Uusimmat

Nopeat DDR-muistit

29.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Uusien piirisarjojen myötä DDR-muistien nopeudet ovat kasvaneet viime aikoina hyvin nopealla tahdilla. Varsinkin Intelin 865PE- ja 875P-piirisarjat ovat rohkaisseet muistivalmistajia tavoittelemaan entistä suurempia nopeuksia. Viimeinen virallinen JEDEC:in hyväksymä standardi on PC3200 (DDR400), mutta muistivalmistajat ovat julkaisseet useita ylikellottamiseen tarkoitettuja epävirallisia nopeusluokkia, kuten PC3500, PC3700, PC4000 ja PC4200.

Tällä kerralla testaamme viiden eri valmistajan muisteja, jotka ovat suunniteltu toimimaan korkeilla muistiväylillä latenssien kustannuksella. Testissä olleet muistit oli speksattu toimimaan CAS 3 tai CAS 2.5 -asetuksilla. Mitkään muisteista eivät suostuneet yhteistyöhön kireillä CAS 2 5-2-2 -asetuksilla.

  • Buffalo PC4300 256 MB (CAS 2.5 8-4-4)
  • Corsair XMS PC3700 256 MB (CAS 3 8-4-4)
  • Geil Ultra Platinum PC4200 256 MB (CAS 3 8-4-4)
  • Kingston HyperX PC4000 512 MB (CAS 3 8-4-4)
  • Twinmos Twister PC4000 256 MB (CAS 2.5 7-3-3)

Buffalo PC4300 256 MB

Buffalo on hieman tuntemattomampi muistivalmistaja ainakin ylikellottajien keskuudessa, mutta onnistuimme saamaan testipenkkiin omituisesti merkityt PC4300-muistit. Buffalon kotisivuilta ei löydy lainkaan mainintaa kyseisistä muisteista.

Kaikki kahdeksan 32 megatavun muistipiiriä on sijoitettu muistikamman toiselle puolelle. Muista testissä olleista muisteista poiketen, Buffalon muistipiirien jäähdytyksestä ei ole huolehdittu mitenkään ja päältä ei löydy perinteistä heatspreaderia.

Muisteissa käytetään Hynixin valmistamia HY5DU56822BT-piirejä, jotka on speksattu valmistajan toimesta CAS 3 -piireiksi. Buffalo on kuitenkin omissa testeissään havainnut piirien toimivan moitteetta myös CAS 2.5 -asetuksella. Muista asetuksista ei ole valitettavasti mainittu mitään edes Hynixin sivuilla, joten käytimme testeissä CAS 2.5 8-4-4 -asetuksia.

Muistin päälle liimatusta tarrasta ei irtoa juurikaan muuta tietoa, kuin muistimäärä, CAS 2.5 -asetus, ja 533 MHz:n muistiväylä. Muistikammat on valmistettu Japanissa ja EEPROM-piiriin on kirjoitettu tiedot Melcosta, joka on Buffalon tuotemerkki juuri Japanissa. Testeissä käytettiin 2,8 voltin käyttöjännitettä.

Buffalon muisteja tuo maahan Dacco Corporation.

Buffalo Technology

Corsair XMS TwinX PC3700 256 MB

Corsairin XMS-muistit (Xtreme Memory Speed) ovat todella tunnettuja ja suosittuja ylikellottajien keskuudessa. Testipenkkiin saapui TwinX-pakkaus, joka sisälsi kaksi 256 megatavun PC3700-muistipalikkaa. Corsairin TwinX-tuotteet on suunniteltu varta vasten kaksikanavaisella muistiohjaimella varustettuihin emolevyihin (NVIDIA nForce2, Intel 865PE- ja 875P).

Muistipiirit jäävät valitettavasti tiukasti liimatun heatspreaderin peittoon, mutta kamman molemmille puolille on sijoitettu neljä 32 megatavun muistipiiriä. Corsair ilmoittaa PC3700-muisteille löysimmät mahdolliset CAS 3 8-4-4 -asetukset ja ei suosittele kireitä muistiasetuksia lainkaan.

Corsairin XMS-muistien päältä on alusta alkaen löytynyt musta alumiininen heatspreader, mutta saataville on tullut myös Platinum-mallisto, joissa käytetään hopeanväristä heatspreaderia. Heatspreader on kiinnitetty muistipiireihin lämpöä johtavalla teipillä, mutta todellisuudessa noin 30 prosenttia muistipiirien pinta-alasta ei ole kosketuksissa mihinkään. Corsairin XMS-muistien tapauksessa heatspreaderit tuntuisivat löytyvän muistipiirien päältä vain ulkonäön vuoksi.

Heatspreaderin päältä löytyy TwinX-merkintä sekä hologrammitarra, johon on merkitty muistin tyyppi, määrä, nopeus ja versionumero (v1.1).

Kaikki TwinX-muistit testataan yhdessä ennen pakkaamista ja PC3700-muistien toimivuus 233 megahertsin muistiväylällä on testattu Asuksen P4C800-emolevyllä (Intel 875P). Muropaketin testeissa käytettiin 2,8 voltin käyttöjännitettä.

Corsairin muisteja edustaa Suomessa ainakin Jimm’s PC-Store ja testissä ollut TwinX PC3700 256 MB -paketti kustantaa noin 208 euroa.

Corsair, XMS TwinX Memory pairs

Geil Ultra Platinum PC4200 256 MB

Kevään muistitestissä Geil Ultra Platinum PC3500 -muistit pärjäsivät kireillä CAS 2 5-2-2 -asetuksilla joukon parhaiten. Kesällä testatut Geilin Golden Dragon -muistit olivat puolestaan pienoinen pettymys. Tällä kerralla testiin saapui Geilin Ultra Platinum PC4200 -paketti, joka sisälsi kaksi 256 megatavun muistikampaa. Kyseiset muistikammat on tarkoitettu erityisesti Intelin 865PE- ja 875P-piirisarjoille.

Valmistajan mukaan Ultra Platinum PC4200 -muisteissa käytetään Geilin 3,5 nanosekunnin TSOP-koteloituja muistipiirejä, jotka on poimittu käsin tuotantolinjalta. Tämä väite olisi mielenkiintoista todeta käytännössä, testataanko jokainen muistipiiri tosiaan erikseen vai onko kyseessä vain markkinointikikka. PC4200-muistit toimivat jo vakiona melko korkealla 266 megahertsin muistiväylällä, joten ei ihmekään että asetukset ovat löysimmät mahdolliset CAS 3 8-4-4. Kaikki kahdeksan 32 megatavun muistipiiriä on sijoitettu samalle puolelle.

Geil käyttää Ultra Platinum -muisteissaan tinattuja kuparista valmistettuja heatspreadereita, joten muistikammat painavat huomattavasti enemmän kuin tavalliset alumiinisella heatspreaderilla varustetut muistikammat. Lämpöä johtava teippi on Geilin muisteissa mitoitettu huomattavasti paremmin kuin Corsairin XMS-muisteissa ja koko muistipiirin pinta-ala on kosketuksissa lämpöä johtavan teipin kautta heatspreaderiin.

Heatspreaderin päälle sijoitettuun tarraan on merkitty esimerkillisesti suositeltavat muistiasetukset. Tarrasta löytyy myös muistien malli, määrä, valmistusajankohta ja valmistusmaa.

Geililtä on saatavilla myös Ultra Platinum PC4000 -muisteja, jotka on speksattu toimimaan hieman kireämmillä CAS 2.5 7-3-3 -asetuksilla 250 megahertsin muistiväylällä. Testasimme PC4200-muisteja kyseisillä asetuksilla ja muistit toimivat ongelmitta 261 MHz:n muistiväylällä.

Geilin muisteja tuo maahan Indeport ja jälleenmyyjänä toimii ainakin Indesol, jossa kyseinen setti kustantaa 239 euroa.

Geil, PC4200 533Mhz Dual Channel Ultra Platinum Series

Kingston HyperX PC4000 512 MB

Kingstonin muistit jakautuvat kahteen kategoriaan. Valueram-mallisto on tarkoitettu peruskäyttöön ja HyperX ylikellottajille vaativampaan käyttöön. Kingstonin HyperX PC3500 -muistit ovat olleet erittäin suosittuja kireiden asetuksien ansiosta sekä AMD- että Intel-emolevyillä. Testiin saapui uudet HyperX PC4000 -muistit, jotka ovat muiden valmistajien tapaan speksattu toimimaan hitaimmilla CAS 3 8-4-4 -asetuksilla.

Myös HyperX-muistien muistipiirit ovat piilossa heatspreaderin alla, joten niiden tarkempi tutkiminen ei onnistunut. HyperX PC4000 -muisteissa kahdeksan 64 megatavun muistipiiriä on sijoitettu muistikamman molemmin puolin, neljä piiriä kummallekin puolelle. Valmistaja ilmoittaa käyttöjännitteeksi hieman hämärästi +2,6 volttia. Käytimme testeissä 2,8 voltin käyttöjännitettä.

Alumiiniset heatspreaderit ovat Kingstonin värien mukaisesti siniset ja niihin on painettu yrityksen logo (punainen miehen pää). Heatspreader on kiinnitetty lämpöä johtavalla teipillä, joka on kuitenkin Corsairin tapaan hieman huolimattomasti mitoitettu, eivätkä muistipiirit ole kokonaan yhteydessä heatspreaderiin.

Pieneen tarraan on merkitty muistin malli, suositeltu käyttöjännite sekä valmistusmaa yhdessä eri numerosarjojen kanssa.

Testissä ollutta kahden 512 megatavun HyperX PC4000 -pakkausta on saatavilla muutamalta suomalaiselta jälleenmyyjältä noin 350 euron hintaan. Kingstonin omasta webbikaupasta saman pakkauksen voi tilata 363 dollarilla. Kahden 256 megatavun HyperX-muistin pakkaus kustantaa puolestaan 188 dollaria.

Kingston, HyperX Memory

Twinmos Twister PC4000 256 MB

Myös Twinmos on luonut oman Twister-muistimalliston ylikellotusmarkkinoille. Twister-muistien tunnusmerkki on kelta-oranssinen heatspreader sekä Geilin Golden Dragon muisteista tuttu WLCSP-kotelointi (Wafer Level Chip Scale Packing) muistipiireille.

Muropaketin testipenkkiin saapui kaksi PC4000-muistikampaa, jotka ovat Twister-malliston nopeimpia muisteja. Valitettavasti toinen muistikampa oli rikki ja emme saaneet artikkelin julkaisuun mennessä korvaavaa muistia tilalle. Päätimme kuitenkin testata ylikellottamista yhdellä muistikammalla ja ottaa tulokset testeihin mukaan. Näin näemme samalla kuinka paljon kaksikanavainen muistiohjain vaikuttaa suorituskykyyn.

Muistipiirit ovat siis WLCSP-koteloituja eli niitä ei ole pakattu perinteiseen TSOP-koteloon, vaan piirit on leikattu irti piikiekosta ja kiinnitetty piirilevylle. WLCSP-koteloinnista kerroimme kuvien kera Muropaketin Geil Golden Dragon -artikkelin yhteydessä.

Valmistaja ei kerro tuotesivuilla tarkempia muistiasetuksia, vaan suosittelee käyttämään SPD-asetusta, joka lukee muistikamman EEPROM-piirille poltetut muistiasetukset ja käyttää niitä. SPD-asetuksen myötä muistit toimivat CAS 2.5 7-3-3 -asetuksilla.

Kaikki muistipiirit on sijoitettu muistikamman samalle puolelle ja lämpöä johtava teippi on mitoitettu siten, että kaikki piirit ovat nätisti yhteydessä alumiiniseen heatspreaderiin.

Muistikampaan on liimattu erillinen tarra, jossa suositellaan 2,8 voltin käyttöjännitettä. Toiseen tarraan on merkitty muistin sarjanumero, mallinumero, nopeus, CAS-asetus ja muistimäärä.

Twinmosin Twister-muisteja on myynnissä muutamilla Suomalaisilla jälleenmyyjillä ja 256 megatavun PC4000-muistilla on hintaa noin 100 euroa. Muisteja tuo maahan Dacco Corporation.

Twinmos, Twister PC4000 / DDR500 -tuotesivu

Twinmos, Twister PC4000 BIOS -ohjeet

Testit

Käytännön testeissä muistit ylikellotettiin toimimaan mahdollisimman korkealla muistiväylällä käyttäen valmistajan antamia muistiasetuksia. Vakauden mittaamiseen käytettiin SuperPi 8M -testiä ja mukaan otettiin SiSoft Sandran muistitestin normaalit tulokset sekä ilman puskurointia ja ylimääräisiä optimointeja. Monen tunnin rasitustestejä ei ajettu, joten kyseessä ei ole 24/7-nopeudet, vaan suuntaa antavat tulokset.

Testeissä käytettiin Intel Pentium 4 2,4 GHz -prosessoria, jonka lukittu kerroin on 12x. Muistiväylää ajettiin 1:1-asetuksella ja prosessorin väylätaajuutta korotettiin niin kauan, kunnes kokoonpano alkoi käyttäytyä epävakaasti.

Vertailukohdaksi valittiin vielä Intel Pentium 4 3,2 GHz -prosessori ja Geilin Ultra Platinum PC3500 -muistit, jotka asetettiin toimimaan 200 megahertsin muistiväylällä kireillä CAS 2 5-2-2 -asetuksilla.

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz (800 MHz FSB)
  • Intel Pentium 4 3,2 GHz (800 MHz FSB)
  • Abit IC7-MAX3 (Intel 875P)
  • 1 x Twinmos Twister PC4000 256 MB (CAS 2.5 7-3-3)
  • 2 x Kingston HyperX PC4000 512 MB (CAS 3 8-4-4)
  • 2 x Buffalo PC4300 256 MB (CAS 2.5 8-4-4)
  • 2 x Corsair XMS PC3700 256 MB (CAS 3 8-4-4)
  • 2 x Geil Ultra Platinum PC4200 256 MB (CAS 3 8-4-4)
  • 2 x Geil Ultra Platinum PC3500 256 MB (CAS 2 5-2-2)
  • Hercules Radeon 9700 Pro
  • Seagate Barracuda 7200.7 80 GB SATA
  • Fortron 350W
  • Windows XP

Kaikille muisteille syötettiin 2,8 voltin käyttöjännite. Jokaista muistipiiriä rasitettiin testeissä useamman tunnin ajan ja alla olevilla muistiväylillä ei esiintynyt kertaakaan virheitä tai epävakautta.

Koko joukon korkeimman muistiväylän löi tauluun Geil Ultra Platinum PC4200 -muistit, jotka suostuivat yhteistyöhön vielä 270 MHz:n muistiväylällä. Hyvänä kakkosena tulee Buffalo, jonka muistit suostuivat toimimaan CAS 2.5 -asetuksella valmistajan lupaamalla 266 MHz:n muistiväylällä. Testasimme Buffalon muisteja myös CAS 3 -asetuksella, mutta 270 MHz oli liian paljon.

Twinmosin Twister PC4000 -muisti pääsi 263 MHz:iin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että muisteja oli vain yksi ja tilanne muuttuu jonkin verran, kun rinnalle asennetaan toinen muisti ja otetaan kaksikanavainen muistiohjain käyttöön.

Corsairin PC3700-muisti on speksattu toimimaan 233 MHz:n muistiväylällä, mutta testeissä se toimi kiltisti 258 MHz:n muistiväylällä jättäen Kingstonin HyperX PC4000 -muistin viimeiseksi kahden megahertsin erolla.

SuperPi 8M

SuperPi 8M -testissä lasketaan piin arvo yli kahdeksan miljoonan desimaalin tarkkuudella ja testin aikana rasitetaan prosessoria ja muisteja 100 prosentin käyttöasteella.

SuperPi-testin tulokset mukailevat täysin kellotustulosten taulukkoa. Geilin PC4200-muistit vetävät 13,5 MHz korkeammalla muistiväylällä 25 sekuntia paremman ajan, kuin Kingstonin PC4000-muistit. Tuloksissa täytyy ottaa myös huomioon prosessorin kokonaiskellotaajuus, joka kasvaa väylätaajuuden myötä. 13,5 MHz korkeampi väylätaajuus tekee Pentium 4 2,4 GHz -prosessorilla 162 MHz (12 x 13,5 MHz) korkeamman kokonaiskellotaajuuden.

Kun Geilin muisteja ajetaan 270 MHz:n muistiväylällä, prosessorin kellotaajuus on 3240 MHz. Vertailukohtana ollut Pentium 4 3,2 GHz -prosessori 200 MHz:n väylätaajuudella ja muistiväylällä (CAS 2 5-2-2) häviää 17 sekuntia.

SiSoft Sandra MAX3!

SiSoft Sandran muistitesti mittaa muistiväylän kaistanleveyttä. Ensimmäisessä taulukossa muistitesti on ajettu läpi vakioasetuksilla eli puskurointi ja optimoinnit päällä.

Muistitestissä järjestys on Geil, Buffalo, Corsair ja Kingston. Tässä testissä näemme kuinka Twinmosin yksi muistikampa häviää muistiväylän kaistanleveydessä kaksikanavaiselle muistiohjaimelle. Myös vertailukohtana käytettävät Geilin Ultra Platinum PC3500 -muistit kireillä asetuksilla jäävät pahasti jälkeen.

Puskuroidussa testissä tilanne on täysin sama. Geil onnistuu ainoana ylittämään 3000 megatavuan siirtonopeuden sekunnissa.

Loppusanat

Kaikki testissä olleet muistit täyttivät valmistajien antamat nopeudet ja asetukset, jota voidaan pitää todella hyvänä suorituksena. Sitä saa mistä maksaa. Ylikellotuksessa kokeillaan, kuinka paljon valmistajilla on pelivaraa yläpäässä. Parhaimpaan suoritukseen venyi Corsair, jonka muistit olivat speksattu toimimaan 233 MHz:n muistiväylällä, mutta ne toimivat täysin vakaasti vielä 25 MHz korkeammalla muistiväylällä. Buffalon muistit pystyivät puolestaan juuri siihen mihin oli luvattu.

Suurimpaan muistiväylään ylsi jälleen Geil Ultra Platinum PC4200 -muisteillaan. 270 MHz:n muistiväylä ylittää JEDEC:in virallisen standardin jo 70 MHz:lla. Ihanteellinen muistikampa pystyisi samaan, mutta kireillä CAS 2 5-2-2 -asetuksilla. Valitettavasti valmistajat ovat kuitenkin löysänneet asetuksia rajulla kädellä saavuttaakseen korkeat nopeudet. Valitettavasti kuluttajat voivat sokaistua korkeista nopeuksista, mutta todellisuudessa kireillä muistiasetuksilla ei tarvita läheskään näin korkeita muistiväyliä, jos halutaan päästä samoihin tuloksiin.

Nykyisissä Intel 865PE- ja 875P-emolevyissä on mahdollisuus asettaa muistit toimimaan 5:4- tai 3:2-jakajalla, joten prosessorin väylätaajuutta saa nostettua melko korkealle, ennen kuin muistien kellotaajuus nousee liian korkealle.

Tosiasia on kuitenkin se, että kireillä muistiasetuksilla varustettuja muistikampoja ei ole markkinoilla läheskään näin korkeilla nopeuksilla. Se jääkin kuluttajan tehtäväksi etsiä esimerkiksi juuri oikean valmistuserän muistipiirejä, joilla saavutetaan korkeampia nopeuksia kireillä asetuksilla.

Toivottavasti muistivalmistajat yrittävät kehittää jatkossa kireillä muistiasetuksilla toimivia muistipiirejä, sillä valitettavasti tällä hetkellä kaikki valmistajat ovat siirtyneet löysiin asetuksiin korkeampien nopeuksien toivossa.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 29. lokakuuta 2003 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)