Uusimmat

3D-tulostin, näyttöpaneelin kuoret & LVDS-ohjaimen metsästystä

25.02.2015 13:17 Muropaketin toimitus

 

Työvälineet – eli 3D-tulostin

Melko merkittävässä roolissa tässä projektissa on 3D-tulostin. Itse hommasin tulostimen (Prusa i3) ns. kittinä, eli kaikki tarvittavat osat olivat yhdessä paketissa, vain kokoaminen ja kalibrointi piti hoitaa itse. Tämä onkin kokonaan oma juttunsa, jota en tässä sen enempää käsittele. Tästä voit lukea lisää vaikkapa MuroBBS:stä, jossa voi muutenkin keskustella 3d-tulostamisesta ja kysellä vinkkejä.

 

Näyttöpaneeli ja sen kuoret

Rikkinäisestä Dellin läppäristä oli jäänyt toimiva Samsungin LTN156AT02-näyttöpaneeli. Spekseiltään tämä ei ollut mikään äärimmäisen ihmeellinen, vaan perus 1366×768-resoluution LED-taustavalaistu paneeli. Yhtenä vaihtoehtona näytön hyödyntämisessä olisi tietysti säilyttää alkuperäiset kuoret, mutta eihän se olisi yhtä mielenkiintoista. Kaiken lisäksi siitä ei saisi esteettisesti kovinkaan siistiä kokonaisuutta.

Ajattelin aluksi tehdä vain kehykset paneelille. Sen kauaskantoisempia suunnitelmia ei ollut. Googletin näyttöpaneelin datalehdet, joista löytyy helposti paneelin ulkomitat sekä näytöllä näkyvän alueen mitat. Kehysten suunnitteluun käytin nettiselaimessa pyörivää Tinkercadia, joka on Autodeskin tuotevalikoimaan kuuluva 3D-mallinnus työkalu. Millään tavalla vakavasti otettavasta työkalusta ei kuitenkaan ole kysymys, mutta sopii tällaiselle sunnuntai-naksuttelijalle oikein hyvin. Lisäksi mallit saa ladattua koneelle suoraan 3D-tulostimille sopivassa STL-formaatissa.

Harvemmin mallinnuksen jälkeen tulostettu palikka oli kerralla oikeissa mitoissaan ja useampi harjoituskappale tuli tehtyä, ennen kuin lopulliset kappaleet saatiin aikaiseksi. Malli piti puolittaa ja kääntää vinoittain, jotta se saatiin mahtumaan 20x20x20cm kappaleita maksimissaan tulostavan Prusa i3:n tulostusalustalle. Työntömitalla sai useamman kerran mittailla kappaleita ja sen pohjalta tehdä säätöjä 3D-malliin. Kuvassa tulostetut kehykset tulostusalustalla.

Tulostetut kehyksen kappaleet liu’utettiin paneelin päädyistä ”sisään” ja liimattiin sitten keskeltä yhteen. Kun kehykset olivat kasassa, lopputulos oli odotuksia parempi. Tulostuslaadussa oli toivomisen varaa, mutta tällaisessa projektissa laadulla ei ole niin suurta merkitystä. Jos nyt ryhtyisin samaan hommaan, tulostaisin kehykset useammasta osasta ja tulostusalustaa vasten.

 

LVDS-ohjaimen metsästystä

Huomattuani, että konsepti voisi toimia, aloin etsiä netistä sopivaa ohjainta, jolla paneeliin saisi syötettyä kuvaa. Paneeli ottaa kuvaa vastaan 40-pinnisen LVDS-liittimen kautta (Low-voltage differential signaling), joten ihan suoraan näytönohjaimesta ei kuvaa siihen saa syötettyä. Nykyisin kuitenkin löytyy ohjaimia, jolla tämä onnistuu tavallisimmasta kuvalähteistä. Sellainen löytyikin, ja esimerkiksi eBayssa niitä oli tarjolla useampaa mallia. M.NT68676.2A-nimihirviöllä varustettu ohjain voi tämän paneelin lisäksi ohjata lukemattomia muita LVDS-liittimellä varustettuja paneeleita, kunhan ohjaimeen lataa oikeat parametrit (esim. paneelin taustavalon tyyppi ja jännite) data-kaapelin avulla.

Jos säätäminen ei innosta, eikä ole datakaapelista valmis maksamaan erikseen, löytyy valikoimasta yleensä valmiiksi monelle paneelityypille sopivilla parametreilla varustettu ohjain. Niin myös tässä tapauksessa, ja eBaysta tuli hankittua noin 30 euron hintainen LVDS-ohjain. HDMI-liittimen lisäksi levyltä löytyy DVI-, VGA- sekä äänelle sisään- ja ulostuloliittimet. HDMI:n kautta voi myös tuoda äänen tähän ohjaimeen ja löytyypä levyltä myös vahvistinpiiri johon saa kaiuttimet suoraan kytkettyä. Suunnitelmana oli siis kiinnittää läppäristä irrotetut kaiuttimet tähän lähtöön. Lisäbonuksena levyltä löytyy reguloitu 3,3V ja 5V (ja 5VSB) lähtö, josta esimerkiksi Android-tikun tai Rasberry Pi:n saa toimimaan suoraan ilman erillistä virtalähdettä. Ohjain itse syö 12 volttia.

Sisältö

  1. DIY-näyttöprojekti 3D-tulostimella: Recyclotap
  2. 3D-tulostin, näyttöpaneelin kuoret & LVDS-ohjaimen metsästystä
  3. Koteloiden suunnittelua ja piirilevyjen sovittelua
  4. Näytön jalusta, teline ja taustalevy
  5. Rakentaminen ja kokoonpano
  6. Valmis lopputulos ja loppusanat