Uusimmat

Mushkin Redline vs TwinMOS SpeedPremium

19.08.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Muistimarkkinoilla pari vuotta sitten vallinneen Winbond BH-5 -villityksen jälkeen muistivalmistajat näyttivät etenevän korkeampien muistiväylien suuntaan löysäämällä muistiasetuksia. Markkinoille saapui jopa yli 250 MHz:n muistiväylälle speksattuja DDR-muisteja hitailla 3-3-3-8-asetuksilla. Winbond käynnisti tänä keväänä BH-5-piirien tuotannon uudelleen ja useat muistivalmistajat ovatkin jälleen tuoneet markkinoille kireillä 2-2-2-5-asetuksilla toimivia muisteja. Korkeilla käyttöjännitteillä ne venyvät tuttuun tapaan yli 250 MHz:n muistiväylille.

Intel on kovaa vauhtia siirtymässä kokonaan DDR2-tekniikkaan, mutta AMD on ainakin toistaiseksi päättänyt pysytellä tutussa ja turvallisessa DDR-tekniikassa. Keväällä esitellyistä E-revisionin Athlon 64 -prosessoreista löytyykin epävirallisia muistijakajia, joiden avulla muisteja voidaan ajaa yli 200 MHz:n muistiväylällä HTT-väylätaajuutta korottamatta. Athlon 64 -prosessorin vielä julkaisemattoman F-revisionin huhutaan omaavan DDR2-tuen.

Tässä artikkelissa tutustumme ylikellottajille tarkoitettuihin muisteihin Mushkinilta ja TwinMOSilta. Mukana on gigatavun setit Redline XP 4000- ja SpeedPremium 3500 -muisteja. Muisteja testataan raskaalla MemTest-testillä (HCI for Windows) sekä ajetaan korkeimmat mahdolliset ajot vakauden rajamailla SuperPi 8M- ja 3DMark05-testeillä.

Mushkin Redline XP 4000

Mushkin on ollut melko suosittu muistivalmistaja ylikellottajien keskuudessa ja varsinkin Black Level II -muistit Winbondin BH-5 -piireillä olivat kuuluisia menohaluistaan. Valitettavasti Mushkinin saatavuus Suomessa on melko olematonta ja tällä hetkellä niitä löytyy rajoitetusti Only4Pron valikoimista. Keväällä Mushkin toi markkinoille uuden Redline-tuoteperheen, jonka ominaisuudet ovat muistimarkkinoilla lähes ennennäkemättömät. Valmistaja suosittelee muisteille 3,3 – 3,5 voltin käyttöjännitettä, 2-2-2-6-muistiasetuksia sekä aktiivista jäähdytystä.

Yksinkertaisessa ja avaamattomassa pakkauksessa toimitetut 250 MHz:n muistiväylälle speksatut Redline XP 4000 -muistit olivat oletettavasti hyllystä vedetyt, eivätkä mitenkään arvostelutarkoitukseen käsinvalitut yksilöt. Mushkin kauppaa muisteja omien sivujensa kautta 207 dollarin hinnalla (170 euroa), mutta Suomessa Only4Pro veloittaa niistä jopa 275 euroa. Redline-tuoteperheeseen kuuluu myös hivenen edullisemmat XP 3500 -muistit, jotka on speksattu toimimaan 217 MHz:n muistiväylällä.

512 megatavun muistikammoissa on käytetty mustaa piirilevyä ja muistipiirit on peitetty punaisilla lämpöäjohtavilla heatspreadereilla. Heatspreaderien ja muistipiirien välissä on lämpöäjohtavaa teippiä, mutta teippi on sen verran kapeaa, ettei se peitä piirien koko pinta-alaa. Heatspreaderin poisto aiheuttaa takuun umpeutumisen, joten kuvaa itse piireistä ei tällä kertaa napattu. Lähemmällä tarkastelulla muistipiirit todettiin kuitenkin Winbondin valmistamiksi ja Mushkin lupaa kampojen olevan 100% käsintestatut.

Mushkin ilmoittaa Redline-tuotesivulla CAS-, TRCD-, TRP- ja TRAS-asetuksiksi 2-2-2-6 ja Command rateksi 1T. DFI LanParty nF4 SLI-DR -emolevyn BIOS-asetuksista löytyy kuitenkin toistakymmentä muistiasetusta, joihin muistivalmistajat eivät yleensä anna minkäänlaista informaatiota. Näiden asetuksien viilaaminen jääkin täysin käyttäjän harteille ja optimaalisten arvojen etsimiseen saattaa kulua tunti jos toinen.

A64Tweaker-ohjelmalla voidaan Athlon 64 -prosessoriin integroidun muistiohjaimen asetuksia säätää Windowsista käsin ilman kokoonpanon uudelleenkäynnistystä. Kun kokoonpano käynnistettiin 250 MHz:n muistiväylällä ja biossista asetetuilla 2-2-2-6-asetuksilla, oli näkymä yllä olevan kuvan kaltainen.

Suurempi versio kuvasta

Ylikellotustesteissä lähdettiin hakemaan muistien rajoja MemTest-ohjelman avulla. Ohjelman teettämä rasitus muisteille on raskasta ja virheitä saattaa syntyä, vaikka useat muut testiohjelmat rullaisivatkin onnistuneesti läpi. Muutamien MuroBBS:n käyttäjien kokemuksien mukaan kokoonpano kaatuu ennemmin tai myöhemmin, jos MemTest antaa virheitä.

Mushkin Redline -muistien käyttöjännitteeksi asetettiin 3,5 volttia ja muistien päälle 60 mm:n tuuletin. Muistiasetuksia kiristettiin melko rankasti ja lopulta vakaaksi ja suorituskykyiseksi riviksi muodostui A64Tweakeria mukaillen: 2-7-15-2-2-6-2-2-1-1 1T. Vakaimmaksi Refresh rate -asetukseksi todettiin 166 MHz 7,8ns, Max Async Latencyksi 7 ns ja Read Premeableksi 5,5 ns. MemTest rullasi useamman kerran näillä asetuksilla ilman virheitä 265 MHz:n muistiväylällä.

Mushkin Redline 1GB (2x512MB) XP4000 2-2-2 -tuotesivu

TwinMOS SpeedPremium 3500

Muropaketissa testattiin aiemmin keväällä TwinMOSin Value-muisteja, jotka oli varustettu Winbondin UTT-piireillä. UTT tarkoittaa UnTesTed Memory eli käytännössä piirivalmistaja ei testaa muistaja, vaan se jää muistivalmistajan harteille. Winbondin UTT-piirit olivat 0,13 µm:n tekniikalla valmistettuja CH-5-piirejä, jotka toimivat kireillä asetuksilla, kun muistijännitettä syötettiin tarpeeksi (3,1 – 3,3V). Legendaariset BH-5-piirit toimivat kireillä asetuksilla hieman rauhallisemmillakin jännitteillä (2,6 – 2,8 V). Korkeisiin väylätaajuuksiin vaaditaan joka tapauksessa UTT- ja BH-5-piireiltä reilusti muistijännitettä (3,5 V).

TwinMOSin SpeedPremium muistit saapuivat myös avaamattomassa paketissa Akibasta. Gigatavun setti eli kaksi 512 megatavun SpeedPremium 3500 -muistikampaa kustantaa 160 euroa. Hintaa Suomessa on siis yli 100 euron vähemmän kuin Mushkinin Redline XP 4000 -setillä.

TwinMOS ei käytä SpeedPremium-muisteissaan heatspreadereita, vaan ne erottaa erillisestä logosta. Vertailukuvassa alempana on UTT-piireillä varustettu TwinMOSin Value-muisti.

Ylimmällä rivillä olevan sarjanumeron neljä viimeistä merkkiä kertovat, että muistikampa on varustettu Winbondin BH-5-piireillä. Koodi 1A4T tarkoittaa BH-5-piirejä ja AA4T puolestaan UTT-piirejä. Joissain TwinMOSin halvemmissa Value-muisteissakin on esiintynyt 1A4T-koodi, joka tarkoittaa käytännössä BH-5-piirillistä muistikampaa edullisempaan hintaan ilman ”SpeedPremium”-lisää. TwinMOS merkitsee Winbondilta tulevat muistipiirit omiin nimiinsä ja SpeedPremiumin muistipiireihin on erikseen lisätty BH-5-merkintä.

TwinMOS ei tuotesivullaan hehkuta muisteja mitenkään erityisesti ylikellotuskäyttöön, mutta XtremeSystemsin foorumilla eräs yrityksen työntekijä vastailee innokkaasti ylikellotusaiheisiin kysymyksiin. Tuotesivuilla TwinMOS on listannut SpeedPremium 3500 -muistien CAS-, TRCD-, TRP- ja TRAS-asetuksiksi vaatimattomat 2,5-3-3-8. Mutta koska kyseessä on BH-5-muistit, tiedetään niiden toimivat 2-2-2-5-asetuksilla ja ylikellotushalujen parantuvan korkeilla käyttöjännitteillä. CPU-Z:n ilmoittamat EPROM-piirille poltetut SPD-asetukset näyttävät varsin sekavilta (2,5-4-4-9).

A64Tweakerilla muistiasetukset eivät biossin AUTO-asetuksilla ole kovinkaan mairittelevat. Athlon 64 -prosessorin integroitu muistiohjain osaa automaattisesti säädellä tiettyjä asetuksia, kuten Max Async Latencya ja Read Preamblea asetetun muistiväylän mukaan.

Suurempi versio kuvasta

MemTest-testi osoittautui varsin vaikeaksi SpeedPremium-muisteille. Vaikka SuperPi8M- ja 3DMark05-testit toimivat ilman ongelmia läpi vielä 255 MHz:n muistiväylällä, MemTest heitti rullatessaan jatkuvasti virheilmoituksia. Vasta 245 MHz:n muistiväylällä ja 3,3 voltin muistijännitteellä saatiin aikaiseksi virheettömiä kierroksia. 3,4 tai 3,5 voltin muistijännite ei tuntunut auttavan saavuttamaan korkeampaa muistiväylää.

TwinMOS ”Speed Premium” PC3500(DDR433) -tuotesivu

Kuten jo muistien esittelyiden yhteydessä todettiin, saatiin Mushkinin Redline XP 4000 -muistit kulkemaan MemTest-ohjelmalla vakaasti 265 MHz:n muistiväylällä ja TwinMOSin SpeedPremiumit 245 MHz:n muistiväylällä. Näillä muistiväylillä ajettiin läpi muutamat perustestit, kuten Everestin muistin luku- ja kirjoitustestit, SiSoft Sandran Memory Bandwidth -testi sekä Doom3-pelitesti. Testeissä FX-57-prosessoria ajettiin 10x-kertoimella ja muisteja 1:1-jakajalla. Testeissä kannattaa ottaa huomioon, että korkeampi muistiväylä tarkoittaa automaattisesti korkeampaa prosessorin kokonaiskellotaajuutta. Alla yhteenveto testikokoonpanosta:

    Athlon 64 FX-57 (San Diego, 2,8 GHz)
  • 2 x Mushkin Redline XP4000 512 MB (DDR500 2-2-2-6)
  • 2 x TwinMOS SpeedPremium 3500 512 MB (DDR433 2-2-2-6)
  • DFI LanParty nF4 SLI-DR (nForce4 SLI)
  • NVIDIA GeForce 7800 GTX
  • Seagate Barracuda V 120 GB (SATA)
  • Tagan 480 W

Everestin muistien lukutestissä Mushkinin Redlinet suoriutuivat 20 MHz korkeammalla muistiväylällä lähes 500 MB/s paremmin. Kirjoitustestissä puolestaan eroa syntyi 250 MB/s Redline-muistien hyväksi. Suurempi tulos on parempi.

SiSoft Sandran muistitesti ajettiin läpi ilman bufferointia ja optimointeja sekä niiden kanssa. Bufferoimattomassa testissä Redlinet suoriutuvat noin 250 MB/s paremmin molemmissa FPU- ja ALU-testissä. Bufferoidussa ja optimoidussa testissä eroa syntyy yli 500 MB/s. Suurempi tulos on parempi.

Doom3-pelitestit ajettiin 1024×768-resoluutiolla ilman reunojenpehmennystä ja anisotrooppista suodatusta High Quality -asetuksella. Tulokseen vaikuttaa Redline-muistien tapauksessa korkeampi prosessorin kokonaiskellotaajuus, joka nousee korkeamman väylänopeuden myötä 200 MHz. Eroa Redline-muisteilla varustetun kokoonpanon hyväksi syntyy kahdeksan fps. Suurempi tulos on parempi.

SuperPi 8M- ja 3DMark05-testit ajettiin ylikellotusmielessä vakauden rajamailla. Rankempi MemTest-testi ei näillä muistiväylillä rullannut läpi virheittä, mutta Mushkin Redline-muisteja pystyttiin ajamaan 267 MHz:n muistiväylällä ja TwinMOSin SpeedPremium-muisteja puolestaan 255 MHz:n muistiväylällä. SuperPi 8M -testissä eroa syntyy 18 sekuntia. Pienempi tulos on parempi.

3DMark05-testissä eroa syntyy Redline-kokoonpanon hyväksi hieman alle 100 pistettä. Suurempi tulos on parempi.

Loppusanat

Mushkin Redline XP4000 -muistit lunastivat niille asetetut odotukset ja ovat ylikellottajalle erinomainen valinta. Mushkin lupaa muistien toimivan 2-2-2-6-asetuksilla 250 MHz:n muistitaajuudella ja testeissä kireillä asetuksilla muistit venyivätkin jopa 265 MHz:n muistiväylälle. TwinMOS ei virallisesti SpeedPremium-muistien saavutuksilla juurikaan elvistele, vaan lupaa piirien olevan Winbondin BH-5:sia ja loppu jääkin sitten käyttäjän testattavaksi. MemTest-rasitustesteissä SpeedPremium-muistit eivät todellakaan loistaneet ja vaatimaton 245 MHz:n muistiväylä ilman virheitä ei vakuuttanut. Korkean hintansa takia Redlinet jäävät varmasti monelta harrastelijalta ostamatta, mutta näiden testien perusteella hieman kalliimpi hinta tuotti myös huomattavasti parempia tuloksia.

Kiitokset Mushkinille ja Akiballe muistien toimittamisesta testiin.

>> Takaisin etusivulle

Sampsa Kurri 19. elokuuta 2005 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)