Uusimmat

Tehonkulutus-, akkukesto- ja lämpötilamittaukset

29.02.2016 23:37 Antti Valkeinen

chart_16

Tehonkulutusta seurattiin DEM1379-energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus. Prosessorirasituksessa käytettiin Prime95- ja 3D-rasituksessa 3DMark- ja Prime95-ohjelmia. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Prosessorirasituksessa ja lepotilassa Yoga kulutti energiaa aavistuksen Asusta enemmän, mutta 3D-rasituksessa erillisnäytönohjain repäisi Asuksen omille kymmenluvuilleen. Varsinaisiin pelikannettaviin nähden näiden virtapihien kannettavien kulutus oli hyvin maltillinen.

chart_18

Akkukestoa testattiin näytön virransäästötila pois kytkettynä, WLAN päällä ja kiintolevyn sammutus pois päältä. 3D-testissä pyöritettiin 3DMark Cloud Gaten grafiikkatestejä looppina.

Yogan massiivinen 66 wattitunnin akku siivitti kevyen kannettavan noin 11 tunnin käyttöaikaan. Asus jäi tässä seurassa pienemmällä 50 wattitunnin akulla nuolemaan näppejään reilun kahdeksan tunnin saavutuksella. Tilanne huononi entisestään, jos käytössä on erillisnäytönohjainta käyttävä sovellus, tällöin akunkesto voi tipahtaa reiluun tuntiin.

chart_15

Mittasimme myös prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötiloja, joista ensimmäisenä mainitun mittauksessa käytettiin apuna Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelmaa ja jälkimmäisessä MSI:n Afterburner -ohjelmaa. Prosessorirasitus suoritettiin Prime95:llä ja grafiikkapiirin rasitus 3DMarkilla. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Lämpötilojen mittaukset eivät kerro koko totuutta vertailukaksikosta. Yogassa prosessorin maksimilämpötilaksi oli selkeästi asetettu 70-astetta, jonka ylitys aiheutti kuuluvaa tuulettimen kierrosten nousua ja laski nopeasti prosessorin kellotaajuutta. Tuulettimen ääntä voi luonnehtia tässä raja-pisteessä jo häiritseväksi. Asuksen jäähdytysjärjestelmä puolestaan oli viritetty poistamaan prosessorin ja näytönohjaimen yhdessä tuottaman lämmön. Niinpä jäähdytys oli varsin hiljainen sekä prosessorirasituksessa, että 3D-rasituksessa. Yhdistetyn rasituksen lämpökuormaa jäähdytysjärjestelmä ei kuitenkaan kestänyt moitteetta, niinpä pitkällä aikavälillä prosessorin lämpötila hiipi kohti 80 astetta, jonka jälkeen prosessori alkoi throtlaamaan.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Lenovo Yoga 900:n ominaisuuksien esittely
  3. Asus UX303U:n ominaisuuksien esittely
  4. Suorituskykytestit
  5. Tehonkulutus-, akkukesto- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto