Uusimmat

IFA-messut täyttää Berliinin taas viihde-elektroniikan ystävillä

26.08.2016 08:09 Tatu Junni

ifa-south-entrance

Vuodesta 1924 lähtien järjestetty Internationale Funkausstellung Berlin eli IFA on yksi maailman suurimmista viihde- ja kuluttajaelektroniikan tapahtumista. Vuonna 2016 messut järjestetään Saksan pääkaupungissa 2.-7. syyskuuta, ja paikalle odotetaan viime vuoden tapaan yli 240 000 ihmistä. Kuluttajien lisäksi IFA houkuttelee yrityksiä, maahantuojia, tutkimuslaitoksia, yliopistoja sekä tukku- ja vähittäiskauppiaita. Joukossa on myös suomalaisia toimijoita, tosin vain kourallinen.

Historian saatossa IFA:ssa on esitelty maailmalle lukuisia teknologisia innovaatioita, kuten Magnetophon-ääninauhuri ja natsi-Saksan ”jokamiehen televisio” Einheits-Fernseh-Empfänger E1. Tuoreempia esimerkkejä ovat CD-levy, ensimmäinen sarjavalmisteinen GSM-puhelin Nokia 1011 ja taulutelevisiot. Messujen esiintyjistä muistetaan aina ylpeydellä mainita Albert Einstein, joka avasi IFA:n vuonna 1930.

Tapahtuman luonne on muuttunut vuosikymmenien saatossa, mutta yhä sille on keskeistä uusi teknologia ja katse tulevaisuuteen. Tänä vuonna IFA:ssa jännitetään esimerkiksi uusia televisio- ja matkapuhelinmalleja sekä 4K Ultra HD:n kunnollista esiinmarssia. Myös audiotuotteet, virtuaalitodellisuus, 3D-tulostus ja internet of things (”esineiden internet”) ovat tapahtumassa vahvasti esillä. Aktiivisuusrannekkeiden ja muiden kehollisten lisälaitteiden ympärillä pyörivän hypen on väitetty jo laantuneen, mutta johtopäätös lienee ennenaikainen. Ainakin laitteille on omistettu IFA:ssa oma Fitness & Activity -alueensa ja julkaisulistalta löytyy huhujen mukaan esimerkiksi Samsungin uusi älykello Gear S3.

Tuotelanseerauksia on perinteisesti luvassa messuviikolla jo ennen avajaispäivää. Esimerkiksi Huawei on aikeissa esitellä uuden puhelimensa 1. syyskuuta, samoin Sony. Varaslähdölle on syynsä: ammattilaispäivät järjestetään keskiviikkona ja torstaina ennen kuin IFA aukeaa suurelle yleisölle. Lisäksi alan toimijat haluavat hyödyntää messuhuumaa, mutta samalla välttää muiden jalkoihin jäämistä. Uutisoitavaa IFA:sta riittääkin: sitä käsittelevät raportit tavoittavat vuositasolla tapahtumajärjestäjän mukaan jopa 1,2 miljardia lukijaa.

Berlin, Einstein auf der Funkausstellung

Vieraita ja näytteilleasettajia

IFA 2016:n pääpuhujiksi on kutsuttu neljä merkittävää johtajaa, jotka nousevat yleisön eteen 2. ja 3. syyskuuta. Karsten Ottenberg (BSH Hausgeraete GmbH), Dieter Zetsche (Mercedes-Benz), Mark Papermaster (Chief Technology Officer AMD) ja Harriet Green (GM, IBM Watson IoT) luovat katsauksen omien alojensa nykytilaan ja erityisesti tulevaisuuteen.

Erilaisia näytteilleasettajia Berliinin messualueelle saapuu tänä vuonna lähes 1800. Odotetusti eniten advokaatteja on luvassa nousukautta elävästä Kiinasta. Oman kojunsa pystyttää kaikkiaan 720 eri kiinalaistoimijaa, lähes puolet enemmän kuin messujen kotimaasta Saksasta. Valtaosa Kiinan näytteilleasettajista on erilaisia kodinkonevalmistajia (120 toimijaa), mutta myös audio-, kommunikaatio- ja komponenttivalmistajia on mukana huomattavan monta.

IFA:an lähdetään esittelemään omaa osaamista myös Suomesta. Joukko on kuitenkin harvalukuisempi kuin voisi kuvitella. Saksaan suuntaa vain seitsemän toimijaa: Emfit, Black Eye Lens, Golla, Tekniset, Lifa Air, Powervision ja Valkee. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Ruotsista IFA:ssa on näytteilleasettajia 22. Minkäänlaista syytä häpeään ei Suomella kuitenkaan ole, sillä Norjasta matkaan lähtee vain neljä näytteilleasettajaa, Venäjältä kolme ja Virosta vain yksi.

Suomen toimijoista jokainen operoi selkeästi omalla alallaan, mikä on samalla hyvä osoitus IFA:n monimuotoisuudesta. Emfit on tunnettu unenseurantalaitteistaan ja Black Eye mobiilioptiikastaan. Golla valmistaa laukkuja ja koteloita, Lifa Air ilmanpuhdistajia ja Valkee paljon puhuttuja korvatuikkujaan. Powervision toimii muun muassa robotiikan ja kopterien parissa – kodintekniikkaketju Tekniset tuskin esittelyjä kaipaa.

IFA

Messuille mennään näkymään

Heterogeenisyydestään huolimatta IFA:n suomalaisedustajilla on myös yhteisiä nimittäjiä. Kaikki lähtevät Berliiniin halusta haukata suuremman palan kansainvälisten markkinoiden piirakasta. Lifa Airin toimitusjohtaja Johan Brandt kertoo yrityksensä hakevan näkyvyyttä kuluttajille suunnatulle ilmanpuhdistinmallistolleen, nyt ensimmäistä kertaa

”Lifa Air on tähän asti tunnettu ammattilaisten käyttämien tuotteiden valmistajana. Siksi emme ole aiemmin olleet mukana IFA:ssa”, Brandt selittää.

Black Eyen myyntipäällikkö Matti Karjanlahden tehtävänä on keksiä, miten älypuhelinten lisälinssit saataisiin paremmin kaupaksi. Läpimurto on kuitenkin jo tehty, sillä yrityksen tuotteita on kaupan lähes 30 maassa. Silti tilanne on IFA:n suhteen lähtökohtaisesti sama kuin Lifa Airilla:

”Tarkoituksena on laajentaa asiakaskuntaa ja jakelua ensi vuodelle. IFA avaa meille mahdollisuuden uusien markkinoiden ja myyntikanavien avaamiseen. Töitä messuissa kyllä riittää: messuosaston suunnittelu ja toteutus, henkilökunnan bookkaus, asiakas- ja yhteistyökontaktien pohjustaminen, esittelymateriaalien suunnittelu ja valmistus…”, Karjanlahti luettelee.

nokia-ifa-1993

Ruotsin jalanjälkiä seuraamassa

Miten verrattain pieni suomalaistoimija voi sitten kilpailla satojen tuhansien ihmisten messuilla isojen korporaatioiden kanssa? Sekä Johan Brandtin että Matti Karjanlahden mukaan ratkaiseva tekijä on pitkälle hiottu osaaminen yhdistettynä erikoistumiseen.

”Lifa Airin laitteet mittaavat sisäilman laatua reaaliaikaisesti ja ensimmäistä kertaa käyttäjä pystyy itse näkemään haitallisten partikkeleiden ja kaasujen määrän kodissaan. Tuomme ensimmäisenä valmistajana Smart-Home ratkaisuja tukevia ilmanpuhdistimia. Lisäksi laitteidemme muotokieli pohjautuu pohjoismaiseen minimalistiseen muotoiluun. Esimerkiksi ilmanpuhdistimissamme on pelkkä kosketuspaneeli”, Brandt kertaa Lifa Airin vahvuuksia.

Nuorekkaaseen brändiin ja visuaalisuuteen nojaavan Black Eyen Matti Karjanlahdella on tietenkin myös vahva usko omaan tuotteeseensa:

”Olemme varmoja, että Black Eye -brändi sekä tuotteidemme ajankohtaisuus ja innovatiivisuus erottaa meidät muista näytteilleasettajista. Harvemmin näillä messuilla näkee brändejä, joilla on vastaava tausta ja tarina kuin Black Eyella. Tulemme myös julkaisemaan messuilla uusia tuotteita”, Karjanlahti lupaa.

Sille, miksi Suomesta on IFA:ssa mukana vain seitsemän näytteilleasettajaa, Lifa Airin ja Black Eyen edustajat löytävät selityksen maamme teollisuuden rakenteesta.

”Suomesta tulee todella vähän maailman markkinoille ponnistavia kuluttajatuotteita ja brändejä. Tämän takia myös messuille osallistuminen on todella vähäistä. Tulevaisuudessa uskon ja toivon, että IFA:ssakin nähtäisiin enemmän kotimaisia yrityksiä, koska tuote- ja teknologiaosaamista Suomesta löytyy todella paljon. Ainoa ongelma on että harvat kotimaiset tämän toimialan yritykset osaavat myydä ja markkinoida tuotteita kotimarkkinoiden ulkopuolelle – varsinkin jos vertaamme rakkaan naapurimme Ruotsin saavutuksiin”, Karjanlahti summaa tilanteen.

IFA

Vielä ehtii matkaan

IFA:n päivälippu maksaa tapahtuman kotisivujen ennakkomyynnissä 39 euroa. Portilta hinta on 10 euroa kalliimpi. Tarjolla on myös muita lippuratkaisuja, sikäli kun yksi päivä IFA:ssa ei riitä – ja tuskin riittääkään. Lippujen hinnat ovat tuntuvasti kovemmat kuin vaikkapa kotimaisessa DigiExpossa, mutta luonnollisesti IFA tarjoaa paljon enemmän nähtävää ja koettavaa kuin Helsingin Messukeskus marraskuussa.

Messut vetävät Berliiniin tuhatmäärin turisteja, mikä näkyy etenkin tässä vaiheessa majoitusvaihtoehtojen määrässä. Reilun 3,4 miljoonan asukkaan kaupungista löytyy kuitenkin vielä näinkin lähellä h-hetkeä siedettäviä vaihtoehtoja. On myös hyvä muistaa, että Länsi-Berliinissä sijaitseva messualue (Messegelände) on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Majapaikan voi siis ongelmitta ottaa myös kauempaa vaikka U2-metroreitin varrelta.

Muropaketti seuraa IFA:n uusia lanseerauksia sekä paikan päältä että Suomesta käsin. Kaikki messuaiheiset uutiset ja artikkelit listautuvat asiasanasivulle IFA 2016.

IFA

IFA 2016
Kaikki jutut aiheesta

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat