Uusimmat

KiSS Technology DP-450

28.04.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

DVD ja DivX ovat varmasti kaikille tuttuja käsitteitä, kun puhutaan elokuvista. DVD-elokuvia toistavia soittimia on kotikäyttöön saanut jo pitkään aikaa ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa vanhojen VHS-nauhurien rinnalla. Tietokonepuolella elokuvien tehokkaana pakkausmuotona DivX on ollut edelläkävijä, jonka avulla kokoillan elokuva on mahtunut hyvälaatuisena yhdelle – kahdella CD-levylle. DivX on kuitenkin jäänyt tietokoneen omistavien iloksi, eikä kyseisestä pakkausmuodosta ole paljon iloa ollut kotiteatteripuolella.

Tanskalainen KiSS Technology on uranuurtaja DivX-soittimien valmistajana, ja on tuonut markkinoille jo useita eri malleja. DivX-pakattujen elokuvien/videoiden lisäksi soitin pystyy soittamaan muun muassa DVD-elokuvia sekä MP3-levyjä. Muropaketin testipenkkiin KiSS Technology toimitti DP-450-mallisen soittimen, jolla on hintaa Suomessa noin 360 euroa.

Pakkaus

Soittimen ohella pahvilaatikosta löytyy käyttö- sekä takuuohjeet. Niukkasanaiset käyttöohjeet löytyvät ainoastaan tanskaksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi.

Näiden lisäksi mukana tulee tarpeelliset SCART-, virta-, koaksaali- ja äänikaapelit.

Mukana tuleva kauko-ohjain on nappien puolesta erittäin monipuolinen, mutta käyttömukavuuteen KiSS Technology olisi voinut panostaa enemmän.

Kauko-ohjaimen ylhäältä löytyy virtanapin lisäksi normaalit numeropainikkeet nollasta yhdeksään, näiden alapuolella CD-luukun avaus-, menu- sekä paluunapit. Keskeltä sopivasti peukalon kohdalta löytyy nuolinapit neljään eri suuntaan sekä kuittausnapit. Näiden alapuolelle on sijoitettu normaalin VHS-nauhurienkin kauko-ohjaimen tapaan kelaus-, stop- ja play-napit sekä kelaus seuraavaan/edelliseen elokuvan kappaleeseen.

Aivan alhaalta löytyy lisäksi kuvia katsellessa nappi seuraavaan kuvaan ja elokuvia silmällä pitäen napit tekstin ja äänen kielen valitsemiseen, kuvan pyörittämiseen eri asentoon, zoomaukseen, toistamiseen, elokuvan kohdan merkkaamiseen, asetusten säätöön, kuvakohdan etsimiseen sekä tietenkin äänenvoimakkuuden säätämiseen. Maksimi zoomaus rajoittuu 400 prosentiin.

DP-sarjan soittimille on saataville myös erillinen 78-näppäiminen näppäimistö, josta löytyy muun muassa pikanapit ääniominaisuuksille. Valitettavasti tätä langatonta näppäimistöä ei ole saatavilla Suomessa ainakaan artikkelin kirjoitushetkellä.

KiSS Technology DP-450

KiSS Technologyn DP-450-soitin on ulkopäin tyylikkään näköinen mustan/harmaanvärisillä kuorilla. Kuoret ovat mustat metallinharmaata etupaneelia lukuunottamatta, josta siitäkin löytyy läpikuultavan mustat ja muovista valmistetut kaistaleet. Ohjaukseen tarkoitetut napit on sijoitettu soittimen oikeaan reunaan ja keskeltä löytyy itse DVD-asema.

Leveyttä DP-450:llä on 430, korkeutta 75 ja syvyyttä 290 millimetriä. Painoa soittimella on noin 3,5 kilogrammaa.

Luonnollisesti myös DP-450:n firmwaren päivittäminen onnistuu ja se onkin varsin helppo operaatio: CD-levylle poltetaan uusi firmware-versio, CD pistetään asemaan ja DP-450 käyntiin, jolloin päivitysohjelma käynnistyy automaattisesti. Tämän jälkeen voidaan valita joko Full Update, jolloin firmware-päivityksen lisäksi vakioasetukset tulevat käyttöön tai vastaavasti Partial Update, jolloin toteutetaan pelkkä päivitys. Valittua jompi kumpi edellä mainituista vaihtoehdoista, DP-450:n vanha firmware poistetaan ensiksi ja tämän jälkeen päivitetään uusi versio. Kun tämän jälkeen soitin käynnistetään uudestaan, pitäisi päivityksen olla voimassa.

Kuten jo aiemmin mainitsimmekin, DP-450:n ohjausnapit löytyvät kaikki soittimen etupaneelin oikeasta reunasta. Napit vasemmalta oikealle: CD-lukuun avausnappi, play/pause, stop, kappalekelaus taakse/eteen, kelaus taakse/eteen ja menu. Samat napit toimivat myös valikoissa, mutta hieman erilaisilla funktioilla, selitteet näkyvät ylemmästä kuvasta nappien alapuolella.

Napit toimivat muuten moitteetta, mutta jollain DivX-pakatuilla elokuvilla stop-nappi ei toiminut lainkaan. Tiedä sitten oliko syynä jokin tietty vika, vai se, että tuote oli käynyt jo ennen Muropaketin toimitusta useilla muilla toimittajilla, joka samalla näkyi tuotteessa naarmuina.

Vasemmasta reunasta löytyy virtanapin lisäksi selitteet, mitä kaikkia tietodostomuotoja, CD-tyyppejä ja standardeja DP-450 tukee. CD-R- ja CD-RW-levyinä tuettuina ovat sekä 74 että 80 minuutin mallit sekä DVD-R:n ja DVD-RW:n kaikki mallit. DVD+R- ja DVD+RW-levyt eivät siis ole lainkaan tuettuja.

Videopuolelta DP-450 tukee MPG-, MPEG-, AVI- ja VOB-tietodostomuotoja, äänipuolelta vastaavasti MP3:sta (myös ID3-tagit), Oggia ja pian tulevalla uudella firmware-päivityksellä myös valmistajan mukaan WAV:ia. DivX 3 -sarjan kodekki ei ole valitettavasti tuettuna lainkaan, vaikka kyseisellä kodekilla pakattuja elokuvia kuitenkin liikkuu kaikista DivX-pakatuista elokuvista/videoista valtaosa. Tuki kattaa siis ainoastaan uudemmat DivX 4- ja 5-sarjat sekä nykyään paljon käytetyn XviD-kodekin.

DP-450 pystyy myös tulevaisuudessa soittamaan esimerkiksi DivX 6 -sarjan kodekilla pakattuja elokuvia, jos se vain on ISO-MPEG4-standardin Advanced, Simple -profiilin mukainen. Ainoa, mitä DP-450 ei pysty toistamaan, on DivX 5.02-version tukemat GMC- (Global Motion Compensation) ja QP-ominaisuudet (Quarter Pexel).

Elokuvanautinnon ylläpitämiseksi myös tekstityksiä pystytään toistamaan, mutta tämä vaatii, että video ja teksti on varustettu samalla tiedostonimellä. Esimerkiksi muropaketti_video.avi ja muropaketti_video.sub. Tekstitysmuodoista KiSS Technology mainitsee tuetuiksi MicroDVD:n, SubRIP:n, SubViewerin, Samin ja SubViewer 2:n.

Dolby Digital -tuen lisäksi DP-450:stä löytyy mahdollisuus katsella Photo CD:itä sekä VCD- ja SVCD-muodossa olevia elokuvia. Kuvat Photo CD:ssä voivat olla ainoastaan JPEG-pakattuja.

DP-450:n tukee progressive scan -ominainsuutta, joka tarkoittaa, että kuvasta piirretään toisessa suunnassa jokainen juova. Tästä hyödytään parempana kuvanlaatuna ja varsinkin pysäytettyjen kuvien laatu on lomitettua signaalia paljon korkeatasoisempi.

CD-asemaluukun yläpuolelle on sijoitettu VFD-näyttö, jonka vasemmasta reunasta löytyy esimerkiksi VCD-elokuvaa toistaessa title- sekä track/chapter-osiot. Keskeltä löytyy sekunnin välein päivittyvä laskuri ja oikealta puolelta toistettavan kappaleen/elokuvan/kuvan tai muun vastaavan muoto. Valittuna voi näkyä joko CD, MP3, VCD tai DVD.

Kun siirrytään tarkastelemaan KiSS Technologyn DP-450-soittimen takapuolta, voimme todeta, että oikean yläkulman virtaliittimen lisäksi, keskeltä löytyy ääni- ja videoulostuloliittimet.

Vasemmassa reunassa ja pystyasennossa olevista kehdesta liittimestä voidaan analoginen ääni viedä ulos oikealle ja vasemmalle kaiuttimelle. Videoulostulo voi tapahtua koaksaali- tai laadukkaamman S-Video-liittimen avulla, digitaalinen ääni vastaavasti koaksaalina tai optisena. Oikealta löytyy lisäksi SCART-ulostuloliitin.

Soittimen kotelo avattuna tyhjää tilaa näyttäisi olevan reilusti. Keskeltä löytyy normaali tietokonekäytössä nähty DVD-asema, vasemmalla puolella DP-450:n ”aivot” eli dekooderiosa ja oikealla puolella virtalähde.

DVD-asema on yhteydessä levyyn normaalilla IDE-kaapelilla ja levystä löytyy parin SDRAM- ja EPROM-piirin lisäksi REALmagicin laadukas ja paljon käytetty 150 megahertsiseen RISC-prosessoriin perustuva EM8500-purkupiiri.

Tietoa EM8500-piiristä valmistajan sivuilta:

  • Complete single-chip solution for next-generation progressive DVD players.
  • Supports DVD-Video, Superbit™ DVD, DVD-R/-RW/+R/+RW (conditional), SVCD, VCD, Picture CD, CD/CD-R/CD-RW (audio, WMA, DivX™, MP3, JPEG and MPEG-4 files) media formats.
  • MPEG-1, MPEG-2 MP@ML, MPEG-4 Advanced Simple Profile Level 5 video decoding.
  • Dolby Digital, MPEG-1 Layers 1, 2 and 3 (MP3) and Windows® Media Audio (WMA) audio decoding.
  • Embedded RISC to run system software and navigation.
  • Integrated IDE (ATA/ATAPI-4) and DVD loader interface supports a wide variety of DVD loaders, DVD drives and CompactFlash.

Pika-asennus

Kun DP-450 on asennettu paikoilleen ja johdot kiinnitetty, täytyy soittimen käyttöönottamiseksi vielä asettaa muutamat säädöt. Nämä säädöt voi tehdä joko manuaalisesti tai pika-asennuksen kautta, joka käsitellään ensiksi:

Pika-asennus koostu neljästä eri ruudusta, joista ensimmäisessä valitaan kieli. Valittavana on englanti, saksa, ranska, tanska, ruotsi, norja, suomi, espanja, italia sekä hollanti.

Seuraavasta ruudusta valitaan videokuvan ulosvientitapa televisioon: joko koaksaali, S-Video tai SCART.

Kolmannesta ruudusta säädetään TV:n tyyppi, valintoina ovat kuvasuhteet 4:3 ja 16:9.

Viimeisenä valitaan vielä äänen ulosviestitapa. Valittavana on S/PDIF koaksaalin kautta, stereo tai S/PDIF digitaalisena. Tämän jälkeen soitin on toimintakunnossa ja valmis videoiden/kuvien katsomista ja musiikin kuuntelemista varten.

Valikot

Asetukset voi tehdä myös manuaalisesti, jolloin säätövaraa löytyy hieman enemmän. Ensimmäisestä valikosta löytyy kieliasetukset valikolle, DVD-valikolle, -äänelle sekä -tekstitykselle. Kielivalinnat rajoittuvat jo pika-asennus-kohdassa mainittuihin vaihtoehtoihin.

Seuraavasta valikosta löytyy videoasetukset: television tyyppi (4:3 tai 16:9), TV-järjestelmä (PAL tai NTSC) ja kuvasignaalin ulosvientitapa (koaksaali, S-Video tai SCART).

Kolmannesta valikosta löytyy ääntä koskevat säädöt, valittavana on PCM tai RAW.

Viimeinen valikko käsittää sekalaisia säätömahdollisuuksia: lapsilukko, salasana, näytön kirkkauden säätömahdollisuus, näytönsäästäjän viive, oletusasetusten palautus sekä pika-asennuksen käynnistysnappi.

Käytännön testit

DVD-elokuvien testaamiseen käytin Band of Brothers -sarjan (Taistelutoverit) ensimmäistä DVD-levyä ja toista jaksoa. Kaikki toimi tämän osalta sujuvasti, valikoiden selaaminen nuolinäppäimien ja Enter-napin avulla ei tuottanut ongelmia ja elokuvakin toistui terävällä kuvalla. Digitaalikameralla otettu kuva tosin ei annan realistista kuvaa kuvanlaadusta, kuten ylemmästä kuvasta varmasti näkyykin.

DVD-videon lisäksi testasimme KiSS Technologyn DP-450-soitinta DivX 4- ja 5-kodekeilla pakatuilla videoilla ja SVCD-muodossa olevalla elokuvalla. Poltimme CD-RW-levylle muutamia erilaisia videopätkiä, joista osa näkyykin ylemmässä kuvassa. Kauko-ohjaimen menu-näppäimestä saadaan esille valikko, jossa näkyy videot sekä mahdolliset kansiot. Taustalla pyörii thg_video_6_p4_4000.avi-video.

Testatuiden videoiden kanssa ei myöskään syntynyt mitään ongelmaa. Testasimme myös mielenkiinnon vuoksi yhtä vanhemmalla DivX 3.11 -kodekilla pakattua elokuvaa, jonka kanssa syntyikin hieman ongelmia. Soitin alkoi lataamaan alokuvaa CD:ltä, mutta mustan kuvan saattelemana mitkään napit eivät enää toimineet. Ainoa vaihtoehto oli sammuttaa soitin virtakytkimestä.

MP3-soittomahdollisuudet jäivät hieman niukoiksi, vaikka valmistaja itse onkin mainostanut ennennäkemättömiä mahdollisuuksia tämän saralta. Kun CD-levy asennetaan soittimeen, tulee esille videovalikoiden kaltainen lista, josta voidaan valita kansioita tai soitettavia kappaleita. Käyttö on helppoa, mutta olisin mielelläni nähnyt, jonkinlaisen soittolistamahdollisuudet. Nyt kappaleet soivat järjestyksessä valitusta kappaleesta eteenpäin. Myöskään mitään random-toimintoa ei ole.

Loppusanat

KiSS Technologyn DP-450 on hyvä soitin, vaikka pientä korjattavaa ja paranneltavaa vielä löytyykin runsaasti. Korkea 360 euron hinta karsii suuren osan kuluttajista tämän tuotteen saatavuuden ulkopuolelle. Soittimessa käytetty REALmagic EM8500 -piiri tukee MPEG1-, MPEG2- ja MPEG4-dekoodausmuotoja, joten DVD-, DivX ja XviD-elokuvia voidaan katsoa ilman erillisiä lisävirityksiä. Huonona puolena kuitenkin on, ettei soitin tue kuin DivX 4:ää ja DivX 5:ttä tällä hetkellä, joten DivX 3 -sarjan elokuvat eivät valitettavasti tällä soittimella toistu. Tämä on harmillista, koska erittäin suuri osa elokuvista on pakattu juuri tällä kodekilla.

DP-450:n toisto-ominaisuudet eivät jää elokuvatasolle, vaan soittimella voidaan myös kuunnella DVD-R-, DVD-RW-, CD-R- tai CD-RW-levyille poltettua MP3- ja Ogg-tiedostomuodossa olevaa musiikkia sekä katsella JPEG-muodossa olevia kuvia. Kannattaa pitää mielessä, että kuvien on syytä olla enintään 1280×960-resoluutiollisia, tätä suuremmat kuvat pienenevät automaattisesti kuvaruudun keskelle.

Oheismateriaalimäärä on riittävä tarvittavilla johdoilla, ohjeilla ja kauko-ohjaimella, vaikka ohjekirja voisikin olla hieman laajempi. Itse soitin taas on ulkoisesti hillityn tyylikkään näköinen mustalla ja metallinharmaalla värityksellä.

28. huhtikuuta – Ville Suvanto (ville.suvanto@https://muropaketti.com)

KiSS Technology DP-450 -tuotesivut

>> Etusivulle