Uusimmat

Esittelyssä Futuremarkin 3DMark 11

08.12.2010 08:20 Muropaketin toimitus

Suomalaisen Futuremarkin uusin 3DMark-testiohjelma lanseerattiin tänään 11-versionumerolla varustettuna, joka viittaa Microsoftin DirectX 11 -rajapintaan. Ensimmäiset tiedot uudesta testiohjelmasta kuultiin julkisuudessa toukokuun lopulla, kun Futuremark esitteli Deep Sea -demoa MSI:n osastolla Computex 2010 -tapahtumassa Taiwanissa. Tuolloin testiohjelman julkaisuajankohdaksi kerrottiin tämän vuoden kolmas neljännes eli heinä-syyskuu, mutta kesän aikana testiohjelman lanseerausta jouduttiin siirtämään parilla kuukaudella marraskuun loppuun.

Hieman ristiriitaisen vastaanoton kuluttajien keskuudessa saanut 3DMark Vantage on 2,5 vuoden elinkaarensa aikana päivittynyt useampaan otteeseen. Aluksi kuluttajien hermoja kiristi julkaisuversioon vuotaneet bugit, kuten tuotekoodin syöttäminen kahteen kertaan ja ensimmäisen ajon jälkeen ruudulle ilmestynyt virheviesti sekä tuloksen tallennusmahdollisuus ainoastaan 495 dollarin hintaisessa Professional-versiossa ja siinä esitetyt mainokset. Myös testien väliset pitkät latausajat ja ensimmäisen Jane Nash -pelitestin hahmojen ja aseiden heikko mallinnus keräsivät kritiikkiä. Tällä hetkellä 3DMark Vantagen tuorein versio on 1.0.2, joka on julkaistu 11. helmikuuta. Päivitysten myötä Futuremark on saanut muun muassa optimoitua pelitestien latausaikoja runsaasti ja 19,95 dollarin hintaiseen Advanced-versioon lisättiin mahdollisuus tallentaa tulos ilman internet-yhteyttä.

Muropaketti vieraili Futuremarkilla Espoossa lokakuun lopulla katsastamassa suljettujen ovien takana ja salassapitovelvollisuuden alaisena 3DMark 11:n silloisen beeta-version ja juttelemassa testiohjelman kehityksestä. Jo tuolloin tuli selväksi, että kehitystiimi oli ottanut 3DMark Vantagen julkaisun yhteydessä törmätyistä ongelmista oppia ja samoja virheitä ei enää 3DMark 11:n julkaisun yhteydessä toistettaisi.

Hyvänä esimerkkinä tästä on kuluttajille täysin ilmainen Basic Edition -versio, jolla testin saa ajettua läpi rajoittamattoman määrän Performance-esiasetuksilla. 19,95 dollarin hintaisella Advanced Edition -versiolla käyttöön saa lähinnä pienille kannettaville tietokoneille suunnatut Entry-esiasetukset ja lähes täysin näytönohjainriippuvaiset Extreme-esiasetukset sekä omat mukautetut asetukset. Lisäksi 3DMark-tuloksen näkee ilman internet-yhteyttä, sen voi tallentaa kiintolevylle ja mainokset on poistettu.

 

Laitteistovaatimukset

3DMark 11 on tarkoitettu ainoastaan DirectX 11 -rajapintaa tukevien näytönohjainten testaamiseen ja toimii Windows 7- ja Vista-käyttöjärjestelmillä. Futuremark suosittelee DirectX 10 -rajapinnan testaukseen vuonna 2008 julkaistua 3DMark Vantagea ja DirectX 9 -rajapinnan testaukseen 3DMark06:tta. Minimivaatimuksina 3DMark 11:lle on kaksiytiminen Intelin tai AMD:n 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimiva prosessori, gigatavu keskusmuistia, 1,5 gigatavua tallennustilaa ja demoa varten äänikortti. Futuremarkin oman selainpohjaisen Game-o-Meter-palvelun avulla voi tarkistaa, täyttääkö oma tietokone 3DMark 11:n minimivaatimukset.

Sisältö

  1. Esittelyssä Futuremarkin 3DMark 11
  2. Asennus ja käyttöliittymä
  3. 3DMark 11:n ja DirectX 11:n uudet ominaisuudet
  4. Grafiikka-, fysiikka- ja yhdistelmätestit & audiovisuaalinen demo
  5. 3DMark Score ja suorituskykymittaukset
  6. Loppuyhteenveto