Muropaketti.com

Intel julkaisi tänä syksynä uuden Skylake-prosessoriarkkitehtuurin, jonka se itse laskee Core-prosessorisukupolven kuudenneksi iteraatioksi. Tutustumme tässä artikkelissa Skylake-arkkitehtuurin saloihin.

Lue lisää | Kommentit

Intelillä on meneillään mielenkiintoinen vaihe työpöytäprosessoreiden kehityksessä. Yritys esitteli kesäkuun alussa Broadwell-koodinimelliset Core i7- ja i5-5000-sarjan prosessorit, jotka valmistetaan 14 nanometrin viivanleveydellä. Kyseessä on perinteisessä tick-tock-strategiassa tick-vaihe eli siirtyminen Haswellista ja 22 nanometristä pienempään valmistusprosessiin. Valitettavasti kauppojen hyllyillä Broadwell-työpöytäprosessoreita ei toistaiseksi ole näkynyt. Nyt vain pari kuukautta myöhemmin esittelyvuorossa on jo tock-vaihe eli uuteen arkkitehtuurin perustuvat 14 nanometrin Skylake-koodinimelliset Core i7-6700K-ja Core i7-6600K -prosessorit.

Lue lisää | Kommentit

AMD FX-8370e (95W)

28.11.2014, 00.13

AMD julkaisi syyskuun alussa kolme uutta FX-sarjan prosessoria, jotka valmistetaan edelleen 32 nanometrin viivanleveydellä ja perustuvat Piledriver-sukupolven prosessoriytimiin. Kyseessä on todennäköisesti viimeiset Vishera-koodinimelliset FX-tuotejulkaisut ja seuraavaa FX-päivitystä saadaan odottaa vuoteen 2016 asti, jolloin luvassa on uuden Zen-arkkitehtuurin lanseeraus 16 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla.

Lue lisää | Kommentit

AMD heräsi Muropaketin A10-7700K Kaveri-artikkelin jälkeen uniltaan ja toimitti lisätestejä varten toimivalla integroidulla grafiikkaohjaimella varustetun A10-7700K:n sekä lisäksi A10-7850K-, A10-7800- ja A6-7400K-APU-piirit.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi Haswell-E-koodinimelliset Core i7-5000 -sarjan tehoprosessorit 29. elokuuta. Markkinoille saapui eri hintaluokkiin kolme mallia, jotka korvaavat vuosi sitten syyskuussa 2013 lanseeratut Ivy Bridge-E -koodinimelliset Core i7-4000 -sarjan mallit. Molemmat valmistetaan samalla 22 nanometrin viivanleveydellä, mutta Haswell on päivitetty arkkitehtuuri Ivy Bridgestä. Haswell tuo mukanaan vain muutamia uudistuksia ominaisuuspuolelle, kuten 256-bittiset AVX2- eli Advanced Vector Extensions 2 -käskyt. Haswellin merkittävimmät tavoitteet Ivy Bridgeen verrattuna olivat tehonkulutuksen laskeminen ja hyötysuhteen parantaminen mobiilikäyttöä ajatellen.

Lue lisää | Kommentit

AMD A10-7700K (Kaveri)

9.9.2014, 13.14

AMD julkaisi tammikuussa 2014 uusiin Steamroller-prosessoriytimiin ja Graphics Core Next- eli GCN-näytönohjainarkkitehtuuriin pohjautuvat Kaveri-APU-piirit. Accelerated Processing Unit eli APU rakentuu samalle piisirulle integroiduista prosessoriytimistä ja grafiikkaohjaimesta. AMD ei valitettavasti ole kyennyt syystä tai toisesta toimittamaan testiimme Kaveri-malliston suorituskykyisintä A10-7850K-mallia, joten päädyimme lopulta katsastamaan emolevyvalmistajan kautta saadun heikomman A10-7700K-mallin.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi kevään ja kesän aikana työpöytäprosessoreihin Haswell Refresh -päivityksen, joista mielenkiintoisimmat uutuudet olivat Devil’s Canyon -koodinimelliset Core i7-4790K- ja Core i5-4690K -prosessorit. Elokuun lopulla vuorossa oli 6-8-ytimisten Haswell-E-koodinimellisten Core i7-5000 -sarjan prosessoreiden julkaisu.

Lue lisää | Kommentit

Kävimme kesäkuussa Muropaketissa läpi Intelin uusien kerroinlukottomien Haswell Refresh -prosessoreiden eli koodinimeltään Devil’s Canyonien tärkeimmät uudistukset Core i7-4790K -artikkelin yhteydessä.

Lue lisää | Kommentit

Testasimme kesäkuussa heti tuoreeltaan Intelin Devil’s Canyon -koodinimellisen Core i7-4790K -prosessorin, joka on uusien kerroinlukottomien Haswell Refresh -prosessorien suorituskykyisin malli. Piisirun ja lämmönlevittäjän välisestä uudesta Next-Generation Polymer Thermal Interface Material -tahnaan (NGPTIM) huolimatta prosessoria vaivasi edelleen ydinten korkeat rasituslämpötilat ja suureksi pettymykseksi ylikellotustulos parani vain marginaalisesti Core i7-4770K -malliin verrattuna.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi toukokuun alussa työpöytäprosessoreihinsa Haswell Refresh -päivityksen. Ensimmäisessä aallossa yritys toi markkinoille 42 uutta prosessorimallia, joiden ainoa uudistus oli prosessoriytimien korkeampi kellotaajuus aikaisempiin malleihin verrattuna. Prosessoripäivityksen ohella julkaistiin 9-sarjan piirisarjat, joiden merkittävin uudistus on tuki uudelle 1000 Mt/s -siirtonopeuden tarjoavalle PCI Express M.2 -väylälle ja SATA Express -liitännälle.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi vuosi sitten uudet Haswell-koodinimelliset 4. sukupolven Core-prosessorit, jotka ovat yrityksen Tick-Tock-kehitysmallissa Tock-vaihe. Käytännössä tämä tarkoittaa vuonna 2012 lanseeratun Ivy Bridgen myötä esitellyn 22 nanometrin valmistusprosessin jälkeistä uutta mikroarkkitehtuuria ja uutta taaksepäin ei-yhteensopivaa LGA 1150 -prosessorikantaa.

Lue lisää | Kommentit

Havaitsimme Muropaketin aiempien artikkeleiden testeissä, että Intel Core i7-4770K -prosessorilla ytimien lämpötila nousi täydessä rasituksessa vakiojäähdytyksellä 100 asteeseen. Tämän seurauksena prosessori alkoi throttlata eli kellotaajuus laski automaattisesti, jotta prosessorin lämpötila laskisi takaisin alle 100 asteeseen. Korkeat lämmöt vaikeuttivat myös ylikellotustestejä ja Core i7-4770K saatiin toimimaan Noctuan NH-D14-coolerilla vakaasti vain noin reilulla 4,4 GHz:n kellotaajuudella. Korkeammilla kellotaajuuksilla ja käyttöjännitteellä prosessoriytimien lämpötila karkasi välittömästi lähes 100 asteen throttlauslukemiin IBT-rasitustestissä.

Lue lisää | Kommentit

Intel esitteli 22 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Ivy Bridge-E -koodinimelliset tehoprosessorit syyskuun alussa ja myyntiin uutuudet saapuivat 10. syyskuuta.

Lue lisää | Kommentit

Prosessorit ovat kehittyneet ja monipuolistuneet reilusti varsinkin viimeisen muutaman vuoden aikana. Vielä 10 vuotta sitten työpöytäkäyttöön kohdistetut prosessorit hoitivat pelkästään sille kuuluvia tehtäviä ja emolevyltä löytyi piirisarja north- ja southbridgen muodossa hoitamassa oheislaitteiden ohjaimia ja väyliä. Lisäksi käytössä tuli olla joko piirisarjaan integroitu grafiikkaohjain tai erillisnäytönohjain. Nykypäivänä tilanne on toinen, kun prosessoreihin on integroitu merkittävä osa aiemmin piirisarjan vastuulla olleista ominaisuuksista. Suurin uudistus kuitenkin lienee grafiikkaohjaimen integroiminen prosessorin kanssa samaan piisiruun, mikä on tehnyt mullistuksia monella saralla. AMD:n APU-piiri löytyykin sekä Microsoftin tulevasta Xbox One- että Sonyn PlayStation 4 -pelikonsolista.

Lue lisää | Kommentit

Intel on päivittänyt Tick-Tock-kehitysstrategiansa mukaisesti Core-työpöytäprosessoreitaan suurin piirtein 1-1,5 vuoden välein. Vuoden 2009 syyskuussa julkaistiin 45 nanometrin Lynnfield-koodinimelliset Core i5- ja i7-prosessorit, joita seurasivat vuoden 2011 tammikuussa 32 nanometrin Sandy Bridge -koodinimelliset 2. sukupolven Core-prosessorit.

Lue lisää | Kommentit

AMD julkaisi viime vuoden lokakuussa Piledriver-arkkitehtuuriin perustuvat Vishera-koodinimelliset FX-työpöytäprosessorit. Tutustuimme Muropaketissa julkaisun yhteydessä malliston suorituskykyisimpään FX-8350-prosessoriin, mutta saatavilla ovat myös FX-8320-, FX-6300- ja FX-4300-mallit.

Lue lisää | Kommentit

Intel julkaisi kuusiytimiset Core i7-3960X Extreme Edition- ja Core i7-3930K -prosessorit sekä X79-piirisarjan markkinoille vuosi sitten marraskuussa 2011. Tammikuussa 2012 markkinoille lanseerattiin edullisempi neliytiminen Core i7-3820 -malli. Tehokäyttäjille suunnatut LGA 2011 -kantaiset Sandy Bridge-E -koodinimelliset prosessorit ovat työpöytäpuolen raskaansarjalaisia ja ne korvasivat markkinoilla LGA 1366 -kantaiset 45 nanometrin Nehalem-prosessorit.

Lue lisää | Kommentit (22)

Intel julkaisi 22 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Ivy Bridge -koodinimelliset kolmannen sukupolven Core-prosessorit huhtikuussa ja AMD sai 32 nm:n Piledriver -arkkitehtuuriin perustuvat Vishera-koodinimelliset FX-prosessorit markkinoille lokakuussa.

Lue lisää | Kommentit (16)

AMD FX-8350 (Vishera)

3.11.2012, 22.45

AMD:lla on takanaan haastava muutoksien vuosi. Yritys ilmoitti viime vuoden lopulla alkavansa optimoida kulurakennettaan parantaakseen kilpailukykyään ja kiihdyttämään kasvuaan. Käytännössä tämä on tarkoittanut parin tuhannen työntekijän irtisanomista ja voimavarojen keskittämistä vähävirtaisiin tuotteisiin, kehittyviin markkinoihin ja pilvipalveluihin. Tänä vuonna AMD:lle on kertynyt tappiota kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana vain noin 23 miljoonaa dollaria, mutta yrityksen osakekurssi on sukeltanut maalis-huhtikuun reilusta kahdeksasta dollarista puolessa vuodessa kahteen dollariin.

Lue lisää | Kommentit (74)

AMD:n oli alun perin tarkoitus julkaista Trinity-koodinimelliset työpöytäkäyttöön suunnatut prosessoriytimet ja grafiikkaohjaimen yhdistävät APU-piirit (Advanced Processing Unit) toisella vuosineljänneksellä, mutta 32 nanometrin prosessilla valmistettavien piirien myöhästymisestä syksylle raportoitiin jo kesäkuun alussa Computex-messujen yhteydessä. Suunnittelu- ja valmistusongelmien lisäksi AMD:lla oli varastoissa runsaasti aiemman sukupolven Llano-koodinimellisiä APU-piirejä, jotka täytyi myydä ennen Trinityn julkaisua. Trinityn mobiiliversiot julkaistiin jo keväällä ja työpöytäversioiden piiritoimitukset aloitettiin laitteistovalmistajille alkukesästä, mutta virallinen julkaisu tapahtui vasta 2. lokakuuta.

Lue lisää | Kommentit (16)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös