Muropaketti.com

Tee-se-itse-hengessä kirjoitettu artikkeli järjestelmäkameran vesivahingosta herätti lukijoissamme vahvaa innostusta ja kollektiivista tein itse ja säästin -henkeä. Niinpä tässä jatko-osassa jatketaan samalla tiellä ja puuhastellaan kahden käyntivikaisen objektiivin kanssa.

Lue lisää | Kommentit

Olemme 15 vuoden ajan pitäneet kiinni Muropaketissa tee-se-itse-hengestä ja kiinnostuksesta tekniikkaan. Fokus on ollut koko sivuston historian ajan vahvasti PC-komponenteissa, ylikellottamisessa ja muussa virittelyssä. MuroBBS-keskustelupalstaa seuraamalla käy nopeasti ilmi, että myös lukijamme ovat kiinnostuneita laitteiden sielunelämästä ja ovat varsin käteviä käsistään.

Lue lisää | Kommentit

AMD julkaisi Fusion-tuoteperheen Llano-koodinimelliset työpöytä-APU-piirit kesäkuun lopulla ja Muropaketti paneutui niihin kahden eri artikkelin turvin. Ensimmäisessä artikkelissa tutkittiin A8-3850- ja A6-3650-mallisia APU-piirejä ja toisessa artikkelissa niitä tukevia A75-piirisarjallisia emolevyjä. APU-piireissä samaan piisiruun on integroitu prosessoriytimien ohella grafiikkaohjain, joten ne ovat omiaan varsinkin käytössä, jossa ei ole tarvetta suorituskykyiselle erillisnäytönohjaimelle. Llano-APU-piirien grafiikkaohjaimissa on monipuolinen tuki multimediakäyttöä silmällä pitäen ja kun siihen yhdistetään alhainen tehonkulutus ja halpa hinta, ne soveltuvat hyvin käytettäväksi esimerkiksi kotiteatterikäyttöön.

Lue lisää | Kommentit (20)

Muropaketin artikkelit keskittyvät pääasiassa tietokonekomponentteihin, mutta aina väliajoin olemme julkaisseet artikkeleita myös tietokonemaailmaa sivuavilta osa-alueilta. Yhtenä esimerkkinä on vuoden 2006 tammikuussa julkaistu Panasonic PT-AE900 vs ViewSonic N3760W -artikkeli, jossa verrattiin 37-tuumaista LCD-televisiota ja Panasonicin videotykkiä. Kyseisessä artikkelissa videotykki osoittautui selväksi voittajaksi varsinkin elokuvien katselussa, ja nyt kolmen vuoden jälkeen palaamme samaan aiheeseen uusin ottein.

Lue lisää | Kommentit (86)

TaskuMuro syntyi webbiin WAP Muropaketin seuraajaksi kesällä 2006 ja on siitä lähtien pyrkinyt pitämään Muropaketin lukijat kärryillä myös mobiilimaailman tapahtumista. Muropaketissa on julkaistu aika ajoin artikkelikatsauksia erinäisiin ajankohtaisiin aiheisiin, joten päätimme testata samaa ideaa TaskuMuron aihealueeseen, tarjoten tiivistetyn katsauksen viime aikojen ja lähitulevaisuuden tapahtumiin mobiilimaailmassa.

Lue lisää | Kommentit (13)

Viimeksi tietokoneen virtalähteitä testattiin Muropaketin laboratoriossa viime helmikuussa (linkki). Mukana olivat testikappaleet neljältä eri valmistajalta, tehohaitarin liikkuessa 600 ja 1000 watin välillä. Tuolloin testausvaihe ei mennyt aivan suunnitelmien mukaisesti, sillä Silverstonen malli osoittautui sulakkeita polttavaksi maanantaikappaleeksi ja OCZ:n virtalähde sammuili rasitustestien aikana.

Lue lisää | Kommentit (53)

Viimeisien vuosien aikana tietokonekomponenttien kohdistus tiettyä kohderyhmää tai käyttötarkoitusta varten on tarkentunut huomattavasti. Saatavilla on muun muassa Creativen pelaamista varta vasten tarkoitettuja X-Fi-äänikortteja, AGEIA:n PhysX-fysiikkakortteja ja tietenkin pitkä lista eri valmistajien näppäimistöjä, hiiriä, kuulokkeita ja muita tuotteita. Lisäksi maailman ehkä kuuluisimmasta ja menestyneimmästä tietokonepelaajasta Johnathan ”Fatal1ty” Wendelistä on tullut tietokonepelaamiseen kohdistettujen laitteiden mannekiini, joka vetää rojalteja Abitin, XFX:n, Creativen, Zalmanin ja Auravisionin nimen alle brändätyistä tuotteista.

Nyt vuorossa ei ole kuitenkaan fysiikka- tai äänikortti, vaan Bigfoot Networksin Killer NIC -mallinen verkkokortti, jota yritys hehkuttaa maasta taivaaseen. Isojalan mukaan heidän verkkokorttinsa laskee viivettä, nostaa pelin ruudunpäivitysnopeutta ja lisäksi siinä on mahdollista ajaa erillisiä ohjelmia muun laitteiston resurssien säästämiseksi. Killer NIC:n harteilla on paljon lupauksia, mutta eri asia on, kykeneekö ylihintainen verkkokortti säväyttämään Muropaketin toimituksen ominaisuuksillaan. Artikkelissa paneudutaan verkkokorttiin, sen ominaisuuksiin ja tekniikkaan, ja lopuksi testataan pikaisesti onko sillä vaikutusta pelien verkkopelattavuuteen.

Lue lisää | Kommentit (50)

Sitä mukaa kun tietokoneiden suorituskyky on vuosien varrella kasvanut, ovat luonnollisesti myös virrankulutus ja lämmöntuotto hivuttautuneet hiljalleen aivan uusiin lukemiin. Kehitys on tapahtunut rauhallisesti ja ongelmat on ratkaistu kookkaampia coolereita ja hieman entistä tehokkaampia virtalähteitä käyttämällä.

Ensimmäisen suuremman harppauksen virtalähteiden tehovaatimukset kokivat runsas pari vuotta sitten, kun NVIDIA esitteli SLI-tekniikkansa ja sitä myötä kahta näytönohjainkorttia hyödyntävät kokoonpanot. Toisen tehosyöpön näytönohjaimen myötä high-end-kokoonpanon virrankulutus hyppäsi selvästi uuteen luokkaan ja markkinoille tuli tarvetta entistä tehokkaammille virtalähdehirmuille. Nyt viimeisimmän näytönohjainsukupolven (NVIDIA GeForce 8 -sarja) ansiosta vaatimukset virtalähteitä kohtaan kasvoivat entisestään, sillä NVIDIAn uusimman sukupolven high-end-kortin maksimivirrankulutukseksi kirjataan nyt jo selvästi yli 100 wattia ja kuusipinnisiä PCI-Express-virtaliittimiä vaaditaan korttia kohden kaksin kappalein. Tuliterän huippukokoonpanon virtalähteeksi ei siis kelpaa mikä tahansa tuulettimella ja johdonpätkillä varustettu peltikotelo.

Tällä kertaa Muropaketin testilaboratoriossa testataan siis tehokkaita ja nykyaikaisia virtalähteitä neljältä eri valmistajalta. Tehojärjestyksessä lueteltuna testijoukon muodostavat Cooltekin 600, OCZ:n 700, Silverstonen 850 sekä Enermaxin 1000 wattinen tehopakkaus.

Lue lisää | Kommentit

Vuosi 2006 oli muutosten aikaa Muropaketissa. SoneraPlaza siirtyi Soneran alaisuudesta Kynämiehelle ja kesäkuussa koko portaali sai uuden ilmeen ja nimen. Soneraplaza muuttui Plazaksi ja Muropaketti löytyy nykyään Harrastukset-osion alta. Myös vanha tuttu www.muropaketti.com-domain on edelleen toiminnassa. Uuden julkaisujärjestelmän myötä uutisten ja artikkeleiden syöttäminen helpottui huomattavasti ja etusivulle ilmestyi uuden ulkoasun lisäksi muun muassa uutisten kommentointimahdollisuus, joka onkin otettu aktiivisesti käyttöön. Myös MuroBBS uudistui kesällä ja syksyn aikana käyttöön saatiin kuuluisa hakutoiminto.

Lue lisää | Kommentit (9)

Ylikellottamisen perimmäisenä tavoitteena on puristaa lisää tehoa prosessorista, näytönohjaimesta tai muisteista. Onnistuneessa tapauksessa parantunut suorituskyky ja kokoonpanon vakaus voidaan testata eri ohjelmilla. Yleisesti suorituskykyä mitataan pelien ruudunpäivitysnopeutta tarkkailemalla, ajamalla käytännön testejä (esim. pakkaamalla tiedostoja, musiikkia tai videoita) tai vapaasti saatavilla olevilla synteettisillä testiohjelmilla. Vuosien varrella synteettisten testiohjelmien ajaminen on muodostunut monille virittelijöille harrastukseksi ja oman tietokoneen suorituskykyä parannellaan keinolla millä hyvänsä.

Lue lisää | Kommentit (41)

Televisioiden kuvakoko on kasvanut vuosien saatossa merkittävästi ja viime vuosina 32-tuumaiset ja jopa sitä isommat laajakuvatelevisiot ovat saavuttaneet kuluttajan kukkarolle sopivan hintatason. CRT-kuvaputken tilalle on saapunut edistyksellisempää tekniikkaa plasma- ja LCD-näyttöjen sekä erityyppisten videotykkien muodossa. Tällä kertaa Muropaketin testipenkkiin ja kotiteatteriprojektiin saatiin Panasonicin uusin ja kaunein kuluttajatason PT-AE900-videotykki sekä Viewsonicin 37 tuuman N3760W-LCD-näyttö. Artikkelissa otetaan selvää mitkä ovat peruskotiteatterikäytössä videotykin ja LCD-näytön suurimmat erot ja missä tilanteissa varsin erityyppiset näyttölaitteet ovat parhaimmillaan.

Lue lisää

Xbox 360

29.12.2005, 00.00

Xbox 360 on tekniikan osalta ensimmäisen sukupolven Xboxin tapaan hyvin läheinen PC-puolen kanssa. Konsolissa on northbridge, joka on integroitu ATIn Xenos-koodinimelliseen grafiikkapiiriin vastaavalla tavalla kuin PC-puolella integroidut grafiikkaohjaimet northbridgeen. Näin ollen keskusmuistin virkaa toimittaa samalla grafiikkapiirin yhteydessä oleva 512 megatavun muistikapasiteetti. Lisäksi grafiikkapiirillä on käytössä 10 megatavua erittäin nopeaa eDRAM-muistia, joka sijaitsee grafiikkapiirin vieressä samassa koteloinnissa. Luonnollisesti Xbox 360:n emolevyllä on myös southbridge hoitamassa mm. DVD-aseman liikennettä sekä prosessori, joka on IBM:n räätälöimä kolmeytimellinen versio PowerPC:stä.

Lue lisää

Xbox 360 -ennakko

23.10.2005, 00.00

Lue lisää

17” TFT-näytöt

14.8.2003, 00.00

Monet Muropaketin lukijoista ovat toivoneet juttua litteistä TFT-näytöistä, joten tällä kertaa tutustumme ja vertailemme kahta kohtuuhintaista 17-tuuman aktiivimatriisi-LCD-näyttöä. Artikkelia varten testipenkkiin kannettiin Hitachin CMLSXW174 ja Hyundai ImageQuestin Q17S. Artikkelissa kerrotaan hieman TFT-näyttöjen historiasta ja tekniikasta, esitellään näytöt ja niiden ominaisuudet sekä lopuksi juttua takuuvaihdoista ja käytännön kokemuksista.

Lue lisää

WLAN

22.7.2003, 00.00

Alkusanat

Lue lisää | Kommentit

Takaisin ylös