Uusimmat

Buffalo LinkStation Pro Duo 1TB

31.05.2008 18:01 Muropaketin toimitus

Buffalo on vuonna 1975 perustettu japanilainen yritys, jonka omistaa Melco Holdings niminen yhtiö. Buffalon tuotevalikoimaan kuuluvat integroidut tallennus-, verkko- ja multimediaratkaisut, joista hyvänä esimerkkinä toimii tässä vertailussa testattava LinkStation Pro Duo -verkkokiintolevy. LinkStation Pro Duoa on saatavilla yhden-, puolentoista ja kahden teratavun tallennuskapasiteetilla varustettuna 250 – 600 euron hintaluokassa. Testikappaleena toimineen yhden teratavun mallin hinnat liikkuvat runsaassa 250 eurossa.

Buffalon brändille tyypillisesti LinkStation Pro Duo on pakattu punasävyiseen pahvipakkaukseen, jonka printtaukset eivät ole graafisesti erityisen houkuttelevat, mutta tarjoavat ostajalle tarpeellisen tiedon tuotteesta ja sen avaamista mahdollisuuksista. Maininnan arvoisena yksityiskohtana pakkauksen sisältä löytyvät suojakehykset ovat valmistettu styroksin tai vaahtomuovin sijaista tavallisesta pahvista.

Pakkauksen sisältö on pettymys oheistarvikefriikeille. Mukana toimitetaan kaksi erilaista virtajohtoa, erikoinen litteä valkoinen RJ45-verkkokaapeli, pikaopas, takuuehdot sisältävä lappu sekä ohjelmisto-CD.

Tarkalleen ottaen LinkStation Pro Duo on suunnattu enemmän yrityskäyttöön, mutta se käy enemmän kuin mainiosti myös kotikäyttäjän tarpeisiin. Ulkomitoiltaan yllättävän kompakti mattamusta laite on kooltaan 100 x 163 x 225 mm ja painaa 2,8 kiloa, joten sen sijoittaminen pois näkyvistä ei pitäisi olla mahdoton tehtävä. LinkStation Pro Duon sisältä löytyy kaksi tavallista 3,5 tuuman SATA-kiintolevyä, jotka teratavun vetoisessa testiyksilössä ovat siis kapasiteetiltaan 500 gigatavua kappaleelta. Käyttäjä saa päättää käytetäänkö levyjä RAID 0- vai RAID 1 -tilassa, jolloin valinta tapahtuu suorituskyvyn ja toimintavarmuuden välillä. Maksimi tehonkulutukseksi Buffalo ilmoittaa 35 wattia.

Erityisesti yritysverkoissa käyttöä helpottaa Active Directory -tuki ja DLNA (Digital Living Network Alliance) mahdollistaa multimediatiedostojen helpon toistamisen missä tahansa DLNA-sertifioidussa laitteessa kuten esimerkiksi Playstation 3:ssa. Web Access -toiminnolla tiedostoihin on mahdollista päästä käsiksi myös nettiyhteyden yli ja Memeo AutoBackup -ohjelman avulla tietokoneen sisällön saa varmuuskopioitua verkkolevylle. Tietokoneiden yhteensopivuusvaatimuksena on Windows 2000 tai uudempi, tai Mac OS 10.2 tai uudempi. Takuuta valmistaja lupaa LinkStation Pro Duolle vuoden verran.

LinkStation Pro Duo on melko vaatimattoman näköinen purkki, joka ei kuitenkaan liene suoranainen negatiivinen asia verkon jatkona nöyrästi toimivalle laitteelle. Laitteen runko ja kuoret ovat terästä, mutta etupaneeli on valmistettu kovasta muovista. Pohjasta löytyvien pienten muovijalkojen yhteyteen sijoitetut kumitassut estävät laitteen liukumisen pöytäpinnalla.

Muovisuudesta johtuen halvan oloisen etupaneelin molemmilta reunoilta löytyy ilmanottoaukot takapaneelissa sijaitsevan tuulettimen muodostamaa ilmavirtaa varten. Etupaneelin keskellä sijaitseva neliömäinen peilipinta piilottaa taakseen kolme eriväristä merkkivaloa (kytketty virta sekä verkon ja kiintolevyjen aktiivisuus).

Takapaneelin liitinvalikoima on suppea, sillä vasemman alanurkan tuntumasta löytyy vain gigabitin RJ45-verkkoliitäntä sekä USB 2.0 -liitäntä ulkoisia kiintolevyjä ja muistitikkuja varten. Verkkoliitännän yläpuolella sijaitsee pieni liukukytkin virranhallinnan toimintatilaa varten sekä virta- ja reset-painikkeet. Virranhallinnan kytkimen ollessa AUTO-asennossa LinkStation käynnistyy ja sammuu verkkoon kytkettyjen tietokoneiden mukaan. Virtapainike on tuntumaltaan epämääräinen ja turhan pienikokoinen ja reset-painike on puolestaan sijoitettu takapaneelin pinnan alapuolelle, joten sen painamiseen tarvitaan apuvälinettä. Keskellä sijaitsevan 50 mm tuulettimen suojaverkko on turhan tiheä, aiheuttaen varmasti ylimääräistä huminaa sekä jäähdytystehon heikentymistä. Verkkovirtakaapelin liitin sijaitsee aivan oikeassa yläkulmassa.

Laitteen etupaneeli irtoaa avaamalla pohjan etummaisten jalkojen yhteydestä löytyvät ristikantaiset ruuvit. Yläosastaan etupaneeli on kiinni muovisilla kynsillä metallikuoren vastakappaleessa. Etupaneelin takaa paljastuvat kiintolevyt kaapeleineen. Levyt ja kaapelit ovat numeroitu selkeästi ja vasemmanpuoleinen on ykköslevy. Yhdysrakenteinen kaapeliliitin sisältää sekä virta- että dataliittimen. Merkkivalot johdetaan etupaneeliin erikoisesti laitteen sisältä pitkien kirkasmuovisten kiskojen avulla.

Kiintolevyt ovat irrotettavissa kotelosta yhden lukitusruuvin- sekä liittimien irrottamisen jälkeen. Kiinnitys on jollain tapaa huteran oloinen, sillä metallilevystä taiteltu kisko sijaitsee vain kiintolevyn toisessa kyljessä eikä pystyyn sijoittuvan levyn alakyljestä löydy lainkaan kiskoa. Levyt pääsevät kolisemaan laitetta ravistaessa. Buffalon käyttämät levyt ovat Samsungin T166 HD501LJ 500 Gt -mallia.

Kun ulkokuoret irrotetaan kokonaan, paljastuu LinkStation Pro Duon koko sisäinen rakenne. Kiintolevyt sijaitsevat rinnakkain kyljellään ja pääpiirilevy pystyssä etupaneelista katsoen kiintolevyjen oikealla puolella. Virtalähde puolestaan sijoittuu koteloinnin yläosaan vaakatasoon.

Ohjelmisto

Kun Buffalon purkki on saatu kytkettyä kiinni pistorasiaan ja reitittimeen, työnnetään CD-levy tietokoneeseen ja aloitetaan ohjelmiston asennus. Värikkäästi kuvitettu asennusohjelma tarjoaa kak
si asennusvaihtoehtoa (Easy ja Advanced), joista kumpikaan ei vaadi käyttäjältä erityistaitoja tai -tietoja. Helpompi asennusvaihtoehto on kuvitettu asennusvaiheita mukailevilla värikuvilla.

Ensimmäisellä koneella, joka oli varustettu palomuuriohjelmalla sekä WLAN-yhteydellä, helpompi asennustapa ei löytänyt verkkolevyä ja homma saatiin toimimaan vasta edistyneemmän asennusvaihtoehdon läpikäynnin jälkeen. Verkkopiuhan päässä sijainneelle palomuurittomalle toiselle koneelle asennus puolestaan onnistui ensimmäisellä yrittämällä. Tietoturvaohjelmien kanssa kannattaakin olla tarkkana, ettei esimerkiksi palomuuri estä tietokoneen yhteydenpitoa verkkolevyn kanssa.

Buffalo NAS Navigator on yksinkertaisen oloinen ohjelma, joka kertoo verkkolevyn tiedot sekä tarjoaa muutamia asetusvalintoja. Ylävalikoiden kautta voi ankkuroida verkkolevyn kuvakkeen omaan tietokoneeseen sekä avata nettiselaimessa toimivan asetuskonsolin. Myös verkkolevyn kansioiden avaaminen onnistuu suoraan NAS Navigatorin kautta.

Buffalon kattava asetuskonsoli aukeaa nettiselaimeen ja sen avaamiseen tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Asetuksia löytyy kattava määrä kaikkiaan yhdeltätoista välilehdeltä sekä niiden alta löytyviltä alavälilehdiltä. Perus- ja verkkoasetusten lisäksi tarjolla on mm. levyjen-, kansioiden-, käyttäjien- ja käyttäjäryhmien hallintaa, ylläpitotoimintoja sekä tietoja laitteen tilasta. Halutessaan LinkStationin voi ohjelmoida lähettämään käyttäjälle sähköpostia esimerkiksi levy- tai tuuletinrikon sattuessa. Web Access -välilehdeltä on mahdollista kytkeä päälle toiminto, jonka avulla levyn sisältöön on mahdollista päästä käsiksi mistä tahansa nettiselaimen välityksellä.

Buffalo Web Access on siis palvelu, joka mahdollistaa verkkolevyn tiedostojen käsittelyn etänä webbiselaimen välityksellä. Käyttäjä asettaa laitteensa asetuksiin uniikin laitenimen sekä salasanan, jonka jälkeen niiden avulla kirjaudutaan www.buffalonas.com -sivustolle. Valitettavasti ominaisuutta ei saatu yrityksistä huolimatta toimimaan testilaitteella ja syykin on melko varmasti selvillä. Buffalon sijaan syypää löytyy nimittäin vanhasta ADSL-purkista, joka ei tue UPnP:tä eikä näin osaa ohjata ulkoa tulevaa yhteydenottoa oikein verkkolevylle. Esimerkkikuva Web Accessista toiminnassa on peräisin Buffalon sivuilta.

LinkStation Pro Duon mukana toimitetaan Memeo AutoBackup -ohjelma, joka on siis nimensä mukaisesti automaattinen varmuuskopiointiohjelma. Ohjelma perustuu kolmeen askelmaan, joista ensimmäisessä määritellään paikka johon varmuuskopiot tallennetaan (eli tässä tapauksessa verkkolevy), toisessa valitaan varmuuskopioitavat kohteet ja viimeisessä annetaan varmuuskopiointisuunnitelmalle nimi. Valitettavasti ohjelma on 30 päivän testiversio, eikä pakkauksen mukana toimitettu ohjelmistoavainta.

Sisältö

  1. Vertailussa verkkotallennusratkaisut kotikäyttöön
  2. Buffalo LinkStation Pro Duo 1TB
  3. LaCie 2big Network 1TB
  4. Fujitsu Siemens Scaleo Home Server 1900
  5. Testit ja loppuyhteenveto