Uusimmat

Lenovo Yoga 900:n ominaisuuksien esittely

29.02.2016 23:37 Antti Valkeinen

yogasus_3

1,3 kilon painoisen Yoga 900:n erikoisin ominaisuus on 360 astetta taittuva näytön sarana, jonka ansiosta laite muuttuu tarvittaessa taulutietokoneeksi. Vain 14,9 millimetriä paksu kannettava on etäältä katsottuna tavanomaisen näköinen, mutta sisältää tarkemmin tutkittaessa monta iloista yllätystä. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kellon ranneketta muistuttavaan saranaan, joka on tehty 813 erillisestä komponentista. Kolmessa eri värissä saatava Yoga 900 on rungoltaan pääasiassa magnesium-seosta. Testissä olevan hopean lisäksi väreinä ovat pirteä oranssi ja mummokalsareita muistuttava beige. Näppäimistön puolella pintamateriaali on miellyttävän tuntuista muovia kohokuvioinnilla, joka muistuttaa vanhoista jenkkiraudoista tuttua vinyylikattoa. Jännittävää metallin ja vinyylin kombinaatiota kiertää pitävä kumireunus, joka suojaa ja tukee Yogaa.

Skylake-arkkitehtuuriin perustuvan 14 nanometrin prosessilla valmistettavan prosessorin lisäksi Lenovo on saanut teknologiauudistusten listalle myös C-tyypin USB 3.0 -liitännän. Kilpailijoihin vankimman eron tekee massiivinen 66 wattitunnin akku, jonka voimin Yoga 900:n akkukesto on valmistajan lupauksen mukaan vähintään 10 tuntia.

yogasus_2

Yoga 900:n 3200×1800-resoluution kosketusnäyttöpaneeli on Samsungin valmistama. Värikylläisen näytön kirkkaus riittää näpyttelyyn vaikka auringon paisteessa, mutta mustan toistossa on pientä haparointia. Kiiltäväpintainen kosketusnäyttö heijastelee herkästi ja suorastaan kerää tahmaisia sormenjälkiä. Windows 10 ja useimmat tutut työpöytäsovellukset osaavat hyödyntää joukon kosketuseleitä ja niinpä hiiren ja näppäimistön lisäksi näyttöä tulee useasti tökittyä myös sormilla. Yogan kaltaiselle taulutietokoneen ja kannettavan hybridille toimiva kosketusnäyttö ja ohjelmistot ovat elinehto ja verrattuna Microsoft Surface Pro 4:ään konsepti toimii vähintään yhtä hyvin. On enemmänkin makuasia haluaako raskaan kosketusnäyttönsä irrotettavalla kevyellä näppäimistöllä vai raskaan näppäimistön kevyellä kosketusnäytöllä. Pelkästään sohvan nurkan selailukäyttöön hankituksi taulutietokoneeksi Yoga 900 on ylilyönti ja liian painava helppoon käytettävyyteen.

yogasus_5

Tasohiiri on tämän hintaluokan kannettavaan hämmästyttävän pieni ja pitää käytettäessä ärsyttävää kolinaa. Hiiren käyttäminen sinänsä sujuu mainiosti kunhan pitää mielessä hiiren fyysiset rajoitukset. Tason pinta on miellyttävän samettinen ja luistaa kohtuudella myös hikisten sormien alla. Näppäimistö on upotettu syvennykseen, jotta näppäimet eivät ole tiellä taulutietokonekäytössä. Taustavalaistu näppäimistö ei yllä tuntumaltaan parhaimpien tasolle, vaikka näppäimet onkin muotoiltu käytettävyys silmällä pitäen. Näppäinten liikematka on lyhyt ja näppäinvaste on epämääräinen. Kirjoitusääni sen sijaan on pehmeä ja ei häiritse kanssaeläjiä yön pimeimpinä tunteina.

Suurennetusta kuvasta voi havaita pintamateriaalin kuvioinnin ja kannettavaa kehystävän kumilistan. Laadukkaasti toteutetut ja lähes saumattomasti toisiinsa liitetyt osat ovat sen verran poikkeuksellisia materiaaleja, että aluksi ideaa vieroksuu helposti. Muutaman viikon käytön jälkeen kädelle huomattavasti maalattua metalliseospintaa miellyttävämpi ”kattovinyyli” ja konetta kehystävät kumireunat kasvoivat hyviksi ideoiksi.

yogasus_6

Testiyksilön näppäimistöasettelu on englantilainen, mutta ei poikkea skandinaavisesta muuten kuin merkinnöiltään. Käytettävän kokoisten QWERTY-näppäimien lisäksi mukana ovat toiminnalliset funktio-näppäimet yläreunassa ja navigointinäppäimet oikealla reunalla. Ulkoisesti samannäköistä Yoga 900:sta on saatavilla Core i5- ja Core i7 -prosessoreilla 8 tai 16 gigatavun keskusmuistilla varustettuna. 512 gigatavun SSD-aseman saa vain Core i7 -prosessorin yhteydessä vakiokoon ollessa 256 gigatavua. Edullisimmillaan hinta asettuu 1350 euron pintaan, kahden vuoden takuun ja QHD+-näytön ollessa vakiovarusteita.

yogasus_4

JBL:n kaiuttimet ovat äänekkäät ja osaavat Dolby Home Theater -temppuja, mutta eivät varsinaisesti tarjoa HiFi-tasoista musiikkielämystä. Yhdessä näytön yläreunaan integroidun 720p-kameran ja stereomikrofonien kanssa Skype- ja Lync-puhelut onnistuvat moitteetta vaikka meluisasta kahvilasta tai toimiston nurkasta. Kameran kuvanlaatu on yllättävän hyvä. Kumisten nurkkatassujen, kiinnitysruuvien ja kaiuttimien lisäksi Yogan pohjasta ei löydy muita merkittäviä kohoumia tai ritilöitä esimerkiksi jäähdytykseen liittyen.

yogasus_9

Taulutietokonemaiseen tyyliin virtanäppäin löytyy tietokoneen kyljestä, eikä näppäimistön vierestä kuten yleensä. Valaistun virtanäppäimen vierestä löytyvä piilopainike on OneKey Recovery -näppäin, jolla ennakolta varmuuskopioidun levynkuvan voi palauttaa yhdellä painalluksella. Kolmas näppäin lukitsee automaattisen näytön käännön taulutietokonetilassa. Kuulokeliitännän vieressä sijaitsee yksi neljästä USB-liitännästä. Langattomat yhteydet on toteutettu standardiksi muodostuneella Intelin AC 8260 -kortilla, jonka kaksikanavainen 802.11ac Wi-Fi- ja Bluetooth 4.0 -yhteydet edustavat jo kolmatta sukupolvea.

yogasus_10

Oranssilla merkkivärillä terästetty USB 2.0 -portti toimittaa myös latauspistokkeen virkaa. Yläkulmastaan muotoiltu latauspistoke ei käy muihin USB-portteihin kiinni. Latausliittimen vierellä on tavanomainen USB 3.0 A-liitin sekä C-tyypin liitin. C-tyypin liittimestä saa lisävarusteena myytävän adapterin kautta myös kuvan ulos HDMI- tai DisplayPort-liittimiä tukevaan näyttöön. Vakiovarustein Yogaa ei kuitenkaan pysty liittämään ulkoiseen näyttöön, kuten videotykkiin. Viimeisimpänä vasemman kyljen toiminnallisuutena on SD-muistikortinlukija.

yogasus_11

65 watin laturi on pienikokoinen ja lataa kannettavan noin kahdessa tunnissa riippuen latauksen aikaisesta käytöstä. Laturi toimii USB-johdon vaihtamalla myös kännykän lataamiseen. Testissä oli brittiversio laitteesta, joten laturin pistoke saattaa näyttää aavistuksen erikoiselta.

yogasus_7

yogasus_8

Jämäkän saranan ja tarttuvien kumipäällysteisten reunojensa ansiosta Yogaa voi käyttää lähes missä asennossa tahansa. Kaksinkerroin taitettuna puoliskojen väliin jää saranapuolelle useamman millin ilmatila, jonka takia näyttö joustaa käsissä hieman epämiellyttävällä tavalla. Muissa mahdollisissa käyttöasennoissa kaiuttimet saavat aikaan varsin jännittäviä äänimaailmoja, ja välillä on hieman epäselvää kummaltako puolelta oikean ja vasemman kanavan äänet tulevat.

Käytössä neljäkennoinen 66 wattitunnin akku osoittaa hyvät puolensa ja Lenovon juhlallisesti ilmoittama 10 tunnin akunkesto saattaa jopa ylittyä. Testimallin 16 gigatavun keskusmuisti ja 512 gigatavun sisäinen tallennustila riittävät lähes mihin tahansa käyttöön. Siksi on harmillista, että ulkoisen näytön kytkeminen Yogaan vaatii lisäponnisteluja, joskin USB Type-C – HDMI -adapterin saa tilattua alle 50 euron hinnalla myös kotimaisista verkkokaupoista.

yogasus_19

14 nm:n 6. sukupolven Core-prosessorit saapuivat työpöydille alkusyksystä 2015 vain pari kuukautta viidennen sukupolven jälkeen. Tutustuimme Skylake-koodinimellisten prosessoreiden sielunelämään ensimmäisen Skylake-pelikannettavan testissä. 15 watin TDP-arvolla on tällä hetkellä saatavilla neljä eri i7-mallia, joista 2,5 gigahertsin perustaajuudella toimiva kaksi ytiinen ja Hyper-Threading-ominaisuudella neljän säikeen käsittelyyn kykenevä i7-6500U on edullisin. Mobiiliversioita on tarjolla myös 28 watin ja 45 watin TDP-arvoilla. Kaikki 45 wattiset ovat tehokkaampia neliytimisiä malleja. Muistien suhteen Lenovo on päätynyt käyttämään DDR3L-1600-muisteja vaihtoehtoisten DDR4-2133-muistien sijaan.

yogasus_20

HD Graphics 520 -grafiikkaohjain kykenee purkamaan H.265/HEVC-videota rautatasolla ja tukee DirectX 12 feature level 1:stä. I7-6500U:ssa grafiikkaohjaimen maksimikellotaajuus on 1050 megahertsiä ja laskentayksiköitä on käytössä 24 kappaletta. 60Hz 4K-resoluutio on tarjolla kaikissa muissa liitäntätavoissa paitsi HDMI:ssä, joka edustaa vielä vanhempaa 1.4a-spesifikaatiota.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Lenovo Yoga 900:n ominaisuuksien esittely
  3. Asus UX303U:n ominaisuuksien esittely
  4. Suorituskykytestit
  5. Tehonkulutus-, akkukesto- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto