Uusimmat

MSI GTX 980Ti Lightningin esittely

29.01.2016 23:05 Sampsa Kurri

msi_01

Kolme korttipaikkaa ahmiva musta-keltaisella väriteemalla varustettu Lightning on jättiläismäisen kokoinen. Näytönohjain on jopa 33 cm pitkä, 2,5 cm tavallista leveämpi ja painaa 1377 grammaa. Päällipuolen muovikehikkoon on upotettu kolme kappaletta 90 mm:n tuulettimia, jotka eivät pyöri ennen kuin grafiikkapiirin lämpötila nousee 62 asteeseen. Lämmin ilma jää suurimmaksi osaksi kiertoon kotelon sisälle. Näyttöliittimet ovat samat kuin NVIDIAn referenssisuunnittelussa eli kolme DisplayPort 1.2 -liitintä sekä yksi HDMI 2.0 -liitin ja yksi kaksilinkkinen DVI-I-liitin. Kaikki liittimet on kullattu.

msi_02

Piirilevyn takapuolta suojaa musta alumiinilevy, johon on koristeltu hävittäjän kuva ja Lightning-teksti. Ylänurkasta löytyy kaksi SLI-liitintä, joiden avulla saadaan kytkettyä 2-4 näytönohjainta toimimaan rinnakkain. Yksi jäähdytysratkaisun ruuveista on suojattu tarralla, jonka rikkominen evää takuun.

msi_04

Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä ja yhdellä 6-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, jotka mahdollistavat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 450 watin tehonkulutuksen (150 + 150 + 75 + 75 wattia). PCI Express -liittimet on käännetty niin, että lukitusklipsut ovat piirilevyn takapuolella.

msi_07

Näytönohjaimen pääty on vakiona valaistu keltaisena, mutta Mystic Light -ominaisuudella käyttäjä voi itse valita mieluisen värin ja efektin..

msi_08

Piirilevyn perästä löytyy kolme liitintä grafiikkapiirin, muistien ja PLL-kellopiirin todellisen käyttöjännitteen mittaamiseen. Kyseessä on erittäin tarpeellinen ja mieluisa ominaisuus kunnon ylikellotussessioissa. Mukana toimitetaan sopivat jatkopalat, joihin yleismittari voidaan kytkeä kiinteästi.

msi_03

MSI:n TriFrozr-jäähdytysratkaisu on huomattavasti järeämpi kuin Gaming-mallissa käytettävä Twin Frozr IV -jäähdytys. MSI:n omien sanojen mukaan 700 watin lämpökuormalle suunniteltussa TriFrozr-jäähdytysratkaisussa grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn, johon on yhteydessä viisi lämpöputkea. Lämpöputket taipuvat kahteen erilliseen tuulettimien alla olevaan jäähdytysrivastoon. Kolme lämpöputkista on 8 millimetriä ja kaksi 6 millimetriä paksuja. Muistipiirejä ja virransyöttöä jäähdyttää lähes koko piirilevyn etupuolen peittävä alumiininen jäähdytyslevy.

msi_09

Piirilevy on varustettu 16-vaiheisella virransyötöllä, jota MSI markkinoi Military Class 4 -komponenteilla eli Hi-C- ja solid-mallisilla kondensaattoreilla sekä SFC-keloilla (Super Ferrite Choke), jotka täyttävät Yhdysvaltojen armeijan MIL-STD-810G-standardin määritykset. 12 vaihetta on toteutettu 60 ampeerin DrMOS-mosfetpiireillä ja pyhitetty grafiikkapiirille. Kolme vaihetta on GDDR5-muisteille ja yksi PLL-kellopiirille. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 366 wattia.

msi_gpuz

MSI on ylikellottanut Lightning-mallissa GM200-grafiikkapiirin toimimaan 1203 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa 1304 MHz:n (+229 MHz) Boost-kellotaajuudella. Myös kuusi gigatavua GDDR5-muistia on ylikellotettu toimimaan 1774 MHz:n kellotaajuudella (+21 MHz). GPU-Z-ohjelma ilmoitti grafiikkapiirin laatuun viittaavaksi ASIC Quality -arvoksi 71,8 %.

msil_clk

Grafiikkapiirin todellinen kellotaajuus oli esimerkiksi Battlefield 4 -pelissä jopa 1404 MHz ja käyttöjännite oli 1,187 volttia. Toisin kuin NVIDIAn referenssinäytönohjaimella, 5 minuutin lämmitys ei vaikuttanut Lightningin suorituskykyyn.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI GTX 980Ti Lightningin esittely
  3. Asus ROG Matrix GTX 980 Ti:n esittely
  4. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset (3840x2160)
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto