Uusimmat

Steelseries Apex M800

09.08.2016 11:55 Juha Kokkonen

Vuonna 2001 perustettu tanskalainen Steelseries tuli alun perin tunnetuksi pelaamiseen tarkoitetuista Icemat- ja SteelPad-hiirimatoistaan. Markkinoiden ensimmäiseksi mekaaniseksi pelinäppäimistöksi kutsutun Steelkeys G6:n yritys esitteli jo vuosikymmen sitten (vuonna 2006).

Tämänkertaiseen vertailuun otimme mukaan Apex M800 -huippumallin, jonka Steelseries esitteli viime vuoden tammikuussa. M800:n erikoisuus on yrityksen oma QS1-kytkintyyppi, joka on tavanomaista lyhytliikkeisempi. Apex M800:n suositushinta oli julkaisun yhteydessä 199,99 euroa, mutta se on sittemmin laskenut valmistajan verkkokaupassa 159,99 euroon. Suomalaisilla jälleenmyyjillä hinta on edullisimmillaan 169,90 euroa.

 

steelseries-apex-m800-1 steelseries-apex-m800-2

Steelseries on pakannut Apex M800:n tyylikkääseen harmaansävyiseen pahvipakkaukseen, joka on koristeltu oransseilla yksityiskohdilla. Käytännöllisenä yksityiskohtana pakkauksen päältä löytyy aukko, jonka kautta ostaja pääsee tunnustelemaan näppäinten tuntumaa. Tämä on erityisen tärkeää siitä syystä, että M800:ssa käytettävää QS1-kytkintä ei löydy muista näppäimistöistä.

Paketin sisällä on näppäimistön ohella, pikaohjeet, ilmoitus näppäimistössä mahdollisesti näkyvistä voiteluainejäämistä, Steelseries-tarroja, kolme näppäinhattua sekä kumiset korokejalat.

steelseries-apex-m800-3

Steelseries mainostaa Apex M800:aa markkinoiden kustomoitavimpana sekä nopeimpana mekaanisena pelinäppäimistönä, jotka ovat toki kovia ja houkuttelevia väitteitä.

Ulkonäöltään M800 on persoonallisen näköinen, sillä se on melko matalaprofiilinen ja muutenkin massasta poikkeavalla tavalla kiilamaisesti muotoiltu. Pelinäppäimistöksi muotoilu on kuitenkin pidetty melko hillittynä. Kuorirakenne on muovia, mutta siitä huolimatta näppäimistö tuntuu melko jämäkältä ja laadukkaalta.

M800 tukee 256 samanaikaisen näppäimen painallusta, eli käytännössä NKRO:ta. Näppäimistön sisältä löytyy kaksi suoritinta, joista toinen huolehtii pelkästään näppäinpainalluksista. M800:n layoutissa on 104 perusnäppäimen ohella kuusi lisänäppäintä, jotka lisäävät kokonaisleveyttä hieman. Valmistajan ilmoittamat mitat ovat 510 x 174 x 41 mm ja paino 1390 grammaa. Valmistajan takuu kattaa Euroopassa kaksi vuotta.

steelseries-apex-m800-4

M800:n sivuprofiili on kiilamainen ja kaikkien näppäinrivien kallistus on samanlainen, eli etureunaa kohti laskeva. Näppäimet on upotettu aavistuksen (kaksi milliä) näppäimistön reunojen alapuolelle, joka korostaa niiden matalaprofiilisuutta. Näppäimistön etureuna on tavallista leveämpi, vaikka siinä ei olekaan rannetukea, sillä välilyöntipainike on muotoiltu poikkeuksellisen suurikokoiseksi. Ainakin kokemustemme mukaan ratkaisu on varsin onnistunut, sillä suurikokoista painiketta on helpompi painaa ja peukalot lepäävät miellyttävästi sen päällä.

steelseries-apex-m800-5

M800:n ainoat lisänäppäimet sijaitsevat näppäimistön vasemmassa reunassa ylimääräisen sarakkeen muodossa. Kyseessä on kuusi makropainiketta, jotka ovat riittävän etäällä perusnäppäimistä jotta niiden suhteen ei tule virhepainalluksia.

Multimediapainikkeet on sijoitettu funktionäppäimen avulla F7-F12-näppäimiin ja näppäimistö vielä korostaa funktiotoiminnot sammuttamalla muiden näppäinten taustavalaistuksen sitä painaessa. Näppäimistön päädyissä on erikoinen muotoilu, jota on korostettu taustavalaistuksella. Valaistuksen väri on sama kuin näppäimistön oikean yläkulman Steelseries-logossa ja sen saa määritettyä valaistuksen asetuksista.

steelseries-apex-m800-6

Jo Apex M800:n näppäinhatuista näkee, ettei kyseessä ole aivan tyypillinen mekaaninen näppäimistö – uniikein yksityiskohta löytyy kuitenkin näppäinhattujen alta. Näppäinkytkiminä käytetään nimittäin Steelseriesin omia QS1-kytkimiä, jotka ovat kiinalaisen Kaihuan valmistamat. Kytkimien valkoisessa kuoressa voi havaita tarkalla silmällä sekä Steelseries- että Kailh-tekstit. Kytkimen sisällä käytetään teräsjousta sekä kuparista ja kullattua kontaktipintaa. Lisäksi Steelseriesillä on ollut tavoitteena mahdollisimman kirkas ja tasainen näppäinvalaistus, joten viiden millimetrin pyöreä RGB-ledi on sijoitettu kytkimen keskelle.

QS1-kytkimen liikerata on pienempi kuin useimmissa muissa markkinoilta löytyvissä mekaanisissa näppäinkytkimissä. Pohjaussyvyydeksi ilmoitetaan kolme millimetriä ja rekisteröintisyvyydeksi 1,5 mm. Mainituista ensimmäinen on siis lyhyempi kuin Cherry MX Speed -kytkimessä, mutta jälkimmäinen puolestaan muutaman millin kymmenyksen kauempana. Kytkimen käyttövoimaksi ilmoitetaan 45 cN (grammaa). Kytkin on tyypiltään lineaarinen ja klikkaamaton. Kestoiäksi luvataan 60 miljoonaa painallusta.

M800:n näppäinten liikerata on havaittavasti esimerkiksi tavallista punaista Cherry MX -kytkintä lyhyempi ja matalaprofiiliset näppäinhatut vielä hieman korostavat eroa. Näppäinten pohjaamisääni on varsin pehmeä eikä niistä kuulu nousuvaiheessa helinää. Kytkimen tuntuma ei kuitenkaan ehkä ole aivan yhtä tarkka kuin Cherry MX Speedissä. Myös isot näppäimet, kuten enter ja välilyönti, ovat miellyttävän tutuisia ja melko hiljaisia.

steelseries-apex-m800-7

Lyhytliikkeisten näppäinkytkimien ohella myös näppäinhatut ovat matalaprofiilista mallia. Läpikuultavasta ABS-muovista valmistetut hatut on maalattu mattamustaksi ja niiden keskellä on suurehkot ja selkeät laserilla tehdyt merkinnät, jotka asettuvat suoraan näppäinkytkimen valon kohdalle. Näppäinhattujen kiinnitysmekanismi poikkeaa Cherryn kytkimien kiinnitystavasta, joten ne ovat yhteensopivia vain QS1-kytkimen kanssa.

steelseries-apex-m800-8

Suurikokoisen välilyöntinäppäimen vakainmekanismi perustuu kolmeen teräslankaan, jotka ovat kiinni näppäinhatun sisäpinnassa sekä näppäimistön rungossa olevissa hahloissa. M800:n välilyöntipainikkeen tuntuma on melko hyvä ja sen painallusääni on melko hiljainen. Ajan mittaan metallilankamekanismi saattaa vaatia rasvaamista pysyäkseen hiljaisena.

steelseries-apex-m800-9

Apex M800:n pohja on yllättävän mielenkiintoisen näköinen, vaikka siellä ei olekaan mitään mullistavaa nähtävää. Keskiosa on kiiltävää muovia, vaikka se ei edes näy näppäimistön päällispuolelle. Pohjan kulmissa on neljä suurta pyöreää kumitassua, joista takimmaiset voi vaihtaa mukana toimitettaviin korkeampiin malleihin. Näppäimistön takareunan keskelle on sijoitettu kaksi USB 2.0 -läpivientiliitäntää, jotka ovat sopivasti piilossa mutta silti hyvin käsillä. USB-kaapeli on kiinteää mallia ja suojattu tekstiilipunoksella. Kaapelin pituus on kaksi metriä ja sen toisessa päässä on kaksi USB-liitintä.

steelseries-apex-m800-10

M800:n näppäinvalaistus on näppäinhatuissa varsin tasaisen näköinen eikä valoa pääse vuotamaan suuremmin näppäinten välistä (moniin muihin näppäimistöihin verrattuna). Maksimikirkkaus on keskitasoa korkeampi, mutta ei kirkkaimpia mitä olemme nähneet. RGB-ledit tarjoavat 16,8 miljoonaa värivaihtoehtoa ja valaistuksen kirkkaustaso on valittavissa kahdeksasta eri vaihtoehdosta.

Valaistuksen säätö tapahtuu Steelseriesin omalla ohjelmistolla ja kirkkautta voi säätää näppäimistöstä käsin. Tarjolla on valmiita erilaisia efektejä ja halutessaan käyttäjä voi ohjelmoida vaikka jokaisen näppäimen värin ja efektin erikseen. Valaistuksen saa asetettua kytkeytymään itse määriteltyyn idle-tilaan (valot pois tai haluttu valaistusefekti) halutun aikarajan jälkeen.

M800 tukee myös GameSense-valaistusrajapintaa, joka mahdollistaa pelikohtaisten valaistusefektien esittämisen näppäimistöllä.

Apex M800:n toimintoja ja valaistusta ohjataan Steelseries Engine 3 -ohjelmistolla, joka on ladattavissa valmistajan kotisivuilta 109 megatavun kokoisena pakettina. Samalla sovelluksella voidaan hallita myös valmistajan muita pelituotteita.

Sovelluksen aloitusnäkymästä valitaan ensimmäisenä haluttu laite, joita tässä tapauksessa oli tarjolla vain testissä ollut näppäimistö. Sen jälkeen ruudulle avautuu kohtalaisen selkeä näkymä, jossa käyttäjä pääsee sorkkimaan asetuksia näppäimistön kuvan avulla. Tarjolla on ylhäältä löytyvät välilehdet näppäinasetuksille sekä valaistukselle. Vasempaan reunaan saa avattua profiilivalikon, johon voi luoda rajattoman määrän erilaisia asetusprofiileita. Profiilit saa käynnistymään halutessaan automaattisesti pelin tai sovelluksen mukaan.

Valaistuksen säätömahdollisuudet ovat melko laajat ja tarjolla on mm. näppäinten ”cool down -efektit”, jotka osoittavat peleissä milloin jokin toiminto on jälleen käytettävissä.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Cooler Master Masterkeys Pro S
  3. Corsair K70 RGB Rapidfire
  4. Roccat Ryos MK FX
  5. Steelseries Apex M800
  6. Yhteenveto