Uusimmat

Kuvaraportti: Assembly Summer 2009

11.08.2009 16:56 Sampsa Kurri

Viime viikonloppuna 6. – 9. elokuuta tutusti Hartwall Areenalla järjestettyä Assembly Summer 2009 -festivaalia mainostetaan maailman suurimmaksi ja arvostetuimmaksi ”demo-alan” tapahtumaksi. 18. kerran järjestetyn tapahtuman kävijämäärän odotettiin nousevan 5500 alan harrastajaan, jotka saapuivat eri puolilta maailmaa.

Viikonlopun aikana kisattiin yli 45 000 euron palkintopotista erilaisissa ohjelmointi- ja pelikilpailuissa. Lisäksi ohjelmassa oli seminaareja, konsertteja, robottisotaa ja tietokonetaide-esityksiä. Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina olivat tänä vuonna Asus, Microsoft ja Samsung.

Muropaketti vieraili Assembly Summer 2009 -tapahtumassa lauantai-iltapäivällä tapaamassa lähinnä tuttuja yritysten edustajia. Hartwall Areenan pohjakerrokseen ja pääareenan katsomoihin rakennetut tietokonepaikat näyttivät tismalleen samalta kuin edellisinä vuosina.

Assemblyn käytävällä sijatsevan GameLabin ruuduilla pyörivät pääsääntöisesti Counter Strike ja World of Warcraft.

Tänä vuonna komponenttien ja oheistarvikkeiden myynnistä vastasi Jimm’s PC-Store. Tapahtuman suosituimpia tarvikkeita olivat USB-liittimeet liitettävät plasmalamput ja -pallot. Lisäksi pelihiirimatot, hiiret ja muut pelaajien tarvikkeet kävivät kaupaksi.

Jimm’sin osastolla oli myös näytillä ja NVIDIAn 3D Vision -lasien kera kokeiltavana SF3D OC Linen valmiiksi ylikellotettu PC-kokoonpano.

Asuksella oli jälleen tänä vuonna Assemblyn suurin osasto ja esillä ja kokeiltavana oli yrityksen emolevyjä, näytönohjaimia, äänikortteja, kannettavia tietokoneita sekä miniläppäreitä. Marcus ”Kinc” Hultinin ja Intelin Thomas Melzer olivat osastolla ylikellottamassa nestemäisellä typellä sekä Memento Mori -killan Vivanda ja Diarmaid pelasivat World of Warcraftia.

Samsung esitteli Microsoftin osaston yhteydessä paria uutuus-Ominiaa, jotka saapuvat loppukesästä kauppoihin. Mielenkiintoisin malli oli Omnia II, jossa on AMOLED-tekniikalla toteutettu 3,7 tuuman WVGA-näyttö (480×800-resoluutio). Windows Mobile 6.5 -pohjaisen älypuhelimen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa viiden megapikselin kamera, HSUPA 5,76 Mbps, HSDPA 7,2 Mbps, WiFi ja 48 gigatavuun laajennettavissa oleva muisti. Käyttöliittymässä on tapahtunut huomattava edistys TouchWiz-käyttöliittymän uuden 2.0-version myötä. Kuvassa taustalla näkyy Omnia PRO B7610.

Microsoftin osastolla keskeisenä teemana oli uusi Windows 7 -käyttöjärjestelmä ja jaossa oli RC-version asennusmedioita.

F-Securen osastolla oli tyhjää. Tapahtumavieraita ei tuntunut tietoturva kiinnostavan.

Ulti-Matin osastolla pääsi kokeilemaan yrityksen pelihiirimattoja parilla pelikokoonpanolla.

Puolenkuun Pelit -pelikaupan osastolla oli muun muassa Games Workshop Warhammer -miniatyyripelin demopöytä sekä maalauspiste.

The Frag Arenan osasto oli karun yksinkertainen kahdella pelikokoonpanolla varustettuna.

Nokia esitteli tapahtumassa uutta N97-puhelintaan, joka testattiin viime kuussa myös Muropaketissa.

Assemblyn yhteydessä nähtiin Peliliigan järjestämät SM-kisat ja World Cyber Gamesin Suomen finaali. Yleisö seurasi tapahtumia jokaisen pelaajan eteen sijoitetulta näytöltä.

MetkuMods oli paikalla yhteistyössä Dremelin ja Boschin kanssa. Ohjelmassa oli tuttuun tyyliin opastettua pleksin kaiverrusta ja Toni Siik työsti erittäin tyylikkäitä Division-koteloitaan. Nähtävillä oli yksi valmis kotelo ja kaksi työn alla ollutta runkoa. Tonin mukaan laserleikkauksesta tulleen kotelon työstämiseen kuluu noin 30 tuntia, itse suunnitteluun vierähtäneitä työtunteja on kuulemma edes turha laskea.

 

Asuksen osastolla näytillä olleet komponentit

Asuksen miniläppäreistä esillä oli Eee PC 1008HA, joka on varustettu Intelin 1,66 GHz:n kellotaajuudella toimivalla Atom N280 -prosessorilla, gigatavulla DDR2-muistia, 160 gigatavun kiintolevyllä, 802.11b/g/n langattomalla yhteydellä ja 1,3 megapikselin kameralla.

Asus UX50V on kiiltäväpintainen Intelin CULV-alustaan (Consumer Ultra-Low Voltage) perustuva erittäin ohut kannettava, joka on varustettu Intelin vähävirtaisella 1,4 GHz:n Core 2 Solo SU3500 -prosessorilla. 15,4 tuumaisella näytöllä varustetun kannettavan ominaisuuksiin kuuluu GeForce 105M -grafiikkapiiri, neljä gigatavua DDR2-800-muistia ja 500 gigatavun kiintolevyä. Muita ominaisuuksia ovat WLAN 802.11b/g/n, 1,3 megapikselin kamera ja Bluetooth V2.1 + EDR.

Pienempi CULV-kannettava UX30 on varustettu 13,3-tuumaisella näytöllä, mutta muuten ominaisuudet ovat samat kuin UX50V-mallissa. UX30:n kuoret ovat simpukkamaiset ja sen ja UX50V:n näppäimistö muistuttaa erehdyttävästi Apple Macbookin näppäimistöä. UX30:n myyntihinta tulee kuulemma olemaan noin 900 euroa.

Osastolla oli esillä tyylikäs puna-mustaa väriteemaa kotelon ja komponenttien osalta noudattanut Rampage II Gene -kotelomodifikaatio.

Asuksen G60Vx-tehokannettavassa pyöri EA:n vielä julkaisematon Need for Speed SHIFT -autopeli.

Vitriineissä oli esillä neljä Intelin P55-piirisarjaan perustuvaa emolevymallia, jotka tulevat markkinoille syyskuussa Intelin julkaistessa Lynnfield-koodinimelliset kuluttajaluokan Core i5- ja Core i7-prosessorit.

Ylikellotusta Assemblyssä

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Hwbot.org-sivuston rankingissa tällä hetkellä 6. sijalla oleva Petri ”SF3D” Korhonen oli ylikellottamassa Jimm’s PC-Storen osastolla perjantaina ja lauantaina. Aika kului suurimmaksi osaksi 3DMark Vantagen parissa ja parhaaksi tulokseksi jäi yhdellä GeForce GTX 295 -näytönohjaimella P27014 pistettä. Nestemäisellä typellä jäähdytetyssä kokoonpanossa Core i7-975 Extreme Edition -prosessori toimi 4930 MHz:n ja GeForce GTX 295:n grafiikkapiiri 950 MHz:n ja muistit 1100 MHz:n kellotaajuudella. Alustana testeissä oli käytössä Asuksen Rampage II Extreme -emolevy. Tulos yltää tällä hetkellä Hwbot.org:n 3DMark Vantage – Performance hall of fame -listalla 7. sijalle.

Asuksen osastolla Marcus ”Kinc” Hultin ja Intelin Thomas Melzer puuhastelivat vastaavanlaisen kokoonpanon parissa, joka koostui Core i7-975 Extreme Edition -prosessorista ja Asuksen Rampage 2 Extreme -emolevystä, mutta käytössä oli kaksi kappaletta Asuksen ROG MARS -näytönohjaimia. Kyseisiä näytönohjaimia on valmistettu vain 1000 kappaleen erikoiserä ja niiden suositushinta on hulppeat 1250 euroa. ROG MARS:n ominaisuuksiin kuuluu kaksi GeForce GTX 285:n G200b-grafiikkapiiriä (240 Shader-yksikköä), 512-bittiset muistiväylät ja neljä gigatavua GDDR3-muistia.

Valitettavasti testit eivät sujuneet tapahtuman aikana aivan odotetulla tavalla ja hyvät tulokset 3DMark Vantagen Performance-presetissä jäivät saavuttamatta kokoonpanon jatkuvien vakausongelmien takia. Parivaljakko ajoi kuitenkin Vantagen Extreme-presetissä näytösluonteisesti esivalmistelujen aikana tulokseksi X26293 pistettä.