Uusimmat

Pikatestissä Eve-tech Eve T1 -taulutietokone

25.03.2015 20:09 Juha Kokkonen

Vuoden 2014 marras-joulukuu oli suomalaisten taulutietokoneiden aikaa, sillä Nokia esitteli Android-pohjaisen N1-mallinsa Slush-tapahtumassa marraskuun 18. päivä, Jolla oman joukkorahoituspohjaisen Tablet-laitteensa päivää myöhemmin samassa tapahtumassa ja entuudestaan tuntematon Eve-Tech puolestaan julkaisi Windows-pohjaisen Eve T1 -laitteensa joulukuun 2. päivä. Positiivista tässä kolmikossa oli, että kaikki kolme hieman erilaisista lähtökohdista ponnistavaa tuotetta tulivat jonkinasteisena yllätyksenä suurelle yleisölle.

Edellä mainitusta taulutietokonekolmikosta Eve T1:n taustalla vaikuttava Eve-Tech Oy on kiistatta tuntemattomin tapaus. Vuoden 2014 helmikuussa perustettu startup-yritys pitää päämajaansa Helsingissä ja kuluvan vuoden alussa sen palveluksessa oli vajaa kymmenen henkilöä. Toimitusjohtaja Konstantinos Karatsevidisin mukaan T1-taulutietokoneen kehittely alkoi kuitenkin jo ennen yrityksen perustamista. Eve T1 on Eve-Techin ensimmäinen markkinoille saapunut kuluttajatuote ja kuluvan vuoden aikana tarkoituksena on saada myyntiin myös muita uutuustuotteita. Eve-tech ei ole ensikertalaiseksi turhan vaatimaton – se kehuu tavoitteena olleen mahtavan tabletin kehittäminen ja T1:n kelpaavan jopa tietokoneen korvaajaksi.

Eve T1:n myynti alkoi joulukuun 8. päivä 159 euron hintaan, mutta Eve-Techillä oli aluksi melkoisia käynnistysvaikeuksia laitteen toimitusten aloittamiseksi. Lopulta T1:n toimitukset lähtivät rullaamaan helmikuun aikana. Toistaiseksi Eve T1:tä saa tilattua vain yrityksen kotisivujen kautta, mutta laite on tarkoitus saada myyntiin myös suomalaisten jälleenmyyntikanavien kautta lähiaikoina.

Tässä artikkelissa tutustumme Eve T1:een pikatestin muodossa. TaskuMurossa tutustuttiin Windows 8.1 -taulutietokoneisiin viimeksi runsas kuukausi sitten Linxin ja Wiskyn laitteiden muodossa.

Eve T1 toimitetaan tyylikkään pelkistetyssä mustassa kovakuorisessa pahvirasiassa, jonka kanteen on painettu pieni Eve-Techin logo ja kylkiin mattapinnasta kiiltävinä erottuvat Eve T1 -tekstit. Mitään tarkempia tuotetietoja tai kuvia ei pakkauksesta löydy.

Pakkauksen sisältä löytyy taulutietokonetta suojaava vaahtokumikehys, johon leikattu hauskana yksityiskohtana Eve-Techin logo. Itse laitteen ohella mukana toimitetaan pieni suomen- ja englannin kieltä sisältävä 25-sivuinen ohjevihkonen sekä valkoinen kahden ampeerin seinälaturi USB-johtoineen. Maininnan arvoisena seikkana laturi lämpeni testeissämme yllättävän kuumaksi (mittasimme korkeimmillaan 56 asteen pintalämpötilan).

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Ennakko-odotukset Eve T1:n fyysisen toteutuksen osalta olivat melko korkealla, sillä Eve-Tech mainostaa sivuillaan voimakkaasti laitteensa hyvää laaduntuntua. Ottaessamme T1:n ensi kertaa käteen ensivaikutelma ei aivan yltänyt odotusten tasolle. Laaduntuntu ei ole premium-tasoa, mutta laite tuntuu melko tukevalta ja jämäkältä. Takakuorta saa painettua tietyistä kohdista hieman sisäänpäin ja yrittämällä on mahdollista saada aikaan yksittäisiä natinoita, mutta häiritsevästä seikasta ei ole kyse.

Muotoilultaan T1 on edestä katsottuna varsin geneerisen näköinen. Näyttölasi peittää etupuolta käytännössä reunoille asti ja lasin reunoilla kiertää kapea muovinen kehys. Takakuori ulottuu laitteen kylkiin asti ja rajautuu näytön kehykseen. Näytön pinta-alan suhde koko laitteen ulkomittoihin on varsin hyvä – näytön pitkillä sivuilla reunuksen leveys on noin viisi millimetriä ja lyhyillä sivuilla noin 15 mm. Ainakin toistaiseksi ainoa saatavilla oleva värivaihtoehto on musta.

Eve T1:n fyysisiksi mitoiksi ilmoitetaan 130 x 216 x 9 mm ja 395 grammaa. Laite ei siis ole aivan ohuimmasta päästä, muttei kuitenkaan missään nimessä häiritsevän paksu. Näytön reunukset on saatu pidettyä miellyttävän kapeina. Paino on tämän näyttökokoluokan ylemmästä päästä.

Rautapuolella Eve T1:ssä on käytetty Intelin 22 nm viivanleveydellä valmistettua 64-bittistä Atom (Bay Trail) Z3735F -järjestelmäpiiriä, joka sisältää neljä 1,33 GHz peruskellotaajuudella ja 1,83 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa suoritinydintä sekä Intel HD Graphics -grafiikkasuorittimen. Järjestelmäpiirin parina on kaksi gigatavua yksikanavaista (10,6 Gt/s) DDR3L-RS RAM-muistia, joka on positiivista tämän hintaluokan laitteessa. Sisäistä NAND Flash -muistia laitteesta löytyy 32 gigatavua, josta vapaana on hieman vajaa 20 gigatavua. Tallennustilan laajentaminen onnistuu maksimissaan 128 gigatavun micro-SD-muistikortin avulla, mutta kaikkea sisältöä ei ole suoraan mahdollista tallentaa muistikortille. Microsoftin Onedrive-pilvitallennustilaa on käytössä vuodeksi teratavun verran. Mobiiliverkkoyhteyttä T1:ssä ei ole, mutta 4G-version on kerrottu olevan tulossa. Eve T1:n ominaisuuksiin lukeutuu myös GPS-paikannus.

Eve T1:n kahdeksan tuuman näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja sen tarkkuus on 1280×800 pikseliä (189 PPI). Kyseinen tarkkuus on riittävä tälle näyttökoolle, mutta mistään huipputarkasta katselukokemuksesta ei näillä pikselitiheyksillä voida vielä puhua. Näyttö on suojattu japanilaisen Asahin erikoislasiin perustuvalla OGS-ratkaisulla (One Glass Solution), jossa lasin ja sen alapuolisten kerrosten väli on minimoitu. Valmistaja kehuu näytön olevan yksi markkinoiden kirkkaimmista ja värikkäimmistä, mutta sitä emme lähde aivan allekirjoittamaan. Näytön värintoisto on perushyvällä tasolla ja kirkkaus hyvää keskitasoa. Testikappaleen näytön reunoilla oli havaittavissa hieman valovuotoa ja lisäksi kahdessa testaamistamme kolmesta yksilöstä näytön alaosassa oli kirkkaampi valkoinen alue. Ensimmäisessä esituotantoerää edustaneessa testikappaleessa se oli sormenpään kokoinen, mutta toisessa huomattavasti pienempi, lähes huomaamaton piste. Kolmannessa näyttö oli virheetön. Näytön katselukulmat ovat varsin hyvät, vaikkakin kuva tummenee aavistuksen sivuille mentäessä ja näytön pinta on hieman herkkä heijastuksille. Keväisessä auringonpaisteessa testattuna näytön luettavuus ei ollut erityisen hyvä heijastelevasta lasista johtuen.

Näytön alapuolelle reunukseen on sijoitettu simppeli valkoinen Windows-logo, joka toimii kapasitiivisena kotinäppäimenä. Laitteen alapäätyyn on sijoitettu micro-USB-liitäntä sekä pieni pyöreä merkkivalo, joka palaa latauksen aikana (oranssi=lataa, vihreä=akku täynnä). USB-liitännässä ei ole MHL-tukea (videoulostulolle), vaan Eve T1 luottaa kuvan ulostuonnissa langattomaan Miracast-tekniikkaan. Myöhemmin luvassa kerrotaan myös olevan HDMI-liitännällä varustettu telakka-asema.

Näytön yläpuolelle kehykseen on sijoitettu ainoastaan etukamera, jonka tarkkuus on kaksi megapikseliä. Etukameran varustukseen kuuluu myös automaattitarkennus. Yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä sekä monokaiutin, josta lähtee melko voimakas mutta hyvin diskanttipainotteinen ääni.

Eve T1:n takakuori on tummanharmaata mattapintaista muovia, jota valmistaja kutsuu ”anti-scratch suede black” -nimityksellä. Pintakuvioinniltaan ja kameran ympäristön muodoiltaan mieleen tulee hyvin vanhvasti Dell Venue 8 Pro -tabletti. Tuotesivuilla laitetta kuvaillaan myös mm. sanoilla ”vankka”, ”korkealaatuinen” ja ”mahtava”, mutta aivan sellaista vaikutelmaa takakuori ei onnistu välittämään. Takakuoren hieman kumimainen mattapinta yhdessä tiheän kehämäisen urituksen kanssa tarjoaa kohtalaisen mukavan ja pitävän sormituntuman. Takakuori on pyöristetty miellyttävästi reunoja kohden ja laitteen kyljet ovat sileäpintaiset.

Koko T1:n ainoa merkintä valmistajasta löytyy takakuoren alaosasta yhdessä tyyppimerkintöjen kanssa. Simppelin ”eve”-tekstin alapuolelta löytyy myös maininta Suomesta – ”Designed by Eve-tech in Finland”. Takakuoressa olisi ollut mukava nähdä myös Eve-techin simppelin tyylikäs logo. Laitteen oikeassa kyljessä (edestä pystyasennossa katsottuna) sijaitsee micro-SD-muistikorttipaikan luukku, pieni mikrofonin aukko sekä äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet. Muovisten painikkeiden tuntuma on samaan aikaan pehmeä ja mukavan napakka.

Takakuori ei ilmeisesti ole suoranaisesti tarkoitettu kuluttajien avattavaksi, mutta siitä huolimatta se irtoaa melko helposti kynsillä kuoren ja näytön reunan välistä kampeamalla. Sisäpuolelta takakuori on tavallista halvalta tuntuvaa kovapintaista ABS-PC-muovia ja yläosaan on liimattu pieni WiFi-antenni. Kuoren alta paljastuvat sisuskalut ovat yllättävän avoimen näköiset ja sinistä piirilevyä on runsaasti esillä. Akun alta pilkottavan näyttöpaneelin tausta on alumiinivahvistettu. TaskuMuron toimituksessa vieraili kaikkiaan kolme testilaitetta, joista ensimmäisen sisuskaluista löytyi pari tyhjää ruuvinpaikkaa, useita löysiä ruuveja sekä yksi irtonainen ruuvi. Kahdessa jälkimmäisessä testikappaleessa kyseisiä ongelmia ei havaittu.

Merkittävän osan näkymästä peittää litteä litium-polymeeriakku, jonka kapasiteetti on merkintöjen mukaan 4300 mAh (15,91 Wh). Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 11 tunnin yhtäjaksoisen käyttöajan.

Takakuoren yläosasta löytyy aavistuksen kohollaan oleva soikean muotoinen kiiltävän musta alue, jossa sijaitsee viiden megapikselin (2560×1920) automaattitarkenteinen takakamera. Kameran uloin suojalinssi on varustettu retrovaikutelman jättävällä ”5.0 Mega Pixels” -tekstillä. Pikselimäärää tarkempia tietoja Eve-tech ei kamerastaan ilmoita, mutta kuvatiedoista selviää, että kameran objektiivin f-arvo on 2.9.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Eve T1:n takakameran kuvanlaatu on välttävää ja sopii lähinnä satunnaiseen näppäilyyn. Dynamiikka on heikkoa, yksityiskohdat voimakkaasti pehmentyneitä ja värimaailma jonkin verran epäluonnollisesti korostunutta. Hämärässä värit haalistuvat ja lopulta häviävät käytännössä kokonaan. Etukamera noudattaa melko samaa linjaa, mutta matalammalla resoluutiolla.

Eve T1:n takakameralla on mahdollista tallentaa 1080p-tarkkuuden videokuvaa 10 Mbit/s bittivirralla ja 192 kbit/s stereoäänellä. Videokuvauksessa on mahdollista valita tarkennuspiste manuaalisesti tai käyttää jatkuvaa automaattitarkennusta. Laadultaan video on varsin sumeaa ja väreiltään haaleaa. Hiemankin hämärämmissä olosuhteissa (esim. valaistu huoneisto ilta-aikaan) videon päivitysnopeus tippuu havaittavasti noin 15 FPS:n luokkaan.

Käyttökokemukset ja huomiot

Eve T1 saapui TaskuMuron testattavaksi helmikuun puolivälissä, joten sen testijakso muodostui noin kuukauden mittaiseksi. Laitteen käyttö oli luonnollisen jaksottaista ja koostui pääosin nettiselailusta, videoiden katselusta, valokuvien selailusta, sähköpostien lukemisesta sekä pelaamisesta. Testattavana vieraili itse asiassa kolme erillistä laitetta, sillä etenkin ensimmäisessä yksilössä esiintyi useita ongelmia. Ensimmäisen ilmeisesti esituotantoerää edustaneen testilaitteen vikalistalle lukeutuivat mm. sisältä löytyneet irtonaiset ja puuttuvat ruuvit, näytön alareunassa sijainnut sormenpään kokoinen vaaleampi piste, näytön käännön ajoittainen toimimattomuus sekä holtiton virrankulutus valmiustilassa. Toisen testikappaleen kanssa ei kyseisiä ongelmia enää esiintynyt pientä näytöstä löytynyttä pistettä ja natisevaa rakennetta lukuun ottamatta. Kolmannen sarjatuotantoerästä peräisin olleen laitteen myötä ongelmat olivat tiessään.

Laitteen käsituntumassa ei muotoilun ja pintamateriaalin osalta ole valittamista. Takakuori on pitävä ja miellyttävän tuntuinen. Kahdeksan tuuman näyttö on hyvä kompromissi koon ja käytettävyyden suhteen. Käytössä se tuntuu selvästi seitsentuumaisia suuremmalta, mutta samalla laite on fyysisesti merkittävästi kymmentuumaisia kompaktimpi. Joitain käyttäjiä lähes 400 gramman paino saattaa häiritä, mutta ainakaan allekirjoittanut ei kokenut sitä ongelmaksi. Eve T1:n fyysisten painikkeiden sijainti oikean kyljen yläosassa on toimiva.

Eve T1:stä löytyvä täysiverinen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä toimi testijaksolla ongelmitta. T1 on ensimmäinen allekirjoittaneen kokeilema edullisen hintaluokan Windows-taulutietokone ja käyttöjärjestelmä yllätti positiivisesti sulavalla toiminnallaan. Emme havainneet testijaksolla peruskäytössä minkäänlaista hidastelua tai jumittelua. Vähänlaisesti Windowsia taulutietokoneella käyttäneenä yllätyin positiivisesti 8.1:n toimivuudesta kompaktilla kosketusnäytöllä. Windows ei varmasti sovi kaikkien käyttötottumuksiin, mutta allekirjoittanut huomasi pitävänsä mahdollisuudesta käyttää tablettia sekä Modern-ruutunäkymässä että perinteisessä työpöytätilassa. Myös työpöytäkäyttöliittymä on kahdeksan tuuman näytöllä varsin käyttökelpoinen, kunhan käyttöliittymän kohteiden skaalauksen kasvatti noin 150 %:iin. Windows-tabletin vahvuus on laaja perinteisten tietokonesovellusten valikoima, mutta toisaalta heikkous löytyy kosketuskäyttöön suunniteltujen Modern-sovellusten vaatimattomasta määrästä. Eve-tech ilmoitti hiljattain, että Eve T1 tukee päivitystä myöhemmin tänä vuonna tulevaan Windows 10 -versioon.

Intel Bay Trail -järjestelmäpiirin äärirajoja päästiin koettelemaan raskaammilla mobiilipeleillä, kuten Asphalt 8 -autopelillä. Esimerkiksi juuri Asphalt 8 oli suurimmilta osin pelattavissa, mutta ruudunpäivitysnopeus hidastui selvästi tietyissä tilanteissa, kun ruudulla oli enemmän autoja ja tapahtumia. Onkin hieman erikoista, että Eve-tech mainostaa laitteen ”raakaa suorituskykyä” sivuillaan juuri Asphalt 8:n avulla. Rasituksessa havaitsimme laitteen takakuoren keskiosan lämpenevän selvästi, mutta polttavaksi se ei kuitenkaan kuumentunut.

Testasimme Eve T1:n suorituskykyä myös muutamalla synteettisellä testisovelluksella, joiden yllä näkyvät tulokset ovat hyvässä linjassa muiden vastaavalla raudalla varustettujen laitteiden kanssa. Taulukon verrokkilaitteista Wisky on alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva Windows-tabletti ja Galaxy Tab S 8.4 taasen noin 400 euron arvoinen Android-tabletti.

Edullisen Windows-taulutietokoneen akunkesto oli yksi suurimmista mielenkiinnon kohteista Eve T1:n saapuessa testiin ja lopulta siitä oli yllättävän hankala saada muodostettua selkeää kuvaa. Ensimmäisessä testikappaleessa oli mitä ilmeisimmin jotain vikaa, sillä akku kului näytön ollessa sammutettuna noin 10-20 % tuntivauhtia ja täyteen ladattu akku oli yön jälkeen tyhjänä, jos laitetta ei sammuttanut kokonaan. Toisessa testikappaleessa valmiustilan akunkesto putosi inhimilliselle tasolle, mutta edelleen siinä esiintyi testijakson aikana melko suurta vaihtelua ilman selvää syytä, sillä vuorokauden aikana akkumittarista hävisi vaihtelevasti noin 10-40 % laitteen maatessa käyttämättömänä. Tästä johtuen totesimmekin testijakson edetessä, että T1 on hyvä sammuttaa kokonaan, jos laitetta ei epäile tarvitsevansa lähituntien aikana. Nettiselauksessa ja muussa vastaavan rasitustason peruskäytössä akkua riitti yhdellä latauksella noin kymmenisen tuntia ja koko näytön YouTube-videotoistossa mittasimme virrankulutukseksi runsaat 25 % tunnissa. Valmiustilaa varten Eve T1:stä löytyy taulutietokoneille tyypillinen InstantGo-tuki.

 

Yhteenveto

Eve T1 toivotettiin tervetulleeksi TaskuMuron testiin positiivisin ennakko-odotuksin, mutta se ei aivan onnistunut lunastamaan kaikkia ennakkolupauksia erinomaisesta laaduntunnusta. Vaikka asiaa koettaisi kuinka katsoa sinivalkoisien lasien läpi, edustaa rakenteen fyysinen toteutus ja laatuvaikutelma lähinnä hyvää perustasoa. Positiivisina puolina Eve T1:n ulkomitat ovat kahdeksan tuuman laitteelle melko maltilliset ja takakuoren muotoilu sekä pintaviimeistely tuntuvat kädessä miellyttävälle.

Eve T1:n sisään pakattu Intelin Bay Trail -piiri on toimivaa perustavaraa, joka on tyypillistä useimmille alle 200 euron Windows-tableteille. Piirin potku tuntuisi riittävän peruskäyttöön hyvin, mutta raskaimmissa mobiilipeleissä vääntö saattaa loppua hieman kesken, vaikka Eve T1:tä Asphalt-pelin voimin tuotesivuilla mainostetaankin. Kahden gigatavun RAM on tämän hintaluokan tabletissa mukava ominaisuus ja Eve T1 onkin edullisimpia Suomen markkinoilta löytyviä kahden gigan käyttömuistilla varustettuja malleja. Siitä on etua erityisesti Windowsin työpöytäsovelluksia käyttäessä. 32 gigatavun tallennustila loppuu etenkin tehokäyttäjältä nopeasti kesken, sillä käyttäjän hyödynnettävissä siitä on vain noin 20 gigatavua ja esimerkiksi sovelluskaupasta ladattuja sovelluksia ja pelejä ei saa asennettua muistikortille ilman järjestelmärekisterin puukottamista. Kahdeksan tuuman näyttö on kuvanlaadultaan hyvää keskitasoa, mutta ei suoranaisesti hurmaa millään osa-alueella. T1:n akunkesto on aktiivisessa käytössä riittävä, mutta jäimme ihmettelemään lepotilan virrankulutuksessa esiintyneitä heittelyitä.

Henkilökohtaisesti Eve T1 oli allekirjoittaneelle ensimmäinen enemmän käyttämäni edullisen hintaluokan Windows 8.1 -taulutietokone ja käyttöliittymä yllätti toiminnallaan erittäin positiivisesti. Pöytätietokoneista tuttu käyttöjärjestelmä toimii sulavasti ja tökkimättä myös edullisella raudalla ja pieniin kuoriin pakattuna. Windowsin etuna on sen kahdet kasvot – samasta paketista löytyy sekä toimiva ja loogisesti pyyhkäisyelein käskytettävä kosketuskäyttöliittymä sekä perinteinen työpöytänäkymä laajoine sovellustarjontoineen, joista ainakin henkilökohtaisesti huomasin hyödyntäväni varsin tasaisesti kumpaakin. Onkin harmillista, että Windows 8.1:n tablettikäyttöön tarkoitettujen sovellusten tarjonta on edelleen varsin rajoittunutta. Tulevaisuudessa käyttäjät voivat päivittää T1:n Windows 10 -versioon.

Kokonaisuudessaan Eve T1 jätti itsestään varsin neutraalin kuvan. Kyseessä on hyvinkin käyttökelpoinen Windows-taulutietokone, mutta Lenovon Miix 2:n kaltaisiin saman hintaluokan kilpaileviin tuotteisiin verrattuna se ei onnistu tarjoamaan mitään merkittävästi parempaa. Yksi Eve T1:n valteista on toki suomalaisuus, mutta laitteen toteutusta tutkiessa senkin merkitys kyseenalaistuu tietyissä määrin. Suomalaiset startup-yritykset ovat kuitenkin aina positiivinen asia mobiilialalla ja toivommekin, että Eve-tech onnistuu parantamaan tulevien malliensa laaduntuntua entisestään ja samalla tehtyä designista hieman persoonallisempaa.

Hyvää

  • Näyttö hintaluokassaan varauksin
  • Näytön mukavan kapeat reunat
  • Takakuoren pitävä pinnoite ja kuviointi
  • Kaksi gigatavua RAM-muistia
  • GPS-yhteys
  • Kaiuttimen äänenvoimakkuus
  • Windowsin laaja sovellusvalikoima hyödynnettävissä
  • Käytettävyydeltään monipuolinen ja sulavasti toimiva Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä
  • Päivitettävissä Windows 10:een
  • Mukana vuoden Office 365 -lisenssi ja 1 Tt pilvitallennustilaa
  • Hinta varauksin

Huonoa

  • Valmistaja lupaa enemmän kuin mitä pystyy tarjoamaan
  • Etu- ja takakuori keräävät sormenjälkiä
  • Ei näytön kirkkauden automaattisäätöä
  • Ei HDMI- eikä MHL-liitäntää (videoulostulo vain Micracastin avulla)
  • 32 gigatavun tallennustilasta 20 Gt käytettävissä
  • Windowsin tablettikäyttöön optimoitujen sovellusten tarjonta on hyvin rajallinen
  • Epäloogisesti käyttäytyvä virrankulutus
  • Kameroiden heikohko kuvanlaatu