Uusimmat

Logitech Gaming Software & Yhteenveto

29.04.2016 12:40 Juha Kokkonen

Logitech Gaming Software

Sekä G810 Orion Spectrum -näppäimistön että G900 Chaos Spectrum -hiiren hallintaohjelmistona toimii Logitech Gaming Software (myöhemmin lyhennettynä LGS), joka on ladattavissa ilmaiseksi noin 120 megatavun kokoisena asennuspakettina valmistajan sivuilta. Kyseisellä ohjelmistolla voidaan hallita mm. Logitechin pelituotteiden profiileita, näppäinohjelmointeja, valaistusasetuksia sekä toiminta-asetuksia.

LGS:n ulkoasu ei ole juurikaan muuttunut siitä, kun tutustuimme siihen viimeksi G910 Orion Sparkin testin yhteydessä. Tummansävyinen käyttöliittymä on toteutukseltaan ja selkeydeltään edelleen markkinoiden parhaimmistoa. Laitteen ja asetusryhmien valinta tapahtuu alapalkissa näkyvistä kuvakkeista. Ensin valitaan vasemmanpuolimmaisesta kohdasta laite, jota säädetään, jonka jälkeen voidaan valita haluttu asetusvälilehti. Tässä tapauksessa sekä G810-näppäimistö että G900-hiiri löytyvät siis samasta sovelluksesta.

G810 Orion Spectrum -näppäimistön tapauksessa ensimmäisellä ”kotivälilehdellä” on tarjolla näppäimistön intuitiivinen yleisnäkymä, jota klikkaamalla pääsee käsiksi eri asetuksien välilehdille. Seuraavalta G-näppäinikonilla varustetulta välilehdeltä löytyy mahdollisuus ohjelmoida näppäinkomentoja, makroja ja pikatoimintoja G-näppäimille, joita ovat G810:n tapauksessa F1-F12-näppäimet. Eri peleille voi luoda omia profiileita, jotka osaavat aktivoitua automaattisesti pelin käynnistyessä.

Kolmannelta lamppuikonilla merkityltä välilehdeltä löytyy valaistusasetukset. Käyttäjä voi valita näppäinkohtaisen valaistuksen muokkauksen, näppäinryhmäkohtaisen muokkaukset tai valmiita tehosteita, jotka koskevat koko näppäimistöä. Valaistusasetukset on mahdollista määrittää pelikohtaisesti. Neljännellä välilehdellä käyttäjä voi määritellä peliprofiilikohtaisesti ne näppäimet, jotka poistetaan pelitilanäppäimellä käytöstä. Halutut näppäimet valitaan klikkaamalla näppäimistökartalta. Viidennellä ja viimeisellä välilehdellä on tarjolla mahdollisuus nauhoittaa näppäinten painallustietoja ja esittää niitä visuaalisen kartan muodossa.

G900 Chaos Spectrum -hiiren osalta asetusohjelman toimintaperiaate on täysin sama. Ensimmäisenä listassa olevalta ”kotivälilehdeltä” voi valita tallennetaanko asetukset tietokoneen vaiko hiiren sisäiseen muistiin. Peliprofiilit ovat käytössä vain tietokoneen muistin kautta. Toisella välilehdellä on tarjolla kaikkien G900:n 11 näppäimen ohjelmointiasetukset. Näppäimistön tapaan niihin voi ohjelmoida näppäinpainalluksia, makroja ja erilaisia pikatoimintoja.

Kolmannelta välilehdeltä löytyy osoittimen asetukset, eli herkkyysasetusten valinta, päivitysnopeus sekä pari lisäasetusta. Käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus valita maksimissaan viisi herkkyystasoa, joista yksi asetetaan oletukseksi. Neljännellä välilehdellä on tarjolla hiiren valaistusasetukset, jotka koskevat käytännössä G-logoa sekä DPI-valoja. Kummankin valon voi kytkeä päälle tai pois ja niille voidaan asettaa mieluinen väri sekä valaistustehoste. Hiiren valaistuksen saa myös haluttaessa synkronoitua näppäimistön kanssa.

Viides välilehti on langattoman hiiren tapauksessa tärkeä, eli se näyttää akun varaustilan. G900 seuraa varaustilaa akun jännitteestä, joten lukeman pitäisi olla varsin tarkka. Testijaksolla akkumittari käyttäytyi loogistesti ja ennakoitavasti. Akun varausprosentin ja arvioidun jäljellä olevan käyttöajan lisäksi näytillä on nykyisten asetusten muodostama virrankulutus milliampeereina.

Kuudes välilehti tarjoaa mahdollisuuden virittää hiiren sensori toimimaan mahdollisimman tarkasti käytetyn alustan mukaan. Virittäminen tapahtuu lisäämällä uuden pintavaihtoehdon, nimeämällä sen ja sen jälkeen opettamalla pinnan ominaisuudet hiirelle liikuttamalla sitä hetken aikaa riittävällä nopeudella kahdeksikon muotoista reittiä. Emme huomanneet hiiren virittämisellä merkittävää vaikutusta sen toimintaan käyttämällämme hiirimatolla.

Seitsemännellä ja viimeisellä välilehdellä on näppäimistön tapaan mahdollisuus nauhoittaa värikartta useimmin painetuista näppäimistä.

Yhteenveto

logitech-g810-g900-2

Tämänkertaisen testikaksikon molemmat edustajat ovat Logitechilta onnistuneita tuotteita. Molempia malleja yhdistää laadukas tekninen toteutus sekä toimiva ohjelmisto. Samalla ne sijoittuvat kuitenkin hinnaltaan markkinasegmenttinsä yläpäähän, joten ne jäävät jo sen vuoksi monien ulottumattomiin.

Yleisellä tasolla sijoittamalla tähän parivaljakkoon nelisensataa euroa, ei mennä ohjauslaitteiden suhteen kovinkaan pahasti metsään. Hiiri ja näppäimistö ovat kuitenkin siinä määrin henkilökohtaisia tuotteita, että etenkin tässä hintaluokassa niiden sopivuutta omiin mieltymyksiin olisi hyvä päästä testaamaan ennen ostopäätöstä. Monen tarpeet vähintään yhtä hyvin täyttävät tuotteet saattavat nimittäin löytyä huomattavastikin edullisemmalla hinnalla.

Logitech G900 Chaos Spectrum

logitech-g900-5

Kun kysytään, onko nykypäivänä saatavilla langaton pelihiiri, joka toimii yhtä nopeasti ja luotettavasti kuin langallinen, Logitechin vastaus on kyllä. G900 Chaos Spectrum tekee sen erinomaisesti, mutta kuvetta on valmis oltava kaivamaan – ja varsin syvältä. G900 on erittäin onnistunut pelihiiri, mutta valitettavasti sen hinta on monelle liikaa.

G900 on hämmästyttävän kevyt, miellyttävästi muotoiltu, nopea ja tarkka. Myös muokattavat magneettikiinnitteiset kylkipainikkeet sekä perustilassaan erinomaisen tuntuman tarjoava rulla ansaitsevat kehut. Langattoman hiiren perinteiset heikkoudet loistavat poissaolollaan ja jäljellä on lähinnä latauksen tarve, jonka aikana G900:n käyttäminen onnistuu langallisen tapaan.

Hinnan ohella G900:sta on hankala keksiä merkittäviä heikkouksia. Ohjelmoitavien nappien määrä ei toki välttämättä riitä kaikille pelaajille (MMO), akku ei ole helposti vaihdettavissa ja paino ei ole hienosäädettävissä, mutta nämä kaikki ovat lopulta vain pieniä kauneusvirheitä. Kokonaisuutena tarkasteltuna G900 Chaos Spectrum on yksi markkinoiden parhaimmista pelihiiristä – langattomista puhumattakaan.

Jos langattomuus pelihiiressä on aiemmin epäilyttänyt, ennakkoluulot kannattaa unohtaa tässä tapauksessa. Kaikella on toki hintansa…

Hyvää

  • Näyttävä muotoilu varauksin
  • Erittäin kevyt
  • Rullan kaksi vieritystilaa
  • Rullan tuntuma perinteisessä vieritystilassa
  • Lataus lennosta tavallisella micro-USB-kaapelilla
  • Molempikätinen muotoilu
  • Muokattava näppäinasettelu
  • Huippuluokan sensori
  • Ongelmitta toimiva 1000 Hz langaton yhteys
  • Hyvä akunkesto pelikäytössä
  • Muokattavat valaistusominaisuudet

Huonoa

  • Korkea hinta
  • Ei välttämättä riittävästi näppäimiä kaikkiin peleihin
  • Voisi olla hieman arvokkaamman tuntuinen tämän hintaiseksi hiireksi
  • Painoa ei ole mahdollista hienosäätää
  • Rullan herkkyys pikavieritystilassa varauksin
  • Kiinteästi asennettu akku

 

Logitech G810 Orion Spectrum

logitech-g810-3

G810 Orion Spectrum on paras tähän mennessä testaamamme Logitechin mekaaninen näppäimistö ja kokonaisuutena varsin onnistunut paketti. Matkassa on vain pari mutkaa – Romer-G-näppäinkytkimet sekä korkea hinta. Logitechin omissa näppäinkytkimissä ei ole suoranaisesti mitään vikaa, mutta ne eivät silti ole välttämättä kaikkien mieleen hieman Cherryn kytkimiä epämääräisemmän tuntuman vuoksi. Ja kytkimethän ovat perinteisesti mekaanisen näppäimistön tärkein seikka.

Hintansa puolesta G810 on erittäin arvokas näppäimistö, vaikka laadussa ei olekaan mitään valittamista. On kuitenkin suuri mahdollisuus, että potentiaalinen ostaja löytää markkinoiden laajasta tarjonnasta vastaavan itseään miellyttävän näppäimistön selvästi edullisemmalla hinnalla.

Jos on valmis tinkimään monivärivalaistuksesta, löytyy myös Logitechin mallistosta G810:lle edullisempi ja näppäinkytkimiltään mahdollisesti jopa parempi vaihtoehto G610 Orion -mallien muodossa. Ulkoisesti identtiset sisarmallit ovat varustettu valkoisella taustavalaistuksella sekä Cherry MX -kytkimillä ja sellaisen hankkiessaan rahapussiin ja nelisenkymppiä enemmän riihikuivaa.

Hyvää

  • Hillityn spartalainen muotoilu
  • Tukevan laadukas rakenne
  • Selkeät ja toimivat multimedianäppäimet
  • Hiljaiset ja tavallista lyhytliikkeisemmät Romer-G-kytkimet
  • Monipuolinen RGB-näppäinvalaistus
  • Kolmiasentoinen näppäimistökulman säätö
  • Helppokäyttöinen Logitech Gaming Software -ohjelmisto

Huonoa

  • Vain F-näppäimet ovat vapaasti ohjelmoitavissa
  • Kiinteä USB-kaapeli
  • Ei USB-läpivientejä
  • Maalattujen näppäinhattujen kestävyys varauksin
  • Hinta

Sisältö

  1. Esittely
  2. Logitech G810 Orion Spectrum
  3. Logitech G900 Chaos Spectrum
  4. Logitech Gaming Software & Yhteenveto