Muropaketti.com

Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)

8.4.2012

Sisältö

 1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
 2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
 3. ASRock Z77 Extreme4
 4. Asus Maximus V GENE
 5. Asus P8Z77-V Deluxe
 6. Gigabyte Z77X-UD5H
 7. MSI Z77A-GD65
 8. Testikokoonpano & prosessoritestit
 9. 3D-testit
 10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
 11. Ylikellotus
 12. Loppuyhteenveto

Kommentit (47)

 
1.

Kiitoksia artikkelista. Eipä tuo Z77 nyt mitään kummoista tuo tullessaan.

2.

@1
ei ees pci-e 3.0

3.

Oikein mukava oli lueskella, kiitos. Eipä paljoa ihmetyttänyt lankut…

hei jarfin, mites muuten olikaan sen ”dead muropaketti viikonloppuisin” -kanssa?

4.

@2: PCIe ohjain on integroitu prosessoriin, joten PCIe 3.0 on tuettuna Ivy Bridge prossuilla. Toki piirisarja tarjoaa vielä 8 väylää, mutta ne on harvemmin esim näyttiskäyttöön tarkotettu (x4/x1 slotteja tai esim lisää USB 3.0 portteja).

5.

Arvas jo lukemisen alottaessa että asrockia sorsitaan hilpehöörien vähyydestä… Olisitte ottanu saman hintaluokan emon niiltäkin ni olis sälää tullu mukana vaikka muille jakaa.

6.

Mitenkäs ASRockissa ei ole enää auto-oc:ta kun P67 Ext4 ja 6:ssa kyllä oli?

7.

Extreme 4 näköjään tässä uudessa Z77 sarjassa pudotettu lisäkamoja oikein urakalla pois. Ei ole eteen tai taakse asetettavaa 2X USB3 porttia mukana, myös SSD-levyn kiinnike uupuu minkä saisi levykepaikkaan kiinnittää.

Tosin saahan sitä hintaa näin alaspäin. Kun todella moni murossa valittaa jo nytkin ettei ole mitään järkeä ostaa noin 200€ Extreme 4 kun niin paljon halvemmalla saa jonkun pro3. Eivät vaan raukkaparat tajua virransyötön eroista tai noista lisätavaroista mitään :p

8.

@6

Koska ainakin omasta kokemustani jopa lapsikin osaisi ylikellottaa AsRockin -laudoilla, toisin kuin mitä muilla valmistajilla on tullut itselläni vastaan. Tämä siis oma mielipiteeni.

9.

Virtu MVP testit olisi ollut mielenkiintoista nähdä.

10.

Virtu Vsync olisi ollut hyvä testata. Sitten toinen olisi.. Osaako ASUS Z77 laudat nyt controlloida 3pin tuulettimia, kun aikasemmat tuki vain pwm tuulettimia (tämä on yksi suuri tekijä miksi käytän asrock lautoja hinnan lisäksi)?

Kiitos, muuten hyvästä artikkelista.

11.

Asus P8Z77-V Deluxe menee luultavasti ostoon kesällä jollei parempaa lautaa tule siihen mennessä.

12.

Kestääkö nämä Z77-emot muuten paremmin Base Clockin nostoa kun P67/Z68 -piirisarjat? Itselle ei ainakaan sattunut silmään mitään mainintaa tuosta.

13.

@12 Eipä taida…

14.

Kun dian mukaan Ivy Bridge siirtää ääniominaisuudet piirisarjasta prosessoriin, niin tuottaako nämä emolevyt mitään ääntä ulos jos käytössä on tälläinen + SB-prosessori? Vai tarvitaanko erillinen äänikortti.

15.

Ylihintaisia bloat-emoja. Asukseltakin löytyy edullisempia malleja, joilla epäilen saavan käytännössä tarpeeksi kellotuspotentiaali ja ominaisuuksia. Tyhmä maksaa ylihintaa ominaisuuksista, joita ei ikinä tarvitse.

16.

Hyvä settiä, mutta olisi mahollista saada testeihin myös joskus intelin oma emo ko. piirillä mitä testaan?

17.

@16

Aivan tolkuton vaiva nähty tähänkin jo, sikäli kun on päivänselvää, että piirisarjamuunnos ei enää nykyään tuo lisänopeutta! Sitten pitäisi vielä joku Intelin oma, jota kukaan ei osta, ottaa verrokiksi…

Toivoisin että tulevaisuudessa osa suorituskykytesteistä jätetään pois, nykysuuntauksen mukaan piirisarja ei enää vaikuta moiseen. Turhaa työtä vain tuovat, ja vievät ajan muulta testaukselta pois.

18.

Merkityksettömien promillen luokkaa olevien pelinopeuserojen sijaan voisi kiinnittää jatkossa enemmän huomiota vaikka näihin:

1. Tuulettimensäätö- ja ohjaismahdollisuudet.
2. Ääni-, LAN-, WiFi-piirien laatu- ja nopeuserot.
3. BIOS-softan laatu.
4. Boottausnopeus.

Identtisten nopeuspalkkien näyttäminen ei tuo mitään lisäarvoa. Riittää pelkkä toteamus: ”Emojen välillä ei ollut merkittäviä nopeuseroja ja kaikki suoriutuivat testeistä 1%:n sisään”. Miksi näyttää 20 identtistä palkkia?

19.

Olisi mukava nähdä onko prosessorin kellottuvuudella eroja näillä uusilla lankuilla. Muutaman lankun automaattinen ylikellotus ei ainakaan minulle tarjonnut riittävästi tietoa.

Ajatteko Z77-emolevyjen testejä myöhemmin uudestaan Ivy Bridge prosessorilla?

20.

Taasko Intel emoja syrjitään? Olis kiva joskus nähdä niitäkin testeissä. :(

21.

Ensiksi kiitos kattavasta artikkelista!

@ 18
Toiseksi, komppaan mitä paapaa mainitsi, eli emolevy -arvosteluissa olisi nykyään mielenkiintoisempaa saada tietoa muista tekijöistä kuin (mitättömistä) nopeuseroista.

Kommentteja toimitukselta, olisiko tämä mahdollista tulevaisuudessa?

22.

1. Tuulettimensäätö- ja ohjaismahdollisuudet.
Olisi myös kiinnostanut

23.

Taitaa TrueCrypt testin diassa olla megat ja gigat sekaisin. Väitettä tuen sillä, että omasta nuhapumpusta irtoaa ilman AES-NI tukea jo puoli gigaa :)

24.

@3
Ei Jarfin mitään emolevy testejä lue. Se ”mies” vaihtaa vaikka äitinsä uuteen Nvidian näytönohjaimeen, ja antaa sielunsa siitä ilosta että se on nopeampi kuin AMD.

25.

Eipä noita emoja kauheasti kannata testailla ennenkuin niihin sopivat prossut tulee ja sitten näkisin mielellään samanlaisen testin ivy bridgellä Z68 ja Z77 emoissa, jolloin näkisi mm. pcie 3.0:n vaikutuksen näihin uusiin näyttiksiin.

Mielellään sitten AMD:n ja Nvidian näyttikset kummatkin testeihin mukaan ja jotain oikeasti käytettäviä resoja kehiin, esim. 2560x1440, jolloin näkee vähän erojakin noissa korteissa. Voisin itsekin kokeilla, mutta kun on nuhainen H61 emo tällä hetkellä, niin ei voi verrata tuohon Z77:n.

Positiivisena kehityksenä pakko mainita noista piirisarjaan liitetystä usb3 ja sata 6gbp/s ohjaimista, jotka näköjään hieman tuovat tasaisuutta lukuihin ja kirjoituksiin.

26.

Eipä oo vielä niin huikee harppaus kehityksessä tapahtunu että jaksais P67 sarjasta vaihtaa.

27.

Tuleeko esim Asus Maximus IV Extremelle bios päivitys kunhan Ivyt tulee? 1155 kantahan tuossa on mutta siitä en tiedä toimiiko ilman päivitystä~

28.

@27 Onhan siihen ollut jo saatavilla bios päivitys aikoja sitten.

29.

iltaa kaikille


joo,en oikee ymmärtänyt,mikä idea oli testissä/kellotus osiossa,kun sitä nyt kattoin.
luulin että otetaan ainakin selvää mikä on ko. emojen maksimi kulku. mutta en löytänyt.

tästä ei oikein selviä mikä on kulkevin emo.
veikkaan,siis veikkaan tietty geneä,
mutta siksihän nää testit on murossa että ei tarvitsisi veikata(ylikellotus foorumi?)
niin, kuvien persteella gigabyte oli paras,eli kuvissa suurimmat kellot….hohhoijaa..

erhh,ainakin Noctuan NH-C14 ominaisuudet käydään läpi huolella painoineen,mittoineen ,yms ,yms ,hehe


niin,vois testata vaikka maksimi bace ja cpu kellot ja muisti menotkin.
ei oikein anna kellotus ominaisuuksista selvää voittajaa.

no,itselle jäi kuva,kun tsekkasin myös muita rautasivuja että Z77 ei anna mitään uutta Z68:n omistajalle.
paitsi rautatuki usb 3:sen

30.

@29
Iltaa vaan missä ikinä oletkin. Täällä Suomessa on tällä hetkellä aamupäivä.

31.

@28
on joo päivitys tullut mutta IVY BRIDGE CPU:LE EI OLE TULLUT, problems?

32.

@31

Ivy Bridge tuki on ollut tuossa emossa jo pitkään, 2001 version bios on ensimmäinen mikä tukee Ivyä. Julkaistu lokakuussa.

33.

Olisi mielenkiintoista jos näiden huippuemojen verrokkina olisi joku karvalakkiemo ja katsottaisiin, että onko noissa huipuissa mittausten perusteella mitään hyötyä.
Itseäni vaikkapa mietityttää, että H77 voisi ihan hyvin kelvata, kun ei ole käyttöä puolillekaan Z77 piirisarjan jipoille.

34.

Nopeuserojen mittaaminen on kyllä jo aika epäolennaista. Ennemmin emolevyjen ominaisuuksiin pitäis panostaa artikkelissa. Niiden perusteella itse ainakin levyvalinnan teen.

35.

Artikkellista ei selvinnyt tarkkaan sitä, millä vertailussa olleella emolevyllä oli parhaiten toteutettu:

-Virransyöttö ja sen mahdollinen kestävyys.
-Emolevyn komponenttien laatu/kestävyys.
-Kellotettavuuspotentiaali.

36.

”joka toimitetaan näyttävällä 555-logolla varustetussa mustassa pahvilaatikossa. Etuosassa on myös maininta valmistajasta ja mallista, ja alalaidassa muutamat logot.”

Ja mitä helvettiä tämä on. Totta helvetissä yleensä etuosassa mainitaan valmistaja ja logoja on :DDDDDD.

Näyttävä 555-logo. Ei herranjestas sentään.

37.

@35
Joo ois kiva jos noita emoja vähän uudelleenkatsastettais Ivyjen tullessa virransyöton ja kellottuvuuden kannalta.

38.

@35: Virransyötön osalta olisi kiinnostavaa tietää, onko esim. virransyötön vaiheilla yhtään mitään käytännön merkitystä kellottajalle. Muille toki ei ole missään nimessä. Eli saako uudella 64-vaihesella oleellisesti parempia tuloksia kuin 8-vaiheisella.

Olisi siis kiva, että enemmän kiinnitetään hehkutuksen sijaan todellisiin eroihin huomiota. Peräänkuulutan karkkimarkkien sijaan todellisten ohjelmien vertailuja tai käyttiksen käynnistysnopeutta jne. Esim. kellotusmuisteille on kiva saada jänniä eroja jollain synteettisellä testisoftalla, mutta missään oikeassa ohjelmassa/pelissä ei muisteilla olekaan mitään väliä, vaan halpa perusmuisti antaa saman nopeuden kuin 4xkalliimpi kellotusmuisti. Säästyneet rahat voisi laittaa vaikka SSD-asemaan, josta on oikeaa hyötyä.

39.

38. Viestiin nojaten:

Todellisten erojen esiintuonti ei tuossa artikkelissa ihan hypännyt silmille. Koko artikkeli oli hieman laadittu ikäänkuin kiireessä pintapuoliseksi raapaisuksi ja saamme varmasti lisäinformaatiota tulevasta, kunhan Ivy Bridge saapuu markkinoille.

Ivy Bridgen suorituskyvystä liikkuu huhuja ja veikkauksia paljonkin - pitäydyn silti ennakoivasta arvioinnista ja odotan mielenkiinnolla kunnon arvosteluita.

Artikkeli on ihan hyvää luettavaa ja kiitän henkilökohtaisesti Sampsa Kurria näkemästään vaivasta ja työstä. Jatka samaan malliin.

Kiitos.

40.

Henriquez, artikkelin on tehnyt ja kirjoittanut toimittajamme Ville Suvanto, joten kiitokset kuuluvat hänelle.

41.

Milloin Ivy Bridge -prossujen julkaisu on odotettavissa? Eritoten i5 2500K-2550K:n seuraaja kiinnostaa.

42.

Miksi uusimmissa emoissa ei enää tarjota PCI -korteille paikkoja. Toimivia lisäkortteja ei viittis 'eläkkeellekään' laittaa. Ei pitäisi olla hinnastakaan kiinni. Ja muutenkin emojen layout korttipaikkojen suhteen on huonosti aateltu.
Suvannolle kiitokset kattavasta testistä, mutta nua emojen äänipiirit ois voinut kans testata.

43.

Missä muuten viipyy ”katsaus” amd-kantaisiin (vaikka am3+) empat? Tasapuolisuutta vai onko murokin jo saanut inteleliltä käskyn olla testaamatta kilpailijoitten tavaroita ? :p Muuten aika mielenkiintoinen katsaus koska erojakin näkyy kuitenkin olevan….monelle inteliä ostavalle tai sitä harkitsevalle ihan oiva pläjäys, kiitos siitä Sampsa.

44.

^Ketäänhän ei mitkään heikot AMD paskat kiinnosta, period.

45.

Mikä jäähdytin oli käytössä testeissä?

46.

nvm, löytyi ylikellotus osiosta: Noctuan NH-C14-mallisella coolerilla

47.

Seuraavaan Z77-emo-vertailuun mukaan Asrock Fatal1ty Z77 Professional, tässä laudassa näyttäisi olevan tosi hyvää kellotuspotentiaalia ja paljon ominaisuuksi mukaan lukien PCI/IDE/Floppy (!!!!) -tuet.

Kiinnostaisi saada tietää pystyykö tämä todellakin monta sataa megahertsiä parempiin kellotustuloksiin kuin muut laudat:
http://www.funkykit.com/component/content/article/51-motherboards/8991-review-asrock-z77-professional-motherboard.html

Tämän jutun kommentointi on suljettu.

Takaisin ylös