Uusimmat

Cooler Master Masterkeys Pro S

09.08.2016 11:55 Juha Kokkonen

Cooler Master on oheistarvikevalmistajien veteraaneja ja myös mekaaniset näppäimistöt ovat kuuluneet sen valikoimiin jo useamman vuoden ajan. Hiljattain se lanseerasi tuotteilleen uuden nimeämistavan, jossa kaikkien tuotteiden nimet alkavat sanalla Master. Näppäimistöjen tapauksessa nimi muotoutui MasterKeysiksi ja tähän testiin saamamme malli on MasterKeys Pro -malliston pienin S-malli, joka esiteltiin viime tammikuussa.

MasterKeys Pro S -mallin suositushinta on 159 euroa ja täysikokoisen L-mallin 189 euroa. Tällä hetkellä hinta näyttäisi olevan Suomessa edullisimmillaan runsaat 140 euroa.

 

cm-masterkeys-pro-s-1 cm-masterkeys-pro-s-2

MasterKeys Pro S toimitetaan kompaktissa pahvipakkauksessa, joka ei ole kooltaan juuri itse näppäimistöä suurempi. Tyylikkäästi kuvitetussa pinnassa on värikuvia ja tärkeimmät tiedot tuotteen ominaisuuksista. Kuten paketin koosta voi jo päätellä, oheistarvikevalikoima on varsin maltillinen. Mukana toimitetaan käyttöohje, näppäinhattujen irrotustyökalu sekä irrotettava suojapunoksella päällystetty micro-USB-kaapeli.

cm-masterkeys-pro-s-3

Ulkonäöltään MasterKeys Pro S on hyvin pelkistetty 88 näppäiminen tenkeyless-tyyppinen näppäimistö, joka vie minimaalisen tilan pöydältä. Jos numeronäppäimistölle on tarvetta, löytyy MasterKeys Prosta myös täysikokoinen malli. Spartalaisessa toteutuksessa ei ole juuri mitään ylimääräistä – ei rannetukea tai multimediapainikkeita. Rakenne on ulkoisesti mattapintaista muovia ja kokonaisuus tuntuu tukevan laadukkaalta.

MasterKeys Pro S:n sisältä löytyy 32-bittinen ARM Cortex M3 -prosessori, joka on kellotettu 72 MHz taajuudelle. Lisäksi näppäimistössä on 512 kt sisäistä muistia makrojen ja valaistusasetusten tallentamiseen. Valmistajan mukaan näppäimistö tukee sekä 6KRO:ta että NKRO:ta, riippuen siitä montako näppäintä on painettuna yhtäaikaisesti pohjaan (NKRO kytkeytyy automaattisesti päälle kun yli kuusi näppäintä on pohjassa). Näppäimistön fyysiset mitat ovat melko kompaktit – 359 x 130,8 x 39 mm ja 930 grammaa.

cm-masterkeys-pro-s-5

MasterKeys Pro S:ssä ei ole erillisiä multimediapainikkeita, mutta multimediatoiminnot sekä joukko muita toimintoja on sijoitettu Fn-painikkeen avulla ylärivin F-näppäimiin sekä nuolinäppäinten yläpuoleiselle alueelle. Kappaleiden vaihdon ja äänenvoimakkuuden säädön lisäksi tarjolla on mm. toiminnot taustavalaistukselle sekä näppäinmakrojen tallentamiselle. Ratkaisu toimii kohtalaisen hyvin, mutta ei luonnollisestikaan ole yhtä kätevä kuin erilliset multimediapainikkeet.

Valaistus- ja makroasetusten muokkaamista näppäimistöltä käsin Cooler Master kutsuu On-the-fly Systemiksi. Käytännössä käyttäjä voi siis kontrolloida näppäimistön lisätoimintoja ilman erillistä ohjelmistoa ja näppäimistö opastaa käyttäjää valaisemalla vain On-the-fly-kontrollien kannalta keskeiset näppäimet.

cm-masterkeys-pro-s-6

MasterKeys Pro S:n näppäinhattujen alta paljastuu Cherryn MX RGB -kytkimet, jotka testikappaleessamme olivat tyypiltään ruskeat. Myös muita Cherry MX RGB -kytkintyyppejä on saatavilla. RGB-kytkin eroaa tavallisesta Cherry MX -kytkimestä läpinäkyvän ulkokuorensa osalta. Se toimii ikään kuin linssinä alapuolella sijaitsevalle moniväriselle pintaliitosledille. Testikappaleemme ruskea kytkinversio on tuttuun tapaan tuntopisteellinen ja klikkaamaton.

cm-masterkeys-pro-s-7

Näppäinhattujen toteutus on hyvin tyypillinen. Ne ovat vaaleaa läpikuultavaa muovia, jonka ulkopinta on maalattu mustaksi merkintöjä lukuun ottamatta. Ratkaisu on edullinen, mutta ei kestä erityisen hyvin kulutusta. Onneksi hatut on mahdollista vaihtaa myöhemmin uusiin, sillä ne kiinnittyvät Cherry MX -kytkimien tyypillisellä ”ristitapilla”. Hattujen muotoilu on perinteinen ja sivusuunnassa kovera. Merkinnät on toteutettu selkeästi isoin kirjaimin.

cm-masterkeys-pro-s-8

Suurimpien näppäinten, kuten välilyönnin, yhteydessä Cooler Master on käyttänyt apukiinnityspisteisiin perustuvaa vakautusta. Esimerkiksi välilyönnin tapauksessa nähdään, kuinka näppäinkytkin sijaitsee keskellä ja molempiin päätyihin on sijoitettu näppäimen liikettä ohjaavat ”dummy”-kytkimet.

cm-masterkeys-pro-s-9

MasterKeys Pro S:n pohja on varsin pelkistetty. Siellä on ainoastaan kulmiin kiinnitetyt kumiset tassut, takareunaan sijoitetut nostettavat korokejalat sekä keskelle sijoitettu tyyppikilpi. Micro-USB-liitäntä kaapelia varten sijaitsee näppäimistön takareunassa. Irrotettava 1,5 m:n kaapeli on fiksu ominaisuus, mutta sen olisi voinut toteuttaa niin, että liitin olisi paremmin tuettuna ja suojassa. Nyt pieneen micro-USB-liittimeen saattaa päästä kohdistumaan kohtuutonta vääntöä tai rasitusta.

cm-masterkeys-pro-s-10

Cooler Master kertoo optimoineensa näppäinkytkimissä käytettyjen RGB-ledien kirkkautta piirilevylle tehtyjen muutosten avulla. Näppäimistöltä käsin valaistusta säädetään Fn-näppäintä pohjassa pitämällä sekä F1-F4-näppäimiä painelemalla. Näppäimistä F1-F3 voidaan säätää punaisen, sinisen ja vihreän värisävyn intensiteettiä kymmenportaisesti, muodostaen näin satoja eri värivaihtoehtoja. F4-näppäimestä puolestaan voi vaihtaa eri valaistustilojen/-efektien välillä, joita löytyy kymmenisen kappaletta.

Yhden neljästä tallennusprofiilista valitsemalla ja Fn+F10-yhdistelmää painamalla käyttäjä voi määrittää oman värin vaikkapa näppäimistön jokaiselle näppäimelle. Valaistusasetusten säätäminen näppäimistöstä käsin saattaa olla aluksi hieman hankalaa, mutta logiikan opettelun jälkeen se onnistuu kohtalaisen vaivattomasti. Esittelyvideon komentojen käytöstä löytää valmistajan sivuilta.

Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi hallita valaistusta myös erillisen Cooler Master Portal -sovelluksen avulla, joka on ladattavissa yhdeksän megatavun pakettina valmistajan sivuilta. Sovelluksen toteutus on melko pelkistetty ja keskittyy lähinnä valaistusprofiilien muokkaamiseen sekä näppäimistön firmwaren päivitysmahdollisuuteen.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Cooler Master Masterkeys Pro S
  3. Corsair K70 RGB Rapidfire
  4. Roccat Ryos MK FX
  5. Steelseries Apex M800
  6. Yhteenveto