Uusimmat

Myyntipakkaus, tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua

27.08.2013 20:15 Muropaketin toimitus

Zalman Reserator 3 Max on paketoitu mustaan pahvilaatikkoon, jonka kyljistä löytyy pari kuvaa tuotteesta, tekniset ominaisuudet ja yhteensopivuuslistaus. Paketin takaosassa on valmistajan lyhyt kuvaus coolerin erikoisominaisuuksista. Välittömästi silmiin pistää väite maksimissaan jopa 400W jäähdytystehosta ja hiljaisuudesta. Kuulostaa hurjalta ottaen huomioon, että Reserator 3 Max sisältää 120 mm jäähdyttimen ja yhden tuulettimen. Zalmanin mukaan Reserator 3 Max on myös ensimmäinen nanonesteitä hyödyntävä cooleri.

Itse cooleri on paketoitu kovaan muoviin, joka seuraa coolerin muotoja tarkasti. Paketointi on sen verran jämäkkä, että kokonaisuus selvinnee vähän rankemmastakin kuljetuksesta ehjänä.

Paketti ei sisällä juuri mitään ylimääräistä ekstraa. Mukana toimitetaan coolerin lisäksi vain asennusohje, kiinnikkeet Intel- ja AMD-kokoonpanoille, kasa ruuveja asennusta varten, Zalman–logolla varustettu tarra ja tarpeeksi Zalman ZM-STG2M -lämpötahnaa yhteen asennukseen.

Reserator 3 Max koostuu pyöreästä pumpun ja prosessoriblokin yhdistävästä blokkiyksiköstä, sekä suurikokoisesta ja painavasta 120 mm jäähdyttimestä. Blokkiyksikkö ja jäähdytin on yhdistetty toisiinsa noin 30 cm pitkillä taipuisilla letkuilla. Järjestelmä on esitäytetty ja huoltovapaa – käyttäjän tehtäväksi jää asentaa cooleri tietokoneeseensa. Jäähdyttimeen on integroitu kiinteästi yksi 120 mm tuuletin, jonka vaihtaminen ei onnistu helposti. Coolerin kokonaispaino on 897 grammaa.

Asennus onnistuu mukana tulevilla kiinnikkeillä kaikille yleisimmille Intelin ja AMD:n prosessorikannoille:

  • Intel: LGA 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1150 / 775
  • AMD: FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2

Yhdistetty pumppu ja blokki ovat Zalmanin omaa tuotantoa. Blokkiyksikön ulkomitat ovat 70 x 85 x 37 mm. Pumpun ilmoitetaan siirtävän 90 litraa nestettä tunnissa ja se saa virtansa kolmepinnisestä tuuletinliittimestä. Blokkiyksikön ulkokuori on mattamustan ja hopean väristä muovia ja se on valaistu sinisellä LED–valolla. Pumpun päällä oleva Zalman-logo on metallia. Blokkiyksikkö tuntui Asetek–pohjaisia verrokkeja painavammalta. Letkut on kiinnitetty blokkiyksikön kylkeen pyöriviin letkulähtöihin, mikä mahdollistaa letkujen taivuttamisen eri kulmiin cooleria asennettaessa.

Reserator 3 Maxin selkein ero verrokkicoolereihin on Zalmanin ilmajäähdytyssiilejä muistuttava jäähdytin. Jäähdytin on Zalmanille tyypillistä ’Black pearl’ nikkelöityä kuparia ja sen ulkomitat ovat 120 x 145 x 79 mm. Jäähdyttimeen on integroitu PWM-ohjattu 120 mm 1000-2200 RPM (±10 %) tuuletin. Tuulettimen melutasoksi mainitaan vastaavasti 18,9 dbA – 36,7 dbA (±10 %). Tuulettimen virransyötöstä huolehtii neljäpinninen PWM-tuuletinliitin, joka on niin lyhyt, että sillä voi olla vaikeuksia yltää emolevyn tuuletinpaikkaan. Tuuletin on valaistu sinisellä LED–valolla. Jäähdytintä ympäröivässä muovikehikossa on kiinnitysreiät toiselle 120 mm tuulettimelle.

Reserator 3 Max testattiin sen mukana toimitettavalla yhdellä 120 mm tuulettimella. Toisin kuin muissa testatuissa coolereissa, Zalmanin tuuletin puhaltaa huomattavan määrän ilmaa jäähdyttimen sivuista ulos ja täten lämmintä ilmaa jää pyörimään koteloon ja vain osa poistuu ulos kotelon tuuletinaukosta. Muoviset kiinnikkeet jäähdytyssiilin ympärillä ovat taipuisia ja niistä saa välittömästi huonon laatuvaikutelman. Tämä on harmillista, sillä itse siiliosa ja coolerin blokkiyksikkö ovat laadukkaan tuntuiset eikä taipuneita lamelleja havaittu jäähdyttimen rivastoissa.

Jäähdyttimen rivasto on jaettu kahteen sisäkkäiseen osaan. Nestekanava kiertää kummassakin rivaston osassa kaksi kierrosta. Zalmanin mukaan Reserator 3 Max on maailman ensimmäinen jäähdytin, joka käyttää kierrossa nanoteknologiaan perustuvaa jäähdytysnestettä. Nesteen joukkoon on sekoitettu nanopartikkeleita, jotka parantavat lämmönsiirtokykyä.

Blokkiyksikön pohja on puhdasta kuparia ja viimeistelyltään lähes identtinen muiden testattujen coolerien kanssa. Kylmälevy ei ole täysin peilaava ja pieniä koneistuksen jälkiä tuntuu sormella kokeiltaessa. Kylmälevy on kiinnitetty blokkiyksikköön usealla ruuvilla. Ulkoreunalta löytyy paikat kahdeksalle ruuville emolevykiinnikkeiden asentamista varten.

Sisältö

  1. Zalman Reserator 3 Max
  2. Myyntipakkaus, tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua
  3. Asennus Intel LGA2011 -kannalle
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto