Uusimmat

Fractal Design Define R5

24.11.2014 14:00 Muropaketin toimitus

Ruotsalaistaustaisen Fractal Designin Define R -mallit ovat lukeutuneet suomalaisten harrastajien keskuudessa ostetuimpien miditornikoteloiden joukkoon viime vuosien aikana. Ensimmäinen Define-sarjan kotelo julkaistiin vuonna 2008, mutta vasta seuraavana vuonna esitelty Define R2 saavutti nopeasti harrastajien laajemman suosion monipuolisilla ominaisuuksillaan sekä hyvällä hinta-laatusuhteellaan.

Define R5

Define R3 oli vuorossa 2010 ja Define R4 vuonna 2012. Neljäs sukupolvi näki päivänvalon tämän artikkelin julkaisupäivänä marraskuun 24. päivä. Edeltäjämallien tapaan erityisesti harrastajille suunnattu kotelo on suunniteltu tarjoamaan monipuoliset tilat ja hyvät jäähdytysmahdollisuudet hiljaisissa kuorissa. Valmistajan suositushinta Define R5:n ikkunattomalle versiolle on 104,99 euroa ja ikkunalliselle 114,99 euroa.

Edeltäjämallin tapaan myös Define R5 toimitetaan ruskeassa pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu mustalla hahmotelmakuvia kotelosta. Mustavalkoisesta toteutuksesta huolimatta pakkaus on varsin informatiivinen. Pakkauksen päädyissä on kantamista helpottava aukot. Laatikon sisällä kotelo on suojattu styrox-sovitteilla sekä muovipussilla.

Oheistarvikkeet löytyvät valkoisesta pahvirasiasta kotelon sisältä. Rasian pintaan on merkitty selkeästi sisältä löytyvät tarvikkeet. Mukana tulee viisi pientä mustaa nippusidettä, kasa kiinnityskumeja kiintolevyille, muovinen kiristystyökalu emolevyn kiinnityskorokkeille sekä valikoima erilaisia ruuveja. Lisäksi erillisestä muovipussista löytyy käyttöohjeet ja takuulappunen. Käyttöohjekirja on toteutettu erittäin selkeästi ja sen mustavalkoisessa kuvituksessa on käytetty sinistä korostusväriä yksityiskohtien havainnollistamiseksi.

Ensisilmäyksellä Define R5 näyttää ulkoisesti aivan edeltäjältään, mutta asiaan perehtynyt havaitsee nopeasti muutoksia yksityiskohdissa. Perusajatus on kuitenkin pysynyt samana – kaikki on hillittyä ja kulmikkaan suoraviivaista. Kotelon runko sekä kylki- ja kattopaneelit ovat mustaksi maalattua terästä niissä olevia muovisia peitelevyjä lukuun ottamatta. Etupaneeli on puolestaan muovia. R5:stä on saatavilla ikkunaton ja ikkunallinen versio. Värivaihtoehtoja ovat musta, titaani ja valkoinen.

Define R5:n ulkomitat ovat 232 x 451 x 521 mm (L x K x S) ja paino 10,2 kg. Kotelo on yhteensopiva mini-ITX-, micro-ATX- ja ATX-emolevyjen kanssa. Ominaisuuksiin kuuluu kaksi 5,25 tuuman ulkoista asemapaikkaa sekä kahdeksan sisäistä 2,5/3,5 tuuman levykelkkaa. Lisäksi emolevyn taustapuolella on kaksi erillistä 2,5 tuuman levypaikkaa. Jäähdytystä varten R5:stä löytyy kaikkiaan yhdeksän tuuletinpaikkaa, joista kahdessa on asennettuna 140 mm tuuletin.

Etupaneelia peittää tuttuun tapaan suuri muoviluukku, jonka ulkopinnassa on harjattua alumiinia onnistuneesti imitoiva kuviointi. Luukun sisäpinnassa on tekstiilipintainen bitumipohjainen äänenvaimennusmatto. Luukun mekanismia on muutettu, sillä saranapuoli on nyt käyttäjän valittavissa. Sen vaihtamiseksi tarvitaan ristipäinen ruuvimeisseli, jotta luukun saa vapautettua etupaneelin metallisista kiinnityskoukuista. Sulkeutuessaan luukun avoin reuna tarrautuu samaisiin metallikoukkuihin. Sulkeminen ei tapahdu aivan yhtä sujuvasti kuin magneetein varustetussa edeltäjämallissa, sillä huolimattomasti suljettasessa vain ylä- tai alareuna tarttuu kiinni koukkuun, jolloin luukun toinen kulma jää raolleen. Myöskään luukun avautumiskulma ei ole edelleenkään kovin suuri, sillä se avautuu hädin tuskin yli 90 asteen.

Luukun takana etupaneelin alaosassa sijaitseva ilmanottoritilä on muuttanut muotoaan huomattavasti avoimempaan ja harvempaan suuntaan. Ritilä irtoaa yläreunassa sijaitsevasta vivusta painamalla ja on saranoitu alareunasta kahdella muovikynnellä. Ritilän sisäpinnassa on pölysuodattimena toimiva tiheä muoviverkko. Kotelon ilmanotto on toteutettu edelleen epäsuorasti etupaneelin kyljissä sijaitsevien ritilöiden kautta. Tuulettimien suojaritilä sijaitsee kuitenkin aiempaa syvemmällä etupaneelissa, jolloin ilmavirta pääsee kulkemaan paremmin luukun ja etupaneelin välissä. Etupaneeliin on esiasennettuna yksi 140 mm kokoinen Fractal Design Dynamic GP14 -tuuletin, joka pyörii 1000 kierrosta minuutissa.

Etupaneelin yläosasta löytyy kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa, joista kummassakin on pikalukituksella varustetut peitelevyt. Niiden paikalleen asentaminen on tehty poikkeuksellisen vaivattomasti. Keskellä etupaneelin yläosassa sijaitsee kiintolevyjen aktiivisuusvalo, joka näkyy luukun yläreunaan tehdyn loven läpi. Valon vasemmalla puolella on puolestaan liukukytkin, jonka avulla tuulettimien kierrosnopeuden voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Kytkin on suurikokoisempi ja siten helppokäyttöisempi kuin edeltäjämallissa. Tuuletinsäätimeen on mahdollista kytkeä kolme tuuletinta, joka on tämän tyyppisessä kotelossa hieman turhan vähän.

Liitännät, merkkivalot ja painikkeet sijaitsevat tutussa paikassa etupaneelin päällä ja myös niiden järjestys on pysynyt muuttumattomana. Keskellä sijaitseva virtapainike on saanut ympärilleen kromikehän ja valokehä on puolestaan jätetty pois. Virtapainikkeen oikealla puolella sijaitsevat kaksi USB 2.0 ja kaksi USB 3.0 -liitäntää. Reset-painike sijaitsee keskilinjan vasemmalla puolella ja se on entistä pienempi sekä upotetumpi, joten vahinkopainalluksen vaaraa ei pitäisi olla. Laitimmaisena vasemmassa reunassa sijaitsevat kuuloke- ja mikrofoniliitännät, jotka ovat nyt metallinväriset.

Define R5:n kattopaneeli näyttää olevan ikään kuin haarniskan peitossa, sillä katon ilmanvaihtoaukot on peitetty aiempaa tyylikkäämmin. Aiemmin ritilät oli peitetty mustilla levyillä kotelon sisäpuolelta, mutta nyt käytössä on uudet ulkopuolelle kiinnitetyt työkaluvapaat Moduvent-peitelevyt. Peitelevyt ovat kiinni rungossa kulmistaan – kahdesta kulmasta muovisilla koukuilla ja kahdesta yhteen puristuvilla muovikynsillä. Peitelevyjen rakenteessa voisi olla vielä hieman parannettavaa, sillä etummaisinta irrotettaessa yksi muovisista kiinnityskynsistä meni poikki. Moduvent-peitelevyjen sisäpinnassa on ohut kerros äänenvaimennusmateriaalia.

Peitelevyjä on kolme kappaletta ja niitä varten kattopaneelissa on pieni syvennys. Peitelevyjen alta paljastuu paikat kolmelle 120 tai 140 mm:n kokoiselle tuulettimelle. Tuuletinpaikat on painotettu kotelon vasemman kyljen puoleiseen reunaan paremman yhteensopivuuden takaamiseksi kotelon sisäpuolella.

Pohjaa peittää kookas muovinen pölysuodatinkasetti, joka irtoaa kätevästi etupaneelin kautta vetämällä. Suodatinta irrottaessa etupaneelin luukun on oltava avattuna. Suodattimen alta paljastuu kotelon runkoon tehdyt ilmanottoritilät virtalähteelle sekä kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Pohjan kulmista löytyy noin 15 mm korkeat krominkiiltoiset muoviset koroketassut, joiden pohjassa on pitävä kuminen pinta.

Takapaneelin asettelu on tyypillinen nykypäivän miditornikotelolle sekä suurimmilta osin samanlainen edeltäjämallin kanssa. Pieniä muutoksia on kuitenkin lähemmässä tarkastelussa havaittavissa. Virtalähde on pohjalla ja sen yläpuolelta löytyvät seitsemän laajennuskorttipaikkaa. Korttipaikkojen oikealla puolella oli aiemmin ylimääräinen pystysuunnassa sijainnut lisäkorttipaikka esimerkiksi tuuletinsäädintä tai lisäliitäntöjä varten, mutta sen tilalle on jostain syystä vaihdettu pelkkä ilmanvaihtoritilä. Oikealla ylhäällä sijaitseva takatuuletinpaikka on nyt varustettu pystysuunnassa säädettävillä kiinnityspisteillä. Edeltäjämallin yläreunan ilmanpoistoaukko on jätetty kokonaan pois.

Kylkipaneelien kiinnityksessä Fractal Design on tehnyt merkittävän harppauksen parempaan suuntaan. Vasemmanpuoleinen (etupaneelista katsottuna) paneeli on varustettu takapaneelissa sijaitsevalla pikalukitussalvalla, joka lukitsee paneelin paikalleen takareunasta kolmesta eri pisteestä. Toteutus on toimiva ja erittäin tervetullut käyttäjille, jotka avaavat koteloaan usein. Myös oikean kylkipaneelin kiinnityksessä on petrattu, sillä sormiruuvit ovat nyt kylkipaneelissa kiinni pysyvää mallia, eli ne eivät pääse menemään hukkaan kyljen ollessa irrotettuna. Hyvää työtä Fractal Designilta tältä osin!

Molempien kylkipaneelien sisäpinta on päällystetty ohuella kangaspintaisella bitumimatolla, jonka tarkoituksena on vaimentaa kokoonpanon ääntä. Vasemmasta kylkipaneelista löytyy lisäksi paikka 120 tai 140 mm kokoiselle tuulettimelle. Tuuletinpaikka on oletuksena peitetty ulkopuolelle ruuvein kiinnitetyllä muovisella Moduvent-peitelevyllä, jonka sisäpinnassa on äänenvaimennusmateriaalia. Ratkaisu parantaa jäähdytysmahdollisuuksia karsimatta kuitenkaan hiljaisuudesta.

Oikean kylkipellin takaa avautuu näkymä sisuskalujen taustapuolelle, josta on viime vuosien aikana muodostunut ylimääräisen hukkatilan sijaan merkittävä osa tietokonekoteloa. Väliseinästä löytyy viisi johtoläpivientiä, joista alimmainen on suurikokoisin ja kaksi ylimmäistä pienikokoisimpia. Johdoille löytyy varsin mukavasti tilaa, sillä alaosassa kylkipaneelin taakse jää 35 mm:n tila ja emolevyn kohdalle 25 mm:n tila. Prosessoricoolerin asennusaukko on nykytyyliin erittäin suurikokoinen. Sen alapuolelta löytyy kaksi valkoista metallikelkkaa 2,5 tuuman levyille. Kelkat ovat kiinni yhdellä sormiruuvilla ja itse levyjen kiinnitys tapahtuu kelkkoihin tavallisten ruuvien avulla. Pystysuunnassa kulkevat kotelon omat kaapelit ovat niputettu siististi tarranauhojen avulla.

R5:n sisälayout näyttää ensialkuun hyvinkin tutulta, mutta lähemmässä tarkastelussa eroavaisuuksia löytyy edeltäjämalliin nähden. Levypaikat ja asemapaikat sijaitsevat kotelon etuosassa, virtalähde takana lattialla ja emolevy takana ylhäällä. Vakioilmanvaihto perustuu etu- ja takapaneelissa sijaitseviin tuulettimiin. Ilmanvaihtoa on mahdollista tehostaa asentamalla tuulettimia pohjaan, kylkeen ja kattoon.

Virtalähdepaikka sijaitsee siis kotelon pohjalla ja sitä varten pohjapaneeliin on muotoiltu pienet korokkeet sekä niiden päälle on liimattu kumipehmusteet. Johtoläpivienti sijaitsee väliseinässä näppärästi heti virtalähteen takana. Heti virtalähteen takana sijaitsee myös toinen kahdesta pohjatuuletinpaikasta, jonka ollessa käytössä virtalähde saa olla maksimissaan 170 mm pitkä.

Takapaneeli on rakenteeltaan melko avoin, sillä suuri osa pinta-alasta on hunajakennoverkon peitossa. Laajennuskorttipaikkoja on seitsemän ja sen valkoiset peitelevyt ovat varustettu tiheällä rei’ityksellä. R5:een mahtuu parhaimmillaan 310 mm pitkä näytönohjain levykehikoiden ollessa paikallaan ja 440 mm pitkä kehikoiden ollessa irrotettuna. Takapaneelin yläosasta löytyy uusi 140 mm Fractal Design Dynamic GP14 -tuuletin, joka pyörii täydellä nopeudellaan 1000 kierrosta minuutissa. Tuulettimen kiinnityspisteet mahdollistavat sijainnin hienosäädön pystysuunnassa, jolloin sen saa sijoitettua samalle tasolle esimerkiksi prosessoricoolerin kanssa. Emolevyn kiinnityskorokkeet on jätetty käyttäjän asennettavaksi, joskin keskimmäiseen kiinnityspisteeseen on asennettu valmiiksi tappi, joka helpottaa emolevyn asemoimista kiinnitysvaiheessa. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 180 mm.

Vaikka kotelon etuosassa sijaitsevat levykehikot näyttävät ensialkuun samanlaisilta kuin edeltäjämallissa, on niiden toteutukseen tehty todellisuudessa merkittäviä parannuksia. Levypaikat jakautuvat kahteen kehikkoon, joista ylemmässä on viisi ja alemmassa kolme kelkkaa. Merkittävänä uudistuksena Fractal Design on tehnyt koko kotelon etuosasta modulaarisen, joka tarkoittaa sitä, että sekä levykehikot että yläosan asemakehikko ovat irrotettavissa.

Modulaarinen rakenne mahdollistaa tarvittaessa jopa koko etuosan tyhjentämisen muuhun käyttöön. Vapautettua tilaa voidaan esimerkiksi hyödyntää nestejäähdytyskomponenttien asentamisessa. Molemmat levykehikot ovat kiinni etupaneelissa kahdella sormiruuvilla ja alempi kehikko on lisäksi pohjassa neljällä tavallisella ruuvilla. 5,25 tuuman asemakehikko on puolestaan kiinni kahdella sormiruuvilla etupaneelissa sekä kahdella hieman pienemmällä sormiruuvilla oikean kyljen puolelta väliseinämässä.

Levykehikoille löytyy kotelosta myös vaihtoehtoisia asennuspaikkoja. Pienemmän kehikon voi kiinnittää kotelon pohjalle myös taaemman pohjatuuletinpaikan päälle, jolloin eteen jää runsaasti tilaa esimerkiksi paksulle nestejäähdytyskennolle tuulettimineen. Suuremman levykehikon voi puolestaan kiinnittää kotelon kattoon 5,25 tuuman asemakehikon kiinnityspisteisiin, jolloin eteen alas vapautuu runsaasti tilaa esimerkiksi jäähdyttimelle tai pumpulle. Muita mahdollisuuksia ovat mm. molempien kehikoiden kiinnittäminen rinnatusten kotelon pohjalle tai päällekkäin eteen ylös.

Levykehikot valkoisine metallikelkkoineen ovat tuttua kauraa aiemmista Define R -sarjan malleista, mutta Fractal Design on muokannut kehikoiden rakennetta tehdäkseen niistä entistä avoimemmat ja vähemmän ilmavirtaa vastustavat. Levykelkat ovat tukevaa tekoa ja pikalukitteiset. Levyjen kiinnitys tapahtuu kuitenkin ruuvein kelkan pohjan kautta ja väliin asetetaan värinöitä vähentävät kumiprikat. Kehikoiden pohjan ja päällisosan rakenteet eroavat hieman toisistaan, josta johtuen pienempää kelkkaa ei voi kiinnittää isomman päälle eikä myöskään kotelon kattoon.

Loistavin uudistus Define R5:n modulaarisessa rakenteessa on 5,25 tuuman asemakehikko, joka on nykypäivänä monille käyttäjille täysin turha. Irrotettavan kehikon ansiosta tilan voi valjastaa hyödyllisempään käyttöön. 5,25 tuuman asemat kiinnitetään kehikkoon perinteiseen tapaan sormiruuveilla.

Kun 5,25 tuuman asemakehikko on poistettu tieltä, löytyy katosta runsaasti tilaa tuulettimille tai jäähdytinkennoille. Kuvassa katon etuosassa näkyy vielä asemakehikon kiinnityslevy, joka on kiinni kattopaneelin kylkipokkauksissa yhteensä neljällä ristikantaisella ruuvilla. Sen irrottaminen on välttämätöntä, jos kotelon katossa aikoo käyttää kolmea kattotuuletinta tai kolmen tuulettimen jäähdytinkennoja. Oletuksena kattopaneeli on peitetty ModuVent-peitelevyillä.

Kuten edellisten kuvien perusteella saattoi jo päätellä, Define R5 on suunniteltu erityisesti nestejäähdyttäjiä silmällä pitäen. Kattopaneeliin on mahdollista kiinnittää yhden, kahden ja kolmen 120 tai 140 mm tuulettimen jäähdytinkennoja. Etupaneeliin puolestaan sopii yhden ja kahden tuulettimet 120 mm ja 140 mm tuulettimelliset kennot sekä kolmen tuulettimen 120 mm tuulettimellinen kenno. Pohjaan on mahdollista kiinnittää yhden 120 tai 140 mm tuulettimen kenno tai vaihtoehtoisesti kahden 120 mm tuulettimen kenno.

Testasimmekin käytännön tasolla jäähdyttimien asennusmahdollisuuksia Alphacoolin Muropaketille ystävällisesti toimittamilla erikokoisilla NexXxoS ST30 Full Copper -sarjan jäähdyttimillä (paksuus 30 mm). Kuvan esimerkissä koteloon on kiinnitettynä samanaikaisesti 280 mm:n kenno etupaneeliin sekä 420 mm:n kenno kattoon. Kattokennon mahduttaminen koteloon vaati takapaneelin 140 mm tuulettimen irrottamisen sekä letkulähtöjen sijoittamisen etupaneelin puoleiseen päätyyn.

140 mm tuulettimilla varustettujen jäähdyttimien tapauksessa Fractal Design ilmoittaa kattoasennuksen maksimipaksuudeksi (tuulettimineen) 55 millimetriä, jonka jälkeen komponentit saattavat joutua törmäyskurssille emolevyn komponenttien kanssa. 120 mm tuulettimia käyttävillä kennoilla paksuusrajoitusta ei ole. Etupaneelissa paksuusrajoitusta ei periaatteessa ole, kunhan tarvittavat asemakehikot on purettu pois tieltä. Myöskään pohjassa ei paksuusrajoitusta ole, kunhan tarvittava määrä levykehikoita on purettu pois tieltä. Lisäksi 240 mm jäähdytintä pohjalle asennettaessa on huomioitava, että se rajoittaa virtalähteen pituuden vain lyhyisiin malleihin (valmistajan suositus maks. 165 mm).

Define R5

Define R5 oikea kylki

Kokoonpanon asentaminen Define R5:een sujuu melko vaivattomasti, sillä sen sisällä on kokoisekseen hyvin tilaa työskennellä. Etenkin oikean kylkipellin takana on mukava puuhailla, sillä johdoille löytyy riittävästi tilaa. Johtoläpivientien suojakumien kiinnitystä voisi vielä hieman parantaa, sillä ne tahtovat irrota joissain tapauksissa kaapeleiden mukana. Emolevyn yläpuoliset pienet läpiviennit havaitsimme 12 voltin lisävirtaliittimelle erittäin ahtaiksi ja jouduimme irrottamaan suojakumin kokonaan, jotta saimme liittimen mahtumaan läpi. Esimerkkikokoonpanon kaltaisessa tapauksessa suuren prosessoricoolerin kanssa kotelon yläosaan jää varsin vähän tilaa kädelle esimerkiksi tuuletin- ja lisävirtaliittimien kiinnittämiseksi, joka kannattaa huomioida asennusjärjestyksessä.

Aivan ilman ruuvimeisseliä kokoonpanon asennuksesta ei selviä, sillä emolevyn kiinnittämisen lisäksi myös osa sormuruuveista vaatii ensimmäisillä kerroilla herkistelyä ja myös 2,5 tuuman levyjen asentamisessa käytetään tavallisia ruuveja. Joitakin käyttäjiä saattaa ärsyttää valmiiksi asennettujen emolevyn kiinnityskorokkeiden puuttuminen, mutta käyttäjän itse asentamana ne ainakin päätyvät varmasti käytetylle emolevytyypille sopiviin kohtiin. Hyvänä uudistuksena 3,5 tuuman levyjen kiinnitys kelkkoihin tapahtuu kuitenkin matalaprofiilisten sormiruuvien avulla. Kehuja Define R5 ansaitsee myös kylkipaneeliensa helposta asennettavuudesta.

 

Testit ja loppuyhteenveto

Testiosio ja loppuyhteenveto löytyvät seuraavan linkin takaa löytyvän miditornikotelovertailun yhteydestä. Vertailussa ovat mukana Define R5:n ohella be quiet! Silent Base 800, NZXT H440 sekä Phanteks Enthoo Pro.

Muropaketti, Testissä 100 euron tornikotelot – Syksy 2014