Uusimmat

Cryorig C1

31.08.2015 20:26 Muropaketin toimitus

Loppuvuodesta 2013 coolerimarkkinoille putkahtanut Cryorig on julkaissut vajaan kahden vuoden aikana kaikkiaan kuusi prosessoricoolerimallia ja vakiinnuttanut paikkansa markkinoiden kärkikahinoissa. Runsas vuosi sitten Muropaketti testasi hyvin suoriutuneen R1 Ultimate -huippumallin, mutta toistaiseksi Cryorigin coolereiden suosio on pysynyt Suomessa varsin pienenä, sillä niiden saatavuus on ollut heikkoa. Tämän vuoden aikana tilanne on kuitenkin hieman parantunut ja Muropaketin hintavertailun mukaan niitä löytyy nyt kahden jälleenmyyjän valikoimista. Tähän vertailuun valikoitui viime vuoden keväällä esitelty C1, joka on Cryorigin ainoa vaakamallinen coolerivaihtoehto. Muropaketin hintavertailun mukaan C1 maksaa edullisimmillaan noin 65 euroa, joka tekee siitä selvästi tämän vertailun kalleimman osanottajan.

Cryorig C1 toimitetaan erittäin tyylikkäässä lähes kuution mallisessa myyntipakkauksessa, jonka kuvituksessa on käytetty mustaa, valkoista ja turkoosia sekä suurikokoista värikuvaa tuotteesta. Pakkauksen päädystä löytyvä suurikokoinen C1-mallimerkintä on toteutettu metallinkiiltoisella pinnalla ja taustapuolelle on painettu coolerin tärkeimmät speksit. Pakkauksen sisällä cooleri ja tarvikkeet on suojattu pahvikehyksin styroksin tai vaahtomuovin sijaan, joka on ainakin luonnon kannalta positiivinen yksityiskohta.

Cryorig on Noctuan tapaan viimeistellyt pakkauksensa sisällön poikkeuksellisen tyylikkäästi ja pahvirasioiden pintaan on painettu mustavalkoiset hahmotelmat niiden sisällöstä. Oheistarvikkeet toimitetaan kuvassa näkyvässä pahvirasiassa, jonka ulos liukuva sisältö on jaettu neljään lokeroon. Rasian kannesta näkee selvästi, mitä mihinkin lokeroon on sijoitettu. Cryorigiltä selkeydeltään erinomaista työtä! Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu coolerin ja tuulettimen lisäksi kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille, asennusohjeet, runsas ruiskullinen CP9-lämpötahnaa, musta ristipäinen ruuvimeisseli sekä kahdet eripituiset kiinnitysruuvit tuulettimelle.

Ensisilmäyksellä C1 jatkaa samaa tyylikästä muotoilulinjaa aiemmin testissä olleen R1 Ultimaten kanssa. Viimeistelyn taso tuntuu korkealta ja pienet yksityiskohdat miellyttävät esteettistä silmää. C1:n ulkomitoiksi (tuulettimen kanssa) ilmoitetaan 144,5 x 140 x 74 mm (S x L x K), joten mataluudestaan huolimatta cooleri peittää melko suuren osan emolevystä. Painoa komeudella on tuulettimen kanssa 628 grammaa. Coolerin jäähdytys on toteutettu säätyvällä 140 mm tuulettimella, jonka melutasoksi ilmoitetaan 20-24 dBA. Valmistaja ilmoittaa coolerin jäähdytystehoksi 140 wattia (TDP), jonka pitäisi riittää lähes kaikille nykypäivän kuluttajasuorittimille. Yhteensopivuus luvataan kaikille uusimmille AMD- ja Intel-suoritinkannoille. Valmistajan takuu on kuuden vuoden pituinen.

C1:n mukana toimitettava XT140-tuuletin on halkaisijaltaan 140 mm ja paksuudeltaan vain 13 mm. Valmistajan ilmoittamat tekniset suoritusarvot ovat 700-1300 RPM, 20-24 dBA sekä 65 CFM. Tuulettimen kiinnityspisteiden ympäriltä löytyvät värinänvaimennuskumit ovat irrotettavaa mallia ja cooleriin se asennetaan ruuvien avulla. PWM-säätöisen tuulettimen virtaliitin on luonnollisesti nelipinninen ja virtajohdon päällä on musta suojapunos.

C1:n rakenne koostuu vaakamallisesta alumiinirivastosta, kuudesta lämpöputkesta sekä nikkelöidystä kuparipohjasta. Coolerin rivaston yläosaa kiertää valkoinen muovikehys, joka toimii lähinnä koristeena ja ehkä hieman myös ilmanohjurina. Rivaston alapuolelle jää muistikammoille tilaa 42 mm.

Alumiinirivasto koostuu suuremmasta nikkelöidystä yläosasta, sekä alapuolella sijaitsevasta pienemmästä mustaksi pinnoitetusta osasta. Yläpuolinen rivasto sisältää 56 lamellia, joiden paksuus on 0,4 mm ja väli 1,8 mm. Coolerin päältä katsottuna rivastossa on nähtävissä kaksi neliskulmaista reikää, joiden kautta cooleri kiristetään asennusvaiheessa prosessorin päälle.

Kun C1 käännetään ylösalaisin, tulee sen lämpöputkirakenne paremmin esille. Pohjaan on juotettu rinnakkain kaikkiaan kuusi kuuden millimetrin paksuista sintteröityä kuparilämpöputkea, joista keskimmäiset neljä ovat kiinni jäähdytysrivastossa molemmista päistään. Reunimmaiset lämpöputket ovat kiinnitetty vain toisesta päästään rivaston reunoille. Cryorig mainostaa käytetyn DirectCompress-juotostavan mahdollistavan 10 % enemmän kontaktipintaa tavallisiin valmistustekniikoihin verrattuna, mutta ei kerro tarkemmin käytetyn tekniikan yksityiskohdista.

Coolerin pohjaosan yläpuolella sijaitsee pienempi musta jäähdytysrivasto, jonka yläpintaan keskimmäisten lämpöputkien toinen pää on kiinnitetty. Pienemmässä mustassa rivastossa on kaikkiaan 35 alumiinilamellia, joiden paksuus on 0,4 mm ja etäisyys toisistaan 1,4 mm. Toisin sanoen alarivaston ripaväli on pienempi kuin ylärivastossa, jota valmistaja kutsuu Jet Fin Acceleration Systemiksi. Samaa rakenneratkaisua käytetään myös R1-tornicoolereissa ja sen ajatuksena on lämpimän ilman nopeampi poistuminen tiheämmän rivaston läpi. C1:ssä alarivasto on kuitenkin kooltaan huomattavasti ylärivastoa pienempi, joten vain pienehkö osa kokonaisilmavirrasta kulkee sen läpi.

C1:n pohjaosa on nikkelöityä C1100-kuparia ja sen kontaktipinnan mitat ovat 40 x 42 mm. Lämpöputket on juotettu pohjaan rinnakkain noin millin jaolla. Pohjan reunoille on muotoiltu pienet porrastukset, joihin pohjan yläpinnassa sijaitseva kiinnitysrauta on kiinnitetty ristikantaisilla ruuveilla. Pohjan kontaktipintaa ei ole viimeistelty kiiltäväksi ja siinä on juuri ja juuri kynnellä havaittavia pieniä työstöuria. Totesimme pinnan sivusuunnassa hieman kuperaksi, joka on nykycoolereille varsin tyypillistä (prosessorien lämmönlevittäjien muodosta johtuen).

C1:n asennus (Intel-alustalle) aloitetaan asettamalla emolevyn taustapuolelle taustalevy, joka tukee coolerin kiinnitystä. Taustalevyyn kiinteästi kiinnitettyjen kierretappien sijainti on säädettävissä näppärästi käytettävän prosessorikannan reikien mukaiseen asentoon. Taustalevyn sakaroiden kärjissä on emolevyä vasten asettuvat kumipalat, jotka saattavat joissain emolevyissä joutua törmäyskurssille emolevyn reikien välittömään läheisyyteen sijoitettujen komponenttien kanssa. Mallialustana käyttämämme Asus P8H77-I -emolevyn tapauksessa yhden reiän vieressä sijainneet pari korkeaa fettiä jäivät kumin alle, mutta ne eivät kuitenkaan estäneet coolerin kiinnittämistä. LGA2011-suoritinkannalle taustalevyä ei tarvita lainkaan.

Seuraavaksi taustalevy kiinnitetään tukevasti paikalleen emolevyn etupuolelle kierretappeihin ruuvattavien sormimuttereiden avulla. Sormimuttereiden alapinnassa on muoviprikat, jotka estävät oikosulkujen syntymisen. Sormimuttereiden päälle prosessorikannan molemmin puolin asetetaan kiinnitysraudat, jotka kiristetään paikalleen toisilla pienemmillä sormimuttereilla. Kiinnitysrautojen asennolla voi valita coolerin asennon emolevyllä.

Viimeisenä vaiheena on coolerin asettaminen prosessorin päälle sekä kiinnitysruuvien kiristäminen rivastossa olevien reikien läpi. Kiristäminen on mahdollista tehdä myös tuulettimen ollessa paikallaan, mutta se on helpompaa tuuletin irrotettuna. Jousitetut kiinnitysruuvit kiristetään tasaisesti puolittain ”loppuun asti”. Kiristäminen on helppoa, sillä ruuvit pysyvät alussa pitämättä kiinni coolerissa.

Yhteenvetona Cryorig C1:n MultiSeg-kiinnitysratkaisu on erittäin helppo- ja nopeakäyttöinen. Kiinnitysratkaisu on sama, joka nähtiin aiemmin R1 Ultimate -coolerin yhteydessä ja se muistuttaa pitkälti Noctuan ja Phanteksin käyttämiä kiinnitysratkaisuja. Itse coolerin kiristysvaihetta lukuun ottamatta koko muu asennus sujuu ilman työkaluja sormiruuvien ja hyvin suunniteltujen komponenttien ansiosta. Kiristysruuveja varten pakkauksessa toimitetaan ruuvimeisseli, joten sellaistakaan käyttäjältä ei tarvitse löytyä ennalta. Lopputulos on erittäin tukevan tuntuinen.

C1 peittää alleen varsin suuren osan emolevystä. Etenkin jos kyse on mini-ITX-kokoluokasta, jää lähes koko emolevy coolerin alle piiloon. Etenkin pienemmillä emolevyillä muistipaikat jäävät todennäköisesti coolerin alle, joten on huomioitava, että tilaa löytyy vain maksimissaan 42 mm korkeille muistikammoille (standardikorkuiset muistit mahtuvat ongelmitta).

 

Sisältö

  1. Matalaprofiiliset 140 mm prosessoricoolerit vertailussa
  2. Cryorig C1
  3. Raijintek Pallas
  4. Thermalright AXP-200 Muscle & AXP-200R
  5. Numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto