Uusimmat

Icemat Audio MP3 & Siberia

28.02.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Icemat on tehnyt itsensä tunnetuksi tanskalaisena hiirimattovalmistajana. Tällä kertaa testiin ei kuitenkaan ole saatu yhtiön hiirimattoja, vaan Icematin uusi MP3-soitin ja Siberia-kuulokkeet. Artikkelissa tutustutaan Icematin uusiin aluevaltauksiin ja tutkitaan tuotteita pintaa syvemmältä.

Icemat Audio MP3 -soitin on varsin minimalistinen tuote. Kyseessä on pieni hieman kolikkoa suurempi soitin vailla näyttöä ja muita monille kannettaville MP3-soittimille tyypillisiä ominaisuuksia. Ominaisuuksia karsimalla soittimesta onkin saatu erittäin kompakti ja käytettävä kokonaisuus. 128 megatavun sisäisellä muistilla varustettu malli maksaa noin 80 euroa ja 256 megatavun malli puolestaan noin 100 euroa. Icemat Audio MP3 on toistaiseksi yhtiön ainoa MP3-soitinmalli.

Icemat Siberia -kuulokkeet erottuvat joukosta. Vastatykitetyn keinolumen valkoiset kuulokkeet eivät ehkä miellytä kaikkia, mutta sama ongelma koskee muitakin värejä. Siberia-kuulokkeiden mukana toimitetaan myös mikrofoni, joka paljastanee kuulokkeiden kohderyhmän. Pelikäytössä kuulokkeilta vaadittavat ominaisuudet eivät pääkohdiltaan poikkea normaalista musiikin kuuntelusta. Siberia-kuulokkeet maksavat noin 55 euroa.

Oheismateriaalit

Icemat Audio MP3 -soittimen myyntipakkaus selvittää hyvin mistä on kysymys. Pienen MP3-soittimen ja nappikuulokkeiden lisäksi pakkauksen pintaan on printattu myös oleellisimmat tekniset tiedot. Yksinkertaisuudessaan toimiva paketti, joka herättänee mahdollisen ostajan mielenkiinnon nopeasti. Pieni pakkaus on helppo myös piilottaa vaimolta, avovaimolta, tyttöystävältä, ihastuksen kohteelta tai tulevalta tyttöystävältä, mikäli soittimen tarpeellisuudesta on ollut eripuraa ostotapahtuman aiemmassa vaiheessa.

Icemat Audio MP3 -soittimen myyntipakkaus sisältää soittimen lisäksi nappikuulokkeet, USB-siirto- ja latauskaapelin, kuulokkeiden lukitusmuovin ja ohjekirjalappusen. Kuulokkeiden johto on pituudeltaan noin 60 senttimetriä ja USB-kaapelin kokonaismitta on puolestaan yksi metri. Ajuri-CD:tä soittimen mukana ei tule, mutta Windows 98 -käyttöjärjestelmän kanssa tarvittavan ajurin voi hakea Icematin sivuilta.

Icemat Audio MP3 128 MB

Itse soitin on äärimmäisen yksinkertainen ja tyylikäs. Valkoinen kiekko kahdella napilla, kuulokeliitännällä ja soittimen tilasta kertovalla punavihreällä valolla ei sinisiä vilkkuledejä kaipaa. Icemat Audio MP3 painaa vain 17 grammaa, kiekon halkaisija on 41 millimetriä ja paksuus 11 millimetriä. Muotoilu ja jämäkkä muovi tekevät soittimesta kohtalaisen tukevan tuntuisen. Keskeltä painamalla muovi tosin antaa periksi ja pahimmat päälle tallaamiset ja heittämiset on syytä unohtaa. Pienet pudotukset ja kolaukset eivät kevyttä soitinta haittaa, toisin kuin suurempia kiintolevyn sisältäviä juppimallin MP3-soittimia.

Tekniset tiedot

  • Malli: kaulariipus
  • Koko: Ø 41 mm x 11 mm
  • Paino: 17 grammaa
  • Tallennuskapasiteetti: 128/256 megatavua
  • Väri: valkoinen
  • Hinta: 79/99 euroa
  • Akku: Litium
  • Liitäntä: USB 1.1
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Tuetut standardit: MP3
  • Yhteensopivuus: Windows 98 -> Windows XP, Mac OS
  • Kuulokeliitäntä: 2,5 mm
  • Latausaika: 2-3 tuntia
  • Saatavuus: ?

Tekniset tiedot paljastavat soittimesta joitakin yksityiskohtia, jotka vaativat tarkempaa tutkimusta. Pienen koon jälkeen huomio kiinnittyy varmasti ensimmäisenä soittimen naurettavan pieneen tallennuskapasiteettiin. Icemat Audio MP3 -soitinta on saatavilla 128 megatavun sekä 256 megatavun versioina. Testiin toimitettu 128 megatavun malli ottaa sisuksiinsa noin kahden tunnin edestä MP3-musiikkitiedostoja ja suurempi malli puolestaan neljän tunnin edestä.

USB 1.1 -standardin mukainen liitäntä ei nykykäsityksen mukaan vakuuta nopeudellaan. Valmistajan ilmoituksen mukaan laitteesta voidaan lukea dataa noin 700 kilotavua sekunnissa ja kirjoittaa 470 kilotavua sekunnissa. Käytännön mittauksissa lukunopeudeksi kellotettiin hieman yli megatavu sekunnissa, jolloin soittimen koko muisti saatiin tyhjennettyä alle kahdessa minuutissa. Soittimen muistin täyttäminen puolestaan kesti testeissä neljä ja puoli minuuttia. Käytännön kirjoitusnopeudeksi kirjattiin 460 kilotavua sekunnissa. USB 2.0 -standardin mukainen liitäntä tarjoaisi teoriassa huomattavasti nopeampaa tiedonsiirtoa, mutta käytännössä laitteen sisäisen muistin pienestä määrästä ja nopeudesta johtuen ero käytännössä olisi mitä luultavimmin varsin pieni.

Laitteeseen kiinteästi integroitu litium-akku on mielenkiintoinen tapaus. Soittimen soittoajaksi täyteen ladatulla akulla valmistaja on luvannut parhaimmillaan peräti 16 tuntia. Mittauksissa 192 kbps MP3-musiikkikappaleilla, soittimen mukana tulleilla nappikuulokkeilla ja äänenvoimakkuuden ollessa maksimi, akun kestoksi saatiin tasan 12 tuntia. Testi toistettiin laadukkaammilla kuulokkeilla ja tulos oli niin ikään 12 tuntia. Saavutus on erittäin hyvä ottaen huomioon akun erittäin pienen koon ja painon. MP3-soittimen lataaminen hoidetaan USB-väylän kautta. Tyhjän akun lataaminen kestää teknisten tietojen mukaan 2-3 tuntia, mittauksissa latausvalo sammui tasan kolmen tunnin kohdalla.

Akun lataaminen ja tiedostojen siirto soittimeen hoituu 2,5 millimetrin kuulokeliitännän kautta. Soitin tunnistuu Windows XP:ssä ja muissa uusissa käyttöjärjestelmissä ilman ajureita ulkoiseksi massamuistiksi. Windows 98 vaatii USB-tuen lisäksi valmistajan sivuilta ladattavat ajurit laitteen käyttämiseksi. Plug’n’play-ominaisuutensa johdosta soitinta voi käyttää myös normaalin USB-muistitikun tapaan. Ainoa muistitikkukäyttöä haittaava asia lienee epästandardi USB-kaapeli, joka vaaditaan koneen ja soittimen väliin.

Soittimen akun lataaminen USB-väylän kautta on hieno oivallus, joka toimii pienellä akulla varustetussa soittimessa mallikkaasti USB-väylän rajallisesta lataustehosta huolimatta.

Kaulalla roikkuvana riipuksena käytettävä Icemat Audio MP3 -soitin toimii näppärästi käyttötarkoituksessaan. Soittimen mukana toimitetaan kirkkaasta muovista valmistettu lukitusklipsu, joka kiinnitetään vakiokuulokkeiden liittimestä löytyvään hahloon. Klipsu kiinnittää soittimen tukevasti kuulokkeisiin, jolloin laite ei pääse kovassakaan menossa irtoamaan kaulalta. Klipsun käyttäminen ei onnistu kolmannen osapuolen kuulokkeilla.

Soittimen mukana toimitetut nappikuulokkeet ovat Icematin teeman mukaisesti valkoiset maustettuna helmiäisviimeistelyllä. Nappikuulokkeiden päälle on mahdollista virittää superlonista valmistetut pehmusteet, jotka ainakin allekirjoittaneen suurissa korvissa parantavat nappien pysyvyyttä ja käyttömukavuutta. Äänenlaatuun ohut pehmuste ei vaikuta heikentävästi, vaan parempi istuvuus jopa parantaa äänenlaatua. Napit päästävät ulkopuoliset äänet läpi varsin hyvin, mistä on sekä hyötyä että haittaa. Nappeja ei tarvitse ottaa päästä pois normaalitilanteissa kuullakseen ihmisten puheen, toisaalta musiikkia kuunnellessa ulkopuoliset äänet tunkevat läpi erittäin voimakkaasti.

Äänenlaadultaan kuulokkeet muistuttavat etäisesti mullivainaan vienoa kutsuhuutoa. Kuulokkeiden toisto soutaa kaksi metriä pinnan alapuolella erityisesti matalilla taajuuksilla ja kokonaisvaikutelma jää latteaksi. Myös kuulokkeiden herkkyys on kohtuullisen heikko ja soittimen suurimmallakin äänentason asetuksella äänenpaine jää matalaksi.

Icemat Audio MP3 -soittimen tarjoamaan äänenlaatuun ja kuulokevahvistimeen verrattuna mukana toimitetut nappikuulokkeet eivät ole samalla tasolla. Useimmat MP3-musiikkia harrastavat LoFistitkin saanevat nautintoa parempitasoisista nappi- tai läppäkuulokkeista.

Käyttö

Icemat Audio MP3 -soittimen käyttäminen on erittäin yksinkertaista, joskin nappien vähäinen määrä saattaa aiheuttaa pahoinvointia teknisimmille insinööriopiskelijoille. Soitin käynnistetään painamalla play-nappia pohjassa kahden sekunnin ajan. Punaisena vilahtava ledi osoittaa laitteen käynnistyksen. Sammutus suoritetaan vastaavalla toimenpiteellä. Kun laite on käynnissä, välähtelee soittimen alakulman ledi vihreänä sekunnin välein. Laitteeseen ladattuja kappaleita voi selata ylös- ja alaspäin painamalla nappeja nopeasti, toiston keskeyttäminen onnistuu painamalla play-näppäintä pohjassa noin sekunnin. Keskeytetyn soiton aikana punainen ledi välähtelee nopeasti.

Äänentason säätäminen onnistuu soittimen toisella kaksipuolisella napilla. Alakulman ledi ilmoittaa soittimen tilasta joko punaisella tai vihreällä valolla. Akun varauksen ollessa vähäinen, välähtelee ledi punaisena kahden sekunnin välein. Tietokoneeseen kytkettynä ledi palaa vihreänä, tiedoston siirtämisen aikana ledi välähtelee vuoroin punaisena, vuoroin vihreänä ja latauksen ollessa kesken, palaa soittimessa punainen valo.

Soittimen ominaisuudet riittävät peruskäyttöön. Pienen muistikapasiteetin takia useimmista kalliimmista ja suuremmista soittimista löytyvät selausominaisuudet ovat käytännössä tarpeettomat, koska soittimelle ei kerralla mahdu musiikkia kuin noin kahden levyn edestä. Ehkäpä oleellisin puuttuva ominaisuus on mahdollisuus soittimen sisällön satunnaiseen soittoon. Toisekseen kappaleiden järjestelemiseen ei ole olemassa varsinaisesti keinoja ja esimerkiksi m3u-soittolistat eivät soittimessa toimi.

Musiikkitiedostoista vain ja ainoastaan MP3 on tuettuna. Ogg-, wma- ja muut vaihtoehtoiset musiikinpakkausformaatit eivät soittimessa toimi.

Käyttökokemukset

Icemat Audio MP3 -soitin yllätti monella tavalla. Pienen soittimen ominaisuudet ovat moneen muuhun MP3-soittimeen verrattuna varsin vajavaiset, mutta asiat joihin soittimessa on panostettu, on toteutettu todella hyvin. Ulkonäkö, koko ja paino miellyttänevät useimpia, soitin on kaunis ja käytännöllinen. Valkoiset muovikuoret suojaavat soitinta pieniltä kolhuilta, mutta kotelointi ei ole vesi- ja pölytiivis ja kirkas muovipinta on varsin herkkä naarmuille.

Soittimen yksinkertaisuus on laskettava positiiviseksi asiaksi. Kaksi nappia, ledi ja yhdistetty kuuloke- ja tietoliikenneliitäntä ovat soittimelle riittävästi. Erityisen miellyttävää on akun lataus USB-portin kautta. Laitteen sisältä löytyvä litium-akku yllätti niin ikään kestävyydellään. Yli 12 tuntia yhdellä latauksella voidaan laskea erittäin kovaksi suoritukseksi. Toisaalta kolmen tunnin latausaika on varsin pitkä.

Mukana tulevat nappikuulokkeet eivät sen sijaan yllätä ja äänenlaatu on varsin heikko. Soittimen 2,5 millimetrin kuulokeliitäntä estää monien laadukkaampien kuulokkeiden käyttämisen suoraan soittimessa. Markkinoilta ei löydy sopivaa adapteria 3,5 millimetrin liittimellä varustettujen kuulokkeiden liittämiseen pienempään liittimeen. Kaikeksi onneksi komponentteja sopivan adapterin tekemiseen on saatavilla. Sopivan kotitekoisen adapterin avulla soittimen äänenlaatua päästiin arvioimaan järeämmillä kuulokkeilla. Koss Porta Pro -kuulokkeilla suoritetussa äänenlaatua arvioivissa testeissä soitin tarjosi lisää yllätyksiä.

Icemat Audio MP3-soittimen äänenlaatu on suorastaan hämmästyttävän hyvä. Soittimen kuulokevahvistimen teho riittää erittäin hyvin 60 ohmin impedanssilla varustettujen Koss Porta Pro -kuulokkeiden ajamiseen, joskin korkeimmilla äänenvoimakkuussäädöillä pientä äänen säröytymistä on havaittavissa. Grado SR-80 kuulokkeilla ääni ei säröytynyt täysilläkään äänentasoilla, kiitos Gradojen 32 ohmin impedanssille.

Icemat Siberia

Icematin Siberia-kuulokkeet saapuvat sinertävässä paketissa yhdessä mikrofonin, jatkojohdon, mikrofonin kiinnikkeen ja 3,5 mm to 6,3 mm -adapterin kera. Isolla ikkunalla varustettu myyntipakkaus sallii kuulokkeiden tutkistelemisen lähietäisyydeltä.

Kuulokkeihin kiinteästi liitetty kuulokejohto on vain metrin mittainen, joten kuulokkeet soveltuvat käytettäväksi myös MP3-soittimien ja muiden kannettavien toistolaitteiden kera. Sisäkäyttöä varten mukana tulee hieman yli kaksimetrinen jatkojohto kuulokkeille, johon on kiinteästi kiinnitetty äänentason säädin. Johdossa on kiinnityspaikat kuulokkeiden mukana toimitettavalle mikrofonille, jonka ohut johto on pituudeltaan noin kolme metriä. Yllä olevassa kuvassa näkyy muovinen klipsu, joka on mahdollista kiinnittää esimerkiksi monitorin kulmaan mikrofonia varten.

Mikrofoni

Kuulokkeiden mukana tulevan mikrofonin ilmeinen hyödyntämistarkoitus lienee moninpelit, joissa tiimikavereille rivouksien huutaminen onnistuu pelin tiimellyksessä parhaiten juurikin huutamalla. Toki mikrofonin käyttäminen on mahdollista myös asiasisällöltään raskaampien VOIP-puheluiden soittamiseen, tai vaikkapa henkilökohtaisten muistiinpanojen tekemiseen.

  • Taajuusvaste: 80Hz – 15 kHz
  • Herkkyys: 1 V/P @ 1 kHz: 38 dB

Mikrofoni on mukava lisä kuulokepakettiin ja erikseen toteutettuna sallii kuulokkeiden käyttämisen myös ilman mikrofonia. Mikrofonin äänenlaatu on kohtuullisen hyvä ja riittää puhelinkeskustelun vaatimuksiin vallan mainiosti. Tulevien Idols-tähtien lienee kuitenkin syytä nauhoittaa esittelynauhansa hiukan laadukkaammin välinein.

Siberia-kuulokkeiden ja -mikrofonin liittimet on värikoodattu tunnistamisen helpottamiseksi. Ainoa suurehko puute kuulokkeiden mukana tulevien oheistuotteiden valikoimassa on 2,5 mm -liitinpaikkaan sopivan adapterin puute, adapteri suurempaa 6,3 mm -liitintä varten kuuluu pakettiin.

Valkoisen muovin lisäksi kuulokkeissa on käytetty mustaa samettista kangasta pehmusteissa. Pehmeät korvalliset ovat niin suuret, että korvanlehdet mahtuvat kokonaisuudessaan kuulokkeiden sisään ja pehmusteosa osuu vain pääkalloon. Kuulokkeen sisäosa on muotoiltu vinoksi, joten ääni tulee hieman etuviistosta. Siberia-kuulokkeiden jäykkyys on kohtalaisen naseva, joten kuulokkeet pysyvät päässä varsin tukevasti ja eivät lennähdä Sepi Kumpulaisen kitararytmin tahdissa heiluvasta nupista.

Musta päälakeen koskettava pehmuste on automaattisesti säätyvä. Ohuet vaijerit liikkuvat säätöosan sisään ja ulos jousivoiman avustuksella. Automaattisen säätömekanismin ansiosta kuulokkeet istuvat kaiken kokoisissa ja lähes kaiken muotoisissa päissä aina mukavasti.

Avointen kuulokkeiden rakenne on jämäkkä. Käytännön kokeessa kuulokkeiden purkaminen osoittautui kohtalaisen mahdottomaksi operaatioksi ja esimerkiksi kuluneita pehmusteosia ei voi kätevästi vaihtaa uusiin. Kuulokkeiden laadusta ja laaduntarkkailusta jäi allekirjoittaneelle varsin heikko vaikutelma, sillä alun perin testiin toimitettujen kuulokkeiden vasen puoli ei toistanut ääntä laisinkaan.

  • Tyyppi: Avoin
  • Taajuusvaste: 18 Hz – 28 kHz
  • Impedanssi: 40 Ohm
  • Herkkyys: 99-104 dB
  • Johdon pituus: 1 m + 2 m
  • Hinta: 56 euroa (Verkkokauppa)
  • Väri: Valkoinen/musta
  • Liitäntä: 3,5 mm

Kuulokkeiden rakenteesta johtuen ulkomaailman äänet kuuluvat varsin hyvin kuulokkeiden sisään ja samasta syystä ulkopuolisilla ei ole ongelmia määrittää mitä kuulokkeista kuuluu. Valmistajan ilmoittama taajuusvaste on melko optimistinen, joskin kuulokkeiden todellista taajuusvastetta on hyvin hankala mitata perinteisin konstein. Kuulokkeiden impedanssi on kohtuullisen matala, joka on hyvä asia peruskäyttöä ajatellen. Pienellä vastuksella kuulokevahvistimen laatu ja teho eivät muodostu suurimmiksi äänenlaatuun vaikuttaviksi tekijöiksi, kuten esimerkiksi Sennheiserin kalliimmissa kuulokemalleissa. Varsinkin äänikorteissa, MP3-soittimissa ja muissa edukkaissa audiolaitteissa kuulokevahvistimen laatu on usein heikko. Heikko kuulokevahvistin ei jaksa ajaa kuulokkeita ja ongelmat kuuluvat epämääräisenä ja vaimeana matalien äänien toistona ja lopulta jopa äänen säröytymisenä.

Valmistajan ilmoittama kuulokkeiden herkkyys on erittäin korkea. Korkeasta herkkyydestä on jälleen sitä enemmän hyötyä, mitä heikompi kuulokkeita ajava laite on.

Käyttökokemukset

Icemat Siberia -kuulokkeet onnistuivat yllättämään negatiivisesti jo ensimmäisellä päähänlaitolla. Kuulokkeiden vasemmasta puoliskosta ei kuulunut pihaustakaan ja tilannetta ei saatu korjaantumaan edes siperialaisia voimajoikuja rytmikkäästi riimittelemällä. Samassa yhteydessä selvisi myös, että kuulokkeet ovat insinöörivarmat ja sisuskaluihin pääseminen ei onnistu ilman kriittisten osien hajottamista.

Testeihin päästiin kuitenkin käsiksi, kun uudet toimivat kuulokkeet saatiin lainattua suomalaisten hardwaresivustojen välisen yhteistyön nimissä Skenegroupilta. Ensitunnelmien jälkeinen vaikutelma kuulokkeista olikin lopulta ensimmäistä positiivisempi. Kuulokkeet ovat oikein aseteltuina päässä mukavat ja tuntikausienkin testisessiot eivät aiheuta korvalehtien kipua edes silmälasipäiselle. Avoimesta rakenteesta huolimatta kosteus tuntuu kertyvän pienissä määrissä läppien sisälle ja pienet tuulettelupaussit ovat toisinaan tarpeen.

Kuulokkeiden kiinteä johto vaikuttaa kestävälle ja metrin päässä kuulokkeista sijaitseva liitin antaa periksi estäen johdon vaurioitumisen, jos johto sotkeutuu jalkoihin, käsiin tai muihin ruumiin osiin esimerkiksi suosikkivideoita katsellessa.

Äänenlaatu

Äänenlaadun mittaaminen korvakuulolta on ehkäpä yksi huonoimmista tavoista saada täysin puolueettomia ja tarkkoja testituloksia. Äänenlaatua pohtivissa testeissä on niin ikään otettava huomioon kuulokkeiden pääasialliset käyttötarkoitukset ja referenssitason kuulokevahvistimen ja äänimateriaalin sijaan tämänkertaiset äänenlaatutestit on suoritettu pääasiallisesti äänikortin kuulokevahvistinta, Icemat MP3-soittimen kuulokevahvistinta ja perustason kotiteatterivahvistinta käyttäen. Siberia-kuulokkeiden kanssa samalle viivalle on laitettu erityisesti kannettaviin soittimiin tarkoitetut Koss Porta Pro-, tunnustetusti miellyttävät Grado SR80- ja Sonyn erittäin edulliset ja muoviset MDR-CD280-kuulokkeet. Äänimateriaalina on käytetty pakkaamatonta CD-tasoista sekä MP3-muotoon pakattua musiikkia. Testikappaleiden kirjavaan joukkoon kuuluu muun muassa Ultra Bran ”Itket ja Kuuntelet”, Topi Sorsakosken & Agentsin ”Jo Riittää” sekä Allu Tuppuraisen ”Riitasoinnun Rakkaus”.

  • Malli: Koss Porta Pro
  • Tyyppi: avoin
  • Taajuusvaste: 15 Hz – 25 kHz
  • Impedanssi: 60 Ohm
  • Herkkyys: 101 dB
  • Hinta: 69 euroa (Akiba)

  • Malli: Grado SR80
  • Tyyppi: avoin
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Impedanssi: 32 Ohm
  • Herkkyys: 98 dB
  • Hinta: 165 euroa (MRHifi)
  • Malli: Sony MDR-CD280
  • Tyyppi: avoin
  • Taajuusvaste: 16 Hz – 22 kHz
  • Impedanssi: 24 Ohm
  • Herkkyys: 98 dB
  • Hinta: <20 euroa

Testit: Icemat Audio MP3

MP3-soittimen täysi äänenvoimakkuus ei saa aikaiseksi särinää Siberia-kuulokkeissa. Bassotoisto on mallikasta, keskialue tuntuu korostuvan hitusen ja yläpää vaimenevan voimakkaasti. Verrattuna referenssinä käytettyihin Gradoihin, Siberioilla äänen erottelevuus ja tulosuunnan paikannus on huomattavasti hankalampaa. Halpoihin Sonyn kuulokkeisiin nähden Siberioiden toisto on kuitenkin omassa luokassaan. Koss Porta Pro vetää suorastaan ylikorostuneen bassotoistollaan diskohumpan ystävien suun muikeaksi. Kokonaisuutena Siberioiden ja Porta Pro -kuulokkeiden äänet ovat lähimpänä toisiaan.

Testit: Philips Acoustic Edge

Verrattuna MP3-soittimen tuottamaan ääneen, on Acoustic Edgen ja Siberioiden yhteistyö tasapainoisemman kuuloinen kokonaisuus. Kuulokkeiden muovinen sointi häiritsee hetken aikaa Gradojen sekä Kossien jälkeen ja korkeiden äänien vaimenemisen voi havaita edelleen selvästi. MP3-soittimen kera syntynyt vaikutelma korostuneista keskiäänistä ei sen sijaan enää häiritse ja bassot toistuvat todella matalalle vain hieman puuroutuen.

Testit: Yamaha RX-V392

Yamahan vahvistimella Siberioiden ääni ei poikkea juurikaan Acoustic Edgen jättämästä kuvasta. Bassovoittoinen sointi tyydyttänee pelaajien tarpeet ja tarkemmasta ja erottelevammasta soinnista haaveilevat hakeutunevat esimerkiksi Gradojen tai Sennheiserin 600-sarjan kuulokkeiden pariin. Siberia vaikuttaa toistavan pehmeästi ja bassovoittoisesti, MP3-soittimen aiheuttama keskiääninen honotus ei enää häiritse kohtalaisen kelvollisella äänikortilla tai erillisellä vahvistimella. Ylä-äänien monimuotoisuus ja heleys eivät pääse oikeuksiinsa bassovoittoisessa äänikuvassa ilman korjailuja, joskin korjailujen jälkeen kuulokkeiden soinnin voi sanoa olevan varsin tasapainoinen. Ylenmääräistä erottelevuutta ja läpikuultavuutta äänessä ei missään tapauksessa ole. Siinä missä basson rämisevästä soinnista voi Gradoilla tuntea kuinka kieli karahtaa otelautaan, ei Siberialla ole aavistustakaan vivahteista basson ominaisäänen puskiessa pintaan. Koss Porta Pro puolestaan vaikuttaa tekevän paremmin sen mihin Siberioiden sointi tähtää ja iskee takaraivoon voimalla joka purskauttaa aamukahvit pitkin pöytiä.

Loppusanat

Icemat Audio MP3 -soitin on käyttötarkoituksessaan vähintäänkin onnistunut tuote. Erinomaisen pieniin kuoriin on saatu pakattua kokonaisuus, jonka yksinkertaisuus ja hyvin toteutetut ominaisuudet saavat aikaan poikkeuksellisen kauniin kukkasen MP3-soittimien kukkakedolla. Kaikkea ei voi saada ja vain 17 grammaa painavan soittimen pahin ongelma on pieni sisäinen muisti, joka karsii soittimen käyttömahdollisuuksia melkoisesti verrattuna moneen muuhun markkinoilta löytyvään soittimeen.

Icemat Audio MP3 on parhaimmillaan lenkkipolulla, koulumatkojen viihdykkeenä ja muualla, missä pienestä koosta on hyötyä. Reilun 12 tunnin soittoaika on vakuuttava suoritus pieneltä soittimelta ja äänenlaatukin on ehdottomasti tyydyttävällä tasolla. Mystistä High-End-kokemusta tärykalvot repivillä äänenpaineilla soittimelta on silti turha odottaa ja mukana toimitettavat nappikuulokkeet eivät ole soittimen tarjoamien mahdollisuuksien tasalla. Moitteita ansaitsee myös 2,5 millimetrin kuulokeliitäntä, jonka hyödyntäminen useimilla markkinoilta saatavilla kuulokkeilla vaatii adapterin käyttöä.

Icemat Siberia -kuulokkeet pitävät sisällään paketin, jonka hankintaa joutuu punnitsemaan monelta kantilta. Huomiota herättävä ulkonäkö pelottanee vanhoillisimmat kuulokkeiden ostajat jo etäältä, mutta pelikaupan hyllylle kuulokkeet sopivat erinomaisesti. Pelkkään musiikin kuunteluun on saatavilla huomattavasti paremmin toistavia tuotteita samalla rahalla, mutta pelikäytössä kuulokkeiden käyttömukavuus ja mukana tuleva mikrofoni saattavat sen sijaan olla jopa äänenlaatua tärkeämpiä asioita. Siberia-kuulokkeet ovatkin monen tunnin yhtäjaksoiseen pelaamiseen mitä parhaimmat ja kuulokkeiden äänenlaatu verrattuna perinteisiin tietokonekaiuttimiin on aivan omalla tasollaan. Pelatessa kuulokkeet ovat lähes pakkohankinta ja Icemat on yhdistänyt Siberia-kuulokkeisiinsa kaiken tarvittavan.

Kiitokset Icematille tuotteiden toimittamisesta testiin.

>> Takaisin etusivulle

Antti Valkeinen 28. Helmikuuta 2005 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)