Uusimmat

Roccat Ryos MK FX

09.08.2016 11:55 Juha Kokkonen

Saksalaistaustainen Roccat on ollut mukana pelituotemarkkinoilla vuodesta 2007, joten kohta on vuorossa yrityksen kymmenvuotispäivät. Mekaanisten näppäimistöjen markkinoille Roccat lähti mukaan ”vasta” vuonna 2013 Ryos MK Pro -mallillaan. Tähän vertailuun mukaan otettu Ryos MK FX -malli esiteltiin viime vuoden alussa ja se on yhdessä Steelseries Apex M800:n kanssa tämän vertailun vanhin malli.

Tällä hetkellä Ryos MK FX:n hinta näyttäisi olevan Suomessa edullisimmillaan 175 euroa. Suomessa se on saatavilla vain ruskealla näppäinkytkinvaihtoehdolla.

roccat-ryos-mk-fx-1 roccat-ryos-mk-fx-2

Roccat toimittaa Ryos MK FX:n suorastaan jättimäisessä paketissa, jonka tilavuus on suunnilleen kaksinkertainen vertailun muihin näppäimistöihin verrattuna. Näyttävässä pakkauksessa on kattavat esittelyt näppäimistön ominaisuuksista sekä useita kuvia tuotteesta.

Pakkauksen kokoon nähden on hieman huvittavaa, kuinka vähäinen sen mukana toimitettava oheistarvikevalikoima on. Näppäimistön ohella pakkauksen sisältä kuoriutuu ainoastaan pikakäyttöohjeet, kierrätysohjeet, mallistokuvasto sekä kaksi vaihtonäppäintä.

roccat-ryos-mk-fx-3

Ryos MK FX on ensimmäinen Muropaketin testissä vieraillut Roccatin näppäimistö, joten kerrottakoon että se perustuu yrityksen ensimmäisen Ryos MK Pro -mallin designiin. Valmistajan mukaan malli on suunniteltu erityisesti pelaajia ajatellen ja muotoiltu katseet naulitsevalla tavalla. Ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, mutta kovin pelkistettyyn muotoiluun Roccat ei joka tapauksessa ole tyytynyt. Muotoilun ohella rannetuesta on tehty kiinteä, joten Ryos MK FX on melko suurikokoinen näppäimistö: 508 x 44 x 234 mm ja 1,6 kg.

Ryos MK FX:n kuorirakenne on muovia ja vaikka se on melko jykevän tuntuinen, ei se tarjoa suoranaista huippuluokan premium-vaikutelmaa. Muovi on mattapintaista ja näppäimiä ympäröivältä alueelta pistekuvioitu, jonka pitäisi valmistajan mukaan estää sormenjälkien tarttuminen pintaan. Testiemme pohjalta rasvaiset sormenjäljet tarttuvat kuitenkin kyllä Ryos MK FX:n pintohin.

Roccatin mukaan näppäimistö tukee NKRO:ta, mutta samalla tarkemmissa teknisissä tiedoissa samanaikaiseksi rekisteröintimääräksi kerrotaan 30 näppäintä ja kahdeksan muokkausnäppäintä. Näppäimistön sisällä makroja, valaistusta ja näppäinpainalluksia on prosessoimassa kaksi 32-bittistä ARM-piiriä ja sisäistä muistia on mukavat kaksi megatavua. Perinteisen 105 näppäimen asettelun lisäksi Ryos MK FX:stä löytyy viisi makronäppäintä sekä kolme lisäpeukalopainiketta. Valmistajan takuu näppäimistölle on kaksi vuotta.

roccat-ryos-mk-fx-5

Ryos MK FX:ssä ei ole erillisiä multimedianäppäimiä, vaan ne sijaitsevat Fn-näppäimen takana ylärivin F1-F8-näppäinten yhteydessä. Lisäpainikkeita löytyy sen sijaan näppäimistön vasemmasta päädystä viiden makronäppäimen muodossa (M1-M5). Käyttäjä voi asettaa näppäimiin haluamansa toiminnot. Makropainikkeiden ja varsinaisten näppäinten välissä on pieni kaistale, joka hillitsee hieman pikkusormen eksymistä vahingossa makronäppäinten puolelle. Aluksi M5-näppäimen painamista controlin sijaan saattaa kuitenkin tapahtua. Näppäimistön vasempaan takakulmaan on sijoitettu kuulokkeiden ja mikrofonin läpivientiliitännät.

roccat-ryos-mk-fx-6

Ryos MK FX:ssä käytetään Cherry MX RGB -kytkimiä, jotka olivat testikappaleessamme ruskeaa mallia. Suomessa ruskea kytkintyyppi on ainoa saatavilla oleva vaihtoehto. Se on tuttuun tapaan tuntopisteellinen ja klikkaamaton malli. Kytkimien taustalevy on väriltään kiiltävän valkoinen, jonka myötä taustavalaistus hehkuu myös näppäinten välistä. Näppäinten pohjaamisääni on hieman muovisen lonksahtava ja kaikkiaan varsin tyypillinen muovirakenteiselle ruskeakytkimiselle näppäimistölle.

roccat-ryos-mk-fx-7

Myös Ryos MX FX:ssä näppäinhatut ovat läpikuultavan vaaleaa ABS-muovia, jonka pinnassa on satiininmusta maalikerros. Näppäinmerkinnät on tehty laserin avulla. Valmistajan mukaan hatuissa on UV-suojaus, jonka kehutaan hidastavan pinnoitteen kulumista. Todellinen kulutuskestävyys tuskin kuitenkaan on valtavasti tavallisia maalattuja näppäimiä parempaa.

roccat-ryos-mk-fx-8

Suurempien näppäinten vakautusmekanismi käyttää Cherryn mekanismia, eli esimerkiksi välilyönnissä keskelle sijoitettua näppäinkytkintä ja päätyyihin sijoitettuja aputukipisteitä. Välilyöntipainikkeen alapuolella sijaitsevat peukalokäyttöön tarkoitetut Thumbster-näppäimet, jotka käyttäjä voi ohjelmoida haluamaansa tarkoitukseen. Niiden tuntuma on lyhyt ja terävä sekä taustavalaistus on aina valkoinen.

roccat-ryos-mk-fx-9

Ryos MK FX:n taustapuolella on kookkaat kulmissa ja etureunassa sijaitsevat kumitassut sekä pituus ja leveyssuunnassa kulkevat johtokourut, jotka mahdollistavat esimerkiksi hiiren johdon vetämisen siististi näppäimistön alta. Takakulmissa on myös ylösnostettavat korokejalat, joissa on kumimainen pinnoite. Takareunan keskelle kiinnittyvä suojapunoksella päällystetty kaapeli on kiinteää mallia ja 1,8 metriä pitkä. Sen toisessa päässä on kaksi USB 2.0 -liitintä sekä 3,5 mm kuuloke- ja mikrofoniliittimet.

roccat-ryos-mk-fx-10

Ryos MK FX:n valaistus on toteutettu näppäinkohtaisesti RGB-ledein, eli teoriassa tarjolla on 16,8 miljoonaa eri värisävyä. Kirkkaustasoja on viisi (plus pois päältä) ja niitä voi säätää suoraan näppäimistöltä käsin (F11-näppäin). Käyttäjä voi valita yhden yhdeksästä valmiista valaistusefektistä tai määritellä vaikkapa kaikkien näppäinten valaistuksen erikseen. Näppäinvalaistuksesta voi myös tehdä riippuvaisen toisten näppäinten painamisesta, eli vaikkapa FPS-pelissä latausnäppäintä painettaessa koko ylärivi vilkahtaa lataamisen merkiksi.

Roccatin ratkaisu näppäimistön hallintaohjelmistoksi on Swarm, jota yritys kutsuu kevyeksi mutta monipuoliseksi ohjelmistoksi. Keveydestä voi olla ainakin tiedostokoon osalta montaa mieltä, sillä valmistajan sivuilta ladattavan asennuspaketin koko on 92 megatavua.

Swarmin tummanpuhuva ulkoasu on melko selkeä – näkymä koostuu pääosin kolmesta välilehdestä sekä alareunassa sijaitsevasta profiilipalkista. Ensimmäisellä välilehdellä on näppäimistön yleisasetukset, toisella näppäinten ohjelmointitoiminnot sekä makrojen syöttö ja kolmannella valaistuksen asetussivu. Caps Lockiin sijoitetun Easy-Shift+-ominaisuuden avulla jokaiseen näppäimeen voi ohjelmoida kaksi toimintoa. Valaistusvälilehdeltä voi valita joukon valmiita valaistusefektejä, tai vaihtoehtoisesti määrittää efektit ja värit vaikkapa näppäin kerrallaan. Eri peleille ja sovelluksille voi myös määrittää viisi erillistä asetusprofiilia, jotka aktivoituvat haluttaessa automaattisesti. Ohjelmistolla voi myös yhdistää toimintoja eri Roccatin laitteiden välillä.

Tuotesivujen mukaan tarjolla on myös Swarm-mobiilisovellus, jolla näppäimistön asetusten hallinta onnistuu myös tietokoneen kanssa samaan WLAN-verkkoon yhdistetyn mobiililaitteen kautta, mutta emme valitettavasti löytäneet Androidin Play-sovelluskaupasta muuta kuin Nyth-hiiren kanssa käytettäväksi tarkoitetun sovelluksen, josta ei kuitenkaan ollut iloa näppäimistön parina.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Cooler Master Masterkeys Pro S
  3. Corsair K70 RGB Rapidfire
  4. Roccat Ryos MK FX
  5. Steelseries Apex M800
  6. Yhteenveto