Uusimmat

Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A

17.05.2016 13:30 Juha Kokkonen

thermalright-truespirit-120m-1

Thermalright kuuluu tämän vertailun valmistajista Cooler Masterin kanssa ”veteraaniluokkaan” ja sen tuntevat kaikki jäähdytystuotemarkkinoita seuranneet. Yritys julkisti ensimmäisen edullisen True Spirit 120 -mallinsa vuonna 2011 ja se vieraili aikanaan myös Muropaketin testissä. Toisen sukupolven True Spirit 120M BW Rev.A julkistettiin vuonna 2013 ja iästään huolimatta se on edelleen yksi suosituimmista malleista tässä hintaluokassa. Valmistajan suositushinta sille on 29,90 dollaria, mutta Suomessa se kustantaa edullisimmillaan vajaat 35 euroa, joka tekee siitä tämän vertailun arvokkaimman osanottajan.


Edeltäjänsä tapaan myös True Spirit 120M BW Rev.A toimitetaan keltamustassa pahvipakkauksessa, jonka sisällä cooleri on suojattu lähinnä muutamalla vaahtomuovinpalalla. Toimitussisältöön kuuluu käyttöohjeet, pieni pussi lämpötahnaa sekä asennustarvikkeet Intel LGA 2011-, 115x-, 1366-, 775- ja AMD AM2-, AM2+-, AM3-, AM3+-, FM1-, FM2-, FM2+ -suoritinkannoille.

thermalright-truespirit-120m-2

True Spirit 120M BW Rev.A:n ulkonäköä hallitsee musta tuuletinkehys, jonka kiinnitys on toteutettu coolerin kylkiin kurottavilla ilmanohjureita muistuttavilla ”rivoilla”. Laatuvaikutelma on testijoukon parasta päätä, kuten hinnan ja Thermalrightin brändin pohjalta voikin olettaa.

Valmistajan ilmoittamat ulkomitat ovat 132 x 80 x 145 mm (L x S x K) ja paino 580 grammaa (tuulettimen kanssa). Suurin ero edeltäjämalliin löytyy juurikin korkeudesta ja valmistaja väittääkin True Spirit 120M BW Rev.A:n olevan markkinoiden matalin 120 mm tuulettimella varustettu tornicooleri. Pitää väite sitten paikkaansa tai ei, kyseessä on selvästi tämän vertailunelikon matalin cooleri. Valmistajan tarjoama takuu on vuoden mittainen.

thermalright-truespirit-120m-3

True Spirit 120M BW Rev.A rakentuu nikkelöidystä alumiinirivastosta, kuparilämpöputkista sekä kuparipohjasta. Jäähdytysrivasto koostuu 46:sta alumiinirivasta, joiden paksuus on 0,4 mm ja välimatka 1,8 mm. Rivasto on muotoiltu pitkiltä sivuiltaan hieman sisäänpäin kaarevaksi. Ylin lamelli on anodisoitu ulkonäkösyistä mustaksi. Rivaston alapuolelle jäävä tila on 30 mm, eli vähemmän kuin muissa tämän vertailun coolereissa.

Lämpö siirtyy kuparipohjasta jäähdytysrivastoon neljän kuuden millimetrin vahvuisen kuparilämpöputken välityksellä. Putket läpäisevät rivaston vinossa salmiakkiasetelmassa ja kiinnitys lamelleihin on toteutettu puristusliitoksin. Lämpöputkien muotoilun avulla pohjan sijainti on tehty epäkeskeiseksi rivastoon nähden, jolla on pyritty parantamaan yhteensopivuutta muistien kanssa.

thermalright-truespirit-120m-4

Coolerin mukana toimitetaan mustavalkoinen 120 mm TY-121-BW-tuuletin, joka säätyy PWM:n avulla 600 – 1300 RPM välillä. Valmistajan ilmoittama maksimimelutaso on 25,4 dBA ja maksimi-ilmavirta 46,19 CFM. Tuulettimen kiinnityksessä käytetään erikoista muovikehystä, johon tuuletin on pikalukittu kahdelta sivulta leveiden ”kynsien” avulla. Kehikko kiinnittyy rivaston kylkiin rinnakkaisten muovikynsien avulla ja käyttäjä voi hienosäätää sen pystysuuntaista sijaintia coolerissa. Muropaketin toimituksen mielestä aiempi metallilankakiinnitys oli muovikehikkoa parempi vaihtoehto.

thermalright-truespirit-120m-5

True Spirit 120M BW Rev.A on tämän vertailunelikon ainoa cooleri, jonka pohja ei käytä suorakosketustekniikkaa. Sen sijaan lämpöputket ovat juotettu kiinni kahden nikkelöidyn 40 x 40 x 5 mm kokoisen kuparilevyn väliin, joista alempi muodostaa pohjan kontaktipinnan. Thermalright on viimeistellyt pohjan peilaavaksi, joskin tarkkaan sopivaa valoa vasten siinä on havaittavissa olemattoman pieniä työstöuria (jotka eivät kuitenkaan tunnu kynnellä). Mittaustemme mukaan pohjan kontaktipinta on aavistuksen keskeltä kupera, joka on normaalia nykycoolereille, sillä se sopii hyvin yhteen hieman prosessorien hieman koverien lämmönlevittäjien kanssa.

thermalright-truespirit-120m-6

True Spirit 120M BW Rev.A:n mukana toimitetaan testijoukon ainoana coolerina varsinainen ohjekirjanen pelkän taitellun lapun sijaan. Mustavalkoisilla kuvilla kuvitetut ohjeet ovat selkeät ja helppolukuiset. Maininnan arvoisena seikkana coolerin kiinnitystapa on täysin identtinen useamman viime vuosina julkaistun Thermalrightin coolerin kanssa.

thermalright-truespirit-120m-7

Ensimmäisenä asennusvaiheena (LGA 115x -kannalle) emolevyn taustapuolelle asennetaan metallinen taustalevy, joka käyttäjän on koottava useammasta eri osasta. Metallilevyn ja emolevyn väliin asennetaan muovinen suojakerros ja kulmista löytyviin reikiin työnnetään ruuvit, jotka pysyvät paikallaan levyn toiselle puolelle ruuvin juureen pujotettavilla muoviprikoilla, jotka keskittävät samalla ruuvit emolevyn reikiin. Thermalright olisi voinut muotoilla taustalevyn ruuvinreiät hieman tiukemmin, sillä nyt ruuvit pääsevät liikkumaan pitkin ”uramaista” reikää ja siirtymään väärälle etäisyydelle toisistaan.

thermalright-truespirit-120m-8

Kun taustalevy on paikallaan, voidaan emolevy kääntää takaisin oikein päin. Sen jälkeen emolevyn läpi törröttäviin ruuveihin kierretään sisäkierteellä varustetut sormimutterikorokkeet, joiden alapinnassa on integroitu muovialuslevy. Korokkeiden päälle asetetaan metallinen asennuskehys, joka kiristetään paikalleen pienillä ristikantaisilla ruuveilla. Tässä(kin) kohtaa Thermalrightin olisi toivonut päätyneen käyttämään sormiruuveja. Kehyksen asennolla voidaan myös valita coolerin asento emolevyllä.

thermalright-truespirit-120m-9

Viimeisenä vaiheena cooleri asetetaan prosessorin päälle ja coolerin pohjan päälle sujautetaan metallinen kiinnityslevy, joka ruuvataan molemmista päistään kiinni asennuskehykseen. Ruuvit ovat tavallisia pieniä ristikantaisia ruuveja, vaikka ne voisivat aivan hyvin olla helppokäyttöisempiä sormiruuveja.

thermalright-truespirit-120m-10

Kokonaisuudessaan True Spirit 120M BW Rev.A:n asennusprosessi on tuttu Thermalrightin aiemmista coolereista. Lopputulos on erittäin tukeva, mutta asennettavuudessa olisi edelleen parantamisen varaa. On suorastaan kummallista, ettei valmistaja ole parantanut kiinnitysratkaisuaan viime vuosien aikana, vaikka kilpailijoilta löytyy huomattavasti paremmin toteutettuja ratkaisuja. True Spirit 120M BW Rev.A:n kiinnitysratkaisun heikkous on sen runsaassa pikkuosien määrässä sekä pienten ruuvien käytössä. Niistä pitäisi nykypäivänä päästä eroon.

Yhteensopivuuden kannalta True Spirit 120M BW Rev.A on varsin kivuton tapaus. Epäkeskeisen rakenteen ansiosta se ei joudu törmäyskurssille muistien kanssa. Sitä ei kuitenkaan voi asentaa useimmissa kokoonpanoissa emolevylle poikittain, sillä alle jäävä tila (30 mm) sopii vain matalaprofiilisille muistikammoille. Mini-ITX-kokoonpanoja varten Thermalrightin valikoimista löytyy myös -malli, joka on myös sivusuunnassa epäkeskeinen, jonka avulla vältytään yhteensopivuusongelmilta näytönohjaimen kanssa.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

  • Selkeät vaiheittaiset asennusohjeet, mutta ei suomeksi
  • Asennuksessa tarvitaan paljon ruuvimeisseliä.
  • Kiinnitystarvikkeet koostuvat useisa pienistä osista.
  • Kiinnitys on tukevan tuntuinen.
  • Pystysennossa hyvin yhteensopiva muistien ja lisäkorttien kanssa.
  • Vaakasuuntaan asennettuna muistikammat eivät välttämättä mahdu coolerin alle.

 

Sisältö

  1. Esittely
  2. Cooler Master Hyper T4
  3. ID-Cooling SE-214X
  4. SilentiumPC Fera 3 (HE1224)
  5. Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A
  6. Testikokoonpano ja -metodit, Tuulettimien kierrosnopeusalue, Melumittaukset & Lämpötilamittaukset
  7. Yhteenveto