Uusimmat

Mekaaniset näppäimistöt testissä

31.05.2012 22:09 Muropaketin toimitus

Mekaaniset näppäimistöt ovat aina olleet tiettyjen harrastajapiirien suosiossa, mutta viime aikoina ne ovat onnistuneet herättämään laajempienkin harrastajajoukkojen kiinnostuksen. Monet asiaan perehtyneet kehuvat mekaanisten näppäimistöjen olevan ylivertaisia ja asiaa sivusta seuranneet ovat monesti ihmeissään. Väkisinkin herää kysymyksiä, että mistä on oikein kysymys ja voiko näppäimistöissä olla oikeasti suuria eroja? Yllättävän moni on panostanut minimaalisesti näppäimistöön, vaikka se on yksi tietokonekokoonpanon tärkeimmistä ja eniten käytetyistä osista.

Cherry MX punainen

Allekirjoittanutta saattoi ennen tämän artikkelin kirjoittamista pitää hyvinkin tavallisena näppäimistönkuluttajana, joka ei ollut tutustunut mekaaniseen näppäimistötekniikkaan sen tarkemmin eikä käyttänyt mekaanisia näppäimistöjä sitten 90-luvun alkuvuosien. Muistan vielä hyvin, kun suuresta ja painavasta mekaanisesta näppäimistöstä luovuttiin arkailematta uuden tietokoneen mukana tulleen pienikokoisemman ja hiljaisemman näppäimistön saavuttua talouteen. Kavereiden kanssa samalla näppäimistöllä kaksinpelejä pelatessa ihmetys oli suuri, kun samanaikaiset painallukset aiheuttivat pelkkiä tietokoneesta kuuluvia piippauksia. Kun tämä huomattiin, vanha näppäimistö oli jo matkannut uusille laitumille ja harmitus oli suuri. Vastaava tarina on varmasti tuttu myös monelle tätä lukevalle.

Olen jo vuosia käyttänyt Logitechin tuotteita pöytäkoneeni kaverina, eikä suoranaista valittamista ole löytynyt. Pelaamista ehdin harrastaa nykyään harvemmin ja siitäkin suurempi osa tapahtuu pelikonsolilla. Näppäimistön käyttö pohjautuu siis noin 97-prosenttisesti kirjoittamiseen – nettikäyttöön, sähköposteihin ja työjuttujen tekemiseen. Syöttötapana on itse opittu kymmensormijärjestelmä ja näppäimistöön ei tarvitse juurikaan kirjoittaessa vilkuilla. Tämä on esitetty lähinnä pohjaksi tässä artikkelissa esitettäville arvioille ja käyttökokemuksille. Edellä mainitulta pohjalta tässä testiartikkelissa onkin tarkoituksena tutustua mekaanisen näppäimistötekniikkaan yleisellä tasolla, tutustua lähemmin muutamaan markkinoilta löytyvään eri näppäimistömalliin sekä kertoa tunnelmia ja käyttökokemuksia mekaanisten high-end-näppäimistöjen kannalta noviisin käyttäjän näkökulmasta. Tavoitteena on siis saada selville mistä on oikein kyse, mitä hyötyä mekaanisesta näppäimistöstä oikein on, mitä eroa eri kytkintyypeillä on, minkälaisia näppäimistömalleja on tarjolla, miltä mekaanisen näppäimistön käyttö oikeasti tuntuu ja onko sellaisen hankinnassa oikeasti mitään järkeä.

Testattavaksemme saimme yhteensä kymmenen näppäimistöä kuudelta eri valmistajalta. Mukana on edustus Corsairilta, Duckyltä, QPadilta, Razerilta, Steelseriesiltä sekä Toprelta. Aivan halvimman pään tuotteista ei ole kyse, sillä hintahaarukka on testinäppäimistöillä noin 110 – 220 euroa.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Näppäimistöjen historiaa, termistöä ja erot, kytkintyypit ja näppäinhatut, mikä sopii minulle?
  3. Corsair Vengeance K90
  4. Ducky DK-9008 Shine & G2Pro
  5. QPad MK-85
  6. Razer BlackWidow Ultimate
  7. Steelseries 7G
  8. Topre RealForce 88 UB Black
  9. Loppuyhteenveto