Uusimmat

iRiver iHP-120

31.10.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Kannettavat MP3-soittimet ovat yleistyneet huimaa tahtia viimeisen parin vuoden aikana, joka näkyy myös soittimien kattavana kirjona markkinoilla. Alkuaikojen suurikokoisista CD-levyjä käyttävistä soittimista trendi on pikkuhiljaa siirtynyt muistipiirillisten soittimien kautta kovalevyllisiin malleihin.

Suurimman menestystarinan on ehdottomasti kokenut Apple iPod, jota uskotaan myytävän tämän vuoden joulumarkkinoilla yli Applen tuotantokynnyksen. IPodin kovalevyn takaama suuri kovalevytila, pitkälle viety muotoilu sekä helppo käytettävyys ovat olleet takeita menestykseen. Monille usean sadan euron hinta sekä kovalevyn herkkyys ovat vieneet ostopäätöksen esimerkiksi Compact Flash -muistillisiin soittimiin, jotka koon puolesta edustavat markkinoiden pienimpää päätä.

Tässä artikkelissa emme kuitenkaan perehdy Apple iPodiin, vaan taiwanilaisen iRiverin iHP-120-malliseen soittimeen, jota on povattu iPodin voittajaksi ja joka on pärjännyt useissa testeissä jopa iPodia paremmin. IRiver iHP-120:tä on saatavilla Suomesta noin 360 euron hintaan.

Oheismateriaalit

IRiver iHP-120:n mukana toimitetaan ohjekirja, takuulappu sekä paperinpala, josta ilmenee kuulokkeiden asentamistatapa, jos soittimessa käytetään muita kuin mukana tulevia nappikuulokkeita. Lisäksi paketista löytyy neljä nappikuulokkeiden pehmustetta, 3,5 mm:n liittimillä oleva kaapeli, mikrofonikaapeli, ajuri-CD sekä MP3 Maker Platinum -ohjelmisto-CD. Mukana tulee myös nahkainen suojakotelo, joka näkyy artikkelin viimeiseisessä kuvassa.

Myyntipakkaus pitää sisällään myös latauskaapelin sekä USB-kaapelin, jolla tiedostot siirretään tietokoneelta iHP-120:een. Molemmat kaapelit ansaitsevat erityismaininnan, sillä pituudessa ei ole säästelty ja ne ovat noin kahden metrin mittaiset.

iRiver iHP-120

Itse soitin on ainakin allekirjoittaneen mielestä tyylikkään yksinkertainen, eikä harmahtavan kromisten kuorien peittämän soittimen etupuolella ole kuin näyttö ja joystickiä muistuttava ohjauslaitteisto. Soittimen 160 gramman painosta suurimman osan kuluttaa Toshiban valmistama 20 gigatavun kapasiteetin omaava 1,8 tuuman kovalevy. Leveyttä soittimelle kertyy 60, pituutta 105 ja paksuutta 19 millimetriä.

IHP-120:een iRiver on valinnut litium-polymeeriakut, joilla soittimelle luvataan 16 tunnin soittoaikaa 128 kbps -laadulla soitettavilla MP3-kappaleilla. Litium-polymeeriakuissa ei myöskään ole esimerkiksi Ni-Cd- ja Ni-Mh-akkuihin verrattuna ”muistia”, joten akut eivät kärsi, vaikka ne ladattaisiinkin ennen täyttä tyhjennystä. IRiver lupaileekin sivuillaan kaksinkertaista ikää Ni-Cd- ja Ni-Mh-akkuihin verrattuna. IHP-120:n tapaisissa soittimissa tämä onkin tärkeää, sillä akut on kiinteästi juotettu soittimen sisälle, eikä niitä saa vaihdettua luukkua avaamalla, kuten normaalien soittimien sormiparistoja.

IRiver vakuuttaa akuille noin 80 prosentin tehokkuutta reilun kolmen vuoden käytön jälkeen ja vaihtotarvetta neljän ja viiden vuoden käytön välillä. Kun akut ovat tulleen tiensä päähän, iRiver vaihtaa ne ilmaiseksi.

Pimeässä käytettäessä 31 millimetriä korkean ja 39 millimetriä leveän näytön takaa loistaa sininen taustavalo, joka hohtaa tasaisesti eikä ylivalota esimerkiksi kumpaakaan reunaa. Taustavalon sammumisaikoja näppäinten painamisen jälkeen saa säädettyä soittimen valikoista, joka käsitellään tarkemmin seuraavalla sivulla.

Soittimen takaosa on pyhitetty varoitus- ja ominaisuustarroille, jotka kannattaa katsastaa läpi ennen soittimen käyttöönottoa. Kovalevyn takia soitinta ei ole syytä pudotella eikä jättää voimakkaiden magneettien läheisyyteen. Pudotuksista saattaa syntyä normaalin kotitietokoneen kovalevyn tapaan bad sectoreita, joita voi tosin skannailla pois käytöstä esimerkiksi Windowsin Scandiskillä. Tarrasta selviää myös soittimen ja akkujen tarkka malli ja käyttöjännite sekä akkujen kapasiteetti (1300 mAh).

Oikeassa alareunassa pilkottaa myös ”designed by inno” -teksti, joten iRiverin soittimen muotoiluun liittyvät kiitokset kuuluvat inno Desing -nimiselle yritykselle. Inno Design on iRiverin tuotteiden ohella muotoillut tuotteita myös muun muassa Samsungille, Mitsubishille, Wilsonille ja LG Electronicsille.

IRiver iHP-120:n yksi mielenkiintoisimmista käyttöön liittyvistä seikoista on sen keskellä sojottava joystick, jolla pystyy ohjaamaan koko soittimen käyttöä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Peukalolla ohjattava joystick liikkuu neljää suuntaan ja esimerkiksi valikoissa oikealle ja vasemmalle liikuttamalla pystytään siirtymään kansiossa eteen- ja taaksepäin ja vastaavasti ylös- ja alaspäin liikuttamalla selaamaan vaikkapa kansiossa olevia kappaleita. Kappaleen soidessa sivuttaisliikkeillä harpataan kappaleita, kun taas pystysuuntaisilla liikkeillä säädetään äänenvoimakkuutta. Joystickin ominaisuuksiin kuuluu myös alaspainettavuus, jolloin esimerkiksi nappia painamalla valikon osoittama kappale alkaa soimaan.

Joystickin oikealta ja vasemmalta puolelta löytyy punainen ja vihreä ledi, joilla ilmaistaan kovalevyn aktiivisuutta (punainen) ja latauksen käynnissäoloa (vihreä).

IHP-120:n päädyssä on viisi erilaista liitintä, joista kuvassa vasemmanpuoleisin on normaali ulostulo, johon voidaan kiinnittää 3,5 millimetrin liittimellä varustetut kuulokkeet. Soittimeen pystyy liittämään myös kauko-ohjaimen, jolla voidaan ohjata soitinta helpommin esimerkiksi hölkäämisen ohella. Kauko-ohjain kiinnittyy edellä mainittuun kuulokeliitäntään, mutta myös kahteen seuraavaan mustaan liittimeen, joista saadaan siirrettyä kauko-ohjaimen näppäinpainallukset soittimeen ja vastaavasti soittimesta kappaletiedot kauko-ohjaimen näytölle.

Kaksi oikeanpuoleista liitintä vastaavat hieman modernimpaa linjaa, sillä näillä hoidetaan optinen liikenne. Oikeanpuoleisella saadaan ääni digitaalisessa muodossa optista kaapelia pitkin stereoihin. Vasemmanpuoleisella taas voidaan vaikkapa nauhoittaa stereoiden toistamaa musiikkia kovalevylle talteen.

Soittimen pohjasta löytyy reikä virtaliittimelle (vasemmanpuoleisin reikä), jolla saadaan ladattua iHP-120:n litium-polymeeriakut. Keskimmäisen nollaus-napin vierestä löytyy liitin USB-kaapelia varten. Soitin tukee uusinta USB2.0-standardia, joten tiedostojen siirtäminen tietokoneelta soittimeen käy vikkelästi. Todellista tiedonsiirtonopeutta testaamme artikkelin loppupuolella muutamalla eri menetelmällä.

Soittimen molemmilta reunoilta löytyy lisäksi muutama painike, jotka ovat käytön kannalta välttämättömiä. Oikealta puolelta löytyy ylhäältä alaspäin lueteltuna Play-, Stop-, A-B- ja Hold-napit, joista Play-painike toimii kappaleiden toistamiseen ja tauottamiseen, mutta myös soittimen käynnistämiseen. Lisäksi Play-nappia painamalla pidempään pohjaan, saadaan kovalevyn kappaleiden kuuntelusta vaihdettua radio-toimintoon. Vastaavasti Stop-painike toimii kappaleen lopettamiseen ja soittimen sammuttamiseen. Holdilla saadaan estettyä soittimen painikkeiden toiminta, josta on hyötyä soitinta pidettäessä taskussa, jolloin napit eivät vahingossa painaudu pohjaan.

A-B-painike on hieman monitoimisempi ja sillä pystytään kappaleen soidessa vaihtamaan soittotapaa ja sekoitustyylejä. Toimintavaihtoehdoilla voidaan valita muun muassa pelkästään yhden ja tietyn kappaleen soittamista ja toistamista aina kappaleen loputtua alusta uudelleen. Soitin hallitsee myös yhden kansion kappaleiden soittamisen ja soittimen sammuttamisen sen jälkeen, toistamisen uudestaan kansion ensimmäisestä kappaleesta tai koko soittimen kappaleiden läpi soittamisen.

Kappaleiden sieltä täältä -soittaminen onnistuu myös muutamilla eri valinnoilla, joista ensimmäinen valinta soittaa kaikki soittimen kappaleet satunnaisessa järjestyksessä ja sammuttaa laitteen tämän jälkeen. Toinen valinta soittaa jonkin satunnaisen kappaleen ja joystickin liikkeellä voidaan siirtyä seuraavaan. Vaihtoehtoina on myös soittaa jonkin kansion tai koko soittimen kaikki kappaleet satunnaisessa järjestyksessä ja aloittaa kappaleiden loputtua kiertokulku alusta.

Vasemmalle puolelle on sijoitettu nauhoittamiseen tarvittava painike ja mikrofoni. Soittimen sisäisen mikrofonin lisäksi mukana tulee erillinen kaapelin päässä oleva mikrofoni, jota voidaan vaihtoehtoisesti käyttää. Kun soittimesta on valittu nauhoitustoiminto päälle, Rec-napilla voidaan aloittaa ja lopettaa nauhoitus.

Kappaleen soidessa normaalitilassa, Rec-napilla pystyy vaihtamaan ekvalisaattorin asetuksia kymmenen eri vaihtoehdon turvin. Normal-asetuksessa ylä-, keski- ja alaäänet ovat tasapainossa, Rock-asetuksella on korostettu alaääniä, Jazz-asetuksella vastaavasti ylä-ääniä ja Ultra Bass -asetuksella korostettu alaääniä ja laskettu yläääniä. Kuudes vaihtoehto on oma henkilökohtainen asetus, jonka pystyy muokkaamaan itselleen sopivaksi.

Jäljelle jää vielä neljä edistyneempää asetusta, joilla simuloidaan 3D-surround-ääntä. SRS-asetus on normaaliasetus, kun taas TruBass-asetus korostaa alaääniä. Kaksi muuta asetusta ovat WOW Present ja WOW User. Focus-funktiolla voidaan määritellä äänenlaatu korkeaksi tai huonoksi, kun taas SRS- ja TrueBass-asetusten voimakkuutta voidaan säätää asteikolla yhdestä kymmeneen ja alaääniä 40, 60, 100, 150, 200, 250, 300 ja 400 hertsin asetusten turvin. WOW Present käyttää SRS-, TruBass- ja Focus-asetuksien vakioarvoja, jotka ovat SRS:lle 5, TrueBassille 7, korkeaa äänenlaatua ja 60 hertsiin. WOW User vastaavasti antaa käyttäjän itse määritellä edellä mainitut asetukset haluamikseen.

Kauko-ohjain

Artikkelissa on jo muutamaan otteeseen mainittu mukana tuleva kauko-ohjain, johon perehdymme nyt hieman tarkemmin. Muotoilu vastaa itse soitinta hyvin pitkälle ja ensimmäisenä silmään ottaa iso näyttö sekä sen vierestä löytyvästä kromatusta ympyräkohokkeesta Play- ja Stop-napit. Näyttö on varustettu soitinosan tapaan sinisellä taustavalolla ja on synkronoitu soittimen näytön kanssa, eli kummassakin näytössä näkyy samaan aikaan samat tiedot.

Kauko-ohjaimesta löytyy neljä painiketta, joista kolme on sivuille ja alas painettavia jog-kytkimiä. Näytön yläpuolelle näitä on sijoitettu kaksi, joista vasemmanpuoleinen toimii samalla periaatteella kuin itse soitinosan joystick. Oikeanpuoleinen nappi vastaavasti toimii kuten Rec-näppäin, mutta lisäksi sillä voidaan kappaleen soidessa siirtyä seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen. Nauhoitustilassa napilla saa säädettyä myös nauhoitettavan ääniraidan bittinopeutta, jos tallennusformaattina on MP3.

Vastaavasti näytön alapuolelta löytyy Hold-näppäin sekä A-B/äänenvoimakkuuskytkin. Jälkimmäisenä mainittu kytkin on toteutettu jo edellisessä kappaleessa mainitulla jog-kytkinperiaatteella, jolloin kappaleen soidessa, kytkimellä säädellään äänenvoimakkuutta ja alaspainettuna sillä saa vaihdettua ekvalisaattoriasetuksia.

Kauko-ohjaimen takapuoli on pyhitetty kiinnitysklipsulle, jonka avulla sen saa helposti kiinnitettyä takin tai housujen reunaan.

Näyttö & ominaisuudet

Kun soitin käynnistetään ja se saa ladattua kovalevyltä tiedot valmiiksi, ensimmäisenä näytölle ilmestyy ylemmän kuvan kaltainen ruutu. Ylälaidasta selviää edellisen kerran soitetun kappaleen numero, soittimen tila (Stop) ja akkujen varaus. Keskellä on yleistiedot kovalevyltä löytyvien kansioiden ja kappaleiden lukumäärästä ja alhaalla valittu ekvalisaattori-asetus. IRiver iHP-120 pystyy käsittelemään enintään 2000 kansiota ja 9999 kappaletta.

Play-nappia painamalla saa jatkettua kappaleeseen, joka on viimeksi soinut. Vaihtoehtoisesti painamalla joystickin näppäin pohjaan, ruutu vaihtuu kovalevyn kansioluetteloon.

Kansioluettelo toimii samalla periaatteella kuin Windowsinkin. Luettelon alalaidassa näkyy myös kovalevyn vapaan levytilan määrä sekä selattavan kansion sisältämän kansioiden ja kappaleiden lukumäärän.

Kappaleen soidessa näytöllä näkyy ylemmän kuvan kaltaiset tiedot. Aivan yläreunassa näkyy kappaleen järjestysnumero, soittimen tila ja akkujen varaus. Näiden alapuolelta selviää levyn, yhtyeen ja kappaleen nimi, jotka soitin hakee tiedoston ID3-tagista. Soitin osaa lukea ID3 VI-, ID3 V2 2.0- ja ID3 V2 3.0 -tunnisteita ja käsitellä Ogg Vorbis-, MP3-, WAV-, WMA- ja ASF-formaatissa olevia ääniraitoja. IHP-120:n pystyy toistamaan kappaleita, jotka on pakattu 32 – 320 kbps:n pakkaustiheydellä, lukuun ottamatta Ogg-formaattia, jolla kyetään aina 500 kbps:n pakkaustiheyteen asti.

Näytön keskikohdan alapuolelta löytyy palkki, joka osoittaa soitettavan kappaleen soittokohdan sekä kuluneen ajan. Alarivi on pyhitetty vasemmalta oikealla lueteltuna kappaleen tiedostomuodolle, näytteenottotaajuudelle, pakkaustiheydelle ja ekvalisaattoriasetukselle. Alhaalla näytön kummallakin reunalla hyppii kappaleen tahdissa tasomittari.

Soittimessa on 32 megatavun välimuisti, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kappaleen valinnan jälkeen soitin automaattisesti täyttää välimuistin täyteen listassa seuraavina olevilla kappaleilla. Tästä on se hyöty, että pakattuja kappaleita mahtuu välimuistiin koosta riippuen noin kolmesta kahdeksaan, joten kovalevyn ei tarvitse ladata kappaleita hyvässä tapauksessa puoleen tuntiin. Virransäästön lisäksi kovalevy kärsii tästä huomattavasti vähemmän, kun kovassa liikkeessä bad sectorien riskialttius vähenee huomattavasti.

IHP-120:n säätövalikon saa esiin pitämällä joystickkiä pohjassa sekunnin verran. Tämän artikkelin puitteissa emme kuitenkaan lähde käsittelemään kaikkia asetuksia erittäin laajan valikoiman takia. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa käydä lataamassa iRiverin sivuilta soittimen ohjekirja, josta löytyy valikoiden esittely.

Lataa iRiver iHP-120 -ohjekirja (4,8 MB)

Kovalevyn musiikkivalikoiman lisäksi soitin pitää sisällään mahdollisuuden kuunnella FM-radiota, johon tilaan pääsee painamalla Play-nappia pohjassa sekunnin. Soitin pystyy toistamaan kanavia 87,5 ja 108 megahertsin taajuusalueelta ja muistiin niitä saa tallennettua 20 kappaletta. Kanavat voi hakea automaattisella haulla painamalla joystickiä joko oikealle vai vasemmalle riippuen mihin suuntaan taajuusaluetta kanavia halutaan etsittävän. Kanava löydyttyä A-B-näppäintä painamalla saadaan tallennettua löydetty kanava soittimen muistiin. Haku onnistuu myös käsin 0,1 megahertsin tarkkuudella.

Viimeinen tarkemmin käsiteltävä ominaisuus on soittimen kyky tallentaa ääntä neljästä eri lähteestä: sisäisestä mikrofonista, ulkoisesta mukana tulevasta mikrofonista, ulkoisesta lähteestä käyttämällä optista sisääntuloa tai ulkoisesta lähteestä käyttämällä analogista sisääntuloa. Selvennyksen vuoksi mainittakoon, että analoginen sisääntulo saadaan samaisesta liittimestä kuin optinen sisääntulo, mutta optinen sisääntulo pitää erikseen käydä valitsemassa päälle soittimen valikosta.

Nauhoitus soittimella on erittäin yksinkertaista, sillä nauhoitustilaan pääsee pitämällä soittimen reunasta löytyvää Rec-nappia hetken pohjassa, jolloin näyttöön ilmestyy suuri recording-teksti. Nauhoittaminen voidaan aloittaa halutusta lähteestä painamalla Rec-näppäintä, jonka jälkeen nauhoituksen tauottaminen onnistuu samaisella näppäimellä ja pysäyttäminen Play-näppäimellä, jonka jälkeen soitin tallentaa nauhoituksen kovalevylle.

Nauhoitus voidaan tallentaa joko WAV- tai MP3-formaatissa, jolloin ensimmäisenä mainitun formaatin maksimikoko voi olla 795 megatavua ja jälkimmäisen 195 megatavua. Jos kyseinen koko ylittyy, kovalevyn kapasiteetti loppuu, nauhoitus ylittää viiden tunnin rajan tai optisen nauhoituksen näytteenottotaajuus muuttuu, soitin pysäyttää automaattisesti nauhoituksen ja tallentaa sen kovalevylle. MP3-formaatissa tallennettavan nauhoituksen pakkaustiheys voidaan säätää erikseen 32 ja 320 kbps:n välillä.

Käyttöönotto

IRiver iHP-120:n käyttöönotto on erittäin helppoa, sillä soittimen ohjaus on tehty loogiseksi ja yksinkertaiseksi. Ohjekirjaa selailemalla oppii kikkoja, joita ehkä pelkällä kokeilemisella ei kovinkaan helposti huomaisi, mutta peruskäyttäminen luonnistuu keneltä tahansa.

Kappaleiden siirtäminen tietokoneelta iHP-120:lle onnistuu Windows XP:ssä ilman ajurikikkailuja, sillä pelkkä USB-kaapelin kiinnittäminen ja soittimen virtojen kytkeminen päälle riittää. Windows XP asentaa soittimen siirrettävänä asemana, joten kappaleiden kopiointi soittimeen suoritetaan Windowsissa normaalilla kopioi & liitä -periaatteella.

Soittimeen voi luonnollisesti kopioida myös muita kuin pelkästään äänitiedostoja, joten iHP-120:tä voidaan käyttää haluttaessa myös ulkoisena kovalevynä, jonka mukana siirtyy työtiedostot, valokuvat kuin myös elokuvat.

Muut ominaisuudet & äänenlaatu

Jos jollain riittää intoa ja aikaa, on soittimella mahdollista pyörittää näytössä musiikin tahtiin myös laulun sanat. Tekstin ja sen ajoitus pitää tehdä käsin, joten yhden levyn kappaleidenkin synkronointi on työlästä puuhaa, puhumattakaan useammasta tuhannesta kappaleesta.

iRiver Caption Editor Ver1.0

Toinen teksteihin liittyvä ominaisuus on iHP-120:n kyky käsitellä txt-muodossa olevia tekstitiedostoja ja näyttää nämä ruudulla musiikin ohessa. Tekstit tulee olla TEXT-nimisessä hakemistossa tai alihakemistossa eikä tiedostokoko saa ylittää 240 kilotavua. Teksti näkyy ruudulla kahdeksalla rivillä, johon yhteen mahtuu aina 19 merkkiä. Periaatteessa jos pitkäjänteisyyttä riittää, pystyy näytöltä lukemaan romaaninkin, mutta itse näen ominaisuuden hyödyllisyyden lähinnä muistiinpanojen kaltaisten tekstidokumenttien lukemiseen.

Soittolistojen käyttäminen luonnistuu myös, kunhan ne on vain tehty Winampilla ja tallennettu *.m3u-tiedostopäätteellä eikä niitä ole yli 200 kappaletta. Soittolistat saa näkyviin soittimen ollessa ”Stop-tilassa” painamalla A-B-näppäintä.

IHP-120:n mukana toimitetaan nappikuulokkeet, jotka ovat laadultaan korkeatasoiset. Kuulokkeet kykenevät toistamaan äänet 20 hertsin ja 20 kilohertsin väliltä 40 milliwatin maksimiteholla 90 desibelin voimakkuudella. Allekirjoittanut ei näistä kuulokkeista oikeastaan mitään huonoa sanottavaa keksi, vaikka valikosta säädettynä kaikkein alhaisimmille asetuksilla alaäänet alkavatkin särkeä.

Testit

IRiver lupaa iHP-120:n akkujen kestävän 16 tuntia 128 kbps:n laadulla pakattujen MP3-kappaleiden kanssa, joten päätimme luonnollisesti testata miten akut iRiverin antamaan ohjeeseen verrattuna kestävät. Testeissä äänenvoimakkuus säädettiin 50 prosenttiin, joka vastaa suurin piirtein normaalia kuunteluvoimakkuutta.

Testit suoritettiin 192 kbps -laadullisilla MP3-tiedostoilla sekä Quality 5.5:een eli 176 kbps:n laatuun pakatuilla Ogg-tiedostoilla. Vertailuun otettiin mukaan myös WAV-formaatti. IRiverin lupaama 16 tuntia pitää paikkansa, sillä 192 kbps -laadullakin soitin jaksoi pyörittää musiikkia 15 tuntia ja 45 minuuttia. Ogg 176 kbps:n laadulla jää soittoajasta parin tunnin verran 13 tunnin ja 35 minuutin soittoajalla. WAV rokottaa akkuja eniten ja jaksoi pitää soittimen päällä 7 tuntia ja 35 minuuttia.

Akkujen lataamiseen kului kolme ja puoli tuntia, kun lataus aloitettiin akkujen varauksen ollessa täysin nollassa.

Kovalevyn kirjoitusnopeuden mittauksessa käytimme SiSoft Sandra 2004:n File System Benchmark -ohjelmaa, mutta myös normaalimpaa menetelmää, jossa kovalevylle kopioitiin 2,58 gigatavua musiikkia ja mitattiin operaatioon kulunut aika. Sandralla siirtonopeudeksi saatiin 11 megatavua per sekunti, kun taas normaalimpi menetelmä antoi tulokseksi 12,2 megatavua per sekunti.

Loppusanat

Lähemmäs 400 euroa on pelkästä soittimesta kohtalaisen kova hinta, mutta toisaalta iRiver iHP-120:stä löytyy sen verran paljon ominaisuuksia, että laadukasta soitinta halajavalle iHP-120 antaa rahoille myös vastinetta. Soittimen muotoilusta vastannut inno Design on ainakin allekirjoittaneen mielestä onnistunut hyvin ja joystickin ohjailemana hallintaan vaadittavien näppäinten määrä on saatu minimoitua. 20 gigatavun kapasiteetista huolimatta soittimen koko ei ole kasvanut liian suureksi, jottei se kulkisi helposti aina mukana. Jos 20 gigatavua kuulostaa liian suurelta tai pieneltä määrältä, on iRiveriltä saatavilla samaisesta soittimesta myös 10 gigatavun malli (iHP-110) ja 40 gigatavun malli (iHP-140).

Soitin tukee MP3-, Ogg Vorbis-, WAV-, WMA- ja ASF-formaatteja, joista varsinkaan Ogg-tukea ei turhan monesta muun valmistajan mallista löydy. Kovalevyltä löytyvistä kappaleista on mahdollisuus tehdä Winamp-soittolistat, mutta valitettavasti listoja ei voi tehdä soittimesta käsin, joten apuna joutuu käyttämään tietokonetta. Akkujen kesto formaatista ja laadusta riippuen on hyvä ja esimerkiksi allekirjoittaneen käyttämällä Ogg Vorbiksen Quality 5.5:llä soitin jaksaa jauhaa musiikkia yli 13 tuntia.

Apple iPod -soittimiin en ota tässä artikkelissa sen enempää kantaa, kuin että kyseinen soitin on leimaantunut Apple-fanaatikkojen keskuudessa MP3-soittimien soittimeksi. IRiver iHP-120:tä voidaankin hyvin pitää PC-puolen iPodina ominaisuuksien monipuolisuuden, hinnan, muotoilun ja käyttöliittymän puolesta.

>> Takaisin etusivulle

Ville Suvanto 31. lokakuuta 2004