Uusimmat

Asus GeForce GTX 780 DirectCU II

20.06.2013 00:11 Muropaketin toimitus

GeForce GTX 780 julkaistiin 23. toukokuuta ja testasimme Muropaketissa heti tuoreeltaan NVIDIAn referenssisuunnitteluun perustuvan näytönohjaimen.

GeForce GTX Titanin kohdalla NVIDIA suostui myymään näytönohjainvalmistajille ainoastaan kokonaisen näytönohjaimen, mutta GeForce GTX 780:n tapauksessa NVIDIA myy näytönohjainvalmistajille koko näytönohjaimen lisäksi myös pelkkää GK110-325-A1-grafiikkapiiriä. Näin näytönohjainvalmistajat voivat suunnitella ja valmistaa omaan piirilevyyn ja jäähdytysratkaisuun perustuvia malleja.

Saimme Asukselta testiin GeForce GTX 780 DirectCU II -näytönohjaimen, joka on tehtaalla ylikellotettu, perustuu Asuksen insinöörien suunnittelemaan piirilevyyn ja on varustettu uudistetulla DirectCU II -jäähdytysratkaisulla. Tutustumme artikkelissa näytönohjaimen ominaisuuksiin ja ajamme suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä suoritamme ylikellotustestit. Lopuksi vertaamme NVIDIAn referenssijäähdytyksen ja Asuksen uudistetun DirectCU II -jäähdytyksen jäähdytystehoa ja melutasoa.

 

Näytönohjaimen esittely

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan näytönohjaimen ohella pika-asennusopas, ajuri-CD-levy, SLI-silta ja virta-adapteri, jolla kaksi 6-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä saa muutettua yhdeksi 8-pinniseksi liittimeksi.

Asuksen GeForce GTX 780 DirectCU II on kahden korttipaikan korkuinen ja sen etupuolella on kaksi 95 millimetrin tuuletinta ja musta-punainen alumiininen ilmanohjain. Näytönohjain on 28,5 cm pitkä ja 11,7 cm korkea eli noin 2 cm korkeampi kuin NVIDIAn referenssinäytönohjain.

NVIDIAn referenssisuunnitteluun perustuvien GeForce GTX 780 -näytönohjaimien hintataso on Muropaketin Hintavertailun mukaan Suomessa alkaen 630 euroa. Asuksen DirectCU II -mallin suositushinta Suomessa tulee olemaan 729 euroa ja Asuksen mukaan se tulee saataville heinäkuussa.

Takapuolella on alumiininen jäähdytyslevy, joka vahvistaa näytönohjaimen rakennetta ja toimii etupuolen jäähdytyselementtien kiinnityksen vastakappaleena. Kuvassa oikeassa ylänurkassa on kaksi SLI-liitintä useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten.

Näyttöliittimet ovat samat kuin NVIDIAn referenssisuunnittelussa ja käsittävät kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä ja HDMI 1.4a- ja DisplayPort 1.2 -liittimet. Ylemmästä korttipaikasta puolet on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle kotelosta. Kuvasta näkyy myös näytönohjaimen korkeampi rakenne.

Piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä ja virtaliittimien kohdalla on punainen ja vihreä ledi kertomassa, onko virtajohtimet kytketty kunnolla paikoilleen.

Näytönohjaimen takapuolelta löytyvät juotospisteet VGA Hotwire -ominaisuudelle, jonka avulla voidaan tarkkailla ja säätää grafiikkapiirin, muistien ja PLL-kellopiirin käyttöjännitettä. VGA Hotwire -ominaisuuden käyttöönotto vaatii näytönohjaimen piirilevylle johtimien juottamisen ja niiden kytkemisen ominaisuutta tukevaan ROG-sarjan emolevyyn. Myyntipakkauksen mukana ei toimiteta juotosohjeita tai johtimia, sillä ominaisuus on tarkoitettu pääasiassa extreme-ylikellottajille, jotka saavat tukea suoraan Asukselta.

Uudistetussa DirectCU II -jäähdytysratkaisussa on käytössä CoolTech-hybridituuletin, jolla ilmaa imetään ylhäältä ja alhaalta, mutta ilmavirtaus suuntautuu molempiin suuntiin.

Asus on kiteyttänyt yllä olevaan taulukkoon eri tuulettimien ominaisuudet melun, ilmavirtauksen ja ilmavirtauksen suuntauksen puolesta. Melussa Asuksen CoolTech-hybridiratkaisua ja aksiaalituuletinta luonnehditaan hiljaiseksi ja radiaalituuletinta äänekkääksi. Aksiaalituulettimen ”ongelmana” on heikko ilmavirtaus, kun kahdessa muussa ratkaisussa virtaus on suurempi. Suuntauksessa hybridi puhaltaa laajemmalle alueelle, kun taas aksiaalituulettimessa ilmavirtaus on vertikaalista ja radiaalituulettimessa horisontaalista.

Grafiikkapiiriin on yhteydessä viisi kuparista lämpöputkea, jotka taipuvat alumiinisesta pohjalevystä isokokoiseen tuulettimien alla olevaan jäähdytysrivastoon. Asuksen mukaan jäähdytyspinta-ala on kaksinkertainen verrattuna NVIDIAn referenssijäähdytykseen.

Yksi lämpöputkista on 10 millimetriä, kaksi 8 millimetriä ja kaksi 6 millimetriä paksuja. DIGI+-virransyötöllä on oma jäähdytyssiili ja piirilevyn ylälaidassa on alumiininen tukilevy, joka kiinnittyy näyttöliittimien yläpuolelle ja vankistaa näytönohjaimen rakennetta.

NVIDIAn asettamat referenssikellotaajuudet ovat 2304 CUDA-ytimellä varustetulle GK110-piirille 863 MHz:n peruskellotaajuus ja 900 MHz:n GPU Boost -kellotaajuus.

Asus on ylikellottanut grafiikkapiirin toimimaan vakiona 889 MHz:n (+26 MHz) peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa Boost-kellotaajuus on 941 MHz (+41 MHz). 384-bittisen muistiväylän jatkeena on kolme gigatavua GDDR5-muistia, jotka Asus on jättänyt toimimaan NVIDIAn asettamalla 1502 MHz:n referenssikellotaajuudella.

Todellisuudessa Asus GeForce GTX 780 DirectCU II:n grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa esimerkiksi Battlefield 3:ssa 1019 MHz:n kellotaajuudella ja käyttöjännite oli 1,15 volttia. Vertailun vuoksi aiemmin Muropaketissa testattu NVIDIAn referenssinäytönohjain toimi 3D-rasituksessa 862-888 MHz:n kellotaajuudella ja käyttöjännite oli 1,025-1,05 volttia eli Asuksen näytönohjaimessa grafiikkapiiri toimi 131-157 MHz korkeammalla kellotaajuudella.

GPU-Z-ohjelman ASIC Quality -ominaisuus ilmoitti grafiikkapiirin laaduksi 72,6 %. Vertailun vuoksi Muropaketin GeForce GTX Titan -testikappaleessa arvo oli 71 % ja GeForce GTX 780:ssä 76,3 %.

Näytönohjain on varustettu 10-vaiheisella DIGI+-virransyötöllä, josta kahdeksan vaihetta on pyhitetty GK110-grafiikkapiirille ja kaksi vaihetta GDDR5-muisteille. NVIDIAn referenssisuunnittelussa on kahdeksan vaihetta, joista kuusi grafiikkapiirille ja kaksi muisteille.

Sisältö

  1. Asus GeForce GTX 780 DirectCU II
  2. Suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  3. Ylikellotustestit
  4. Jäähdytysratkaisut: NVIDIAn referenssi vs Asus DirectCU II
  5. Loppuyhteenveto