Uusimmat

Pikatestissä Nokia Lumia 630

31.05.2014 01:07 Juha Kokkonen

Huhtikuun alussa järjestetyssä Microsoftin Build 2014 -kehittäjätapahtumassa Nokia esitteli uusimman sukupolven Lumia-mallistonsa yhdessä Windows Phone 8.1:n rinnalla. Yrityksen ensimmäiset WP8.1-käyttöjärjestelmää käyttävät laitteet ovat Lumia 630, 635 ja 930. Kolmikosta kaksi ensimmäistä asettuvat aivan markkinoiden edullisimpaan hintaluokkaan ja Lumia 930 puolestaan hintahaitarin yläpäähän. Edullisen pään mallit ovat olleet viime vuodet Nokian älypuhelinmyynnin kulmakivi, sillä esimerkiksi Lumia 520 -malli on edustanut merkittävää osaa Nokian Lumia-myynnistä ja siitä on tullut samalla maailman suosituin Windows Phone -puhelin. Uudet Lumia 630 ja 635 astuvat siis suoraan erittäin tärkeään rooliin.

Nokia toi Lumia 630:n Suomessa myyntiin 15. toukokuuta 165 euron suositushintaan. Samalla kyseessä on ensimmäinen Suomessa kauppoihin saapunut Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmää hyödyntävä puhelin. Vaikka Nokian laiteyksikön kauppaaminen Microsoftille on saatu jo päätökseen, tuli Lumia 630 myyntiin vielä Nokian nimellä. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun taitteessa Lumia 630 maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 137 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Lumia 630:een lyhyemmän kaavan mukaan pikatestin muodossa. Uuteen Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmään tutustumme tarkemmin kesäkuussa Lumia 930 -artikkelin yhteydessä.

 

Lumia 630:n pakkaus yllättää ulkoasullaan, sillä se ei noudata enää Nokian pitkään käyttämää sinistä väriteemaa. Sen sijaan pakkauksen pohjaväri on harmaa ja se on tehty kiiltäväpintaisesta pahvista. Pakkauksen sisäosa liukuu ulos toisesta päädystä, joka on viistetty hauskalla tavalla. Sisällä olevan puhelimen väri näkyy vastakkaisessa päädyssä olevan pienen pyöreän reiän läpi. Pakkauksen sisältö on itse puhelimen ja akun ohella erittäin köyhä. Mukana tulee ainoastaan AC-20 teholaturi sekä pikakäyttöopas. Laturin johto on kiinteää mallia, joten sitä ei voi käyttää USB-datakaapelina.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Ensisilmäyksellä Lumia 630 muistuttaa vanhempaa 620-mallia, mutta todellisuudessa koko on kasvanut selvästi ja muotoihin on tullut enemmän kulmikkuutta. Muotoilussa on havaittavissa vivahteita myös Asha-tuoteperheen kosketusnäyttömalleista. Polykarbonaatista valmistettu mattapintainen kuorirakenne tuntuu varsin miellyttävältä kädessä ja kokonaisuus on tukeva sekä natisematon. Osien sovituksessa tosin näytön reunalta pitkien sivujen puolivälistä painamalla on saatavissa aikaan pientä liikettä ja lonksumista. Kokonaisuus tuntuu tässä hintaluokassa hyvältä, joskaan ei aivan yllä Lumia 620:n tasolle.

Fyysisiltä mitoiltaan Lumia 630 on kasvanut selvästi 3,8-tuumaisesta edeltäjästään ja on nyt noin Lumia 720:n kokoluokkaa – hieman pidempi, kapeampi ja paksumpi. Valmistajan ilmoittamat viralliset mitat ovat 129,5 x 66,7 x 9,2 mm ja painoa on kertynyt tämän kokoluokan puhelimelle kohtuulliset 134 grammaa. Tarjolla olevia värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, keltainen, oranssi ja vihreä. Kaikki värivaihtoehdot ovat mattapintaisia.

Konepellin alta Lumia 630:sta löytyy edullisen hintaluokan älypuhelimelle tyypillistä rautaa. Järjestelmäpiiriksi on valittu viime vuonna julkaistu Snapdragon 400 (MSM8226), joka koostuu neljästä 1,2 GHz Cortex-A7-prosessoriytimestä sekä Adreno 305 GPU:sta. RAM-muistia on ladattu mukaan nykypäivänä niukahkot 512 megatavua ja sisäistä tallennustilaa löytyy kahdeksan gigatavua, josta runsaat nelisen gigaa on käyttäjän hyödynnettävissä. Lisäksi puhelimeen on mahdollista asentaa maksimissaan 128 gigatavun micro-SD-muistikortti ja OneDrive-pilvitallennustilaa on tarjolla seitsemän gigatavua. Tiedonsiirto mobiiliverkossa tapahtuu 3G-verkossa (900 & 2100 MHz) maksimissaan 21 Mbit/s latausnopeudella ja 5,76 Mbit/s lähetysnopeudella.

Lumia 630:n etupuolta peittää muovikuorien reunoille asti ylettyvä Gorilla Glass 3 -suojalasi, jonka alta löytyy 4,5-tuumainen IPS LCD -näyttöpaneeli. Näytön tarkkuus on 480 x 854 pikseliä, joka tarkoittaa nykypäivänä melko matalaa 221 PPI:n pikselitiheyttä. Tässä hintaluokassa se edustaa kuitenkin varsin hyvää tasoa. Näytön värintoisto sekä kontrasti ovat hyvää keskitasoa ja katselukulmat kohtalaiset, vaikkakin sivuille mentäessä näytön tummuus hieman muuttuu. Nokia käyttää näytössä ClearBlack-kerrosta, jonka tarkoituksena on vähentää heijastuksia ja parantaa tummien sävyjen toistoa. Valitettavasti näytön luettavuus auringonpaisteessa on täydelläkin kirkkaudella vain keskitasoa ja lisäksi sormenjäljet näkyvät näytön pinnassa melko helposti.

Näytön yläpuolelta löytyy noin 15 mm korkea kaistale, jonka sisältö on normaalia karsitumpi. Kuulokkeen aukko on lovettu näyttölasin yläreunaan ja sen suojana on tiheä verkko, joka kerää päälleen helposti pölyä. Toisin kuin puhelimissa on yleensä tapana, Lumia 630:sta ei löydy lainkaan etukameraa sekä etäisyys- ja valoisuusantureita. Tämän vuoksi puhelin ei myöskään pysty säätämään näytön kirkkautta automaattisesti ympäristön mukaan, vaan käyttäjän valittava kirkkaus manuaalisesti kolmesta vaihtoehdosta. Etäisyysanturin puuttumisesta ei ole niin suurta vaaraa, sillä näyttö kykenee tunnistamaan käyttäjän korvan puheluiden aikana estäen vahinkopainallukset.

Näytön alapuolella puhelin jatkuu noin 16 mm verran ja näyttölasin alareunasta löytyy pieni lovi mikrofonille. Näyttölasin reunoja kiertää ohut muovilista, joka on hieman kohollaan lasin pintaan nähden. Navigointinäppäimet eivät sijaitse enää näytön alapuolella, vaan Lumia 630:ssa on hyödynnetty Windows Phone 8.1:n mukanaan tuomaa mahdollisuutta sijoittaa näppäimet virtuaalisessa muodossa näytön alareunaan. Virtuaalinäppäinten taustan väri on mahdollista valita ja ne osaavat tarvittaessa piilottaa itsensä ruudulta (esimerkiksi videota katsellessa). Ilmeisesti virtuaalinäppäinten viemän pienen tilan vuoksi puhelimessa on päädytty käyttämään korkeussuunnassa hieman suurempaa 854 pikselin näyttöä. Keskellä puhelimen alapäätyä sijaitsee micro-USB 2.0 -liitäntä.

Lumia 630:n takakuori on yhtä ja samaa polykarbonaattimuovikappaletta näyttöä suojaavan lasin reunoille asti. Vastaavaa rakennetta on käytetty myös useimmissa muissa edullisemman pään Lumia-malleissa. Takakuori on keskiosastaan melko tasainen ja kaartuu kevyesti reunoille muotoiltua kulmaa kohti. Kyljet ovat suorat, mutta puhelin levenee hieman etupaneelia kohti. Mattapintainen muovi tuntuu miellyttävältä kädessä ja sietää hyvin sormenjälkiä.

Takakuoren oikeasta alanurkasta löytyy noin kolmen millimetrin pyöreä aukko kaiuttimelle, joka kykenee korkeaan äänenvoimakkuuteen, mutta särkee hieman maksimivolyymilla. Kaiutin ei vaimene merkittävästi, vaikka puhelimen asettaa pöydälle takakuori alassuin. Laitteen virta-/lukitusnäppäin sijaitsee näppärästi oikean kyljen puolivälissä ja äänenvoimakkuuden säätöpainike sen yläpuolelta. 3,5 mm kuulokeliitäntä on puhelimen yläpäädyssä.

Takakuoren irrotus on hieman hankalaa ilman oikeaa tekniikkaa, joka edellyttää kynsillä tarttumista takakuoren yläetureunaan sekä peukalolla painamista kameran alapuolelta. Takakuoren sisäpinnasta löytyy kolme pehmustekaistaletta, joiden tarkoituksena on pitää akku tukevasti paikallaan. Puhelimen runko on mustaa muovia ja sitä koossa pitävät torx-ruuvit ovat hyvin näkyvillä. Rungon oikeasta alanurkasta (takaa katsottuna) löytyvä kaiutin on yllättävän suurikokoinen, joka selittää suuren äänenvoimakkuuden. Micro-SIM- ja micro-SD-korttipaikat sijaistevat rungon vasemmassa reunassa ja niiden käyttämiseksi akku on irrotettava puhelimesta.

BL-5H-akku on sijoitettu toispuoleisesti rungon oikeaan reunaan ja se on irrotettavissa olevaa mallia. Li-ion-akun speksit ovat 1830 mAh (3,7 V) ja 6,8 wattituntia, eli se on kasvanut selvästi edeltäjämallista. Nokia ilmoituksen mukaan se pystyy tarjoamaan jopa 25 päivän valmiusajan, 13,1 tunnin 3G-puheajan, 58 tunnin musiikkitoistoajan, seitsemän tunnin videotoistoajan tai noin yhdeksän tunnin nettiselausajan yhdellä latauksella.

 

Kamera ja kuvanlaatu

Lumia 630:n takakamera perustuu 1/4 tuuman viiden megapikselin (2592 x 1944) kamerakennoon, jonka parina on automaattitarkenteinen f2.4-aukkoinen objektiivi 28 mm kinovastaavalla polttovälillä. Vastaavilla ominaisuuksilla varustettua ratkaisua on käytetty myös muissa edullisissa Lumia-malleissa. Kameran pienin tarkennusetäisyys on 10 cm ja sillä pystyy taltioimaan myös 720p-videokuvaa 30 FPS:n päivitysnopeudella sekä stereoäänellä. LED-salamaa kameran parina ei valitettavasti ole lainkaan.

8.1-version myötä Windows Phonen vakiokamerasovellus uudistui ja koki merkittäviä parannuksia. Kuvausnäkymän oikeasta laidasta löytyy nyt omat painikkeensa tavalliselle kuvaukselle, sarjakuvaukselle sekä videokuvaukselle. Vasempaan reunaan on sijoitettu viisi pyöreää painiketta, joiden toiminnot ovat käyttäjän valittavissa kahdeksasta eri vaihtoehdosta. Oletuksena vasemmassa alakulmassa sijaitsevasta ikonista saa vaihdettua kuvaustilan (automaatti, lähikuva, yökuvaus, urheilu ja taustavalo) Hyvänä uudistuksena sovellus ei myöskään ota enää automaattisesti kuvaa, kun kuvausnäkymästä valitsee tarkennuspisteen.

Windows Phonen parantuneesta vakiokamerasovelluksesta huolimatta Lumia 630:ssa on suositeltavampaa käyttää erinomaiseksi todettua Nokia Camera -sovellusta, joka tarjoaa laajemmat säätömahdollisuudet sekä kuvan nopean jälkimuokkausominaisuuden. Kuvasarja-ominaisuus mahdollistaa erinäiset jälkikäsittelyefektit otetun kuvasarjan pohjalta ja manuaalitila tarjoaa käyttäjälle mm. ISO-arvon, tarkennuksen ja valotusajan manuaalisäädöt, jotka mahdollistavat luovuuden nostamisen uudelle tasolle.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla. HUOM! Osa kuvista on otettu epähuomiossa 16:9 kuvasuhteella, jolloin kuva on normaalia matalampi. Se ei kuitenkaan vaikuta muilta osin heikentävästi kuvanlaatuun.

Microsoft karsi Windows Phone 8.1:n myötä fyysisen kamerapainikkeen pois rautavaatimusten listalta ja Lumia 630 on ensimmäinen tästä ratkaisusta kärsivä yksilö. Windows Phone -puhelimien loistava kameranäppäin on jätetty nimittäin pois ja kamerasovellus on käynnistettävä omasta kuvakkeestaan ja kuva otettava ruudulta käsin. Huomasimme kamerasovelluksen käynnistyvän ajoittain todella hitaasti – muutamaan otteeseen startti vei jopa reilusti yli viisi sekuntia, joka oli kameratarpeen hetkellä raastavan pitkä odotus.

Viiden megapikselin kamera on teoriassa samanlainen, kuin useammassa aiemmassakin edullisemman pään Lumia-mallissa, mutta käytännössä kuvanlaatu ei jostain syystä yllä aivan samalle tasolle. Parhaimmillaan Lumia 630 piirtää viiden megapikselin luokassa varsin hyvää jälkeä, mutta välillä kuvista tuntuu jäävän puuttumaan se viimeinen terävyys. Lisäksi kuviin ilmestyy melko helposti tasaista kohinaa jopa päivänvalossa otetuissa kuvissa. Värit toistuvat melko hyvin, joskin välillä on havaittavissa pientä ylikorostumista ja ajoittain valkotasapaino hieman heittelee peräkkäin otettujen kuvien välillä. Lähikuvauksessa kameralla pääsee varsin lähelle, mutta valaistuksen on oltava hyvä, jotta kuvista tulee maukkaan teräviä.

Valon määrän vähentyessä Lumia 630:n kamera ei pärjää yhtä hyvin, kuin aiemmin testissämme vierailleet Nokian viiden megapikselin yksilöt. Kenno ei tunnu kaappaavan vähäistä saatavilla olevaa valoa yhtä hyvin kennolle ja kameran taltioima värimaailma supistuu nopeasti hämärän tullessa. Kohina pysyy aluksi kohtalaisen hyvin kurissa, mutta lopulta se ottaa niin voimakkaasti vallan, että kohinanvaimennus tekee yksityiskohdista sumeaa puuroa. Lähempää tarkasteltuna kohinassa on havaittavissa vaaka- ja pystysuuntaisia raitakuvioita.

Lumia 630 pystyy taltioimaan 720p-videokuvaa 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Videon bittivirta on noin 10 Mbit/s ja ääni tallentuu stereona 128 kbit/s laadulla. Videokuvauksessa on mahdollista valita tarkennuspiste manuaalisesti tai käyttää jatkuvaa automaattitarkennusta. Videokuvan laatu on keskitasoa, mutta puhelimen hintaluokka huomioiden varsin kelvollista.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Lumia 630 piipahti TaskuMuron testissä noin viikon verran, jonka aikana laitetta käytettiin normaalissa jokapäiväisessä arjessa. Laite ei aiheuttanut suoranaisesti harmaita hiuksia, mutta temppuili hieman muutamaan otteeseen. Kertaalleen puhelin käynnistyi taskussa itsekseen uudelleen ja pariin otteeseen se sammutti sovelluksen rasituksen alla (YouTube-videon katselua selaimella). Lisäksi kuvaruutunäppäimet jumiutuivat pariin otteeseen hetkeksi, kun puhelimella oli pureskeltavanaan vaativampi tehtävä.

Käsituntumaltaan Lumia 630:ssa ei ole valittamista, vaikkakin sen edeltäjä Lumia 620:n takakuoren pyöreämmät muodot olivat kädelle miellyttävämmän tuntuiset. Mattapintainen polykarbonaatti tuntuu sormissa miellyttävältä, mutta oikein kuivissa käsissä se saattaa tuntua hieman liukkaalta. Kooltaan 630 sopii melko hyvin yhden käden käyttöön, vaikka ulkomitat eivät olekaan 4,5-tuumaiseksi laitteeksi erityisen kompaktit. Myös näppäinten sijoittelu on käyttöergonomian kannalta hyvin onnistunut, emmekä havainneet virtuaalinäppäimissä heikkouksia fyysisiin navigointinäppäimiin nähden.

Lumia 630 on ensimmäisenä markkinoilta löytyvänä puhelimena varustettu Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmällä. Sen mukanaan tuomat parannukset ovat merkittäviä ja myös erittäin odotettuja. Jatkuvaan jokapäiväiseen käyttöön yksi eniten vaikuttavista uudistuksista on laajennettu kotinäkymä, joka mahdollistaa ruutujen määrän kasvattamisen 50 %:lla. Melko matalan resoluution näytöllä pienimmät ruudut näyttävät tällöin hieman sumeilta, mutta ne pysyvät silti täysin käyttökelpoisina. Sovellusten tapahtumia on mahdollista seurata nyt paljon kaivatun ilmoitusvalikon kautta, jonka sisällön päivittymisessä olisi kuitenkin ajoittain vielä pientä parantamisen varaa. Tekstinsyötön osalta ehdottomasti testaamisen arvoinen ominaisuus on uusi Word Flow -pyyhkäisynäppäimistö, jonka helppouteen ja nopeuteen ainakin allekirjoittanut ihastui täysin. Vastaavia ratkaisuja on ollut markkinoilla jo pitkään, mutta yksikään testaamani ei ole toiminut näin sujuvasti.

Vertailimme Lumia 630:n käyttöjärjestelmän käytännön suorituskykyä ja toimintaa rinnatusten samaa hintaluokkaa edustavan Lumia 520:n kanssa. Myös Lumia 520:een oli asennettu WP8.1 -käyttöjärjestelmä. Lumia 630 osoittautui sovellusten avausajoissa ja käyttöliittymän yleisessä nopeudessa hieman nopeammaksi. Erot eivät kuitenkaan olleet keskimäärin kovinkaan suuria. Käyttöliittymän animoinnit ja siirtymät tapahtuvat Windows Phonelle tyypillisesti sulavasti, joka ei ole itsestään selvyys tämän hintaluokan laitteissa. Tietyissä tilanteissa ja varsinkin raskaampia sovelluksia avatessa puhelin kuitenkin latailee varsin pitkään (useita sekunteja), joka saattaa närkästyttää etenkin suorituskykyisempiin puhelimiin tottuneita.

Käymme Windows Phone 8.1:n uudistuksia tarkemmin läpi ensi kuussa julkaistavan Lumia 930 -artikkelin yhteydessä.

Testasimme Lumia 630:n suorituskykyä myös muutamilla synteettisillä testisovelluksilla. Lumia 520:een verrattuna (samaa rautaa käyttävät myös mm. 620 ja 720) suorituskyky osoittautui keskimäärin muutaman kymmenen prosenttia paremmaksi. Kirjasimme ylös seuraavat tulokset (suluissa verrokkina Lumia 520):

  • Pi Benchmark 698 ms (335)
  • Multibench 2 CPU 16325 (11858)
  • Multibench 2 Mem 7004 (1850)
  • Multibench 2 Graphics 45940 (36646)
  • AnTuTu v.0.8.0b 11908 (7215)
  • PhoneMark 1.4 812 (572)
  • Sunspider 1.0.2 1441,4 ms (1709,1)
  • WP Bench Free 265,24 (194,17)
  • Basemark OS II 447 (324)
  • CamSpeed Bright Light 398 (410)
  • CamSpeed Low Light 440 (322)

Yksi edeltäjämalli Lumia 620:n heikkouksista oli pieni akku, jota Nokia on pyrkinyt paikkaamaan kasvattamalla akun kokoa noin 40 prosentilla. 1830 mAh akku ei ole edelleenkään nykypäivän älypuhelimessa erityisen suuri, mutta edeltäjään verrattuna käytännön akunkestossa oli havaittavissa parannusta. Testijakson aikana Lumia 630:n akusta oli päivän (klo 8-24) jälkeen jäljellä keskimäärin 40-50 %. Kertaakaan yhdellä latauksella ei pärjätty kahden päivän yli ja kertaalleen akku loppui alkuillasta raskaamman käytön myötä. Testijaksolla puhelimen käyttö sisälsi pääosin teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, lyhytjaksoista nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Yhteenveto

Nokia Lumia 630 on markkinoiden ensimmäinen Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin ja samalla mahdollisesti yksi viimeisistä Nokian logolla varustetuista älypuhelinmalleista. Edulliset Lumia-mallit ovat olleet viime aikoina Nokian vahvuus ja ne ovatkin tarjonneet vastineeksi erinomaista käytettävyyttä sekä Nokian monipuolisen sovellusvalikoiman. Myös Lumia 630 jatkaa tätä samaa linjaa.

Lähinnä ihmetyttämään jää 630:n asemointi Lumia-mallistossa. Kyseessä nimittäin on teknisesti lähes niin karsittu laite, kuin Windows Phone -älypuhelin vain voi olla. Ei valoisuus- ja etäisyysantureita, ei salama-LEDiä, ei fyysistä kameranäppäintä, ei etukameraa, ei fyysisiä navigointipainikkeita, ei kuulokkeita, ei USB-kaapelia ja vain minimimäärä RAM-muistia. Valmistajan suositushinta on samaa luokkaa, mitä se oli aikanaan Lumia 520:n kohdalla. Miksi mallinumero ei siis ole 630:n sijaan 530?

Niin tai näin, Lumia 630 tarjoaa vajaan 150 euron hinnalleen mukavasti vastinetta. Laite ei suoranaisesti loista millään osa-alueella, mutta ominaisuudet ovat pääpiirteittäin tasaisen hyvässä balanssissa. 4,5 tuuman IPS-näyttö on tässä hintaluokassa hyvä ja viiden megapikselin kameran kanssa pärjää. Akku tarjoaa riittävän toiminta-ajan ja lähtötason neliydinpiiri tarjoaa tyydyttävää suorituskykyä, kunhan käyttäjällä on ajoittain varaa odottaa muutaman sekunnin ylimääräistä latailua. Uusi Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmä nostaa ohjelmistopuolen entistä paremmin ajan tasalle ja tuo mukanaan monia hyviä parannuksia. Lumia 630:a ei kannata sivuuttaa, jos etsii edullista, mutta kyvykästä älypuhelinta.

 

Vahvuudet

  • Näyttö varauksin
  • Kameran manuaalisäädöt Nokia Camera -kuvaussovelluksessa
  • Loistavasti toimiva pyyhkäisynäppäimistö
  • Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän lukuisat uudistukset
  • Kaiuttimen äänenvoimakkuus varauksin
  • Nokian laaja sovellusvalikoima
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Hinta

Heikkoudet

  • Vain 512 Mt RAM-muistia
  • Ei vilkaisunäyttöä eikä lukituksen avaamista tuplanäpäytyksellä
  • Ei näytön kirkkauden automaattisäätöä
  • Ei etukameraa eikä salamavaloa
  • Ei fyysistä kameranäppäintä
  • Mukana ei toimiteta kuulokkeita tai USB-kaapelia
  • Kameran kuvanlaatu hämärässä

 

 

Muropaketin uusimmat