Uusimmat

Corsair K70 RGB Rapidfire

09.08.2016 11:55 Juha Kokkonen

Corsairin K-sarjan mekaaniset näppäimistöt ovat pysyneet perusrakenteeltaan samoina jo useamman vuoden ajan ja muutoksia on tehty lähinnä yksityiskohtiin, taustavalaistukseen sekä kytkintyyppiin.

Corsairin valttina on ollut viime vuosien ajan tiivis yhteistyö kytkinvalmistaja Cherryn kanssa, jonka ansiosta yritys on päässyt tuomaan Cherryn uusia kytkintyyppejä yksinoikeudella ensimmäisenä markkinoille. Tällä kertaa yksinoikeus liittyy keväällä esiteltyyn MX Speed -kytkinmalliin, joka löytyy ensimmäisenä markkinoilta Corsairin K-sarjan Rapidfire-malleista. Saimme testiin huhtikuun lopulla julkaistun K70 RGB Rapidfire -mallin, mutta uutuuskytkimet ovat saatavilla myös K65- ja K95-malleihin.

Edullisimmillaan K70 RGB Rapidfire maksaa suomessa runsaat 160 euroa. Valitsemalla yksivärisen valaistuksen säästää noin pari kymppiä. Tenkeyless-versio (K65 RGB Rapidfire) maksaa puolestaan edullisimmillaan vajaat 140 euroa.

corsair-k70-rapidfire-1 corsair-k70-rapidfire-2

K70 RGB Rapidfire toimitetaan näyttävässä tummansävyisessä pakkauksessa, jonka painatuksissa on keskitytty näppäimistön keskeisiin erikoisominaisuuksiin. Pakkauksen sisältö on melko suppea. Mukana toimitetaan irrallinen rannetuki, käyttöohjeet, takuutiedot sekä hauskaan vakuumipussiin pakatut lisänäppäinhatut. Näppäinhattujen yhteydessä on myös muovinen irrotustyökalu.

corsair-k70-rapidfire-3

Ulkoisesti K70 RGB Rapidfiressä ei ole juuri mitään eroa aiemmin testaamiimme K70-versioihin nähden, sillä perusrakenne on pysynyt täysin samana. Yläreunassa sijaitsevan logon suhteen Corsair on onneksi palannut käyttämään perinteistä purjelogoa, sillä hetken käytössä ollut Corsair Gaming -tribalilogo oli suorastaan kaamea.

K70 on kooltaan perinteinen 104-näppäiminen malli ja sen runko on tukevaa mustaksi maalattua alumiinilevyä, joka on samanaikaisesti tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen. K70 RGB Rapidfire tukee NKRO:ta, eli se pystyy tunnistamaan tarvittaessa kaikkien näppäinten painamisen samanaikaisesti. Sisäinen muisti mahdollistaa makrojen ja valaistusasetusten tallentamisen itse näppäimistöön, jolloin ne eivät ole tietokoneesta riippuvaisia. Näppäimistön ulkomitat ovat 438 x 163 x 24 mm ja paino 1,24 kg.

Testikappaleemme edusti EU-näppäinasettelua, eli siitä ei löytynyt ääkkösiä ja näppäinten sijoittelu saattaa muutenkin poiketa Nordic-layoutin malleista.

corsair-k70-rapidfire-4

K70:n näppäinkytkimet ”kelluvat” Corsairin K-sarjan näppäimistöille tyypilliseen tapaan alumiinirungon päällä, joka antaa näppäimistölle hieman teknisemmän ulkonäön sekä ehkä helpottaa myös jonkin verran sen puhdistusta. Näppäinhattujen kallistusprofiili muuttuu tyypilliseen tapaan näppäinriveittäin. Etureunan kumipintainen rannetuki on irrotettavaa mallia ja se on kiinni helppokäyttöisillä muovikynsillä.

corsair-k70-rapidfire-5

Corsairin K-sarjan näppäimistöistä tutut multimediapainikkeet löytyvät myös uusimman K70-inkarnaation oikeasta ylänurkasta. Varustukseen kuuluu metallinen äänenvoimakkuuden säätörulla sekä mykistyspainike. Rullan ja numpadin välistä löytyy stop-, edellinen kappale-, play/pause- ja seuraava kappale -painikkeet. Rullan vasemmalla puolella ovat puolestaan kolme valkoista merkkivaloa (NumLock, CapsLock ja ScrollLock) ja niiden vasemmalla puolella ovat kaksi pyöreää näppäintä Windows-painikkeen lukitsemista ja taustavalaistuksen kirkkauden säätöä varten.

corsair-k70-rapidfire-6

K70 RGB Rapidfiren mielenkiintoisin ja merkittävin yksityiskohta löytyy näppäinhattujen alta. Kyseessä on Cherryn uusi MX Speed -näppäinkytkin, joka on suunniteltu erityisesti pelaamista varten. Kytkimen kuori on RGB-valaistuille malleille tyypillisesti läpinäkyvä ja stemmi (liikkuva keskiosa) on puolestaan saanut hopeanharmaan värityksen. Tyypiltään MX Speed on hieman kuin pelaajien suosima punainen kytkinversio, eli lineaarinen ja tuntopisteetön, mutta liikeradaltaan ja rekisteröintipisteeltään lyhytliikkeisempi.

Kuten kytkinmallin nimikin kertoo, sillä on pyritty tekemään kytkimestä entistä nopeampi, eli pelikäyttöön sopivampi. Käytännössä tämä tarkoittaa lyhyempää pohjaussyvyyttä (3,4 mm) sekä 40 % pienempää rekisteröintisyvyyttä (1,2 mm). Kytkimen aktivointivoimakkuus on 45 grammaa.

corsair-k70-rapidfire-7 corsair-k70-rapidfire-8

Myös Corsair on tälläkin kertaa tyytynyt toteuttamaan näppäinhatut helpoimmalla ja edullisimmalla tavalla.

Läpikuultavan ABS-muovin päälle on ruiskutettu musta satiinipintainen maalikerros, joka kuluu hiljalleen käytössä pois. Onkin hieman harmi, ettei tämän hintaluokan näppäimistöissä nähdä enemmän laadukkaammilla merkintätavoilla, kuten kaksoisvalutekniikalla toteutettuja näppäinmerkintöjä. Näppäinmerkintöjen fontti on melko suurikokoinen ja tyyliltään moderni. Muotoilultaan hatut ovat hyvin perinteistä mallia.

K70 RGB Rapidfiren mukana toimitetaan myös ”pelinäppäimiin” tarkoitettuja erikoisnäppäinhattuja, joissa on harmaa metallilevyä imitoiva kuvioitu pinta sekä maalatut näppäinmerkinnät. Lisäksi erikoishattujen pinnan kallistukset ovat erilaisia kuin tavallisissa näppäinhatuissa. Välilyöntipainikkeessa on samanlainen kuvioitu pinta kuin näissä erikoisnäppäimissä, joka ei välttämättä ole kaikkien käyttäjien mieleen.

corsair-k70-rapidfire-9

Välilyöntipainikkeen ja muiden suurempien näppäinten toteutus on samanlainen kuin Cooler Masterissa, eli se perustuu Cherryn omaan vakainratkaisuun. Toisin sanoen itse näppäinkytkin sijaitsee keskellä ja molempiin reunoihin on sijoitettu aputukipisteet.

corsair-k70-rapidfire-10

K70 RGB Rapidfiren pohja on melko pelkistetty, mutta siitä löytyy silti yksi monista näppäimistöistä puuttuva ominaisuus – etureunan korokejalat. Takanurkkien korotusjalkojen ohella siis myös etureunasta löytyy vastaavat jalat, jotka monipuolistavat näppäimistön asennon hienosäätöä. Lisäksi näppäimistön pohjassa on erilliset kumitassut.

Muiden K-sarjan mallien tapaan myös tällä kertaa suojapunoksella päällystetty paksuhko kaapeli on kiinteää mallia. Sen viereen on sijoitettu USB-yhteyden päivitysnopeuden (8 ms, 4 ms, 2 ms, 1 ms ja BIOS-tila) valintakytkin, johon useimpien käyttäjien ei tarvitse koskaan koskea. Positiivisena uudistuksena valintakytkimen viereen on lisätty yksi USB-läpivientiliitäntä esimerkiksi hiirelle tai muistitikulle.

corsair-k70-rapidfire-11

Tavallisen K70 RGB -mallin tapaan Rapidfiren näppäimien 16,8 miljoonan värivaihtoehdon RGB-valaistus on toteutettu näppäinkytkimien kirkkaan kuoren yläreunan taakse sijoitetuilla pintaliitosledeillä. Näppäinhattujen merkintöjen ohella taustavalaistus kajastaa myös näppäinten alta. Taustavalaistuksen kirkkaus on säädettävissä ohjelmallisesti tasojen 0-10 välillä. Näppäinten värin ja efektit on mahdollista määrittää laajasti vaikkapa näppäin kerrallaan ja halutessaan yksittäisten näppäinten valaistuksen voi myös sammuttaa.

K70 RGB Rapidfiren asetusten hallinta on toteutettu aiemmista Corsairin tuotteista tutulla CUE-sovelluksella (Corsair Utility Engine), johon olemme tutustuneet jo aiempien testiartikkelien yhteydessä. Ohjelmisto on ladattavissa valmistajan sivuilta. Sovelluksen käyttöliittymä on edelleen jaettu neljälle välilehdelle neljälle välilehdelle (Profiles, Actions, Lighting ja Settings). Kokonaisuudessaan sovellus on erittäin monipuolinen, mutta käytettävyydeltään hankalaselkoinen.

Profiles-välilehden Lighting-alavälilehdellä käyttäjä pääsee valitsemaan näppäinten valaistusasetuksia. Käytännössä jokaisen näppäimen valaistuksen voi määrittää erikseen niin väriä kuin efektiäkin myöden. Käytössä on sekä valmiita efektejä että käyttäjän Lighting-välilehdellä luomia efektejä. Valaistusefektin voi myös asettaa aktivoitumaan esimerkiksi niin, että yhtä näppäintä painaessa vaikkapa koko ylärivin näppäimissä näkyy valittu valoefekti. Kustomointimahdollisuudet ovat laajat, mutta kuten edellä mainittua, käyttöliittymä on varsin epäselvä.

Näppäimistön valaistuksen asetukset löytyvät kahdesta eri paikasta. Lighting-välilehdellä käyttäjä pääsee luomaan omia valaistusefektejään erittäin monipuolisesti. Valitettavasti käyttöliittymä on myös melko sekava ja sen opetteleminen vaatii todellista paneutumista. Efekteissä käyttäjä voi vaikuttaa niin väreihin, kirkkauteen, suuntaan, nopeuteen kuin kestoonkin. Myös muiden käyttäjien luomia valaistusefektejä voi tuoda ohjelmaan tai vaihtoehtoisesti jakaa omatekemiään efektejä verkkoon.

Muiden käyttäjien tekemiä profiileita voi ladata internetistä ja ladata oman näppäimistön profiileihin. Actions-välilehdellä tapahtuu makrojen ja pikakontrollien luominen.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Cooler Master Masterkeys Pro S
  3. Corsair K70 RGB Rapidfire
  4. Roccat Ryos MK FX
  5. Steelseries Apex M800
  6. Yhteenveto