Uusimmat

Coolerin tekninen toteutus ja ominaisuudet

02.12.2016 12:40 Juha Kokkonen

Coolerin tekninen toteutus ja ominaisuudet

nzxt-kraken-x42-6

Kraken X42:n perusrakenne on sama kuin lähes kaikissa muissa markkinoilta löytyvissä esitäytetyissä nestejäähdytteisissä prosessoricoolereissa. Metallinen jäähdytin, letkut ja blokkiyksikkö ovat kytkettynä valmiiksi toisiinsa ja nestekierto on täytetty sekä ilmattu käyttövalmiiksi. Käyttäjän tehtäväksi jää ainoastaan tuulettimen kiinnittäminen sekä coolerin asentaminen kokoonpanoon.

Yhteensopivuus luvataan kaikkien viimeaikaisten AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa (Intel Socket 1151, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3; AMD Socket FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2).

X42:n ensivaikutelma on varsin tavanomainen – cooleri ei tunnu poikkeuksellisen arvokkaalta, mutta ei myöskään erityisen halvalta. Valmistaja lupaa coolerilleen pitkän, kuuden vuoden takuun, joka on omiaan lisäämään ostajan luottamusta laitteeseen.

nzxt-kraken-x42-7

Kraken X42:n jäähdytin on alumiinia ja sen kylkiin on prässätty valmistajan logot. Jäähdytin on suunniteltu 140 mm tuulettimelle, joka tarkoittaa käytännössä 175 x 143 x 30 mm:n ulkomittoja. Tuulettimille löytyy kiinnityspaikat jäähdyttimen molemmilta puolilta. Painoa sille on kertynyt 890 grammaa. Jäähdytin on saanut pintaansa mattamustan maalikerroksen.

nzxt-kraken-x42-8

Kraken X42:n jäähdytinkenno koostuu 17 nestekanavasta sekä niiden väliin juotetuista alumiinirivoista, joiden tiheyttä kuvaava FPI-luku (Fins Per Inch) on mittaustemme mukaan noin 20, eli melko korkea. Toisin sanoen tämä jäähdytin sopii paremmin käytettäväksi korkeammilla tuuletinnopeuksilla ja hyvällä paineentuotolla varustettujen tuulettimien kanssa. Vastaavaan 120 mm jäähdyttimeen verrattuna 140 mm jäähdyttimessä on 26 % enemmän jäähdytyspinta-alaa.

Vaikka jäähdyttimen kuorien nimellispaksuus on 30 mm, on itse jäähdytysrivasto mittaustemme mukaan käytännössä noin 16 mm paksu, sillä tuulettimen ja rivaston väliin on jätetty molemmille puolille noin seitsemän millin ilmarako. Tämä on täysin normaalia tietokonejäähdytyksessä käytetyissä jäähdyttimissä.

nzxt-kraken-x42-9

Jäähdyttimen toisen päädyn kyljessä on tyypilliseen tapaan lähdöt tulo ja poistoletkuille. Letkut on puristettu pysyvästi kiinni jäähdyttimeen, eli liitokset eivät ole käyttäjän avattavissa. Liitäntöjen näkyvissä oleva metalliosa on läpimitaltaan noin 6,5 mm, vaikka itse letku onkin ulkomitaltaan huomattavasti paksumpaa.

nzxt-kraken-x42-10

NZXT:n mukaan Kraken X42:n letkut ovat kumiseosta, joka estää nesteen haihtumista järjestelmästä erittäin tehokkaasti. Letkujen pinnassa on lisäksi nailonpunos, jonka mainostetaan lisäävän niiden kestävyyttä. Letkujen ulkomitaksi mittasimme punoksen kera vajaat 11 millimetriä. Letkut ovat 400 mm pitkät, eli hieman pidemmät kuin valmisnestecoolereissa on totuttu normaalisti näkemään. Tämä helpottaa coolerin sijoittelua suuremmissa koteloissa. Tässä auttaa myös letkujen varsin taipuisa materiaali.

nzxt-kraken-x42-11

NZXT on uudistanut coolerin blokkiyksikköä merkittävästi niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Ulkoisesti blokki on aiempaa suurempi ja yksi markkinoiden kookkaimmista. Sen ulkomitoiksi ilmoitetaan 80 x 80 x 52,9 mm.

Blokkiyksikkö perustuu Asetekin viidennen sukupolven tekniseen toteutukseen, mutta NZXT on muokannut sitä merkittävästi.  Pumpun kerrotaan olevan edellistä Kraken-sukupolvea hiljaisempi ja siirtävän enemmän nestettä. Sen kierrosalueeksi ilmoitetaan 1000–2800 RPM ja nopeuskäyrää on mahdollista hienosäätää CAM-sovelluksen kautta.

nzxt-kraken-x42-22

Blokkiyksikön yläreunaa kiertää harjattua metallia imitoiva muovikehä ja päällä on muovinen ”ikkuna”, jonka alle valmistaja on toteuttanut RGB-ledein valaistun logon sekä peilipintojen avulla luodun kaukaisuuteen häviävän valaistun kehäefektin. Sekä logon että kehien valaistusefektiä ja väriä on mahdollista säätää NZXT:n CAM-ohjelmiston kautta. Koristevalaistus sekä sitä ohjaava elektroniikka ovat myös pääsyitä blokkiyksikön suureen kokoon.

nzxt-kraken-x42-12

Letkuliitännät sijaitsevat blokkiyksikön kyljessä ja ne ovat 90-asteen kulmalla varustettua mallia. Lisäksi ne kääntyvät vapaasti 360 astetta keskipisteensä ympäri, joka helpottaa blokin asennusta ja letkujen reitittämistä. Liitännät ovat materiaaliltaan muovia, eivätkä ne ole käyttäjän irrotettavissa.

nzxt-kraken-x42-13

Blokkiyksikön kyljessä sijaitsee kaksi liitäntää, joista toiseen kytketään emolevylle menevä micro-USB-kaapeli ja toiseen 9-pinninen erikoisliitin, josta lähtevät kolmepinnisellä tuuletinliittimellä varustettu pumpun kierroslukujohto, kaksi kaapelia jäähdyttimen tuulettimille sekä SATA-virtaliittimellä varustettu virtajohto.

Kraken X42 ottaa virtansa SATA-virtaliittimen kautta ja jakaa sen blokkiyksikön sisällä olevan elektroniikan avulla pumpulle ja tuulettimille. Elektroniikka huolehtii myös pumpun ja tuulettimien kierrosnopeuden säädöstä CAM-sovelluksen avulla emolevylle kytkettävän USB-johdon välityksellä.

nzxt-kraken-x42-14

Blokkiyksikön pohjan kontaktipinta on kuparia ja läpimitaltaan noin 54 mm. Kuparipinnan viimeistely on puolikiiltävä, eli tarkkaan katsottaessa siinä on havaittavissa kehämäisiä pieniä uria, jotka tuntuvat myös kynnellä kokeillessa. Pohja on kupera, eli keskiosastaan hieman reunoja korkeammalla.

Blokkiyksikön pohjan reunoilla sijaitsee muovisia kynsiä, joihin metallinen kiinnityskehys lukitaan. Kuvassa paikallaan on esiasennettu Intel-suoritinkantojen kanssa yhteensopiva kehys. Kehyksen saa irrotettua muutaman asteen kiertämällä. Ratkaisu on tuttu monista muista Asetekin designiin perustuvista nestecoolereista.

nzxt-kraken-x42-4

nzxt-kraken-x42-5

Kraken X42:n mukana toimitetaan yksi 140 mm tuuletin, joka edustaa malliltaan NZXT:n uutta Aer P -sarjaa. Valmistajan mukaan se on suunniteltu erityisesti nestejäähdytyskäyttöön ja jäähdyttimien pariksi.

Aer P -malleissa on irrotettava kehys, jonka käyttäjä voi vaihtaa lisävarusteena myytävään siniseen, punaiseen tai valkoiseen versioon. Testikappaleemme mukana toimitettiin sininen vaihtokehys. Kehyksen irrottamiseen tarvitaan teräväkärkien apuväline, sillä se on kiinni tuulettimen rungossa kulmistaan pienillä muovikynsillä.

Aer P -sarjan muotoilullisiin erikoisseikkoihin lukeutuvat päistään taivutetut roottorin lavat sekä imupuolelta viistetty kehys, joiden sanotaan parantavan ilmavirtaa ja paineentuottoa. Tuulettimen kulmissa on värinänvaimennuskumit, jotka eristävät kiinnitysruuvit tuulettimen rungosta. Dynaamisen nestelaakeroinnin on suunniteltu kestävän kuuden vuoden takuuajan yli tai 60 000 käyttötuntia.

Aer P140 on PWM-ohjattu ja sen kierrosalue on laaja, 500–1800 RPM. Valmistaja ilmoittaa samaisella kierroslukuvälillä ilmavirraksi 27,3–98,17 CFM (Cubic Feet per Minute, 0,77-2,78 kuutiota tunnissa), ilmanpaineeksi 0,21–2,71 mm-H2O sekä meluarvoiksi 21–38 dBA.

nzxt-kraken-x42-15

Toimintavalmiina Kraken X42 näyttää kuvan mukaiselta. Vakiotoimitussisällöstä poiketen asensimme tuulettimeen ulkonäköä piristävän sinisen koristekehyksen, jonka valmistaja toimitti testikappaleemme mukana. Tuulettimen kiinnitys jäähdyttimeen tapahtuu mukana toimitettavilla pitkillä ruuveilla. Tuulettimen rungon ja ruuvinkannan väliin asetetaan metalliprikat. Pakkauksen mukana toimitetaan myös kiinnitystarvikkeet toiselle tuulettimelle sekä lyhyemmät ruuvit jäähdyttimen kiinnittämiseksi koteloon.

Sisältö

  1. Johdanto ja paketin sisältö
  2. Coolerin tekninen toteutus ja ominaisuudet
  3. Coolerin asentaminen
  4. CAM 3.2 -ohjelmisto
  5. Testikokoonpano ja -metodit
  6. Melumittausten tulokset
  7. Lämpötilamittausten tulokset
  8. Yhteenveto