saimme kesän aikana hetkeksi käsiimme kaksi Titan X -näytönohjainta, joten ajoimme niillä testit kahden näytönohjaimen SLI-konfiguraatiossa.

Lue lisää | Kommentit

Tuhannet opiskelijat ovat muuttamassa elo-syyskuun aikana ja se aiheuttaa useimmille meistä haasteita.

Lue lisää | Kommentit

5,25 tuuman ulkoisten asemapaikkojen merkitys tietokonekoteloissa on vähentynyt viime vuosina optisten asemien käytön vähentyessä. Nopeat internet-yhteydet, pilvipalvelut sekä edulliset muistitikut ja ulkoiset kiintolevyt ovat syrjäyttäneet optiset levyasemat monin paikoin kokonaan. Uusimmat ajurit saa nykyään ladattua helposti netistä eikä pelejä ja elokuviakaan tarvitse hankkia fyysisessä muodossa. Satunnaiseen optisen aseman tarpeeseen kelpaa useimmille mainiosti ulkoinen USB-liitäntäinen vaihtoehto, jonka voi kaivaa esille aina tarpeen vaatiessa. Etenkin harrastajapiireissä 5,25 tuuman asemapaikkojen yleisin käyttötarve saattaakin nykyään liittyä optisen aseman sijaan tuuletinsäätimien ja kortinlukijoiden kaltaisiin oheislaitteisiin.

Muutaman viime vuoden aikana myös kotelovalmistajat ovat hiljalleen heräilleet 5,25 tuuman asemapaikkojen merkityksen muuttumiseen ja tarjolle on hiljalleen alkanut valua jopa täysin ilman 5,25-tuuman paikkoja olevia kotelomalleja. Koska myös monet Muropaketin lukijoista pitävät nykypäivänä 5,25 tuuman asemapaikkoja turhana, päätimme valita testiin kolme tuoretta näkemystä miditornikotelosta, joka on suunniteltu moderniin tyyliin ilman ulkoisia asemapaikkoja.

Lue lisää | Kommentit

Muropaketissa on mielenkiinnolla perehdytty Microsoftin Surface-taulutietokoneperheen kehityskaareen. Testipenkissä on nähty Surface Pro -sarjan kaikki kolme kehitysversiota ja kevyempään käyttöön tarkoitetut Windows RT -käyttöjärjestelmällä varustetut mallit Surface RT ja Surface 2. Microsoftin panostus taulutietokoneisiin ei ole ollut yhtiölle taloudellinen menestys, mutta projektia ei ole hylätty ja nyt esittelyssä on uusin malli Surface 3.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi viime syksynä ensimmäiset 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat prosessorinsa ja ensimmäisenä markkinoille saapuivat Broadwell-Y-arkkitehtuuriin perustuvat Core M -mobiiliprosessorit. 4,5 watin TDP-arvolla varustettu Core M on suunnattu ennen kaikkea erityisen ohuisiin ja passiivisesti jäähdytettyihin kannettaviin laitteisiin. Tämän vuoden alussa Intel julkaisi suorituskykyisemmät ja 15-28 watin TDP-arvolliset Broadwell-U-koodinimelliset Core i3/i5/i7 5000 -sarjan prosessorit.

Lue lisää | Kommentit

AMD Radeon R9 Fury X (Fiji)

24.6.2015, 23.27

AMD:n edellisen huippugrafiikkapiirin julkaisusta on ehtinyt vierähtää jo yli 1,5 vuotta. Yritys lanseerasi syksyllä 2013 Hawaii-koodinimellisen grafiikkapiirin, jota käyttävät Radeon R9 290-, 290X ja 295X2-näytönohjaimet. Pitkän odotuksen jälkeen AMD:n vastaus NVIDIAn Maxwell-arkkitehtuurin GM200-grafiikkapiirille ja siihen perustuville GeForce GTX 980 Ti- ja Titan X -näytönohjaimille on Fiji-koodinimellinen grafiikkapiiri ja Radeon R9 Fury X -näytönohjain.

Lue lisää | Kommentit

Pienikokoisia Mini-ITX-koteloita testattiin Muropaketissa viimeksi tammikuussa 2015, jolloin katsastimme kotelot Antecilta, Cooltekiltä ja Corsairilta. Tuolloin testijoukon kriteereiksi asetettiin se, että kotelosta löytyy tilaa normaalikokoiselle ATX-virtalähteelle sekä täysikokoiselle näytönohjaimelle.

Lue lisää | Kommentit

NVIDIA GeForce GTX 980 Ti

1.6.2015, 03.24

NVIDIA julkaisi aiemmin keväällä Maxwell-arkkitehtuurin suurikokoisimpaan GM200-grafiikkapiiriin perustuvan GeForce GTX Titan X -näytönohjaimen, joka testattiin Muropaketissa huhtikuussa. Kyseessä on NVIDIAn Suomessa reilun 1100 euron hintainen lippulaivanäytönohjain ja se on suunnattu kaikkein innokkaimmille pelaajille ja harrastajille. Uusi GeForce GTX 980 Ti on hinnaltaan hieman edullisempi vaihtoehto, mutta muutamia ominaisuuksia on karsittu ja se on paperilla pykälän tehottomampi kuin Titan X.

Lue lisää | Kommentit

Testissä Logitech MX Master

30.5.2015, 12.19

Hiiri on yhdessä näppäimistön kanssa intiimein osa tietokonekokoonpanoa, sillä se on jatkuvassa fyysisessä kosketuksessa käyttäjän kanssa. Hiiri on myös yksi harvoista tietokoneen komponenteista, jonka paremmuutta ei voi mitata pelkillä teknisillä arvoilla, sillä optimaalinen muotoilu ja toiminnot riippuvat paljon käyttäjän tarpeista ja näppituntumasta.

Viime vuosina tietokonehiirien kehityksessä ei ole tapahtunut suuria mullistuksia, vaan uudistukset ovat keskittyneet ennemminkin pienempiin yksityiskohtiin sekä tiettyyn käyttötarkoitukseen kohdistettuihin ominaisuuksiin. Langattomien hiirien virrankulutus on pienentynyt, pelihiirissä kustomointimahdollisuudet ovat parantuneet ja yhteystekniikoiden osalta liitettävyys eri laitteisiin on helpottunut. Hieman monia muita tietokonekomponentteja verkkaisemmasta kehitystahdista johtuen myös hiirimallien uudistumistahti on rauhallisempaa - tämän artikkelin kohteen osalta yli viisi vuotta.

Lue lisää | Kommentit

Takaisin ylös