Uusimmat

Creative GigaWorks T40

31.10.2007 20:37 Muropaketin toimitus

 

T40:t toimitetaan yllättävän kompaktissa pahvipakkauksessa, jonka etupuoli on väritetty synkän tummaksi. Pakkauksen taustapuoli on puolestaan valkopohjainen ja sinne on printattu tietoja kaiuttimien tarkemmista ominaisuuksista.

Kaiuttimien ohella pakkauksen sisältä löytyy pikaopas sekä takuun- ja teknisen tuen opas, kaiuttimien jalustat ja niiden kiinnitysruuvit, äänijohto, adapteriliitin 3,5mm stereoliittimestä kahdeksi RCA-liitännäksi sekä verkkomuuntaja.

T40:n verkkomuuntaja on ulkoista mallia ja sijaitsee virtajohdon puolivälissä. Jossain määrin lämpenevä muuntaja on koteloitu ympäriinsä rivoitettuihin kuoriin, jotka ovat kuitenkin valmistettu metallin sijasta mustasta muovista. Muuntaja tarjoaa kaiuttimille 20 voltin jännitettä 2800 mA verran.

Creative GigaWorks T40 on siis aktiivinen, eli sisäisellä vahvistimella varustettu stereokaiutinpari, joka on tarkoitettu tietokoneen ohella myös pelikonsoli-, DVD- ja televisiokäyttöön. Valmistajan ilmoittama kaiutinteho on 14 W RMS kanavaa kohden ja taajuusvaste on puolestaan 50 Hz – 20 kHz. Kyseessä eivät ole mitkä tahansa pienet muovipurnukat, sillä kaiutinkoteloiden mitat ovat 32,4 x 14 x 8,5 cm. Painoltaan T40:t ovat jopa yllättävän kevyet – tämän kokoluokan tornien voisi nimittäin olettaa painavan huomattavasti enemmänkin.

Kaiuttimien pohjasta löytyy standardikokoinen kierre mukana toimitettavia alustoja tai erikseen ostettavia kaiutinjalkoja varten. T40:t pysyvät pystyssä myös ilman aluslevikepaloja, mutta niiden kiinnittäminen on vähintäänkin suositeltavaa.

Muoviset kaiutinaluset ovat rakenteeltaan yksinkertaiset ja valmistettu mustasta muovista. Pohjasta löytyy neljä kumityynyä kaiuttimien pitämiseksi tukevasti pöydän pinnassa. Aluset kiinnitetään kaiuttimeen yhdellä järeällä ruuvilla ja kaiuttimen pohjasta löytyvä syvennys sekä alusen päältä löytyvä korotus varmistaa, että ne asettuvat paikalleen suoraan ja oikein päin.

Korkeisiin muovisiin koteloihin kootut kaiuttimet eroavat vasemman ja oikean puolen kesken sillä, että oikean puolen kaiuttimeen on sijoitettu tarvittavat liitännät ja säätimet. Koteloiden etuseinää koristaa kiiltävänharmaa maalikerros, kun taasen muilta osin pinta on tavallista mattaharmaata muovia. Kaiutinelementtien eteen on sijoitettu kankainen suojaverkko, joka on tarvittaessa irrotettavissa.

Oikean kaiuttimen etupaneelin alalaitaan on siis sijoitettu kolme mattapintaista alumiinista säätönuppia: vasemmanpuolimaisesta hienosäädetään bassoa, keskimmäisestä diskanttia ja oikeanpuolimmainen toimii äänenvoimakkuuden säätimenä. Säätönuppien alta löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä pyöreä sininen merkkivalo, joka kertoo virran olevan kytkettynä kaiuttimiin.

GigaWorks T40:ssä on hyödynnetty refleksikotelointia – valmistaja kutsuu koteloratkaisua jostain syystä BassXPort-teknologiaksi. Refleksikotelosta löytyy refleksiputki, joka resonoi tietyllä taajuudella ja vahvistaa kyseisen taajuuden ympäristöä. Refleksiputki voimistaa bassotoistoa ja auttaa sitä ulottumaan alemmas, kuin mihin kaiutinelementit yksin pääsevät. Creative kehuukin T40:n kykenevän jykevään bassotoistoon juuri BassXPort-tekniikan avulla. Läpimitaltaan tuumaisen (2,54 cm) refleksiputken aukot löytyvät kumpaisenkin kotelon päältä.

Kaiuttimista vasemmanpuolimaisen takaa löytyy vain kiinteä RCA-liittimellä varustettu johto, joka kytketään oikeanpuoleisen kaiuttimen taakse. Johdon pituus on noin parisen metriä. RCA-liittimen kosketuspinnat ovat kullatut.

Oikeanpuolimaisen kaiuttimen takaa löytyy koko joukko liitäntöjä. Alhaalta ylöspäin lueteltuna tarjolla on pyöreä pistoke muuntajalta tulevalle virtajohdolle, RCA-liitäntä vasemmalle kaiuttimelle, DIN-liitäntä lisävarusteena saatavalle MP3-soittimen telakka-asemalle ja 3,5 mm stereoliitäntä sisään tulevalle äänelle. Liitäntöjen päälle on sijoitettu liukumallinen virtakytkin. Pienehkön virtakytkimen sijoitus kaiuttimen taakse on hieman harmillinen, sillä kaiuttimien sammuttaminen kädellä tunnustellen on turhan hankalaa.

Kaiutinelementtejä suojaava kangasverkko on kiinni kuudella tapilla ja lähtee irti vetämällä. Kaiutinkotelossa on tapeille vastakappaleena kumiset tulpat.

Creative on päätynyt elementtien sijoittelussa MTM-asetteluun (Midwoofer-Tweeter-Midwoofer), jossa kahden midbasson väliin on sijoitettu kankainen kalottidiskantti. 2,5-tuuman midbassot ovat varustettu lasikuitukartioilla. Valmistajan mukaan MTM-asettelu eliminoi pyödän pinnasta heijastuvia ääniä, joka on monien tietokonekaiuttimien ongelma.

Ylempi ja alempi basso/keskiäänielementti ovat keskenään samanlaiset – elementtien väriltään näyttävän keltaiset kartiot ovat valmistettu lasikuidusta. Tuuman diskanttielementti on sijoitettu pieneen syvennykseen, jonka reunat toimivat ainakin teoriassa suuntaimena. Edullisempi T20-malli perustuu samoihin komponentteihin, mutta midbassoja löytyy kaiutinta kohden kahden sijaan yksi kappale.

GigaWorks T40:n kytkeminen käyttökuntoon on varsin simppeli toimenpide, sillä kaikki kolme tarvittavaa johtoa kytketään oikeanpuoleisen kaiuttimen taakse. Vasemmanpuoleinen kaiutin kytketään oikeanpuolimaiseen parimetrisellä johdolla ja ääni tuodaan tietokoneelta saman mittaisella 3,5 mm jakkiliittimillä varustetulla piuhalla. Virtakaapelilla on pituutta noin 2,5 metriä.

Kun testikuuntelut oli kuunneltu ja testikappaleiden palauttamisen aika oli käsillä, otti sisäinen termiitti hetkeksi vallan. Onhan se nyt ehdottoman mielenkiintoista tietää mitä tämän hintaluokan stereo-tietokonekaiuttimien sisältä löytyy. Kaiuttimien etupaneelin koloista löytyy yhteensä kahdeksan ristikantaista ruuvia, jotka irrottamalla kotelon saa rykäistyä kahteen osaan.

T40:n sisältä ei paljastu juurikaan mitään yllättävää. Kotelon sisäisiä resonansseja vaimentavaa villaa ei ole käytetty muualla kuin ohuena kerroksena refleksiputken ylemmän puoliskon ympärillä. Johtojen ympärille on kiedottu hurjan oloinen määrä mustaa eristysnauhaa eikä kuumaliiman käytössä ole ujosteltu, kuten kuvastakin takapaneelin piirilevyn tienoilta voi huomata. Sarjaan kytketyt midbassot on valmistanut Cambridge Soundworks, joka on jo runsaan kymmenen vuoden ajan ollut Creativen omistuksessa. Elementtien magneetista löytyy merkinnät AGC0000910300, kolme ohmia sekä 000728, ja magneetti on elementin kokoon nähden melko järeää tekoa.

Myös Midbassojen välistä löytyvä kalottidiskantti on merkintöjen perusteella Cambridge Soundworksin valmistama. Siitä löytyy merkinnät AGC0000250230, 011407 ja neljä ohmia.

Midbasso-elementit ovat kiinnitetty epäsuorasti neljän ruuvin avulla. Elementin kiinnitysreunat ovat nimittäin puristettuna kotelon etupaneelia vasten kahden pehmustetun muovikehyksen avulla. Myös elementtien koteloa vasten asettuvat reunat ovat pehmustettu resonanssin estämiseksi ohuella vaahtomuovikerroksella.

Sisältö

  1. Haastaja ilman bassokaiutinta: Creative GigaWorks T40
  2. Creative GigaWorks T40
  3. Creative I-Trigue L3800
  4. Käyttökokemukset, äänenlaatu & loppusanat