Uusimmat

Asus P55 Technical Seminar

26.06.2009 14:28 Sampsa Kurri

Noin vuosi sitten esittelimme Muropaketissa esikatsauksen muodossa Intelin P45-piirisarjan, joka jäi yrityksen viimeiseksi LGA775-prosessorikantaa tukevaksi piirisarjaksi. Tänä vuonna julkaisuvuorossa on Intelin P55-piirisarja, joka tukee Nehalem-arkkitehtuuriin perustuvia Lynnfield- ja Clarkdale-koodinimellisiä prosessoreita. Intelin odotetaan julkaisevan uudet, ominaisuuksista riippuen Core i5- ja i7-malliston, kuluttajaluokan prosessorit syyskuussa.

P55-piirisarja on virallisesti kahden piirin ratkaisu, joka käsittää prosessorin sekä P55-oheislaitepiirin. Tähän asti Intel on turvautunut kolmen piirin ratkaisuihin, jotka ovat koostuneet prosessorista, northbridgestä ja southbridgestä. Koska Nehalem-arkkitehtuurissa muistiohjain on integroitu prosessoriin ja uusissa Lynnfield- ja Clarkdale-prosessoreissa myös PCI Express -linjat ovat kiinni suoraan prosessorissa, jää perinteinen northbridge tarpeettomaksi. Tutustumme Muropaketissa Intelin Core i5 -prosessoreihin ja P55-piirisarjaan sekä niiden ominaisuuksiin tarkemmin myöhemmässä vaiheessa, kun julkaisuajankohta lähestyy ja salassapitovelvollisuus päättyy.

Asus kutsui Pohjoismaiden lehdistön kesäkuun puolivälissä Tukholmaan tutustumaan yrityksen uutuustuotteisiin. Osa tuotteista näki päivänvalon jo kesäkuun alussa Computex 2009 -tapahtumassa Taiwanissa, mutta Asuksen ROG-tuoteperheen johtaja Kris Huang (kuvassa) toi mukanaan muun muassa ennennäkemättömän P55-piirisarjaan perustuvan Republic of Gamers -sarjan Maximus III Formula -emolevyn. Muropaketti oli paikan päällä kuuntelemassa Asuksen tuoreet kuulumiset tuoterintamalta.

Asuksen Republic of Gamers -mallisto on suunnattu ensisijaisesti pelaajille ja ylikellottajille. Extreme-sarjan emolevyt ovat suunniteltu suorituskykyä ja ylikellottamista silmällä pitäen, Formula-sarjan emolevyt ovat yleisesti hieman edullisempia ja pelaajaystävällisempiä. Uuden Gene-sarjan emolevyt ovat tarkoitettu pienikokoiseksi, mutta suorituskykyisiksi ja helposti mukana kuljetettavaksi alustaksi.

Asus Maximus III Formula

Tilaisuuden mielenkiintoisinta antia oli P55-piirisarjaan perustuva Maximus III Formula -emolevy. Musta-punaiseksi värjätyn emolevyn järeää virransyöttöä ja piirisarjaa jäähdyttävät lämpöputkillä yhdistetyt litteät jäähdytyssiilit. Asuksen mukaan P55-piirisarja toimii melko viileänä, joten jäähdytyssiilit on tehty matalaprofiilisiksi. Emolevyn tärkeimmät erikoisominaisuudet ovat ROG Connect, Game First ja MemTune. Ylikellottamista auttava ROG Connect käsitellään myöhemmin paremmin, mutta Game First tarkoittaa käytännössä verkkoliikenteessä pakettien priorisointia ja MemTune puolestaan etsii automaattisesti biosissa DDR3-muistikammoille toimivat asetukset.

Prosessorikannan ympärillä on erittäin järeä 19-vaiheinen virransyöttö sekä vaiheiden käyttöä osoittavat ledit. Prosessorikantaa ympäröivät matalaprofiiliset jäähdytyssiilit helpottavat suurikokoisten jäähdytysratkaisuiden yhteensopivuutta.

LGA1156-prosessorikanta on huomattavasti pienempi ja rakenteeltaan hieman erilainen verrattuna Core i7 -prosessoreiden LGA1366-kantaan. LGA1156-kantaa ei ympäröi erillinen metallikehikko, vaan prosessori painetaan paikoilleen metallisen kannen avustuksella, joka lukittuu kuvassa vasemmalla näkyvään ruuvin ympärille.

Lynnfield- ja Clarkfield-prosessoreiden integroitu muistiohjain tukee kahta kanavaa, joten muistiliittimiä on yhteensä neljä kappaletta. Core i7 -prosessoreissa muistiohjain on kolmikanavainen ja se tukee kuutta muistiliitintä. DDR3-muistien virransyöttö on Maximus III Formulassa kolmivaiheinen. Muistiliittimien vasemmalla puolella on juotospaikka Intelin Braidwood-liittimelle, johon asennetaan erillinen NAND Flash -muisti nopeuttamaan muun muassa käyttöjärjestelmän sekä ohjelmien käynnistystä. Braidwood-ominaisuutta odotellaan markkinoille vasta vuoden vaihteessa, joten kyseinen ominaisuus nähdään mahdollisesti P57-piirisarjan myötä esimerkiksi Maximus III Extreme -emolevyllä.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, mutta ainoastaan yksi niistä toimii täydellä x16-nopeudella. Kahdella näytönohjaimella väylät toimivat x8-nopeudella, joka johtuu Lynnfield- ja Clarkdale-prosessoreihin integroitujen PCI Express -linjojen rajoitetusta lukumäärästä. Tavallisia PCI liittimiä on kaksi ja PCI Express x1 -liittimiä yksi kappale. P55-piiri sijaitsee emolevyn oikeassa alanurkassa ja on peitetty varsin suurikokoisella siilillä. IDE-liittimiä on yksi ja SATA-liittimiä yhteensä kahdeksan kappaletta.

I/O-liittimien joukossa on kahdeksan USB-liitintä, PS/2-liitin, eSata- ja FireWire-liitännät sekä biosin nollausnappi. Lisäksi aivan oikeassa laidassa on ROG Connect -liitin sekä synkronointinappi. Emolevyn mukana toimitetaan erillinen PCI Express x1 -liittimeen asennettava äänikortti.

ROG Connect -ominaisuus on ottanut vaikutteita automaailmasta ja esimerkiksi Fast and the Furious 4 -elokuvasta, jossa auton moottorin parametreja säädetään kannettavalla tietokoneella kesken ajon paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Maximus III Formula -emolevyn I/O-liittimien joukossa sijaitsevaan ROG Connect -liittimeen (kuvassa vasemmassa ylänurkassa) voidaan liittää modifioitu USB-kaapeli (virtapinnit poistettu) ja sen päähän kannettava tietokone. Tämän jälkeen kannettavalle tietokoneelle asennetulla ohjelmalla voidaan säätää Maximus III Formula -emolevyn parametreja, kuten kellotaajuuksia sekä jännitteitä.

Asuksen Kris Huang esitteli Muropaketille ROG Connectin toimintaa käytännössä ja läppärin näytöltä säädettävän ohjelman avulla kohde kokoonpanon kellotaajuudet ja jännitteet vaihtuivat kädenkäänteessä. ROG Connect vie Asuksen aikaisemmat TweakIt- ja OC Station -ylikellotusominaisuudet aivan uudelle tasolle ja suurin saavutettava hyöty on se, että kaikki säädettävät asetukset näkyvät kannettavan näytöllä samanaikaisesti.

ROG Connect -ohjelmassa näkyvät 2,66 GHz:n kellotaajuudella toimivan Lynnfield-prosessorin Engineering Samplen tiedot. Kokeilimme nopeasti prosessorin ylikellotusta läppärin ja ROG Connect -ominaisuuden avulla 2900 MHz:n kellotaajuudelle (20 x 145 MHz) ja kaikki tuntui toimivan hienosti vakiojännitteellä ja jäähdytyksellä.

 

 

Asus P6X58 Premium

Toinen esillä ollut mielenkiintoinen emolevy oli työasemakäyttöön tarkoitettu P6X58 Premium. LGA1366-kantaisia Core i7- ja Xeon-prosessoreita tukeva, X58-piirisarjaan perustuva, emolevy tukee ensimmäisenä maailmassa kolmannen sukupolven SATA 6 Gb/s Serial ATA- sekä USB 3.0 -standardia.

Emolevyn I/O-liittimien joukossa näkyy kaksi siniseksi värjättyä USB-liitintä, jotka tukevat 3.0-standardia. Oikealla näkyy tavalliset mustat USB 2.0 -liittimet.

USB 3.0 -tuki oli toteutettu NEC:n ohjainpiirillä. Valitettavasti käytännön testejä ei kuitenkaan nähty, sillä markkinoilla ei vielä ole USB 3.0 -laitteita.

USB 3.0 -tuki on taaksepäin yhteensopiva USB 2.0 -standardin kanssa ja tarjoaa teoriassa jopa 600 megatavun siirtonopeuden sekunnissa. USB 2.0 -standardi tarjoaa 60 Mt/s siirtonopeuden, joten nopeusero on melkoinen isoja tiedostoja siirrettäessä.

USB 3.0 käyttää samaa fyysistä liitintä kuin USB 2.0, mutta siihen on lisätty muutamia pinnejä USB 3.0:n signaaleja varten.

Kahta P6X58 Premium -emolevyn alalaidassa sijaitsevaa vaaleansinistä SATA 6 Gb/s -liitintä ohjaa Marvellin 9123 -ohjainpiiri. Kyseinen ohjainpiiri on yhteydessä ICH10R-southbridgeen kahdella PCI Express x1 -linjalla.

SATA 6 Gb/s kykenee kaksinkertaiseen siirtonopeuteen nykyisen SATA II -standardin kanssa (3 Gb/s) ja on taaksepäin yhteensopiva kahden edellisen SATA-standardin kanssa. SATA 6 Gb/s -kaapelissa on yksi johdin enemmän kuin SATA II -kaapelissa.

 

 

Asus MARS GTX295

Näytönohjainpuolella esillä oli Asuksen MARS GTX295 -näytönohjain, josta valmistetaan ainoastaan 1000 kappaleen erikoiserä ja jokainen näytönohjain yksilöidään numeroimalla. Kyseessä on yrityksen R&D-osaston luomus, jossa kaksi GeForce GTX 285 -näytönohjainta on yhdistetty kahden piirilevyn kokonaisuudeksi ja välissä on järeä jäähdytysratkaisu. NVIDIAn omaan GeForce GTX 295 -näytönohjaimeen verrattuna MARS GTX295:n grafiikkapiirien käytössä on 512-bittiset muistiväylät, korkeammat kellotaajuudet sekä järeämpi virransyöttö. Lisäksi MARS GTX295 on varustettu yhteensä jopa neljän gigatavun GDDR3-muistimäärällä. Näytönohjain vaatii toimiakseen kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä. MARS GTX295:n ”massatuotanto” aloitetaan myöhemmin kesällä ja ne ovat ennakkotilattavissa noin 1200 euron hintaan.

 

Asus Matrix GTX 285

Viimeisenä esillä oli Asuksen Matrix GTX 285 -näytönohjain, joka perustuu yrityksen itse suunnittelemaan piirilevyyn ja mukana on muutamia erikoisominaisuuksia. Jäähdytysratkaisun päällä oleva ASUS Matrix -teksti vaihtaa väriä sitä mukaan, kuinka paljon grafiikkapiiriä rasitetaan. Lisäksi näytönohjaimen grafiikkapiirin ja muistien jännitettä pystyy säätämään iTracker2-ohjelmalla ja erikoisuutena myös GDDR3-muistien muistiasetuksia pystyy säätämään kireämmiksi paremman suorituskyvyn toivossa. Jos ylikellotukset menevät liian pitkälle ja kokoonpano ei ole enää vakaa, näytönohjaimen etupaneelissa on Safe Mode -nappi, jonka avulla asetukset saa palautettua normaaleiksi.