Muropaketti.com

Perinteisiä tornikoteloita pienemmät tietokonekokoonpanot ovat kasvattaneet suosiotaan jo useamman vuoden ajan ja sitä myöten myös pieneen tilaan mahtuvien tehokkaiden prosessoricoolerien kysyntä on kasvanut. Viimeksi pieneen tilaan mahtuvia prosessoricoolereita testattiin Muropaketissa alkuvuodesta 2013, jolloin vertailussa olivat alle 50 mm korkuiset mallit. Suurempikokoisia vaakamallisia vaihtoehtoja testattiin puolestaan vuoden 2012 lopulla. Viime aikoina markkinoille on julkaistu useampi melko matala, mutta suurella 140 mm tuulettimella varustettu coolerimalli, joten päätimme valita mielestämme mielenkiintoisimman kolmikon testiin.

Lue lisää | Kommentit

Corsair uudisti esitäytettyjen ja suljettujen Hydro-sarjan nestejäähdytettyjen prosessoricoolerien valikoimaa alkuvuodesta 2015 kolmen uuden mallin voimin. Muropaketin testiin saatiin kaikki uutuudet eli H110i GT-, H100i GTX- & H80i GT -mallit. Malleja yhdistää yhtenäinen ulkoasun tyyli, mutta mukana on kahden eri valmistajan suunnitelmiin perustuvia malleja eri kokoisilla kennoilla varustettuna.

Lue lisää | Kommentit

Vuoden vaihteessa markkinoille on julkaistu useita esitäytettyjä nestecoolereita prosessorille ja otimme Muropaketin testiin viisi 240 mm:n kennolla varustettua jäähdytystä. Esittelemme artikkelissa nestejäähdytykset ja testasimme niiden pumppujen melutason ja kokonaismelutason sekä suoritimme lämpötilamittaukset Intelin Haswell-E-koodinimellisellä Core i7-5930K -tehoprosessorilla.

Lue lisää | Kommentit

Tutustuimme Muropaketissa loppukesästä uusimpiin pelikannettaviin Asukselta, MSI:ltä ja XMG:ltä. Erityisesti XMG:n P704 Pro -kannettava osoittautui perus- ja pelikäytössä äänekkääksi ja tuuletin reagoi todella herkästi prosessorin pieneenkin kuormitukseen jo työpöytäkäytössä. Kommenteista saadun palautteen perusteella päätimme tehdä jatkotutkimuksia ja vaihdoimme prosessorille ja grafiikkapiirille vakiotahnojen tilalle Coollaboratoryn Liquid Pro -nestemetallia.

Lue lisää | Kommentit

Prosessoricoolerimarkkinat ovat laajentuneet muutaman viime vuoden aikana valtavasti ja tuotteita löytyy nykyään lukuisiin eri kategorioihin ja käyttötarkoituksiin. Viimeksi olemme testanneet Muropaketissa passiivijäähdytteisiä- sekä kapeita tornicoolereita, mutta edellisestä high-end-coolerien ryhmävertailutestistä on vierähtänyt jo kolmisen vuotta. Viimeisen puolen vuoden aikana coolerimarkkinoille on julkaistu useita uusia huippumalleja, joten näimme nyt olevan hyvä aika niiden testaamiselle.

Lue lisää | Kommentit

Prosessoricoolerimarkkinoiden tarjonta on kasvanut muutaman viime vuoden aikana merkittävästi ja kauppoihin on saatu yhä enemmän juuri tietynlaisiin käyttötarkoituksiin suunnattuja coolerimalleja. Myös passiivijäähdytykseen tarkoitettujen mallien tarjonta on paremmalla tolalla kuin koskaan aiemmin, joten äänetöntä kokoonpanoa tavoittelevilla on varaa valita.

Lue lisää | Kommentit

Useimmat markkinoiden suorituskykyisimmistä ilmajäähdytteisistä prosessoricoolereista ovat olleet jo muutaman vuoden varsin massiivisen kokoisia laitoksia, jotka peittävät alleen suuren osan emolevyn pinta-alasta. Useimpien nyky-emolevyjen kanssa ei ole ongelmia prosessorikantaa ympäröivien komponenttien suhteen, mutta sen sijaan korkeampien muistikampojen kanssa tilanne on monilla high-end-coolereilla kinkkisempi. Emolevyn komponenttiasettelusta riippuen yhteensopivuusristiriitoja saattaa syntyä myös ylimpien laajennuskorttipaikkojen suhteen. Parempaa yhteensopivuutta kaipaaville käyttäjille on kuitenkin onneksi tullut viimeisen runsaan vuoden aikana uusia high-end-luokan vaihtoehtoja, jotka vievät vähemmän tilaa prosessorikannan ympäriltä.

Lue lisää | Kommentit

Zalman Reserator 3 Max

27.8.2013, 20.15

Valmiiksi esitäytetyt ja huoltovapaat nestejäähdyttimet ovat kasvattaneet suosiotaan ylikellottajien keskuudessa nopeaa tahtia. Suuri osa myynnissä olevista malleista pohjautuu samoihin Asetekin lisensoimiin ratkaisuihin ja täten eroavat toisistaan yleensä hyvin vähän. Valmistajat yrittävät erottua edukseen tiukasti kilpailluilla markkinoilla varustamalla jäähdyttimen erilaisilla tuulettimilla, tarjoamalla hallintaohjelmistoja ja tekemällä ulkonäöllisiä parannuksia.

Lue lisää | Kommentit

Muropaketti tutustui esitäytettyihin nestejäähdytteisiin prosessoricoolereihin viimeksi kesällä 2011, jolloin testissä vierailivat kahdella tuulettimella ja 120 mm kennolla varustetut mallit Antecilta ja Corsairilta. Tuolloin kyseisten coolereiden suorituskyky todettiin melko hyväksi, mutta valitettavasti vain melutason kustannuksella.

Useimmat erilliskomponenteista nestejäähdytysjärjestelmänsä rakentavat harrastajat käyttävät kokoonpanoissaan suurempia 240 tai 360 mm:n jäähdyttimiä, eikä ihme, sillä ne tarjoavat pieneen 120 mm kennoon nähden tuplasti jäähdytyspinta-alaa. Myös valmisjärjestelmien valmistajat ovat selvästi havainneet tämän, sillä viimeisen vuoden aikana markkinoille on ilmestynyt runsain määrin kahden tuulettimen kennolla varustettuja tuotteita.

Lue lisää | Kommentit

Muropaketti tutustui kolmeen vaakamalliseen prosessoricooleriin viime syksynä ja tuolloin saattoi todeta, että myös vaakamallit ovat kasvaneet nykypäivänä varsin suuriin mittoihin. SFF-kokoluokan (Small Form Factor) tietokonekokoonpanot ovat mini-ITX-emolevyjen tarjonnan parantumisen myötä olleet varsin kovassa nousussa ja pienet kotelot asettavat rajoituksia myös prosessoricoolerien suhteen. Tästä syystä päätimmekin tutustua markkinoilta löytyviin erittäin mataliin coolerimalleihin.

Asetimme kriteereiksi noin 30-50 euron hintahaarukan, maksimissaan 50 mm korkeuden sekä yhteensopivuuden LGA 1155 -prosessorikannan kanssa. Tuntomerkkeihin sopivasta tarjonnasta valitsimme vertailuun kolme cooleria - Noctua NH-L9i:n, Phanteks PH-TC90LS:n sekä Scythe Kozutin. Kolmikosta Kozuti edustaa hieman vanhempaa polvea, kun taasen Noctua sekä Phanteks on julkaistu viime syksynä.

Lue lisää | Kommentit

Muropaketti testasi vaakamallisia ”HTPC-yhteensopivia” prosessoricoolereita viimeksi yli kolme vuotta sitten kesällä 2009. Tuolloin mukana oli tuotteita Cooler Masterilta, Scytheltä ja Thermalrightilta. Koska prosessoricooleritarjonta on nykypäivänä sen verran laajaa, näimme tälläkin kertaa viisaammaksi testata vaakamalliset coolerimallit erillään tornimallisista coolereista. Otimmekin testiin kuluvan vuoden aikana julkaistut vaakamallit kolmelta eri valmistajalta ja tutkimme niitä perinteisin menetelmin.

Lue lisää | Kommentit (17)

Muropaketin edellinen cooleritesti julkaistiin viime lokakuussa ja siinä käsiteltiin Phanteksin uutta jättikokoista tornicooleria. Roundupin muodossa prosessoricoolereita testattiin viimeksi melko tarkkaan vuosi sitten, jolloin testattavana olivat markkinoiden huippumallit. Aikaa on siis ehtinyt vierähtää siinä määrin, että päätimme palata aihepiirin pariin tutustumalla markkinoiden edullisemman pään tarjontaan.

Lue lisää | Kommentit (15)

Syyskuun taitteessa uusi Phanteks-niminen valmistaja hyökkäsi lähes täysin puskista ja julkaisi prosessoricoolerin, joka osoittautui ensimmäisten testituloksien perusteella melkoiseksi suorituskykyhirmuksi. Muropaketin toimitus ottikin kiireen vilkkaa yhteyttä Phanteksiin ja saikin hankittua itselleen testikappaleen nopealla aikataululla.

Lue lisää | Kommentit (36)

Muropaketti tutustui markkinoiden valmisnestejäähdytystarjontaan viime vuoden kesäkuussa, jolloin vertailussa olivat noin 80 euron hintaiset CoolIT ECO A.L.C. ja Corsair H50. Tuolloin coolerit saivat kehuja käytettävyydestään ja koostaan, mutta parannettavaa jäi erityisesti suorituskyvyn saralla. Jäähdytystehon ja hinnan suhde ei nimittäin yltänyt tehokkaimpien ilmajäähdytteisten coolerien tasolle. Nyt on aika tarkistaa onko asian suhteen tapahtunut kehitystä kuluneen vuoden aikana.

Lue lisää | Kommentit (21)

Viimeksi Muropaketti tutustui markkinoiden näytönohjaincooleritarjontaan toukokuussa 2010 ja tuolloin mukana olivat tuotteet Arctic Coolingilta, Scytheltä, Thermalrightilta sekä Zalmanilta. Tuolloin testit ajettiin Radeon HD5850 -näytönohjaimella ja Toimituksen Valinta 2010 -tunnustuksen saivat Zalman VF3000A ja Arctic Cooling Accelero S1 Rev.2. Tuolloin vertasimme testicoolereita perinteiseen tyyliin Radeonin vakiojäähdytysratkaisuun, mutta tällä kertaa päätimme ottaa hieman erilaisen lähestymistavan.

Useammalta näytönohjainvalmistajalta on nimittäin nykypäivänä saatavissa referenssiratkaisua tehokkaammalla ja hiljaisemmalla jäähdytysratkaisulla varustettuja malleja, joten käyttäjän tarpeita jäähdytyksen suhteen on huomioitu entistä paremmin. Otimmekin tällä kertaa testialustaksi MSI:n N470GTX Twin Frozer II -kortin, joka on varustettu valmistajan omalla järeähköllä coolerilla, ja vertasimme testicoolereiden suorituskykyä siihen. Tarkoituksena on tutkia, kannattaako käyttäjän tuhlata rahojaan kolmannen osapuolen tehocooleriin vai luottaa valmistajan eritysjäähdytysratkaisuihin.

Lue lisää | Kommentit (48)

Muropaketti testasi viimeksi prosessorin jäähdytystuotteita viime kesäkuun lopulla, kun testattavana olivat valmisvesijäähdytyspaketit kahdelta valmistajalta. Edellisestä ilmajäähdytteisten prosessoricoolerien vertailusta on sen sijaan päässyt vierähtämään jo vuoden päivät, sillä ”monstericoolereita” testailtiin viimevuoden maaliskuussa. Kyseisessä vertailussa Noctuan NH-D14 nappasi itselleen tehokkaimman coolerin arvonimen jo toista kertaa.

Lue lisää | Kommentit (49)

Toukokuun lopussa Muropaketissa testattiin pitkästä aikaa vesijäähdytystarvikkeita erilliskomponenteista kootun järjestelmän avulla. Kyseinen järjestelmä kustansi vajaat 300 euroa, joka saattaa olla monille turhan kallis paketti hankittavaksi. Tästä syystä päätimme ottaa testiin pari tuotetta, jotka edustavat markkinoiden edullisinta päätä. Edullisen hinnan lisäksi testiin otetut vesicoolerit ovat tehty erittäin helppokäyttöisiksi, sillä kyse on valmiiksi täytetyistä järjestelmistä.

Lue lisää | Kommentit (20)

Muropaketin edellisestä näytönohjaincoolerivertailusta on päässyt huomaamatta vierähtämään yli kaksi vuotta, joten asialle oli kiireesti aika tehdä jotain. Edellisellä kerralla, vuoden 2008 tammikuussa, keskenään paremmuudesta mittelivät viisi cooleria neljältä eri valmistajalta. Tuolloin näytönohjainmarkkinoiden kärkeä edustivat GeForce 8800 Ultra ja Radeon HD 2900 XT. Ajat ovat muuttuneet ja valmistajien huippumallit vaihtuneet muutamaan otteeseen, joten päätimme ottaa vertailuun muutaman tämän hetken cooleritarjontaa edustavan tuotteen.

Lue lisää | Kommentit (43)

Vuosituhannen vaihteen jälkeen vesijäähdytysvillitys oli suurimmillaan ja monet komponenttisivustot testasivat kilpaa uusia vesijäähdytystuotteita. Muropaketinkin testissä oli useita blokkeja sekä vesijäähdytyssettejä. Vuosien vieriessä vesijäähdytyksen hohto kuitenkin himmeni ja se jäi hiljalleen lähinnä vannoutuneempien harrastajien sekä erikoiskokoonpanojen jäähdytysratkaisuksi. Muropaketin tuorein vesijäähdytysjuttu on elokuulta 2007, jolloin prosessoricoolerien kaverina testattiin Magicoolin edullista vesijäähdytyssettiä. Täysin vesijäähdytykseen keskittynyt artikkeli nähtiin puolestaan viimeksi heinäkuussa 2005, kun testissä oli valmiit vesijäähdytyspaketit Cooler Masterilta ja Gigabyteltä.

Kommentit (46)

Viime marraskuun lopulla julkaistussa prosessoricoolerivertailussa Noctuan ennennäkemättömän suurikokoinen NH-D14 putsasi pöydän vakuuttavilla tuloksilla. Se ansaitsi eittämättä ”monstericoolerin” arvonimen. Kun Danamics tarjosi testattavaksi yli 100 euron arvoista nestemäiseen metalliin perustuvaa LMX Superleggera -cooleriaan, heräsi ajatus ”monstericoolerien taistosta”.

Lue lisää | Kommentit (51)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös