Uusimmat

Deltaco TB-109E

13.09.2012 15:08 Muropaketin toimitus

Deltaco TB-109E toimitetaan muovikuorisessa pakkauksessa, jonka läpinäkyvän pinnan alla näppäimistö on selvästi nähtävissä ja jonka kannessa olevan aukon kautta on mahdollista tunnustella näppäintuntumaa. Pakkauksen taustapuolelle on printattu tärkeimmät tiedot näppäimistön yksityiskohdista. Suomessa TB-109E:n hinta liikkuu edullisimmillaan noin 40-45 eurossa. Värivaihtoehtoja ovat musta-harmaa ja valkoinen.

Pakkauksen oheistarvikevalikoima ei ole kovinkaan laaja, sillä mukana toimitetaan ainoastaan ohjekirjanen sekä USB-vastaanotin. Ohjekirjasesta löytyy myös suomenkielinen sivu. Vastaanotin on nykytyyliin kooltaan varsin pienikokoinen (USB-liitännän ulkopuolelle jäävä osa 10,5 mm) koostuen käytännössä USB-liittimestä sekä pienestä läpikuultavasta muoviosasta. Vastaanotin käyttää 2,4 GHz radiotaajuutta ja toimintaetäisyydeksi kerrotaan maksimissaan 10 metriä. Näppäimistön parittaminen tapahtuu Fn- ja F1-näppäintä painamalla.

Deltaco TB-109E on kooltaan 267 x 127 x 18 mm (suurimmat mitat) ja asettuu näin ns. mininäppäimistöjen kokoluokkaan. Rakenne on muovia ja ulkonäköä määrittävät mustat näppäimet, harjattua alumiinia imitoiva hopeanharmaa etukuori sekä musta takakuori. Rakenne on varsin tukevan tuntuinen, vaikka päistä vääntelemällä onkin mahdollista saada aikaan pientä vääntymistä. Deltaco ilmoittaa näppäimistön olevan yhteensopiva Windows XP, Vista ja 7 -käyttöjärjestelmien kanssa. Valmistajan takuu on kolme vuotta.

TB-109E:n muotoilu on matalaprofiilista ja paksuus on keskikohdasta runsaat kymmenen millimetriä. Näppäimistöasettelu on skandinaavinen, joten ääkköset löytyvät tutuilta paikoiltaan. Näppäinten yläpuolelle on jätetty vajaan kolmen sentin kaistale, joka on kulmia ja keskiosan Deltaco-kromilogoa lukuun ottamatta tyhjä.

Näppäimistön yläkulmiin on sijoitettu hiiren hallintalaitteet. Oikeassa yläkulmassa sijaitsee musta optinen trackball-hiiripallo, joka on kooltaan noin herneen luokkaa. Pallo on melko herkkäliikkeinen ja se pääsee helisemään hieman näppäimistöä ravistaessa.

Vasemmassa yläkulmassa ovat puolestaan rinnakkain sijoitetut hiiripainikkeet, jotka ovat kooltaan noin 13 x 12 mm. Painikkeiden tuntuma on valitettavasti hieman tahmeanpuoleinen. Liike on lyhyt ja terävähkö, painettaessa kuuluu pehmeämpi naksahdus ja nostettaessa puolestaan terävämpi naksahdus.

TB-109E:n näppäinhatut ovat tasaisia ja karkeapintaisia. Perusnäppäinten koko on noin 14 x 14 x 1,5 mm ja näppäinväli noin neljä milliä. Näppäimissä käytetään kannettavista tietokoneista tuttua saksikytkintekniikkaa, joka tarkoittaa käytännössä lyhyttä ja vakaata näppäinliikerataa. Näppäintuntuma on melko vasteikas ja miellyttävä.

Painotekniikalla toteutetuissa näppäinmerkinnöissä on käytetty valkoisen lisäksi sinistä, punaista ja vihreää väriä. Näppäinasettelu on toteutettu varsin normaaliin tyyliin, joka ei ole mininäppäimistöissä itsestäänselvyys. Esimerkiksi normaalikokoiset enter ja askelpalautin ansaitsevat kiitosta. Ainoastaan oikean alakulman tienoilla on jouduttu harrastamaan tiivistystä nuolinäppäinten vuoksi. Siitä ei ole kuitenkaan juurikaan käytännön haittaa.

Ylärivin F-näppäimet ovat hieman muita pienikokoisempia ja niihin on piilotettu Fn-näppäintä pohjassa pitämällä aktivoituvia multimedia- ja pikavalintatoimintoja, kuten äänenvoimakkuden säätö sekä play/pause.

TB-109E on taustapuolelta mustaa muovia ja korotettu takaosastaan. Kumisia liukuestetassuja löytyy kuusi kappaletta, joista paristokotelon kannessa sijaitseva on muita suurempi. Keskellä sijaitseva tyyppitarra oli ainakin testikappaleessa hieman huolimattomasti liimattu, sillä se ei yhdeltä reunaltaan osunut sille tarkoitettuun upotukseen.

Paristokotelo sijaitsee keskellä pohjan takaosan harjannetta ja sen kansi irtoaa liu’uttamalla taaksepäin. Kannen alta löytyy esiasennetut sarjaan kytketyt AAA-kokoiset Energizer-sormiparistot. Lisäksi kannen alla on säilytyspaikka USB-lähettimelle esimerkiksi kuljetuksen tai säilytyksen ajaksi. Paristokotelon vasemmalla puolella sijaitsee pieni liukutyyppinen virtakytkin.

Deltaco TB-109E:n hiiren luonnollisin käyttötapa olohuoneympäristössä on pidellä näppäimistöä kahdella kädellä ja operoida hiiripalloa sekä -näppäimiä peukaloilla. Tällöin etu- ja keskisormet asettuvat varsin mukavasti taustapuolen harjanteen molemmin puolin ja käyttö on varsin miellyttävää. Myös näppäimistön koko on varsin näppärä sohvaympäristöön – se on samaan aikaan riittävän kompakti säilyttämisen näkökulmasta ja riittävä suuri näppäimistön sujuvan käytön kannalta. Kymmensormijärjestelmän käyttö sujuukin Deltacolla ongelmitta.

Trackball-hiiri saattaa olla monelle oudompi tuttavuus, mutta sen kanssa pääsee sinuiksi hetken totuttelun jälkeen. Hiiripallo on varsin herkkätoiminen ja se tarvitsee avukseen toisen käden, sillä palloa ei voi klikata. Hiirinäppäimien tahmeahko tuntuma ansaitsee miinusta, vaikkakaan kyseessä ei ole ylitsepääsemätön ongelma. Langattoman yhteyden kanssa ei esiintynyt ongelmia ja näppäinten painallukset sekä hiiren liike rekisteröityi niin kaukaa, kuin HTPC-konetta oli mahdollista käyttää 42 tuumaiselta televisioruudulta.

Sisältö

  1. Alle 50 euron HTPC-näppäimistöt testissä
  2. Deltaco TB-109E
  3. Logitech Wireless Touch Keyboard K400
  4. Rapoo E2700
  5. Yhteenveto