Uusimmat

Cooler Master Hyper T4

17.05.2016 13:30 Juha Kokkonen

cm-hyper-t4-1

Jäähdytysmarkkinoiden veteraani Cooler Master esitteli Hyper T4 -coolerinsa noin kolme ja puoli vuotta sitten syksyllä 2012. Kyseessä on yrityksen coolerimalliston edullisin 120 mm tornicooleri. Valmistajan veroton suositushinta Hyper T4:lle oli julkaisun aikaan 24,90 euroa. Tällä hetkellä cooleria saa Suomesta edullisimmillaan hieman vajaalla 30 eurolla. Mallia löytyy hyvin suurimpien jälleenmyyjien valikoimista.


Cooler Master on pakannut Hyper T4:n tyylikkääseen mustavalkoiseen pahvipakkaukseen. Pakkauksen printtauksista käy hyvin selville coolerin ulkonäkö, mitat sekä keskeisimmät tekniset ominaisuudet. Itse cooleri on suojattu kohtalaisen hyvin vaahtomuovisella kehyksellä ja oheistarvikkeet ovat pahvirasiassa. Toimitussisältöön kuuluu coolerin ohella asennusohjeet, takuutiedot, pieni pussillinen lämpötahnaa sekä kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille (LGA 2011/1366/115x/775 & AMD FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2).

 

cm-hyper-t4-2

Ulkonäöltään Hyper T4 on varsin tavanomainen yhden tuulettimen tornicooleri. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, mutta rakenteesta kuitenkin huomaa pyrkimykset valmistuskustannusten minimoimiseen. Kalliimpiin malleihin verrattuna Hyper T4 tuntuu kädessä hieman hentoiselta ja hiomattomalta.

Hyper T4:n ulkomitat ovat 131,6 x 72,5 x 152,3 mm (L x S x K) ja se painaa 548 grammaa (tuulettimen kanssa). Jäähdytysrivastoon valmiiksi kiinnitetty PWM-tuuletin on kooltaan 120 mm. Valmistaja tarjoaa coolerilleen kahden vuoden takuun.

cm-hyper-t4-4

Hyper T4:n mukana toimitettava standardikokoinen 120 mm tuuletin tukee PWM-ohjausta (Pulse Width Modulation) 600 – 1800 RPM kierrosalueella. Valmistaja ilmoittaa ilmavirraksi 24 – 70 CFM, ilmanpaineeksi 0,3 – 2,14 mm H2O ja melutasoksi 15,1 – 31,6 CFM. Rihlalaakeroidulle tuulettimelle luvataan 40 000 tunnin käyttöikä.

Tuulettimen kiinnitys jäähdytysrivastoon on toteutettu muovisten pikakiinnityskiskojen avulla. Kiskot ovat ruuveilla kiinni tuulettimessa ja rivaston kylkeen ne tarttuvat muovikynsien avulla. Tuulettimen ja rivaston välissä on pienet pehmustetyynyt, joiden tarkoituksena on ilmeisesti estää värinöiden siirtymistä rivastoon. Ainakin irrotettavuuden helppouden osalta ratkaisu vaikuttaa toimivalta. Pakkauksen mukana toimitetaan kiinnityskiskot myös toiselle tuulettimelle.

cm-hyper-t4-5

Hyper T4 rakentuu kuparisista lämpöputkista sekä alumiinisesta tornirivastosta, joka koostuu 50 symmetrisestä lamellista. Lamellit ovat tuettuna toisiinsa päädyistä ja puristusliitoksilla kiinni lämpöputkissa. Niiden paksuus on 0,4 mm ja väli noin 1,9 mm. Kuuden millimetrin paksuisia lämpöputkia on neljä kappaletta ja ne kiinnittyvät rivastoon molemmista päistään.

Koska Hyper T4:n rivasto on melko hoikkarakenteinen, on Cooler Master päätynyt tekemään siitä symmetrisen, eli coolerin pohjaosa sijaitsee samassa linjassa rivaston kanssa. Rivaston alapuolelle jää 37 mm tila, joka riittää mainiosti prosessorikannan välittömässä läheisyydessä sijaitseville komponenteille.

cm-hyper-t4-6

Hyper T4:n pohjan kontaktipinta on toteutettu suorakontaktitekniikalla, eli lämpöputket ovat suorassa kosketuksessa prosessorin kanssa. Ratkaisu on tyypillinen edullisissa tornicoolereissa, sillä se on edullinen valmistaa ja tarjoaa silti tässä kokoluokassa varsin hyvän lämmönsiirtokyvyn.

Lämpöputket ovat kiinni alumiinisessa pohjablokissa, jolla putket on sidottu yhteen. Putkien väliin jäävät raot ovat selvästi sormella tunnettavissa ja kontaktipinnan viimeistely on jätetty melko karkealle hiotulle pinnalle. Kontaktipinnan koko on noin 32 x 35 mm ja mittaustemme mukaan se on koneistettu molempiin suuntiin suoraksi. Suorakontaktipohjan kanssa on suositeltavaa käyttää hieman tavallista enemmän lämpötahnaa, sillä osa tahnasta pakenee pohjassa oleviin uriin.

cm-hyper-t4-12

Hyper T4:n mukana toimitetaan kahdet ohjeet, joista suuremmat ovat pienen kartan kokoluokkaa ja ne sisältävät tekstin noin parillakymmenellä kielellä. Samalla toteutus on melko hankalasti luettava. Onneksi mukana toimitetaan myös kuvassa näkyvät puolikkaan A4:n kokoluokkaa olevat ohjeet, joissa kielenä on vain englanti ja asettelu on huomattavasti selkeämpää. Asennusprosessi on käyty läpi vaihe vaiheelta melko selkeillä, mutta pienehköillä mustavalkokuvilla varustettuna.

cm-hyper-t4-7

Suoritimme kaikkien testicoolereiden esimerkkiasennuksen Intelin LGA 1155 -kantaiselle emolevylle. Hyper T4:n asennus alkaa asettamalla muovinen taustalevy prosessorikannan takapuolelle. Taustalevyn nurkista löytyvät kierretapit säätyvät kolmiportaisesti eri suoritinkannoille. Ratkaisu on onnistunut ja helppokäyttöinen, sillä se ei vaadi erillisten ruuvien kanssa pelaamista tai niiden paikallaanpitämistä cooleria asennettaessa.

cm-hyper-t4-8

Taustalevyn ollessa paikallaan emolevyn etupuolelle kierretään korokesormimutterit, joiden väliin asetetaan metalliset kiinnityspalkit. Korokemuttereiden pohjassa on integroidut muoviprikat, joten emolevyn pinta on turvassa oikosuluilta. Kiinnityspalkit kiristetään korokemuttereiden päälle toisten pienempien sormimutterien avulla. Palkkien sijoituksella voidaan valita miten päin cooleri ”istuu” prosessorin päällä.

cm-hyper-t4-9

Harmillisena yksityiskohtana huomasimme, että kiinnityspalkkien ulkoreunassa sijaitseva ”kynsi” otti kiinni malliemolevymme (Asus P8H67-M Evo) virransyötön jäähdytyssiiliin. Arvelimme ongelman olevan emolevykohtainen, mutta havaitsimme saman ongelman myöhemmin myös testialustanamme käytetyn Asus Z97-A -emolevyn kanssa. Cooler Master ei ole ilmeisesti ottanut huomioon Intelin suoritinkantojen varoetäisyyksiä, joka aiheuttaa kuvassa näkyvän ongelman.

Onneksi törmäyskurssi oli sen verran lievä, että saimme coolerin kiinnikkeet asennettua hieman jäähdytyssiiltä kallistamalla. Pitkässä juoksussa mahdollisesti tästä johtuva jäähdytyksen heikentyminen saattaa kuitenkin lyhentää virransyötön komponenttien elinikää.

cm-hyper-t4-10

Viimeisenä vaiheena cooleri asetetaan prosessorin päälle ja coolerin pohjan yläpinnan hahloihin pujotetaan kiristysmekanismi, jonka molemmissa päissä on kiinnityspalkkien kynsiin asettuvat kolot. Cooleri kiristetään/lukitaan paikalleen AMD:n vakiocoolereista tutulla tavalla kiristysmekanismin toisessa päässä sijaitsevaa muovivipua 180 astetta kääntämällä. Ratkaisu on yksinkertainen, mutta jäimme silti ihmettelemään miksi Cooler Master ei ole sen sijaan käyttänyt sormiruuvikiinnitystä.

cm-hyper-t4-11

Kokonaisuudessaan Hyper T4:n kiinnitysratkaisu on hieman kaksijakoinen. Käytettävyyden helppous on parantunut huomattavasti aiemmista testaamistamme Cooler Masterin coolereista, joiden tapauksessa on yleensä joutunut pelaamaan useiden epäkäytännöllisten pikkumuttereiden ja ruuvien kanssa. Hyper T4:n tapauksessa koko asennusprosessi onnistuu pelkällä sorminäppäryydellä ilman erillisiä työkaluja, joka on sinällään loistava suoritus.

Coolerin kiristysvaihe ei kuitenkaan aivan vakuuttanut testaajaa ja jäinkin ihmettelemään miksei valmistaja ole toteuttanut sitä sormiruuveilla hieman heppoisen pikalukitusmekanismin sijaan. Ainakaan valmistuskustannuksista ei voi tässä tapauksessa olla kyse. Hyper T4:ssä käytetty kiristysmekanismi tuntuu hieman heppoiselta ja cooleri tuntuisi jäävän hieman turhan löysälle, sillä sitä pystyy pyörittämään ja jopa hieman suurempaa voimaa käyttäen vääntämään toiselta reunaltaan ylös prosessorin päältä. Testiasennusten perusteella lämpötahnaa joutuu käyttämään hieman runsaammin, jotta suorakontaktipohjan raot täyttyvät ja koko kontaktipinta saa kunnon kosketuksen.

Yhteensopivuuden kannalta (kiinnityksessä käytettävien palkkien kynsiä lukuun ottamatta) Hyper T4 ei aiheuta juurikaan potentiaalisia yhteensopivuusongelmia emolevyn komponenttien, muistikampojen tai korttipaikkojen kanssa. Rivasto on siinä määrin hoikka, että tuuletin ei ylety muistipaikkojen päälle. Sen sijaan jos cooleri asennetaan poikittain (eli liikuttamaan ilmaa emolevyn pystysuunnassa), on muistikampojen oltava maksimissaan 35 mm korkeita, eli käytännössä standardikokoisia.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

  • Asennusohjeet ovat kohtalaisen selkeät, mutta ei suomeksi
  • Asennuksessa ei tarvita työkaluja.
  • Kiinnityksessä käytettävän metallipalkin ”kynsi” saattaa aiheuttaa yhteensopivuusongelmia Intel-kantaisten emolevyjen kanssa.
  • Kiinnityksen tukevuus/tiukkuus ei aivan vakuuta.
  • Hyvä kontakti kannattaa varmistaa riittävällä määrällä lämpötahnaa.
  • Kooltaan itse cooleri on varsin hyvin yhteensopiva muistien ja lisäkorttien kanssa.

 

Sisältö

  1. Esittely
  2. Cooler Master Hyper T4
  3. ID-Cooling SE-214X
  4. SilentiumPC Fera 3 (HE1224)
  5. Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A
  6. Testikokoonpano ja -metodit, Tuulettimien kierrosnopeusalue, Melumittaukset & Lämpötilamittaukset
  7. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat