Uusimmat

AMD Radeon HD 7970 (Tahiti XT)

22.12.2011 07:00 Muropaketin toimitus

AMD:n väliaikaisena toimitusjohtajana aiemmin tänä vuonna toiminut Thomas Seifert kertoi heinäkuussa sijoittajapuhelun yhteydessä, että yritys sai kevään aikana valmiiksi toimivan 28 nanometrin grafiikkapiirin ja oli aikataulussa julkaista ensimmäiset näytönohjaimet markkinoille tämän vuoden aikana. Syksyn aikana yritys esitteli useampaan otteeseen 28 nanometrin grafiikkapiiriä toiminnassa ja pyörittämässä DirectX 11 -pelejä omalla kehitysalustallaan, mutta grafiikkapiirit valmistavan taiwanilaisen TSMC:n ongelmien seurauksena varsinkin suorituskykyisimpien mallien uskottiin myöhästyvän ensi vuoden puolelle.

AMD järjesti joulukuun alussa Lontoossa lehdistötilaisuuden, jossa se esitteli toimittajille Southern Islands -koodinimelliset TSMC:n 28 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat grafiikkapiirit ja Radeon HD 7900 -tuoteperheen näytönohjaimet. FX-prosessoreiden epäonnistuneen lanseerauksen jälkeen AMD vakuutti, että se on sitoutunut kehittämään suorituskykyisiä grafiikkapiirejä ja kilpailemaan NVIDIAn kanssa suorituskykyisimmän näytönohjaimen tittelistä. Tuolloin yritys ilmoitti julkaisevansa Radeon HD 7970- ja 7950 -näytönohjaimet 9. tammikuuta 2012, mutta alkuperäiseen suunnitelmaan tuli yllättävä muutos ja salassapitovelvollisuus Radeon HD 7970 -mallin osalta ilmoitettiin päättyvän ennen vuoden vaihdetta 22. joulukuuta.

Vaikka AMD näytti lehdistölle ja artikkeleille vihreää valoa ennen joulua, kyseessä on valitettavasti paperijulkaisu ja Radeon HD 7970 -näytönohjaimet tulevat myyntiin 9. tammikuuta eli noin kolmen viikon kuluttua. Testikappaleita lähetettiin Pohjoismaihin viime viikolla kaksi kappaletta, jotka menivät Ruotsiin Sweclockersille ja Suomeen Muropaketille.

Tutustumme tässä artikkelissa Tahiti-grafiikkapiirin Graphics Core Next -arkkitehtuuriin ja Radeon HD 7970 -näytönohjaimen uusiin ominaisuuksiin. Testeissä vertailukohtina ovat AMD:n kahden edellisen sukupolven suorituskykyisimmät mallit eli Radeon HD 6970- ja 5870-näytönohjaimet sekä kahden grafiikkapiirin Radeon HD 6990. NVIDIAn leiristä mukana testeissä ovat GeForce GTX 580 ja kahden grafiikkapiirin GeForce GTX 590. Lopuksi kokeilemme Radeon HD 7970:n ylikellottamista Catalyst Control Centerin Overdrive-välilehden avulla ja vertaamme suorituskykyä ylikellotettuun GeForce GTX 580 -näytönohjaimeen.

AMD:n Southern Islands -koodinimellisiä grafiikkapiirejä on kolme, jotka ovat suorituskykyisin ja Radeon HD 7900 -näytönohjaimissa käytettävä Tahiti sekä myöhemmin julkaistavat Pitcairn ja Cape Verde. Pitcairn-grafiikkapiiri on käytössä kuluttajaluokan Radeon HD 7800 -näytönohjaimissa ja Cape Verde edullisissa Radeon HD 7700 -näytönohjaimissa. Kaikki kolme grafiikkapiiriä perustuvat AMD:n uuteen Graphics Core Next -arkkitehtuuriin, joka käsitellään tässä artikkelissa myöhemmin pintaa syvemmältä.

Southern Islands -grafiikkapiirien avainominaisuudet on jaoteltu kolmeen ryhmään, jotka ovat Graphics Core Next, AMD Eyefinity 2.0 ja AMD App Acceleration.

Graphics Core Nextin alle on kerätty tekniset uudistukset, kuten uusi arkkitehtuuri, 28 nanometrin valmistusprosessi, PCI Express 3.0 -standardi sekä PowerTune- ja ZeroCore-virranhallintaominaisuudet. AMD Eyefinity 2.0 käsittää uudistuneet kuvaan ja ääneen liittyvät ominaisuudet, jotka ovat DDM- eli Discrete Digital Multi-Point -ääni, viiden näytön Eyefinity-tuki, kehitetty HD3D-tuki, parannettu kuvan korjaus näytön reunojen kohdalla ja kustomoidut resoluutiot. AMD App Accelerationin alle on listattu VCE eli uusi Video Codec Engine, laskentaan suunniteltu arkkitehtuuri, Steady Video 2.0 -ominaisuus, parannettu UVD eli Unified Video Decoder ja uusia ohjelmistokumppaneita.

AMD:n tuotestrategiassa Radeon HD 7900 -näytönohjaimet tulevat korvaamaan Radeon HD 6900 -tuoteperheen yrityksen suorituskykyisimpinä yhden grafiikkapiirin ratkaisuina. Pitcairn-grafiikkapiiriin perustuvat Radeon HD 7800 -näytönohjaimet on sijoitettu Radeon HD 6900- ja 6800 -näytönohjainten välimaastoon ja Cape Verdeen perustuvat Radeon HD 7700 -näytönohjaimet Radeon HD 6800:n alapuolelle. Tuotepinon ylimpänä on New Zeland -koodinimellinen kahden grafiikkapiirin Gemini-konfiguraatioon perustuva huippunäytönohjain ja nykyisten Radeon HD 6700 -näytönohjaimien elinkaari jatkuu todennäköisesti uudelleennimettynä Radeon HD 7000 -tuoteperheessä.

Aikajanan perusteella AMD aikoo julkaista kahden grafiikkapiirin Radeon HD 7990- sekä Radeon HD 7800- ja 7700-näytönohjaimet ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa.

AMD:n mielestä Radeon HD 7970:n tärkein ominaisuus on edustaa markkinoiden suorituskykyisintä yhden grafiikkapiirin näytönohjainta. Muut avainominaisuudet ovat 2048 kappaletta Graphics Core Next -arkkitehtuurin stream-prosessoreita, kolme gigatavua GDDR5-muistia ja 384-bittinen muistiväylä, kuusi- ja kahdeksanpinniset PCI Express -lisävirtaliittimet, DVI-, HDMI ja kaksi Mini DisplayPort -näyttöliitintä ja mahdollisuus ohjata kuutta näyttöä.

Edellisen sukupolven Radeon HD 6970 -näytönohjaimen 40 nanometrin viivanleveydellä valmistettavaan Cayman-grafiikkapiiriin verrattuna Radeon HD 7970:n 28 nanometrin Tahiti-grafiikkapiirissä on jopa 1,67 miljardia eli 63 % enemmän transistoreita ja kellotaajuus on 45 MHz korkeampi. Koska grafiikkapiirit perustuvat eri arkkitehtuureihin, stream-prosessoreiden lukumäärästä ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä. Radeon HD 7970:n laskentateho on kuitenkin parantunut 1,09 teraflopsilla ja tekstuuriyksiköitä on 32 enemmän, mutta molemmat grafiikkapiirit kykenevät suorittamaan 32 rasterioperaatiota kellojaksossa. Radeon HD 7970:ssä on gigatavu enemmän muistia, mutta vaikka GDDR5-muistien kellotaajuus on sama, 384-bittisen muistiväylän ansiosta muistiväylän kaistanleveys on kasvanut 88 gigatavulla sekunnissa eli 50 %. Molempien näytönohjainten maksimitehonkulutus on 250 wattia.

Sisältö

  1. AMD Radeon HD 7970 (Tahiti XT)
  2. Uudet ominaisuudet: 28 nm, PCIe 3.0, DX11.1, ZeroCore, Eyefinity 2.0 & VCE
  3. AMD Graphics Core Next -arkkitehtuuri
  4. Näytönohjaimen esittely
  5. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  6. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto