Uusimmat

DDR2-muistikatsaus

28.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Intel siirtyi vuoden 2005 aikana kokonaan DDR2-muistitekniikkaan ja yrityksen uudet piirisarjat eivät enää edes tue vanhoja DDR-muisteja. AMD ei ole pitänyt kiirettä DDR2-tekniikkaan siirtymisen kanssa eikä piirisarjavalmistajienkaan ei tarvitse asiaa murehtia, sillä muistiohjain on integroitu prosessoriin. AMD on parhaillaan valmistelemassa uuden Athlon 64 AM2 -alustan julkaisua, joka tuo mukanaan muun muassa uuden prosessorikannan. AM2-prosessoreiden F-version ytimien muistiohjain on samalla päivitetty DDR2-aikakauteen.

Kauppa ei ole käynyt kovinkaan kuumana DDR2-markkinoilla sillä Intelin Pentium 4- ja Pentium D -prosessoreiden suorituskyky, tehonkulutus ja lämmöntuotto ovat jääneet pahasti AMD:n Athlon 64- ja Athlon 64 X2 -prosessoreiden jalkoihin. Onneksi tavallisten DDR2-muistien hinta on kuitenkin jo tippunut samalle tasolle vanhojen DDR-muistien kanssa, joten ostopäätös tuskin jää muistien hinnasta kiinni. Ylikellotukseen ja suorituskyvyn viilailuun tarkoitetut erikoismuistit maksavat edelleen mansikoita.

Tällä kertaa Muropaketin testipenkissä katsastetaan pikaisesti kolmen tunnetun muistivalmistajan tarjontaa DDR2-markkinoille. Varsinkin Corsair on kunnostautunut DDR2-osastolla ja tarjoaa kireillä asetuksilla sekä vaihtoehtoisesti korkeilla kellotaajuuksilla toimivia muisteja. Testasimme viime kesänä Corsairin kireillä 3-2-2-8-latensseilla toimivat XMS2-5400UL-muistit ja nyt vuorossa on löysätyillä latensseilla toimivat XMS2-8000UL-muistit. Kingston on laajentanut ylikellottajille tarkoitetun KHX-sarjansa myös DDR2-muisteihin. Testiin saatiin 900 MHz:n kellotaajuudella ja 5-5-5-15-latensseilla toimivat KHX7200-muistit. OCZ:lta on DDR2-muisteja tarjolla laidasta laitaan, joista testipenkissä vieraili keskinkertaisilla 4-4-4-8-latensseilla toimivat PC2-5400 Gold Dual Channel -palikat.

Artikkelissa esitellään muistit ja ajetaan perustestit Asuksen uudella i975X-piirisarjaan perustuvalla Asus P5WD2-E Premium -emolevyllä.

Kingston HyperX KHX7200DK2/1G

Kingstonin DDR2-muistien KHX-tuoteperheeseen kuuluu viidet eri kellotaajuuksille ja muistilatensseille speksatut muistit. Kaikissa muisteissa on ilmeisesti käytetty samoja piirejä, joiden kellotaajuutta ja käyttöjännitettä on korotettu asteittain. Muropaketin testiin saapui 900 MHz:n muistiväylälle spesifioidut KHX7200-muistit, joiden luvataan toimivan 2,0 voltin käyttöjännitteellä ja todella löysillä 5-5-5-15-latensseilla. KHX7200-muistikampoja on saatavilla 256 ja 512 megatavun sekä yhden gigatavun suuruisina. Lisäksi Kingston tarjoaa muisteja kahden kappaleen Dual Channel -pakkauksissa. Kaksi 512 megatavun muistipalikkaa sisältävällä KHX7200D2K2/1G-pakkauksella on hintaa Suomessa noin 195 euroa.

Muistipiirien päältä löytyy tutun siniset heatspreaderit, joihin on tehtaalla liimattu takuutarra. Tarrasta löytyy yksinkertaisesti mallinumero, sarjanumeroita, käyttöjännite ja valmistusmaa (USA). Kingston tarjoaa KHX-muisteilleen elinikäisen takuun.

CPU-Z-ohjelman mukaan Kingston on ohjelmoinut SPD-asetukset kolmelle eri kellotaajuudelle. 667 MHz:n kellotaajuudelle on asetettu 5-5-5-15-latenssit ja alhaisemmille 400 sekä 533 MHz:n kellotaajuuksille astetta kireämmät latenssit. Muiden tietojen mukaan muistikammat on valmistettu viime vuoden 34. viikolla.

Muistit saatiin toimimaan 900 MHz:n kellotaajuudella asettamalla prosessoriväyläksi 225 MHz ja käyttämällä 1:2-muistijakajaa. Käyttöjännitteeksi asetettiin 2,0 volttia ja Pentium 4 670 Engineering Sample -prosessorin kerroin piti tiputtaa 17X:ään, jolloin prosessorin kellotaajuudeksi muodostui 3825 MHz. 225 MHz:n prosessoriväylä tavallisilla Retail-prosessoreilla vaatii miltei automaattisesti prosessorin ylikellotusta, tai kertoimen pudottamista Enhanced Intel SpeedStep Technology -ominaisuuden avulla. Kerrointa voi joillain emolevyillä muuttaa eist.exe-ohjelmalla Windowsista käsin.

Kingston KHX7200D2K2/1G Datasheet (PDF)

OCZ PC2-5400 Gold Dual Channel

OCZ:n DDR2-muistivalikoima on huomattavasti kirjavampi kuin Kingstonin. Eri malleja löytyy toistakymmentä ja jokaisesta vielä kahden muistin Dual Channel -pakkaus. Tarjolla on Platinum-, Gold- ja Value-mallistot, joiden suurin ero on niissä käytetyt eri muistipiirit ja hintaluokka. Muistipiireistä riippuen käyttöjännite ja latenssit vaihtelevat jonkin verran. Muropaketin testiin saapui gigatavun setti Gold-sarjan PC2-5400 Gold Dual Channel -muisteja, jotka on speksattu toimimaan 667 MHz:n kellotaajuudella 4-4-4-8-latensseilla ja 1,8 voltin käyttöjännitteellä. OCZ:n muistien saatavuus Suomesta on valitettavasti lähes olematonta ja testissä ollutta pakkausta ei ainakaan kovin helposti löydy edes naapurimaista.

OCZ:n mukaan Gold-sarjan muistit ovat ensisijaisesti tarkoitettu pelaajille ja ne tarjoavat korkean kellotaajuuden edulliseen hintaan. Kupariset heatspreaderit on kullattu ja muisteille tarjotaan elinikäistä takuuta. Muistit kuuluvat OCZ:n EVP-ohjelman (Extended Voltage Protection) piiriin, joka lupaa täyden takuun vielä 2,2 voltin käyttöjännitteellä.

Heatspreaderien päälle liimatussa takuutarrassa lukee tuotekoodi- ja nimi sekä muistilatenssit.

SPD-asetuksiksi on ohjelmoitu ainoastaan speksattu 667 MHz:n kellotaajuus 4-4-4-12-latensseilla. Tuotesivun mukaan TRAS-asetus on 8, joten SPD-asetuksiin on ohjelmoitu hieman hitaampi arvo.

Muistit saatiin toimimaan ilman kummempaa säätämisiä ainoastaan käyttämällä 3:5-muistijakajaa prosessoriväylän ollessa vakiona. Muisteille asetettiin 1,8 voltin käyttöjännite.

OCZ DDR2 PC2-5400 Gold Dual Channel -tuotesivu

Corsair TWIN2X1024-8000UL

Corsairin XMS2-muistisarja on huomattavasti OCZ:n mallistoa yksinkertaisempi. Neljästä nopeusluokasta on saatavilla erikokoisia ja hieman eri muistilatensseilla toimivia muistikampoja yksin sekä kahden kappaleen Twin2X-pakkauksissa. 667 MHz:n kellotaajuudella toimivasta XMS2 5400 -nopeusluokasta on saatavilla 4-4-4-12-latensseilla toimivia muisteja 256 ja 512 megatavun sekä gigatavun suuruisina. Lisäksi saatavilla on erillinen 5400UL-malli, joissa latenssit ovat huomattavasti tämän hetkisiä kilpakumppaneita kireämmät (3-3-2-8). Tällä kertaa testiin saatiin kuitenkin TWIN2X1024-8000UL-muistisetti, jota on saatavilla ainoastaan 512 megatavun kampoina. Muistit ovat speksattu toimimaan jopa 1000 MHz:n kellotaajuudella 5-4-4-9-latensseilla ja 2,2 voltin käyttöjännitteellä. Hintaa kaksi 512 megatavun muistipalikkaa sisältävällä TWIN2X1024-8000UL-pakkauksella on Suomessa hulppeat 339 euroa.

XMS2-sarjan tunnusmerkki on mustat heatspreaderit, jotka on itse asiassa liimattu tiukasti muistipiireihin kiinni. Heatspreaderien irrottaminen ei siis onnistu aivan perinteisin keinoin. Twin2X-muistit on testattu toimiviksi pareittain ja myös Corsair tarjoaa XMS2-muisteilleen elinikäisen takuun. Lisäksi yritys tarjoaa ilmaisen tukipuhelimen asiakkailleen.

Heatspreaderien päälle liimattu tarra ei Corsairin tapauksessa ole takuun edellytys. Tarraan on merkitty tuotenimi, versio, nopeus, muistilatenssit sekä sarjanumero.

Corsair on ohjelmoinut SPD-asetuksiin merkillisen vaatimattomat 270 ja 400 MHz:n kellotaajuudet 4-4-4-13- ja 5-5-5-18-latensseilla. XMS2-8000UL-muisteilla asetukset on siis syytä määritellä biosista manuaalisesti.

XMS2-8000UL-muisteille speksattu 1000 MHz:n kellotaajuus saavutettiin asettamalla prosessoriväylä 250 MHz:iin ja käyttämällä 1:2-muistijakajaa. Muistijännitteeksi asetettiin melko korkea 2,2 volttia ja prosessorin kerroin laskettiin 15X:ään, jolloin Pentium 4 670:n kellotaajuudeksi muodostui 3775 MHz. Retail-prosessoreilla 250 MHz:n prosessoriväylä tarkoittaa vakiokertoimella melko reilua ylikellotusta, joten peruskäytössä kerrointa on ehdottomasti laskettava.

Corsair TWIN2X1024-8000UL Datasheet (PDF)

Testit ajettiin Asuksen P5WD2-E Premium -emolevyllä, joka perustuu Intelin uuteen i975X-piirisarjaan. Emolevy tarjoaa hyvän valikoiman muistijakajia sekä kattavat jännitesäädöt. Hintaa todennäköisesti tämän hetken parhaimmalla Intel-emolevyllä on noin 240 euroa.

Emolevyn oheismateriaaleihin kuuluu ohjekirjan, ajuri-CD:n ja WinDVD-ohjelmiston lisäksi kaksi mustaa IDE-kaapelia, diskettiaseman kaapeli, kuusi SATA-kaapelia ja saman verran SATA-virtaliittimiä. Lisäksi mukana on tyhjien PCI-paikkojen kohdalle ulkoiset USB-, sarja-, FireWire- ja peliportit.

Asus P5WD2-E Premium muistuttaa etäisesti edellisen sukupolven i955X-piirisarjaan perustuvaa P5WD2 Premiumia. Muutoksia on tapahtunut lähinnä virransyötössä, liittimien järjestyksessä ja lukumäärissä. Piirilevy on väritykseltään Asuksen nykyisten Intel-emolevyjen trendin mukaisesti musta ja se on täysin passiivisesti jäähdytetty.

Emolevyn oikeassa alanurkassa P5WD2 Premium -emolevyssä käytetyt Silicon Imagen 3132 SATA- ja ITE:n IDE-ohjaimet on korvattu Marvellin 88SE6141 SATA/ATA -ohjaimella. Yksi IDE-RAID-liitin on vaihtunut neljään SATA-liitäntään, joita on nyt yhteensä kahdeksan kappaletta. Liitäntäpinnit kotelon napeille ja ledeille on tuttuun tyyliin värikoodattu ja ICH7-southbridgellä on oma jäähdytyssiili.

Biosin patteri on sijoitettu hieman erikoisesti kahden fyysisen PCI Express x16 -liittimen väliin. Kahta Radeon-näytönohjainta CrossFire-tilassa käytettäessä liittimet toimivat sähköisesti kuitenkin PCIe x8 -nopeudella. Liittimien väliin jää yllättävän vähän tilaa näytönohjaimien jäähdytysratkaisuille.

Emolevyn kahta LAN-liitäntää ohjaa kaksi Marvellin gigabitin 88E8053-piiriä. Kahdeksankanavaisesta äänestä huolehtii Realtekin ALC882M-koodekkipiiri ja I/O-liittimien joukosta löytyy koaksiaalinen ja optinen S/PDIF-ulostulo.

Emolevyn alapuolelta löytyy sininen Stack Cool 2 -jäähdytysratkaisu, joka on käytännössä ylimääräinen lämpöä siirtävä piirilevyn kerros.

Asus P5WD2-E Premium -tuotesivu

BIOS-ominaisuudet

Asus P5WD2-E Premiumin ylikellotussäädöt ovat Intel-alustojen parhaimmistoa. Prosessoriväylää pystyy korottamaan aina 450 MHz:iin asti, muistijakajia löytyy jopa seitsemän kappaletta, muistijännitettä pystyy säätämään välillä 1,8 – 2,4 V, northbridgen jännitettä 1,5 – 1,65 V ja prosessorijännitettä korottamaan 1,7 volttiin.

Muistijakajilla ja prosessorin väylätaajuudella pystytään kikkailemaan mikä tahansa kellotaajuus muisteille väliltä 200 – 1200 MHz.

Intel-alustojen muistiasetuksia ei pysty hienosäätämään yhtä paljon kuin AMD-alustoilla. Käytännössä säädettävänä on vain viisi asetusta ja Asuksen oma Hyper Path 3, joka optimoi muistiväylän latensseja.

Testit ajettiin kaikilla muisteilla valmistajan speksaamilla asetuksilla. Vertailuun otettiin mukaan jo aiemmin testatut kireillä asetuksilla toimivat Corsairin XMS2-5400UL-muistit. Kingstonin KHX7200- ja Corsairin XMS2-8000UL-muistien kanssa jouduttiin hieman säätämään prosessorin väylätaajuuden avulla, jotta muistit saatiin toimimaan 900 MHz:n ja 1000 MHz:n kellotaajuuksilla. Tämän johdosta prosessori toimi Kingstonin KHX7200-muisteilla 3825 MHz:n (17 x 225 MHz) ja Corsairin XMS2-8000UL-muisteilla 3775 MHz:n (15 x 250 MHz) kellotaajuudella. OCZ:n PC2-5400 EL Gold- ja Corsairin XMS2-5400UL-muisteilla Pentium 4 670 -prosessori toimi vakiokellotaajuudella (3,8 GHz) ja prosessoriväylällä (200 MHz).

Suorituskykyä mitattiin PCMark05:n, SiSoft Sandran ja Everestin muistitesteillä. Pelejä tai SuperPi-testejä ei otettu mukaan, sillä lopputulos on liian riippuvainen prosessorin kokonaiskellotaajuudesta.

  • Intel Pentium 4 670 (3,8 GHz)
  • Asus P5WD2-E Premium (i975X)
  • Corsair TWIN2X1024-8000UL
  • Corsair TWIN2X1024-5400UL
  • OCZ PC2-5400 Gold Dual Channel
  • Kingston HyperX KHX7200DK2/1G
  • GeForce 7800 GTX 256 MB
  • SilverStone 600W
  • Windows XP SP2

PCMark05

PCMark05:n muistitestissä Corsairin XMS2-8000UL-muistit vievät voiton noin 200 pisteen erolla Kingstonin KHX7200-muisteihin verrattuna. OCZ:n PC2-5400 EL Gold -muistit jäävät joukon viimeiseksi noin 450 pistettä XMS2-8000UL-muisteista jälkeen. OCZ:n PC2-5400 Gold muistien kanssa samalla kellotaajuudella toimivat Corsairin XMS2-5400UL-muistit vievät pidemmän korren noin 50 pisteellä.

Everest 2.20

Everestin luku- ja kirjoitustesteissä järjestys on sama kuin PCMark05-testissä. Corsairin XMS2-8000UL-muistit vievät voiton selvällä erolla muihin. XMS2-8000UL-muistien lukunopeus on 750 MB/s parempi, kuin Kingstonin KHX7200-muisteilla. Kirjoitusnopeudessa eroa syntyy puolestaan 550 MB/s. Kingstonin KHX7200-muistit erottuvat kuitenkin selvästi edukseen OCZ:n ja Corsairin PC2-5400-muisteihin verrattuna.

Sandra Lite 2005.SR3 (10.69)

Sandran puskuroidussa muistitestissä asetelma on jälleen vähemmän yllättäen sama kuin kahdessa edellisessä testissä. Corsairin XMS2-8000UL-muistien korkein kellotaajuus tuottaa parhaimman kaistanleveyden. OCZ:n PC2-5400 -muistit häviävät eniten eli 1350 MB/s.

Sandra Lite 2005.SR3 (10.69)

Emolevyn prosessoriväylä taipui Pentium 4 670 -prosessorilla ja 14X-kertoimella kiltisti 300 MHz:n paremmalle puolelle. Näin 1:2-muistijakajalla saavutetaan jo 1200 MHz:n muistikellotaajuus, joka varmasti riittää kaikille nykypäivän DDR2-muisteille. Muistien ylikellotusta kokeiltiin melko ympäripyöreästi sillä kaikkien mahdollisten muistiasetuksien, jännitteiden ja kellotaajuuksien viilailuun saisi tarvittaessa kulutettua pitkän tovin. Testien perusteella niin Corsairin XMS2-8000UL- kuin myös Kingstonin KHX7200-muisti ovat jo valmiiksi melko tappiin asti kellotettuja. Corsairin muisteilla jopa 1025 MHz:n muistitaajuus alkoi tuottaa Memtestissä ongelmia ja Kingstonin palikat eivät edes heränneet 1000 MHz:n muistikellotaajuudella. OCZ:n ja Kingstonin palikat eivät juuri ilahtuneet latenssien kiristämisestä. Corsairin XMS2-8000UL-muisteilla latensseja pystyi jonkin verran kiristämään, kunhan laski muistikellotaajuutta reilusti. Yhteenvetona DDR2-muisteista voisi todeta, että valmistajien antamat speksit ovat melko lähellä totuutta, eikä pelivaraa ole ilman latenssien löysäämistä juurikaan.

Loppusanat

Sekalaisen DDR2-muistijoukon suorituskykyisin pakkaus oli korkeimmilla muistikellotaajuudella toimivat Corsairin XMS2-8000UL-muistit. Eroa syntyi Kingstonin 900 MHz:n muistikelloilla toimineisiin KHX7200-muisteihin selvästi. Hivenen alhaisemmalla 667 MHz:n muistikelloilla toimivat OCZ:n PC2-5400 EL Gold- ja Corsairin XMS2-5400UL-muistit jäävät joukon hännille, mutta näistä kahdesta pidemmän korren vie kuitenkin Corsairin XMS2-5400UL-muistit kireämpien latenssien ansiosta.

Hintansa puolesta Kingstonin KHX7200-pakkaus on lähes 150 euroa halvempi kuin Corsairin XMS2-8000UL-setti ja saatavuuskin on huomattavasti parempi. 339 euron sijoitus DDR2-muisteihin vaatii muutakin virittelyintoa kuin pelkästään toiveen marginaalisesti paremmasta suorituskyvystä. OCZ:n muistien saatavuus on Euroopassa niin heikkoa, että testissä olleiden muistien etsimiselle tuskin kannattaa uhrata hirveästi aikaa.

Huomioimisen arvoinen seikka on myös se, että Corsairin XMS2-8000UL- ja Kingstonin KHX7200-muistien ajamiseen speksatuilla kellotaajuuksilla vaaditaan prosessorin väylätaajuuden korottamista. Ilman kertoimen laskemista tämä tarkoittaa samalla myös prosessorin ylikellottamista. Muropaketin testilaboratorion Pentium 4 670 -prosessori on Engineering Sample, joten sen kerrointa voi vapaasti vaihtaa välillä 14 – 19X. Retail Pentium 4 -prosessoreiden kerroin ei kuitenkaan vaihdu aivan yhtä mallikkaasti, vaan sitä pystyy joillain emolevyillä vaihtamaan Windowsin työpöydältä eist.exe-ohjelman avulla. Ilman kellotusaikeita on siis parempi pysytellä sellaisissa DDR2-muisteissa, joihin löytyy biosista valmiit jakajat 200 MHz:n väylätaajuudella. SuperPi-virittelijöille mielekkäin vaihtoehto on Corsairin XMS2-5400UL-muistit, joita pystyy ajamaan kireillä 3-2-2-8-latensseilla.

DDR2-markkinat tulevat todennäköisesti kasvamaan vauhdilla, kunhan AMD esittelee DDR2-muisteja tukevat AM2-prosessorit kesäkuussa.

>> Takaisin etusivulle

Sampsa Kurri 28. helmikuuta 2006 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)