Muropaketti.com

DDR3-suorituskyky puntarissa

24.2.2013, 19.17

DRAM-muistien osalta kehitys kulkee tasaisin ajoin eteenpäin ja nyt käytössä ovat DDR3-muistit, joiden ensimmäiset prototyypit esiteltiin vuonna 2005 ja kaksi vuotta myöhemmin Intel julkaisi ensimmäisenä valmistajana niitä tukevan piirisarjan, P35:n. AMD siirtyi tukemaan DDR3-muistiteknologiaa reilu vuosi Intelin jälkeen.

Lue lisää | Kommentit

AMD Radeon RAMDisk

8.2.2013, 13.04

Tietokoneen suorituskykyyn vaikuttaa moni seikka ja näkyvimmin otsikoissa ovat olleet pidemmän aikaa prosessorit ja näytönohjaimet. Viimeisen muutaman vuoden aikana kiintolevyjen korvaajiksi povatut SSD-asemat ovat yleistyneet rajusti ja flash-muistien valmistusprosessien kehittyessä hintataso on laskenut tasolle, johon myös normaaleilla kuluttajilla on varaa. SSD-asemat ovat huomattavan paljon nopeampia kuin perinteiset kiintolevyt, mutta aina harrastajien keskuudesta löytyy niitä, joille hinta ei ole este ja jotka etsivät ratkaisuja tietokoneen nopeuttamiseksi.

Lue lisää | Kommentit

SilverStone SST-HDDBOOST

29.3.2010, 16.58

Mekaaniset tallennusratkaisut ovat tietokoneissa edelleen yleisimpiä, vaikka kiintolevyjen historia ulottuu peräti 1950-luvulle. Muita tietokonekomponentteja tutkiessa kiintolevyt saattavat kuulostaa vanhanaikaisilta ja sitä ne myös käytännössä ovat. Mekaaniset osat ovat rikkoutumisalttiita ja useat Muropaketin lukijat ovat varmasti kohdanneet tilanteen, jossa dataa on korruptoitunut tai koko kiintolevy on sanonut työsopimuksensa irti.

Lue lisää | Kommentit (23)

DDR3-muisteja on käytetty Muropaketin testikokoonpanoissa jo pitkä tovi, kun testauksen kohteina ovat olleet muun muassa emolevyt ja prosessorit. DDR3-muistien ensimmäiset prototyypit julkistettiin jo vuonna 2005, mutta ensimmäinen niitä tukeva Intelin P35-piirisarja julkaistiin vasta pari vuotta myöhemmin kesäkuussa 2007. Sen jälkeen Intel on määrätietoisesti painostanut markkinoita kohti DDR3-muistiteknologiaa ja julkaissut muun muassa high-end-markkinoille suunnatut X38- ja X48-piirisarjat sekä kuluttajaluokan P45:n ja P43:n sekä niiden integroidulla grafiikkaohjaimella varustetut variaatiot G45 ja G43.

Lue lisää | Kommentit (13)

Monesta huushollista löytyy nykypäivänä useampi kuin yksi tietokone, joiden välillä tapahtuu ainakin ajoittain tiuhaa tiedonsiirtoa. Useammalla koneella saattaa monesti olla tarve käyttää samoja tiedostoja, joka tarkoittaa käytännössä samojen tiedostojen säilyttämistä monessa eri paikassa. Tietokoneiden kytkeminen kotiverkkoon vähentää useiden tiedostokopioiden tarvetta, mutta kaikkien tarvittavien koneiden on oltava tällöin päällä, jotta yhteys tiedostoihin säilyisi.

Esimerkki parhaasta päästä on tilanne, jossa olohuoneeseen on sijoitettu multimediatietokone, jonka ohella musiikin kuuntelua ja ajoittaista elokuvien katselua harrastetaan kuitenkin myös talon muilla koneilla. Tällöin optimitilanne on, että multimediatiedostot olisivat aina tasaväkisesti saatavilla yhdestä paikasta kaikille tietokoneille. Tällaiseen tilanteeseen yksi parhaista ratkaisuista onkin markkinoilla huimasti suosiotaan lisänneet verkkokiintolevyt tai yksinkertainen kotiserverikone.

Kommentit (37)

Useimmille hyvinkin tuttu, ei aina niin luotettava 3,5 tuuman levyke eli korppu, oli ehtinyt valtakautensa päättyessä ikääntyä lähes muinaisjäänteeksi. Tallentavasta cd-asemasta ei ollut aikoinaan levykeaseman suoranaiseksi korvaajaksi, sillä tietokonekäyttäjät kaipasivat jotain kompaktimpaa ja kätevämpää yleismediaa tietojen siirtelyyn. Kun ensimmäiset USB-liitäntäiset flash-muistitikut saapuivat kauppoihin, alkoi vihdoin korppujen lopullinen lähtölaskenta. USB-muistitikut olivat tulleet jäädäkseen, ja jättääkseen kivikautisen korpun vihdoin eläkkeelle.

Viime vuosien aikana flash-muistipiirien hinnat ovat tippuneet kasvaneiden valmistusmäärien johdosta ja samalla luonnollisesti myös USB-muistitikkujen hinnat ovat olleet jatkuvassa laskusuhdanteessa. Valmistustekniikoiden kehittyessä pieneen tilaan on saatu mahdutettua yhä suurempia määriä tallennuskapasiteettia ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä markkinoilta löytyy jopa 16 gigatavun USB-flash-muisteja. Kun gigatavun vetoisen, pikkusormen kokoisen tikun saa nykypäivänä lunastettua itselleen kymmenellä eurolla, on kyseessä todellinen mukana kulkeva yleinen datapankki, jollaisia löytyykin monilta jo useampia kappaleita. Toisaalta jos kaupan tiskiin latoo korkeamman pinon pätäkkää, saa taskuun hankittua tikun, jonka tallennuskapasiteetti täyttää lähes kaikki mahdolliset tarpeet.

Tämänkertaisessa artikkelissamme tutustumme Corsairin toimittamaan kahdeksan gigatavun vetoiseen Flash Voyager GT -muistitikkuun, joka valmistajan mukaan tarjoaa parasta suorituskykyä markkinoilla. Nopeuseron luvataan olevan perustikkuun verrattuna jopa viisinkertainen. 8Gt Flash Voyager GT toimitti testiin valmistaja ja se maksaa suomen maaperällä runsaat sata euroa. Mallistosta löytyy myös kaksi- ja neligigainen versio, jotka maksavat noin 35 ja 60 euroa.

Lue lisää | Kommentit (18)

Muropaketin tämänkertainen DDR2-muistitesti on jälleen helppo aloittaa tutulla valitusvirrellä. Muropaketissa kokeiltavien komponenttien joukosta muistit ovat kiistatta kaikkein vaivalloisimpia testata ja aiheuttavat lähes aina hermojen kiristymistä. Hyvänä kakkosena tulevat puolivalmiit emolevyt, joissa biosin päivittäminenkin saattaa joskus muodostua ylitsepääsemättömäksi tehtäväksi. Vaikka muistikamman rakenne on äärimmäisen yksinkertainen, pulmaksi muodostuu muistiasetusten valikoima, käyttöjännitteen vaikutus toimintaan sekä ylikellotustesteissä lopullinen oikeasti vakaa kellotaajuus.

Lue lisää | Kommentit (40)

Muistikatsaus - Syksy 2006

21.8.2006, 18.51

Intel siirtyi kokonaan toisen sukupolven DDR-tekniikkaan jo viime vuoden aikana, mutta AMD on ottanut uuden tekniikan vastaan varovaisemmin. Toukokuun 23. päivänä julkaistujen AM2-prosessoreiden myötä myös AMD siirtyi tukemaan DDR2-tekniikkaa, joten jatkossa kummaltakaan valmistajalta ei ole luvassa uusia prosessoreita, jotka soveltuisivat yhteistyöhön DDR-tekniikan kanssa. DDR2-muistivalikoima oli vielä vuosi sitten kohtuullisen heikkoa, mutta valmistajat ovat varsinkin tämän vuoden aikana alkaneet panostamaan urakalla uusiin muisteihin. Artikkelin kirjoitushetkellä valikoima on myös Suomessa hyvä ja kattaa perusmuistien lisäksi ylikellottajille suunnattuja erikoismuisteja.

Muropaketti paneutui helmikuussa DDR2-muistikatsaus-artikkelin turvin kolmeen muistikampapariin: Kingston HyperX KHX7200DK2/1G:hen, OCZ PC2-5400 Gold Dual Channeliin ja Corsair TWIN2X1024-8000UL:iin, ja lisäksi testipenkissä on käväissyt pikaisesti suositut Corsair TWIN2X1024-5400UL -muistikammat. Tässä artikkelissa tarkempaan tutkintaan otetaan Corsairin TWIN2X2048-6400C3- ja G.Skillin F2-6400CL4D-2GBPK- sekä F2-8500PHU2-2GBHZ-muistikammat, ja mukana on myös vertailuna Corsairin TWIN2X1024-5400UL-muistikammat.

Lue lisää | Kommentit (19)

DDR2-muistikatsaus

28.2.2006, 00.00

Intel siirtyi vuoden 2005 aikana kokonaan DDR2-muistitekniikkaan ja yrityksen uudet piirisarjat eivät enää edes tue vanhoja DDR-muisteja. AMD ei ole pitänyt kiirettä DDR2-tekniikkaan siirtymisen kanssa eikä piirisarjavalmistajienkaan ei tarvitse asiaa murehtia, sillä muistiohjain on integroitu prosessoriin. AMD on parhaillaan valmistelemassa uuden Athlon 64 AM2 -alustan julkaisua, joka tuo mukanaan muun muassa uuden prosessorikannan. AM2-prosessoreiden F-version ytimien muistiohjain on samalla päivitetty DDR2-aikakauteen.

Lue lisää

Muistimarkkinoilla pari vuotta sitten vallinneen Winbond BH-5 -villityksen jälkeen muistivalmistajat näyttivät etenevän korkeampien muistiväylien suuntaan löysäämällä muistiasetuksia. Markkinoille saapui jopa yli 250 MHz:n muistiväylälle speksattuja DDR-muisteja hitailla 3-3-3-8-asetuksilla. Winbond käynnisti tänä keväänä BH-5-piirien tuotannon uudelleen ja useat muistivalmistajat ovatkin jälleen tuoneet markkinoille kireillä 2-2-2-5-asetuksilla toimivia muisteja. Korkeilla käyttöjännitteillä ne venyvät tuttuun tapaan yli 250 MHz:n muistiväylille.

Lue lisää

SimpleTech SimpleShare

8.3.2005, 00.00

Muropaketissa ei turhan paljon ole testailtu eri tallennuslaitteita ja viimeisin kiintolevyartikkeli sijoittuu vuoden 2003 keväälle. Tämänkertainen artikkeli tekee poikkeuksen ja testipenkkiin on saatu ainakin suomalaisille varmasti parhaiten DDR-muistikammoista tunnetun SimpleTechin SimpleShare-verkkokiintolevy. Verkkokiintolevyn toimintamahdollisuuksien esittelyä varten artikkeli sisältää myös nopean katsauksen samaisen valmistajan Secure Digital- ja MultiMediaCard-muistikorteilla päivitettävään Bonzai USB 2.0 Upgradeable Flash Drive -muistitikkuun.

Lue lisää

Muistitesti 2005

19.2.2005, 00.00

Ylikellottamisen kannalta muistit ovat yksi vaikeimmista testikohteista. Eri asetuksia ja jännitteitä täytyy säädellä tuntitolkulla ennen kuin korkein vakaa muistiväylä löytyy ja usein silloinkin jää vielä parantamisen varaa. Lisäksi kyseessä on sen verran yksinkertainen komponentti, ettei yhdestä muistikammasta löydy kovinkaan paljon tarinoitavaa. Samoilla kellotaajuuksilla ja asetuksilla toimivat muistit ovat aivan yhtä suorituskykyisiä, joten useita vertailuja on turha ajella. Muistipiirien kannalta tärkeitä ominaisuuksia ovat: millä muistiasetuksilla ne toimivat ja kuinka suurella muistiväylällä, kuinka paljon muistipiirit vaativat käyttöjännitettä sekä lämpeävätkö ne paljon.

Lue lisää

Nopeat DDR-muistit

29.10.2003, 00.00

Uusien piirisarjojen myötä DDR-muistien nopeudet ovat kasvaneet viime aikoina hyvin nopealla tahdilla. Varsinkin Intelin 865PE- ja 875P-piirisarjat ovat rohkaisseet muistivalmistajia tavoittelemaan entistä suurempia nopeuksia. Viimeinen virallinen JEDEC:in hyväksymä standardi on PC3200 (DDR400), mutta muistivalmistajat ovat julkaisseet useita ylikellottamiseen tarkoitettuja epävirallisia nopeusluokkia, kuten PC3500, PC3700, PC4000 ja PC4200.

Lue lisää

Muropaketissa esiteltiin huhtikuun alussa Corsairin, Geilin ja Kingstonin huippumuistit, joiden toimivuutta testattiin yhdessä Intel 845PE -piirisarjaan perustuvan Abit BH7 -emolevyn kanssa. Tuolloin muisteille syötettiin 2,75 ja 3,05 voltin käyttöjännite ja kaikki venyivät kirkkaasti CAS 2 5-2-2 -asetuksilla yli 200 megahertsin muistiväylälle.

Lue lisää

Serial ATA preview

16.5.2003, 00.00

Muropaketin testipenkkiin saapui Maxtorin DiamondMax Plus 9 -kiintolevy uudella Serial ATA -liitännällä varustettuna. Valitettavasti saimme testata tuotetta vain muutaman päivän, joten artikkelissa tutustutaan pikaisesti kiintolevyn ominaisuuksiin ja suorituskykyyn sekä perehdytään SATA-tekniikan saloihin.

Lue lisää

Rambus-muistien piti valloittaa PC-tietokoneet, mutta nyt ne ovat katoamassa markkinoilta lähes kokonaan. Tällä hetkellä ainoastaan SiS on tukemassa kyseistä muistityyppiä 658-piirisarjan muodossa. Intel on hylännyt RDRAM-muistit kokonaan ja tulevat Springdale- ja Canterwood-piirisarjat tukevat ainoastaan DDR-muisteja. AMD:n puolella on käytetty jo useamman vuoden ajan DDR-muisteja ja myös Hammer-prosessoreiden muistiohjain on suunniteltu tukemaan vain DDR-muisteja. Seuraavaksi on vuorossa DDR-II.

Lue lisää

Takaisin ylös