Uusimmat

Asus Strix GTX 980 Ti OC

18.08.2015 16:10 Muropaketin toimitus

Testasimme Muropaketissa heinäkuun lopulla Gigabyten GeForce GTX 980 Ti G1 Gaming -näytönohjaimen ja nyt vuorossa on katsaus Asuksen uudella DirectCU III -jäähdytyksellä varustettuun Strix GTX 980 Ti OC -malliin.

Esittelemme tässä artikkelissa näytönohjaimen ominaisuudet ja ajamme pikaiset suorituskykymittaukset 3840×2160-resoluutiolla. Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustesteihin. Miten Asuksen Strix OC pärjäsi testeissä aiemmin lähes kiitettävästi suoriutuneelle Gigabyten G1 Gamingille?

 

Näytönohjaimen esittely

Kahden korttipaikan korkuinen musta-punaisella väriteemalla varustettu Strix-näytönohjain on 30,2 cm pitkä ja pari senttiä tavallista leveämpi. Päällipuolen kehikkoon on upotettu kolme kappaletta 90 mm:n tuulettimia, jotka eivät pyöri ennen kuin grafiikkapiirin lämpötila nousee 56 asteeseen. Lämmin ilma jää osittain kiertoon kotelon sisälle. Näyttöliittimet ovat samat kuin NVIDIAn referenssisuunnittelussa eli kolme DisplayPort 1.2 -liitintä sekä yksi HDMI 2.0 -liitin ja yksi kaksilinkkinen DVI-I-liitin.

Strix-näytönohjaimen hintataso Suomessa on alkaen 865 euroa, joka on noin 65 euroa enemmän kuin Gigabyten G1 Gaming -mallilla ja 115 euroa enemmän kuin halvimmalla GTX 980 Ti -mallilla.

Huom! Asukselta on markkinoilla Strix GTX 980 Ti -näytönohjaimesta ei-tehdasylikellotettu malli (STRIX-GTX980TI-DC3-6GD5-GAMING).

Piirilevyn takapuolta suojaa musta koristeellinen alumiinilevy. Grafiikkapiirin takapuolella näkyvä punainen kehys estää piirilevyä taipumasta ja mahdollistaa jäähdytyksen kiristämisen tiukemmalle. DirectCU III -jäähdytysratkaisu on noin 2,5 senttiä pidempi kuin piirilevy.

Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimillä, jotka mahdollistavat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 375 watin tehonkulutuksen (150 + 150 + 75 wattia). PCI Express -liittimet on käännetty niin, että lukitusklipsut ovat piirilevyn takapuolella. Punainen ja valkoinen ledi ilmoittavat, onko virtajohdot kytketty kunnolla paikoilleen. Kyljessä sykkivä Strix-teksti on valaistu.

DirectCU III -jäähdytysratkaisussa grafiikkapiiri on suoraan yhteydessä kuparisiin lämpöputkiin, joita kulkee jäähdytysrivaston läpi viisi kappaletta. Kuten kuvasta näkyy, reunimmaiset lämpöputket hädin tuskin koskettavat grafiikkapiiriä, mutta ovat yhteydessä alla olevaan kylmälevyyn. Yksi lämpöputkista on 6 mm paksu ja loput neljä 8 mm paksuja. Muistipiirejä jäähdytetään pelkällä ilmavirralla ja virransyötön komponentit ovat yhteydessä jäähdytyslevyyn lämpöä johtavalla tyynyllä. Piirilevyn ylälaidassa on rakennetta tukeva alumiinikisko.

Super Alloy Power II -markkinointinimellä kulkeva virransyöttö on yhteensä 14-vaiheinen, josta 12 on pyhitetty GM200-grafiikkapiirille ja kaksi GDDR5-muisteille. NVIDIAn referenssisuunnittelussa grafiikkapiirille on kuusivaiheinen virransyöttö. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 361 wattia.

Asus on ylikellottanut Strix OC -mallissa GM200-grafiikkapiirin toimimaan 1190 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa 1291 MHz:n (+215 MHz) Boost-kellotaajuudella. Myös kuusi gigatavua GDDR5-muistia on ylikellotettu toimimaan 1800 MHz:n kellotaajuudella (+47 MHz). GPU-Z-ohjelma ilmoitti grafiikkapiirin ASIC Quality -arvoksi 68,3 %.

Grafiikkapiirin todellinen kellotaajuus oli esimerkiksi Battlefield 4 -pelissä 1367 MHz ja käyttöjännite oli 1,174 volttia. Toisin kuin NVIDIAn referenssinäytönohjaimella, 5 minuutin lämmitys ei vaikuttanut Asuksen näytönohjaimen suorituskykyyn.

ASIC Quality -arvo on GPU-Z-ohjelman ilmoittama lukema, joka viittaa grafiikkapiirin piisirun laatuun. Arvosta voi päätellä muun muassa ylikellotuspotentiaalia. Mitä korkeampi arvo, sitä korkeampi on todellinen 3D-kellotaajuus suhteessa Boost-taajuuteen ja harvinaisempi yksilö on kyseessä. EVGA lanseerasi GTX 980 Ti Kinpin -mallinsa yhteydessä mahdollisuuden ostaa eri ASIC-arvon grafiikkapiirillä varustettuja yksilöitä. Mitä parempi grafiikkapiirin ASIC-arvo, sen kalliimpi on hinta.

Asuksen mukaan heidän testikappaleensa on normaali myyntiversio, joka selittää alhaisen tai normaalin 68,3 % ASIC Quality -arvon. Aiemmin testatun Gigabyten G1 Gaming -näytönohjaimen lehdistökappaleen 78,4 % ASIC Quality -arvo asettuu EVGA:n hinnoittelussa aivan yläpäähän, joten kyseessä on erinomainen yksilö. Jää kuitenkin arvailujen varaan, onko kyseessä lehdistölle käsinvalikoitu yksilö, vai löytyykö myyntiversioista samanlaisia helmiä.

Kerro artikkelin kommenteissa, jos omistat Gigabyten G1 Gaming -mallin, onko ASIC Quality -arvo lähelläkään Muropaketin testikappaletta (78,4 %)?

Sisältö

  1. Asus Strix GTX 980 Ti OC
  2. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  3. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  4. Ylikellotustestit
  5. Loppuyhteenveto