Uusimmat

Logitech G900 Chaos Spectrum

29.04.2016 12:40 Juha Kokkonen

Logitech julkaisi G900 Chaos Spectrum -pelihiirensä kuluvan vuoden maaliskuun lopussa seuraajaksi vuonna 2013 esitellylle langattomalle G700s-mallille. Logitechin mukaan tavoitteena ei ollut ainoastaan tehdä markkinoiden parasta langatonta pelihiirtä, vaan yleisellä tasolla markkinoiden paras pelihiiri, joka on erittäin kova lupaus. G900 Chaos Spectrumin suositushinta on 199 euroa, eli se on yksi markkinoiden kalleimmista hiiristä. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä huhtikuun lopulla G900:n markkinahinta ei ole vielä pudonnut yhtään valmistajan suosituksesta. Logitech lupaa tuotteelleen kahden vuoden rajoitetun laitteistotakuun.

logitech-g900-1

logitech-g900-2

Logitech toimittaa G900 Chaos Spectrumin mustassa pahvipakkauksessa, jonka mustansävyisessä kuoressa on metallinsiniset mallimerkinnät sekä yläpuolelta otettu kuva hiirestä. Pahvikuoren sisältä paljastuu tukeva mattapintainen pahvirasia, jonka sisältä hiiri avautuu käyttäjän eteen kuin tarjottimella. Oheistarvikkeet on piilotettu siististi pakkauksen välipohjan alle.

logitech-g900-3

G900:n toimitussisältöön kuuluu pikakäyttöohje, turvallisuus- ja takuutiedote, micro-USB-kaapeli sekä musta muovinen rasia, jonka sisältä löytyy pieni langaton vastaanotin, palikkamainen sovitin sen kytkemiseksi micro-USB-kaapelin päähän sekä vaihtonäppäimet ja peitelevy hiiren kylkiin.

logitech-g900-4

logitech-g900-4-2

G900 Chaos Spectrumin latauskaapeli on 1,83 metrin pituinen ja, kuten langattoman hiiren tapauksessa saattaa arvata, irrotettavaa mallia. Kaapelin pinnassa on tekstiilipunos, mutta se tuntuu siitä huolimatta varsin taipuisalta. Kaapelin hiirenpuoleisessa päässä on tavallinen micro-USB-liitin, mutta liitinrunkoon on muotoiltu lisäsiivekkeet, jotka kiinnittävät sen tukevammin kiinni hiiren runkoon. Kaapelia voi pitää kiinni hiiressä käytön aikana.

USB-liitäntäinen langaton vastaanotin on mahdollista kytkeä kiinni joko tietokoneeseen tai vaihtoehtoisesti hiirijohdon päähän mukana toimitettavan adapterin avulla. Langaton yhteystekniikka käyttää 2,4 GHz taajuusaluetta ja osaa valita automaattisesti ruuhkattomimman tarjolla olevan taajuuden. Logitechin omien mittausten mukaan G900 käyttää 8-114 kertaa vahvempaa signaalia kilpaileviin hiiriin nähden. Päivitysnopeudeksi ilmoitetaan USB-liitännän maksimi, eli 1000 Hz.

logitech-g900-5

Aivan ensimmäisenä huomio kiinnittyy helposti G900:n etuosan röyhkeään muotoiluun, jossa pääpainikkeet ovat muotoiltu kelluvan näköisiksi ja kiinnittyvät hiiren runkoon vain takaosastaan. Sen johdosta G900:n rakenne näyttää varsin avoimelta ja katsojalle jää vaikutelma, että hiiren etuosa olisi täynnä avoimia koloja. Todellisuudessa kyseessä on lähinnä visuaalinen harha, eikä koloista saa oikeasti luotua katsekontaktia hiiren sisuksiin. Siitä huolimatta jäimme hieman kyseenalaistamaan monimutkaisten muotojen puhtaanapidettävyyttä pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.

Toisin kuin Logitechin monissa muissa pelihiirissä, G900:ssa on päädytty symmetriseen muotoiluun, joka tarkoittaa käytännössä sopivuutta sekä vasen- että oikeakätiselle käyttäjälle. Myös näppäinten sijoittelu on symmetristä, joten lähtökohdat ovat samat kätisyydestä riippumatta. Päälinjoiltaan G900:n muotoilu on miellyttävän neutraalia, joka tekee siitä potentiaalisen vaihtoehdon hyvinkin erityyppisille käyttäjille.

G900:n materiaali on pääosin mustaa muovia, mutta pintaviimeistelyssä on jonkin verran eroja. Takaosa ja pääpainikkeet ovat mattapintaisia eikä niissä ole juurikaan kumimaista tuntumaa, mutta siitä huolimatta hiiri istuu pitävästi näppeihin. Kylkien etuosassa on hopeanväriset koristekaistaleet, joiden pinnassa on kumimaisempi hopeanvärinen pinnoite. Pohjan reunat ja kylkipainikkeet ovat puolikiiltävät ja pääpainikkeiden väliin jäävä kaistale mustakromin värinen.

logitech-g900-6

logitech-g900-8

Kun G900:n ottaa ensimmäistä kertaa käteen, aiheuttaa sen paino suorastaan hämmästystä.

Logitech kertoo tehneensä paljon töitä rakenteen keventämiseksi, eikä kyse ole tällä kertaa mainospuheista. Hiiren rakenteita on ohennettu ja ontottu, jotta ylimääräisiä grammoja on saatu höylättyä pois. Valmistaja ilmoittaa G900:n massaksi 107 grammaa ja punnituksen perusteella se pitää mittavirheen puitteissa paikkaansa, joka on erinomainen suoritus langattomalta hiireltä. Logitechin mukaan sisäinen litium-polymeeriakku painaa vain 15 grammaa.

Ulkomitoiltaan G900 on kaikilta osin melko keskikokoinen tapaus, joka sopii monenlaisiin käsiin. Valmistaja ilmoittaa ulkomitoiksi 130 x 67 x 40 mm (P x L x K), jotka ovat ainakin omasta mielestäni varsin neutraalit kaikkiin suuntiin. Oma hiiriotteeni normaalisti sormenpääotteen (tip grip) ja kynsiotteen (claw grip) välimaastosta. Omaan keskikokoista pienempään käteeni G900 oli siinä määrin pitkä, että sitä käyttäessä otteeni muuttui käytännössä kynsiotteeksi, koska hiiren perä kosketti kämmenpohjaa. En kokenut sitä kuitenkaan millään muotoa häiritseväksi. Vertailun vuoksi esimerkiksi Logitechin MX Master -hiiri ei kosketa käytössäni juuri koskaan kämmenpohjaan, jolloin käytän hiirtä suuren osan ajasta puhtaalla sormenpääotteella.

Rakenteeltaan ja materiaaleiltaan G900 tuntuu hyvin tehdyltä ja varsin tukevalta, mutta suoranaisesti 200 euron arvoista vaikutelmaa se ei itsestään anna. Tähän vaikuttavia osatekijöitä saattavat hyvinkin olla kovat muovipinnat sekä hiiren poikkeuksellinen keveys. Vertailun vuoksi Logitechin MX Master -työpöytähiiren laatuvaikutelma on mielestäni aavistuksen G900:aa parempi.

logitech-g900-7

logitech-g900-7-2

Koska G900:n muotoilu on symmetrinen, ovat myös vasen ja oikea kylki muodoiltaan ja toiminnoiltaan identtiset keskenään. Hiiren alapuolisko kapenee puolivälin tienoilta etuosaa kohti ja kylki on uritettu peukalon tienoilta. Pohjan puolelta pilkottavat reunaosat ovat kiiltävän mustat, mutta kuvissa niihin on vielä unohtunut suojamuovit paikalleen. G900:n molemmista kyljistä löytyy melko kookkaat toimintopainikkeet, jotka ovat nimetty vasemmassa kyljessä G4:ksi ja G5:ksi sekä oikeassa G6:ksi ja G7:ksi. Kaikkiaan G900:ssa on jopa 11 käyttäjän vapaasti ohjelmoitavissa olevaa painiketta.

Kylkipainikkeiden suhteen G900:lla on pieni temppu hihassaan, sillä käyttäjä voi määritellä montako kylkipainiketta on käytössä. Painikkeet on varustettu napakalla magneettikiinnityksellä, joten käyttäjä voi halutessaan nypätä ne irti ja vaihtaa tilalle umpinaisen peitelevyn. Täten kylkipainikkeet voivat olla käytössä molemmilla, vasemmalla, oikealla tai ei kummallakaan puolella. Ratkaisu on loistava, sillä esimerkiksi oikeakätisellä oikeaan kylkeen sijoitetut näppäimet saattavat häiritä ja aiheuttaa virhepainalluksia.

Kylkipainikkeet ovat hyvin sijoitetut, riittävän suurikokoiset ja painallustuntumaltaan terävät, joskin painalluksen alkuvaiheessa hieman tahmeat.

logitech-g900-9

Logitechin mukaan G900:n muotoilu muistuttaa edestäpäin katsottuna urheiluautoa ja pienellä mielikuvituksen käytöllä siitä on kieltämättä erotettavissa yhteneväisyyksiä urheiluautojen ilmanottoaukkojen kanssa. Standardimallinen micro-USB-liitäntä sijaitsee keskellä hiiren etuosaa ja sen kautta tapahtuu sisäisen 720 mAh litium-polymeeriakun lataaminen. Latausajaksi tyhjästä täyteen kerrotaan kaksi tuntia.

Valmistajan mukaan akku kestää aktiivista pelikäyttöä jopa 32 tuntia valaistuksen ollessa pois päältä ja 24 tuntia valaistuksen ollessa käytössä. Emme käyttäneet G900:aa yhtämittaisesti niin pitkiä aikoja, mutta akun kulumisen yleisen seurannan perusteella uskallamme silti todeta, että valmistajan väite pitää paikkaansa. Peruskäytössä ja valmiustilassa akku kestää luonnollisesti huomattavasti pidempään.

Hiirtä voi käyttää myös langallisena USB-kaapelin ollessa kytkettynä. Hiiren mukana toimitettava kaapeli kytkeytyy kiinni hieman tavallista tukevammin, sillä liitinrungossa olevat siivekkeet työntyvät hiiren rungossa USB-liitännän molemmin puolin sijaitseviin aukkoihin.

logitech-g900-10

logitech-g900-11

G900:n päänäppäinten alta löytyvistä näppäinkytkimistä ei ole varmuutta, mutta valmistaja lupaa niille 20 miljoonan klikkauksen kestoiän. Itse näppäinrakenne on hieman tavallisuudesta poikkeava. Näppäimet ovat nimittäin saranoitu takareunassa näkyvän uritetun kohdan tienoilta metalliakselilla ja hiiren keskiosan sisällä on metalliset esijännitysjouset, joiden tarkoituksena on taata välitön painallustuntuma. Itse näppäinten muoviosa ei siis taivu niitä painaessa laisinkaan. Omien subjektiivisten käyttökokemuksieni perusteella G900:n näppäintuntuma on erittäin välitön ja terävä.

G900:n painonsäästötalkoot näkyvät myös rullan rakenteessa, sillä metallinen sisäkehä on ontto auton vanteen tavoin ja ulkopinnassa on karkeasti uritettu kumipinta. Logitechin kalliimmille hiirimalleille tyypilliseen tapaan rulla tukee kahta toimintatilaa – portaittaista- ja pikavieritystä – joiden välillä valinta tehdään rullan takana sijaitsevasta mekaanisesta painikkeesta. Portaittaisessa tilassa rullan tuntuma on erittäin onnistunut, ollen riittävän selkeä ja jämäkkä. Pikavieritystilassa rullan saa pyörimään voimakkaalla pyöräytyksellä jopa viitisentoista sekuntia, mutta vapaana ollessaan se tuntuu jopa hieman liian ”löysältä” ja herkältä, jolloin hiirtä liikuttaessa on pieni pelko rullan pyörähtämisestä omia aikojaan.

Rullan yhteydessä on myös kolme ohjelmoitavaa painiketta – yksi alaspäin ja kaksi sivuille. Rullan painallustuntuma on jämäkkä ja selkeä. Myös sivusuunnan painallukset ovat selkeästi hallittavissa ja ne rekisteröityvät pehmeästi naksahtaen, mutta ennen sivukytkinten käyttöä rullassa on havaittavissa pieni sivusuuntainen välys.

Rullan takana ennen hiiren selkämyksen alkamista sijaitsee myös kaksi pientä toimintopainiketta, joissa on oletuksena DPI-asetuksen säätö. Käyttäjä voi valita ohjelmistosta viisi mieluista DPI-asetusta, joiden välillä liikkuminen tapahtuu näitä pikkupainikkeita painamalla. Painikkeiden pinnat ovat kallistettu vastakkaisiin suuntiin, joten ne erottuvat helposti toisistaan näppituntumalla. Painikkeiden vieressä sijaitsevat kolme valoraitaa näyttävät mikä herkkyysasetus on käytössä. Kyseisten merkkivalojen väri ja efekti on käyttäjän määritettävissä.

logitech-g900-14

Hiiren ”selässä” sijaitseva G-logo (sekä sen etupuolella olevan DPI-asetuksen merkkivalot) on valaistu RGB-ledeillä ja käyttäjä voi valita värin 16,8 miljoonasta vaihtoehdosta. Tarjolla on myös valaistusefektejä ja mahdollisuus synkronoida valaistus muiden Logitechin RGB-valaistujen pelituotteiden kanssa. Valot syövät luonnollisesti langattoman hiiren akkua, joten halutessaan ne voi kytkeä pois päältä.

logitech-g900-12

G900:n pohjassa on kaikkiaan kuusi liukutassua, joista suurimmat sijaitsevat etu- ja takaosassa. Sensorin molemmin puolin on myös omat pienet nuolen muotoiset tassunsa. Valmistaja lupaa tassujen kestoiäksi 250 km. Pohjan takaosassa sijaitsee virtakytkin sekä merkitsemätön karheapintainen painike, josta käyttäjä voi vaihtaa hiiren muistiin tallennettuja asetusprofiileita (5 kpl).

logitech-g900-13

G900 perustuu optiseen sensoritekniikkaan ja käyttää monien pelaajien arvostamaa Pixartin PMW3366 -sensoria. Logitech ilmoittaa G900:n maksimi seurantanopeudeksi 300 tuumaa sekunnissa, maksimikiihtyvyydeksi yli 40 G:tä ja herkkyydeksi 200 – 12 000 CPI (Counts Per Inch). Päivitysnopeuden kerrotaan olevan 1000 Hz sekä langattomana että langallisena. Valmistajan mukaan sensorilta tulevaan dataan ei käytetä suodatusta, kulmakorjausta (angle snapping) tai kiihdytystä, joka on toteutuessaan monien pelaajien arvostama asia. Sensorin rekisteröintikorkeus (Lift off distance) on noin millin luokkaa (~1 CD).

Testasimme G900:n suorituskykyä ”kotikonstein” MouseTester v1.2 -sovelluksella sekä muilla käytännön testimetodeilla ja mittausten perusteella toteamme sen toimivan erinomaisesti ja hyvin pitkälti valmistajan lupausten mukaisesti. Käyttökokemusten ja testien pohjalta voidaan todeta, että G900 ei häpeä lainkaan langallisten hiirien rinnalla. Emme havainneet sensorilta testeissä minkäänlaista automaattikiihdytystä tai kulmakorjausta (angle snapping) ja sensorin tarkkuus pysyi hyvänä kautta herkkyysalueen. Myös päivitysnopeus pysytteli 1000 Hz asetuksella luvatuissa lukemissa muutamia merkityksettömiä millisekuntien pituisia pudotuksia lukuun ottamatta.

Käytimme hiirtä testeissä langattomana 1000 Hz päivitysnopeudella neljällä eri herkkyysasetuksella (800, 1800, 4500 ja 12000 CPI). Hiirimattona oli käytössä alumiinisen Corsairin MM600 -maton karkeampi puoli. Hiiren langaton vastaanotin oli sijoitettuna noin 50 cm päähän hiirestä.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Logitech G810 Orion Spectrum
  3. Logitech G900 Chaos Spectrum
  4. Logitech Gaming Software & Yhteenveto