Uusimmat

Kuvareportaasi: Assembly Summer 2007

04.08.2007 14:49 Sampsa Kurri

Assembly-tapahtuma pyörähti käyntiin 16. kerran torstaina 2. elokuuta. Nykyään tietokonefestivaalin nimellä kulkevan Summer-tapahtuman odotetaan keräävän viikonlopun aikana paikan päälle yli 5000 alan harrastajaa ympäri maailman. Tapahtuman järjestäjänä toimii Assembly Organizing, joka on yli 200 vapaaehtoistyöntekijän muodostama organisaatio, jonka toimintaa ohjaa voittoa tavoittelematon suomalainen yritys. Vaikka Assembly mainostaa itseään maailman suurimpana ja arvostetuimpana ”demo-alan” tapahtumana, on pelaaminen kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Tänä vuonna järjestettiinkin ensimmäinen Assembly Winter 2007 -tapahtuma, joka oli pyhitetty pelkästään pelaamiselle. Summer-tapahtuman pelikilpailuissa mitellään muun muassa World Cyber Games -turnauksen (WCG) Suomen finaalipaikoista. Neljän pelilajin voittajat lennätetään edustamaan Suomea Seattlessa järjestettävässä kansainvälisessä loppukilpailussa. Tapahtuman aikana järjestetään pelikilpailujen lisäksi muun muassa demokilpailuja, pelinkehityskilpailu, musiikki- ja grafiikkakilpailuja sekä urheilua tietokoneilla ja fyysisesti sekä monia muita sponsoroituja ja epävirallisia kilpailuja. Kilpailuissa jaetaan palkintoja lähes 40 000 euron edestä.

Muropaketin toimitus suuntasi bemarin nokan perjantaiaamuna kohti Helsinkiä ja lähti paikan päälle perinteisesti tapaamaan tuttuja yritysten edustajia sekä tarkistamassa näyttääkö valtava näyttömäärä Hartwall Areenalla edelleen samalta. Osallistuimme myös yhdessä Coolputerin kanssa jalkapalloturnaukseen ja istuimme alas Taiwanista lennätettyjen Asuksen R&D-insinöörien kanssa, jotka vastaavat muun muassa R.O.G-sarjan emolevyjen ja näytönohjaimien kehityksestä. Tässä artikkelissa keskitytään kuvareportaasiin tapahtumista paikan päällä lyhyiden selostusten kera.

Hartwall Areenan pohjakerrokseen ja pääareenan katsomoihin rakennetut tietokonepaikat loistivat tuttuun tapaan tuhansista näytöistä. Kolmannesta kerroksesta löytyivät julkinen katsomo sekä nukkuma-alue.

Käytävälle kasatussa GameLabissa keskityttiin pelaamiseen.

Asus lennätti paikan päälle ruotsalaisen ylikellottajan Marcus ”Kinc” Hultinin, joka virittelee harrastuksenaan ylikellotustuloksia lähinnä Asuksen sponsoroimilla komponenteilla. Assemblyyn oli tilattu 100 litraa nestemäistä typpeä ja Kinc keskittyi virittelemään kokoonpanoa, joka koostui Intel 975X -piirisarjaan perustuvasta Asus P5W64 -emolevystä, käsinvalitusta Intel Core 2 QX6700 -prosessorista sekä kahdesta Asuksen Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimesta CrossFire-tilassa.

Kokoonpano oli varustettu kuparisilla jäähdytyskulhoilla ja tavoitteena oli metsästää maailmanennätystä 3DMark06-testissä. Valitettavasti perjantain testeissä ilmeni näytönohjainongelmia, jotka johtuivat ilmeisesti kosteasta ilmasta ja sen aiheuttamasta kondensaatiosta.

Kincin testisessiot keräsivät paljon kiinnostuneita festivaalivieraita kokoonpanon ympärille.

Tarinoimme noin tunnin ajan Taiwanista lennätetyn Asuksen R&D-tiimin kanssa, joka oli kiinnostunut kuulemaan kommentteja ja mielipiteitä R.O.G-sarjan emolevyistä (Crosshair, Commando ja Striker). Juttua riitti muun muassa vdroop-ilmiöstä, jossa prosessorin käyttöjännite laskee rasituksessa. Asuksen insinöörin mukaan kyseessä on Intelin määrittelemä ominaisuus, johon on kuitenkin kiinnitetty viime aikoina emolevykehityksessä entistä enemmän huomiota. Uusimmissa Asuksen P35-piirisarjaan perustuvissa emolevyissä käyttöjännitteen ei enää pitäisi rasituksessa laskea yhtä radikaalisti, kuin aikaisemmissa emolevymalleissa. Ainakin uusissa Blitz-sarjan Formula- ja Extreme-emolevyissä prosessorin käyttöjännitteen pitäisi pysyä asetetussa arvossa.

Muropaketti antoi insinööreille lahjaksi GeForce 8800 Ultra SLI -ylikellotustesteissä kuolleen Asus Striker Extreme -emolevyn, jonka LCD-näyttö ilmoitti ainoastaan ”CPU Init”-tekstiä. Lisäksi kerroimme MuroBBS:ssä puhuttaneesta Asus Hard Lock -ominaisuudesta, jossa emolevyä täytyy herätellä henkiin irrottamalla virtajohdot ja patteri pariksi tunniksi. Lopuksi insinöörit paljastivat, että tulevaan Intel X38 -piirisarjaan perustuva R.O.G-sarjan emolevy on vielä kehitteillä, mutta se tullaan todennäköisesti julkaisemaan Maximus-nimellä.

Asuksen osastolla oli Kincin kellotusesitysten lisäksi näytillä uutuustuotteita ja Counter Strike -kaksintaisteluareena, jota pystyi seuraamaan suurelta näytöltä. Kuvassa vastakkain ovat Asuksen Ruotsin ja Englannin PR-edustajat.

Esillä olleista tuotteista mielenkiintoisin oli P5K3 Premium -emolevy, johon on integroitu kaksi gigatavua DDR3-muistia suoraan piirilevylle. Muistit on peitetty kuparisilla jäähdytyssiileillä ja niiden taataan toimivan yli DDR3-1500-nopeudella. Emolevyn myyntihinta lähentelee kuitenkin 1000 euroa.

Asus Blitz Extreme -emolevyn P35-piirisarjan päältä löytyvä nestejäähdytysblokki oli valjastettu käyttöön ja osaksi kokoonpanon nestekiertoa. Piirisarjan jäähdytysblokin mukana tulee adaptereita, joilla erikokoiset letkut sopivat paikoilleen.

AMD:n osastolla oli esillä Live!-olohuonekonfiguraatio, joka kilpailee Intelin VIIV-konseptin kanssa. Lisäksi tarjolla oli useita pelikoneita Athlon 64 6000+ -prosessoreilla ja Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimilla varustettuna. Valitettavasti kokoonpanot kärsivät vakausongelmista ylikuumenemisen takia. Rallia pääsi ajamaan kunnon simulaattorilla.

Esillä oli myös Bitboysin 3D-mobiilitekniikkaa FPGA-simulaatioalustalla. Kyseinen ratkaisu täytyy lopullisessa tuotteessa integroida erilliseen piiriin, mutta tässä vaiheessa se pyöritti jo sulavasti ATI:n Ruby-demoa. Huhujen mukaan AMD on kauppaamassa Handheld-grafiikkaosastoaan, mutta kenelle?

Coolputerin osastolla myytiin jälleen runsaasti modaustarvikkeita ja tänä vuonna myyntiin oli otettu myös USB-liitännäisiä lisähärveleitä, jotka lähes vietiin käsistä. Myös sormisuojat, kylmäkatodit, tuulettimet ja muut oheistarvikkeet kävivät messuhinnoilla hyvin kaupaksi.

Komponenttipuolesta vastasi tänä vuonna ensimmäisen kerran Jimm’s PC-Store, joka oli kuitenkin tapahtuman pääsponsorin Asuksen toimesta pakotettu myymään heidän näytönohjain- ja emolevymalleja. Muut Jimm’sin edustukset, kuten G.Skill, Mushkin ja Noctua, olivat normaalisti edustettuina ja valikoimissa. Lisäksi hyllyt notkuivat Intelin Core 2 -prosessoreita.

QPadin hiirimatot sekä Logitechin hiiret ja näppäimistöt myytiin hurjien tarjousten siivittämänä loppuun heti torstaina. Varastoa oli täydennettävä ensi töiksi perjantaina.

Asuksen kanssa yhteistyössä järjestetty PC Clinic auttoi rautaongelmien kanssa. Asuksen insinööri tosin liukeni paikan päältä hermolomalle jo perjantaina.

Muisteja ja muistikortteja oli varattu myyntiin vinot pinot. Myös verkkopiuhat ja DVI-S-sub-adapterit olivat kysyttyä tavaraa.

Jimm’sin osastolle oli kasattu kaksi tehokonetta pyörittämään 3DMark06-testiohjelmaa. Toinen kokoonpanoista oli varustettu EVGA:n nForce 680i SLI Black Pearl -emolevyllä, jonka piirisarja ja virransyötön komponentit on varustettu nesteblokeilla. Myös 3,2 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotettu Intel Core 2 Quad Q6600 -prosessori ja EVGA:n GeForce 8800 Ultra Black Pearl -näytönohjaimet olivat jäähdytetty nestekierrolla. Valitettavasti EVGA:n Black Pearl -emolevy oli vanhaa versiota, joten väylätaajuus ei venynyt Q6600-prosessorilla yli 360 MHz:n. Kokoonpanolla tuli 3DMark06-tulokseksi päälle 18 000 pistettä.

Vieressä komeili kahdella AMD:n Radeon HD 2900 XT -näytönohjaimella ja ilmalla 3,5 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotetun Q6600-prosessorin yhdistelmä. 3DMark06-tulos jäi kuitenkin alle 15 000 pisteeseen. Thermaltaken 750 watin Toughpower-virtalähde suoriutui kahden R600-grafiikkapiirin aiheuttamasta rasituksesta ongelmitta.

Zepton osastolla esiteltiin uusia Santa Rosa -koodinimelliseen Centrino-alustaan pohjautuvia tehokannettavia. NVIDIAn GeForce 8600 GT -näytönohjaimella varustettuja kannettavia mainostettiin pelaamiseen soveltuviksi.

Zepton osastolla huomion kannettavilta vie kuitenkin arpajaiskuponkeja jakaneet messutytöt.

Microsoft oli ripotellut Xbox 360 -pelipisteitä ympäri Hartwall Areenaa. Uutuuspelejä sai vapaasti pelata ja myös suosittu Guitar Hero oli näyttävästi esillä.

Tamperelaiset, Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvasta tutut, Atte Joutsen ja Samuli Torssonen olivat myymässä elokuvaansa ja siihen liittyviä oheistuotteita sekä promoamassa tekeillä olevaa Iron Sky -elokuvaa. Uuden elokuvan tekeminen sujuu kuulemma mallikkaasti ja elokuva valmistunee huomattavasti Star Wreckiä lyhyemmällä tuotantoaikataululla.

Monet festivaalivieraat ja ulkopuoliset kerääntyivät viettämään perjantai-iltaa Areenaa vastapäätä sijaitsevalle Haarakalliolle vaihtoehtoisissa merkeissä. Assembly Summer 2007 jatkuu Hartwall Areenalla vielä koko lauantain ja ovet sulkeutuu sunnuntai-illalla. Sisäänpääsylippu kustantaa 35 euroa ja mukana voi viedä kannettavan tietokoneen ilman lisäkuluja.