Uusimmat

Lämpötilamittausten tulokset

02.12.2016 12:40 Juha Kokkonen

Lämpötilamittausten tulokset

kuvaaja-temp1

Lämpötilamittauksissa verrokkicoolerit testattiin säätöalueen maksimi- ja minimikierroksilla, Kraken X42 lisäksi myös ”keskinopeudella”. SpeedFan-sovelluksen ilmoittamat kierrosnopeudet ovat merkittynä kuvaajaan. Mittasimme prosessorin lämpötilat Muropaketin vakiintuneen testaustavan mukaisesti ainoastaan rasituksessa.

Kuten kuvaajasta voi huomata, Kraken X42 venyi tuulettimen maksiminopeudella (1860 RPM) ryhmän alhaisimpaan tulokseen yhdessä joukon toisen nestecoolerin kanssa. Eroa ilmajäähdytteisen Noctuan parhaaseen tulokseen kertyi kolme astetta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että maksiminopeudellaan Antecin melutaso on aivan omaa luokkaansa testin kahteen muuhun cooleriin nähden ja Kraken X42 sekä Noctua edustavatkin maksimikierroksillaan samaa selvästi alhaisempaa tasoa.

Krakenin tuulettimen kierrosnopeuden tiputtaminen 1150 RPM:ään on testiemme mukaan varsin kannattava ratkaisu, sillä melutaso putoaa huomattavasti, mutta prosessorin lämpötilaan tulee vain noin neljän asteen nousu. ”Sweet spot” jäähdytystehon ja melun suhteen löytyykin tuhannen RPM:n molemmin puolin.

Miniminopeudella ilmajäähdytteinen Noctua näyttää valttinsa ja kirii selvällä erolla koko testikolmikon kärkeen. Kraken X42 jää minimikierroksilla kuutisen astetta ilmajäähdytteistä verrokkiaan jälkeen, mutta on kuitenkin samaiset kuusi astetta Antecia parempi. Kuten aiemminkin on todettu, hiljaisilla tuuletinnopeuksilla ilmajäähdytteiset high-end-coolerit ovat niskan päällä valmisnestecoolereihin nähden.

kuvaaja-temp2

Mittasimme prosessorin lämpötilan ohella myös prosessorikantaa lähimpänä sijainneen muistikamman sekä prosessorikannan alapuolella sijainneen piirisarjan jäähdytyssiilin lämpötilaa. Tällä kertaa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota ilma- ja nestecoolereiden välisiin eroihin, sillä nestecoolereissa prosessorikannan lähettyvillä ei ole tuulettimia, joka vaikuttaa ainakin teoriassa alueen lämpötiloihin.

Kuten ennakkoon aavistelimme, Noctuan yhteydestä mitatut piirisarjan ja muistien lämpötilat ovat selvästi joukon alhaisimmat. Nestejäähdytteisten Kraken X42:n ja Antecin lukemat ovat puolestaan varsin lähellä toisiaan. Neste- ja ilmajäähdytyksen väliset erot eivät kuitenkaan vielä käyttämämme kotelon kaltaisessa hyvin jäähdytetyssä ympäristössä ole dramaattisen suuria, mutta erot saattavat korostua merkittävästi, kun kokoonpano sullotaan pienempään ja heikommalla ilmankierrolla varustettuun koteloon. Tämä onkin yksi osa-alue, joka nestejäähdytystä hankkiessa kannattaa huomioida.

Sisältö

  1. Johdanto ja paketin sisältö
  2. Coolerin tekninen toteutus ja ominaisuudet
  3. Coolerin asentaminen
  4. CAM 3.2 -ohjelmisto
  5. Testikokoonpano ja -metodit
  6. Melumittausten tulokset
  7. Lämpötilamittausten tulokset
  8. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat