Uusimmat

SilentiumPC Fera 3 (HE1224)

17.05.2016 13:30 Juha Kokkonen

 

silentiumpc-fera3-1

Vuonna 2007 perustettu puolalainen SilentiumPC saattaa olla useimmille melko tuntematon merkki, sillä sen tuotteiden saatavuus Suomessa on ollut heikkoa. Tilanteen pitäisi kuitenkin olla parantumassa jo lähikuukausien aikana. Tähän testiin valitsimme mukaan helmikuun lopulla julkaistun Fera 3 -mallin, joka on kokenut pieniä rakenteellisia parannuksia edeltäjäänsä nähden. Valmistajan suositushinta Fera 3:lle on 25,90 euroa ja Suomesta se on saatavilla tällä hetkellä ainoastaan Hardwariumista 29,90 euron hintaan. SilentiumPC:n tuotteet saapuvat kuitenkin lähiaikoina myös Jimm’sin valikoimiin.

Fera 3:n myyntipakkaus on piristävän kelta-valkoinen ja sen pinnasta löytyy selkeät kuvat tuotteesta sekä kattava speksilistaus. Coolerin suojaus on melko kevyttä, sillä sisältä löytyy ainoastaan pari ohutta vaahtomuoviliuskaa. Oheistarvikkeet sekä tuuletin ovat pakattuina omiin pahvirasioihinsa coolerin rivaston molemmin puolin. Pakkauksen sisältä löytyy coolerin ohella asennusohjeet, kiinnikkeet kahdelle tuulettimelle, pieni ruiskullinen Pactum PT-2 -lämpötahnaa sekä kiinnitystarvikkeet Intel- ja AMD-suoritinkannoille (LGA 775, 115X, 2011, LGA 2011-3 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 ja FM2+).

silentiumpc-fera3-2

Fera 3:n tarjoama ensivaikutelma on konstailemattoman ryhdikäs. Rakenne tuntuu kädessä tukevalta eikä luo erityisen ”halpaa” vaikutelmaa, vaikka edullisen hinnan toki huomaa muutamista yksityiskohdista. Valmistajan mukaan Fera 3:n jäähdytysteho riittää jopa 180 watin lämpökuormaan saakka. Coolerin ulkomitoiksi ilmoitetaan 125 x 78 x 155 mm (L x S x K) ja painoksi 613 grammaa. Mukana toimitettava 120 mm tuuletin tukee PWM-ohjausta. Valmistaja tarjoaa tuotteelleen kahden vuoden takuun.

 

silentiumpc-fera3-4

Fera 3 rakentuu alumiinirivastosta ja neljästä kuuden millimetrin lämpöputkesta. Tornimallinen rivasto koostuu 46 alumiinilamellista, joista ylimmäinen on anodisoitu mustaksi. Kaikissa lamelleissa on yhteensä neljä riviä pieniä pyöreitä reikiä (38 kpl) sekä keskelle stanssattu valmistajan logo. Mittaustemme mukaan ripaväli on 2,1 mm ja ripojen paksuus 0,4 mm. Rivaston pitkät sivut on muotoilu hieman toisistaan poikkeavasti. Tuulettimen puhalluspuolella on keskellä leveä syvennys, kun taasen poistopuolella keskellä on ainoastaan kapea ja hieman syvempi ”lovi”.

SilentiumPC on tehnyt Fera 3:sta lämpöputkien muotoilulla hyvin kevyesti epäkeskeisen, niin että sen pohjan keskikohta poikkeaa noin viisi milliä rivaston keskikohdasta. Kuparisia lämpöputkia on neljä kappaletta ja ne liittyvät molemmista päistään jäähdytysrivastoon. Putkien ja ripojen liitos on toteutettu puristustekniikalla. Coolerin pohjassa käytetään suorakosketustekniikkaa. Rivaston alle jää noin 40 mm korkea tila.

silentiumpc-fera3-5

Fera 3:n mukana toimitetaan yksi 120 mm Sigma Pro -tuuletin, joka tukee PWM-ohjausta. Nestelaakeroidun tuulettimen kierrosalue on 500 – 1600 RPM. Valmistaja ilmoittaa maksimi-ilmavirraksi 46,5 CFM ja melutasoksi 8 – 15 dBA. Ulkonäöltään Sigma Pro on varsin perinteinen – musta ja seitsenlapainen. Sen kiinnitys rivastoon tapahtuu metallilankakiinnikkein, jotka on muotoiltu helposti sormin käytettäviksi.

silentiumpc-fera3-6

Kuten kahdessa edellisessäkin coolerissa, myös Fera 3:ssa käytetään lämpöputkien suorakosketustekniikkaa. Pohjaosan runkona toimii alumiiniblokki, jonka alapintaan lämpöputket on kiinnitetty. Putkien väliin jäävät alumiinikaistaleet ovat hieman leveämmät kuin kilpailijoissa. Kontaktipinnassa on havaittavissa pieniä säteittäisiä työstöjälkiä, mutta pinta on viimeistelty siinä määrin tasaiseksi, että ne ovat vain juuri ja juuri kynnellä havaittavissa. Koneistusjälki on myös muuten tasaisempaa kuin kilpailijoissa ja lämpöputkien ja alumiinin välissä on vain erittäin pienet urat.

Mittauksiemme mukaan kontaktipinta on molempiin suuntiin suora. Kontaktipinnan koko on noin 35 x 48 mm.

silentiumpc-fera3-7

Fera 3:n mukana toimitetaan tämänkertaisen testijoukon ainoat värilliset asennusohjeet. Toteutus on hyvin yksinkertainen ja tekstiä löytyy puolaksi, saksaksi ja englanniksi vain yhden lauseen verran. Asennusvaiheiden esittely on toteutettu pelkkien kuvien avulla. Kuvat ovat varsin selkeitä, mutta hieman pienehköjä. Kokonaisuus on kuitenkin selkeä.

silentiumpc-fera3-8

silentiumpc-fera3-9

Coolerin asennus (LGA 115x -kannalle) alkaa kiinnittämällä neliöpäiset kierretapit emolevyn taustapuolelle tulevan taustalevyn kulmiin. Tapeille löytyy kolme reikää suoritinkannasta riippuen ja ne lukitaan valituille paikoilleen tapin varteen napsahtavien muovikaulusten avulla. Ratkaisu on helppokäyttöinen ja toimiva.

silentiumpc-fera3-10

Seuraavana asennusvaiheena emolevyn etupuolella törröttäviin kierretappeihin asennetaan muoviset korokeholkit, joiden päälle asetetaan metalliset kiinnityspalkit. Palkit kiristetään paikalleen sormimuttereiden avulla.

silentiumpc-fera3-11

Asennus viimeistellään asentamalla cooleri prosessorin päälle ja ruuvaamalla se sormiruuveilla molemmilta puolilta kiinni metallipalkkeihin. Coolerin pohjan yläpintaan on valmiiksi asennettuna metallilevy, jonka molemmissa päissä on reiät sormiruuveja varten. Tuulettimen kiinnittäminen rivastoon kannattaa tehdä vasta lopuksi, vaikka ruuvien kiristäminen onnistuukin myös sen ollessa paikallaan.

silentiumpc-fera3-12

Kokonaisuutena tarkasteltuna Fera 3:n kiinnitysratkaisu on testiryhmän paras. Asennuksessa ei tarvitse käyttää työkaluja ja toteutus on selkeä sekä helppokäyttöinen. Lopputuloksena cooleri istuu paikallaan erittäin tukevan tuntuisesti. Halutessaan käyttäjä voi loppukiristää sormiruuvit vielä ruuvimeisselin kanssa, mutta homma onnistuu useimmilta myös näppivoimin. Tekemiemme testiasennusten perusteella pohjan kontakti prosessorin kanssa on erittäin tasainen ja lämpötahna pääsee leviämään hyvin koko alueelle.

Yhteensopivuuden kannalta Fera 3:n kanssa ei pitäisi syntyä ongelmia. Pienen epäkeskeisyyden ansiosta tuuletin ei joudu törmäyskurssille muistikampojen kanssa, eikä myöskään lisäkorttipaikkojen suhteen tule ongelmia. Jos cooleri asennetaan puhaltamaan ilmaa emolevyn pystysuunnan mukaisesti, voivat muistikammat olla maksimissaan 40 mm korkeat, jotta ne mahtuvat rivaston alle.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

  • Värilliset asennusohjeet ovat kohtalaisen selkeät, mutta tekstittömät.
  • Kiinnitysratkaisu on selkeä eikä siinä tarvita työkaluja.
  • Kiinnitysratkaisu tuntuu erittäin tukevalta.
  • Tuulettimen asennus on helppoa.
  • Cooleri on varsin hyvin yhteensopiva muistien ja lisäkorttien kanssa.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Cooler Master Hyper T4
  3. ID-Cooling SE-214X
  4. SilentiumPC Fera 3 (HE1224)
  5. Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A
  6. Testikokoonpano ja -metodit, Tuulettimien kierrosnopeusalue, Melumittaukset & Lämpötilamittaukset
  7. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat