Uusimmat

Asus ROG Matrix GTX 980 Ti:n esittely

29.01.2016 23:05 Sampsa Kurri

asus_01

Asuksen Matrix on varustettu hopea-pronssi-mustalla väriteemalla ja se vie Lightningin tavoin emolevyltä kolme korttipaikkaa. Näytönohjain on 30 cm pitkä, 3,5 cm tavallista leveämpi ja painaa 1343 grammaa. Päällipuolen muovikehikkoon on upotettu kaksi kappaletta 95 mm:n tuulettimia, jotka pyörivät myös lepotilassa. Lämmin ilma jää suurimmaksi osaksi kiertoon kotelon sisälle. Näyttöliittimet ovat samat kuin NVIDIAn referenssisuunnittelussa eli kolme DisplayPort 1.2 -liitintä sekä yksi HDMI 2.0 -liitin ja yksi kaksilinkkinen DVI-I-liitin. Kaikki liittimet on kullattu.

asus_02

Piirilevyn takapuolta suojaa musta rei’itetty alumiinilevy, johon on kirjoitettu Matrix-teksti. Ylänurkasta löytyy kaksi SLI-liitintä, joiden avulla saadaan kytkettyä 2-4 näytönohjainta toimimaan rinnakkain. Yksi jäähdytysratkaisun ruuveista on suojattu tarralla, jonka rikkominen evää takuun.

asus_03

Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, jotka mahdollistavat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 375 watin tehonkulutuksen (150 + 150 + 75 wattia). PCI Express -liittimet on käännetty niin, että lukitusklipsut ovat piirilevyn takapuolella ja liittimien kohdalta löytyy piirilevyltä valkoinen ja punainen led-valo, jotka ilmaisevat onko virtaliitin kytketty.

asus_11

Näytönohjaimen päädystä löytyy Republic of Gamers -logo ja teksti, jotka on valaistu eri väreillä käyttöasteen mukaan.

asus_05

Piirilevyn perään on sijoitettu Safe Mode -nappi, joka palauttaa vBiosin vakioasetukset. Vierestä löytyy Memory Defroster -toiminnon DIP-kytkin, joka lämmittää piirilevyä muistipiirien kohdalta LN2-ylikellotuksissa. Ylimääräinen molex-virtaliitin on tarjolla rajumpiin ylikellotussessioihin.

asus_07

Matrixin jäähdytys pohjautuu DirectCU II -sukupolveen eli grafiikkapiriin on yhteydessä viisi kuparista lämpöputkea, jotka taipuvat alumiinisesta pohjalevystä isokokoiseen tuulettimien alla olevaan mustaksi anodisoituun jäähdytysrivastoon. Yksi lämpöputkista on 10 millimetriä, kaksi 8 millimetriä ja kaksi 6 millimetriä paksuja. Kupariset lämpöputket on nikkelöity ja lopuksi värjätty mustaksi. Virransyötöllä on oma jäähdytyssiili ja piirilevyn ylälaidassa on alumiininen tukilevy, joka kiinnittyy näyttöliittimien yläpuolelle ja vankistaa näytönohjaimen rakennetta.

asus_08

DIGI+-markkinointinimellä kulkeva virransyöttö on yhteensä 14-vaiheinen, josta 12 on pyhitetty GM200-grafiikkapiirille ja kaksi GDDR5-muisteille. Komponentteja eli mustia metallikuorisia kondensaattoreita, keloja ja mosfetteja markkinoidaan Super Alloy Power II -nimellä. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 357 wattia.

asus_gpuz

Asus on ylikellottanut Matrix-mallissa GM200-grafiikkapiirin toimimaan 1190 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa 1291 MHz:n (+216 MHz) Boost-kellotaajuudella. Myös kuusi gigatavua GDDR5-muistia on ylikellotettu toimimaan 1800 MHz:n kellotaajuudella (+47 MHz). GPU-Z-ohjelma ilmoitti grafiikkapiirin laatuun viittaavaksi ASIC Quality -arvoksi 76,4 %.

asusm_clk

Grafiikkapiirin todellinen kellotaajuus oli esimerkiksi Battlefield 4 -pelissä 1367 MHz ja käyttöjännite oli 1,137 volttia. Matrixin tapauksessa grafiikkapiirin kellotaajuus oli 3D-rasituksen alussa hieman korkeampi, mutta näytönohjaimen lämmettyä se asettui edellä mainittuihin arvoihin.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI GTX 980Ti Lightningin esittely
  3. Asus ROG Matrix GTX 980 Ti:n esittely
  4. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset (3840x2160)
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto