Uusimmat

Asus P8Z68-V Pro

21.05.2011 15:46 Muropaketin toimitus

Asus on uudistanut 6-sarjan piirisarjoihin perustuvien emolevyjen myötä myyntipakkaustensa ulkonäköä, ja mustaan, valkoiseen sekä keltaiseen painottuva pakkaus esittelee valmistajan ja mallin ohella tietoja digitaalisesta virransyötöstä, USB 3.0 -tuesta, Virtu-tuesta sekä muun muassa Windows 7 -tuesta.

P8Z68-V Pro -mallisen emolevyn mukana toimitetaan ohjekirja, ajuri-DVD-levy, kaksi Serial ATA 6 Gb/s- ja kaksi Serial ATA 3 Gb/s -liitintä, I/O-liitinsuoja, SLI-silta, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet sekä korttipaikkaan asennettava paneeli kahdella USB 3.0 -liittimellä.

P8Z68-V Pro muistuttaa ulkonäkönsä puolesta lähes 1:1:een Muropaketin aiemmin testaamaa Asuksen P67-piirisarjaan perustuvaa P8P67 Deluxe -emolevyä. Mustalla piirilevyllä olevat liittimet ja siilit on värikoodattu sinisen eri sävyillä, vaalean harmaiksi ja mustiksi. Emolevystä löytyy kolme erillistä siiliä, jotka eivät ole lämpöputkilla yhteydessä toisiinsa. Kuvassa vasemmassa alakulmassa olevan siilin alla on Z68-piiri, kun taas yläkulman kaksi räväkämmin muotoiltua siiliä jäähdyttävät virransyötön kuumimpia komponentteja.

Asus on julkaissut kolme Z68-piirisarjaan perustuvaa emolevyä, jotka ovat P8Z68-V, P8Z68-V Pro sekä P8Z68 Deluxe, joista ensimmäisenä mainittu irtoaa Suomesta halvimmillaan reilulla 160 eurolla ja keskimmäinen 15 euroa kalliimmalla. Deluxe-mallia ei onnistuttu löytämään suomalaisten jälleenmyyjien tuotelistauksista artikkelin kirjoitushetkellä, mutta oletettavasti se saapuu myyntiin jälkijunassa noin 200 euron hinnalla.

I/O-liitinrivistöstä ei löydy PS/2-liittimiä, mutta USB-liittimiä on senkin edestä – USB 2.0 -liittimiä kuusi kappaletta, yksi eSATA-liitin ja kaksi USB 3.0 -liitintä. Lisäksi Asus on varustanut emolevynsä Bluetooth-moduulilla, optisella ääniliittimellä, verkkoliittimellä sekä kuudella analogisella 3,5 millimetrin ääniliittimellä. Sandy Bridge -prosessorin integroitua grafiikkaohjainta varten keskellä on analoginen VGA- sekä digitaaliset HDMI- ja DVI-liittimet.

Emolevystä löytyy kolme PCI Express x16 -liitintä, joista ylin voi toimia ainoana liittimenä täydellä x16-nopeudella. Kahden näytönohjaimen konfiguraatiossa käyttöön tulee ottaa kaksi ylintä liitintä, jolloin molempien liittimien nopeus on x8. Kolmas alin liitin on x4-nopeudella toimiva liitin, joka on PCI Express 2.0 -standardin mukainen ja jakaa väylän PCI Express x1-, eSATA- ja USB 3.0 -liittimien kanssa. Lisäksi emolevystä löytyy kaksi PCI Express x1- ja PCI-liitintä.

Emolevyn reunalta löytyy oheislaitepiirejä ja kulmaan on sijoitettu Realtekin kahdeksankanavainen ALC892-äänipiiri, kun taas kuvan ylälaidassa oleva pienempi piiri on Intelin gigabitin 82579-verkkopiiri ja sen yläpuolella ASMedian USB 3.0 -piiri.

Z68 ohjaa neljää emolevyn reunalle sijoitettua ja vaalean siniseksi värikoodattua Serial ATA 3 Gb/s -liitintä sekä kahta harmaata Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Marvellin 9172-piiri puolestaan on vastuussa emolevyn kahden siniseksi värikoodatun Serial ATA 6 Gb/s -liittimen ohjaamisesta. eSATA-liittimien ohjaamisen hoitaa JMicronin JMB362-piiri.

Kuvassa näkyy vasemmalla emolevyn alalaidassa olevat virta- ja reset-napit, ja Z68-piirin alapuolelle on sijoitettu ASMedian ASM1085-piiri, joka toimii siltapiirinä, jotta PCI Express x1 -väylä saadaan hyödynnettyä kahdelle PCI-liittimelle. Sen oikealta puolelta löytyy VIAn VT6308P-FireWire-piiri, Nuvotonin NCT6776F-I/O-piiri sekä Asuksen TPU-ominaisuuden (TurboV Processing Unit) piiri. TPU takaa tarkan jännitteidenohjauksen ja -tarkkailun ja lisäksi se on vastuussa automaattisesta ylikellotustoiminnosta.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on kanavan perusteella värikoodattu joko vaalean siniseksi tai mustaksi. Emolevy tukee maksimissaan 32 gigatavua muistia eli jokaiseen liittimeen voi asentaa kahdeksan gigatavun muistikamman ja nopeuden puolesta tuki yltää ylikellottamalla 1100 MHz:iin (2200 MHz DDR). Muistiliittimien kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla, mikä helpottaa muistikampojen asennusta varsinkin tilanteessa, jossa näytönohjain on asennettuna paikoilleen.

Kuvassa näkyy myös 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä oikeassa laidassa MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja ainakin Asuksen mukaan korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Muistiliittimien vierestä piirilevyn reunalta löytyy TPU-kytkin, jonka kytkeminen päälle tunnistaa laitteistossa käytössä olevat komponentit ja ylikellottaa niitä. Vieressä olevalla EPU-kytkimellä (Energy Processing Unit) voidaan aktivoida EPU-ominaisuus, joka tutkii tietokoneen rasitusastetta ja säätelee muun muassa virransyötön vaiheita.

LGA 1155 -prosessorikannan ympärillä on reilunpuoleinen määrä Japanissa valmistettuja solid-tyyppisiä alumiinikuorisia polymeerikondensaattoreita, suojattuja keloja ja jämäkän näköisten siilien alla mosfetteja. DIGI+ VRM -virransyöttö on 16-vaiheinen, josta 12 vaihetta on pyhitetty prosessorille ja neljä vaihetta prosessoriin integroidulle muistiohjaimelle. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen piirilevyn reunalle.

UEFI-BIOSin vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi säätää Base Clock -kellotaajuutta, muistikerrointa, integroidun grafiikkaohjaimen kellotaajuutta sekä EPUn asetuksia.

Käyttäjä voi säätää myös muun muassa virransyötön taajuutta, vaiheiden toimintaa sekä prosessoriin integroidun PCU-yksikön tarkkailemia teho- ja virtarajoituksia.

Samaisessa valikossa ovat alempana jänniteasetukset, jotka käsittävät reilusti säätövaraa.

Muistiasetukset on jaoteltu selvästi kolmeen kategoriaan ja ensimmäisessä kategoriassa (Primary Timings) on listattu yleisimmät ja tärkeimmät muistiasetukset.

Tarkkailukohdat on listattu samassa valikossa, joka käsittää lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia, asetuksia tuulettimien kierrosnopeuksia säätämiseen sekä jännitteitä.

Sisältö

  1. Intel Z68 -piirisarja ja Asus P8Z68-V Pro
  2. Asus P8Z68-V Pro
  3. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & Smart Response Technology
  4. Lucidlogix Virtu & ylikellotus
  5. Loppuyhteenveto