Uusimmat

Creative ZEN Stone

29.05.2007 18:42 Muropaketin toimitus

Applen erittäin pelkistetystä ja kompaktista iPod shuffle -mallista on markkinoilla jo toinen sukupolvi, eikä vastaavia soittimia ole näkynyt muiden valmistajien valikoimissa. Applen arkkivihollinen Creative julkaisi kuitenkin hiljattain oman haastajansa markkinoille. Apple on tunnetusti hyvä siinä mihin se ryhtyy, joten shufflen kukistaminen omilla aseillaan on todellakin helpommin sanottu kuin tehty.

Creativen Zen Stone on selvästi suora sodanjulistus Applen iPod shufflen suuntaan, siitä ei ole epäilystäkään. Shufflen tavoin Zen Stone on pieni, kevyt, äärimmäisen yksinkertaistettu ja varustettu gigatavun muistilla. Lisänä Stone on varustettu muutamalla näppärällä lisäominaisuudella sekä hinnoittelupolitiikalla, joka murskaa iPod shufflen rattaisiinsa. iPod shuffle maksaa Applen sivuilta tilattuna 79 euroa, on Creative hinnoitellut Stonen sivuillaan 40 euron hintaiseksi. Toisin sanoen shufflen hinnalla saa lähes kaksi Zen Stonea, jota voi jo kutsua melkoiseksi kilpailuvaltiksi.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Zen Stone löytyy kaupan hyllyltä vaaleasävyiseen pakkaukseen käärittynä, ja itse soitin on näyttävästi näkyvillä etupuolta hallitsevan kurkistusikkunan läpi. Testikappale tosin toimitettiin jostain syystä ilman pakkauksen pahvista kuoriosaa. Vaikka jo etukäteen oli tiedossa, että Zen Stone on erittäin pieni soitin, onnistui pakkaus yllättämään pienellä koollaan.

Pakkauksen sisältö ei anna aihetta hurrata. Itse soittimen ohella mukaan on laitettu tuotetuesta ja takuuehdoista kertova kirjanen, pikakäyttöoppaat viidelletoista kielelle (mukaan lukien suomi), USB-johto sekä nappikuulokkeet.

Soittimen lataukseen ja tiedonsiirtoon käytettävä USB-kaapeli on liittimiltään standardimallia ja erittäin lyhyt. Mitä ilmeisimmin koneeseen kytkettynä erittäin kevyen soittimen on tarkoitus roikkua lyhyen kaapelin varassa.

Mukana toimitettavat peruskuulokkeet eivät ymmärrettävistä syistä ole äänenlaadultaan kovinkaan erikoiset. Bassotoisto on vajaavaista ja toisto jää muutenkin hieman mitäänsanomattomaksi. Lisäksi ainakaan allekirjoittaneen korvissa kyseiset napit eivät tuntuneet pysyvän millään, joten useimpien soitinten mukana toimitettavien kuulokkeiden tavoin, myös tässä tapauksessa kannattanee varautua parempien erillisten nappien hankkimiseen.

Kuulokkeiden oikeanpuoleisen napin johto on tarkoitettu kierrätettäväksi niskan takaa. Johdon pituus liittimestä nappien johtojen haarautumiskohtaan on tasan metri.

Soittimen ominaisuudet

Zen Stonesta saatiin testattavaksi musta versio, mutta saatavilla on myös sininen, punainen, vaaleanpunainen, limenvihreä sekä valkoinen vaihtoehto. Sisältä löytyy Hynixin gigatavun vetoinen flash-muistipiiri, joka tarjoaa varmasti riittävästi tallennuskapasiteettia tämän luokan soittimeen. 53,67 x 35,34 x 12,82 mm ulkomitat ja 18,5 gramman paino kertovat, että kyseessä on todella pieni laite. Tuettuja äänitiedostomuotoja ovat MP3, WAV, Audible sekä tavallinen- ja suojattu WMA. Zen Stone on MSC-standardin (Mass Storage Class) mukainen USB 2.0 -laite, joten sen pitäisi olla plug-n-play-yhteensopiva kaikkien yleisimpien käyttöjärjestelmien kanssa.

Soittoaikaa valmistaja lupaa kymmeneen tuntiin saakka, joka ei sinällään ole kovin erityinen suoritus. Virtansa soitin saa sisäisestä 140 mAh Litium-polymeeri-akusta, joka operoi 3,7 voltin käyttöjännittellä. Akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa.

Pikkuruinen Zen Stone ei nimestään huolimatta ole kestävyydeltään kiven luokkaa, vaikka kovamuoviset kuoret tuntuvatkin laadukkailta ja tukevilta. Kulmistaan pyöristetty muotoilu muistuttaa kieltämättä hieman meren rannoilta löytyvää aaltojen pyöristämää kiveä, ja tekee soittimesta mukavan kädessäpidettävän. Kiiltävä pinnoite tuntuu sietävän yllättävän hyvin naarmuja ja hankausta.

Soittimen kontrollit ovat iPod shufflen tapaan erittäin yksinkertaiset ja pelkistetyt. Päältä löytyvä play/pause-näppäin on sijoitettu pieneen kuoppaan, jolloin se on helppo löytää jopa pelkällä käsikopelolla. Lisäksi kyseinen painike toimii pidempään painettaessa virtanäppäimenä. Sen ympärille on sijoitettu nelisuuntainen valintapainike, joka säätää ylös-alas suunnassa äänenvoimakkuutta ja sivusuunnassa vaihtaa kappaleita. Näppäinten tuntuma on hyvä ja liikerata mukavan lyhyt.

Toisesta päästä löytyvä pieni merkkivalo paikkaa monipuolisuudellaan hieman näytön puutetta. Käytännössä valo on kolmivärinen led, joka eri värien ja vilkuntatiheyden avulla informoi käyttäjää soittimen toimintatilasta. Vihreä väri on pyhitetty musiikkitoistoon ja tiedonsiirtoon liittyvälle informaatiolle. Punainen väri puolestaan kielii tyhjästä akusta tai ongelmasta toistettavien tiedostojen kanssa. Oranssin valon tehtävänä on informoida latauksen edistymisestä kolmen eri vilkuntatiheyden avulla.

Soittimen taustapuolelta löytyy lähinnä merkintöjä merkkiin, malliin ja valmistusmaahan liittyen. Ylemmässä kuvassa soittimen reunassa näkyy standardi minikokoinen USB-liitäntä, jonka kautta niin tiedonsiirto kuin lataaminenkin tapahtuu. Toiseen päätyyn on sijoitettu lenkki, johon saa kiinnitettyä vaikkapa kaulahihnan.

Toiselta pitkältä sivulta löytyy 3,5 mm stereokuulokeliitännän ohella aukko soittimen resetointia varten. Keskeltä löytyvällä liukukytkimellä valitaan toistotila tavallisen ja satunnaistoiston väliltä. Liukukytkin liukuu myös vasemmalle palautuen automaattisesti keskiasentoon. Tällöin soitin siirtyy toistamaan musiikkia seuraavasta kansiosta. Tämä helpottaa huomattavasti soittimeen ladatun musiikin organisoinnissa, kun soittimesta ei löydy omaa näyttöä. Zen Stone osaa käsitellä maksimissaan kolmen sisäkkäisen kansion rakennetta, sekä tuhatta musiikkitiedostoa.

Sisältö

  1. Creative ZEN Stone
  2. Musiikin toisto ja äänenlaatu, tiedonsiirto ja akun lataaminen, lisävarusteet, vertailua muihin soittimiin
  3. Loppusanat