Uusimmat

Datan kloonaaminen

08.08.2012 23:20 Muropaketin toimitus
Kiintolevyn kopioiminen SSD:lle

Kiintolevyn datan kopioimiseen SSD:lle käytetään esimerkkitapauksessa ilmaiseksi saatavilla olevaa Clonezillaa, jota kehitetään ja päivitetään ahkerasti. Ohjelman perustana on Linux-käyttöjärjestelmä ja se toimitetaan ISO-tiedostona, jonka voi polttaa DVD- tai CD-levylle, tai vaihtoehtoisesti Zip-tiedostona, jolloin ohjelmaa voi käyttää USB-tikulta tai -kiintolevyltä. Ohjelma tukee koko kiintolevyn tai tietyn levyosion kopioimista suoraan toiselle tallennusmedialle tai image-tiedostoksi. Data voidaan tallentaa paikalliselle asemalle, SSH-palvelimelle, Samba-palvelimelle tai käyttämällä NFS-protokollaa.

ISO-tiedostolla on kokoa vajaat 120 megatavua ja tietokoneen minimivaatimukseksi on ilmoitettu x86- tai x86-64-arkkitehtuurillinen prosessori, 196 megatavua keskusmuistia sekä laite, jolta ohjelma käynnistetään eli esimerkiksi DVD/CD-asema tai USB-tikku/kiintolevy.

Clonezilla, Downloads

Muropaketin esimerkkitapauksessa ISO-tiedosto poltettiin DVD-levylle ja kun se käynnistettiin, esille ilmestyi ensimmäisenä ylemmän kuvan kaltainen ruutu. Tutkimme ensimmäiseksi, miten koko kiintolevyn kloonaus tapahtuu SSD-asemalle. Tässä kohtaa on huomioitava, että lähdeaseman tallennuskapasiteetin tulee olla sama tai pienempi kuin kohdeaseman. Kloonaus tapahtuu samalla tavalla, kun lähde- ja kohdeasemana on kiintolevy ja/tai SSD-asema.

Ensimmäisestä valikosta valitaan Clonezilla live, jolloin ohjelma käynnistyy vakioasetuksilla.

Seuraavaksi valitaan käytettävä kieli. Saatavilla ei ole suomea, joten valitsimme englannin.

Tämän jälkeen käyttäjän tulee valita käytettävä näppäimistökartta. Valitsimme Don’t touch keymap, jolloin käytössä oli englanninkielinen vakioasettelu.

Start_Clonezilla-valinnalla ohjelma käynnistyy.

Valittavana on kaksi eri vaihtoehtoa, joista ylemmällä kloonaus tapahtuu image-tiedostoon ja alemmalla suoraan tallennuslaitteeseen.

Beginner-asetuksella, jota käytimme, kloonaus tapahtuu yksinkertaisilla perusasetuksilla. Expertillä on valittavana tarkempia asetuksia.

Kloonaus voidaan toteuttaa neljällä eri vaihtoehdolla, joista ensimmäisellä fyysinen kiintolevy/SSD-asema kopioidaan toiselle kiintolevylle/SSD-asemalle, ja toisella vaihtoehdolla etäkoneella olevalle kiintolevylle/SSD-asemalle. Kolmas ja neljäs vaihtoehto ovat vastaavat kuin ensimmäinen ja toinen, mutta koko aseman sijaan ainoastaan yksi tietty levyosio kopioidaan.

Tässä kohdassa on syytä olla tarkkana, jotta asemavalinnat osuvat oikein. Ensimmäiseksi valitaan lähdeasema eli kiintolevy/SSD-asema, jolta data kloonataan.

Seuraavaksi valitaan kohdeasema eli kiintolevy/SSD-asema, jolle data kloonataan.

Ohjelma varmistaa kahteen otteeseen, haluaako käyttäjä varmasti toteuttaa kloonauksen.

Tämän jälkeen on suositeltavaa kloonata lähdeaseman käynnistysohjelma (boot loader), jos asemalla on käyttöjärjestelmä. Tämä varmistaa, että käyttöjärjestelmä käynnistyy ongelmitta.

Ohjelma kysyy vielä kahteen kertaan, toteutetaanko kloonaus.

Seuraavaksi mustapohjainen ruutu vaihtuu sini-harmaapainotteiseen värimaailmaan ja Clonezilla toteuttaa kloonauksen.

Kun kloonaus on valmis, ohjelma siirtyy jälleen mustapohjaiseen ruutuun.

Tämän jälkeen käyttäjän tulee valita, sammutetaanko tietokone, käynnistäänkö se uudelleen, siirrytäänkö komentokehotteeseen vai aloitetaanko kloonausoperaatio alusta.

 

Levyosion kopioiminen SSD:lle

Yksittäisen levyosion, ei siis koko kiintolevyn/SSD-aseman, kloonaaminen tapahtuu hyvin samalla tavalla. Alku tapahtuu samalla tavalla, mutta neljän eri vaihtoehdon valintaruudusta tulee valita part_to_local_part.

Ensimmäiseksi valitaan lähdeosio, eli osio, jolta data kopioidaan.

Seuraavaksi valitaan kohdeosio, eli osio, jolle data kopioidaan. Tämän jälkeen eteen ilmestyvät samat, aiemmin käsittelemämme varmistus- ja kopiointiruudut.

Sisältö

  1. Opas: näin otat SSD-aseman käyttöön
  2. Datan kloonaaminen
  3. Vapaan levytilan vapauttaminen käyttöön
  4. Huomioitavaa asennuksen jälkeen